2008. május 1. csütörtök

máj. 1
10:45
Növényekkel telefonálnak a rovarok (Infostart)
A föld alatt és a föld felett élő növényevő rovarok a növényen keresztül "telefonálnak" - olvasható a ScienceDaily című online folyóiratban.
máj. 1
20:30
A túlsúlyosak agya korábban öregedhet (Infostart)
A túlsúlyos, vagy elhízott középkorúaknál alacsonyabb egy fontos agyi jelzőanyag szintje, mely az agy egészséges működéséhez szükséges, mint átlagos testalkatú társaiknál - állítják amerikai kutatók.

2008. május 2. péntek

máj. 2
7:49
Nagyobb a szeme, mint egy futball-labda (Infostart)
"Vizuális ragadozó" lehetett hatalmas szemgolyója alapján az a kolosszális tintahal, amelyet az antarktiszi partoknál tavaly fogtak ki. A lefagyasztott óriást a tudósok most kezdték felolvasztani. A tintahal narancs méretű szemlencséjét "fenomenálisnak" nevezte a kutatás vezetője.
máj. 2
20:18
Nemzetközi összefogás jött létre a rák kutatására (Infostart)
Nemzetközi Rák-génállomány Konzorcium alakult, hogy kutatók feltérképezzék 50 rákbetegség genetikai okát. A nemzetközi projekthez Magyarország egyelőre nem csatlakozott, de Kopper László rákkutató szerint lehetséges, hogy magyar tudósok is részt vegyenek a mintegy 500 millió fontba, vagyis 160 milliárd forintba kerülő kutatásokban.

2008. május 3. szombat

máj. 3
8:01
Elhízáshoz is vezethet a kevés alvás (Infostart)
Kevesebb mint hat órányi alvás megduplázhatja annak az esélyét, hogy szívproblémák lépjenek fel, sőt elhízást is okozhat - állítják tudósok.
máj. 3
16:00
Zseniális főemlősök - a korábban gondoltnál is intelligensebbek (Infostart)
Az ember legközelebbi rokonainak mentális képességeit veszi sorra egy új természetfilm, amely szerint a főemlősök értelmi színvonalát egy nagy ugrás választja el az emberétől.
máj. 3
19:19
Megfejtették a mérget fecskendező bogár titkát (Infostart)
A pöfögő futrinka támadóit úgy űzi el, hogy egy robbanással forró mérget fecskendez rájuk a potrohából. A fegyver hatósugara húsz centiméter - ami a rovar legfeljebb másfél centis hosszát tekintve nem csekély teljesítmény.

2008. május 4. vasárnap

máj. 4
8:00
Szex bárkivel, ha a túlélés a tét (Infostart)
Más fajok segítségével biztosítják fennmaradásukat az amazonasi fogaspontyfélék, amelyek összes egyede nőnemű, így a túlélés érdekében speciális genetikai trükkökre van szükség.

2008. május 5. hétfő

máj. 5
6:32
Apró rovar dönti romba a számításokat (Infostart)
Felgyorsíthatja az éghajlatváltozást egy kicsiny rovar, amely gyorsuló ütemben pusztítja a nyugat-kanadai Brit Kolumbia tartomány fenyőerdeit.
máj. 5
8:04
Okos melltartóval az emlőrák ellen (Infostart)
A jövőben az emlőrák szűrővizsgálatához talán elégséges lesz egy órára viselni egy különleges melltartót és csak azoknak tanácsolják, hogy menjenek el a szűrőállomásra, akiknél ez az egyszerű módszer valami gyanús eltérést jelez. Angol és kínai kutatók dolgoznak azon, hogy ez a lehetőség várhatóan három év múlva világszerte elérhető legyen a hölgyek számára.
máj. 5
16:07
Új korszakot is hoz az új akadémiai elnök (Infostart)
Az új vezetés megválasztásával új korszak is kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia életében - vélekednek a tudós testület tagjai, akik kétnapos közgyűlés keretében kedden választják meg Vizi E. Szilveszter jelenlegi elnök és Meskó Attila főtitkár utódját.
máj. 5
20:31
Egy génvariáns lehet felelős az elhízásért (Infostart)
Nagyobb eséllyel alakul ki az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség egy génvariáns miatt - állapította meg egy nagyszabású kutatás.

