2007. április 13. péntek

ápr. 13
13:58
Washingtonban lesz vezető karmester Fischer Iván (Infostart)
A washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmesterévé nevezték ki Fischer Ivánt. A magyar muzsikus a 2008-2009-es évadban veszi át tisztségét.
ápr. 13
16:57
Nem lesz több állami pénz a kultúrára (Infostart)
Koherens, átfogó és megvalósításra érdemes kulturális politikára törekszik a kulturális tárcavezető. Ezt Hiller István miniszter mondta a Kulcskérdések című közéleti vitasorozatának rendezvényén Budapesten. A politikus szerint a kulturális politikának feladata a nemzeti identitás ápolása és a modern identitás alakítása.

2007. április 15. vasárnap

ápr. 15
9:11
Szabó Magdát és Göncz Árpádot is köszöntik a könyvfesztiválon (Infostart)
Szakmai elismerések átadásával és a kerek születésnapjukat ünneplő írók, költők tiszteletére rendezett irodalmi szalonnal zárul vasárnap a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
ápr. 15
10:11
Ma kezdődik a Vidéki Színházak Találkozója (Infostart)
Megkezdődik a Vidéki Színházak Találkozója vasárnap Budapesten; a május 4-ig tartó rendezvényen 18 vidéki teátrum 25 előadása látható.
ápr. 15
15:30
Kígyózó sorok a fesztiválon (Infostart)
Csaknem 55 ezren látogattak el a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Kongresszusi Központba. A vasárnap záruló négynapos rendezvény díszvendége a kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Umberto Eco, valamint Kanada volt.

2007. április 16. hétfő

ápr. 16
11:24
Egyedülálló zsidó-magyar népzenével lép fel a Muzsikás együttes (Infostart)
Bob Cohen, Yale Strom és Elizabeth Swarz lesz a Muzsikás együttes vendége este a Fővárosi Művelődési Házban, ahol zsidó-magyar népzenét játszanak - közölte Hamar Dániel, a zenekar alapítója.

2007. április 18. szerda

ápr. 18
4:00
Megjelent Tolkien "új" regénye (Infostart)
Hurin gyermekei (Children of Hurin) címmel már kapható a Gyűrűk Ura szerzőjének, J. R. R. Tolkiennek "új" könyve Nagy-Britanniában. A könyvet az író halála után 34 évvel adták ki.
ápr. 18
5:48
Végső búcsú Kaszás Attilától (Infostart)
A Nemzeti Színház parkjában szerdán vesznek végső búcsút Kaszás Attila színművésztől. A temetést szűk családi körben tartják, helyét és időpontját nem hozták nyilvánosságra.
ápr. 18
10:28
Nem süllyed a Titanic (Infostart)
A vártnál jobban hajózik a Titanic - mondta a nemzetközi filmfesztivál igazgatója. Horváth György hozzátette: Antal Nimród nagyon izgul új filmjének budapesti bemutatója miatt.
ápr. 18
10:31
Kodálytól Kodályig (HVG)
A jubileumi évben szinte magától értetődő, hogy Kodály Zoltán művei hangsúlyosan jelennek meg a hazai hangversenytermekben. A Háry János koncertszerű előadása – amit a Gramofon Zenekritikai Műhely tagja is meghallgatott – az életmű poétikus vonásait, de a népköltészet erejét is hangsúlyozta.
ápr. 18
11:10
Harsonázni gyerekjáték? (HVG)
Christian Lindberg a világ egyik legjobb harsonása, de ez a tény – a rézfúvós-növendékeket kivéve – kevéssé hozta lázba a koncertre járó budapesti publikumot. A zenei különlegességekből összeállított koncerten azért így sem maradt el a világsztárnak kijáró lelkes fogadtatás.
ápr. 18
13:56
Átvette a Goethe-érmet Tandori Dezső (Infostart)
Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író és műfordító átvette a Goethe-érmet a budapesti Goethe Intézetben.
ápr. 18
14:46
Tandori Dezső rangos német állami díjat vett át (HVG)
A kitüntetés 1975 óta Németország hivatalos érdemjele; Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író és műfordító szerdán átvette a Goethe- érmet a budapesti Goethe Intézetben.
ápr. 18
14:51
Védettség a Dob utca 19. számú épületre (HVG)
Műemléki védettséget jelző táblát kapott a Dob utca 19, jelezve, hogy az egész Belső-Erzsébetváros értékeit védeni szándékszik az önkorményzat és a kultuszminisztérium.
ápr. 18
17:58
Végső búcsút vettek Kaszás Attilától (HVG)
Kaszás Attila színművésztől családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek búcsút szerdán Budapesten, a Nemzeti Színház parkjában. A hamvasztás utáni szertartáson a Jászai Mari-díjas színész hamvait Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát áldotta meg.

