2008. február 25. hétfő

febr. 25
6:38
Rövidesen víz alá kerül a "török Pompeji" (Spa Trend Online)
A régészek elkeseredésére rövidesen víz alá kerül a nyugat-törökországi Allianoi ókori fürdőváros, amelyet rendkívül jó állapota miatt sokszor Pompejihez hasonlítottak. Az öt méter magas falak óvta medencét tápláló melegvizű forrás, az érintetlen monolit oszlopokkal és mozaikkal díszített terem, a fedett sétányok, az utak és házak romjai, kutak és mintegy 11 ezer műtárgy... ez Allianoi.
febr. 25
6:42
Oscar-díj: "Egyszer csak hallottuk, hogy felüvölt" (Infostart)
A Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját helyi idő szerint vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán. Joel és Ethan Coen alkotását összesen négy szoborral díjazták, az alkotás nyert a legjobb rendezés, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is. A legjobb férfi főszereplő Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), a legjobb női Marion Cotillard (Piaf)…
febr. 25
6:44
A Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film Oscar-díját (Spa Trend Online)
A Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán. A Coen-fivérek alkotása nyolc jelölésből összesen négyet kapott meg.
febr. 25
6:46
A Coen-fivérek nyerték a legjobb rendezés Oscar-díját (Spa Trend Online)
A Coen-fivérek nyerték a legjobb rendezés díját vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán. Joel és Ethan Coen a Nem vénnek való vidék című filmmel érdemelték ki az aranyszobrot. Előzőleg már átvehették a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-ját is.
febr. 25
6:54
Daniel Day-Lewis nyerte a legjobb férfi főszereplő díját (Spa Trend Online)
Daniel Day-Lewis nyerte a legjobb férfi főszereplő díját vasárnap este Los Angelesben a 80. Oscar-gálán. Lewist a Vérző olaj című filmért jutalmazták.
febr. 25
7:04
A Coen-fivérek taroltak az Oscar-gálán (hvg.hu)
A Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán.
febr. 25
7:49
A hamisítók kapta a legjobb külföldi film díját (Spa Trend Online)
A hamisítók című osztrák alkotás nyerte a legjobb külföldi film díját vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán. A Stefan Ruzowitzky rendezte film a második világháború idején egy koncentrációs táborban játszódik, ahol a foglyokat a nácik hamis dollárok gyártására kényszerítik.
febr. 25
9:22
Oscar-aranyköpések (Spa Trend Online)
Az Oscar-gálák rendszerint alkalmat adnak a szereplőknek, hogy világra szóló bölcsességeket, jobb esetben szellemes, érzelmes mondatokat közöljenek a színpadon és azon kívül. Így volt ez most is a Los Angeles-i Kodak színházban. Ezekből válogatunk néhányat.
febr. 25
10:50
Oscar-díj: Elmaradt a "nagy tarolás" (Spa Trend Online)
Elmaradt a "nagy tarolás" a vasárnap este Los Angeles-ben megrendezett 80. Oscar-gálán: sem a Nem vénnek való vidék, sem pedig a Vérző olaj nem tudta aranyszoborra váltani 8 jelölését. Ugyanakkor számos meglepetést is hozott az idén a forgatókönyvírók sztrájkja miatt az utolsó pillanatban megmentett filmünnepet, jónéhány "Amerikán kívüli" díjazottal.
febr. 25
13:51
Most először nyert osztrák film Oscar-díjat a legjobb külföldi film kategóriájában (Spa Trend Online)
Egyáltalán nem kevés azoknak az osztrák vagy ausztriai születésű alkotóknak és művészeknek a száma, akik maguknak mondhatják a filmművészet legrangosabb kitüntetését, az arany Oscar-szobrocskát. A Stefan Ruzowitzky rendezte Pénzhamisítók (Die Fälscher) révén mégis most első ízben vihette el Ausztria a pálmát a legjobb külföldi film kategóriájában.
febr. 25
14:53
Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum új igazgatója sok mindenen változtatni szeretne (Spa Trend Online)
Március 1-jétől Bencsik Barnabás irányítja öt éven keresztül az ország legnagyobb, legjobban finanszírozott kortárs gyűjteményét és kiállítóhelyét, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot (Lumú), amely az utóbbi években nem tölt be kiemelkedő szerepet a kulturális közéletben. A művészettörténész ezen szeretne változtatni: láthatóbb, dinamikusabb, izgalmasabb és látogatottabb intézményt ígér.
febr. 25
15:08
Gigaexpedíció Mahler meghódítására (hvg.hu)
Mahler Nyolcadikja nemcsak műfaji tekintetben, hanem témaválasztásában is hajmeresztő alkotás. Az első rész egy középkori himnuszra, a második pedig Goethe Faustjának zárójelenetére épül. Meredélyek, sziklahasadékok, hegyszakadékok – életveszélyes terep. Kocsis Zoltán vezetésével a több száz fős előadógárda biztos helyismerettel teljesítette az expedíciót.
febr. 25
20:22
A hét végén mindenki "oszkározott" egy kicsit (Spa Trend Online)
Ha már Oscar, legyen kövér, a hét végén mindenki "oszkározott" egy kicsit. A Magellán is. Kaptak ide, kaptak oda, vissza is tekintettek meg nem is. Kicsit hevenyészett volt az összeállításuk, mert említették az Oscar-díjasainkat, de például miért nem szólaltatták meg az első magyarországi magyar Oscar-díjast is? Azaz Rofusz Ferenc rendezőt, aki A légy című rövid animációs filmjéért egy évvel…

Keresés