2008. május 1. csütörtök

máj. 1
6:15
Neves szoprán vasárnap este a Zeneakadémia nagytermében (Spa Trend Online)
Magyarországi bemutatóra készül a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, a neves szopránnal, Juliane Banseval Henryk Góreczki lengyel avantgárd zeneszerző III. szimfóniáját szólaltatják meg vasárnap este a Zeneakadémia nagytermében .
máj. 1
10:58
Dzsesszkoncert vagy reneszánsz vígasságok? - programajánló (Infostart)
Reneszánsz Vígasságok a Várban, májusfa a Hősök terén, koncertek a Pesti alsó rakparton és a Tabánban - programok május 1-jére.
máj. 1
11:47
Kortárs kiállítás világháborús bunkerben (Infostart)
Az idei nyári szezon legszokatlanabb kiállítási színhelye vélhetően Németországban lesz: a berlini kormányzati negyedben, a második világháború egyik utolsó bunkerében mutatja be júniustól Christian Boros műgyűjtő kortárs alkotásokból álló magángyűjteményét.
máj. 1
11:50
Képmutatók cselszövése (Spa Trend Online)
Bulgakov Moliere (Képmutatók cselszövése) című drámájával vendégszerepel a Miskolci Nemzeti Színház társulata Budapesten a Vidéki Színházak Találkozóján. A Radoslav Milenkovic rendezte darab május 3-án este 7 órakor tekinthető meg a Magyar Nemzeti Színházban, a címszerepet Szatmári György alakítja - tájékoztatta Balogh Csilla, a miskolci teátrum szóvivője az MTI-t.
máj. 1
13:03
Beszédes Mátyás kiállítás (Spa Trend Online)
Tárlatvezetéssel is megtekinthetik a látogatók szombaton a Mátyás király öröksége című kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában; a kiállításra megváltott belépőjeggyel a részvétel ingyenes. A tárlatvezetések 11.00 és 15.00 órakor indulnak, a Mátyás király öröksége című kiállítás nyitva tartása alatt további négy szombaton hirdet a galéria ingyenes tárlatvezetéseket, május 17-én, 24-én, június 7-én…
máj. 1
13:05
Szabadság a paplan alatt a Terror Házában (Infostart)
Szabadság a paplan alatt címmel az 1968-as évhez kötődő "nagy generáció" hétköznapjait, és az ellenkultúra magyarországi megnyilvánulásait mutatja be a Terror Háza Múzeum legújabb kiállítása.
máj. 1
16:31
Bibliakiállítás Veszprémben (Spa Trend Online)
Bibliakiállítás nyílt csütörtökön Veszprémben, a várban lévő Gizella Királyné Múzeumban; a több száz éve készült bibliák és a Szentírással kapcsolatos kegytárgyak kiállítását, amelyet a Biblia éve alkalmából rendeztek meg, Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek nyitotta meg.
máj. 1
20:51
Aba-Novák életműkiállítás Debrecenben (Infostart)
Csaknem 50 év után először látható komoly életműkiállítás Aba-Novák Vilmos munkásságából. A debreceni tárlaton a festmények és grafikák mellett archív filmfelvétel is várja az érdeklődőket.