2007. április 19. csütörtök

ápr. 19
6:20
Etűdök hangrobbanásra (HVG)
Hangerő és virtuóz technika. A fiatal, progresszív zenészek egy ambiciózus rétegének első számú fegyverévé avanzsált ez a nyerő páros, amellyel – lássuk be – könnyű ma egyestés sikereket elérni. Az Azuma Clan is ezt a vonalat követi, pedig legutóbbi koncertjük alapján sokkal többre hivatottak.
ápr. 19
16:42
Alakul a botrány Szolnokon (Infostart)
Nem csillapodnak a viták a szolnoki Szigligeti Színházban az új igazgató kinevezése miatt. Szikora János, a színház hivatalban lévő vezetője megkezdte a szerződések megkötését a társulat tagjaival, elmondásuk szerint arra hivatkozva, hogy konzultált a leendő igazgatóval, Balázs Péterrel, ám az új pályázatot még csak most írták ki a vezetői posztra. A szolnoki társulatból mindössze nyolc színész…

2007. április 20. péntek

ápr. 20
7:16
A virginiai mészárlás és a horrorfilmek közti összefüggésről (HVG)
Wes Craven amerikai horrorfilm-rendező szerint nincs összefüggés a moziban bemutatott rémségek és a virginiai ámokfutó által végrehajtott mészárlás között.
ápr. 20
7:28
Milos Forman dzsesszoperát rendez Prágában (HVG)
Hosszú évek távolléte után, Milos Forman 75 évesen régi álmát valósítja meg: dzsesszoperát állít színpadra a prágai Nemzeti Színházban.
ápr. 20
9:51
Megszűnhet a Kultiplex (HVG)
A bérlők feje fölött adják el a Kultiplex alternatív kulturális és szórakoztató központot, a megszűnéssel az intézményben működő mozi is bezárna - közölte Sömjén Antónia, a mozielőadások és programok koordinátora az MTI-vel.
ápr. 20
10:47
Kéjlakok és Walhalla a Gellért-hegyen (HVG)
Diadla, nyugda, emlékde, csönde, üdvlelde – javaslatok a magyar Walhalla honi elnevezésére. Ha lenne ilyen, tán most a Citadella helyén állna. De lehetne ott egy piramis vagy akár maga a turáni Akropolisz, amelyről egy kolosszális Hungária szobor reflektorának fénysugarai pásztáznák a város nevezetességeit. Gellért-hegyi álmok – Széchenyi gróftól Sasvári Szilárdig. (3 hozzászólás)
ápr. 20
15:19
Szavazzon Ön is kedvenc múzeumára! (HVG)
Itt az alkalom, hogy Ön is döntsön arról, melyik múzeum látogatása jelentette Ön és családja számára a legnagyobb élményt, hol találkozott újszerű, kreatív bemutatási módszerekkel vagy tartalmas, érdekes programokkal!
ápr. 20
15:37
Jogdíj járhat a szerzőknek a közkönyvtáraktól (HVG)
Írószervezetek régóta szorgalmazták, hogy a közkönyvtári kölcsönzések után járjon jogdíj a szerzőknek. Európai uniós irányelv rendelkezik a jogdíjról, amelynek alapján a szerző művének közkönyvtári kölcsönzéséért ellentételezésben részesül - hangzott el a témáról tartott konferencián.
ápr. 20
16:36
Végső búcsút vettek Méhes Györgytől (Infostart)
Családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Méhes György írótól, műfordítótól Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas művész, a Magyar Írószövetség örökös tagja életének 91. évében, április 10-én hunyt el.

2007. április 21. szombat

ápr. 21
7:36
Vámbéry nevéhez is fűződő ősi "1001 éjszaka"-kötet jelent meg (HVG)
Egy különleges, kalandos múltú kötetet, a török 1001 éjszaka meséinek gyűjteményét mutatták be pénteken Budapesten; a német nyelvű kiadványt az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteményében őrzött török kézirat alapján a berlini Klaus Schwarz Verlag jelentette meg.
ápr. 21
14:34
Bono és Edge musicalt ír a Pókemberről (HVG)
A U2 együttes frontembere, Bono és gitárosa, Edge írja meg a New York-i Broadwayre tervezett Pókember-musical dalainak szövegét és zenéjét - olvasható a BBC News honlapján.

