2008. június 1. vasárnap

jún. 1
6:25
Legkevesebb tízen haltak meg egy öngyilkos merényletben Irakban (Népszava)
Legkevesebb tízen vesztették életüket szombaton Bagdadtól nyugatra 140 kilométerre egy öngyilkos merényletben. A kamikaze az övébe helyezett robbanószerkezetet hozta működésbe egy rendőri ellenőrző pontnál az al-Anbár tartományban lévő Hit városában egy híd közelében. A merénylő gépkocsin érkezett a helyszínre.
jún. 1
8:36
Két bányászt mentettek meg Szecsuánban 19 nappal a földrengés után (MaHu)
Két sebesült bányászt mentettek ki Szecsuán (Sichuan) tartomány hegyes vidékéről 19 nappal a pusztító erejű földrengés után.
jún. 1
9:12
Botrányt kavaró bevándorlási tesztek Németországban (Kitekintő)
Furcsa, egyesek szerint pedig felháborító kérdéssorral találhatja szemben magát az egyik német tartományban az a külföldi, aki tartózkodási engedélyének meghosszabbítását kérelmezi.
jún. 1
9:41
Előre bejelentett robbantást követett el az ETA (HVG)
Vasárnap hajnalban ismét előre bejelentett robbantásos merényletet követett el a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista terrorszervezet - közölték a helyi hatóságok.
jún. 1
9:56
Elindult a Discovery - újra működik majd az illemhely a Nemzetközi Űrállomáson (Infostart)
Elindították a Discovery amerikai űrrepülőgépet közép-európai idő szerint szombaton késő este a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrsiklón hét asztronauta - hat férfi és egy nő - utazik, egyikük japán.
jún. 1
9:58
Nem került jobb helyzetbe Hillary Clinton (Infostart)
Kompromisszumos döntést hozott két állam, Florida és Michigan elnökjelölt-állító delegátusainak az ügyében az amerikai Demokrata Párt szombaton.
jún. 1
10:13
Újabb túlélőket találtak a földrengés sújtotta Szecsuánban (Infostart)
Két sebesült bányászt mentettek ki Szecsuán tartomány hegyes vidékéről 19 nappal a pusztító erejű földrengés után.
jún. 1
10:15
18 ezer rendőr óvja a szavazóköröket (orientpress)
Romániában mintegy 18 ezer rendőr vigyáz a szavazókörzetek biztonságára a vasárnapi helyhatósági választások során - közölte a román Országos Rendőr-főkapitányság.
jún. 1
10:15
Öngyilkos merénylet Irakban: legalább tíz halott (HVG)
Legkevesebb tízen vesztették életüket szombaton Bagdadtól nyugatra 140 kilométerre egy öngyilkos merényletben. Néhány órával később Bagdadban is elkövettek egy pokolgépes merényletet.
jún. 1
10:20
Magyar segélyszállítmány indul Kínába (Kitekintő)
A magyar állam 50 millió forintos gyorssegélyt ad Kínának, hogy ily módon segítsen a nagy erejű földrengés miatt fedél nélkül maradt lakosság ideiglenes elhelyezésében és ivóvíz-ellátásában.
jún. 1
10:32
Laridzsáni lett az iráni parlament elnöke (HVG)
Ali Laridzsánit, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik legfőbb riválisát választották vasárnap az iráni parlament új elnökévé.
jún. 1
10:34
Komoly bajban vannak a légitársaságok (HVG)
A 2001-es terrortámadások utáni megtorpanásnál is "sokkal súlyosabb" recesszió fenyegeti a globális polgári repülési ágazatot a rendkívüli üzemanyagárak, a gyenge dollár és az általános gazdasági lassulás miatt - mondta Londonban idézett nyilatkozatában a szakma egyik vezető szakértője.
jún. 1
11:03
Laridzsáni az iráni parlament új elnöke (Infostart)
Ali Laridzsánit, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik riválisát választották vasárnap az iráni parlament új elnökévé.
