2008. április 1. kedd

ápr. 1
6:36
Stoppolták a Tesco terjeszkedését (Napi)
ápr. 1
6:53
Mindenki el akarja kerülni az olimpia bojkottját (Infostart)
Az elmúlt hetekben sem enyhült a viszony Tibet és Kína között. A buddhista szerzetesek és szimpatizánsaik három hete tüntetnek Kínában és Nepálban, a demonstrációknak pedig egyes források szerint 22, mások szerint 140 halálos áldozata van. A kínai kormány szerint a dalai láma visszaél a vallással, és lázadásra buzdít.
ápr. 1
8:15
Egyezkedő uniós külügyminiszterek (Kitekintő)
A magyar külügyminiszter beszámolt a brdoi nem hivatalos találkozóról, amelyen az Unió 27 tagállamának diplomáciai vezetői egyeztettek.
ápr. 1
8:48
A hadsereg is segít az ápolásban Brazíliában (Metropol)
A hadsereget is bevonták a dengue-lázzal fertőzött betegek ápolásába Brazíliában Rio de Janeiro államban.
ápr. 1
9:10
Egy Nobel-békedíjas az éghajlatváltozásról (Kitekintő)
Dr. Rajendra K. Pachauri, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület elnöke, a Nobel-békedíj 2007-es kitüntetettje vendégeskedett az EP éghajlatváltozással foglalkozó ideiglenes bizottságának ülésén.
ápr. 1
10:16
Pristinában készül a magyar nagykövetség (Kitekintő)
A Nyugat-Balkánnal, azon belül is elsősorban Koszovóval foglalkozott a Külügyi Társaságban elhangzott előadásában a magyar diplomácia vezetője.
ápr. 1
10:22
Peking 2008: nem fut a lánggal az indiai futballcsapat kapitánya (Metropol)
A tibeti események elleni tiltakozásul nem hajlandó a pekingi olimpia lángjával futni Bhaichung Bhutia, az indiai labdarúgó-válogatott csapatkapitánya.
ápr. 1
11:14
Súlyos veszteségek a legnagyobb bankoknál (Napi)
ápr. 1
11:28
Julija Timosenko a mérlegen (Kitekintő)
A nemzetközi politikai életben bevett szokás, hogy elemzik a hatalomra került kormányok száznapos tevékenységét. A Julija Timosenko vezette kabinet munkáját több szakíró, politikus is értékelte.
ápr. 1
11:34
Putyin nem megy, csak széket cserél (168 Óra Online)
A távozó orosz államfőt már május 8-án kinevezhetik miniszterelnökké [Dátum: 2008. 04. 01. 11:23]
ápr. 1
11:53
Jönnek a 10. generációs Sony LCD-tévék (Napi)
ápr. 1
12:09
Bepereli a kormányt a török főügyész (Infostart)
Beperelik a nemrég újra hatalomra segített török kormánypártot az ország alkotmánybírósága előtt. A főügyész szerint az iszlamista múltú párt "világi-ellenes tevékenységet folytat". Ezért el akarja érni az Igazság és Fejlődés pártja 71 képviselője, köztük a miniszterelnök eltiltását a közélettől.
ápr. 1
12:25
Itt a kétkerekű Dacia (Napi)
ápr. 1
12:58
Harminc éve nem látott bajban a bankok (Napi)
ápr. 1
13:22
Kitekintő kérdőiv - két percet kérünk (Kitekintő)
Előre is köszönjük, hogy segíti a munkánkat és a Kitekintő fejlesztését azáltal, hogy ezt a rövid kérdőívet néhány perc alatt kitölti. Az olvasók visszajelzései rendkívül fontosak munkatársaink számára, itt valóban számít a véleménye!
ápr. 1
13:33
Sötét jövő vár a NATO-ra? (Kitekintő)
A NATO tagállamai közt egyre több a vitás kérdés, sőt egyes országok a szövetség fenntartásának szükségességét is megkérdőjelezik. A NATO jelene és jövője.
ápr. 1
14:41
Árrobbanás - az éhség új arca (Kitekintő)
Az energia árának emelkedése a gabona árára is hatott: Egyiptomban sorba állnak a kenyérért, az ENSZ kénytelen kipótolni költségvetését. És a bioüzemanyagról még szót sem ejtettünk.
