2008. február 1. péntek

febr. 1
7:52
"Selmeczi Roland nem kapta meg a hozzá méltó feladatokat" (Infostart)
Selmeczi Roland viszonylag kevés jó szerepben tudta megmutatni a közönségnek, milyen is ő valójában - fogalmazott Balázs Péter a 38 éves korában elhunyt színművészre emlékezve. Selmeczi Roland szerdán Szolnokról Budapest felé tartott, amikor Újhartyán közelében halálos autóbaleset szenvedett. Szolnokon épp egy Hunyady-darab főszerepét próbálta.
febr. 1
12:38
Még nem maradt le: újabb pótvetítések a Filmszemlén (Infostart)
A nézőszám növekedésével újabb és újabb pótvetítéseket kell beiktatni a Filmszemle programjába - mondta az InfoRádiónak Kozma Ilona, az esemény szervezőbizottságának elnöke. Délután kettőtől a Filmírás Napja programsorozat zajlik a szemlén.
febr. 1
21:32
Vészforgatókönyv készült az Oscar-átadásra (Infostart)
Miközben tovább sztrájkolnak az amerikai filmforgatókönyv-írók, vészesen közelít a filmipar legrangosabb eseménye, az Oscar-díjak átadása. Az elismeréseket odaítélő Amerikai Filmakadémia vezetése most közzétette a vésztervet, amelyet a szervezet szóvivője szerint "nem szeretnének megcsinálni".

2008. február 3. vasárnap

febr. 3
11:26
A producerek is díjazták a Coen-fivérek új filmjét (Infostart)
Újabb díjat söpört be a Coen-fivérek kilenc Oscar-díjra jelölt filmje, a Nem vénnek való vidék: ezúttal a producerek Darryl F. Zanuck-ról elnevezett díját vehették át az alkotók a Los Angeles-i gálán a legjobb játékfilm kategóriában.
febr. 3
12:47
Közel a megegyezés Hollywoodban (Infostart)
Áttörést értek el hollywoodi filmstúdiók és a sztrájkoló forgatókönyvírók közötti tárgyalásokon, így várhatóan legkorábban a már a jövő héten létrejöhet a megállapodás - közölte egy nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokhoz közel álló forrás.
febr. 3
15:18
Elhunyt Orszáczky Jackie (Infostart)
Elhunyt Orszáczky Miklós, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége, aki Orszáczky Jackie néven vált ismertté.
febr. 3
20:31
Tovább késik az Operaház fantomja folytatása (Infostart)
Tovább késik az olyannyira várt új Andrew Lloyd Webber-darab bemutatója, mivel a szerző elfoglaltságai miatt nem tud elegendő időt fordítani Az Operaház fantomjának folytatásául készülő műre. Egy dolog a késések ellenére biztosnak tűnik: 2009-ben bemutatják minden idők egyik legsikeresebb musicaljének folytatását.

2008. február 4. hétfő

febr. 4
7:11
Herendi: Jön a Valami Amerika folytatása (Infostart)
Az európai filmgyártás versenyképessé tételét kell szolgálnia minden, a kontinensen készült filmtörvénynek - mondta a 39. Magyar Filmszemle Szemlebizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Herendi Gábor hozzátette: a magyar jogszabályból is hiányoznak a kulturális garanciák.
febr. 4
9:43
A horror a családban marad (Infostart)
Saját jogán lett neves író Joseph Hillstrom King, aki első regényével, a Szív-alakú skatulyával a kritika és a közvélemény elismerését is elnyerte. Stephen King másodszülött gyermek ráadásul apja segítsége nélkül érte el a sikert, hiszen egészen mostanáig álnéven publikált, még kiadója sem tudta, ki rejtőzik a Joe Hill név mögött.
febr. 4
20:32
Filmszemle: 30 ezer eladott jegy (Infostart)
A kísérleti- és kisjátékfilmek továbbra is nagyon népszerűek a Filmszemlén, a játékfilmek között Alföldi Róbert Nyugalom és Gigor Attila A nyomozó című alkotása vonzza a legtöbb nézőt - mondta az InfoRádiónak Kozma Ilona, a szervezőbizottság elnöke.
febr. 4
20:44
Orszáczky Jackie, "egy zseni, aki köztünk élt" (Infostart)
Hosszú, súlyos betegség után a hétvégén Ausztráliában hunyt el Orszáczky Jackie, a Syrius együttes egykori zenésze. Orszáczky Miklós zenei világába a soul, a dzsessz, a rock mellett Bartók és a népzene is belefért - mondta az InfoRádiónak Sebők János zenei szakíró.
febr. 4
21:06
Amikor a boncmester kommunikációs problémákkal küzd... (Infostart)
A 39. Magyar Filmszemle hétvégi vetítéseinek az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó alkotása Gigor Attila első filmes rendező A nyomozó című krimije.

