2008. április 4. péntek

ápr. 4
5:17
Ezermilliárdos kártérítést kérnek a balsikerű gyógyszer áldozatai (Infostart)
Ismét kártérítést követelnek a Contergan áldozatai a szer gyártójától és a német kormánytól. Az érintettek képviselői azt állítják: a hetvenes években kötött kártalanítási megállapodás szinte semmire sem elég.
ápr. 4
6:03
A szexuális szokásokra is kíváncsi a pénzosztó hivatal (Infostart)
Különös szabály elé állították a brit színházigazgatókat és a múzeumok vezetőit. A művészeti intézményeknek a támogatások igényléséhez a jövőben olyan nyomtatványt kell kitölteniük, amelyen fel kell tüntetni, hogy az intézményükben hány biszexuális, homoszexuális, heteroszexuális és leszbikus dolgozik.
ápr. 4
6:25
Javul a helyzet Irakban - állítják az amerikai hírszerzők (Infostart)
Az iraki biztonsági helyzet jelentős javulásáról számol be egy új hírszerzői jelentés, amelynek tartalma csütörtökön szivárgott ki az Egyesült Államokban.
ápr. 4
6:47
Tiltott közvetítés a hararei választásokról (Kripto Akadémia)
Őrizetbe vettek két külföldi újságírót csütörtök este Zimbabwében - közölte a rendőrség.
ápr. 4
7:16
Jobb a helyzet Irakban, mint amilyen? (Kripto Akadémia)
Az iraki biztonsági helyzet jelentős javulásáról számol be egy új hírszerzői jelentés, amelynek tartalma csütörtökön szivárgott ki az Egyesült Államokban.
ápr. 4
7:45
A németek a legnépszerűbbek (Infostart)
Kiváltképpen Németország számára kedvező a BBC megbízásából készített közvélemény-kutatás eredménye. 2005 óta rendszeresen készítenek felmérést az egyes országok megítéléséről. A megkérdezetteknek első alkalommal kellett vélemény nyilvánítaniuk a németekről, és máris a legkedvezőbb képet festették róluk.
ápr. 4
8:07
Tiszta égboltot varázsol Moszkva (Metropol)
A moszkvai hatóságok 100 millió rubelt (kb. 700 millió forintot) különítettek el arra, hogy az idei ünnepeken – május 9-én, a Győzelem Napján és szeptember 4-én, a Város napján – az orosz főváros fölött tiszta legyen az ég. 10 repülőgép fogja szórni ezeken a napokon a felhőoszlató ezüstjodidot, száraz jeget és folyékony nitrogént Moszkvától 100 kilométernyire.
ápr. 4
8:25
Az emberek átjárnak, ha hagyják (Metropol)
Ciprusi görög és török tisztségviselők csaknem 45 év után újra megnyitottak egy átjárót csütörtök reggel a megosztott főváros, Nicosia óvárosában. A „nyitás” nem volt zökkenőmentes, két órára rögtön le is kellett zárni az átjárót.
ápr. 4
8:58
"Amerika készen áll egy fekete elnökre" (Infostart)
Folyamatosan nő azoknak az amerikaiaknak a száma, akik szerint az Egyesült Államok megérett arra, hogy afro-amerikai legyen az elnök. A legfrissebb felmérések szerint ma már a megkérdezettek 76 százaléka gondolja így - 14 százalékkal többen, mint 2006 decemberében.
ápr. 4
8:59
Izrael elkezdte elbontani az úttorlaszokat (Metropol)
Izrael csütörtökön bejelentette, hogy felszámolt 50 ciszjordániai útlezárást, a Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek tett ígéretnek megfelelően.
ápr. 4
9:28
A NATO Oroszországon át is szállíthat (Kripto Akadémia)
A NATO és Oroszország szóban megállapodást kötött pénteken az észak-atlanti szervezet bukaresti csúcsértekezletén az Afganisztánba irányuló szállítások könnyebbé tételéről - közölte egy NATO-szóvivő.
ápr. 4
9:30
Három és fél év börtön a kormány bírálatáért (Kripto Akadémia)
Megdöbbenéssel fogadta és elítélte a legismertebb kínai ellenzéki személyiség, Hu Csia (Hu Jia) ellen hozott bírósági ítéletet a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet.
ápr. 4
9:44
Mugabe: "Lemondok, ha garantálják a büntetlenségemet" (Infostart)
Robert Mugabe kész lemondani a hatalomról, de csak akkor, ha a választáson győztes ellenzék garantálja a büntetlenségét - ígérték meg a zimbabwei elnök tanácsadói.
ápr. 4
9:45
Merkel a leghitelesebb az EU-ban (Kripto Akadémia)
Németország az Európai Unió (EU) vezető hatalma, és Angela Merkel kancellár a kontinens legbefolyásosabb politikusa egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint.
