2008. december 1. hétfő

dec. 1
4:57
Lebeszélő telefonokat kaptak a magyarok-Kevesen szavaztak a romániai választáson (Kripto Akadémia)
Nagyobb incidensek nélkül folyt a szavazás tegnap a romániai választásokon. Traian Basescu román elnök Bukarestben, miután leadta szavazatát, reményét fejezte ki, hogy politikusok új generációja jut az új törvényhozásba. Calin Tariceanu kormányfő, aki Snagovban voksolt, hangsúlyozta: a választás kulcsfontosságú Románia jövője szempontjából. A miniszterelnök figyelmeztetett: az alacsony részvétel…
dec. 1
6:27
A szociáldemokraták nyertek, de mindenki győztesnek érzi magát Romániában (Infostart)
A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) alkotta választási szövetség szerezte meg a szavazatok legnagyobb részét, mintegy 36 százalékát a vasárnapi romániai választásokon a szavazófülkéből távozók megkérdezésén alapuló felmérések szerint.
dec. 1
6:27
Tőkés László szerint az RMDSZ "túlnyerte magát" (Kripto Akadémia)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "túlnyerte magát", ez pedig a romániai magyar demokratikus többpártrendszer kialakulatlanságának és e szövetség politikai monopolhelyzetének tulajdonítható - mondta az MTI-nek vasárnap éjjel Budapestről telefonon Tőkés László református püspök.
dec. 1
6:45
Ma jelöli Obama Hillary Clintont külügyminiszterének (Infostart)
Az Egyesült Államokban hétfőn jelenti be a megválasztott elnök, hogy kit kér fel külügyminiszternek.
dec. 1
6:45
Az RMDSZ negyedik helyen futott be (Kitekintő)
Az exit poll eredmények szerint a szociáldemokrata és konzervatív pártok szövetsége 36 százalék körüli eredménnyel a legtöbb szavazatot kapták.  Az RMDSZ a leadott szavazatok több mint 6,7 százalékát tudhatja magáénak.
dec. 1
6:45
Indiába utazik az amerikai külügyminiszter (Kripto Akadémia)
Indiába utazik az amerikai külügyminiszter, hogy ezzel is kifejezze az amerikai kormány együttérzését az indiai néppel a Mumbaiban (Bombay) elkövetett terrorista támadások miatt - jelentette be helyi idő szerint vasárnap az amerikai elnöki hivatal.
dec. 1
7:03
Fotókat tettek közzé Kim Dzsong-Ilről (Infostart)
Tizenhat fotót tettek közzé hétfőn Észak-Koreában Kim Dzsong-Ilról, az ország első számú vezetőjéről.
dec. 1
7:21
Kilencen meghaltak a pakisztáni robbantásban (Infostart)
Kilenc halottja és negyvenkilenc sebesültje volt annak a hétfői öngyilkos merényletnek, amelyet a Pakisztán északnyugati részén fekvő Szvát völgyében követtek el egy katonai ellenőrző pont közelében.
dec. 1
7:21
Első boldoggá avatási ceremónia Kubában (Kitekintő)
Kuba egyre közelít a Vatikán felé: últ szombaton került sor az első boldoggá avatási ceremóniára Kubában, ahol a Forradalom győzelme óta a karácsony sem számít nemzeti ünnepnek.
dec. 1
7:21
Romániai szavazás (Kripto Akadémia)
A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) alkotta választási szövetség szerezte meg a szavazatok legnagyobb részét, mintegy 36 százalékát a vasárnapi romániai választásokon a szavazófülkéből távozók megkérdezésén alapuló (exit poll) felmérések szerint.Az INSOMAR közvélemény-kutató intézetnek a Realitatea TV televízióban ismertetett adatai szerint a képviselői helyekért folytatott…
dec. 1
7:23
Újabb lemondások a mumbai merényletsorozat miatt (Infostart)
A múlt heti mumbai vérengzés miatt lemondott Mahárástra indiai állam miniszterelnök-helyettese, és kész távozni a főminiszter is.
dec. 1
7:39
7 halott egy pakisztáni merényletben (Kripto Akadémia)
Hét halottja volt annak a hétfői öngyilkos merényletnek, amelyet a Pakisztán északnyugati részén fekvő Szvát völgyében követtek el egy katonai ellenőrző pontnál.
