2008. május 1. csütörtök

máj. 1
10:58
Dzsesszkoncert vagy reneszánsz vígasságok? - programajánló (Infostart)
Reneszánsz Vígasságok a Várban, májusfa a Hősök terén, koncertek a Pesti alsó rakparton és a Tabánban - programok május 1-jére.
máj. 1
11:47
Kortárs kiállítás világháborús bunkerben (Infostart)
Az idei nyári szezon legszokatlanabb kiállítási színhelye vélhetően Németországban lesz: a berlini kormányzati negyedben, a második világháború egyik utolsó bunkerében mutatja be júniustól Christian Boros műgyűjtő kortárs alkotásokból álló magángyűjteményét.
máj. 1
13:05
Szabadság a paplan alatt a Terror Házában (Infostart)
Szabadság a paplan alatt címmel az 1968-as évhez kötődő "nagy generáció" hétköznapjait, és az ellenkultúra magyarországi megnyilvánulásait mutatja be a Terror Háza Múzeum legújabb kiállítása.
máj. 1
20:51
Aba-Novák életműkiállítás Debrecenben (Infostart)
Csaknem 50 év után először látható komoly életműkiállítás Aba-Novák Vilmos munkásságából. A debreceni tárlaton a festmények és grafikák mellett archív filmfelvétel is várja az érdeklődőket.

2008. május 2. péntek

máj. 2
18:30
Ákos új lemezén férfiak, nők és a gasztronómia kapott helyet (Infostart)
Krúdy Gyula novelláit olvassa fel Ákos, akinek előadásában nemrég jelent meg a kétlemezes hangoskönyv. A műveket az énekes-zeneszerző saját szerzeményű zongoradarabjai választják el egymástól.

2008. május 3. szombat

máj. 3
19:01
Mátyás király és reneszánsz pompa Budán - képgaléria (Infostart)
Misével és reneszánsz programmal elevenítették fel pénteken Mátyás király és Podjebrád Katalin 545 évvel ezelőtti esküvőjét a Budai várban.

2008. május 5. hétfő

máj. 5
6:36
Esterházy Péter megnevettette a New York-i közönséget (Infostart)
Esterházy Péter kiemelt - és nagyon sikeres - vendég volt a PEN nemzetközi írószövetség New York-i World Voices fesztiválján. Készülő új könyvéről annyit árult el az író, hogy kardozás biztosan lesz benne. Esterházy Péter azt is elmondta, hogy áprilistól júniusig "össze-vissza utazgat". Június közepétől azonban - amikor még elutazik Bukarestbe abból az alkalomból, hogy megjelenik románul a…
máj. 5
12:58
Izgalmas koncertek a Fonóban (Infostart)
A megszokott programok mellett a Nesztor-Geröly-duó, a Makám, és Hortobágyi László zenekara is koncertezik a héten a Fonóban - mondta az InfoRádiónak a budai zeneház munkatársa.
máj. 5
21:35
Dixie kocsma és -fesztivál a Benkó Dixieland Banddel (Infostart)
Szerda este rendezi meg a Budapest Dixieland Fesztivált a Benkó Dixieland Band a Budapest Sportarénában. Itt lesz majd a világ legnagyobb dixie kocsmája, és itt ünnepel majd a műszaki értelmiség is - mondta az InfoRádiónak Benkó Sándor, a zenekar vezetője.