2008. május 2. péntek

máj. 2
9:59
A "high tech" hangulatú stúdió érthetetlen kissé (Spa Trend Online)
Emlékezetes gasztronómiai kalandozásaink során a gyomorpróbáló nehéz falatok együtt szerepelnek könnyű édességekkel – és békés háborítatlanságban végzik be pályafutásukat gyomrunkban. Töltött paprika vagy épp nehéz vadpörkölt az áfonyás parféval – mindegy, hisz jó a minőség és az összeállítás. Bár egy mezei szerkesztőnek talán sohasem jutna eszébe egy asztalhoz ültetni oly különböző habitusú…
máj. 2
13:48
Tánc és Performance Fesztivál a Gödörben (Spa Trend Online)
Sajátos, klasszikus előadóművészeti kategóriákba nemigen sorolható darabok kapnak helyet idén is a szombaton kezdődő Tánc és Performance Fesztiválon, amelyet ötödik alkalommal rendez meg a budapesti Gödör Klub. A szervezők tájékoztatása szerint az ingyenesen látogatható kétnapos fesztivál programja, tekintettel az érdeklődők nagy számára, idén már 16 órakor elkezdődik mindkét napon. A programban…
máj. 2
18:30
Ákos új lemezén férfiak, nők és a gasztronómia kapott helyet (Infostart)
Krúdy Gyula novelláit olvassa fel Ákos, akinek előadásában nemrég jelent meg a kétlemezes hangoskönyv. A műveket az énekes-zeneszerző saját szerzeményű zongoradarabjai választják el egymástól.
máj. 2
20:53
Szomorú leltár (Spa Trend Online)
Ráday Mihály városvédő műsorának alcímét lassacskán módosítani kéne, városvédő Pallas Athéné kezéből ugyanis nem ellopják a lándzsát, hanem kiragadják, összetörik, nyilvánosan miszlikbe aprítják, és ezt majd mindenki közönyös tekintettel karba font kézzel tűri.

2008. május 3. szombat

máj. 3
6:16
Zenészfülek védelmében (Spa Trend Online)
Trygve Nordwall, a bajor szimfonikus zenekar új karmestere kihagyott egy koncertből egy világpremierként szereplő művet, mert a próbán kiderült: olyan hangos, hogy zenészeknek megfájdult a fülük tőle. A darabot Drol Feiler svéd-izraeli zeneszerző írta, aki arról is ismert, hogy kiáll a palesztinok ügyéért. A Halat Isar (Ostromállapot) című szerzeménye azonban, mint a karmester az International…
máj. 3
10:28
Évad nyitó koncert (Spa Trend Online)
Én csak fújom a dalt… címmel Demjén Ferenc koncertjével nyitja meg az új évadot június 20-án a pilisszántói Szikla Színház; előzenekarként a csíkszeredai Role rockegyüttes lép fel - tájékoztatta Kollár Miklós, a falu polgármestere az MTI-t.
máj. 3
10:45
A boldog ember (Spa Trend Online)
Az 1908-ban alapított irodalmi folyóirat, a Nyugat százéves évfordulójára emlékezik a Magyar Televízió, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Vígszínház a teátrumban tartott Móricz Zsigmond-emlékesttel hétfőn. A boldog ember című kétrészes műsor rendezője Hegedűs D. Géza lesz - tájékoztatta Czobor Margit, a Vígszínház művészeti titkára az MTI-t.
máj. 3
11:35
Mona Lisa érintetlen maradt a sfumato elemzésénél (Spa Trend Online)
A Louvre büszkeségének, Leonardo da Vinci festményének, a Mona Lisának rajongói a mű utánozhatatlan és rejtélyes titkaként méltatják a női portré rajzolatát árnyaló "sfumato" átmeneteket: a legfőbb francia tudományos kutató központ, a CNRS egyik tudósa, Mady Elias most először elemezni tudta a különleges festészeti technikában alkalmazott anyagot.
máj. 3
19:01
Mátyás király és reneszánsz pompa Budán - képgaléria (Infostart)
Misével és reneszánsz programmal elevenítették fel pénteken Mátyás király és Podjebrád Katalin 545 évvel ezelőtti esküvőjét a Budai várban.

