2008. február 12. kedd

febr. 12
5:57
Fábry lekerülhet a képernyőről (Népszava)
Az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) panasz érkezett Fábry Sándor múlt csütörtöki Showder című adásával kapcsolatban. Vékony Évától, az ORTT szóvivőjétől megtudtuk, az elkövetkező hetekben kerülhet a testület elé a panasz. A bejelentés egyébként bizonyos formai hiányosságokat tartalmaz, melyet a panasztevőnek ki kell egészíteni, ez is időt vesz igénybe.
febr. 12
6:06
Kiállítás az animációs film hőskoráról a kArton Galériában (Infostart)
A két világháború közötti magyar animációs műhelyekről, és az ott született munkákból nyílik tárlat szerdán a kArton Galériában.
febr. 12
6:17
Különleges, új darabokkal áll színpadra Lajkó Félix (Infostart)
Lajkó Félix és barátai új, az alkalomra szerzett dalokat mutatnak be kedd este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
febr. 12
6:28
Adytól József Attiláig - száz éve jelent meg a Nyugat (Infostart)
Száz éve jelent meg a Nyugat című folyóirat első száma. A jubileum alkalmából mintegy 70, napjainkban is aktuálisnak mondható verset, prózát, kritikát és publicisztikát válogatott össze az Örkény Színház társulata a "Nyugat 2008-1908" című darabhoz. A bemutató február 14-én este hét órakor lesz a Művészetek Palotájában.
febr. 12
6:46
Pető Hunor kiállítása a Budapest Galériában (Népszava)
Pető Hunor képzőművész faforgácslapokra ragasztott kollázsképeiből nyílik kiállítás csütörtökön Matricák címmel a Budapest Galériában - tájékoztatta a kiállítóhely hétfőn az MTI-t.
febr. 12
6:56
Eric Burdon és a War a Royal Albert Hallban (Népszava)
Eric Burdon 37 év után ismét a War nevű együttesével lép színpadra - igaz, csak egyetlen alkalommal. A koncertet április 21-én a Royal Albert Hallban, számos kiemelkedő rock- és blueskoncert színhelyén rendezik.
febr. 12
7:02
Két darab 175. előadása a Vígszínházban (Népszava)
A Sylvia és a Sok hűhó semmiért című darabot egyaránt 175. alkalommal láthatja a közönség a jövő héten a Vígszínházban - tájékoztatta Czobor Margit művészeti titkár az MTI-t. Eszenyi Enikő mindkétszer ünnepelhet: Gurney vígjátékában színpadra lép, a Shakespeare-művet pedig rendezőként jegyzi.
febr. 12
7:30
Közönségbarát megoldások az Operaházban (Zene)
Otthon nyomtathatja ki a jegyét az internetes vásárló, hamarosan mobiltelefonon is vehet belépőt, az ifjú közönség pedig csatlakozhat az európai operaútlevélhez. [Dátum: 2008.02.12. 07:10]
febr. 12
7:36
Kiállítás a népzenekutató emlékére (Zene)
Fotó- és dokumentumkiállítással emlékezik a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum a száztizenöt éve született és negyvenöt éve elhunyt Lajtha Lászlóra. A tárlat február 14-én 16.00 órától látható a Hagyományok Háza első emeleti kerengőjén. [Dátum: 2008.02.12. 07:00]
febr. 12
8:18
Február 12-én történt (Zene)
Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt február 12-én! [Dátum: 2008.02.12. 08:00]
febr. 12
8:57
Holland programok az A38 Hajón és a Millenárison (Népszava)
Az én városom/My City sorozatban február második felében Amszterdammal ismerkedhet a budapesti közönség az A38 Hajón és a Millenárison; a LOW Holland-Flamand Kultfeszthez kapcsolódó rendezvényen koncertekkel, filmvetítéssel, beszélgetésekkel és kiállításokkal várják az érdeklődőket.
febr. 12
9:08
Volt egyszer egy kommunizmus (Népszava)
Zámbó Kornél festőművész munkáiból látható kiállítás szerdától Budapesten; a Volt egyszer egy kommunizmus című tárlat megnyitóján a művész 70. születésnapja alkalmából miniszteri elismerő oklevelet vehet át - tájékoztatta Várhalmi András, a Csili Művelődési Központ vezetője az MTI-t.
