2008. június 1. vasárnap

jún. 1
6:25
Legkevesebb tízen haltak meg egy öngyilkos merényletben Irakban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb tízen vesztették életüket szombaton Bagdadtól nyugatra 140 kilométerre egy öngyilkos merényletben. A kamikaze az övébe helyezett robbanószerkezetet hozta működésbe egy rendőri ellenőrző pontnál az al-Anbár tartományban lévő Hit városában egy híd közelében. A merénylő gépkocsin érkezett a helyszínre.
jún. 1
9:56
Elindult a Discovery - újra működik majd az illemhely a Nemzetközi Űrállomáson (Infostart)
Elindították a Discovery amerikai űrrepülőgépet közép-európai idő szerint szombaton késő este a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrsiklón hét asztronauta - hat férfi és egy nő - utazik, egyikük japán.
jún. 1
9:58
Nem került jobb helyzetbe Hillary Clinton (Infostart)
Kompromisszumos döntést hozott két állam, Florida és Michigan elnökjelölt-állító delegátusainak az ügyében az amerikai Demokrata Párt szombaton.
jún. 1
10:13
Újabb túlélőket találtak a földrengés sújtotta Szecsuánban (Infostart)
Két sebesült bányászt mentettek ki Szecsuán tartomány hegyes vidékéről 19 nappal a pusztító erejű földrengés után.
jún. 1
11:03
Laridzsáni az iráni parlament új elnöke (Infostart)
Ali Laridzsánit, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik riválisát választották vasárnap az iráni parlament új elnökévé.
jún. 1
11:13
Ausztria egy hónapra visszaállítja határain az ellenőrzést (Kripto Akadémia)
A labdarúgó Európa-bajnokság idejére ma éjféltől Ausztria egy hónapra visszaállítja határain az ellenőrzést, szúrópróbaszerű okmányellenőrzésre kell számítani.
jún. 1
11:36
Hamis iratok alapján vádolták hazaárulással az angol herceget (Infostart)
Huszonkilenc olyan hamis dokumentumot találtak a dél-angliai Kew-ban lévő Brit Nemzeti Archívumban, amelyek alapján hazaárulással vádolták meg Windsor hercegét, a trónjáról lemondott VIII. Edwardot, Winston Churchillt pedig az ellenséggel való tárgyalás és Heinrich Himmler SS-vezető meggyilkoltatása gyanújába keverték.
jún. 1
12:12
Magyar-magyar vetélkedés a romániai önkormányzati választásokon (Infostart)
Önkormányzati választásokat tartanak Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek megalakulása óta először kell jelentős magyar párttal megmérkőznie a szavazatokért.
jún. 1
13:04
Halál a macedón választásokon: lövöldözés volt (Infostart)
Halálos áldozata és több sebesültje is van a macedóniai albán településeken a vasárnapi parlamenti választást a délelőtti órákban megzavaró erőszaknak.
jún. 1
13:55
Mohamed-karikatúrák a prágai köztereken (Infostart)
Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média.
jún. 1
14:17
Mohamed-karikatúrák jelentek meg köztereken Prágában (Metropol)
Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média.
jún. 1
17:18
Lángol a Universal filmstúdió - képekkel (Infostart)
Legalább egy épület porig égett a Los Angeles-i Universal Studios területén: száznál is több tűzoltó küzd azért, hogy a lángok ne terjedjenek tovább.
jún. 1
20:25
Sorban állnak az árván maradt kicsikért a kínai családok (Infostart)
Kínai családok ezrei szeretnék örökbe fogadni azokat a gyerekeket, akiknek szülei a május 12-i földrengésben haltak meg vagy tűntek el. Sokan így, az adoptálással igyekeznek megkerülni az egy család egy gyerek szabályt.
jún. 1
22:11
A halfajok negyedét pusztíthatják ki a halászok (Infostart)
A világ halfajainak mintegy negyedét veszélyezteti a felelőtlen túlhalászás - állapítja meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezte, a FAO halászati iparral foglalkozó részlegének igazgatója.

