2008. július 1. kedd

júl. 1
9:03
Artúr király legendája csak nacionalista propaganda? (Infostart)
Francia történészek szerint az angolok politikai okokból alkották meg Artúr király legendáját. Habár létezett valaki, aki halványan emlékeztet a mesék hősére, de ő egy olyan walesi lehetett, akinek a hódító angolszászok voltak az ellenségei - vélekednek a tudósok.
júl. 1
10:15
Tervezett gyerek: "Az én lányom biztosan nem lesz rákos" (Infostart)
Egy új eljárás segítségével biztosan elkerülhető, hogy a lányunknak hajlama legyen a mellrákra. Az orvosok ugyanis ki tudják választani, melyik embrió hordozza az azért felelős gént, és melyik nem. A procedúra ellenzői szerint ez az első lépés a tervezett gyerekek születése felé.
júl. 1
11:09
"Az vagy, amit az édesanyád megevett" (Infostart)
A gyorsételek már az anyaméhben is ártalmasak. Brit kutatók állatkísérletekkel kimutatták, hogy az anyák helytelen táplálkozása a terhesség és a szoptatás alatt tartós egészségi károsodást okozhat a gyerekeknek.
júl. 1
12:51
Újabb pusztító földrengés sincs kizárva (Infostart)
Szeizmológiai különlegesség volt a május 12-i, pusztító kínai földrengés, amely tökéletesen meglepte a tudósokat is; hiába van 25 mérőállomás a térségben, semmiféle előjele nem volt a tragédiának.
júl. 1
13:45
"Egynyári" kaméleont találtak - összehangolja a testvéreivel a halálát (Infostart)
Összehangoltan pusztulnak el egy madagaszkári kaméleonfaj egyedei: az állatok - néhány nap eltéréssel - ugyanakkor múlnak ki, mint testvéreik. E különleges tulajdonságukkal a lengedező kaméleonok kétes hírnevet vívtak ki maguknak.
júl. 1
20:03
Churchill, Sztálin és a felnyitott koporsó (Infostart)
Felnyitják a lengyel háborús hős, Wladislaw Sikorski tábornok krakkói szarkofágját. A holttest vizsgálatától azt várják, hogy kiderül: tényleg merénylet áldozata lett-e a politikus. A gyanúsítottak közt van Churchill, Sztálin és a hírhedt kettősügynök, Kim Philby is.

2008. július 2. szerda

júl. 2
9:51
Egyetlen molekula kikapcsolásával megelőzhető az allergiás roham (Infostart)
Egy bizonyos molekula "kikapcsolásával" véget lehet vetni a súlyos allergiás rohamoknak - állítják ausztrál kutatók.
júl. 2
11:03
A rák megelőzésében a csodafegyver a mediterrán diéta (Infostart)
A mediterrán diétának akár néhány elemét elegendő átvenni ahhoz, hogy akár 12 százalékkal csökkentsünk a rákbetegség kialakulásának veszélyét - állítják amerikai kutatók.
júl. 2
21:54
Férfisellőt találtak a 17. század Titanicján (Infostart)
A 17. századi világ egyik legnagyobb hajójára bukkantak a kutatók az angol partok mentén. A hajó brit vagy holland tulajdonban állhatott. Azt még nem tudják, kereskedelmi- vagy hadihajó volt-e. Az is lehet, hogy egy ekkoriban szokványos tengeri csatában süllyedt el.

2008. július 3. csütörtök

júl. 3
6:51
A NASA fölrobbantaná a Földet veszélyeztető meteorokat (Infostart)
Mi történne, ha egy, a Tunguszkában feltételezhetően pusztítást okozó meteorhoz hasonló nagyságú aszteroida Londonban csapódna be? Hogyan lehetne ezt elkerülni? A tudósok azt állítják, 1000 évente maximum egyszer van esélye egy akkora égitest becsapódásának, ami a dinoszauruszok kihalását is okozhatta.
júl. 3
18:21
A Phoenix következő mintavétele az utolsó lehet (Infostart)
A Marsra május 25-én leszállt Phoenix amerikai automatalaboratóriumot irányító szakemberek attól tartanak, hogy a jövő hétre tervezett talajmintavétel az utolsó lehet a szonda küldetése során.
júl. 3
20:57
Magyar kutatók fejtették meg az aszteroidák rejtélyét (Infostart)
A Naprendszeren keresztülszáguldó aszteroidák a legváltozatosabb alakban és méretben fordulnak elő, ennek oka azonban sokáig rejtve maradt a szakemberek előtt. A magyarázatot magyar tudósok találták meg.
júl. 3
20:59
A zöld tea gyorsabban hat, mint a koffein (Infostart)
Egy csésze zöld tea mindössze 30 percen belül javítani tudja a vérkeringést - derül ki egy tanulmányból.