jún. 1
11:07
Újabb botrányos prédikáció - Obama kilépett egyházi gyülekezetéből (MaHu)
Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségének megszerzésére törekvő Barack Obama kilépett egyházi gyülekezetéből egy újabb lelkész botrányos prédikációja miatt.
jún. 1
11:13
Ausztria egy hónapra visszaállítja határain az ellenőrzést (Népszava)
A labdarúgó Európa-bajnokság idejére ma éjféltől Ausztria egy hónapra visszaállítja határain az ellenőrzést, szúrópróbaszerű okmányellenőrzésre kell számítani.
jún. 1
11:36
Hamis iratok alapján vádolták hazaárulással az angol herceget (Infostart)
Huszonkilenc olyan hamis dokumentumot találtak a dél-angliai Kew-ban lévő Brit Nemzeti Archívumban, amelyek alapján hazaárulással vádolták meg Windsor hercegét, a trónjáról lemondott VIII. Edwardot, Winston Churchillt pedig az ellenséggel való tárgyalás és Heinrich Himmler SS-vezető meggyilkoltatása gyanújába keverték.
jún. 1
11:40
Hamis dokumentumok a Brit Nemzeti Archívumban (HVG)
Huszonkilenc olyan hamis dokumentumot találtak a dél-angliai Kew-ban lévő Brit Nemzeti Archívumban, amelyek alapján hazaárulással vádolták meg Windsor hercegét, a trónjáról lemondott VIII. Edwardot, Winston Churchillt pedig az ellenséggel való tárgyalás és Heinrich Himmler SS-vezető meggyilkoltatása gyanújába keverték.
jún. 1
11:45
"Nem kell túlpolitizálni a vereckei emlékjelet" (Kitekintő)
Oleg Havasi, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatás elnöke szerint a politikának nincs helye a Vereckei-hágón létesítendő magyar honfoglalási emlékjel kérdésében.
jún. 1
11:57
Talmácsi fantasztikusan versenyezve második lett Mugellóban (HVG)
Talmácsi Gábor megbízhatóan motorozva végig az élbolyban tartotta az Apriliát. Az utolsó körök hihetetlen izgalmakat hoztak, Simone Corsi az élre állt, Talma pedig a célegyenesben szélárnyékból indulva megelőzte Pol Espargarót, így - idén először - megszerezte az értékes második helyet.
jún. 1
12:12
Magyar-magyar vetélkedés a romániai önkormányzati választásokon (Infostart)
Önkormányzati választásokat tartanak Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek megalakulása óta először kell jelentős magyar párttal megmérkőznie a szavazatokért.
jún. 1
12:13
Mohamed-karikatúrák Prága közterein (HVG)
Mohamed-karikarúrák jelentek meg vasárnapra virradóra Prága közterein. A plakátok egy weboldalra hívják fel a figyelmet, amelynek szerkesztői a szélsőséges iszlamisták térnyerése miatt aggódnak. A hvg.hu cikkéből a csehországi muszlim közösségek bemutatásán kívül azt is megtudhatják, milyen reakciókat váltott ki a cseheknél a 2006-os karikatúrabotrány.
jún. 1
12:47
Megfigyelési botrány - szigorú felelősségrevonást ígér a DT-vezér (Napi)
jún. 1
12:52
A cápák is kihalnak (Kitekintő)
Kihalás fenyeget tizenegy cápafajt a világszerte ellenőrizetlen keretek között folyó cápavadászat miatt.
jún. 1
13:04
Halál a macedón választásokon: lövöldözés volt (Infostart)
Halálos áldozata és több sebesültje is van a macedóniai albán településeken a vasárnapi parlamenti választást a délelőtti órákban megzavaró erőszaknak.
jún. 1
13:39
Natascha Kampusch talkshow-t vezet (MaHu)
Beszélgető műsorral mutatkozik be vasárnap este Natascha Kampusch, az a húszéves ausztriai lány, aki jószerével egész gyerekkorát elrablója fogságában töltötte.
