2008. február 1. péntek

febr. 1
6:23
Megjött a levél, költözik a kiállítótér, kiszáll a megye (Spa Trend Online)
Levette napirendjéről tegnap a pécsi közgyűlés azokat a napirendi pontokat, amelyek útjára indították volna az egyik Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kulcsprojektet, a Nagy Kiállítóteret. Hivatalos döntés még nincs, de gyakorlatilag eldőlt: a Zsolnay gyár területére költözhet a beruházás, ebből azonban az eredetileg partner megyei önkormányzat nem kér.
febr. 1
6:34
Blamázs egy radír miatt (Spa Trend Online)
Azonnali vizsgálatot rendelt el Hiller István oktatási miniszter, miután tudomására jutott, mi történt a nyolc évfolyamos gimnáziumba készülő diákok matematika írásbelijén. A vizsgálatot Szüdi János, közoktatási szakállamtitkár vezeti. A Fidesz oktatási műhelyének vezetője, Sió László szerint elfogadhatatlan, hogy a minisztérium hanyagságából és hozzá nem értéséből tanulók hátrányba kerülnek.
febr. 1
7:52
"Selmeczi Roland nem kapta meg a hozzá méltó feladatokat" (Infostart)
Selmeczi Roland viszonylag kevés jó szerepben tudta megmutatni a közönségnek, milyen is ő valójában - fogalmazott Balázs Péter a 38 éves korában elhunyt színművészre emlékezve. Selmeczi Roland szerdán Szolnokról Budapest felé tartott, amikor Újhartyán közelében halálos autóbaleset szenvedett. Szolnokon épp egy Hunyady-darab főszerepét próbálta.
febr. 1
12:33
Sokba került a tátongó lyuk (Spa Trend Online)
A világhírű szentpétervári Ermitázs tetején támadt lyuk miatt beázott a múzeum egyik legértékesebb enteriőrje, az úgynevezett Raffaello-galéria, s eláztak falra ragasztott képei - jelentette az Izvesztyija című orosz lap pénteken címoldalán.
febr. 1
12:38
Még nem maradt le: újabb pótvetítések a Filmszemlén (Infostart)
A nézőszám növekedésével újabb és újabb pótvetítéseket kell beiktatni a Filmszemle programjába - mondta az InfoRádiónak Kozma Ilona, az esemény szervezőbizottságának elnöke. Délután kettőtől a Filmírás Napja programsorozat zajlik a szemlén.
febr. 1
15:40
Már jövő héten lehet jegyet vsárolni a Szigetre - Ki lesz a sztárvendég? (Spa Trend Online)
A napokban világkörüli turnéra induló Iron Maiden lép fel a Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 12-én Budapesten - közölték a fesztivál szervezői. A közelgő Live After Death koncert-DVD megjelenéséhez kapcsolódóan ez a turné leginkább a 80-as évek legendás hangzás- és képi világát éleszti újjá. Mind a repertoár, mind a színpad berendezése az 1984-85-ös Powerslave turné egyiptomi…
febr. 1
21:32
Vészforgatókönyv készült az Oscar-átadásra (Infostart)
Miközben tovább sztrájkolnak az amerikai filmforgatókönyv-írók, vészesen közelít a filmipar legrangosabb eseménye, az Oscar-díjak átadása. Az elismeréseket odaítélő Amerikai Filmakadémia vezetése most közzétette a vésztervet, amelyet a szervezet szóvivője szerint "nem szeretnének megcsinálni".