febr. 12
9:24
Nap videója: Tényleg megérte (Zene)
A Fizetek egy sört kezdetű dal előadója a Mind1 zenekar. Ha neked nem mindegy, hogy lemaradsz-e a nem mindennapi klipről, akkor nézd meg. [Dátum: 2008.02.12. 09:10]
febr. 12
10:01
Budapest - Fotópályázat (szinhaz.hu)
Az Új Színház március elsején mutatja be a Keleti PU. című "síndarabot" Rudolf Péter rendezésében. A nagy érdeklődéssel várt premier kapcsán a színház fotópályázatot hirdet amatőr és professzionális fotósok részére, melynek témája mi más is lehetne, mint a Keleti Pályaudvar.
febr. 12
10:02
Felbecsülhetetlen értékű művek kerültek vissza (Népszava)
Négyszázhat középkori eredetű kódexlapot és töredéket kapott vissza a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Könyvtára és az Evangélikus Konvent Könyvtára és Levéltára nemrégiben a Fragmenta Codicum akadémiai kutatócsoport restaurátori műhelyéből. Az egykori felbecsülhetetlen értékű, kézzel írott művekből származó töredékek egyebek mellett Arisztotelész, Vergilius, Suetonius és Szent…
febr. 12
10:03
Molnár Ferenc: Olympia (szinhaz.hu)
Ha egy magyar huszár öt nyelven beszél, kitűnő táncos, pompásan lovagol, és remekül bridzsel; biztos lehet felőle, csak idő kérdése, hogy a nagy szerelmi kihívás mikor teríti le... A debreceni Csokonai Színház Horváth Árpád stúdiószínházában pénteken mutatták be Molnár Ferenc: Olympia című darabját Mispál Attila rendezében.
febr. 12
10:46
Babát vár a magyar énekesnő: fél évig nem koncertezik (Zene)
Éppen akkor fordult igazán termőre zenei munkássága a Budapest Klezmer Band énekesnőjének, Bíró Eszternek, amikor, ahogy ő fogalmaz: formálódni kezdett bennem a baba. Az elmúlt évben tehát két legfontosabb vágya teljesült [Dátum: 2008.02.12. 10:18]
febr. 12
11:02
Határontúl - Beszélgetés Bárta Sándorral (szinhaz.hu)
Bárta Sándor a kilencvenes évek közepén került a kassai Thália Színházba, ahol belecsöppent a Verebes István neve által fémjelzett legendás korszakba. A főiskola befejezése után több színházban is megfordult, tavaly Roman Poláktól meghívást kapott az ország első számú prózai társulatába. Bár nem beszél tökéletesen magyarul, ha érdekes ajánlatot kapna, nem utasítaná vissza.
febr. 12
11:19
Csinos énekesek ma a Coolon (Zene)
Délutánra van már programod? Vagy unatkozol? Adunk egy tippet! Kapcsolj a Cool TV-re egy és hat óra között, ahol ma Eszter és Oszkár vár Rád. [Dátum: 2008.02.12. 11:00]
febr. 12
13:19
Régi idők dalai nem csak úrilányok számára (Zene)
Egy lemez, amelyből kiderül, hogy a Szabó Eszternek horzsol a hangja, annyira jó! Aki nem idegenkedik a feldolgozásoktól, bátran vegye meg, ha mégsem jönne be, tuti ajándék lesz a Nagyinak! [Dátum: 2008.02.12. 13:00]
febr. 12
13:23
Elhunyt Kodolányi János néprajzkutató (HVG)
Elhunyt ifj. Kodolányi János néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese - tudatta az intézmény. Nyolcvanhatodik évében, hétfőre virradóra érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
febr. 12
13:25
Ma estétől a Barátok köztben az Operettszínház művésze (Zene)
Ma este teszi be először a lábát Terike, azaz Oszvald Marika a Mátyás király téri házba, hogy Magdi anyus kérésére vigyázzon mindenre és mindenkire, míg ő külföldön lesz. [Dátum: 2008.02.12. 13:10]
febr. 12
13:40
Az igazi ózdi hős (HVG)
Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon. 2005-ben diplomázott a Zeneakadémián, nevét a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének megnyerése után ismertük meg. Most a Zeneakadémián adott fantasztikus szólóestet; igényes műsorát rendkívüli nehézségű művekből állította össze.