dec. 1
7:57
Egyesre vizsgázott Bush Irán-politikája (Kitekintő)
A kormányzat keményvonalasainak nem sikerült megakadályozni, hogy Teherán nukleáris technológiához jusson, a mérsékeltek pedig nem voltak képesek rábírni a síita országot, hogy tárgyalóasztalhoz üljön velük.
dec. 1
7:57
A francia kormány repülőgépet küld a Thaiföldön rekedt franciákért (Metropol)
Repülőgépet küld Thaiföldre a francia kormány, hogy segítse a hazautazását azoknak a francia állampolgároknak, akik a bangkoki repülőterek blokádja miatt a délkelet-ázsiai országban vesztegelnek - tudatta egy közlemény útján a párizsi külügyminisztérium hétfőn.
dec. 1
7:57
A terror akció után lemondott Mahárástra állam miniszterelnök-helyettese (Kripto Akadémia)
A múlt heti mumbai (bombayi) vérengzés miatt lemondott hétfőn Mahárástra indiai állam miniszterelnök-helyettese.
dec. 1
8:33
Egyre több áldozatot szed a mexikói drogháború (Kitekintő)
A szombati nap leforgása alatt Mexikóban Chihuahua tartományban több, mint negyven embert öltek meg. Idén novemberben kétszáz gyilkosságot jelentettek be.
dec. 1
8:33
20 ezer embert toborozna a Pentagon katasztrófamentésre (Metropol)
Az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy 2011-ig 20 ezer embert toboroznak a hadseregbe belföldi nukleáris terrortámadás okozta, illetve más katasztrófák elhárítására - jelentette hétfőn a The Washington Post.
dec. 1
8:51
Legalább egy hétig tart majd a bangkoki reptér üzembe helyezése (Infostart)
Megkezdték a bangkoki kormány székhelyének evakuálását a thaiföldi ellenzéki tüntetők, hogy akciójukat a továbbiakban a főváros repülőtereinek blokádjára koncentrálják - közölte az ellenzékiek szóvivője.
dec. 1
8:51
Folyik a szavazatok számlálása Romániában (Kripto Akadémia)
Folyik a szavazatok számlálása Romániában, a parlamenti választások első hivatalos részeredményeit helyi idő szerint 10.00 órakor (magyar idő szerint 9.00 órakor) készül közzétenni az országos választási iroda (BEC).
dec. 1
8:53
Izrael visszafordított egy líbiai segélyszállító hajót (Kripto Akadémia)
Az izraeli haditengerészet feltartóztatott hétfőn egy líbiai hajót, amely segélyt szállított volna a blokád alatt tartott Gázai övezetbe - közölte egy palesztin tisztségviselő.
dec. 1
9:09
Franciaország a kiskorúakat is börtönbe zárná (Kitekintő)
Egy francia tervezet szerint módosítanák a fiatalkorú jogsértőkre vonatkozó törvényeket.
dec. 1
9:27
A thaiföldi ellenzéki tüntetők megkezdték a kormány székhelyének kiürítését (Kripto Akadémia)
Megkezdték a bangkoki kormány székhelyének kiürítését hétfőn a thaiföldi ellenzéki tüntetők, hogy akciójukat a továbbiakban a főváros repülőtereinek blokádjára koncentrálják - közölte az ellenzékiek szóvivője.
dec. 1
9:29
"Megmaradt a magyar képviselet a román parlamentben" (Kripto Akadémia)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hosszú évek óta a legjobb választási eredményét érte el: az exitpoll-adatok szerint a szavazatok közel 7 százalékát szerezte meg a hétvégi, romániai parlamenti választásokon - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkára hétfőn az MTI-nek.
dec. 1
9:45
Irak és Irán 25 éve elesett halottakat cserélt (Kitekintő)
Vasárnap került sor Irak és Irán között 241, az 1980-88-as háború során elesett katona földi maradványainak a cseréjére.
dec. 1
9:45
Dél-Korea befejezte iraki katonai misszióját (Kripto Akadémia)
Dél-Korea hétfőn hivatalosan befejezte iraki katonai misszióját, és december 20-ig az utolsó katonáját is kivonja az arab országból - jelentette be a szöuli vezérkar.