2008. május 6. kedd

máj. 6
8:06
Az inkubátorok befolyásolják a csecsemők szívverését (Infostart)
Az inkubátorok által kibocsátott elektromágneses mező befolyásolhatja a babák szívverését - állítják tudósok, akik a szerkezet áttervezését javasolják.
máj. 6
10:16
A trópusi rovarok lehetnek a klímaváltozás első áldozatai (Infostart)
A trópusi rovarokat jobban sújthatja a globális felmelegedés: a szakértők szerint ezek lesznek az első fajok, amelyek kihalnak a klímaváltozás hatására.
máj. 6
21:26
Pingvinnel próbált párosodni az ügyetlen fóka (Infostart)
Szemet vetett egy 15 kilós királypingvinre egy hatalmas testű szőrmefókalegény az Antarktisz közelében. A 45 perces keserves pásztorórát kameravégre kapták dél-afrikai kutatók, akik az eddigi legfurcsább párzási viselkedésnek minősítik az esetet az emlősök körében. Az aktus nem járt sikerrel, a pingvin túlélte a próbálkozást.

2008. május 7. szerda

máj. 7
7:20
A népszerű fájdalomcsillapító csökkenti az Alzheimer kialakulásának esélyét (Infostart)
Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, az ibuprofen használata csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók, akik azonban óva intenek attól, hogy ellenőrzés nélkül kezdjük el szedni a gyógyszert.
máj. 7
9:04
Jelentősen csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás (Infostart)
Szilárd, újrafelhasználható anyaggá alakítható a szén-dioxid egy brit kutatók által kifejlesztett technológiával. A szakemberek becslése szerint a módszerrel akár évi 48 millió tonna felesleges széndioxidot is meg lehetne kötni, 4 százalékkal csökkentve az Egyesült Királyság éves kibocsátását.
máj. 7
21:15
Ötletek arra, hogyan használhatják az idősek a wifit (Infostart)
Akár sok kilométeres távolságból is ellenőrizhetik idős betegeik egészségi állapotát az orvosok, ha sikerrel jár az a fejlesztés, amely a wifi technológiát alkalmazná az idősgondozásban.

2008. május 8. csütörtök

máj. 8
5:23
A nagy fenék csökkenti a cukorbetegség esélyét (Infostart)
A csípő és fenék környékén felgyülemlett zsírréteg védelmet jelenthet a cukorbetegség ellen - vélik amerikai tudósok. Szerintük a testben felhalmozott zsírnak jótékony hatásai is lehetnek - csak éppen nem mindegy, hogy melyik testrészen halmozódik fel.
máj. 8
6:31
Dióval a szívinfarktus ellen (Infostart)
A koszorúér-betegség megelőzésére érdemes naponta egy maréknyi diót vagy mandulát megenni, mert csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét, így lényegesen kisebb az esélye a szívinfarktusnak. Több korábbi vizsgálat eredményeit megerősítve amerikai kutatók most megjelent tanulmányukban a makadámiadió szívet védő hatását bizonyították.
máj. 8
7:05
A nőknek különösen megéri leszokni a dohányzásról (Infostart)
A dohányzásról leszokott nőknél számos egészségügyi előny jelentkezik öt éven belül, de évtizedekig tarthat, míg légzőszervi károsodásuk helyrejön és csökken a tüdőrák kockázata - közölték amerikai kutatók.
máj. 8
7:42
Fő táplálékuk ölheti meg a koalákat (Infostart)
Jelentősen csökkenti a koalák túlélési esélyeit a globális felmelegedés, a hőmérséklet emelkedése miatt ugyanis egyre magasabb lesz fő táplálékuk, az eukaliptusz levelének szén-dioxid-tartalma, ami halálos lehet az erszényesekre nézve.
máj. 8
20:37
Egy apróságon múlik, hogy lány lesz-e a fiúból (Infostart)
A közelmúltban publikált eredményekkel a tudósok közelebb jutottak a nemek kialakulásának megértéséhez, így szükség esetén azok későbbi meghatározása is könnyebben megvalósítható lehet.
máj. 8
21:59
A tiszta levegő lesz a veszte Amazóniának? (Infostart)
Brit tudósok szerint 50 éven belül a Föld tüdejének számító amazonasi esőerdőből szavannai pusztaság lesz - ezúttal azonban különös okkal magyarázzák a természeti hanyatlást: a tiszta levegővel.
máj. 8
22:20
Megfejtették a kacsacsőrű emlős genetikai kódját (Infostart)
Szőr borítja testét és képes tejet termelni, akárcsak az emlősök, ám hüllők módjára tojást rak - egy kutatóknak sikerült megfejteni a kacsacsőrű emlős genetikai kódját, ami, szerintük, jól tükrözi az állat jellegzetességeinek különleges keverékét.