2008. július 4. péntek

júl. 4
6:42
Át kell írni az élet történetét? (Infostart)
Elképzelhető, hogy az élet a korábban gondoltnál jóval előbb megjelent a Földön, erre utalhatnak a bolygó kialakulása után nem sokkal keletkezett gyémánttöredékek.
júl. 4
9:42
Alábecsülhetik a kihalás veszélyét (Infostart)
Sok faj esetében jelentősen alábecsülik a kihalás veszélyét a szakemberek - állítja két amerikai tudós a Nature-ben publikált cikkében.
júl. 4
10:00
Egyszer kábítószereztek, azóta is boldogok (Infostart)
A jelek szerint igen tartós hatása van a psilocybin nevű hallucinogénnek. A Johns Hopkins Egyetem kutatói úgy vélik: a szer a drog- és alkoholfüggők kezelésében is segíthet.
júl. 4
11:48
A föld alól került elő az első bevásárlóközpont (Infostart)
Megtalálták Nagy-Britannia első bevásárlóközpontját: a római kori város, Venta Silurum egykor üzletekként funkcionáló épületei Walesben kerültek elő.
júl. 4
13:00
A vörösborban bujkálhat a minőségi élet titka (Infostart)
Az egészséges élet titkát a vörösborban érdemes keresni, tudósok szerint ugyanakkor ez nem jelent garanciát a hosszú életre. Megállapításukat arra alapozzák, hogy olyan anyagot találtak a vörösborszőlők héjában, amely megvédi az öregedés hatásaitól a szívet, a szemet és a csontokat.
júl. 4
19:36
Magyarországon rejtélyes okból nem terjed az USA-ban pusztító vírus (Infostart)
Az akár halált is okozó nyugat-nílusi vírus új törzse egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban - a tavalyi évben 175 ezer embert fertőzött meg. A szúnyogok által terjesztett vírus halált is okozhat. Magyarországon is regisztráltak már emberi megbetegedést, azonban hazánkban nem terjedt el.
júl. 4
21:36
Vajon mit rejthet a titokzatos barlang a Nap Piramisa alatt? (Infostart)
Felnyitottak egy harminc éve felfedezett föld alatti járatot a mexikói Teotihuacán ókori városában. Az ásatások segítségével talán többet tudhatunk meg egy olyan, nagyrészt ismeretlen civilizációról, melynek már az aztékok is csak a hűlt helyét találták.

2008. július 5. szombat

júl. 5
8:39
Kudarcot hozott a rákgyógyszer tesztje (Infostart)
Nem hozott sikert annak a rákellenes készítménynek a klinikai tesztje, amelyet az egyesült államokbeli Houstonban dolgoztak ki. A készítményt a vesedaganatos betegek felépüléséhez fejlesztették.
júl. 5
10:09
Átírják néhány nappal a történelmet (Infostart)
Amerikai kutatók szerint Julius Caesar semmiképp nem szállhatott partra a brit szigeteken időszámításunk előtt 55. augusztus 26-27-én, ahogy ez a történelemkönyvekben áll.
júl. 5
15:15
Kiásták az ókori bürokráciát (Infostart)
Egyiptom déli részén ókori hivatalt és magtárakat fedeztek fel a Chicagói Egyetem régészei. Az intézmény honlapja azt közölte: a Luxor és Asszuán között végzett ásatásoknál egy fontos vidéki várost, a régió adminisztratív központját tárták fel.
júl. 5
16:09
Elbutulást okozhat az egyik legnépszerűbb szuperétel (Infostart)
Egy nemzetközi vizsgálat összefüggést talált a nagymértékű tofufogyasztás és az időskori elbutulás között. Az eredmény mérvadó lehet más szójából készült ételekkel kapcsolatban is.