dec. 1
10:03
Nógrádi: Káosz van Indiában (Infostart)
Megállt az élet India fővárosában - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, Indiában változatlanul kaotikus állapotok uralkodnak, az ellenzék politikusok lemondását követeli. Az ország pakisztáni kapcsolatai elhidegültek, közvetítésre lenne szükség a két fél között.
dec. 1
10:03
Az irakiak kirúgták Amerikát! (Kitekintő)
35 ország vett részt abban a koalícióban, amely 2003 márciusában támadást intézett Szaddam Husszein Irakja ellen. Öt és fél év alatt különböző okokból sokan kivonultak, aki maradt, annak idén kell távozia. 2009-től már csak hatan maradhatnak.
dec. 1
10:03
Életünkbe kerülhet egy egzotikus utazás (Metropol)
Csak egy jót akart enni Mumbai legjobbnak mondott szállodájában a 72 éves ciprusi-brit üzletember, Andreas Liveras, aki egy jachtkiállításra érkezett Indiába. A terroristák azonban hamarosan elfoglalták a szállodáját. Liveras még nyilatkozott telefonon a BBC-nek a helyzetről. Aztán meghalt. Szíven lőtték.
dec. 1
10:03
Az első hivatalos részeredmények Romániából (Kripto Akadémia)
A Demokrata-Liberális Párt (PDL) vezet egyelőre a romániai parlamenti választások első hivatalos részeredményei szerint. A román országos választási iroda hétfőn délelőtt helyi idő szerint 10.00 órakor közzétett első hivatalos részeredményei a reggel 8.00 órai állapotot tükrözik, az országos szinten leadott összes szavazat 71,06 százalékán alapulnak. Eszerint az előző este közzétett exit poll…
dec. 1
10:05
Növekedett a polgári áldozatok száma Irakban (Kripto Akadémia)
Novemberben 296 polgári személyt öltek meg Irakban, 58-cal többet, mint októberben, ami annak tulajdonítható, hogy a múlt hónapban számos robbantásos merényletet követtek el ismét Bagdadban.
dec. 1
10:21
A demokrata-liberálisok vezetnek Romániában a hivatalos részeredmények szerint (Infostart)
A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) vezet egyelőre a romániai parlamenti választások első hivatalos részeredményei szerint.
dec. 1
10:39
Bakk Miklós: beigazolódik, hogy az RMDSZ interetnikus környezetre formált párt (Kitekintő)
A romániai választásokat, illetve az RMDSZ által elért eredmény elsőként Bakk Miklós politológus kommentálta a Transindex internetes oldal felkérésére.
dec. 1
10:57
Fordulat Romániában – mégsem a szocdemek nyerik a választásokat? (Kitekintő)
Fordult a kocka Romániában: a legújabb részeredmények szerint a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) egy százalékkal megelőzi a közvélemény-kutató intézetek exit poll eredményei által korábban győztesként beharangozott szociáldemokrata-konzervatív (PSD-PC) koalíciót.
dec. 1
11:15
Egyetemi botrány Szerbiában: "Diplomát vegyenek!" (Infostart)
Hétfőn kezdődik három szerbiai egyetem nyolcvannyolc tanárának és egyetemistájának bírósági tárgyalása oklevél-hamisítás, pénzért adott osztályzatok és hivatali tisztséggel való visszaélés vádjával. Huszonöt tanár, harminchárom egyetemista és harminc közvetítő ül a vádlottak padján, akik összesen százhatvan kihágást követtek el.
dec. 1
11:15
A világ leghíresebb túsza visszatért Kolumbiába (Kitekintő)
A FARC gerilláinak hat évig tartó fogságából szabadult Ingrid Betancourt latin-amerikai körútjának célja az emberi jogok érvényesülésének elősegítése.
dec. 1
11:15
Bonyolódik a szlovák tankönyvvita (Kripto Akadémia)
Nehezen képzelhető el feleslegesebb vita annál, mint hogy a magyar földrajzi nevek közül melyik történelmi és melyik mesterséges, illetve melyiket használhatják a kisebbségek tankönyveikben és melyiket nem - írja hétfőn a Sme című szlovák liberális napilap.
dec. 1
11:51
A titkosszolgálatok csődje a mumbai terrortámadás? (Infostart)
A titkosszolgálatok tudtak a Mumbaiban készülődő terrorcselekményekről, és erről figyelmeztették is az illetékeseket, az üzenet azonban "elveszett a rendszerben" - számol be a brit sajtó a vasárnap napvilágra került hírekről.