ápr. 1
15:08
508 méter rettegés (168 Óra Online)
Félelmetes méreteket öltött a verseny a legmagasabb felhőkarcoló, a leggyorsabb tengeralattjáró, a leghosszabb híd címért. [Dátum: 2008. 04. 01. 09:52]
ápr. 1
15:26
Harminc hektár ukrán föld átcsatolódik Magyarországhoz? (Metropol)
A Tisza-meder nyomvonalának változása következtében maholnap 30 hektárnyi ukrán fennhatóságú földterület átkerülhet Magyarország birtokába.
ápr. 1
15:43
Nincs bojkott - egyelőre (Kitekintő)
Az EU nem bojkottálja a pekingi játékokat, csak párbeszédre hív fel.
ápr. 1
16:27
Európa uralja a strasbourgi választási programokat (Kitekintő)
Sem helyinek sem nemzetinek nem nevezhetők a helyhatósági választások Elzász tartományban - a vita sokkal inkább Európáról szól, hiszen mindkét jelölt arra törekszik, hogy az öreg kontinens fővárosává tegye Strasbourgot.
ápr. 1
17:49
Indiai kézbe kerülhetnek a Motorola telefonjai (Napi)
ápr. 1
18:01
Észtország márciusi eseményei (Kitekintő)
Kronologikus hírösszefoglalás és gyorselemzés. Észtország március idusán.
ápr. 1
18:54
Mégsem sztrájkolnak a német közalkalmazottak (Infostart)
Elmarad a korábban meghirdetett német közalkalmazotti sztrájk, miután megegyeztek a bérekről a munkaadók és a szakszervezetek képviselői.
ápr. 1
19:12
Az orosz nyelvterület irodalmi szemléje - március (Kitekintő)
Kellemes díjakkal kecsegtetik, kényeztetik magukat az oroszok...
ápr. 1
19:38
Megállapodnak Mugabe távozásáról? (Infostart)
Lemondásra szólította fel Zimbabwe elnökét az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia külügyminisztere. A BBC értesülései szerint hamarosan megállapodhat Robert Mugabe és az ellenzék a hatalom átadásáról.
ápr. 1
20:27
Minden idők legjobb áprilisi tréfái (Infostart)
Súlytalanság az otthonunkban, instant színes televízió, balkezes hamburger, otthon termesztett spagetti - csak néhány azokból az áprilisi tréfákból, amelyeket a világsajtóban olvashattak vagy láthattak az emberek az elmúlt évtizedekben. A Museum of Hoaxes összeszedte a legjobbakat.
ápr. 1
20:49
Hillary Clintonnak elfogyott a pénze (Infostart)
Nem rendezi előválasztási kampánykörútjának költségeit Hillary Clinton. Az elnökjelöltségért küzdő demokrata politikus stábja lelakott irodákat és kifizetetlen számlákat hagy maga után az amerikai történelem egyik legköltségesebb választási kampányában.
ápr. 1
21:00
Chip válthatja az autópálya-matricát (Infostart)
Elektronikus chipek válthatják fel a jövőben, Csehországban az autópálya-matricákat. A belügyminiszter szerint az autósoknak nem kell tartaniuk indokolatlan megfigyeléstől.
ápr. 1
21:16
Békülékeny búcsúra készül Vlagyimir Putyin (Infostart)
Vlagyimir Putyin leköszönő orosz elnök arra készül, hogy békülékeny hangvételű beszédet mondjon az eheti NATO-csúcson. Putyin kormányzása utolsó éveiben különösen elmérgesedett a Nyugat és Oroszország viszonya, amit egyes megfigyelők már új hidegháborúként emlegettek.

2008. április 2. szerda

ápr. 2
6:40
Sarokba állították az IBM-et (Napi)
ápr. 2
7:49
Öngyilkos szerzetesektől tart Kína (Infostart)
Kína azzal vádolta meg a dalai lámát és környezetét, hogy tibeti öngyilkos merénylőket képezett ki. A vádak részét képezik az olimpiát megelőzően Kína és nemzetközi jogvédők között kirobbant nyilatkozatháborúnak. A tibeti emigráns kormány visszautasította az állítást és közölte: továbbra is támogatja a dalai láma erőszakmentes kampányát.
ápr. 2
8:22
Mózes módszereihez folyamodna az ukrán elnök (Infostart)
Az Ukrajnába látogató George Bush amerikai elnök azt mondta: határozottan támogatja az ország és egy másik volt szovjet köztársaság, Grúzia NATO-tagságát. A szövetség megosztott a kérdésben, Oroszország pedig jelezte: kész enyhíteni retorikáján, ha a két állam nem kap meghívót a szövetségbe a NATO szerdán kezdődő, bukaresti csúcstalálkozóján.
