2008. október 1. szerda

okt. 1
8:00
Halmártás bizonyítja Pompeji pusztulásának időpontját (Infostart)
Rothadt halmaradványok révén sikerült pontosan beazonosítaniuk a Vezúv kitörésének és Pompeji pusztulásának dátumát olasz kutatóknak, akik a városban készült utolsó tétel garumot vették górcső alá.
okt. 1
8:12
Kína nem éri utol Amerikát az űrversenyben (Startlap)
Kína négy éven belül Föld körüli pályára akar állítani egy nyolctonnás kutatólaboratóriumot – írta internetes honlapján a China Daily című pekingi lap űrkutatókra hivatkozva. Vang Jung-cse (Wang Yongzhi), a kínai űrprogram volt...
okt. 1
8:18
Repülőgép méretű volt a gigantikus "őslúd" (Infostart)
Egy kisebb repülő méretével vetekedett az 50 millió évvel ezelőtt élt "őslúd", amelynek koponyájára Nagy-Britanniában, a Sheppey-szigeten bukkantak. Az ötméteres fesztávolság lehetővé tette, hogy az "őslúd" átkelhessen az óceánon.
okt. 1
9:12
Semmit sem ér két, eddig népszerű gyógyszer (Infostart)
Két, eddig népszerű gyógyszer, a glucosamine és a chondroitin nem csökkenti az ízületi fájdalmakat, és nem jobbak, mint a placebo - állapították meg az utahi egyetem professzorai.
okt. 1
15:36
Háborúk, tragédiák, rekordok (Startlap)
Ötven éves fennállása alatt a NASA kutatásai megváltoztatták világképünket, a sikertörténeteket azonban tragédiák és csúfos kudarcok szegélyezték.
okt. 1
18:12
Forradalmi újításnak köszönhetően 15 percen belül megállapítható a rák (Infostart)
A legsúlyosabb betegségek, így a rák és a multiplex szklerózis is 15 percen belül, egyszerű vér- vagy vizeletvizsgálattal diagnosztizálható lesz majd annak az egyszerű szerkezetnek a segítségével, amelyet brit kutatók fejlesztettek ki.
okt. 1
21:30
A nyálból is kimutatható a szájrák (Infostart)
Egy új teszt segítségével az emberi nyál fehérjéinek elemzésével nagy pontossággal, fájdalommentesen diagnosztizálható a szájüregi rák - közölték amerikai kutatók.
okt. 1
21:48
Vírusok, amelyek még a vírusokat is megtámadják (Infostart)
A vírusokat a tudomány eddig nem sorolta az élő szervezetek közé, a jövőben azonban mindez megváltozhat. Egy nemrég felfedezett vírusfajta, amely más vírusokat támad, felveti a kérdés: élő sejtek-e ezek a fertőző bacilusok.

2008. október 2. csütörtök

okt. 2
8:18
Egy gén is szerepet játszhat az olvasási nehézségek kialakulásában (Infostart)
Egy génvariáns, amely hét emberből egyben megtalálható, összefüggésbe hozható a gyenge olvasási képességgel - állítják brit kutatók.
okt. 2
9:30
Túl nehéz lehetett a repüléshez a félelmetes ragadozó (Infostart)
A Jurassic Park epizódjaiban vérszomjas ragadozóknak ábrázolták, egy japán kutató szerint azonban még a felszállással is komoly gondjai lehettek a pteroszaurusznak, a valaha repült legnagyobb élőlénynek.
okt. 2
10:24
Sertéseknél már bevált, embereknél életmentő lehet (Infostart)
Áttörést jelenthet a szervátültetésben az az új eljárás, amely fagyasztás után is alkalmassá teszi a szerveket a beültetésre. Izraeli kutatók sertéseken kísérleteztek, az állatok máját fagyasztás után ültették át úgy, hogy az működött.
okt. 2
11:18
A városi életforma hozta magával az AIDS-et (Infostart)
A halálos AIDS-betegséget okozó HIV vírus már 1908-ban terjedni kezdett Afrika egyes településein, főleg a Szaharában. A vírus terjedése összefüggött azzal, ahogy a modern városok fejlődésnek indultak a térségben.
okt. 2
11:54
SMS a Google-lal, ingyen (Startlap)
A Google a napokban vezette be Indiában azt a mobilos szolgáltatás, amellyel kölönböző, általunk kedvelt témára tudunk feliratkozni, valamint egyes csoportoknak lehet sms-t küldeni. Egy-egy csoportot mi magunk is létre tudunk hozni.
okt. 2
17:36
Sugárzó skorpióméreg lehet a rák elleni csodaszer? (Infostart)
Amerikai tudósok szerint egy különös fajta skorpió mérge több rákbetegséget is gyógyíthat úgy, hogy a szervezetben csak a rákos sejteket támadja meg és pusztítja el.
okt. 2
19:03
Rekordösszegért kelt el a Vatera (Startlap)
A Vatera a legutóbbi zsákmánya a Kelet-Európában terjeszkedő, online piactereket és árösszehasonlító honlapokat bekebelező dél-afrikai Naspers cégcsoportnak. A másfél milliárd forint csak új tulajdonost jelent, új Vaterát nem.
okt. 2
22:45
Google 2001: utazzunk vissza az időben (Startlap)
A Google születésnapját nem lehet pontosan meghatározni, de valamikorra szeptember végére tehető. A Google a napokban elérhetővé tette a 2001-es adatbázisát. A Google 2001-ben 1,326,920,000 weboldalt indexelt.