2007. április 22. vasárnap

ápr. 22
5:34
Harry Potter nem meztelenkedik tovább (Infostart)
Bár a kritikusok lelkesen fogadták az Equust, amelynek egyik főszereplője a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe, a darabot most mégis leveszik a műsorról, csupán néhány hónappal a premier után.
ápr. 22
13:29
400 ezer dollárért kelt el Jimi Hendrix gitárja (HVG)
Jimi Hendrix 1966-os gitárja 400 ezer dollárért, Bill Clinton volt amerikai elnök egyik szaxofonja 54 ezer dollárért, The Edge-nek, a U2 gitárosának Gibson Les Paul márkájú gitárja 240 ezer dollárért kelt el azon a New York-i aukción, amelyet a Katrina hurrikán által nincstelenné tett zenészek megsegítésére rendeztek.
ápr. 22
16:11
Balázs Péter lehet a szolnoki színház igazgatója (HVG)
A szolnoki önkormányzat a magyar színházak közössége nevében közzétett kérés ellenére nem függeszti fel a Szigligeti Színház igazgatói posztjára április 12-én kiírt pályázatát - közölte a város polgármestere. A Merlin színházban csütörtökön már tiltakozó levelet fogalmazott a színházi szakma több kápviselője.

2007. április 23. hétfő

ápr. 23
4:10
Kevesebb mint harminc perc alatt elfogyott az összes jegy (Infostart)
Kevesebb mint harminc perc alatt elfogyott a Bon Jovi londoni koncertjére szóló összes belépőjegy.
ápr. 23
4:54
Ismét együtt Hollywood szívtiprói (Infostart)
Újra egy filmben játszik majd az Ocean's eleven két sztárja, George Clooney és Brad Pitt.
ápr. 23
6:27
Magyar filmsiker Amerikában (Infostart)
Jól szerepelt az Egyesült Államokban Antall Nimród rendező új filmje, amely az első hétvégén visszahozta a ráfordított költségek majdnem a felét.
ápr. 23
11:56
Karnyóné boogie-woogie-ja az Operában (Infostart)
Számos zenei műfaj, köztük a népzene, az operett és a boogie-woogie ötvöződik Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné című komédiájának operaváltozatában, amelyet május 5-én mutatnak be az Operaházban.
ápr. 23
15:19
Hatvan éves a punk keresztapja, Iggy Pop (HVG)
A bőven nagypapa korú Iggy Pop hatvanadik születésnapját koncerttel ünnepelte. A Sziget fesztiválon több alkalommal is zajos sikert aratott, a Punk keresztapjaként is emlegetett Iggy Pop kerek évfordulót ünnepelt szombaton, 60 éves lett.
ápr. 23
19:55
Marék Veronika és Alföldi Róbert kapta a Janikovszky-díjat (Infostart)
19,00-ig EMBARGÓ!!! Marék Veronika meseírónak és Alföldi Róbert színművésznek adományozták az első alkalommal odaítélt Janikovszky Éva-díjat - közölte a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány.

2007. április 24. kedd

ápr. 24
7:53
Szenzációs Monet-képek a tárlaton (Infostart)
Három olyan Claude Monet-képet állítanak ki New Yorkban, amelyet még nem láthatott a nagyközönség.
ápr. 24
11:58
Kortárs magyar művészeket mutat be a VIVA Tv (HVG)
A főként tizenéves közönséghez szóló VIVA zenés televízió új műsort indít, amelyben 35-40 fiatal, hazai képzőművészt prezentál. A sorozat egyelőre az év végéig tart, az első öt sorra kerülő művészt ma mutatták be a sajtónak a televíziós projekt munkatársai.
ápr. 24
13:32
A Beastie Boys is fellép a Sziget Iroda új balatoni fesztiválján (HVG)
A Balaton déli partján, Zamárdi szabadstrandján rendezendő eseményre több műfajban is világsztár fellépőket ígérnek a szervezők: ott lesz - mások mellett - a Beastie Boys, a Basement Jaxx, Kruder & Dorfmeister, Eric Prydz, Roger Sanchez és José Padilla is. A fesztivál hivatalos söre a Heineken lesz.
ápr. 24
14:28
Elhunyt Madaras József színművész (HVG)
Életének 70. évében kedden elhunyt Madaras József színművész - tudatta a Színházi Dolgozók Szakszervezete.
ápr. 24
16:46
Törőcsik: "A vászon szétrepedt a jelenségétől" (Infostart)
Sokat játszott együtt az életének 70. évében elhunyt Madaras József színművésszel Törőcsik Mari, aki személyes emlékeiről beszélt az InfoRádióban.