jún. 1
13:39
Az erőszak légkörében zajlik a macedóniai választás (HVG)
Sebesültjei is vannak a macedóniai albán településeken a vasárnapi parlamenti választást a délelőtti órákban megzavaró erőszaknak.
jún. 1
13:55
Mohamed-karikatúrák a prágai köztereken (Infostart)
Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média.
jún. 1
13:58
Halálos áldozata is van a macedóniai választásnak (HVG)
Halálos áldozata van a macedóniai parlamenti választásnak.
jún. 1
14:13
Szili Kínában: a gazdasági érdek fontosabb, mint Tibet (HVG)
Szili Katalin szerint kínai látogatását semmilyen módon nem befolyásolta a Tibetről szóló politikai nyilatkozat körüli vita, akkor is elutazott volna az ázsiai országba, ha a határozatról időközben szavaz a parlament. Az Országgyűlés elnöke erről kínai útjának kezdetén nyilatkozott vasárnap.
jún. 1
14:31
Elhunyt Tomy Lapid (orientpress)
Meghalt az egyik legismertebb izraeli magyar, Tomy Lapid - jelentette Jeruzsálemből a Magyar Rádió. Vezető újságíró, publicista volt és az igazságügyi tárcát is vezette. Két évvel ezelőtt a Jád Vásem holokauszt emlékhely egyik vezetője lett.
jún. 1
14:47
Szili Katalin megkezdte hivatalos látogatását Kínában (MaHu)
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap megkezdte hivatalos látogatását Kínában; programjai során Sencsenben (Shenzhen) ünnepélyesen lezárja a 2007 szeptemberében kezdődött Magyar Évad rendezvénysorozatot, illetve - magyar kormányzati egyetértéssel - kétoldalú tárgyalásokon vesz részt.
jún. 1
15:21
Gyilkolás, lövöldözés közepette zajlik a macedóniai választás (HVG)
Egy halott és legalább három sebesült volt a mérlege a káosz felé tartó macedóniai parlamenti választásnak vasárnap kora délután.
jún. 1
15:38
Kubis ismét a magyar fél "ürügyeit" emlegette (HVG)
Ján Kubis szlovák külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy szerinte Gyurcsány Ferencnek semmi oka nincs arra, hogy ne tegyen eleget Robert Fico szlovák kormányfő hivatalos meghívásának.
jún. 1
16:11
Moszados volt a kormányfői poszt várományosa? (HVG)
Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad párizsi székhelyű ügynöke volt a miniszterelnöki poszt várományosaként emlegetett Cipi Livni jelenlegi külügyminiszter abban az időszakban, amikor a szolgálat sorozatban hajtott végre akciókat palesztin terroristák likvidálására európai fővárosokban - írta a The Sunday Times.
jún. 1
16:14
Csak egy luxemburgi képviselőnek nem tetszett a Lisszaboni Szerződés (Kitekintő)
A luxemburgi törvényhozás május 30-án 47 igen, 3 tartózkodás és egy nem mellett elfogadta az unió új alapszerződését.
jún. 1
16:27
Gyilkolás, lövöldözés közepette zajlik a macedóniai választás (MaHu)
Egy halott és legalább három sebesült volt a mérlege a káosz felé tartó macedóniai parlamenti választásnak vasárnap kora délután.
jún. 1
16:47
Befellegzett a kazettás bombáknak (Kitekintő)
Kéthetes tárgyalási maraton után az írországi Dublinban megállapodás született a kazettás bombák betiltásáról. A megegyező országok öröme mégsem lehet teljes, mert sem az USA, sem pedig Oroszország nem kívánt velük "egy csónakban evezni".
jún. 1
17:01
Téríteni próbált egy amerikai katona Irakban (MaHu)
Felmentették a szolgálatból azt az amerikai katonát, aki egy fallúdzsai katonai ellenőrzőponton bibliai idézeteket tartalmazó érméket osztogatott a helyi szunnita (muszlim) lakosoknak.
