2008. április 1. kedd

ápr. 1
5:46
Szekuláris elit kontra iszlámbarát kormánypárt: török izgalmak (hvg.hu)
Nyolc hónappal pártja elsöprő választási győzelme után a "lenni vagy nem lenni" kérdésével néz szembe Törökország miniszterelnöke: az ankarai alkotmánybíróság ugyanis befogadta a főügyész indítványát, és megvizsgálja: megfelel-e a valóságnak az az ügyészségi állítás, amely szerint az Igazság és Haladás Pártja (AKP) az ország iszlamizálására törekszik, és csapást akar mérni az állam és vallás…
ápr. 1
6:02
Az ellenzék vezet Zimbabwében (hvg.hu)
Az ellenzék kismértékű előnyét mutatták a zimbabwei választás feszült légkörben érkező, kedd hajnali hivatalos részeredményei.
ápr. 1
6:20
Moszkva tárgyalásokra ösztökéli Teheránt (Kripto Akadémia)
A nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásokhoz való visszatérésre buzdította Iránt hétfőn az orosz ENSZ-nagykövet.
ápr. 1
6:26
Az olimpiai készülődés színe és visszája, például hol a pénz? (hvg.hu)
Már elindult öt kontinensen át Pekingbe vezető útjára az olimpiai láng, de ünnepi hangulatnak egyelőre nyoma sincs az ötkarikás mozgalomban. A kedélyeket világszerte felborzolta a kínai hatóságok erőszakos tibeti fellépése, a női kézilabda kvalifikációs tornák körül kirobbant botrány, a doppinggyanús versenyeredmények sora, idehaza pedig, hogy az olimpiai felkészülésre beígért támogatásoknak eddig…
ápr. 1
6:53
Mindenki el akarja kerülni az olimpia bojkottját (Infostart)
Az elmúlt hetekben sem enyhült a viszony Tibet és Kína között. A buddhista szerzetesek és szimpatizánsaik három hete tüntetnek Kínában és Nepálban, a demonstrációknak pedig egyes források szerint 22, mások szerint 140 halálos áldozata van. A kínai kormány szerint a dalai láma visszaél a vallással, és lázadásra buzdít.
ápr. 1
7:32
Az észak-koreai sajtó bírálja a déli elnököt (Kripto Akadémia)
Bíráló cikk jelent meg az észak-koreai sajtóban kedden Ri Mjong Bak dél-koreai elnökről, első ízben említve a politikust decemberi megválasztása óta.
ápr. 1
8:36
Miami: Szávay párosban is búcsúzott (hvg.hu)
A szereplését egyesben a második fordulóban befejező Szávay Ágnes - az orosz Dinara Szafinával az oldalán - párosban is búcsúzott a 3,77 millió dollár összdíjazású miami tenisztornától.
ápr. 1
8:48
A hadsereg is segít az ápolásban Brazíliában (Metropol)
A hadsereget is bevonták a dengue-lázzal fertőzött betegek ápolásába Brazíliában Rio de Janeiro államban.
ápr. 1
8:52
A vírusok most Federert segítették (hvg.hu)
A világelső Roger Federer alig másfél szettben jutott be a nyolcaddöntőbe a miami tenisztorna férfi versenyében.
ápr. 1
9:03
Behúzta a féket a Tesco (hvg.hu)
A brit Tesco üzletlánc, amely Nagy-Britanniában harcban áll a világóriás amerikai Wal-Marttal, lefékezte a tengerentúlon korábban megkezdett ellentámadást - írja a Napi Gazdaság.
ápr. 1
9:38
Az izraeli hadsereg megölt két Hamász-aktivistát (Kripto Akadémia)
Az izraeli hadsereg tűzharcban megölte a Hamász két aktivistáját kedd hajnalban egy rövid Gázai övezeti behatolása során - közölték palesztin orvosi források.
ápr. 1
10:11
Az ENSZ szigorítana a balesetek miatt (Kripto Akadémia)
Világszerte erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjen a közúti baleseteknek halálos áldozatul eső évi 1,2 millió ember száma. Erre buzdította hétfőn a tagállamokat az ENSZ Közgyűlése.
ápr. 1
10:22
Peking 2008: nem fut a lánggal az indiai futballcsapat kapitánya (Metropol)
A tibeti események elleni tiltakozásul nem hajlandó a pekingi olimpia lángjával futni Bhaichung Bhutia, az indiai labdarúgó-válogatott csapatkapitánya.