2008. július 6. vasárnap

júl. 6
19:18
Nem tudhatjuk, hogyan ver ár minket a saját agyunk (Infostart)
A téves hitekért és fals információkért gyakran saját magunkat kell okolnunk - állapították meg amerikai kutatók, akik arra is rámutattak: az agy információtárolási módja okolható azért, hogy néha igaznak véljük még azt is, amiről korábban tudtuk, hogy hazugság.
júl. 6
20:48
"Hulladék" segít a mellrák gyógyításában (Infostart)
A mellkisebbítő műtétek során keletkezett "hulladék" vizsgálatával kerülhetnek közelebb a kutatók ahhoz, hogy kiderítsék, mi okozza a mellrákot, és hogyan lehet a betegséget gyógyítani.

2008. július 7. hétfő

júl. 7
6:06
Csonttal karmol az afrikai béka (Infostart)
Szokatlan védekező mechanizmusra leltek a Harvard Egyetem biológusai: egyes afrikai békák fenyegetés esetén a lábujjukban elhelyezkedő hegyes csontokkal átszúrják saját bőrüket, és karmokként használva ezeket, képesek megsebesíteni ellenségeiket.
júl. 7
9:24
A biológiai óra a férfiaknál is ketyeg (Infostart)
A férfiak biológiai órája éppen úgy ketyeg, mint a nőké; ha később vállalnak gyermeket, jelentősen csökkent a megtermékenyítő képességük - derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet francia kutatók végeztek.
júl. 7
9:42
Az ekcémás gyereket jobban fenyegeti az asztma (Infostart)
A gyermekkori ekcéma duplájára növeli a felnőttkorban kialakuló asztma veszélyét - figyelmeztetnek ausztrál kutatók, akik az eddigi legátfogóbb vizsgálatot végezték el e bőrbetegségben szenvedő gyerekeken.
júl. 7
21:06
Egerekből is lehet emberi spermadonor (Infostart)
Egereket is használhatnak spermadonornak az emberek megtermékenyítéséhez - derül ki egy felmérésből, amely szerint, ha az erről szóló kutatás sikerrel jár, a mesterséges megtermékenyítések száma megkétszereződhet.
júl. 7
21:42
Megtalálták az elhízásért felelős génváltozatot (Infostart)
Francia és brit kutatók felfedezték azokat a génvariációkat, amelyek az elhízásért felelősek. Kiderült, hogy a PCSK1 gén bizonyos változatai okolhatók a túlsúlyért.
júl. 7
22:00
Van remény a nemzőképtelen férfiaknak (Infostart)
A hagyományos úton nemzőképtelen férfiaknak nyújt segítséget egy eljárás, amely kétszeresére növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerességét. Az eljárás lényege, hogy különleges módszerekkel választják ki azokat a spermákat, amelyeket a petesejtbe juttatnak.

2008. július 8. kedd

júl. 8
14:42
Lakóházra zuhant a teherszállító repülő - hárman meghaltak (Infostart)
Hárman meghaltak, amikor egy tanyasi házra zuhant egy teherszállító repülő. A gép személyzete túlélte a balesetet, az áldozatok - két gyerek és az édesapjuk - az épületben lelték halálukat.
júl. 8
16:09
Önmagát semmisíti meg a vakcina (Infostart)
Új típusú, a szervezetben önmagát megsemmisítő vakcinát fejlesztettek ki amerikai kutatók.
júl. 8
20:00
A fagyasztott jobb, mint a friss? (Infostart)
Egyes vélemények szerint a fagyasztott petesejt alkalmasabb a mesterséges megtermékenyítésre, mint a friss. Dán kutatók szerint nagyobb arányban eredményeznek sikeres terhességet azok a beültetések, amelyeknél fagyasztott petesejtet használtak.

2008. július 9. szerda

júl. 9
9:45
Korai szívroham fenyeget minden harmadik gyereket (Infostart)
Már 8 éves kor alatt is használna koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket a túlsúlyos gyermekek kezelésére a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadámiája annak érdekében, hogy elkerülják a korai szívroham veszélyét. Az amerikai gyermekeknek mintegy 30 százaléka szenved súlyfölöslegtől.
júl. 9
19:54
Hetven fölött is kell a szex (Infostart)
Egyre többen szexelnek túl a hetvenen is - erre a megállapításra jutottak svéd kutatók, akik 1500 embert kérdeztek szokásaikról 30 éven keresztül. A növekedés oka az lehet, hogy a mai idősek a szexuális forradalom idején voltak fiatalok.
júl. 9
22:18
Gyorsabban nő a búza a szén-dioxidtól (Infostart)
A globális felmelegedést okozó gázok egyre magasabb koncentrációja ugyan aggaszthatja a tudósokat és a politikusokat, de igazi áldás lehet a növényeknek német tudósok szerint.

