2008. október 1. szerda

okt. 1
8:00
Halmártás bizonyítja Pompeji pusztulásának időpontját (Infostart)
Rothadt halmaradványok révén sikerült pontosan beazonosítaniuk a Vezúv kitörésének és Pompeji pusztulásának dátumát olasz kutatóknak, akik a városban készült utolsó tétel garumot vették górcső alá.
okt. 1
8:18
Repülőgép méretű volt a gigantikus "őslúd" (Infostart)
Egy kisebb repülő méretével vetekedett az 50 millió évvel ezelőtt élt "őslúd", amelynek koponyájára Nagy-Britanniában, a Sheppey-szigeten bukkantak. Az ötméteres fesztávolság lehetővé tette, hogy az "őslúd" átkelhessen az óceánon.
okt. 1
9:12
Semmit sem ér két, eddig népszerű gyógyszer (Infostart)
Két, eddig népszerű gyógyszer, a glucosamine és a chondroitin nem csökkenti az ízületi fájdalmakat, és nem jobbak, mint a placebo - állapították meg az utahi egyetem professzorai.
okt. 1
18:12
Forradalmi újításnak köszönhetően 15 percen belül megállapítható a rák (Infostart)
A legsúlyosabb betegségek, így a rák és a multiplex szklerózis is 15 percen belül, egyszerű vér- vagy vizeletvizsgálattal diagnosztizálható lesz majd annak az egyszerű szerkezetnek a segítségével, amelyet brit kutatók fejlesztettek ki.
okt. 1
21:30
A nyálból is kimutatható a szájrák (Infostart)
Egy új teszt segítségével az emberi nyál fehérjéinek elemzésével nagy pontossággal, fájdalommentesen diagnosztizálható a szájüregi rák - közölték amerikai kutatók.
okt. 1
21:48
Vírusok, amelyek még a vírusokat is megtámadják (Infostart)
A vírusokat a tudomány eddig nem sorolta az élő szervezetek közé, a jövőben azonban mindez megváltozhat. Egy nemrég felfedezett vírusfajta, amely más vírusokat támad, felveti a kérdés: élő sejtek-e ezek a fertőző bacilusok.

2008. október 2. csütörtök

okt. 2
8:18
Egy gén is szerepet játszhat az olvasási nehézségek kialakulásában (Infostart)
Egy génvariáns, amely hét emberből egyben megtalálható, összefüggésbe hozható a gyenge olvasási képességgel - állítják brit kutatók.
okt. 2
9:30
Túl nehéz lehetett a repüléshez a félelmetes ragadozó (Infostart)
A Jurassic Park epizódjaiban vérszomjas ragadozóknak ábrázolták, egy japán kutató szerint azonban még a felszállással is komoly gondjai lehettek a pteroszaurusznak, a valaha repült legnagyobb élőlénynek.
okt. 2
10:24
Sertéseknél már bevált, embereknél életmentő lehet (Infostart)
Áttörést jelenthet a szervátültetésben az az új eljárás, amely fagyasztás után is alkalmassá teszi a szerveket a beültetésre. Izraeli kutatók sertéseken kísérleteztek, az állatok máját fagyasztás után ültették át úgy, hogy az működött.
okt. 2
11:18
A városi életforma hozta magával az AIDS-et (Infostart)
A halálos AIDS-betegséget okozó HIV vírus már 1908-ban terjedni kezdett Afrika egyes településein, főleg a Szaharában. A vírus terjedése összefüggött azzal, ahogy a modern városok fejlődésnek indultak a térségben.
okt. 2
17:36
Sugárzó skorpióméreg lehet a rák elleni csodaszer? (Infostart)
Amerikai tudósok szerint egy különös fajta skorpió mérge több rákbetegséget is gyógyíthat úgy, hogy a szervezetben csak a rákos sejteket támadja meg és pusztítja el.

