2008. december 1. hétfő

dec. 1
6:09
Megfejtették a tengeri állatok tájékozódásának rejtélyét (Infostart)
Amerikai tudósoknak sikerült megválaszolniuk a tengerbiológia egyik legnagyobb kérdését, azt, hogyan képesek az állatok az óceánokban több ezer kilométeres útjaik során hihetetlenül pontosan tájékozódni: a mágneses tér alapján.
dec. 1
9:27
Új halalfajra bukkantak a Latorcában (Infostart)
Egy ritka hal, a vésettajkú paduc vélhetően új alfajára bukkant Kárpátalján, a Latorca folyóban egy halbiológus.
dec. 1
10:39
A spanyol diktátor jobban kedvelte Churchillt, mint Hitlert (Infostart)
Francisco Franco egykori spanyol diktátor attól tartott, hogy Adolf Hitler elraboltatja, így kényszerítve ki Spanyolország belépését a második világháborúba - legalábbis ezt állítja a tábornok lánya.
dec. 1
20:15
Nem lassítják az öregedést a csodakrémek (Infostart)
Nem lassítják az öregedést az antioxidánsokat tartalmazó krémek és élelmiszerek - derül ki egy brit kutatásból. A szakértők szerint még az is kérdés, hogy egyáltalán a szabad gyökök okozzák-e az öregedést.

2008. december 2. kedd

dec. 2
9:30
Gének miatt szenvedünk az influenzától (Infostart)
"Gyenge" gének egyfajta szerencsétlen kombinációjával magyarázható, miért van az, hogy míg egyesek egyetlen éjszaka alatt kigyógyulnak az influenzából, addig mások akár hetekig is nyomják miatta az ágyat - állítják ausztrál kutatók.
dec. 2
10:06
Csak egy génvizsgálat és kiderül, milyen sportoló lesz a gyerekünk (Infostart)
Egy amerikai cég azzal kecsegteti a szülőket, hogy egy géntesztből meg tudják állapítani, a gyerekből lehet-e élsportoló vagy sem.
dec. 2
11:18
Mire jó, ha az ember nem mos fogat? (Infostart)
A szájhigiéné abszolút hiányának köszönhetően tudják egyre pontosabban megmondani a régészek, mit ettek régen élt eleink.
dec. 2
14:00
A nagy fehér cápa nem támad meg mindent, amit lát (Infostart)
Fél lábbal a vízben, haldarabokkal felcsalizott bottal csalogatja maga köré a nagy fehér cápákat Enrico Gennari tengerbiológus. Nem öngyilkosságra készül; azt akarja megérni, milyen erős a hírhedt ragadozók harapása. Három óra múltán sikerül egy cápával megkóstoltatni a csalit - harapása nem erősebb, mint az emberé. Mi ebből a tanulság?
dec. 2
20:15
Új gyógyszerrel megúszható az időzónák átlépése okozta kellemetlenség (Infostart)
Sokszor utazik messzire, lép át időzónákat? Ilyenkor nem tud aludni? Eddig úgy tartották, egy időzóna átlépése egy nap regenerálódást igényel. Most azonban egy új gyógyszer segít elkerülni az ilyenkor föllépő alvási nehézségeket.
dec. 2
21:09
A császármetszés növeli az asztma kockázatát (Infostart)
Érzékenyebbek az asztmára azok a gyermekek, akik császármetszéssel jöttek világra. Akinek mindkét szülője allergiás volt, háromszor hajlamosabb a betegségre, mint természetes módon megszületett társai.
dec. 2
21:45
Mellrákszűrés férfiaknak: fontosabb, mint gondolnánk (Infostart)
Ugyan a mellrákosoknak csak az egy százaléka férfi, fontos volna, hogy ők is járjanak szűrésre - állítják amerikai kutatók. Így ugyanis még évekkel azelőtt ki lehet mutatni a betegséget, hogy a daganat kitapintható volna, és meg lehet akadályozni a terjedését.
dec. 2
22:03
Krónikus fejfájás ellen az akupunktúra a leghatásosabb (Infostart)
Az aszpirinnél jobb a krónikus fejfájás ellen az akupunktúra; az ősi kínai gyógymód hatékonyabban csökkenti a rohamok súlyosságát és gyakoriságát - állapították meg amerikai kutatók.