2008. október 3. péntek

okt. 3
10:06
Izomláz és agyműködés: miért tudunk egyszerre gondolkodni és mozogni? (Infostart)
Az agy már régen megvalósította a környezetvédők által oly nagy becsben tartott újrahasznosítást. Az izmok által működés közben termelt laktózt - ami tejsavvá alakulva izomlázat okoz - az agy ugyanis pluszüzemanyagként tudja hasznosítani, így meghagyva a glükózt az izmoknak. Érdekes, hogy a tanulmányt közlő lap főszerkesztője szerint a tanulmány evolúciós szemszögből nézve "baromság".
okt. 3
10:42
Szeretne olyan autót, amelyik elkerüli a baleseteket? (Infostart)
Szempillantásnyi idő alatt kanyarodik, és azonnal érzékeli a szembejövő veszedelmet. Egyelőre robotnak tűnik, de igazából autó lesz belőle. Mi köze van a dongóknak az autóbalesetekhez?
okt. 3
12:51
Szegeden hatékony módszert találtak ki a graffitik ellen (Startlap)
A korábbiaknál hatékonyabb és lényegesen olcsóbb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kolloidkémiai Tanszékének kutatói – közölte Dékány Imre akadémikus, a tanszék vezetője. Az egyetemen...
okt. 3
13:24
Természeti katasztrófa okozta egy egész dinoszauruszfaj pusztulását (Infostart)
A kanadai Alberta államban egy több mint 72 millió évvel ezelőtt elpusztult dinoszauruszhorda maradványaira bukkantak. A kutatók úgy vélik: az állatok egy eddig nem ismert fajhoz tartoztak, a csorda elpusztulását pedig valószínűleg egy természeti katasztrófa okozta.
okt. 3
19:33
Gigaszámítógépet készítettek a szupergyorsítóhoz (Startlap)
Harmincöt ország százezer komputerét egyesíti a világ legnagyobb kapacitású számítógépes hálózata (grid), amely a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) új szupergyorsítójában keletkező óriási adattömeg feldolgozására...
okt. 3
20:36
Felavatták a hadronütköztető számítógépes rendszerét (Infostart)
Svájcban ünnepélyesen felavatták az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet új számítógépes rendszerét, amely 35 ország 100 ezer komputerét egyesíti, és az új szupergyorsítóban keletkező óriási adattömeg feldolgozására szolgál.

2008. október 4. szombat

okt. 4
10:42
Hamarosan megfejtik a gyermeki zsenialitás titkát (Infostart)
Ausztrál tudósok azt próbálják kideríteni egy új technológia révén, hogy a gyerekek miért tanulnak könnyebben és gyorsabban nyelveket, mint a felnőttek.
okt. 4
21:12
Súlyos figyelmeztetés: tízmilliók halhatnak meg Kínában (Infostart)
Több tízmillió ember hal meg Kínában az elkövetkező 25 évben légúti betegségekben és tüdőrákban, ha nem változnak meg a dohányzási és fűtési szokások az országban - állítják kutatók a Tha Lancet brit orvosi szaklapban közzétett cikkükben.

