2008. június 1. vasárnap

jún. 1
9:12
Botrányt kavaró bevándorlási tesztek Németországban (Kitekintő)
Furcsa, egyesek szerint pedig felháborító kérdéssorral találhatja szemben magát az egyik német tartományban az a külföldi, aki tartózkodási engedélyének meghosszabbítását kérelmezi.
jún. 1
9:56
Elindult a Discovery - újra működik majd az illemhely a Nemzetközi Űrállomáson (Infostart)
Elindították a Discovery amerikai űrrepülőgépet közép-európai idő szerint szombaton késő este a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrsiklón hét asztronauta - hat férfi és egy nő - utazik, egyikük japán.
jún. 1
9:58
Nem került jobb helyzetbe Hillary Clinton (Infostart)
Kompromisszumos döntést hozott két állam, Florida és Michigan elnökjelölt-állító delegátusainak az ügyében az amerikai Demokrata Párt szombaton.
jún. 1
10:13
Újabb túlélőket találtak a földrengés sújtotta Szecsuánban (Infostart)
Két sebesült bányászt mentettek ki Szecsuán tartomány hegyes vidékéről 19 nappal a pusztító erejű földrengés után.
jún. 1
10:20
Magyar segélyszállítmány indul Kínába (Kitekintő)
A magyar állam 50 millió forintos gyorssegélyt ad Kínának, hogy ily módon segítsen a nagy erejű földrengés miatt fedél nélkül maradt lakosság ideiglenes elhelyezésében és ivóvíz-ellátásában.
jún. 1
11:03
Laridzsáni az iráni parlament új elnöke (Infostart)
Ali Laridzsánit, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik riválisát választották vasárnap az iráni parlament új elnökévé.
jún. 1
11:36
Hamis iratok alapján vádolták hazaárulással az angol herceget (Infostart)
Huszonkilenc olyan hamis dokumentumot találtak a dél-angliai Kew-ban lévő Brit Nemzeti Archívumban, amelyek alapján hazaárulással vádolták meg Windsor hercegét, a trónjáról lemondott VIII. Edwardot, Winston Churchillt pedig az ellenséggel való tárgyalás és Heinrich Himmler SS-vezető meggyilkoltatása gyanújába keverték.
jún. 1
11:45
"Nem kell túlpolitizálni a vereckei emlékjelet" (Kitekintő)
Oleg Havasi, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatás elnöke szerint a politikának nincs helye a Vereckei-hágón létesítendő magyar honfoglalási emlékjel kérdésében.
jún. 1
12:12
Magyar-magyar vetélkedés a romániai önkormányzati választásokon (Infostart)
Önkormányzati választásokat tartanak Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek megalakulása óta először kell jelentős magyar párttal megmérkőznie a szavazatokért.
jún. 1
12:47
Megfigyelési botrány - szigorú felelősségrevonást ígér a DT-vezér (Napi)
jún. 1
12:52
A cápák is kihalnak (Kitekintő)
Kihalás fenyeget tizenegy cápafajt a világszerte ellenőrizetlen keretek között folyó cápavadászat miatt.
jún. 1
13:04
Halál a macedón választásokon: lövöldözés volt (Infostart)
Halálos áldozata és több sebesültje is van a macedóniai albán településeken a vasárnapi parlamenti választást a délelőtti órákban megzavaró erőszaknak.
jún. 1
13:55
Mohamed-karikatúrák a prágai köztereken (Infostart)
Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média.
jún. 1
14:17
Mohamed-karikatúrák jelentek meg köztereken Prágában (Metropol)
Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média.
jún. 1
16:14
Csak egy luxemburgi képviselőnek nem tetszett a Lisszaboni Szerződés (Kitekintő)
A luxemburgi törvényhozás május 30-án 47 igen, 3 tartózkodás és egy nem mellett elfogadta az unió új alapszerződését.
jún. 1
16:41
Már a magyar Operaházat is hamisítják Kínában (Startlap)
Több mint 30 milliárd forintnyi pénzből épül fel Makaón (nem Makón!) a magyar Operaház pontos mása, miután egy kínai üzletember beleszeretett az Ybl Miklós tervei alapján készült műemlékbe. David Chow úgy tervezi, hogy három éven belül már állni fog az Opera a makaói tengerparton.
jún. 1
16:47
Befellegzett a kazettás bombáknak (Kitekintő)
Kéthetes tárgyalási maraton után az írországi Dublinban megállapodás született a kazettás bombák betiltásáról. A megegyező országok öröme mégsem lehet teljes, mert sem az USA, sem pedig Oroszország nem kívánt velük "egy csónakban evezni".
jún. 1
17:04
Izrael nagyra értékeli Magyarország támogatását (Kitekintő)
Magyarország és Izrael egyaránt úgy látja, hogy tovább kell fejleszteni a két ország gazdasági együttműködését, különösen a csúcstechnikai ágazatokban.