2008. október 3. péntek

okt. 3
10:06
Izomláz és agyműködés: miért tudunk egyszerre gondolkodni és mozogni? (Infostart)
Az agy már régen megvalósította a környezetvédők által oly nagy becsben tartott újrahasznosítást. Az izmok által működés közben termelt laktózt - ami tejsavvá alakulva izomlázat okoz - az agy ugyanis pluszüzemanyagként tudja hasznosítani, így meghagyva a glükózt az izmoknak. Érdekes, hogy a tanulmányt közlő lap főszerkesztője szerint a tanulmány evolúciós szemszögből nézve "baromság".
okt. 3
10:42
Szeretne olyan autót, amelyik elkerüli a baleseteket? (Infostart)
Szempillantásnyi idő alatt kanyarodik, és azonnal érzékeli a szembejövő veszedelmet. Egyelőre robotnak tűnik, de igazából autó lesz belőle. Mi köze van a dongóknak az autóbalesetekhez?
okt. 3
13:24
Természeti katasztrófa okozta egy egész dinoszauruszfaj pusztulását (Infostart)
A kanadai Alberta államban egy több mint 72 millió évvel ezelőtt elpusztult dinoszauruszhorda maradványaira bukkantak. A kutatók úgy vélik: az állatok egy eddig nem ismert fajhoz tartoztak, a csorda elpusztulását pedig valószínűleg egy természeti katasztrófa okozta.
okt. 3
20:36
Felavatták a hadronütköztető számítógépes rendszerét (Infostart)
Svájcban ünnepélyesen felavatták az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet új számítógépes rendszerét, amely 35 ország 100 ezer komputerét egyesíti, és az új szupergyorsítóban keletkező óriási adattömeg feldolgozására szolgál.

2008. október 4. szombat

okt. 4
10:42
Hamarosan megfejtik a gyermeki zsenialitás titkát (Infostart)
Ausztrál tudósok azt próbálják kideríteni egy új technológia révén, hogy a gyerekek miért tanulnak könnyebben és gyorsabban nyelveket, mint a felnőttek.
okt. 4
21:12
Súlyos figyelmeztetés: tízmilliók halhatnak meg Kínában (Infostart)
Több tízmillió ember hal meg Kínában az elkövetkező 25 évben légúti betegségekben és tüdőrákban, ha nem változnak meg a dohányzási és fűtési szokások az országban - állítják kutatók a Tha Lancet brit orvosi szaklapban közzétett cikkükben.

2008. október 5. vasárnap

okt. 5
11:18
A szentkép úgy hat, "mint a fakírnál a meditáció" (Infostart)
Egy brit kutatás szerint a vallásos emberek számára egy szentkép látványa fájdalomcsillapító hatással bír.
okt. 5
12:48
Új remény az elhízás ellen: átállítják az agyban lévő kapcsolót (Infostart)
A kövérség elleni új gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé egy felfedezés, amely egy eddig ismeretlen idegrendszeri folyamatot tárt fel.
okt. 5
18:12
Megnyílik az út a zsebre tehető számítógép előtt (Infostart)
Kutatók rugalmas televíziós képernyőt mutattak be, amelynek köszönhetően a jövőben összehajtogathatjuk és zsebre tehetjük a számítógépet.
okt. 5
20:18
Nyomot hagyott maga után - 570 millió éve (Infostart)
Minden idők legősibb állatlábnyom-fosszíliáját találták meg az amerikai Nevada állam üledékes rétegeiben.

2008. október 6. hétfő

okt. 6
11:54
Egy német rákkutató és két francia AIDS-kutató kapta az orvosi Nobel-díjat (Infostart)
Egy német rákkutató, Harald zur Hausen és két francia AIDS-kutató, Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapta idén megosztva az orvosi Nobel-díjat.
okt. 6
21:12
Injekció válthatja ki a sugárkezelést (Infostart)
Nem csak a tüdő- és a petefészekrák kezelésére alkalmas a karboplatin-injekció, hanem a hererákéra is. Ráadásul az így kezelt betegek kevesebb mellékhatással és gyorsabb felépüléssel számolhatnak, mint akiket sugárterápiának vetettek alá.
okt. 6
22:06
A légszennyezés miatt egyre zajosabbak az óceánok (Infostart)
Az óceánok hamarosan olyan zajosak lesznek a bálnák és a delfinek számára, mint az embereknek egy New York méretű nagyváros. A zajt egyre erősíti a szennyezés, különösen a magas frekvenciákban - derült ki egy most befejezett kutatásból.