2008. október 5. vasárnap

okt. 5
11:18
A szentkép úgy hat, "mint a fakírnál a meditáció" (Infostart)
Egy brit kutatás szerint a vallásos emberek számára egy szentkép látványa fájdalomcsillapító hatással bír.
okt. 5
12:48
Új remény az elhízás ellen: átállítják az agyban lévő kapcsolót (Infostart)
A kövérség elleni új gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé egy felfedezés, amely egy eddig ismeretlen idegrendszeri folyamatot tárt fel.
okt. 5
15:15
Kabát, ami feltölti a mobilodat (Startlap)
Egy alternatív energiapanel segítségével gyakorlatilag bármilyen energiafüggő tevékenységet elvégezhetünk, akár séta közben is. Más kérdés, hogy egy mobiltelefonnál nagyobb eszköz aligha fér bele a kabátzsebünkbe.
okt. 5
15:27
570 millió éves lábnyomot találtak (Startlap)
Minden idők legősibb állatlábnyom-fosszíliáját találták meg az amerikai Nevada állam üledékes rétegeiben. A vízben élő kis állat nyomának maradványai az ohiói egyetem földtani intézetének kutatója, Loren Babcock professzor szerint...
okt. 5
18:12
Megnyílik az út a zsebre tehető számítógép előtt (Infostart)
Kutatók rugalmas televíziós képernyőt mutattak be, amelynek köszönhetően a jövőben összehajtogathatjuk és zsebre tehetjük a számítógépet.
okt. 5
19:03
Konnektor helyett (Startlap)
Egy alternatív energiapanel segítségével gyakorlatilag bármilyen energiafüggő tevékenységet elvégezhetünk, akár séta közben is. Más kérdés, hogy egy mobiltelefonnál nagyobb eszköz aligha fér bele a kabátzsebünkbe.
okt. 5
20:18
Nyomot hagyott maga után - 570 millió éve (Infostart)
Minden idők legősibb állatlábnyom-fosszíliáját találták meg az amerikai Nevada állam üledékes rétegeiben.

2008. október 6. hétfő

okt. 6
11:54
Egy német rákkutató és két francia AIDS-kutató kapta az orvosi Nobel-díjat (Infostart)
Egy német rákkutató, Harald zur Hausen és két francia AIDS-kutató, Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapta idén megosztva az orvosi Nobel-díjat.
okt. 6
14:45
Megosztott orvosi Nobel-díjat adtak át (Startlap)
Egy német rákkutató, Harald zur Hausen és két francia AIDS-kutató, Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapta idén megosztva az orvosi Nobel-díjat. A német kutató a méhnyakrákot okozó vírustörzsek felfedezéséért kapja a magas...
okt. 6
21:12
Injekció válthatja ki a sugárkezelést (Infostart)
Nem csak a tüdő- és a petefészekrák kezelésére alkalmas a karboplatin-injekció, hanem a hererákéra is. Ráadásul az így kezelt betegek kevesebb mellékhatással és gyorsabb felépüléssel számolhatnak, mint akiket sugárterápiának vetettek alá.
okt. 6
22:06
A légszennyezés miatt egyre zajosabbak az óceánok (Infostart)
Az óceánok hamarosan olyan zajosak lesznek a bálnák és a delfinek számára, mint az embereknek egy New York méretű nagyváros. A zajt egyre erősíti a szennyezés, különösen a magas frekvenciákban - derült ki egy most befejezett kutatásból.