jún. 1
17:18
Lángol a Universal filmstúdió - képekkel (Infostart)
Legalább egy épület porig égett a Los Angeles-i Universal Studios területén: száznál is több tűzoltó küzd azért, hogy a lángok ne terjedjenek tovább.
jún. 1
17:38
Ma lép életbe az új szlovák sajtótörvény (Kitekintő)
Június elsején, vasárnap lép életbe a szakértők és az ellenzéki pártok által többször vitatott sajtótörvény. A szakértők, így a Kiadók Szövetsége és a külföldi szervezetek az öncenzúra lehetőségét, és a forrás felhasználására vonatkozó cikkelyt vitatják.
jún. 1
20:25
Sorban állnak az árván maradt kicsikért a kínai családok (Infostart)
Kínai családok ezrei szeretnék örökbe fogadni azokat a gyerekeket, akiknek szülei a május 12-i földrengésben haltak meg vagy tűntek el. Sokan így, az adoptálással igyekeznek megkerülni az egy család egy gyerek szabályt.
jún. 1
22:11
A halfajok negyedét pusztíthatják ki a halászok (Infostart)
A világ halfajainak mintegy negyedét veszélyezteti a felelőtlen túlhalászás - állapítja meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezte, a FAO halászati iparral foglalkozó részlegének igazgatója.

2008. június 2. hétfő

jún. 2
5:56
Háború indulhat a dohányzás ellen (Infostart)
A cigaretták logóit sem lehet a csomagolásra nyomtatni, a dohánytermékeket pedig csak húszszálas kiszerelésben lehet majd árulni, ha sikerül elfogadtatni a brit egészségügyi minisztérium új törvénytervezetét.
jún. 2
8:30
Az iraki "fekete lyuk" (Kitekintő)
„Egy fekete lyukba az anyag csak belehullni képes, onnan nem jön ki semmi.” – az iraki társadalom szempontjából ilyennek tűnhet a dollármilliárdokat felemésztő Újjáépítési Program.
jún. 2
8:30
Továbbra is pusztít a tűz a hollywoodi Universal stúdiókban (Metropol)
Továbbra sem sikerült teljes egészében megfékezni a vasárnap kitört tüzet a hollywoodi stúdiókban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet a 162 hektáros területen, az azonban már bizonyos, hogy az anyagi kár több millió dollárra tehető. Több tűzoltó szenvedett könnyebb sérüléseket, a stúdiókat látogató turisták közül azonban senki nem sérült meg - közölték a Universal illetékesei.
jún. 2
8:55
King Kong is elégett a hatalmas tűzben (Infostart)
Továbbra sem sikerült teljes egészében megfékezni a vasárnap kitört tüzet a hollywoodi stúdiókban. Az anyagi kár több millió dollárra tehető. Több tűzoltó szenvedett könnyebb sérüléseket, a stúdiókat látogató turisták közül senki nem sérült meg - közölték a Universal illetékesei.
jún. 2
9:18
Meglepetéseket hozott a romániai helyhatósági választás (Infostart)
A hétvégi romániai helyhatósági választásokon elsősorban az önkormányzati testületekben hódított el pozíciókat a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől a két hónapja bejegyzett Magyar Polgári Párt.
jún. 2
9:37
Egyre romlik az ukrán-orosz viszony (Kitekintő)
A Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő közötti ellentét mindezidáig ukrán belpolitikai problémának számított, de a közelmúltban történt egy olyan esemény, amely a határokon túlra is kiszélesítette a témakört.
jún. 2
9:41
Még mindig ég a filmstúdió (Startlap)
Hatalmas tűz pusztított a Los Angeles-i Universal filmstúdió egyik parkjában, történelmi díszletek égtek porrá. A több száz méter magas füstfelhőben helikopterek oltották a levegőből a tüzet, a földön több mint 100 tűzoltó küzdött a lángokkal.
jún. 2
10:02
Magyar belharc a román választásokon (Startlap)
Civakodó magyar pártok, és a román szélsőjobb kudarca jellemezte a romániai helyhatósági választásokat. Az RMDSZ vezet a Székelyföldön.
jún. 2
10:03
Csekéy érdeklődés és magyar-magyar vita a romániai önkormányzati választásokon (Kitekintő)
Alacsony részvétel mellett megőrizte székelyföldi fölényét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, de ellenzéke, a Magyar Polgári Párt is jelentős pozíciókat szerzett a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon. Összefoglaló.
jún. 2
10:24
Csekély érdeklődés és magyar-magyar vita a romániai önkormányzati választásokon (Kitekintő)
Alacsony részvétel mellett megőrizte székelyföldi fölényét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, de ellenzéke, a Magyar Polgári Párt is jelentős pozíciókat szerzett a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon. Összefoglaló.
jún. 2
10:48
Érdekbarátság: japán nyomulás Afrikában (Kitekintő)
Nemcsak Kína, Japán is igyekszik egyre szorosabbra fűzni Afrikához fűződő viszonyát. Természetesen nem kizárólag az önzetlen barátság a cél.