2008. május 4. vasárnap

máj. 4
9:04
Összművészeti kavalkád Sopronban (Spa Trend Online)
Az idei Soproni Ünnepi Heteket június 20. és július 13. között rendezik meg. A programsorozat fő pilléreit a fertőrákosi Barlangszínház előadásai, a Régi Zenei Napok koncertjei és a szabadtéri rendezvények alkotják - közölte Taschner Tamás, a szervező Pro Kultúra Kht. munkatársa. Tájékoztatása szerint az egyedülálló atmoszférájú és kiváló akusztikájú Barlangszínház színpadán az Oliver című Lionel…
máj. 4
9:31
Reneszánsz vásár az Iparművészeti Múzeumban (Spa Trend Online)
A bocskorvarrás, az ötvösmunka és a majolikakészítés titkaiba is bepillanthatnak azok, akik május 10-én ellátogatnak az Iparművészeti Múzeumba, a Beatrix hozománya című kiállításhoz kapcsolódó Reneszánsz vásárra.
máj. 4
13:15
Szili: a művészet a civilizáció kézjegye (Spa Trend Online)
A művészet a civilizáció kézjegye, mert amikor az utánunk következő generációk az alkotásokat látni fogják, vissza tudnak következtetni arra, hogy mit jelent ma a művészet - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap Kecskeméten, a II. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé kiállításának megnyitóján.
máj. 4
19:11
Kritika a Rocklexikonról (Spa Trend Online)
Ennek a lexikonnak lelke van. Íze, zamata, hangulata, szelleme. És hiába van lexikon a címében, ez azért finom portré is. A magyar rock nagyjairól. Tehát a Rocklexikon egyrészt a rocktörténelem áttekintése, másrészt élvezetes találkozás a magyar zene halhatatlanjaival. Nagy szó? Biztos. De azért gondoljunk bele, Zorán, Koncz Zsuzsa, vagy most legutóbb Presser volt a Rocklexikon főszereplője. És ők…

2008. május 5. hétfő

máj. 5
6:36
Esterházy Péter megnevettette a New York-i közönséget (Infostart)
Esterházy Péter kiemelt - és nagyon sikeres - vendég volt a PEN nemzetközi írószövetség New York-i World Voices fesztiválján. Készülő új könyvéről annyit árult el az író, hogy kardozás biztosan lesz benne. Esterházy Péter azt is elmondta, hogy áprilistól júniusig "össze-vissza utazgat". Június közepétől azonban - amikor még elutazik Bukarestbe abból az alkalomból, hogy megjelenik románul a…
máj. 5
7:57
Imádták Esterházyt az államokban! (Spa Trend Online)
Optimális bináris keresőfák címmel biztos, hogy ír majd egy regényt Esterházy Péter - erről maga az alkotó beszélt a PEN nemzetközi írószövetség New York-i World Voices fesztiváljának zárónapján, vasárnap. Kifejtette, hogy matematika szakos diplomájának volt ez a címe, és feltett szándéka ilyen címmel könyvet írni.
máj. 5
12:58
Izgalmas koncertek a Fonóban (Infostart)
A megszokott programok mellett a Nesztor-Geröly-duó, a Makám, és Hortobágyi László zenekara is koncertezik a héten a Fonóban - mondta az InfoRádiónak a budai zeneház munkatársa.
máj. 5
20:23
Kötelező gyakorlat (Spa Trend Online)
Hágai Katalin balettművész szakmailag nagyon gazdag és sikeres pályát mondhat magáénak, nem véletlenül választották be tavaly a Halhatatlanok Társulatába. Ebből a komoly életműből szemezgetett a művésznőről a Magyar Televízióban műsorra tűzött portréműsor.
máj. 5
21:35
Dixie kocsma és -fesztivál a Benkó Dixieland Banddel (Infostart)
Szerda este rendezi meg a Budapest Dixieland Fesztivált a Benkó Dixieland Band a Budapest Sportarénában. Itt lesz majd a világ legnagyobb dixie kocsmája, és itt ünnepel majd a műszaki értelmiség is - mondta az InfoRádiónak Benkó Sándor, a zenekar vezetője.