ápr. 1
10:22
Titokban ítélték el a szerzeteseket (Kripto Akadémia)
Legalább negyven tüntetőt, köztük hét buddhista szerzetest ítéltek titokban börtönbüntetésre Mianmarban a katonai junta ellen szervezett fél évvel ezelőtti tüntetésekkel kapcsolatban - közölte kedden az Amnesty International (AI).
ápr. 1
10:58
Tengerbe veszett 53 szomáli menekült Jemen partjainál (hvg.hu)
A becslések szerint 145 menekültet szállító hajó kapitánya - amikor a jemeni partok közelébe értek - kényszerítette utasait, hogy ugorjanak a vízbe, és ússzanak ki.
ápr. 1
11:20
Késik az új szerb autópálya (hvg.hu)
A szerb kormány döntése nyomán több hónapos késéssel kezdik el építeni a magyar határtól Nyugat-Szerbiába vezető Horgos-Pozega autópályát.
ápr. 1
11:23
Szekeres: a NATO balkáni bővítése Európa stabilitása miatt fontos (Kripto Akadémia)
A NATO balkáni bővítése Európa egészének a stabilitása szempontjából fontos - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az Adevarul keddi számában megjelent interjújában.
ápr. 1
11:34
Juscsenko bizakodó a NATO-csúcs előtt (Kripto Akadémia)
Viktor Juscsenko ukrán államfő biztosra veszi, hogy országa "pozitív jelzést" és hivatalos meghívást kap a tagságra a NATO-tól a szervezet bukaresti csúcstalálkozóján.
ápr. 1
11:51
Mugabe elnök nem menekült külföldre (Kripto Akadémia)
Cáfolta a zimbabwei kormányszóvivő, hogy Robert Mugabe államfő külföldre menekült volna a választások után.
ápr. 1
12:09
Bepereli a kormányt a török főügyész (Infostart)
Beperelik a nemrég újra hatalomra segített török kormánypártot az ország alkotmánybírósága előtt. A főügyész szerint az iszlamista múltú párt "világi-ellenes tevékenységet folytat". Ezért el akarja érni az Igazság és Fejlődés pártja 71 képviselője, köztük a miniszterelnök eltiltását a közélettől.
ápr. 1
12:29
Menesztik a finn külügyminisztert (Kripto Akadémia)
Elmozdítja posztjáról Ilkka Kanerva finn külügyminisztert pártja, miután tarthatatlanná vált a helyzete egy botrány miatt, amely egy erotikustáncosnőnek küldött sms-ekből kerekedett.
ápr. 1
13:03
Forgalomkorlátozások, légtérellenőrzés a NATO-csúcs idejére - fotógaléria (hvg.hu)
A bukaresti légteret a lehető legszigorúbban ellenőrzik kedd reggel óta, mivel már landolnak a NATO-csúcs résztvevőit szállító első repülőgépek. A román fővárosban forgalomkorlátozásokat léptették életbe.
ápr. 1
13:37
Öngyilkos merényletek tervezésével vádolják a tibeti aktivistákat (hvg.hu)
A kínai rendőrség azzal vádolta meg kedden a Tibet függetlenségéért küzdő aktivistákat, hogy öngyilkos merényletek végrehajtására készülnek.
ápr. 1
13:43
Tüzet nyitottak koszovói szerb rendőrökre Mitrovicában (hvg.hu)
Koszovói albán fegyveresek tüzet nyitottak szerb nemzetiségű rendőrjárőrökre Mitrovica szerbek lakta negyedében. Az összetűzésben senki sem sérült meg - jelentette kedden a B92 belgrádi rádió- és televíziós csatorna. Az eset még hétfőn történt, a hírt a mitrovicai rendőrség szóvivője megerősítette.
ápr. 1
13:54
Rálőttek a koszovói szerb rendőrökre (Kripto Akadémia)
Koszovói albán fegyveresek tüzet nyitottak szerb nemzetiségű rendőrjárőrökre Mitrovica szerbek lakta negyedében. Az összetűzésben senki sem sérült meg - jelentette kedden a B92 belgrádi rádió- és televíziós csatorna.
ápr. 1
14:25
Ellopták a német belügyminiszter személyazonosságát (hvg.hu)
Rossz ötlet ujjlenyomatokkal bővíteni a biometrikus útleveleket, hívja fel a figyelmet a rendszer gyengeségeire a Chaos Computer Club (CCC) német hackercsoport. Ezt demonstrálandó már közzétették Wolfgang Schäuble, a német belügyminiszter ujjlenyomatát.