2008. június 2. hétfő

jún. 2
5:56
Háború indulhat a dohányzás ellen (Infostart)
A cigaretták logóit sem lehet a csomagolásra nyomtatni, a dohánytermékeket pedig csak húszszálas kiszerelésben lehet majd árulni, ha sikerül elfogadtatni a brit egészségügyi minisztérium új törvénytervezetét.
jún. 2
6:17
Kitálalt a fehérházi szóvivő (Kripto Akadémia)
George W. Bush amerikai elnöknek kevés hűségesebb embere volt a Fehér Házban, mint texasi földije, Scott McClellan. A volt szóvivő megadóan viselte az újságírók kínvallatását, soha nem tért el a számára engedélyezett mondanivalótól, három év után azonban leváltották. Ma került az amerikai könyvesboltokba McClellan könyve, amelyből kiderül, a béketűrő Scotty valójában nehezen viselte el, hogy a…
jún. 2
8:30
Továbbra is pusztít a tűz a hollywoodi Universal stúdiókban (Metropol)
Továbbra sem sikerült teljes egészében megfékezni a vasárnap kitört tüzet a hollywoodi stúdiókban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet a 162 hektáros területen, az azonban már bizonyos, hogy az anyagi kár több millió dollárra tehető. Több tűzoltó szenvedett könnyebb sérüléseket, a stúdiókat látogató turisták közül azonban senki nem sérült meg - közölték a Universal illetékesei.
jún. 2
8:55
King Kong is elégett a hatalmas tűzben (Infostart)
Továbbra sem sikerült teljes egészében megfékezni a vasárnap kitört tüzet a hollywoodi stúdiókban. Az anyagi kár több millió dollárra tehető. Több tűzoltó szenvedett könnyebb sérüléseket, a stúdiókat látogató turisták közül senki nem sérült meg - közölték a Universal illetékesei.
jún. 2
9:12
Fitzgibbon: túlterhelt volt az ausztrál hadsereg (Kripto Akadémia)
Az ausztrál védelmi miniszter szerint már "régen esedékes" volt az Irakban szolgáló, harci tevékenységet végző katonák hazahívása.
jún. 2
9:18
Meglepetéseket hozott a romániai helyhatósági választás (Infostart)
A hétvégi romániai helyhatósági választásokon elsősorban az önkormányzati testületekben hódított el pozíciókat a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől a két hónapja bejegyzett Magyar Polgári Párt.
jún. 2
9:37
Magyar házzá alakítanák a pulai Horthy-villát (Kripto Akadémia)
A ma öt család által lakott, egykor Horthy Miklós és hozzátartozóinak otthonaként szolgáló villából magyar házat alakítana ki Pulában a HMDK (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) Isztriai Egyesülete - tájékoztatták az MTI-t a szervezet vezetői.
jún. 2
10:04
Osztrák-magyar határ: tilos átmenni a zöldhatáron (Kripto Akadémia)
Egy hónapi időtartamra visszaállította Ausztria vasárnap éjféltől az ellenőrzést schengeni határain, köztük az osztrák-magyar határszakaszon: az intézkedést a közös osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság biztonságának szavatolásával indokolta.
jún. 2
10:48
Irán: téves jelentés miatt ideiglenesen bezárattak egy hírügynökséget (Kripto Akadémia)
Téves jelentés és a közvélemény megzavarása címén az iráni hatóságok elrendelték a FARS félhivatalos hírügynökség ideiglenes bezárását.
jún. 2
10:51
Alacsony volt a magyarság részvétele a romániai választásokon (Kripto Akadémia)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sikerrel fel tudta használni 18 év alatt felhalmozódott tapasztalatát a romániai helyhatósági választásokon, a romániai magyarság viszont feltűnően alacsony arányban vett részt a voksoláson, noha a Magyar Polgári Párt (MPP) éppen a szavazókedv növekedésében bízott - ez a fő gondolat kerekedik ki a romániai magyar sajtó hétfői kommentárjaiból.
jún. 2
10:53
Kína: 1,3 millió ember még mindig veszélyben (Infostart)
Kínában elkészült a a szecsuani földrengéstó vízelvezető csatornája, amelyet a tervek szerint néhány nap múlva ér el a 3 hete eltorlaszolt folyó. A természetes torlasz átszakadásakor fellépő áradás csaknem 1 millió 300 ezer ember életét veszélyeztetné.