febr. 12
14:17
A művész, aki nem jó fiú többé (HVG)
Az átlagos zenebarátok körében él egy kép a kifinomult, „jó fiú” Schiff Andrásról. Erre van fizetőképes kereslet, erre telnek meg nemcsak a normál széksorok, hanem a pódiumülések is. A másik Schiff talán ma még kevésbé érdekli a nyájas nagyérdeműt. Pedig az Európai Kamarazenekar élén a sziporkázóan szellemes, meghökkentően – de pozitív értelemben – fölényes Schiff Andrással találkozhattunk.
febr. 12
14:28
Deloitte: adózási bizonytalanságok fékezik a magyarországi filmipart (HVG)
A filmgyártáshoz adott magyarországi társasági adó-kedvezmény sorsa körüli bizonytalanság némileg visszavetheti a filmköltések elmúlt években dinamikus növekedését – mondta Veszprémi István, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. adótanácsadási igazgatója.
febr. 12
14:39
Egy vizuális kultúra, amely fejlettebb, mint a magyar (Infostart)
A héten kezdődő, egy hónapos LOW Holland-Flamand Kultfeszt egyik első eseménye a PAGES című, holland fotós könyvekből - fiatal fotósok és dizájnerek munkáiból - rendezett kiállítás, amely szerdától látható a Dorottya és a Lumen Galériában.
febr. 12
15:07
Budapest - Kálloy Molnár Péter: A nő után (szinhaz.hu)
A népszerű és rendkívül sokoldalú színész első szerzői lemeze igazi csemege. Kálloy Molnár Pétert mindenki ismeri az Üvegtigris és a Kútfejek című filmekből. Színházi főszerepei megszámlálhatatlanok és egytől egyig egyediek: S.Ö.R., Rocky Horror Show, Virágot Algernonnak, Kövek a zsebben, Caveman, Svejk, Hamlet, Aida…
febr. 12
15:17
Elképesztő! Egy nap majdnem nyolcszor léptek fel (Zene)
Maratoni Haknisok rovatunkban ezúttal Mc. Hawer meséli el élete egyik leghosszabb napját. A mulatós formáció az ország keleti felét járta körbe, bár az utolsó bulira már nem értek oda. [Dátum: 2008.02.12. 15:00]
febr. 12
16:38
Vidék - Pillangókisasszony (szinhaz.hu)
Giacomo Puccini szívet szorongató operájának bemutató előadását 2008. február 15-én este 7 órakor tartja a Miskolci Nemzeti Színház a zeneszerző születésének 150 éves évfordulója alkalmából. A világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzőjének művét Majoros István rendezi nagyszerű magyar művészek közreműködésével. A címszerepet Herczenik Anna és Létay Kiss Gabriella énekli.
febr. 12
17:18
Porszem került a Cairo gépezetébe (Zene)
Sodorjon a szél címmel második nagylemezét jelenteti meg a Cairo poptrió február tizenegyedikén. A tíz dalt, bónuszként pedig három remixet és három videoklipet tartalmazó albumon olyan népszerű dalok találhatók, mint a címadó Sodorjon a szél, a Ki vigyáz majd rád? és a Talán... című felvétel. [Dátum: 2008.02.12. 17:00]
febr. 12
18:33
Carmen Monumentális Opera a Papp László Budapest Sportarénában (MaHu)
A Carmina Burana és az AIDA után az ART Concerts jóvoltából most George Bizet Carmenjét láthatjuk Monumentális változatban.
febr. 12
18:44
Vonzó Szabó Lőrinc kócos haja (Népszava)
Állítólag azért hiúsult meg a Nyugat-barátok társaságának férfi-szépségversenye a 30-as évek elején, mer Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső nem volt hajlandó felmenni a színpadra. Kosztolányinak pedig jó esélye lett volna a győzelemre is. A közszolgálati televízió tiszteletreméltó ötlete, hogy a 100 éve először megjelent folyóirat emlékére sorozatot mutat be. Jeles fiatal írók, írónők,…
febr. 12
18:49
Vaya con Dios a margitszigeti szabadtéri színpadon (MaHu)
8 millió eladott lemez és teltházas előadások világszerte - ez jellemzi Dani Kleint és a Vaya Con Diost.