2008. május 11. vasárnap

máj. 11
8:09
Fogpótlás már másfél óra alatt (Infostart)
Mostantól két-három hét helyett másfél óra is elegendő ahhoz, hogy egy tökéletesen illeszkedő kerámiatömést kapjon lyukas fogába a beteg. A különleges berendezést a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának kutatói készítették, és térítés ellenében bárki számára hozzáférhető, aki igénybe veszi az intézmény ellátását.
máj. 11
9:43
Hamarosan kizöldülhet a Szahara (Infostart)
Az egykoron fűvel borított Szahara sokkal lassabban vált sivataggá, mint ahogy azt eredetileg gondolták - vélik európai és amerikai tudósok, akik szerint még az is elképzelhető, hogy újra kizöldül a Föld legnagyobb kiterjedésű pusztasága.
máj. 11
11:33
Közelít a Marshoz az élet után kutató szonda (Infostart)
Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei ezen a hétvégén végzik el a Marshoz közelítő űrszonda utolsó pályakorrekcióját, mielőtt az május hónap végén leereszkedne a vörös bolygó felszínére.
máj. 11
14:55
Génbankba gyűjtik a földkerekség fáit (Infostart)
A világ faállományának genetikai adatbázisát akarja létrehozni a New York-i botanikus kert.

2008. május 12. hétfő

máj. 12
10:46
Haló porából támasztották fel az őserdőt (Infostart)
Korábbi marhalegelőket ültettek be fákkal Costa Ricában 15 évvel ezelőtt, és a fél évszázaddal korábban kiirtott életközösség meglepően gyorsan újjáéledt. A Cornell Egyetem egyik végzős hallgatója több mint száz fajt számolt össze az erdőkben.
máj. 12
10:48
Hitchcocknak igaza volt - szemmel tartanak minket a madarak (Infostart)
A seregélyek képesek olvasni az emberek tekintetéből - bizonyították be a Bristoli Egyetem kutatói.
máj. 12
11:28
Nézze meg, hogyan festett a dodó letűnt világa! (Infostart)
Noha több évszázad telt el kihalásuk óta, kutatók rekonstruálták, hogyan nézhettek ki a Maurutiuson és a környező szigeten valaha élt állatok, amelyek közül a dodó a legismertebb.
máj. 12
12:25
Ha a növény inni kér (Infostart)
Az Egyesült Államokban automata szárazság-monitorozó rendszert fejlesztett ki egy texasi cég. A rendszer lényege, hogy az öntözött földeken elemes infravörös hőmérőket helyeznek ki, amelyek nyomon követik a levelek hőmérsékletét.

2008. május 13. kedd

máj. 13
9:44
A kilogramm új etalonján dolgoznak Németországban (Infostart)
Ezerötszázan dolgoznak a braunschweigi országos meteorológiai intézetben a kilogramm pontos prototípusának létrehozásán azután, hogy a franciaországi Sévres-ben, a súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában, széfben és dupla üvegbúra alatt őrzött, egyetlen hivatalosan elismert mérce 50 mikrogrammot veszített súlyából, és ezért újra van szükség.
máj. 13
18:01
Nemzetközi rangú intézmény lett a debreceni gyermekimmunológia (Infostart)
Nemzetközi rangú intézmény lett a Debreceni Egyetem (DE) Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszéke, amely keddtől hivatalosan is Jeffrey Modell Immundeficiencia Referencia Centrumként működik.

2008. május 14. szerda

máj. 14
4:41
Digitalizálták a világ legrégibb Bibliáját (Infostart)
Az internetezőknek ezentúl csak egyszer kell rákattintaniuk az egérre, és máris beleolvashatnak a világ legrégebbről fennmaradt kézírásos Bibliájába.
máj. 14
18:50
Hamarosan újabb látogató érkezik a Marsra (Infostart)
Hamarosan újabb látogató érkezik a Marsra: május 25-én - közép-európai idő szerint 26-án hajnalban - száll le a vörös bolygó északi sarkköri vidékén az amerikai Phoenix nevű űrlaboratórium, amely a korábbiaknál is elmélyültebben kutatja az égitest talaját, főként a víz jelenlétére vadászva.