2008. május 6. kedd

máj. 6
9:50
A Kárpátia ellen tiltakoznak Romániában (Startlap)
A Kárpátia nagyváradi koncertjének betiltását kérte nyílt levélben a román belügyminisztertől az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet. A zenekar nem is hallott erről.
máj. 6
9:52
Máté Péter meghódítja Koreát is (Startlap)
Egy koreai zenei fesztiválra készül a Máté Péter Emlékzenekar. Egész Európából nem invitáltak más vendéget.
máj. 6
9:54
A Soul Keresztapa ma lenne 75 éves (Startlap)
75 vagy 80 éves lenne ma James Brown. Különböző források eltérőn vélekednek a soul-zseni születési évét illetően, azt azonban senki nem vitatja: kivételes tehetség, zseniális előadó hagyott itt minket másfél évvel ezelőtt.
máj. 6
9:56
Ezt hallgatja a magyar! (Startlap)
Megnéztük, mely albumokat vásárolták, hallgatták honfitársaink az utóbbi héten. Ezek szerint sok a musical-rajongó, szeretjük a popzenét, és főleg a magyar előadókat. Szemlesütésre is van okunk.
máj. 6
14:12
Elhunyt Gencsy Sári (Infostart)
Életének 84. évében keddre virradóra elhunyt Gencsy Sári érdemes művész, a magyar operajátszás legendás koloratúr szopránja. Temetéséről késobb intézkednek.
máj. 6
14:46
Manu Chao is ott lesz a VOLT-on (Startlap)
Manu Chaonak sok a fellépése, mégis elmegy Sopronba a VOLT Fesztiválra. A július másodikától ötödikéig tartó rendezvényen játszik a Cypress Hill is.
máj. 6
20:20
Filmek 1968-ból, 1968-ról az Örökmozgóban (Infostart)
Az 1968-as év történéseivel foglalkozik az Örökmozgó Filmmúzeum Fordulóévek a 20. században című sorozatának májusi programja. A válogatásban amerikai, nyugat-európai és magyar filmek is szerepelnek.
máj. 6
21:13
Bíróságra megy a TV2 (Startlap)
Bíróságon támadja megy a TV2 azt az ORTT döntés, amely félórás képernyő-elsötétítést rendelt el az Igazság ár című műsorért. A csatorna szerint nincs baj a műsorral, a gyártó céggel mégis szerződést bontottak.
máj. 6
23:20
Igazság ára: folytatás a bíróságon (Infostart)
Noha a TV2 még nem kapta meg az Igazság ára című műsorért a csatornát félórás képernyő-elsötétítéssel sújtó médiahatósági döntést, már eldöntötték, hogy bíróságon támadják meg azt - közölte az MTI érdeklődésére a társaság kedden.

2008. május 7. szerda

máj. 7
7:06
Azon törik a fejüket, hová lett a nagy költő, Shiller koponyája (Infostart)
Nemzetközi akadémikusok, történészek és antropológusok már évek óta vizsgálják azt a két koponyát, amit Friedrich Shiller 18. századi német költőnek tulajdonítanak. Most kiderült: egyik sem az övé.
máj. 7
8:41
Képregény-bemutató és tárlatvezetés a Műgyűjtők Éjszakáján (Infostart)
Huszonöt galéria vesz részt május 8-án éjfélig a főváros galériás negyedében, a Falk Miksa utcában és környékén, a 8. Műgyűjtők Éjszakáján. Kiállítások, tárlatvezetés, előadások, beszélgetések és még egy képregény-bemutató is várja azokat, akik a csütörtök éjszakát a képzőművészeteknek szentelik.
máj. 7
10:55
Monet-festményt vett 6,7 milliárd forintnak megfelelő összegért (Infostart)
Rekordáron, 41,4 millió dollárért kelt el egy árverésen Claude Monet egyik festménye. A 6,7 milliárd forintnak megfelelő összeget a licitáló a Vasúti híd Argenteuil-nél című, 1873-ban készült alkotásáért fizette.
máj. 7
15:38
Elhunyt Zerkula János gyimesi prímás (Infostart)
Elhunyt 81 éves korában Zerkula János gyimesi prímás, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője - közölte Tóth Melinda, a budapesti Hagyományok Háza sajtóreferense.
máj. 7
20:16
Rekordáron kelt el egy Vaszary-kép (Infostart)
Budapesten 44 millió forintért kelt el Vaszary János Nő enteriőrben című olajképe a BÁV festményárverésén.
máj. 7
20:31
Színpadon a kultikus történet: Trainspotting (Infostart)
A Trainspotting című kultikus regény és mozifilm színházi változatát mutatják be május 10-én a Budapesti Kamaraszínházban. Németh Ákos, a darab fordítója és rendezője azt állítja: optimista darabot akart színpadra állítani.