jún. 2
11:12
Orosz katonák abháziai vasútépítésen (Kripto Akadémia)
Moszkva és Tbiliszi közötti újabb válságként értékelte több orosz lap hétfőn azt a tényt, hogy orosz katonákat küldtek az abháziai vasútvonalak javítására a hét végén.
jún. 2
11:39
Csehországban újra divat az orosz nyelv (Kripto Akadémia)
Csehországban egyre több diák tanul oroszt, amely az általános iskolákban a harmadik legnépszerűbb idegen nyelvvé lépett elő az utóbbi években.
jún. 2
11:43
Szlovák médiatörvény: szigorítások és pénzbüntetés (Kripto Akadémia)
Szlovákiában már az előző naptól hatályos új médiatörvényhez "igazodva" jelentek meg a hétfői lapok. A SME című szlovák polgári napilap szerint az új jogszabály alapjaiban ingatja meg a demokráciát.
jún. 2
12:07
Legkevesebb nyolcan meghaltak az iszlámábádi dán nagykövetség előtti merényletben (Metropol)
Legkevesebb nyolc halálos és harminc sebesült áldozata van annak a nagy erejű öngyilkos pokolgépes merényletnek, amelyet hétfőn követtek el az iszlámábádi dán nagykövetség épülete előtt - jelentette a pakisztáni állami televízió és a rendőrség.
jún. 2
13:05
Tiltakoznak a drága üzemanyag miatt Franciaországban (Infostart)
Újabb tiltakozási hullám kezdődik hétfőtől Franciaországban a magas üzemanyagárak miatt. A halászok után ezúttal a fuvarozók, a taxisok és a mezőgazdászok mozgósítanak, mert szerintük veszélybe került a megélhetésük. Az elmúlt két hétben az üzemanyagárak átlagosan 10-15 százalékkal drágultak Franciaországban.
jún. 2
14:00
Az RMDSZ szerezte meg a kulcspozíciókat (Kripto Akadémia)
A romániai helyhatósági választásokon Székelyföldön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg a legtöbb kulcsfontosságú vezetőpozíciót, de számos településen vetélytársa, a Magyar Polgári Párt (MPP) erős frakcióval foglalhat helyet majd a helyi tanácsokban - ez rajzolódik ki a vasárnapi választások részleges eredményeiből.
jún. 2
14:30
Hóviharok Mongóliában: 52 halott (Kripto Akadémia)
Ötvenketten meghaltak Mongóliában a térségben egy hete dúló hóviharokban.
jún. 2
14:32
Kiteszik a trónfosztott nepáli uralkodót, ha nem megy magától (Kripto Akadémia)
Gianendra, a trónfosztott nepáli uralkodó ősi palotájában, Gorkában múzeumot létesítenek.
jún. 2
14:34
Afrikában tájékozódik és közvetít az ENSZ Biztonsági Tanácsa (Kripto Akadémia)
A kelet-afrikai Dzsibutiba érkeztek hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT)diplomatái, hogy a szomáliai polgárháború fő résztvevőivel tárgyaljanak a megbékélés lehetőségéről.
jún. 2
15:00
Gyurcsány gratulált Markó Bélának (Kripto Akadémia)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn telefonon gratulált Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének a pártnak a romániai helyhatósági választásokon elért sikeréhez - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel.
jún. 2
15:54
Két totalitárius rendszer, ami Európában született (Kripto Akadémia)
Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek - jelentette ki Václav Havel volt cseh államfő hétfőn Prágában, az Európa lelkiismerete és a kommunizmus elnevezésű kétnapos nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében.
jún. 2
16:21
A németekből hiányzik a vakmerőség (Infostart)
Európában a német gazdaság mutatja fel a legnagyobb ötletgazdagságot. Az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló társaság most közétett felmérése szerint a németek ereje a gépgyártásban és az autóiparban rejlik.