2008. február 5. kedd

febr. 5
11:02
George Clooney szerint Hollywood halott (Infostart)
Az egyik legnagyobb amerikai filmsztár, George Clooney szerint a hollywoodi filmgyártás aranykora végleg leáldozott. Az Oscar-díjas színész úgy véli: a csúcskorszak a hatvanas-hetvenes évekre esett, amikor minden évben több klasszikussá vált alkotást is forgattak.
febr. 5
15:25
Filmszemle: Amikor az invenció és az intelligencia új szellemet szül (Infostart)
Különösen erősnek bizonyultak a Filmszemle dokumentumfilmes mezőnyében szereplő ismeretterjesztő filmek - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gyula filmrendező, a dokumentumfilmes zsűri elnöke.
febr. 5
21:09
A Delta kapta a filmszemle fődíját (Infostart)
A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
febr. 5
21:11
Tarr: "Ha megértik a filmemet, akkor minden rendben" (Infostart)
A filmkészítés nálam egyszerű folyamat: az egyikből születik a másik és a dolgok egyszer csak a helyükre kerülnek - mondta az InfoRádiónak Tarr Béla. A rendező szerint a Londoni férfiban kevesebb az illúzió, és drámaibb a Werckmeister harmóniáknál.
febr. 5
21:47
Picasso és Schiele rekordáron (Infostart)
Minden idők második legnagyobb bevételét hozó európai művészeti árverésével indult a londoni Christie's idei évének egyik legforgalmasabb hete.

2008. február 6. szerda

febr. 6
7:36
Mundruczó: ez a két főszereplő szétfeszíti a vásznat (Infostart)
Mundruczó Kornél: Delta című filmje nyerte el a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsó-díját, valamint a Nemzetközi Filmkritikusok Gene Moskovwitz-díját. A Tóth Orsolya és Lajkó Félix főszereplésével készült és a Duna-deltában játszódó film egy ellenséges környezetben egymásra találó testvérpár történetét dolgozza fel. A rendező az InfoRádiónak mesélt arról, milyen nehézségekkel járt a film…
febr. 6
8:03
Gubik Ágnes: a bizalom szárnyakat ad (Infostart)
A 39. Magyar Filmszemle legjobb női alakításának díját Gubik Ágnes kapta Till Attila: Pánik című filmjében játszott szerepéért. A színésznő, aki Szlovákiában már több filmet forgatott, Magyarországon most lép először a mozinézők elé.
febr. 6
12:04
Hamvazószerda: a húsvéti készülődés kezdete (Infostart)
Jézus Krisztus, mielőtt az emberekhez fordult volna, negyven napot töltött a pusztában, erre emlékeznek a keresztények a negyvennapos böjttel, ami számukra a bűnbánat és a megtisztulás kifejeződése.
febr. 6
20:33
Száznyolcvan éve született a fantasztikus találmányok látnoka (Infostart)
Száznyolcvan éve, 1828. február 8-án született Nantes-ban Jules Verne, avagy "magyarosan" Verne Gyula francia író, a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja.

2008. február 7. csütörtök

febr. 7
6:33
Nyolcvan év után tisztázták a Nobel-díjast a plágiumvád alól (Infostart)
Solohov A csendes Don című regényfolyama első két kötetének kéziratáról készült fakszimile kiadvány mindenki számára bizonyítja, hogy a sok gyanakvás, vádaskodás ellenére Solohov maga írta a Nobel-díjjal kitüntetett regényt - ezzel adták át az Orosz Állami Könyvtárnak a minap a mű első megjelenésének 80. évfordulója alkalmából mindössze 100 példányban megjelent hasonmás kiadvány két vastag…
febr. 7
11:17
A méregkereskedő ujja csak rácsúszik a ravaszra (Infostart)
Négy filmpremier lesz ma a magyar mozikban, a kínálatban vígjáték, akciófilm és horror is szerepel.
febr. 7
19:13
Péntek éjféltől kapható magyarul az utolsó Harry Potter kötet (Infostart)
Egyes könyvesboltok rendkívüli nyitva tartással és programokkal készülnek a Harry Potter-sorozat utolsó kötetének magyar nyelvű megjelenésére; az Animus Kiadó gondozásában megjelenő Harry Potter és a Halálos Ereklyék című könyv pénteken éjféltől kapható.
febr. 7
20:45
Egy elfeledett zsenigyülekezet története (Infostart)
A nyolcvanas évek végén létezett egy zenekar, amelyben a rockzene történetének legnagyobb sztárjai játszottak, és amely annak ellenére, hogy vezette a slágerlistákat is, mára jórészt a feledés homályába merült. Ismerjék meg Önök is a Traveling Wilburys-t!
febr. 7
22:16
Elképesztő árverés: közel 10 milliárd forint egyetlen tételért (Infostart)
A korábbi pénzügyi aggodalmakra rácáfolva tovább folytatódik a londoni Christie's e heti árveréssorozatának sikerszériája. A legnagyobb fogás Francis Bacon egyik triptichonja, melyért 9,3 milliárd forintot fizetett a vevő.