ápr. 4
10:30
Rendőr-temetésen robbantott, 20 halott (Kripto Akadémia)
Legkevesebb húsz halottja és számos sebesültje van egy péntek reggeli öngyilkos robbantásnak az iraki Dijála tartományban - közölték helyi biztonsági források.
ápr. 4
10:41
Cseh ellenzék: elkapkodott radar-bejelentés (Kripto Akadémia)
Idő előttinek és elsietettnek tartja a cseh parlamenti ellenzék a cseh-amerikai radaregyezmény létrejöttének bejelentését a bukaresti NATO-csúcstalálkozón.
ápr. 4
10:52
Az USA hanyatlik, de Bush népszerű (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok rossz irányba halad az amerikaiak több mint 80 százaléka szerint; az elégedetlenek aránya az 1990-es évek eleje óta nem volt ilyen magas - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.
ápr. 4
11:09
A rakétavédelmi rendszer Romániát is lefedi (Kripto Akadémia)
Románia legnagyobb sikere a bukaresti NATO-csúcson az, hogy az észak-atlanti szövetség kiegészíti az amerikai rakétavédelmi rendszert, így Románia is védelem alá kerül - olvasható a pénteki román sajtóban.
ápr. 4
11:48
Budapesten az afgán elnök (Kripto Akadémia)
Budapestre érkezett az afgán elnök. Hamid Karzait katonai tiszteletadással fogadták a Sándor-palotánál. A közép-ázsiai ország vezetője a NATO bukaresti csúcsáról érkezett a magyar fővárosba csütörtökön.
ápr. 4
12:15
Több milliót kerestek amerikai törvényhozók az iraki háborún (Infostart)
Több millió dollárral lett gazdagabb az amerikai törvényhozás több tagja az öt éve húzódó iraki háborúnak köszönhetően - derült ki egy független kutatócsoport tanulmányából.
ápr. 4
12:22
Amerikai törvényhozók Irakon gazdagodtak meg (Kripto Akadémia)
Több millió dollárral lett gazdagabb az amerikai törvényhozás több tagja az öt éve húzódó iraki háborúnak köszönhetően - derült ki egy független kutatócsoport tanulmányából.
ápr. 4
12:47
Földrengés rázta meg Tokiót (Infostart)
A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt pénteken a Tokiótól északra fekvő Ibaraki prefektúrában - jelentette a japán meteorológiai ügynökség.
ápr. 4
12:53
Az iraki kormányfő lefújta a Mahdi Hadserege elleni hadműveletet (Infostart)
Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egy hétig tartó harcok után elrendelte pénteken a Mahdi Hadserege, Muktada asz-Szadr radikális hitszónok milíciája elleni hadművelet leállítását - közölték hivatalos forrásból.
ápr. 4
13:12
Az iraki kormányfő visszahívta katonáit (Kripto Akadémia)
Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egy hétig tartó harcok után elrendelte pénteken a Mahdi Hadserege, Muktada asz-Szadr radikális hitszónok milíciája elleni hadművelet leállítását - közölték hivatalos forrásból.
ápr. 4
13:17
Afganisztán a magyar fejlesztéspolitika kiemelt célországa (Infostart)
A nemzetközi közösséggel együtt hosszú távra tervezi Magyarország az afganisztáni jelenlétét - mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken a Sándor-palotában, miután megbeszélést folytatott Hamid Karzai afgán államfővel.
ápr. 4
14:19
Szigorúbb robbanóanyag-szabályok az EU-ban (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság pénteken a terrorizmus elleni harc jegyében szigorította a polgári felhasználású - például a bányászatban használt - robbanóanyagok nyilvántartásának szabályait.
ápr. 4
14:35
Lassan, de csökken az Oroszország és a NATO közötti távolság (Kripto Akadémia)
A problémák ellenére Oroszország lát lehetőséget a jobb együttműködésre a NATO-val - mondta pénteken Bukarestben az észak-atlanti szövetség vezetőinek Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz küldöttség egy tagjának közlése szerint.
ápr. 4
14:41
Német rendőrök tanították a líbiaiakat (Kripto Akadémia)
Nem csekély pénzügyi ellenszolgáltatás, továbbá líbiai és tunéziai nyaralás fejében - szabadságuk idején - német rendőrök és katonák vettek részt a líbiai biztonsági erők kiképzésében.
ápr. 4
15:50
Kényszeredett mosoly a NATO-orosz csúcson (Infostart)
Különbözőképpen ítélték meg a felek a pénteki NATO-orosz csúcs kimenetelét. A szövetség bukaresti csúcstalálkozóján hivatali ideje nyolc éve alatt első ízben jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök. Míg a NATO-főtitkár azt emelte ki, hogy nem történt előrelépés, addig az orosz államfő azt: örül, hogy meghallgatták.
ápr. 4
16:12
Forradalmak törhetnek ki a drága élelmiszer miatt (Infostart)
Csaknem duplájára emelkedett az idén a rizs világpiaci ára. A mércének számító thai rizs tonnájának ára januárban még csak 400 dollár körül volt, ma már meghaladja a 750 dollárt, de elemzők szerint rövidesen elérheti az 1000 dolláros szintet is.