dec. 1
11:51
Arab stratégia a kalózok megfékezésére (Kitekintő)
Afrikai és nyugati politikusok szerint az Ádeni-öböl és az Indiai-óceán vizein portyázó kalózok elleni küzdelmet a szomáliai szárazföldön kellene kezdeni ENSZ békefenntartók bevonásával.
dec. 1
12:27
Markó Béla: Ismét összefogott az erdélyi magyarság (Infostart)
Az erdélyi magyarság az összefogásra, az egységre szavazott a romániai parlamenti választáson - értékelte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a párt hosszú évek óta legjobb eredményt hozó szereplését. Markó Béla szerint az alacsony részvétel oka az, hogy nincs igazi alternatíva a román politikai életben, a pártok nem különülnek el élesen egymástól.
dec. 1
12:45
Újra víz alá került Velence - képekkel (Infostart)
Újra víz alá került hétfőn Velence utcáinak és tereinek nagy része; a tenger szintje 160 centiméterrel emelkedik meg a nap közepére a szokásoshoz képest.
dec. 1
12:45
90 éve vesztettük el Erdélyt (Kitekintő)
2008. december elsején éppen 90 éve annak létrejött a mai területi szerkezetében ismert Nagy Románia.
dec. 1
13:03
Nem lesz gyors adócsökkentés Németországban (Infostart)
Elutasította a gyors adócsökkentések lehetőségét a német kancellár.
dec. 1
13:03
Növekvő belbiztonság: még idén megnyílnak a svájci határok! (Kitekintő)
A francia elnökség ideje alatt utoljára ült össze a Bel- és Igazságügyi együttműködési Tanács. A brüsszeli találkozó során a belső biztonság és a bevándorlási politika kérdése volt a középpontban, Svájc pedig valószínűleg még idén decemberben a Schengeni térség teljes jogú tagjává válhat.
dec. 1
13:03
Nem lesz adócsökkentés Németországban (Kripto Akadémia)
Elutasította a gyors adócsökkentések lehetőségét hétfőn a német kancellár.
dec. 1
13:39
Indonéziába látogatott az indiai elnök (Kitekintő)
A két ország vezetője hétfőn megállapodott abban, hogy a jövőben tovább fokozzák stratégiai együttműködésüket.
dec. 1
13:57
Újabb fejlemények a román választásokról (Kripto Akadémia)
Ismét vezet a Szociáldemokrata és Konzervatív Párt szövetsége (PSD-PC) a romániai választások legfrissebb hivatalos részeredményei szerint. A román országos választási iroda helyi idő szerint 14 órakor közzétett hivatalos részeredményei már a szavazatok 92,73 százalékának összeszámlálása utáni állapotot tükrözik. Eszerint a PSD-PC országos szinten a képviselői mandátumokért lezajlott…
dec. 1
14:15
Vadásznak a táppénzen lévő dolgozókra (Infostart)
Ugrásszerűen megnőtt azoknak a cégeknek a száma Franciaországban, amelyek magántársaságokkal ellenőriztetik, hogy táppénzen lévő alkalmazottaik tényleg betegek-e. Az eljárás legális, azonban a legnagyobb francia szakszervezet vezetője az InfoRádiónak azt mondta: határozottan elítélik a jelenséget.
dec. 1
14:15
A Szlovák Testvériség tiltakozik és cáfol (Kitekintő)
A Szlovák Testvériség vezetősége a belügyminisztériumtól kér magyarázatot arra, pontosan hogyan vétett a törvények ellen.
dec. 1
14:17
Már kapható a szlovák euró (Infostart)
Szlovákiában hétfőtől megvásárolhatóak az első szlovák euróérmék. Az úgynevezett indulási csomag 45 érmét tartalmaz, mindegyik névértékből négy vagy nyolc darabot. A csomag értéke 500 szlovák korona, azaz 16,60 euró.
dec. 1
14:33
Fej-fej mellett a szociáldemokraták és a demokraták (Kitekintő)
A szavazatok 92,73 százalékos feldolgozottságának tükrében valamelyest csökkent a két legnagyobb romániai párt között legutóbb megállapított, alig egyszázalékos különbség.

Keresés