2008. február 2. szombat

febr. 2
6:18
Koponya, vissza az eredeti tulajdonosnak (Spa Trend Online)
Az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeuma a 19. században birtokába került maori bennszülött embermaradványokat juttat vissza Új-Zélandra. Két maori, valamint egy - az Új-Zéland keleti partjához közeli Chatham-szigetekről származó - moriori koponya és egy medencecsontdarab: ezt a négy leletet adja vissza az oxfordi múzeum első menetben az új-zélandi nemzeti múzeumnak, a Te Papának.
febr. 2
6:24
Lakatos Róbert: "Operatőrként senkinek sem kellettem" (Spa Trend Online)
Az Ördögtérgye című kisfilmjével a szemlén kategória-fődíjat nyert négy éve, Moszny című dokufilmjével ugyancsak szemledíjas lett két éve, Csendországát a filmkritikusok értékelték a legmagasabbra, és folyamatosan nemzetközi fesztiváldíjakat nyer munkáival. Most első játékfilmjével jelentkezik Lakatos Róbert, erről beszélgetünk.
febr. 2
6:29
Mecénásokat keres a párizsi Louvre (Spa Trend Online)
A párizsi Louvre múzeum újból meg akarja nyitni több olyan termét, amelyet három éve lezártak: XVIII. századi bútorokból és kézműipari műtárgyakból álló gyűjteményét kívánja bemutatni bennük.
febr. 2
7:35
Magyar filmek külföldi népszerűsítése (Spa Trend Online)
A 39. Magyar Filmszemléhez kapcsolódóan rendezik meg a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves értekezletét; a kulturális diplomácia 24 képviselője ma filmszakmai kerekasztal-beszélgetésen vesz részt Budapesten.
febr. 2
10:05
Tatabányál indul a bevetés (Spa Trend Online)
Bevetés címmel február 22-én Tatabányán, egy héttel később pedig Budapesten, a Stefánia Palotában mutatja be új produkcióját a Honvéd Színház. A Tatabányai Jászai Mari Színházzal közös előadás szövegét Horváth Péter írta, a zenét és a dalszöveget az LGT jegyzi - tájékoztatta Kovács Maja, a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. kommunikációs menedzsere az MTI-t.
febr. 2
11:48
Ismeretlen Van Gogh-vázlatfüzet (Spa Trend Online)
Athénban megtalálták Vincent Van Gogh egy eddig ismeretlen vázlatfüzetét. Ha a szakértők megerősítik valódiságát, értéke elérheti a négymillió eurót (több mint egymilliárd forint).A 60 lapból álló vázlattömb a festő kevésbé ismert, hollandiai korszakából származik. Doreta Peppa találta meg elhunyt édesapja holmija között. Az apa, aki a második világháború idején ellenállóként vett részt a nácik…
febr. 2
16:33
Szirtes András filmjei Brüsszelben (Spa Trend Online)
Szirtes András filmrendező műveiből kínál gazdag bemutatót ezekben a napokban a brüsszeli Nova mozi. A február elsejétől tizedikéig tartó programsorozat keretében megtekinthető egyebek közt a Lenz, a Kedves Lányom, a Promuna Boys, a Jégkrémbalett, a Forradalom után és a Lujzika.