ápr. 1
15:26
Harminc hektár ukrán föld átcsatolódik Magyarországhoz? (Metropol)
A Tisza-meder nyomvonalának változása következtében maholnap 30 hektárnyi ukrán fennhatóságú földterület átkerülhet Magyarország birtokába.
ápr. 1
15:53
2008-ban újabb nyolcezres csúcs meghódítása a cél (hvg.hu)
2007-ben az Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos nevével fémjelzett „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozat a Gasherbrum I. (8068 m) és Broad Peak (8047 m) csúcsait hódította meg a Karakorum-Himalájában. Idén újabb, magyarok által eddig még megmászatlan csúcs, a 8463 méter magas Makalu a cél. (Szóljon hozzá!)
ápr. 1
16:26
Átvilágítás a Berliner Zeitungnál, újabb ügynököket lepleztek le (hvg.hu)
Valamennyi munkatárs átvilágítását rendelte el kedden a Berliner Zeitung című mérsékelten baloldali napilap főszerkesztője. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy ismertté vált: a tekintélyes berlini újság két szerkesztője korábban együttműködött az egykori hírhedt keletnémet állambiztonsági minisztériummal, a Stasival.
ápr. 1
16:43
Lebukott a Kínának kémkedő Pentagon-munkatárs (hvg.hu)
A Pentagon egyik elemzője Kínának kémkedett, az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokról szállított titkos értesüléseket a pekingi kormánynak - közölte a Fox News hírtelevízió kedden.
ápr. 1
17:10
Szóban biztosított az anyagi háttér - a gyakorlatban nem (hvg.hu)
Újjáéledt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a sport-szakállamtitkárság között a vita arról, hogy időben, avagy késve érkeznek-e az olimpiai felkészülés állami támogatásai - derült ki az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának ülésén.
ápr. 1
18:54
Mégsem sztrájkolnak a német közalkalmazottak (Infostart)
Elmarad a korábban meghirdetett német közalkalmazotti sztrájk, miután megegyeztek a bérekről a munkaadók és a szakszervezetek képviselői.
ápr. 1
19:27
Gyurcsány részt vesz a bukaresti NATO-csúcson (hvg.hu)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részt vesz a bukaresti NATO-csúcson: a kormányfő a szerdai kormányülés után utazik a román fővárosba.
ápr. 1
19:38
Megállapodnak Mugabe távozásáról? (Infostart)
Lemondásra szólította fel Zimbabwe elnökét az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia külügyminisztere. A BBC értesülései szerint hamarosan megállapodhat Robert Mugabe és az ellenzék a hatalom átadásáról.
ápr. 1
20:27
Minden idők legjobb áprilisi tréfái (Infostart)
Súlytalanság az otthonunkban, instant színes televízió, balkezes hamburger, otthon termesztett spagetti - csak néhány azokból az áprilisi tréfákból, amelyeket a világsajtóban olvashattak vagy láthattak az emberek az elmúlt évtizedekben. A Museum of Hoaxes összeszedte a legjobbakat.
ápr. 1
20:49
Hillary Clintonnak elfogyott a pénze (Infostart)
Nem rendezi előválasztási kampánykörútjának költségeit Hillary Clinton. Az elnökjelöltségért küzdő demokrata politikus stábja lelakott irodákat és kifizetetlen számlákat hagy maga után az amerikai történelem egyik legköltségesebb választási kampányában.
ápr. 1
21:00
Chip válthatja az autópálya-matricát (Infostart)
Elektronikus chipek válthatják fel a jövőben, Csehországban az autópálya-matricákat. A belügyminiszter szerint az autósoknak nem kell tartaniuk indokolatlan megfigyeléstől.
ápr. 1
21:16
Békülékeny búcsúra készül Vlagyimir Putyin (Infostart)
Vlagyimir Putyin leköszönő orosz elnök arra készül, hogy békülékeny hangvételű beszédet mondjon az eheti NATO-csúcson. Putyin kormányzása utolsó éveiben különösen elmérgesedett a Nyugat és Oroszország viszonya, amit egyes megfigyelők már új hidegháborúként emlegettek.

2008. április 2. szerda

ápr. 2
0:52
A Roma idén már otthon sem bírt a Manchesterrel (hvg.hu)
Mindkét vendégcsapat megszerezte a győzelmet a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első mérkőzésén. A Manchester 2-0-ra legyőzte a Francesco Totti nélkül felálló rómaiakat. A Barcelona is nyert, amire nemcsak a csapatnak volt szüksége, de Frank Rijkaardnak is, hiszen a hírek szerint inog a holland mester széke. (Szóljon hozzá!)