2007. április 25. szerda

ápr. 25
4:15
Szerteszét hevernek a nagy spanyol író csontjai (ANNO Online)
Spanyol kutatók megtalálták az egyik leghíresebb spanyol író, Francisco de Quevedo sírját. Örömük azonban nem volt felhőtlen, mivel az irodalmár csontjai még mindig szerteszét hevernek az Ibériai-félszigeten, így a kutatásnak még koránt sincs vége.
ápr. 25
7:13
Freskóra bukkantak az étterem alatt (Infostart)
Csaknem kétezer éves freskó maradványaira bukkantak egy olasz étterem alatt Londonban.
ápr. 25
12:31
Félig szcenírozott Trubadúr a Művészetek Palotájában (Infostart)
Verdi Trubadúr című operájával folytatódik a Művészetek Palotájában a félig szcenírozott operaelőadások sorozata. A rendező szerint az előadás több szempontból is különleges.
ápr. 25
13:10
Ismét Afroaid fesztivál a fővárosban (Infostart)
Koncertek és kiállítások várják az afrikai kultúra iránt érdeklődőket az Afroaid fesztiválon szombat este az Almássy Téri Szabadidőközpontban. Bemutatkozik a táv-örökbefogadási program is.
ápr. 25
13:25
Itt van május elseje: énekszó, tánc, satöbbi (HVG)
Programdömping a hosszú hétvége környékén! Performance-fesztivál, startol a Mediawave, utolsó napjait éli a Süsi, Hamletgép Budapesten, új kiállítás a debreceni MODEM-ben, májuse elsejei és EU-csatlakozásos sírva vigadás, skandináv jazz, európai zenei híd, színházi rögtönzések, Minden Rossz Varieté, séták a sírkertben... Ajánlatok a hvg.hu-tól!
ápr. 25
13:55
Encyclopaedia Britannica kínaiul (HVG)
Javított és bővített kiadásban ismét megjelent Kínában a világhírű Encyclopaedia Britannica. A Csungking városában rendezett országos könyvvásárnak már a nyitónapján óriási volt az érdeklődés iránta.
ápr. 25
19:13
Több mint százmillióért kelt el a graffiti-óriás festménye (Infostart)
Rekordot döntött a művészvilágban a magát gerilla művésznek tituláló Banksy. A korábban botrányos graffitieivel és hamisítványaival ismerté vált művész 288 ezer fontért, azaz több mint 110 millió forintnak megfelelő összegért értékesítette egyik alkotását egy árverésen.

2007. április 26. csütörtök

ápr. 26
14:37
Rejtély, barátság és egy kitüntetés (Infostart)
Körmendi Vilmos zeneszerző-karmester kapta az idén a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete zenei tagozatának elismerését. A Fényes Szabolcs-díjat Bródy János adta át.

2007. április 27. péntek

ápr. 27
4:27
Rúzsa Magdi: "Szerbiában magyar voltam, itt most jugó vagyok" (Infostart)
Az Eurovíziós dalfesztiválra készülő Rúzsa Magdi a Heti Válaszban egyebek mellett arról beszél, hogy egyelőre nem magyar állampolgár. Tartózkodási engedélye van, most kérvényezett letelepedési engedélyt. Az énekesnő szerint nyilván vannak, akik nem kedvelik, nincs ezzel semmi baja, szerinte ez az élet rendje.
ápr. 27
7:35
Nem került be hazánk a Cannes-i filmfesztivál kiemelt meghívottjai közé (HVG)
Nem került be az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt meghívottjai közé Magyarország, mert a szervezők szerint a magyar kulturális miniszter mindenáron Andrew Vajna Szabadság, szerelem című filmjét akarta a főprogramba ajánlani, ám szerintük ez az alkotás nem felelt meg a feltételeknek - írta az Index csütörtökön.

Keresés