jún. 2
10:51
Meghalt a divat császára (Napi)
jún. 2
10:53
Kína: 1,3 millió ember még mindig veszélyben (Infostart)
Kínában elkészült a a szecsuani földrengéstó vízelvezető csatornája, amelyet a tervek szerint néhány nap múlva ér el a 3 hete eltorlaszolt folyó. A természetes torlasz átszakadásakor fellépő áradás csaknem 1 millió 300 ezer ember életét veszélyeztetné.
jún. 2
11:39
Milliókat ígért a német kancellár az erdők megmentésére (Kitekintő)
Németország 2012-ig 500 millió euró támogatást ígért a világ erdeinek védelmére.
jún. 2
11:43
Puerto Rico életben tartja Clintont (Startlap)
Egyre biztosabb: Obama és Clinton nem fogja békésen megosztani az elnöki és alelnöki teendőket. Obama tisztán vezet, mégis mindkét szenátor az elnökségért remeg.
jún. 2
12:05
Puccsal fenyeget a kormány-ellenes tüntetés Thaiföldön (Kitekintő)
Igazuk lett azoknak, akik Thakszin Sinavatra thai miniszterelnök visszatérésével a politikai élet megélénkülését várták. Három hónap telt el és már puccs fenyegeti az országot.
jún. 2
12:07
Jól megy a kirúgott bankvezéreknek (Napi)
jún. 2
12:07
Legkevesebb nyolcan meghaltak az iszlámábádi dán nagykövetség előtti merényletben (Metropol)
Legkevesebb nyolc halálos és harminc sebesült áldozata van annak a nagy erejű öngyilkos pokolgépes merényletnek, amelyet hétfőn követtek el az iszlámábádi dán nagykövetség épülete előtt - jelentette a pakisztáni állami televízió és a rendőrség.
jún. 2
12:09
A Szex jobb volt, mint Indiana Jones (Napi)
jún. 2
12:38
Hírszerzési háború (Startlap)
Az al-Kaida videóüzenetben szólítja fel híveit, hogy vegyi fegyverekkel támadjanak a nyugatra. Az iráni elnök rendszeresen zsidóellenes kifejezéseket használ. Ez csak a felszín. A hírszerzés területén a háttérben is komolyan folyik a harc.
jún. 2
13:04
A magyar külügyminiszter beszéde a budapesti Afrika Napon (Kitekintő)
Az utóbbi időben meggyorsult afrikai gazdasági fejlődés akkor lehet tartós, ha sikerül tovább stabilizálni a földrész politikai helyzetét – a külügyminiszter beszéde a budapesti Afrika Napon.
jún. 2
13:05
Tiltakoznak a drága üzemanyag miatt Franciaországban (Infostart)
Újabb tiltakozási hullám kezdődik hétfőtől Franciaországban a magas üzemanyagárak miatt. A halászok után ezúttal a fuvarozók, a taxisok és a mezőgazdászok mozgósítanak, mert szerintük veszélybe került a megélhetésük. Az elmúlt két hétben az üzemanyagárak átlagosan 10-15 százalékkal drágultak Franciaországban.
jún. 2
13:05
Propaganda az amerikai katonákért (Startlap)
Az Irakban szolgáló amerikai katonákat fényező videó igencsak népszerű. A 2001. szeptember 11-ei terrorcselekményektől egészen napjainkig követhetjük a történteket.
jún. 2
13:33
Külföldi focisták: nem lesz létszám-limit (Kitekintő)
Az Európai Bizottság közleményben tiltotta meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA), hogy szabályozza az egy csapaton belül alkalmazható külföldi játékosok számát.
jún. 2
14:02
Rabokat vernek az amerikai börtönhajókon (Startlap)
A nemzetközi jog szakértői szerint az Egyesült Államok állandó mozgásban tartott börtönhajókon rejteget terrorellenes harc indokával letartóztatott embereket. Meglehet, Guantanamo könnyű nyári tábor azokhoz képest.
jún. 2
14:29
Hol lesznek a NATO határai, ha Grúzia az előszoba küszöbén van? (Kitekintő)
A NATO bukaresti csúcstalálkozójáról az elemzők körében szélsőségesen megoszlanak a vélemények. Sokan sikeresnek tartják, mert minden résztvevő által elfogadott kompromisszumok születtek, mások teljes kudarcról beszélnek.
jún. 2
14:30
Magyar belharc a romániai választásokon (Startlap)
Civakodó magyar pártok, és a román szélsőjobb kudarca jellemezte a romániai helyhatósági választásokat. Az RMDSZ vezet a Székelyföldön.
jún. 2
14:32
RMDSZ-siker Székelyföldön (Startlap)
Székelyföldön az RMDSZ szerezte meg a legtöbb vezető pozíciót a romániai helyhatósági választásokon, de vetélytársa, a Magyar Polgári Párt is erős lesz a helyi tanácsokban.

Keresés