2008. december 3. szerda

dec. 3
19:15
Szenzációs csontdarab porosodott egy múzeumban (Infostart)
Múzeumi raktárban porosodott évekig egy 115 millió éves csontdarab, amelyről most megállapították, hogy az egyetlen ismert maradványa a fogatlan repülő óriásgyíkok eddigi legnagyobb és mostanáig ismeretlen fajának. A karlsruhei természettudományi múzeum gyűjteményében található koponyacsont Brazíliából származik.
dec. 3
19:51
Gyorsítja a korom az Északi-sark felmelegedését (Infostart)
A szén-dioxid-kibocsátás visszafogása mellett csökkenteni kell a légkör korom-, metán- és ózonszennyezettségét is, különben már az évszázad közepe előtt beköszönthet az első jégmentes nyár az Északi-sarkon - figyelmeztettek a ENSZ 14. klímakonferenciáján, Poznanban tanácskozó szakemberek szerdán.

2008. december 4. csütörtök

dec. 4
5:42
Génhiány okozza a tüdőrákot? (Infostart)
A tüdőrákosok 90 százalékának hiányzik egy génje, ami megvéd a betegség kialakulásától. Hogy a tüdőrákosok többsége a dohányzásnak "köszönheti" a kór felbukkanását, azért lehet, mert a cigaretta egyes anyagai ezt a gént inaktiválják.
dec. 4
10:15
Válság: az egészségükön spórolnak az amerikai nők (Infostart)
Nem mennek orvoshoz az amerikai nők, mivel így spórolnak a válság alatt - derült ki egy kutatásból -, ezzel azonban nemcsak a saját, hanem a családjuk egészségét is veszélyeztetik.
dec. 4
19:48
Magyarország különösen ki van téve az extrém időjárásnak (Infostart)
Hogyan lehet küzdeni a klímaváltozás ellen úgy, hogy az energiaellátás is biztos maradjon - egyebek között ezzel is foglalkozik majd a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia 2009-re szóló cselekvési programja - mondta Harnos Zsolt a Corvinus Egyetem professzora. A Klímaváltozás: kockázat és társadalom című konferencia után a kutató az InfoRádiónak hangsúlyozta: az éghajlatváltozás egyelőre…

2008. december 5. péntek

dec. 5
10:09
A félelem fertőző és szaglik (Infostart)
A félelemnek szaga van - állítják amerikai tudósok, akik szerint a rettegés ragályos is lehet.
dec. 5
12:33
Eddig ismeretlen denevérfajt fedeztek fel egy barlangrajzon (Infostart)
Eddig ismeretlen denevérfajta bukkantak Ausztrália északi részén, legalábbis egy barlangrajzon. A sziklakép a repülő emlős egy hatalmas faját mutatja be.
dec. 5
12:51
Mitől függ a boldogság? (Infostart)
Az emberek közösségekben élnek, és így jólétük, egészségük mások jólétére és boldogságára is kihat - hívja fel a figyelmet egy amerikai kutatás, ami szerint minél több barátunk, ismerősünk lakik hozzánk közel, annál boldogabbak vagyunk, a körülöttünk élők boldogsága pedig befolyásolja a miénket is.

2008. december 6. szombat

dec. 6
9:15
Megtalálták a "felhőharcosok" elveszett városát (Infostart)
Régészek az Andok hegyoldalába vájt eltűnt városra bukkantak, amelyet a titokzatos Chachapoya perui törzsnek tulajdonítanak.
dec. 6
20:21
Leltár készült a sarkvidékeken élő állatokról (Infostart)
Elkészült az első "leltár" az Észak- és a Déli-sark vidékén élő tengeri és szárazföldi állatokról.