2008. február 3. vasárnap

febr. 3
6:52
Keddenként jönnek a francia szerelemfilmek (Spa Trend Online)
MoziKedd címmel ingyenes vetítéssorozat indul "a szerelem jegyében" a jövő héten a budapesti Francia Intézetben, a program keretében minden kedden egy-egy, 2000 után készült filmet mutatnak be - közölte Balla Borbála, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a MoziKedd vendégei februárban négy francia filmet láthatnak, angol felirattal.
febr. 3
8:25
Hollywoodi sztrájk: felsejlett a vége felirat (Spa Trend Online)
Áttörést értek el hollywoodi filmstúdiók és a sztrájkoló forgatókönyvírók közötti tárgyalásokon, így várhatóan legkorábban a már a jövő héten létrejöhet a megállapodás - közölte egy nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokhoz közel álló forrás szombaton. A két fél pénteken talált megoldást a legkényesebb kérdésre, a filmes és televíziós produkciók interneten való forgalmazása után járó jogdíjra,
febr. 3
11:26
A producerek is díjazták a Coen-fivérek új filmjét (Infostart)
Újabb díjat söpört be a Coen-fivérek kilenc Oscar-díjra jelölt filmje, a Nem vénnek való vidék: ezúttal a producerek Darryl F. Zanuck-ról elnevezett díját vehették át az alkotók a Los Angeles-i gálán a legjobb játékfilm kategóriában.
febr. 3
12:47
Közel a megegyezés Hollywoodban (Infostart)
Áttörést értek el hollywoodi filmstúdiók és a sztrájkoló forgatókönyvírók közötti tárgyalásokon, így várhatóan legkorábban a már a jövő héten létrejöhet a megállapodás - közölte egy nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokhoz közel álló forrás.
febr. 3
13:17
Meghalt Orszáczky Jackie (Spa Trend Online)
Elhunyt Orszáczky Miklós, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége, akit a zenésztársadalom és a rajongók Orszáczky Jackie néven ismertek. Szombaton hosszú, súlyos betegség után érte a halál Ausztráliában. A hírt Simon Géza Gábor jazz-szakíró Ilosvay-Egyed Katalinra, az ausztráliai Magyar Rádió tájékoztatására hivatkozva vasárnap közölte az MTI-vel.
febr. 3
15:18
Elhunyt Orszáczky Jackie (Infostart)
Elhunyt Orszáczky Miklós, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége, aki Orszáczky Jackie néven vált ismertté.
febr. 3
15:49
Visszaszámlálás! 9...8...7... (Spa Trend Online)
A démonok, akik gyötörnek minket, láthatóak a Böszörményi Gyula által teremtett alternatív Budapesten. Az alkoholista nyakában például ott ül egy alkesz démon, a heroinista szemében látszik az agyát rágcsáló hernyó démon, vagy éppen az izomagyú gyúróst egy sargatanas (eszetlen erőszak démona) irányítja. Ezeket a démonokat azonban csak akkor lehet észrevenni, ha az olvasó kezébe veszi Böszörményi…
febr. 3
16:27
Fischer Iván kapta idén a Valentin-napi Szeretetcsokrot (Spa Trend Online)
Jóval Valentin nap előtt vette át az 1991 óta már hagyományos Szeretetcsokrot Fischer Iván Guba Ági virágkötő mestertől. Valentin napon nem lesz Budapesten a Budapesti Fesztiválzenekar és zeneigazgatója, mert New Yorkba utaznak, a Lincoln Centerben lépnek föl.
febr. 3
20:31
Tovább késik az Operaház fantomja folytatása (Infostart)
Tovább késik az olyannyira várt új Andrew Lloyd Webber-darab bemutatója, mivel a szerző elfoglaltságai miatt nem tud elegendő időt fordítani Az Operaház fantomjának folytatásául készülő műre. Egy dolog a késések ellenére biztosnak tűnik: 2009-ben bemutatják minden idők egyik legsikeresebb musicaljének folytatását.
febr. 3
23:06
Hatalmas érdeklődés kísérte a busójárás programjait Mohácson (Spa Trend Online)
Hatalmas érdeklődés kísérte az idei busójárás fő programjait vasárnap Mohácson: a hazai horvátok hagyományos, maskarás téltemető, tavaszköszöntő fesztiválja több ezer látogatót vonzott. A busójárásra a városba érkezők már délelőtt nehezen találtak parkolóhelyet autóiknak, és jó időbe telt, amíg a főtérhez vezető utakon átverekedték magukat a vásáros bódék előtt időző, bámészkodó tömegen.