febr. 12
19:19
Nehéz beskatulyázni a Star Positivet (Zene)
Hétfőn jelenteti meg az egykori Hooligans basszusgitáros, Móricz Norbi új zenekara, a Star Positive debütáló lemezét. A Ki nevet a végén? című lemez bemutatója március elsején lesz a Wigwam Rockclubban. [Dátum: 2008.02.12. 19:00]
febr. 12
20:25
Csak komolyan! Újabb komolyzenei csemege - videóval (Zene)
A Zene.hu és a Kulturális és Művészeti TV együttműködéséből egy új sorozat sült ki, amely keretén belül szépen libasorban jönnek a zenei videók. A kezdetben naponta, később hetente jelentkező rovatunkban a zene mellett egy adott zenei formáció röpke bemutatása kap helyet. Csak komolyan - ez a rovat címe és ezt kell keresned rendszeresen. [Dátum: 2008.02.12. 19:58]
febr. 12
20:49
Chris Rea a Papp László Budapest Sportarénában (MaHu)
Chris Rea rövid távollét után újra színpadra áll egy új formációval; a kétórás koncert, a "Fabulous Hofner Blue Notes"a blues központú instrumentális zene és új az új szerzemények egyvelege, de természetesen a klasszikus Rea számok sem maradnak ki.
febr. 12
21:00
Füst Milán: A lázadó (MaHu)
A lázadó fergeteges tragikomédia a halálfélelemről, a házasság kínjairól, a művész sorsáról egy kisszerű világban; igazi színházi csemege, mely méltatlanul ritkán "kapható" a magyar színpadokon.
febr. 12
21:05
Az Oscar-gálák legemlékezetesebb pillanatai - nézze meg Ön is! (Infostart)
Cuba Gooding Jr. 1997-ben emlékezetes előadással lepte meg a tévékészülékek előtt ülő százmilliókat. A Jerry Maguire - A nagy hátraarc című filmben nyújtott alakításáért A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját elnyerő színész ugyanis gyakorlatilag képtelen volt abbahagyni az ünneplést.
febr. 12
21:27
Két ember a háttérből: akik leverték a sztrájkot (Infostart)
A hét közepén a jelek szerint visszatérhetnek munkájukhoz a hollywoodi forgatókönyvírók, miután az őket képviselő Amerikai Írók Céhe (WGA) arra kérte tagjait, hogy szavazzák meg a szervezet és a stúdiók között létrejött megállapodást. De kik állnak a megegyezés hátterében?
febr. 12
21:48
Tutankhamon és a fáraók világa Bécsben - csodálatos képekkel (MaHu)
Noha 2008 a foci-eb éve Bécsben, azoknak sem kell csalódniuk, akik a bőséges kulturális kínálatáért szeretik az osztrák fővárost. Idén is számtalan nagy kiállítással és fesztivállal várják a kultúrára szomjazó látogatókat.
febr. 12
22:17
Nemzetközivé terebélyesedett a Wass Albert-szobor felállítása elleni tiltakozás (Népszava)
Országossá, sőt több határon túli magyar értelmiségi csatlakozásával immár nemzetközivé terebélyesedett a tervezett debreceni Wass Albert-szobor felállítása elleni tiltakozás, az MTI tudósítójának információi szerint a város polgármesteréhez írt, interneten körözött levelet kedden már több mint száz értelmiségi írta alá.
febr. 12
22:48
Nightwish: nagyobb helyszínre kerül a márciusi koncert! (MaHu)
Az eredeti énekes, Tarja Turunen távozása után sokan már temették volna az elmúlt években igazi szupersztár státuszt elérő Nightwisht, ám mostanra biztosnak tűnik, hogy a finn szimfonikus metal gárda túléli a viharos időket, és az új énekes, Anette Olson is megállja helyét.

Keresés