2008. február 8. péntek

febr. 8
11:13
Veszélyben az Oscar-díjátadó: "Kifutunk az időből" (Infostart)
Az Oscar-díj február 24-ei gáláját is bojkottálhatják a sztárok, ha addig nem ér véget a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja. A díjátadó szervezői aggódnak, hogy kifutnak az időből.
febr. 8
11:50
Brit fotós kapta a World Press Photo fődíját - képekkel (Infostart)
Tim Hetherington brit fotós nyerte el a World Press Photo (a Világ Sajtófotói) idei fődíját - jelentették be pénteken Amszterdamban. A díjazottak között magyarok is vannak: Gárdi Balázs két első, Szigetváry Zsolt egy második, Berekai Judit pedig egy harmadik díjat nyert.
febr. 8
13:50
Díjazták a magyar sajtó fotósait (Infostart)
Hernád Géza, a Magyar Hírlap fotóriportere nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat 2007 MÚOSZ Nagydíját a Lipóton készült fotósorozatával. A pályázatról, az elbírálási szempontokról, az elmúlt 26 év sajtófotóinak Szigeti Tamás, a zsűri elnöke beszélt az InfoRádióban.

2008. február 9. szombat

febr. 9
12:14
Elkapkodták a befejező Harry Potter-kötetet - képriport (Infostart)
Több könyvesbolt is rendkívüli nyitva tartással és programokkal készült a Harry Potter-sorozat utolsó kötetének magyar nyelvű megjelenésére. A Harry Potter és a Halálos Ereklyék című könyv éjféltől kapható.
febr. 9
20:56
Akár hétfőn befejeződhet a hollywoodi sztrájk (Infostart)
Befejeződhet a hollywoodi forgatókönyvírók három hónapja tartó sztrájkja, ugyanis előzetes megállapodás született szombaton az írókat képviselő szakszervezet és a stúdiók között.

2008. február 10. vasárnap

febr. 10
15:01
Elhunyt Szőke György (Infostart)
Elhunyt Szőke György, az irodalomtudomány doktora, a Miskolci Egyetem emeritus professzora. A neves József Attila-kutatót 73 éves korában érte a halál - tudatta a József Attila Társaság és a család.
febr. 10
20:35
Kórházban a felejthetetlen tévésztár (Infostart)
A kórházban ünnepelte 80. születésnapját Stirlitz kapitány, vagyis Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című, immár klasszikus orosz televíziós filmsorozat főszereplője.

2008. február 11. hétfő

febr. 11
6:56
Grammy-díjak: Amy Winehouse a nagy nyertes (Infostart)
Öt kategóriában nyert Amy Winehouse a közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban megrendezett Grammy-díjkiosztón. A kábítószeres problémái miatt az Egyesült Államokból kitiltott brit énekesnő mellett az est másik nagy nyertese a rapper Kanye West lett, aki négy kategóriában diadalmaskodott.
febr. 11
7:39
Újabb színészóriás távozott (Infostart)
Hetvenöt éves korában elhunyt Roy Scheider, a Cápa, a Francia kapcsolat és a Mindhalálig zene című filmek sztárja. A kétszeres Oscar-jelölt amerikai színészt egy arkansasi kórházban érte a halál.
febr. 11
8:59
Meglepetések és csalódások a BAFTA-díjátadón (Infostart)
Tizennégy jelöléséből csak két díjat kapott a Vágy és vezeklés című film a Brit Film- és Televízió Akadémia (BAFTA) vasárnapi díjátadóján. Igaz, a készítőknek némi elégtételt jelenthet, hogy a legjobb film díját elnyerték.
febr. 11
10:39
Visszatérhet az élet Hollywoodba (Infostart)
A hét közepén visszatérhetnek munkájukhoz a hollywoodi forgatókönyvírók, ugyanis már csak egy formális lépés kell ahhoz, hogy véget érjen a több mint három hónapja tartó sztrájk.
febr. 11
13:20
Amszterdami ablak (Infostart)
Az Én városom/My City fesztviál az A38 Hajó rendhagyó sorozat, amelynek célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját bemutassa. Idén - nem függetlenül attól, hogy február 15-től egy hónapon át holland fesztivál lesz Budapesten - Amszterdam művészei mutatkozhatnak be a hajón, a Millenárison és a Natwerk utcaművész-csoport jóvoltából Budapest jelentősebb közterein.
febr. 11
13:26
"Idén se lesz rossz éve a magyar filmnek külföldön" (Infostart)
A Magyar Filmszemlén nyertes filmek iránt a Berlinale filmvásárán is nagy az érdeklődés. A hétfői nap egyik főszereplője Berlinben Nagy Zsolt színművész, aki a Shooting Star program egyik meghívottja.
febr. 11
15:15
Még nem maradt le: a hét legjobb zenei programjai (Infostart)
Lajkó Félix, a Balázs Elemér Group, a Zuboly és a Napra Zenekarok fellépése színesíti a heti koncertprogramot Budapesten. Rendhagyó módon most a hét első fele kínál bővebb koncertprogramot a fővárosban.