jún. 1
17:04
Izrael nagyra értékeli Magyarország támogatását (Kitekintő)
Magyarország és Izrael egyaránt úgy látja, hogy tovább kell fejleszteni a két ország gazdasági együttműködését, különösen a csúcstechnikai ágazatokban.
jún. 1
17:18
Lángol a Universal filmstúdió - képekkel (Infostart)
Legalább egy épület porig égett a Los Angeles-i Universal Studios területén: száznál is több tűzoltó küzd azért, hogy a lángok ne terjedjenek tovább.
jún. 1
17:18
OPEC-elnök arról, hogy mi okozza a magas olajárat (HVG)
Az OPEC elnöke szerint a spekuláció, a gyengülő dollár és az amerikai jelzálogválság okozza a kőolaj jelenlegi magas világpiaci árát.
jún. 1
17:38
Ma lép életbe az új szlovák sajtótörvény (Kitekintő)
Június elsején, vasárnap lép életbe a szakértők és az ellenzéki pártok által többször vitatott sajtótörvény. A szakértők, így a Kiadók Szövetsége és a külföldi szervezetek az öncenzúra lehetőségét, és a forrás felhasználására vonatkozó cikkelyt vitatják.
jún. 1
17:52
Tüntetni akaró melegeket állítottak elő Moszkvában (HVG)
Moszkvában tüntetni szándékozó melegeket állítottak elő a rendőrök és a különleges megbízatásokat végrehajtó egység, az OMON kommandósai vasárnap, mivel a megmozdulást ezúttal sem engedélyezték a városi hatóságok.
jún. 1
18:09
Hónapokig nem lehet Ausztriába menni a zöldhatáron (HVG)
Nem lehet átlépni a határátkelőhelyek közötti, úgynevezett zöldhatáron Magyarországról Ausztriába vasárnap éjféltől egy hónapig, aki mégis megpróbálja az bírságra számíthat.
jún. 1
19:51
Befejeződött a macedóniai parlamenti választás (MaHu)
Vasárnap este befejeződött a macedóniai előre hozott parlamenti választás, amelyre a halálos áldozatot is követelő erőszak nyomta rá a bélyegét.
jún. 1
20:25
Sorban állnak az árván maradt kicsikért a kínai családok (Infostart)
Kínai családok ezrei szeretnék örökbe fogadni azokat a gyerekeket, akiknek szülei a május 12-i földrengésben haltak meg vagy tűntek el. Sokan így, az adoptálással igyekeznek megkerülni az egy család egy gyerek szabályt.
jún. 1
21:37
Fotógaléria: tűz pusztított a filmstúdióban (HVG)
Hatalmas tűz pusztított vasárnap a Los Angeles-i Universal filmstúdió egyik parkjában, történelmi díszletek égtek porrá.
jún. 1
22:11
A halfajok negyedét pusztíthatják ki a halászok (Infostart)
A világ halfajainak mintegy negyedét veszélyezteti a felelőtlen túlhalászás - állapítja meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezte, a FAO halászati iparral foglalkozó részlegének igazgatója.

2008. június 2. hétfő

jún. 2
5:56
Háború indulhat a dohányzás ellen (Infostart)
A cigaretták logóit sem lehet a csomagolásra nyomtatni, a dohánytermékeket pedig csak húszszálas kiszerelésben lehet majd árulni, ha sikerül elfogadtatni a brit egészségügyi minisztérium új törvénytervezetét.
jún. 2
6:17
Kitálalt a fehérházi szóvivő (Népszava)
George W. Bush amerikai elnöknek kevés hűségesebb embere volt a Fehér Házban, mint texasi földije, Scott McClellan. A volt szóvivő megadóan viselte az újságírók kínvallatását, soha nem tért el a számára engedélyezett mondanivalótól, három év után azonban leváltották. Ma került az amerikai könyvesboltokba McClellan könyve, amelyből kiderül, a béketűrő Scotty valójában nehezen viselte el, hogy a…

Keresés