2008. július 10. csütörtök

júl. 10
8:45
Egészségesebb a paradicsom, mint gondoltuk (Infostart)
Hatékonyan előzi meg az Alzheimer-kórt a paradicsom - állítják koreai kutatók, akik genetikailag módosították ezt a burgonyafélék családjába tartozó növényt, hogy képes legyen valósággal "begyújtani" az immunrendszert.
júl. 10
11:27
A tehenek az okai a globális felmelegedésnek? - képpel (Infostart)
A tehenek metánkibocsátását vizsgálják argentin tudósok. A dél-amerikai ország a világ egyik vezető marhahús-termelője, ahol 55 millió tehén legelészik. Egy tehén naponta akár 1000 liter metánt is kibocsáthat, márpedig ez a gáz 23-szor veszélyesebb a globális felmelegedés szempontjából, mint a szén-dioxid.
júl. 10
20:42
Megsemmisítő kritika a naptejekkel szemben (Infostart)
Egy amerikai kutatóintézet alapjaiban kérdőjelezte meg a fényvédő krémekkel kapcsolatos közhiedelmeket, miszerint annál jobb, minél nagyobb a faktorszámuk és minél vastagabban viszik fel a bőrre.

2008. július 11. péntek

júl. 11
8:18
Könnyebben lesz rákos, aki kevesebbet mozog (Infostart)
A keveset mozgó emberek szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki daganat - állapították meg japán kutatók, akik a fizikai aktivitás és a rák kifejlődése közötti kapcsolatot vizsgálták.
júl. 11
15:48
Lencsevégre kaptak egy "csillaggyárat" (Infostart)
Több mint 12 milliárd évvel ezelőttre néztek vissza űrkutatók több teleszkóp segítségével, és egy fiatal, magából csillagokat ontó galaxist figyeltek meg.
júl. 11
20:36
Szellemcsiga szippantja be a férgeket - nézze meg! (Infostart)
Egy ismeretlen meztelen csiga jelent meg a walesi kertekben, az állat pengeszerű szájszerével ragadja meg a táplálékául szolgáló férgeket, majd spagettiszerűen beszippantja azokat.
júl. 11
22:06
Lépni kell, különben vége a korallzátonyoknak (Infostart)
A korallzátonyokat alkotó virágállatfajok harmadát kihalás fenyegeti, ha nem sikerül megállítani a globális felmelegedést - figyelmeztetnek a tudósok.

2008. július 12. szombat

júl. 12
10:45
A gonosz pletyka a terjesztőjét is tönkreteszi (Infostart)
A pletykálás jót tesz az egészségnek: javítja a kedélyt, levezeti a frusztrációt, növeli az önbecsülést és erősíti a társadalmi kapcsolatokat. Ha azonban rosszindulatúvá válik, a hatás ellenkező előjelű lehet.
júl. 12
11:03
Rudi és Gabi rokonait keresik (Infostart)
Ismét megkezdődtek az ásatások a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabányán - közölte az Észak-Magyarország.
júl. 12
12:33
Nem kell kábítószer, ha a baba mosolyog (Infostart)
Több jutalomközpont is aktiválódik az anyák agyában, ha saját gyermeküket látják; a hatás akkor a legerősebb, ha a kicsi mosolyog - állapította meg egy amerikai tanulmány.
júl. 12
14:39
Szétesik a jégmező a tudósok talpa alatt (Infostart)
Húsz orosz tudóst kell kimenteni egy ideiglenes kutatóbázisról, mivel az alattuk lévő jégmező a vártnál sokkal korábban kezdett el feldarabolódni.
júl. 12
15:15
Arany- és gyémánteső elől menekült a jégkorszaki ember (Infostart)
Gyémántot és nemesfémet is bőven tartalmazó törmelékzápor hullott az Egyesült Államok keleti részére a legutolsó jégkorszak alatt egy üstökös felrobbanása következtében - vélekednek amerikai tudósok.

Keresés