2008. február 12. kedd

febr. 12
6:06
Kiállítás az animációs film hőskoráról a kArton Galériában (Infostart)
A két világháború közötti magyar animációs műhelyekről, és az ott született munkákból nyílik tárlat szerdán a kArton Galériában.
febr. 12
6:17
Különleges, új darabokkal áll színpadra Lajkó Félix (Infostart)
Lajkó Félix és barátai új, az alkalomra szerzett dalokat mutatnak be kedd este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
febr. 12
6:28
Adytól József Attiláig - száz éve jelent meg a Nyugat (Infostart)
Száz éve jelent meg a Nyugat című folyóirat első száma. A jubileum alkalmából mintegy 70, napjainkban is aktuálisnak mondható verset, prózát, kritikát és publicisztikát válogatott össze az Örkény Színház társulata a "Nyugat 2008-1908" című darabhoz. A bemutató február 14-én este hét órakor lesz a Művészetek Palotájában.
febr. 12
14:39
Egy vizuális kultúra, amely fejlettebb, mint a magyar (Infostart)
A héten kezdődő, egy hónapos LOW Holland-Flamand Kultfeszt egyik első eseménye a PAGES című, holland fotós könyvekből - fiatal fotósok és dizájnerek munkáiból - rendezett kiállítás, amely szerdától látható a Dorottya és a Lumen Galériában.
febr. 12
21:05
Az Oscar-gálák legemlékezetesebb pillanatai - nézze meg Ön is! (Infostart)
Cuba Gooding Jr. 1997-ben emlékezetes előadással lepte meg a tévékészülékek előtt ülő százmilliókat. A Jerry Maguire - A nagy hátraarc című filmben nyújtott alakításáért A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját elnyerő színész ugyanis gyakorlatilag képtelen volt abbahagyni az ünneplést.
febr. 12
21:27
Két ember a háttérből: akik leverték a sztrájkot (Infostart)
A hét közepén a jelek szerint visszatérhetnek munkájukhoz a hollywoodi forgatókönyvírók, miután az őket képviselő Amerikai Írók Céhe (WGA) arra kérte tagjait, hogy szavazzák meg a szervezet és a stúdiók között létrejött megállapodást. De kik állnak a megegyezés hátterében?

2008. február 13. szerda

febr. 13
8:49
Cseh Tamás: "Nehéz az érzelmekkel mit kezdeni" (Infostart)
Hosszú idő után jelent meg újra a rajongók előtt Cseh Tamás, aki kedd este dedikálta a nemrég megjelent Beszélgetőkönyvet a Ráday utcai Paperwall Galériában. A művész az InfoRádiónak elmondta: az ősszel talán ismét színpadra állhat.
febr. 13
22:18
Jön a Star Wars animációs változata (Infostart)
George Lucas Star Wars-legendája újabb állomásához érkezett: az ősszel induló animációs tévésorozatot megelőzve, augusztusban a mozivásznon debütál a Star Wars: The Clone Wars című animációs film.

2008. február 14. csütörtök

febr. 14
21:25
Ismerje meg a terror ügyvédjének történetét! (Infostart)
Romantikus vígjáték, akció-, animációs- és dokumentumfilm is szerepel a mozik eheti premierkínálatában.

2008. február 15. péntek

febr. 15
7:12
A szerzői jogvédelmet 95 évre meghosszabbítanák (Infostart)
Az énekeseket, zenészeket, illetve zeneszerzőket megillető szerzői jogi védettség 50-ről 95 évre történő kiterjesztését javasolja az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja.

Keresés