jún. 2
16:21
Bekérették Oroszország nagykövetét a grúz külügyminisztériumba (Kripto Akadémia)
Bekérették Oroszország nagykövetét a grúziai külügyminisztériumba hétfőn. Tbiliszi tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Moszkva mintegy 400 katonát küldött Abháziába vasútvonalak javítására. A grúz vezetés ezt agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt hangoztatja, hogy a vasúti közlekedés helyreállítását célzó humanitárius operációról van szó. Eka Tkeselasvili grúz külügyminiszter közölte,…
jún. 2
17:17
Náci koncert a fővárosban (Kripto Akadémia)
Feljelenti a horvát főváros vezetését egy diszkriminációellenes nem kormányzati szervezet, mert az egyik helyi énekes, aki szimpatizál a második világháborús náci horvát bábállammal, koncertet adhatott a minap Zágráb főterén.
jún. 2
17:57
Az EU a választási incidensek kivizsgálását követeli Macedóniától (Kripto Akadémia)
A választási incidensek kivizsgálását és az elkövetők igazságszolgáltatás elé állítását követelte hétfőn Macedóniától az Európai Unió bővítési biztosa. Közleményében Olli Rehn utalt arra, hogy az EBESZ választásmegfigyelő szervének (ODIHR, Office for Democratic Institutions and Human Rights) az előzetes jelentése szerint a vasárnapi választásokon nem teljesültek a nemzetközi normák. A szervezett…
jún. 2
20:22
McCain nemzetközi fellépést sürget Irán ellen (Kripto Akadémia)
John McCain, az amerikai republikánusok valószínű elnökjelöltje sürgette: az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon politikai és gazdasági szankciókat, és az egyes országok, vállalatok és pénzintézetek is lépjenek fel Irán ellen. Az arizonai szenátor az AIPAC befolyásos zsidó lobbicsoport hétfői rendezvényén kifejtette: nemzetközi "elutasítási kampányt" kell indítani, "világszerte minél több ember, cég,…
jún. 2
20:33
"Akik a klímaváltozást tagadják, olyan gonoszak, mint Josef Fritzl" (Infostart)
Az amstetteni rémhez hasonlította egy anglikán érsek azokat az embereket, akik nem tesznek semmit a globális felmelegedés ellen.
jún. 2
20:56
77. születésnapját és teljhatalmának 100. napját ünnepli Raúl Castro (Kripto Akadémia)
Raúl Castro kedden ünnepli 77. születésnapját és egyben hatalomra jutásának 100. napját, de még nem dőlt el, hogy színre lépésével rendszer- vagy arculatváltás megy-e végbe Kubában.
jún. 2
20:58
Halálra késelték a fegyveres gyilkosságok elleni kampány vezéralakját (Infostart)
Egy brit anyát, aki a fegyverrel és késsel elkövetett bűntettek ellen kampányolt Nagy-Britannia-szerte, holtan találták saját otthonában, ahol halálra késelték.
jún. 2
22:28
Mennyi alkoholt fogyasszon egy gyermek? (Infostart)
A brit kormány egy olyan tájékoztatóanyagot adott ki a szülők számára, amelyben arról adnak felvilágosítást, mennyi alkoholt tanácsos innia egy gyermeknek.
jún. 2
22:28
Kennedyt Bill Clinton viselkedése sodorta Obama oldalára (Kripto Akadémia)
Edward Kennedy szenátort, az amerikai Demokrata Párt egyik legbefolyásosabb vezető személyiségét elsősorban Bill Clinton volt elnök agresszív viselkedése sodorta Barack Obama oldalára - írta a hétfői New York Daily News.
jún. 2
23:08
Clinton már kedden bejelenti visszalépését? (Infostart)
Hillary Clinton szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este beszédet tart New Yorkban legjelentősebb adományozói és támogatói előtt. Elemzők szerint bejelenti, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.

2008. június 3. kedd

jún. 3
6:28
Hadihajókat vethetnek be a szomáliai kalózok ellen (Kripto Akadémia)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatban adott felhatalmazást arra, hogy külföldi hadihajók behatoljanak Szomália felségvizeire a térségben tevékenykedő kalózok elleni harc céljából.
jún. 3
6:44
Kilenc halott egy iraki robbantásban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb kilencen vesztették életüket hétfő este az észak-iraki Moszulban annak következtében, hogy egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott gépkocsijával a város rendőr-főkapitánysága épületének hajtott.
jún. 3
7:02
Amerika megszigorítja a vízummentes beutazás feltételeit (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok megszigorítja a vízummentes beutazás feltételeit.

Keresés