2008. december 8. hétfő

dec. 8
20:45
A zeller és a zöldpaprika segíthet az Alzheimer-kór ellen (Infostart)
Több kutatócsoport vizsgálatai igazolták, hogy súlyos ideggyógyászati betegségek kifejlődését gátolhatják olyan anyagok, amelyek a zellerben és a zöldpaprikában bőségesen találhatók. A Cedars-Sinai Medical Center munkatársai azt remélik, hogy a növényi alapanyagokból gyógyszerek is készülhetnek a jövőben.

2008. december 9. kedd

dec. 9
8:51
Pearl Harbor: nem igazak az összeesküvés-elméletek (Infostart)
Nem kapott különleges figyelmeztetést az Egyesült Államok arról, hogy Japán meg fogja támadni Pearl Harbort - állítja egy tanulmány a 67 évvel ezelőtti, 1941. december 7-én bekövetkezett eseményről. A munka egyik szerzője szerint az összeesküvés-elmélettel az a baj, hogy eltereli a figyelmet az igazi, lényegi problémákról, arról, hogy a kémszolgálat mennyire bürokratikus volt.
dec. 9
14:15
Megvalósul a rémálom: eltűnnek a férfiak? (Infostart)
A férfiakat az elnőiesedés veszélye fenyegeti. Az ok: több ezer olyan vegyi anyagot használunk rendszeresen, amelyek megváltoztatják az emberek és az állatok viselkedését - figyelmeztetnek brit kutatók.
dec. 9
14:17
Fél adag is hatásos az influenza elleni oltásból (Infostart)
Az egészséges, ötven évesnél fiatalabb felnőttek esetében a fél adag influenza elleni oltás ugyanolyan hatásos, mint a teljes dózis - állítják amerikai kutatók. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója azonban kizárólag vészhelyzetben, például oltóanyag-hiány esetén javasolja a vakcina megfelezését.
dec. 9
21:45
Kihalás fenyegeti a gepárdokat is (Infostart)
A gepárdok válhatnak a legújabb kihalási hullám következő áldozatává az ENSZ szerint. Afrikában tízezernél kevesebb felnőtt példány él, míg Ázsiában nem több, mint ötven. A világszervezet legújabb listáján huszonegy veszélyeztetett faj szerepel.

2008. december 10. szerda

dec. 10
9:45
Genetikai okai vannak az alkoholizmusnak (Infostart)
Genetikai okai lehetnek az alkoholizmusra való hajlamnak, ráadásul nem is egy gén, hanem egész géncsoport okozhatja ezt. Mindezt azonban fölül tudják írni környezeti összetevők vagy épp a tudatos kontroll és a személyes akarat. Mindenesetre, aki anélkül iszik, hogy bármiféle fizikai hatást érezne magán, az általában nagyobb veszélynek van kitéve.
dec. 10
10:21
Diétázzon dióval! (Infostart)
Számos betegséget megelőzhetünk, ha diófélékkel színesítjük a diétánkat: megszűnhetnek a keringési zavaraink, és a kutatók azt is feltételezik, hogy a dió segítheti a túlsúlyhoz köthető krónikus gyulladások gyógyítását is.
dec. 10
12:09
A karácsonynak júniusban kellene lennie? (Infostart)
Jézus valamikor i.e. 3 és i.sz. 1 között született ausztrál csillagászok szerint, mégpedig június 17-én. Az eddig elfogadott időpont az i.e. 7. év volt. Jézus Krisztus születésének idejét először Dionüszosz Exiguus apát állapította meg 525-ben.
dec. 10
13:57
A pénz a leghatásosabb fogyókúrás eszköz (Infostart)
A pénz hatásos eszköze lehet az elhízási járvány feltartóztatásának. A kutatók módszere az volt, hogy elvették az önkéntesek pénzét, és csak akkor adták vissza, ha lefogytak.