ápr. 4
16:14
Robbanás a Lukoil üzemében (Infostart)
Oroszországban 3 ember meghalt, amikor robbanás történt a Lukoil olajipari vállalat egyik vegyi üzemében; a tűzben hárman megsérültek. A mentőalakulatok folytatják a kutatást esetleges további áldozatok után.
ápr. 4
17:43
Mugabe indul a második fordulóban (Kripto Akadémia)
Robert Mugabe zimbabwei elnök újra indul az államfői posztért, ha sor kerül az elnökválasztás második fordulójára - jelentették be tegnap Hararéban.
ápr. 4
17:54
John McCain továbbra sem kér titkosszolgálati védelmet (Kripto Akadémia)
Továbbra sem kér személyes biztonsága érdekében titkosszolgálati védelmet John McCain amerikai szenátor, annak ellenére, hogy várhatóan ő lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje. Erről Mark Sullivanre, a különleges személyek védelmét biztosító titkosszolgálat igazgatójára hivatkozva számolt be a The Washington Post pénteken. McCain eddig nem igényelt védelmet, így titkosszolgálati felügyelet nélkül…
ápr. 4
18:22
Újabb zavargások Tibetben (Infostart)
Ismét zavargások robbantak ki Kína tibetiek lakta délnyugati részén. Rendőrök tüzet nyitottak a tiltakozókra, egy tibeti jogvédő csoport értesülései szerint nyolc embert halt meg.
ápr. 4
19:22
Csingming ünnep Kínában: konfuciánus megújulás? (Kripto Akadémia)
A pekingi kormány határozata alapján pénteken először vált hivatalos ünnepnappá a kommunista Kínában az ősök emlékének napja, az úgynevezett Csingming (Qingming) Fesztivál, amely a legtöbb kínai számára a sírápolás, "sírtakarítás" napjaként volt ismert eddig is.
ápr. 4
20:40
Még több amerikai megy harcolni (Infostart)
Jövőre további harcoló alakulatokat vezényel Afganisztánba az Egyesült Államok, akár csökkentik az Irakban állomásozó haderő létszámát, akár nem - jelentette be az amerikai védelmi miniszter.
ápr. 4
21:13
Fegyverrel fékeztek meg kínai rendőrök egy zavargást (Kripto Akadémia)
Rendőrök tüzet nyitottak egy "zavargás" során Kína tibetiek lakta délnyugati részén. Az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint a Tibettel határos Szecsuán (Sichuan) tartomány Garze (Garzé) nevű körzetében csütörtök este robbantak ki zavargások. A tüntetők megtámadtak és súlyosan megsebesítettek egy helyi tisztségviselőt. "A rendőrök kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni, és véget…
ápr. 4
21:45
Még mindig rejtély, mi okozta az egész legénység halálát - képekkel és videóval (Infostart)
Megjelentek az első felvételek a második világháborúban elsüllyesztett HMAS Sydney ausztrál cirkáló hullámsírban fekvő roncsairól, de továbbra is rejtély, hogy miért kellett meghalnia mindenkinek a 645 fős legénységből.
ápr. 4
21:51
Kigyulladt egy B-1-es amerikai bombázó (Infostart)
Nem sokkal a leszállás után kigyulladt egy B-1-es típusú amerikai bombázó egy katari légi támaszponton - közölte az amerikai légierő.
ápr. 4
22:02
Újabb reménysugár Ciprus egyesítésére (Infostart)
Ötven év után újra megnyitották a megosztott Ciprus egyik határátkelőjét, amely a főváros, Nicosia egyik utcáján halad át. A kettészakított sziget egyesítésére újabb reménysugár jelent meg az új görög-ciprusi elnök megválasztásával.
ápr. 4
22:02
Felrobbant egy amerikai B-52-es bombázó Katarban landolás közben (Kripto Akadémia)
Műszaki hiba miatt felrobbant landolás közben egy katari légi támaszponton egy B-52-es amerikai bombázó - jelentette az al-Dzsazíra katari székhelyű arab műholdas hírcsatorna. A tévé híradásából nem derült ki, hogy voltak-e áldozatai a balesetnek, amely a Dohától 35 kilométerre délre, a sivatagban található al-Udeid légi támaszponton történt. Az amerikai légierő szóvivője közölte, hogy egyelőre…
ápr. 4
22:13
King álma most beteljesülhet (Kripto Akadémia)
Martin Luther King tiszteletes a testvériség, az egyenlőség és az igazság evangéliumát hirdette - e szavakkal emlékezett a híres polgárjogi vezetőre meggyilkolásának 40. évfordulóján Barack Obama elnökjelölt-aspiráns pénteken. Illinois demokrata párti szenátora az első olyan afro-amerikai politikus, aki kézzelfogható közelségbe került ahhoz, hogy - részben mintegy King álmát valóra váltva - az…

Keresés