2008. február 4. hétfő

febr. 4
6:39
Lezárult egy korszak a magyarországi rock és blues zenében (Spa Trend Online)
Elhunyt Orszáczky Jackie, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége. Orszáczky Miklós basszusgitáros-énekes-zeneszerzőt szombaton hosszú, súlyos betegség után érte a halál Ausztráliában. Orszáczky, aki a hatvanas években vált a hazai dzsesszrock és progresszív rock kimagasló egyéniségévé, májusban töltötte volna be hatvanadik életévét. 1975 óta Sydneyben élt, először 1977-ben tért haza.…
febr. 4
6:45
A rendszerváltásnak a lelkünkben kell végbemennie (Spa Trend Online)
Bartis Attila Nyugalom című nyomasztó atmoszférájú regényének méltó filmes változata született meg Alföldi Róbert első filmes rendezői munkájaként. Bartis Attila Nyugalom című regényét a rendszerváltás regényének szokás nevezni. Az ön filmjében viszont halványabbnak tűnik a "társadalmi mondanivaló".
febr. 4
7:11
Herendi: Jön a Valami Amerika folytatása (Infostart)
Az európai filmgyártás versenyképessé tételét kell szolgálnia minden, a kontinensen készült filmtörvénynek - mondta a 39. Magyar Filmszemle Szemlebizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Herendi Gábor hozzátette: a magyar jogszabályból is hiányoznak a kulturális garanciák.
febr. 4
7:56
Nincs hatással a tandíj a munkakedvre (Spa Trend Online)
A tandíj tervezett bevezetése egyelőre nem éreztette hatását a hallgatók munkavállalási kedvében - közölte Karácsony Mihály, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke az MTI-vel.
febr. 4
8:07
Nyilvános zsűrizés a filmszemlén (Spa Trend Online)
Nyilvános értékelést tart a dokumentumfilmes zsűri ma a 39. Magyar Filmszemlén, Budapesten. A Nemzeti Filmiroda és a Magyar Történelmi Film Közalapítvány szintén hétfőn ad tájékoztatást céljairól és az elmúlt év eredményeiről.
febr. 4
8:51
Királyok a regényírásban (Spa Trend Online)
A közmondás szerint az alma nem esik messze a fájától. Joseph Hillstrom King, Stephen King másodszülött gyermeke könnyen juthatott volna azoknak a fiataloknak a sorsára, akik ugyan tehetségesek voltak, de nem tudtak megbirkózni szülőjük rájuk nehezedő árnyékával. A King-fiú azonban felvette a versenyt híres apjával és az ő területén jutott el a sikerig.
febr. 4
9:43
A horror a családban marad (Infostart)
Saját jogán lett neves író Joseph Hillstrom King, aki első regényével, a Szív-alakú skatulyával a kritika és a közvélemény elismerését is elnyerte. Stephen King másodszülött gyermek ráadásul apja segítsége nélkül érte el a sikert, hiszen egészen mostanáig álnéven publikált, még kiadója sem tudta, ki rejtőzik a Joe Hill név mögött.
febr. 4
12:58
Magyar alkotások a filmipar fővárosában (Spa Trend Online)
Négy magyar mozifilmet tűz műsorra februárban a Los Angeles-i Laemmle Grande 4-Plex filmszínház; a sorozat pénteken Goda Krisztina Csak szex és más semmi című alkotásával indul - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t hétfőn.
febr. 4
20:32
Filmszemle: 30 ezer eladott jegy (Infostart)
A kísérleti- és kisjátékfilmek továbbra is nagyon népszerűek a Filmszemlén, a játékfilmek között Alföldi Róbert Nyugalom és Gigor Attila A nyomozó című alkotása vonzza a legtöbb nézőt - mondta az InfoRádiónak Kozma Ilona, a szervezőbizottság elnöke.
febr. 4
20:44
Orszáczky Jackie, "egy zseni, aki köztünk élt" (Infostart)
Hosszú, súlyos betegség után a hétvégén Ausztráliában hunyt el Orszáczky Jackie, a Syrius együttes egykori zenésze. Orszáczky Miklós zenei világába a soul, a dzsessz, a rock mellett Bartók és a népzene is belefért - mondta az InfoRádiónak Sebők János zenei szakíró.
febr. 4
21:00
A társadalom nem tud mit kezdeni a közszolgálati televízióval (Spa Trend Online)
Ha a hazai kastélyok sorsát kellene behatóbban feltárni, aligha lenne elég a közszolgálati televíziónk műsorideje Ráday Mihály legendás örökségvédő műsorának, az Unokáink sem fogják látni című összefoglalásnak. A vasárnap délutáni megtűrt adássávban rendelkezésre álló fél órában sikerült lajstromba venni egy-két jó és sajnos jó néhány rossz példát. Mi tagadás, nem nagy fáradság hazánkban kidőlt-…
febr. 4
21:06
Amikor a boncmester kommunikációs problémákkal küzd... (Infostart)
A 39. Magyar Filmszemle hétvégi vetítéseinek az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó alkotása Gigor Attila első filmes rendező A nyomozó című krimije.