ápr. 2
6:36
Az amerikai házelnök újabb gazdasági "csúcsértekezletet" szorgalmaz (Kripto Akadémia)
A Bush-adminisztráció és a kongresszus mindkét pártjának újabb találkozóját szorgalmazta a gazdasági problémák megoldása érdekében kedden Nancy Pelosi amerikai házelnök. "Arra kérem az elnököt, hogy megint csatlakozzon hozzánk (...) hogy megoldást találjunk az amerikai dolgozó családok mindennapi gondjaira" - mondta a demokrata párti politikus.
ápr. 2
6:52
Terroristát fogtak el a floridai repülőtéren? (Kripto Akadémia)
Őrizetbe vettek egy jamaikai állampolgárságú férfit kedden egy floridai repülőtéren, miután robbanószerkezet készítésére alkalmas tárgyakat találtak a csomagjában - írta egy helyi lap rendőrségi forrásokat idézve. Az orlandói repülőtér biztonsági személyzete gyanúsnak találta a beszálláshoz készülő férfi viselkedését, ezért átvizsgálták a csomagját. A táskában "gyanús tárgyakat", közelebbről…
ápr. 2
7:40
Több év romlás után enyhe javulás (Kripto Akadémia)
Több év romlás után enyhe javulás állt be az elmúlt évben az Egyesült Államok külföldi megítélésében, de továbbra is a kedvezőtlen vélemény a több - állapította meg a BBC Világszolgálatának felmérése. A rádióállomás 34 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei azt mutatják, hogy 2007-ben az előző évinél négy százalékkal többen ítélték meg kedvezően azt a befolyást, amit az Egyesült…
ápr. 2
7:49
Öngyilkos szerzetesektől tart Kína (Infostart)
Kína azzal vádolta meg a dalai lámát és környezetét, hogy tibeti öngyilkos merénylőket képezett ki. A vádak részét képezik az olimpiát megelőzően Kína és nemzetközi jogvédők között kirobbant nyilatkozatháborúnak. A tibeti emigráns kormány visszautasította az állítást és közölte: továbbra is támogatja a dalai láma erőszakmentes kampányát.
ápr. 2
8:22
Mózes módszereihez folyamodna az ukrán elnök (Infostart)
Az Ukrajnába látogató George Bush amerikai elnök azt mondta: határozottan támogatja az ország és egy másik volt szovjet köztársaság, Grúzia NATO-tagságát. A szövetség megosztott a kérdésben, Oroszország pedig jelezte: kész enyhíteni retorikáján, ha a két állam nem kap meghívót a szövetségbe a NATO szerdán kezdődő, bukaresti csúcstalálkozóján.
ápr. 2
8:29
Kína népszerűbb, mint Amerika (hvg.hu)
Több év romlás után enyhe javulás állt be az elmúlt évben az Egyesült Államok külföldi megítélésében, de továbbra is a kedvezőtlen vélemény a meghatározó – állapította meg a BBC Világszolgálatának felmérése.
ápr. 2
8:34
Putyin elől menekül, menedéket kapott (hvg.hu)
Politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában Jelena Tregubova orosz újságírónő, aki veszélyben érzi az életét az orosz elnöki hivatalt bíráló könyve megjelenése után. Erről maga Tregubova számolt be a brit hírügynökségnek.
ápr. 2
8:51
Nyolc év börtön a korrupt ENSZ-esnek (hvg.hu)
Nyolc év és egy hónapi börtönbüntetésre ítélték az ENSZ egyik volt vezető beosztású tisztségviselőjét kenőpénzek elfogadása és csalás miatt.
ápr. 2
9:55
Korrupt ENSZ-vezetőt ítéltek el (Infostart)
New Yorkban 8 év 1 hónap börtönbüntetésre ítélték az ENSZ egyik volt vezető beosztású tisztségviselőjét kenőpénzek elfogadása és csalás miatt.
ápr. 2
10:01
Bush új NATO-tagállamokat akar (hvg.hu)
A NATO-nak meg kell hívnia soraiba Horvátországot, Albániát és Macedóniát, nyitva kell hagynia kapuit Grúzia és Ukrajna előtt, nem veszítheti el Afganisztánt. Oroszországot pedig meg kell győznie, hogy csatlakozzék a rakétavédelmi pajzs létrehozásához. Erről beszélt Bukarestben George Bush amerikai elnök.
ápr. 2
10:18
ETA-pénzcsapot zártak el Svájcban (hvg.hu)
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista szervezetnek tulajdonított bankszámlákat zároltak Svájcban 3 millió euró összértékben.

Keresés