2008. október 7. kedd

okt. 7
6:48
Emberi hiba okozhatta a nagy hadronütköztető meghibásodását (Infostart)
Feltehetően emberi hiba okozta a világ legnagyobb részecskegyorsítójának meghibásodását, amelynek következtében tavaszig fel kellett függeszteni a kísérleteket - közölte a berendezést működtető genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).
okt. 7
7:33
Hackerek támadhatják meg a pacemakereseket (Startlap)
Ahogy fejlődik a tudomány, úgy vannak egyre többen, akik valamilyen orvosi műszert viselnek a testükben. Ezzel rosszindulatú hackertámadások célpontjává válhatnak.
okt. 7
9:48
"Az emberi evolúciónak vége!" (Infostart)
Az emberi evolúció véget ért - állítja egy vezető brit tudós, aki szerint ennek az az oka, hogy kevesebb férfi válik idős korban apává, ezért nincs elegendő számú a génmutáció, kevésbé hat a természetes szelekció.
okt. 7
10:24
Árt-e az egészségünknek a gazdasági válság? (Infostart)
Sokan aggódnak a pénzügyi válság következményei miatt, attól tartanak, hogy az elszegényedés miatt több lesz a beteg ember, aki ráadásul kezeltetni sem tudja majd magát megfelelően. A gazdasági válság hatása azonban egyáltalán nem ilyen egyértelmű.
okt. 7
11:00
Már nem csak álom a mellrák elleni vakcina? (Infostart)
Már nem tűnik elérhetetlennek a mellrák megelőzésére szolgáló vakcina, bár egyes kutatók máig kételkednek a megvalósíthatóságában.
okt. 7
11:54
Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a genetikai rendellenesség (Infostart)
Amerikai kutatók azt állítják, kifejlesztettek egy olyan biztonságos vérvizsgálatot, amely már a terhesség korai szakaszában is kimutatja, hogy a magzatnak van-e genetikai rendellenessége, például Down-kórja.
okt. 7
12:45
A fizikai Nobel-díjon is megosztoztak a tudósok (Startlap)
Az amerikai állampolgárságú Nambu Joicsirónak és két japán állampolgárságú tudósnak, Kobajasi Makotónak, valamint Maszakava Tosihidének ítélték oda kedden az idei fizikai Nobel-díjat. Mindhárom tudós a szubatomi részecskék kutatásában...
okt. 7
13:42
Egy amerikai és két japán tudósé a fizikai Nobel-díj (Infostart)
Az amerikai állampolgárságú Nambu Joicsirónak és két japán tudósnak, Kobajasi Makotónak, valamint Maszkava Tosihidének ítélték oda az idei fizikai Nobel-díjat. Az amerikai kutató a spontán szimmetriasértés a szubatomi részecskék fizikájában elnevezésű mechanizmus felfedezéséért, a két japán fizikus a szimmetriasértés eredetének felfedezéséért kapja a díjat.
okt. 7
14:18
Egy amerikai és két japán tudós kapta a fizikai Nobel-díjat (Infostart)
Az amerikai állampolgárságú Yoichiro Nambunak és két japán állampolgárságú tudósnak, Kobajasi Makotónak, valamint Maszkava Tosihidének ítélték oda az idei fizikai Nobel-díjat.
okt. 7
20:36
Vakbélgyulladást is okozhat a légszennyezettség (Infostart)
A légszennyezettségnek számos káros hatása van a szervezetre. Nemrég kiderült, hogy ezek között szerepel a vakbélgyulladás is.

2008. október 8. szerda

okt. 8
8:33
A korai magömlés örökletes probléma (Startlap)
Az Utrechti Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a magömlés sebessége nem lelki eredetű, hanem örökletes tényezőktől függ. Kulcsa a szerotonin nevű hormon, amely az ilyen problémával küzdő férfiakban kevésbé aktív...
okt. 8
10:06
Nézze meg a világ legmélyebben élő halait! (Infostart)
Filmre vették a világ talán legmélyebben élő halait brit és japán tudósok. A szakértők sokáig azt gondolták, hogy ezek a teremtmények magányosak és takarékoskodnak energiájukkal, ám kiderült, hogy csoportokban élnek és éppúgy cikáznak a vízben, mint a felszínhez közelebb élő társaik.
okt. 8
12:12
Két amerikai és egy japán tudósnak ítélték oda a kémiai Nobel-díjat (Infostart)
Két amerikai tudósnak, Roger Tsiennek és Martin Chalfie-nak, valamint egy japán kutatónak, Simomura Oszamunak ítélték oda szerdán a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért, a zöld fluoreszkáló fehérje felfedezéséért - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
okt. 8
12:27
Kiosztották a kémiai Nobel-díjat (Startlap)
Két amerikai tudósnak, Roger Tsiennek és Martin Chalfie-nak, valamint egy japán kutatónak, Simomura Oszamunak ítélték oda szerdán a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért, a zöld fluoreszkáló fehérje (GFP)...
okt. 8
13:45
Nobel-díj: igazságtalan döntés született (Startlap)
Olasz sajtójelentések szerint több olasz tudós igazságtalannak tartja az idei fizikai Nobel-díj odaítéléséről szóló döntést. Szerintük honfitársuk, Nicola Cabibbo is megérdemelte volna a rangos tudományos elismerést. Azzal érvelnek:...

Keresés