2008. május 15. csütörtök

máj. 15
7:23
Az esőerdők újraélesztése több száz évet vesz igénybe (Infostart)
Öt-hatszáz évet is igénybe vehet, hogy egy újratelepített esőerdő visszanyerje eredeti állapotát - mondta az InfoRádiónak a WWF Magyarország munkatársa, aki szerint a földfelszín hőmérsékletére és vízháztartására is alapvető befolyásuk van az őserdőknek.
máj. 15
8:09
A cumisüveg anyaga életfogytig tartó súlyproblémákat okozhat (Infostart)
A cumisüvegekben és a többi babaápolási termékben található kémiai anyagok lehetnek a felelősek azért, hogy egyre többen küzdenek életük végéig súlyproblémákkal - erre a meglepő következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik a feltételezésükről a genfi szakkonferencián számoltak be.
máj. 15
10:01
Madárinfluenza: mától érhető el a globális adatbázis a világhálón (Infostart)
Indonézia átadja az országban regisztrált madárinfluenza-vírussal kapcsolatos összes genetikai információt a világhálón csütörtöktől elérhető új globális adatbázisnak. Az ingyenes adatbank létrehozása annak köszönhető, hogy befolyásos tudósok és egészségügyi szakemberek a Nature című tudományos szakfolyóiratnak írt levélükben kérték a madárinfluenzával kapcsolatos adatok gyorsabb és nyíltabb…
máj. 15
12:25
Madárinfluenza: a világméretű járvány kezeléséhez többféle gyógyszer kell (Infostart)
Egy nemzetközi tanulmány arra figyelmeztet, hogy több fajta gyógyszert kell kifejleszteni és készletbe felhalmozni, hogy kezelni lehessen egy esetleges világméretű madárinfluenza-járványt.
máj. 15
16:12
A magas kultúra és a csúcstechnológia meglepő találkozása (Infostart)
A magas kultúra és a csúcstechnológia adott egymásnak randevút a héten, amikor egy robot vezényelte a detroiti filharmonikusokat. Ez volt az első alkalom, hogy nem emberi lény kezében volt a karmesteri pálca.
máj. 15
21:14
Teljesen átformálja világunkat a klímaváltozás (Infostart)
A globális klímaváltozás máris minden kontinensen megzavarta az élővilágot - állapította meg egy páratlan részletességű elemzés, amely számos tanulmány eredményét összegezte, egészen a hetvenes évekig visszamenően.
máj. 15
23:01
Feltalálták a rettegett betegség elleni szert? (Infostart)
Kutatók egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy kifejlesszék az egyik legrettegettebb gyerekkori betegség, a meningitis B elleni védőoltást.

2008. május 16. péntek

máj. 16
9:24
A kutyasampon is növelheti az autizmus veszélyét (Infostart)
A háziállatok számára forgalmazott samponokban található kémiai anyagok növelhetik az autizmus veszélyét - derült ki egy vizsgálatból, amelynek során azt kutatták amerikai szakértők, miképpen hatnak a környezeti faktorok e fejlődési rendellenesség kialakulására.

2008. május 17. szombat

máj. 17
8:19
Drasztikusan csökkent a vadállatok száma (Infostart)
A hetvenes évek óta harmadával csökkent a vadonélő állat-, hal- és madárfajok létszáma. Vészes csökkenésük tovább folyatódik, mert az emberiség túlzottan kiaknázza a bolygó forrásait - áll a Vadvédelmi Világalap, a WWF jelentésében.
máj. 17
14:10
Vádlottak padjára ültették a kövéreket (Infostart)
Brit kutatók szerint az elhízott emberek jelentős mértékben hozzájárulnak a klímaváltozás és az agrárválság kialakulásához.

2008. május 18. vasárnap

máj. 18
14:32
Működésképtelenné válhat az internet (Infostart)
Vasárnap van az internet világnapja. Pintér Róbert, a Budapesti Műszaki Egyetemen működő Információs Társadalom- és Trendkutató Központ tudományos igazgatója ez alkalomból elmondta, mára már több mint egymilliárdnyian használják a világhálót.
máj. 18
20:39
A zeller hatékony az agyi betegségek ellen (Infostart)
A zeller nemcsak a fogyókúrában segít, de a mentális egészség megőrzésében is kulcsfontosságú szerepe lehet a zöldségfélének - állapították meg tudósok.

2008. május 19. hétfő

máj. 19
5:52
A munkahelyi stressz jelentősen fokozza a szívinfarktus kockázatát (Infostart)
A kellemetlen munkahelyi környezet, a nem segítőkész, idegesítő munkatársak, igazságtalanul ítélkező főnök, a lebecsültség érzése jelentősen fokozza a koszorúérbetegség, a szívinfarktus kockázatát - állítja egy brit kutatócsoport, amelynek londoni hivatalnokokon végzett, többéves vizsgálatának eredményeit közölte az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata.

Keresés