2008. október 7. kedd

okt. 7
6:48
Emberi hiba okozhatta a nagy hadronütköztető meghibásodását (Infostart)
Feltehetően emberi hiba okozta a világ legnagyobb részecskegyorsítójának meghibásodását, amelynek következtében tavaszig fel kellett függeszteni a kísérleteket - közölte a berendezést működtető genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).
okt. 7
9:48
"Az emberi evolúciónak vége!" (Infostart)
Az emberi evolúció véget ért - állítja egy vezető brit tudós, aki szerint ennek az az oka, hogy kevesebb férfi válik idős korban apává, ezért nincs elegendő számú a génmutáció, kevésbé hat a természetes szelekció.
okt. 7
10:24
Árt-e az egészségünknek a gazdasági válság? (Infostart)
Sokan aggódnak a pénzügyi válság következményei miatt, attól tartanak, hogy az elszegényedés miatt több lesz a beteg ember, aki ráadásul kezeltetni sem tudja majd magát megfelelően. A gazdasági válság hatása azonban egyáltalán nem ilyen egyértelmű.
okt. 7
11:00
Már nem csak álom a mellrák elleni vakcina? (Infostart)
Már nem tűnik elérhetetlennek a mellrák megelőzésére szolgáló vakcina, bár egyes kutatók máig kételkednek a megvalósíthatóságában.
okt. 7
11:54
Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a genetikai rendellenesség (Infostart)
Amerikai kutatók azt állítják, kifejlesztettek egy olyan biztonságos vérvizsgálatot, amely már a terhesség korai szakaszában is kimutatja, hogy a magzatnak van-e genetikai rendellenessége, például Down-kórja.
okt. 7
13:42
Egy amerikai és két japán tudósé a fizikai Nobel-díj (Infostart)
Az amerikai állampolgárságú Nambu Joicsirónak és két japán tudósnak, Kobajasi Makotónak, valamint Maszkava Tosihidének ítélték oda az idei fizikai Nobel-díjat. Az amerikai kutató a spontán szimmetriasértés a szubatomi részecskék fizikájában elnevezésű mechanizmus felfedezéséért, a két japán fizikus a szimmetriasértés eredetének felfedezéséért kapja a díjat.
okt. 7
14:18
Egy amerikai és két japán tudós kapta a fizikai Nobel-díjat (Infostart)
Az amerikai állampolgárságú Yoichiro Nambunak és két japán állampolgárságú tudósnak, Kobajasi Makotónak, valamint Maszkava Tosihidének ítélték oda az idei fizikai Nobel-díjat.
okt. 7
20:36
Vakbélgyulladást is okozhat a légszennyezettség (Infostart)
A légszennyezettségnek számos káros hatása van a szervezetre. Nemrég kiderült, hogy ezek között szerepel a vakbélgyulladás is.

2008. október 8. szerda

okt. 8
10:06
Nézze meg a világ legmélyebben élő halait! (Infostart)
Filmre vették a világ talán legmélyebben élő halait brit és japán tudósok. A szakértők sokáig azt gondolták, hogy ezek a teremtmények magányosak és takarékoskodnak energiájukkal, ám kiderült, hogy csoportokban élnek és éppúgy cikáznak a vízben, mint a felszínhez közelebb élő társaik.
okt. 8
12:12
Két amerikai és egy japán tudósnak ítélték oda a kémiai Nobel-díjat (Infostart)
Két amerikai tudósnak, Roger Tsiennek és Martin Chalfie-nak, valamint egy japán kutatónak, Simomura Oszamunak ítélték oda szerdán a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért, a zöld fluoreszkáló fehérje felfedezéséért - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
okt. 8
19:42
Száznál több magyar műszer járt eddig a világűrben (Infostart)
Száznál több magyar műszer járt eddig a világűrben - hangsúlyozta Both Előd fizikus, csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója az ENSZ október 4-10. között zajló Űrkutatási Világhete alkalmából.

2008. október 9. csütörtök

okt. 9
8:00
Egy újabb csel, amivel a nők magukhoz vonzzák a férfiakat (Infostart)
Megváltozik a nők hangszíne, amikor szervezetük termékeny fázisban van - derül ki egy új kutatásból. A szakértők szerint ez is egy olyan "csel", amivel a nők magukhoz vonzzák a férfiakat.
okt. 9
11:00
Top 200: Amerikai és brit egyetemek uralják a nemzetközi oktatást (Infostart)
Változatlanul az amerikai és a nagy-britanniai egyetemek a legjobbak a világon - derült ki a The Times toplistájából: a legjobb tíz oktatási intézményből hat az Egyesült Államokban, négy Nagy-Britanniában működik. A legjobb harmadik országbeli egyetem csak a 16. helyet tudta megszerezni a rangsorban.
okt. 9
13:42
Forradalmian új módszer a fájdalom csillapítására (Infostart)
A morfinnál nyolcszor erősebb fájdalomcsillapítót fedeztek fel amerikai kutatók. A szer egyelőre kísérleti stádiumban van, és még csak folyékony formában létezik, ám a szakértők már a szájon át alkalmazható változaton dolgoznak.
okt. 9
22:06
Mindannyiunknak hasznos lehet a gazdasági válság (Infostart)
Egy kis lélegzethez juttathatja a Földet a gazdasági növekedés lassulása, hiszen a halasztott beruházásokkal miatt elképzelhető, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nem nő a korábban számított mértékben - erről a Nobel-díjas tudós, a légkörkutató Paul J. Crutzen beszélt.