ápr. 2
8:33
Kiéleződő hatalmi harcok Irakban (Kitekintő)
A miniszterelnök nyilatkozataiban bűnözőknek és banditáknak titulálta a síita hitszónokhoz hű milícia tagjait, akiket „az al-Kaidánál is rosszabbnak” nevezett.
ápr. 2
9:28
Európában továbbra is sikk a luxus (Napi)
ápr. 2
9:28
"A szlovák kormány elismerte a kisebbségek kollektív jogait" (Kitekintő)
A korábbi szlovák cáfolatok ellenére nyilvánvaló, hogy a kisebbségek helyzete nem lehet az adott ország belügye - Göncz Kinga a pilisszentkereszti vita tanulságairól tájékoztatta a sajtót.
ápr. 2
9:55
Korrupt ENSZ-vezetőt ítéltek el (Infostart)
New Yorkban 8 év 1 hónap börtönbüntetésre ítélték az ENSZ egyik volt vezető beosztású tisztségviselőjét kenőpénzek elfogadása és csalás miatt.
ápr. 2
10:40
A magyar felsőoktatás Horvátországban is elindult (Kitekintő)
Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék alakult az eszéki Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Karán.
ápr. 2
10:45
Tavaly a Canon volt a legjobb (Napi)
ápr. 2
10:56
Fölényesen veri a magyarokat a leggazdagabb szerb (Infostart)
Mintegy 1,8 milliárd euróra (470 milliárd forintra) becsülik a mind jobban elszegényedő Szerbia leggazdagabb emberének vagyonát. Miroszlav Miskovicsnak hetven vállalata van, és több mint 20 ezer embert foglalkoztat.
ápr. 2
11:02
Nyilvános az az irat, amely engedélyezte a kínzásokat (Metropol)
A Pentagon közzétette azt az egykori emlékeztetőt, amellyel engedélyezték számára a terroristagyanús személyek kíméletlen vallatását azon az alapon, hogy George W. Bush amerikai elnök háborús felhatalmazása előbbre való a kínzásra vonatkozó bármilyen nemzetközi tilalomnál.
ápr. 2
11:35
Génmódosított kukoricafajtát hoztak az EU-ba (Kitekintő)
Az Európai Unió tíz évre engedélyezte a svájci Syngenta cég egyik genetikailag módosított kukoricafajtájának behozatalát és értékesítését.
ápr. 2
12:36
Verespatak: újabb bírósági érvénytelenítés (Kitekintő)
A verespataki aranykitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) cég második településrendezési engedélyét is jogerősen érvénytelenítette egy romániai bíróság.
ápr. 2
12:41
Lemond az ír kormányfő (Infostart)
A jövő hónapban lemond Bertie Ahern ír kormányfő, aki ellen korrupciós vádak címén folyik vizsgálat.
ápr. 2
13:20
Amíg nem jönnek fasiszták, Brüsszel nem kommentál (Infostart)
Az Európai Unióban nem számít egyedülállónak, hogy egy tagállam kormánya válságba kerül, vagy az államfő előrehozott választást ír ki, és sem a belga kormányválságot, sem a magyar koalíciós szakadást nem kommentálta Brüsszel. Az InfoRádió utánajárt, minek kell történnie ahhoz, hogy az EU véleményt nyilvánítson egy belpolitikai ügyben.
ápr. 2
13:26
Nem tetszik az EB-nek a hitelóriás államosítása (Napi)
ápr. 2
13:27
Szeva bácsi és a börtön (Metropol)
Az orosz legfőbb ügyészség azzal kereste meg a moszkvai bíróságot, hogy vizsgálják felül a Szemjon Mogilevics előzetes letartóztatásáról hozott döntését.
ápr. 2
13:48
"A Fidesz adta meg a végső lökést a koalíció bukásához" (Infostart)
A német média jobbára a tényszerű tájékoztatásra szorítkozik a magyar kormányválsággal kapcsolatban. A cikkek szinte egybehangzóan a koalició kudarcát hírül adó címekkel jelentek meg.
ápr. 2
13:48
"Hazafias továbbképzés" a tibeti szerzeteseknek (Kitekintő)
A tibeti eseményekkel kapcsolatos kommunikáció minden oldalon egyre feszültebbé válik. A kínai hatóságok „hazafias továbbképzést” indítottak a tibetiek számára, miközben azzal vádolják őket, hogy öngyilkos merényletekre készülnek. Tankok, erőszak és rettegés Lhásza utcáin.
ápr. 2
13:59
Németh: A magyar politikának készültségben kell lennie (Infostart)
Továbbra is számít atrocitásokra a Vajdaságban az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.

Keresés