2008. május 8. csütörtök

máj. 8
11:23
Tudja már, hol tölti a hétvégét? - pünkösdi programajánló (Infostart)
Országszerte rendeznek pünkösdi fesztiválokat a hétvégén. Szekszárdon a német nemzetiségi hagyományokat, Badacsonyban pedig a párválasztás szokását elevenítik fel.
máj. 8
17:42
Nyolcan pályáztak az igazgatói posztra (Infostart)
Nyolcan pályáznak a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára; közülük hatan az előző, eredménytelen pályázaton is indultak - jelentette be a városi közgyűlés kulturális és turisztikai bizottságának elnöke.
máj. 8
18:22
Cesky Krumlov és Bonchida a díjazottak között (Infostart)
Az Európai Bizottság hat programnak ítélte oda a 10-10 ezer euróval jutalmazott Europa Nostra műemlékvédelmi díjakat.
máj. 8
19:22
Mátyás király-díj a néptánc szaknak (Infostart)
Átadták az első Mátyás király-díjat a Művészetek Palotájában; az elismerést a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szaka érdemelt ki.

2008. május 9. péntek

máj. 9
8:51
Már Rubens sem a régi (Infostart)
Háromszázhúszezer euróért adtak el Hollandiában árverésen egy, a késő középkori flamand festőóriás Peter Paul Rubensnek tulajdonított arcképet. Kevesebbért, mint amennyit a tulajdonosok a képtől reméltek.
máj. 9
13:58
Lefejezett kakas a Rákóczi úton (Startlap)
A lefejezett kakas őszinteségével hat a nézőkre. A német-román-magyar koprodukciós filmnek a két háború közötti Erdély multikulturális világát jeleníti meg. A május 7-i díszbemutatón a Premierpark is ott járt és beszélgetett Eginald Schlattner-rel a történet írójával.
máj. 9
16:17
Ahol megküzdenek egymással a Leonce-ok és a Lénák (Infostart)
Különleges játékra invitálja a nézőket a Maladype Színház Büchner: Leonce és Léna című bemutatója alkalmából péntek este a Bárka Színházba. A társulat tagjai a közönség előtt, nyilvánosan "küzdenek meg" egymással az általuk színpadra állított jelenetek "játszási jogáért" egy speciális koncentrációt igénylő játék segítségével.
máj. 9
17:10
Csömöri Falunapok és pünkösdi fesztivál színes programokkal (Infostart)
Népzenei és hagyományőrző pünkösdi fesztivált és lovasversenyt rendeznek a hétvégén a Budapest melletti Csömörön. Az önkormányzat olyan fontosnak tartja a lovas sportot, hogy a helyi általános iskola diákjainak a lovaglás az órarend része.
máj. 9
17:15
Béka a közönségkedvenc (Startlap)
Kudich Zsolt Potyautas című képe lett a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertese.
máj. 9
19:14
Pünkösdi programok az Omar Bashir Triótól Szalóky Ágiig (Infostart)
Az Omar Bashir Trió koncertezik péntek este a Művészetek Palotájában, szombaton a Gáyan Uttejak Orchestra koncertjét hallgathatják meg a Fonó Budai Zeneházban, míg vasárnap többek között indiai és német gitárosok játékát figyelhetik a MU Színházban.
máj. 9
20:05
Százezreket várnak a csíksomlyói búcsúra (Infostart)
Csíksomlyón 1567 óta tartják meg a pünkösdi búcsút, gyakorlatilag változatlan formában. Az idei búcsúra már most elindultak a zarándokok és a turisták, hisz az esemény már idegenforgalmi látványosság is.

2008. május 10. szombat

máj. 10
7:31
Ki nyer a VIVA Cometen? És miért? (Startlap)
Tényleg műmeglepődés van a sztárok arcán, amikor átveszik a Comet-díjat? A Mymusic-szerint a jelöltek listája is furcsa néha.