2008. május 6. kedd

máj. 6
14:12
Elhunyt Gencsy Sári (Infostart)
Életének 84. évében keddre virradóra elhunyt Gencsy Sári érdemes művész, a magyar operajátszás legendás koloratúr szopránja. Temetéséről késobb intézkednek.
máj. 6
14:13
Elhunyt Gencsy Sári operaénekes (Spa Trend Online)
Életének 84. évében elhunyt Gencsy Sári érdemes művész, a magyar operajátszás legendás koloratúr szopránja - tudatta Notári Tamás, a család barátja az MTI-vel.
máj. 6
20:20
Filmek 1968-ból, 1968-ról az Örökmozgóban (Infostart)
Az 1968-as év történéseivel foglalkozik az Örökmozgó Filmmúzeum Fordulóévek a 20. században című sorozatának májusi programja. A válogatásban amerikai, nyugat-európai és magyar filmek is szerepelnek.
máj. 6
22:38
Szánalmas műsor a Hal a tortán (Spa Trend Online)
A legnagyobb baj, legalább­is szerintem, a Hal a tortán című vendégváró valóságshow-val, hogy összességében érdektelen. Arról nem is beszélve, hogy felvetődik a hitelesség kérdése. Az egyik utóbbi adás vendéglátója, a Megasztárban feltűnt tehetséges fiatalember enyhén szólva végig kereste a szerepét a műsorban. És nem is sikerült megtalálnia, mint ahogy önmagát sem.
máj. 6
23:20
Igazság ára: folytatás a bíróságon (Infostart)
Noha a TV2 még nem kapta meg az Igazság ára című műsorért a csatornát félórás képernyő-elsötétítéssel sújtó médiahatósági döntést, már eldöntötték, hogy bíróságon támadják meg azt - közölte az MTI érdeklődésére a társaság kedden.

2008. május 7. szerda

máj. 7
7:06
Azon törik a fejüket, hová lett a nagy költő, Shiller koponyája (Infostart)
Nemzetközi akadémikusok, történészek és antropológusok már évek óta vizsgálják azt a két koponyát, amit Friedrich Shiller 18. századi német költőnek tulajdonítanak. Most kiderült: egyik sem az övé.
máj. 7
8:41
Képregény-bemutató és tárlatvezetés a Műgyűjtők Éjszakáján (Infostart)
Huszonöt galéria vesz részt május 8-án éjfélig a főváros galériás negyedében, a Falk Miksa utcában és környékén, a 8. Műgyűjtők Éjszakáján. Kiállítások, tárlatvezetés, előadások, beszélgetések és még egy képregény-bemutató is várja azokat, akik a csütörtök éjszakát a képzőművészeteknek szentelik.
máj. 7
10:55
Monet-festményt vett 6,7 milliárd forintnak megfelelő összegért (Infostart)
Rekordáron, 41,4 millió dollárért kelt el egy árverésen Claude Monet egyik festménye. A 6,7 milliárd forintnak megfelelő összeget a licitáló a Vasúti híd Argenteuil-nél című, 1873-ban készült alkotásáért fizette.
máj. 7
15:23
Több mint kétszázmillió forint támogatás a könyvtári digitalizálásra (Spa Trend Online)
Összesen 48 egyházi, egyetemi és múzeumi bibliotéka részesült a Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázaton szétosztott 220 millió forintnyi támogatásból a Reneszánsz Év keretében - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerdán. A pályázatot azzal a céllal hirdették meg, hogy a lehető legszélesebb körben, a legkorszerűbb eszközökkel váljon hozzáférhetővé a könyvtárakban őrzött…
máj. 7
15:25
Elhunyt Zerkula János (Spa Trend Online)
Elhunyt 81 éves korában Zerkula János gyimesi prímás, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője.
máj. 7
15:38
Elhunyt Zerkula János gyimesi prímás (Infostart)
Elhunyt 81 éves korában Zerkula János gyimesi prímás, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője - közölte Tóth Melinda, a budapesti Hagyományok Háza sajtóreferense.
máj. 7
20:16
Rekordáron kelt el egy Vaszary-kép (Infostart)
Budapesten 44 millió forintért kelt el Vaszary János Nő enteriőrben című olajképe a BÁV festményárverésén.
máj. 7
20:31
Színpadon a kultikus történet: Trainspotting (Infostart)
A Trainspotting című kultikus regény és mozifilm színházi változatát mutatják be május 10-én a Budapesti Kamaraszínházban. Németh Ákos, a darab fordítója és rendezője azt állítja: optimista darabot akart színpadra állítani.
máj. 7
21:34
A merénylő emlékei (Spa Trend Online)
A XXI. század című műsor legutóbbi adásában De Gaulle tábornok egyik magyar merénylője került a középpontba. A merényletkísérlet a hatvanas években történt Párizs külvárosában, kommandósok támadták meg a francia elnököt, de a támadók nem jártak sikerrel. A kommandós csoport egyik magyar tagja ma is büszke arra, hogy ő legalább az elnök autójának egyik kerekét eltalálta.