2008. február 5. kedd

febr. 5
6:54
A középpontban a szex és a pénz (Spa Trend Online)
Fel is út, le is út! címmel Georges Feydeau francia drámaíró darabját mutatja be február 15-én a Magyar Színház, Iglódi István rendezésében - tájékoztatta a teátrum az MTI-t.
febr. 5
10:11
Nem engedélyezték a bőgőtemetést Babócsán (Spa Trend Online)
A babócsai körjegyzőség nem adott engedélyt a február elején, csonkacsütörtökön esedékes bőgőtemetésre, amelynek a muzsikus cigányok körében százéves hagyománya van - írta kedden a Somogyi Hírlap. A falu jegyzője azzal utasította el a rendezvényre szóló engedély megadását, hogy ez nem szerepel a falu nagyrendezvényeinek sorában, s a csendháborítás is kifogásként merült fel.
febr. 5
11:02
George Clooney szerint Hollywood halott (Infostart)
Az egyik legnagyobb amerikai filmsztár, George Clooney szerint a hollywoodi filmgyártás aranykora végleg leáldozott. Az Oscar-díjas színész úgy véli: a csúcskorszak a hatvanas-hetvenes évekre esett, amikor minden évben több klasszikussá vált alkotást is forgattak.
febr. 5
15:25
Filmszemle: Amikor az invenció és az intelligencia új szellemet szül (Infostart)
Különösen erősnek bizonyultak a Filmszemle dokumentumfilmes mezőnyében szereplő ismeretterjesztő filmek - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gyula filmrendező, a dokumentumfilmes zsűri elnöke.
febr. 5
15:28
Újabb keret a felsőoktatási tankönyvtámogatásra (Spa Trend Online)
Az oktatási tárca tervei szerint az egyensúlyi tartalék terhére a tavasz folyamán újabb összeget különítenének el a felsőoktatási tankönyvtámogatásra - erről Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár beszélt kedden. Cáfolta a Magyar Könvvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökének állítását, mely szerint tavaly nem kaptak volna pénzt a fejlesztésre és gyártásra, s ezt visszamenőleg…
febr. 5
16:46
200 ezer forintos bírság a kerepesi iskolának a roma diákok különórája miatt (Spa Trend Online)
Az Oktatási Hivatal határozata alapján első lépcsőben 200 ezer forintos bírsággal sújtják a kerepesi iskola fenntartóját, ahol hat roma diáknak megtiltották, hogy bejárjanak az intézménybe és csak délutáni foglalkozásokon vehettek részt - közölte Borovszky Tímea, az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője a vizsgálat részeredményét ismertetve kedden.
febr. 5
16:56
Elhunyt Kós Lajos bábművész (Spa Trend Online)
Elhunyt Kós Lajos bábművész, a Pécsi Nemzeti Színház és a Bóbita Bábszínház örökös tagját 84. életévében, kedden érte a halál - tudatta a Bóbita Bábszínház közleményben. A Jászai Mari-díjas bábművészt, aki különleges, felnőttekhez szóló zenés bábpantomim előadásaival kiemelkedő értéket hozott létre a hazai bábművészetben, a Pécsi Nemzeti Színház és a Bóbita Bábszínház saját halottjának tekinti.…
febr. 5
17:02
Az MTA felajánlja a "tudomány koalíciójának megalkotását" (Spa Trend Online)
A magyar közvélemény nemzetközi összehasonlításban is nagyra tartja a magyar tudományt, sőt, az országkép általános alakítása szempontjából is hatékony és megtérülő tevékenységnek tartja a kutatást - hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia jelentése a magyar tudomány 2005-2006-os helyzetéről. Az Akadémiáról szóló 1994. évi XL. Törvény alapján az MTA elnöke kétévente számol be az Országgyűlésnek…
febr. 5
17:24
A diákzsűri elégedett az idei filmszemle mezőnyével (Spa Trend Online)
Erősnek, igényesnek és tematikailag változatosnak ítélte a 39. Magyar Filmszemle filmes mezőnyét az Országos Diákzsűri elnöke. Teszler Tamás kedden, a film- és médiaszakos diákokból álló szervezet nyilvános értékelése után elmondta: véleményük szerint a művészfilmek és a műfaji filmek között is több igényes alkotás született. Kiemelte egyebek mellett Novák Erik: Zuhanórepülés, Till Attila: Pánik,…
febr. 5
18:08
Szerdán kezdődik a nagyböjt (Spa Trend Online)
A húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt szerdán kezdődik és húsvét vasárnapig tart, így a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki - tudatta kedden közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodája. Hamvazószerdával a VII. század óta kezdődik a nagyböjt, amely a keresztények számára bűnbánati időszakot jelent. Ez alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és az…
febr. 5
18:19
Közel a "Happy End" Hollywoodban (Spa Trend Online)
Minden jó, ha vége jó, avagy hollywoodiul: közeleg a Happy End, amely a jelek szerint már akár a héten véget vethet az írósztrájknak. A producerek szövetsége (AMPTP) és az írók céhe (WGA) közötti megállapodás még éppen az utolsó pillanatban megköttethet - jelentette a hírügynökség hétfőn két meg nem nevezett, de a tárgyaló felekhez közelálló forrásra hivatkozva. A hírek szerint az írók új…
febr. 5
19:47
Herendi Gábor: sok izgalmas alkotás mutatkozott be (Spa Trend Online)
A 39. Magyar Filmszemle rengeteg izgalmas alkotást vonultatott fel - mondta Herendi Gábor, a szemletanács elnöke az idei seregszemle díjátadó ünnepségén kedden Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
febr. 5
20:53
A Delta kapta az Arany Orsót (Spa Trend Online)
A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
febr. 5
21:09
A Delta kapta a filmszemle fődíját (Infostart)
A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.

Keresés