2008. október 10. péntek

okt. 10
8:18
"Arrafelé van egy bolygó, ahol nagyon okos valamiknek kell lenniük" (Infostart)
Ötszáz fotóból, képből, szövegből álló üzenetcsokrot indítottak útjára Ukrajnában egy húsz fényévnyi távolságban levő bolygóra, ahol talán élhetnek földönkívüliek. Viszontválasz leghamarabb negyven év múlva várható. Ha az esetleges ufók nem is értenék azokat, annyit mindenképp tudni fognak, hogy valahol okos lények élnek a csillagok közt.
okt. 10
8:36
A DNS-ből kiderülhet a keresztnév is (Infostart)
Rövidesen könnyebb lesz megállapítani a bűncselekmények férfi gyanúsítottjainak keresztnevét, és ehhez csupán egy DNS-minta kell majd - állítják brit szakértők.
okt. 10
20:36
Ingyenes elektromos autót ígérnek hat éven belül (Infostart)
Az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomásokat fejleszt ki egy kaliforniai vállalat, míg a hozzá való járműveket olyan cégek fogják gyártani, mint a Nissan és a Renault. Az autó ingyen lesz, mivel azt a töltésért fizetett díjakból fogják gyártani.
okt. 10
21:12
A páfrányfenyő levele hatásos lehet az agyvérzés megelőzésében (Infostart)
Egy Kínában több ezer éve ismert gyógynövény rendszeres fogyasztásával csökkenthető az agyvérzés okozta károsodás mértéke - állítják amerikai kutatók.

2008. október 11. szombat

okt. 11
13:06
Egy aranybánya mélyén fedezték fel a világ legmagányosabb élőlényét (Infostart)
Felfedezték a világ legmagányosabb élőlényét egy dél-afrikai bánya mélyén: a baktérium teljes sötétségben, oxigén nélkül is képes megmaradni - vagyis egyszemélyes ökoszisztémát képez.
okt. 11
14:00
A májátültetés növeli a rák kockázatát (Infostart)
Nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés azoknál, akik májátültetésen estek át - állítják finn kutatók.
okt. 11
22:06
Globális felmelegés: a hegyekbe költöznek a trópusi állatok? (Infostart)
Nem csupán a jegesmedvéket veszélyezteti a globális felmelegedés: a trópusi állatoknak is melegük kezd lenni, és várhatóan a hegyekbe költöznek majd. Helyükre azonban senki nem lép, mivel nincs olyan faj, amelyik elviselné majd a forróságot. A folyamat már megkezdődött Európában és az Egyesült Államokban.

2008. október 12. vasárnap

okt. 12
9:12
Nincsenek jótékony hatással az ekcémára a probiotikumok (Infostart)
A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül hatnak pozitívan az ekcémára a probiotikumok, a jótékony baktériumok. Sőt, sok esetben még veszélyesek is lehetnek.
okt. 12
13:42
Felnyitották a spanyolnáthában elhunyt diplomata koporsóját (Infostart)
Egy York melletti falusi temetőben a sírásók nemrég exhumálták a 89 évvel ezelőtt spanyolnáthában elhunyt Sir Mark Sykes diplomata és képviselő maradványait. Holttestét azoknak a kutatóknak a kérésére ásták ki, akik azt a vírust akarják azonosítani, amely 1918-19-ben több mint 40 millió ember halálát okozta Európában.

2008. október 13. hétfő

okt. 13
8:18
Repülő autó: 2009-ben a piacon az első példányok - képekkel (Infostart)
Megvalósul a régi álom, hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy repülő autót vásároljunk. Rögtön kétféle modell közül is választhatunk, az egyik 2009-ben, a másik három évvel később gördül ki a gyárkapun. Kicsi, de erős motor és egy stabilizációs rendszer a titka a kolibri által ihletett járműnek. Hogy lehet repülni szárnyak nélkül?
okt. 13
8:36
Még a pókoknak is van személyiségük (Infostart)
Mára elfogadott tudományos álláspont, hogy az állatoknak is van személyiségük. Például vannak olyanok, amelyek érzékenyebbek a változásokra, és amelyek inkább ragaszkodnak szokásaikhoz. Ugyanakkor ezt a felosztást köztünk, emberek között is meg lehet tenni.

Keresés