2008. május 8. csütörtök

máj. 8
11:23
Tudja már, hol tölti a hétvégét? - pünkösdi programajánló (Infostart)
Országszerte rendeznek pünkösdi fesztiválokat a hétvégén. Szekszárdon a német nemzetiségi hagyományokat, Badacsonyban pedig a párválasztás szokását elevenítik fel.
máj. 8
17:42
Nyolcan pályáztak az igazgatói posztra (Infostart)
Nyolcan pályáznak a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára; közülük hatan az előző, eredménytelen pályázaton is indultak - jelentette be a városi közgyűlés kulturális és turisztikai bizottságának elnöke.
máj. 8
18:22
Cesky Krumlov és Bonchida a díjazottak között (Infostart)
Az Európai Bizottság hat programnak ítélte oda a 10-10 ezer euróval jutalmazott Europa Nostra műemlékvédelmi díjakat.
máj. 8
19:22
Mátyás király-díj a néptánc szaknak (Infostart)
Átadták az első Mátyás király-díjat a Művészetek Palotájában; az elismerést a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szaka érdemelt ki.

2008. május 9. péntek

máj. 9
8:51
Már Rubens sem a régi (Infostart)
Háromszázhúszezer euróért adtak el Hollandiában árverésen egy, a késő középkori flamand festőóriás Peter Paul Rubensnek tulajdonított arcképet. Kevesebbért, mint amennyit a tulajdonosok a képtől reméltek.
máj. 9
16:17
Ahol megküzdenek egymással a Leonce-ok és a Lénák (Infostart)
Különleges játékra invitálja a nézőket a Maladype Színház Büchner: Leonce és Léna című bemutatója alkalmából péntek este a Bárka Színházba. A társulat tagjai a közönség előtt, nyilvánosan "küzdenek meg" egymással az általuk színpadra állított jelenetek "játszási jogáért" egy speciális koncentrációt igénylő játék segítségével.
máj. 9
17:10
Csömöri Falunapok és pünkösdi fesztivál színes programokkal (Infostart)
Népzenei és hagyományőrző pünkösdi fesztivált és lovasversenyt rendeznek a hétvégén a Budapest melletti Csömörön. Az önkormányzat olyan fontosnak tartja a lovas sportot, hogy a helyi általános iskola diákjainak a lovaglás az órarend része.
máj. 9
19:14
Pünkösdi programok az Omar Bashir Triótól Szalóky Ágiig (Infostart)
Az Omar Bashir Trió koncertezik péntek este a Művészetek Palotájában, szombaton a Gáyan Uttejak Orchestra koncertjét hallgathatják meg a Fonó Budai Zeneházban, míg vasárnap többek között indiai és német gitárosok játékát figyelhetik a MU Színházban.
máj. 9
20:05
Százezreket várnak a csíksomlyói búcsúra (Infostart)
Csíksomlyón 1567 óta tartják meg a pünkösdi búcsút, gyakorlatilag változatlan formában. Az idei búcsúra már most elindultak a zarándokok és a turisták, hisz az esemény már idegenforgalmi látványosság is.
máj. 9
21:40
Koncz-kultusz (Spa Trend Online)
"Valahol egy lány/ Hófehérben jár / Ő a legszebb messzeföldön" - szólt a legendás dal a Reflektor című magazin egyik riportjában. Koncz Zsuzsa egyik slágeréről van szó. Az énekesnő Komédiumban május végéig látható életmű kiállítása kapcsán csendült fel. A rajongók által kezdeményezett tárlaton a fantasztikus életmű tárgyi emlékei között lehet szemezgetni. Lemezborítókon át, a díjakig, sőt még a…

Keresés