2008. december 11. csütörtök

dec. 11
11:33
Megdöbbentő, de igaz: a cukor is függőséget okozhat! (Infostart)
Tudományos bizonyíték van arra, amit a sok nagyevő már korábban is sejtett: függőséget okozhat a cukor. Mint kiderült, az édesség ugyanolyan vegyi folyamatokat indít el az agyban, mint a kemény drogok, vagyis a kokain és a heroin.
dec. 11
11:51
Matematikában és természettudományban jók a magyar diákok (Infostart)
Kimagasló eredményeket értek el az általános iskolák 4. és 8. évfolyamain tanuló magyar diákok a természettudományos és matematikai ismereteket vizsgáló nemzetközi TIMSS felmérésen. Csillag Márta, az oktatási tárca közoktatási főosztályvezetője beszámolója szerint a hátrányosabb helyzetű magyar tanulókat nagyobb arányban oktató intézmények tanulói viszont nehezebb helyzetbe kerülnek, mint sok más…
dec. 11
12:09
Szupermonitor, amin kivetíthetők az álmok (Infostart)
Egy japán kutatócsoport azt állítja: kidolgozott egy olyan technológiát, amelynek segítségével kivetíthetőek az álmok, de más, az agyban lévő gondolatok is.
dec. 11
13:57
Milliárdokat költenének neves külföldi tudósok elcsábítására (Infostart)
Több milliárd forintot tett félre a kormány arra, hogy neves külföldi tudósokat csábítson Magyarországra - mondta az InfoRádiónak Molnár Károly kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Az elsődleges cél, hogy a fiatal és sikeres magyar kutatók hazajöjjenek, de több ágazatban az európai élmezőnyt is elcsábítanák.
dec. 11
21:42
Növelik a méhnyakrák kockázatát a termékenységi gyógyszerek? (Infostart)
Egy izraeli kutatás szerint háromszor akkora a méhnyakrák kialakulásának a kockázata azoknál, akik valaha szedtek termékenységnövelő gyógyszert - ám a veszély még így is igen kicsi. Többen ráadásul meg is kérdőjelezik a vizsgálat eredményét.
dec. 11
22:00
A pánikbetegek könnyebben kapnak szívrohamot (Infostart)
Az őket érő stressz miatt a pánikbetegeknél nagyobb a szívzavarok megjelenésének kockázata. Érdekes ellentmondás, hogy a halálos szívroham esélye viszont 24 százalékkal kisebb náluk.

2008. december 12. péntek

dec. 12
8:45
Titkos náci terveket árvereznek el (Infostart)
Különleges terveket szövögettek a németek 1945 körül, a második világháború végéhez közeledve arról, miként támadják meg Angliát. A terveket azóta nem sokan látták. Ballonok, bombák, vitorlázóhajók szerepeltek bennük. De mi köze mindehhez a kocsmákban játszott dartsnak?
dec. 12
9:39
Az apa génjei határozzák meg a gyermek nemét? (Infostart)
A férfiak genetikai adottságai nagy szerepet játszhatnak abban, milyen nemű lesz egy pár születendő gyermeke. A Newcastle-i Egyetem kutatói szerint nagyobb esély van fiúgyermek nemzésére akkor, ha az apának többségében fiútestvérei vannak, és fordítva, a férfinak lánya lesz, ha szüleinek is főleg lányai voltak.
dec. 12
18:57
Egy ruhafesték a felelős a világot sújtó elhízási járványért? (Infostart)
A világjárványként terjedő elhízásért találtak felelősnek egy, a ruhák festéséhez használt vegyületet japán kutatók. A tributiltint környezetszennyező volta miatt már betiltották, de csak most derült ki, hogy az emberi zsírszövet is növekedésnek indulhat tőle.
dec. 12
20:27
Csontritkulás ellen egyen zöldséget és gyümölcsöt! (Infostart)
Ha sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, a testünk által termelt savak miatt gyengülhetnek a csontjaink. Mindezt azonban ellensúlyozhatjuk azzal, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt veszünk fel az étrendünkbe.
dec. 12
21:21
A pusztító földrengések korszaka következhet (Infostart)
A következő évtizedekben valószínűleg gyakran lesznek földrengések Délkelet-Ázsiában, a pusztítás nagyságrendje pedig hasonló lehet a 2004-eshez.
dec. 12
21:57
Ínyenc módjára válogatnak a gyilkos bálnák (Infostart)
A kardszárnyú delfinek meghökkentő pontossággal derítik fel kedvenc eledelüket, a zsírban különösen gazdag királylazacot - amerikai tudósok szerint erre is az ultrahanghullámok használatával képesek.