2008. május 11. vasárnap

máj. 11
7:13
Hatalmas különbségek a főváros és vidék között (Infostart)
Egyre nagyobb a gazdasági különbség London, és Nagy-Britannia szegényebb részei között. A főváros össztermékének értéke egy főre vetítve akár a kétszerese is lehet annak, amennyivel a szegényebb régiók büszkélkedhetnek.
máj. 11
8:46
Ilyen volt a pornográfia 150 évvel ezelőtt - képekkel (Infostart)
Egy brit művész és kurátor olyan fotóalbumot jelentetett meg, amiben saját erotikus képgyűjteményét teszi közzé. A képek különlegessége, hogy azok a 19. század végi, 20. század eleji korabeli pornográfiát örökítették meg.

2008. május 12. hétfő

máj. 12
11:48
Sikíts a mennyországban (Startlap)
Ezerkétszáz watton dübörög fel a Led Zeppelin klasszikusa, a Whole Lotta Love, amikor beindul tekervényes ösvényén egy fehér-ezüst színű hullámvasút. A helyszín a dél-kaliforniai Hard Rock Park.
máj. 12
15:16
Megtaláltuk Uri Geller rokonát! Videó (Startlap)
Mennyi mindent adott nekünk Miskolc? Edda, Mancs a mentőkutya és itt találtunk rá a mágus egyik rokonára is.
máj. 12
16:16
Világjáró zarándokok (Startlap)
Pünkösd a Szentlélek eljövetele, az egyház születésnapja. Sokféle népszokás kapcsolódik hozzá, a májusfa állításától a pünkösdi zarándoklatig. Vancsó Zoltán képei a világ öt helyszínéről.
máj. 12
16:50
Komár Laci nem iszik, de amortizált (Startlap)
Komár Laci még mindig csibész, bár kicsit amortizált. Interjú a miskolci lábasok mellől.
máj. 12
21:29
Lemezzel emlékeznek a sztárra (Startlap)
Frank Sinatra halálának tizedik évfordulójára jelent meg a Nothing But The Best című összeállítás. A színész-énekes a huszadik századi amerikai kultúra egyik meghatározó személyisége volt. Emlékezzen velünk, és Frank Sinatra dalaival!

2008. május 13. kedd

máj. 13
0:08
„Ha leadod, megverlek” (Startlap)
A Miskolci Egyetemi Napok évek óta hozza a legerősebb fesztiválhangulatot. Kicsi sziget – mondják. A Bëlga zenekar pedig nem hajlandó normális interjút adni. De minek is. Így szeretik őket.
máj. 13
9:22
A Nobel-díj "kész katasztrófa" (Infostart)
Doris Lessing Nobel-díjas brit írónő szerint megkapni a legnagyobb presztízsű kitüntetést "kész katasztrófa".
máj. 13
17:49
A Kóma írója nem meleg (Startlap)
Robin Cook megírt vagy harminc slágerkönyvet, néhányat meg is filmesítettek. Az olykor még mindig praktizáló orvos, aki kevéssé tekinti magát írónak, tavaly október óta nem bújt elő dolgozószobájából, de nyolcéves kisfiára és a mindennapi kosarazásra van ideje.
máj. 13
20:27
Erős magyar jelenlét Cannes-ban (Infostart)
Erős magyar jelenlét lesz a szerdán kezdődő 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Mundruczó Kornél filmje a hivatalos versenyprogramban, Erdélyi Dániel alkotása a rövidfilmes versenyprogramban, M. Tóth Géza animációs filmje pedig a Kritikusok Hete szekcióban szerepel.

2008. május 14. szerda

máj. 14
12:12
Kis magyar pornográfia Prágában (Infostart)
A Kis magyar pornográfia megjelent cseh nyelven, ebből az alkalomból Prágába látogat Esterházy Péter Kossuth-díjas író, aki a Magyar Kulturális Központban vendégeskedik.
máj. 14
12:14
Woody Allen, Kusturica és rekordszámú magyar Cannes-ban (Startlap)
Ma kezdődik a 61. filmszemle a Riviérán.
máj. 14
12:14
Einstein: a vallás gyerekes és primitív (Infostart)
Egy most nyilvánosságra került levél, amit Albert Einstein írt egyik barátjának, arról árulkodik, hogy a világhírű fizikus erősen lenézte a vallást - legalábbis élete utolsó éveiben.

Keresés