2008. december 13. szombat

dec. 13
9:18
Ősi agyat találtak a koponya mélyén (Infostart)
Nagy-Britannia legősibb emberi agyát találták meg archeológusok a szigetországban. A Yorki Egyetem kutatói egy olyan koponyára bukkantak, amely összezsugorodott, de agy formájú sárga anyagot tartalmaz. A lelet egy olyan területről került elő, ahol már kétezer évvel ezelőtt is telepesek éltek.

2008. december 15. hétfő

dec. 15
21:33
Ezernél is több új állat- és növényfajra bukkantak - nézzen meg néhányat! (Infostart)
Tíz év alatt több mint ezer új növény- és állatfajt fedeztek fel a délkelet-ázsiai Mekong folyó vidékén.

2008. december 17. szerda

dec. 17
5:06
Két új lehetséges dinoszaurusz fajt fedeztek fel a Szaharában (Infostart)
Két, valószínűleg új dinoszaurusz fajt fedeztek fel egy szaharai expedíció során - adta hírül a Portsmouthi Egyetem, amely szerint az utóbbi ötven évben Afrikában talált legizgalmasabb őslénytani leletek egyikére bukkantak.
dec. 17
7:12
Szívritmuszavart okozhat az alkoholfogyasztás (Infostart)
Ha a nők gyakran nyúlnak pohár után és naponta kettő, vagy annál is több alkoholos italt fogyasztanak rendszeresen, nagy esélyük van arra, hogy szívritmuszavaruk, pitvarfibrillációjuk támad, annak minden veszélyével és következményeivel. A szívderítőnek nem nevezhető tudományos eredményt az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.
dec. 17
8:24
Húsz év múlva jégmentes nyarak lesznek az Arktiszon? (Infostart)
A becslések szerint 2070-re teljesen jégmentes nyarak is lehetnek az Arktiszon, de sokan úgy gondolják, ez akár már húsz év múlva is bekövetkezhet. Az Arktisz a felmelegedés által érintett egyik legérzékenyebb terület. Ha megváltozik az éghajlata, az az egész Földet érinteni fogja, de leginkább az északi féltekét. A melegedés és olvadás ráadásul egymást gerjeszti. 2008 októberében az…
dec. 17
20:42
Majdnem teljes arcátültetést végeztek, a világon elsőként (Infostart)
Az Egyesült Államokban elvégezték az ország első arcátültetését egy clevelandi kórházban. A huszonkét órás műtét során - a világon először - csaknem teljes arctranszplantációt hajtott végre a nyolcfős orvoscsoport.

2008. december 18. csütörtök

dec. 18
9:54
Amit mindannyian rosszul tudunk - elterjedt orvosi tévhitek (Infostart)
Tudja, hogyan legyen úrrá a másnaposságon? Könnyen lehet, hogy téved. A The Independent című brit napilap összegyűjtött egy csokorra való, egészséggel kapcsolatos tévhitet.

Keresés