2007. április 13. péntek

ápr. 13
13:58
Washingtonban lesz vezető karmester Fischer Iván (Infostart)
A washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmesterévé nevezték ki Fischer Ivánt. A magyar muzsikus a 2008-2009-es évadban veszi át tisztségét.
ápr. 13
16:57
Nem lesz több állami pénz a kultúrára (Infostart)
Koherens, átfogó és megvalósításra érdemes kulturális politikára törekszik a kulturális tárcavezető. Ezt Hiller István miniszter mondta a Kulcskérdések című közéleti vitasorozatának rendezvényén Budapesten. A politikus szerint a kulturális politikának feladata a nemzeti identitás ápolása és a modern identitás alakítása.

2007. április 15. vasárnap

ápr. 15
9:11
Szabó Magdát és Göncz Árpádot is köszöntik a könyvfesztiválon (Infostart)
Szakmai elismerések átadásával és a kerek születésnapjukat ünneplő írók, költők tiszteletére rendezett irodalmi szalonnal zárul vasárnap a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
ápr. 15
10:11
Ma kezdődik a Vidéki Színházak Találkozója (Infostart)
Megkezdődik a Vidéki Színházak Találkozója vasárnap Budapesten; a május 4-ig tartó rendezvényen 18 vidéki teátrum 25 előadása látható.
ápr. 15
15:30
Kígyózó sorok a fesztiválon (Infostart)
Csaknem 55 ezren látogattak el a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Kongresszusi Központba. A vasárnap záruló négynapos rendezvény díszvendége a kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Umberto Eco, valamint Kanada volt.

2007. április 16. hétfő

ápr. 16
11:24
Egyedülálló zsidó-magyar népzenével lép fel a Muzsikás együttes (Infostart)
Bob Cohen, Yale Strom és Elizabeth Swarz lesz a Muzsikás együttes vendége este a Fővárosi Művelődési Házban, ahol zsidó-magyar népzenét játszanak - közölte Hamar Dániel, a zenekar alapítója.

2007. április 18. szerda

ápr. 18
4:00
Megjelent Tolkien "új" regénye (Infostart)
Hurin gyermekei (Children of Hurin) címmel már kapható a Gyűrűk Ura szerzőjének, J. R. R. Tolkiennek "új" könyve Nagy-Britanniában. A könyvet az író halála után 34 évvel adták ki.
ápr. 18
5:48
Végső búcsú Kaszás Attilától (Infostart)
A Nemzeti Színház parkjában szerdán vesznek végső búcsút Kaszás Attila színművésztől. A temetést szűk családi körben tartják, helyét és időpontját nem hozták nyilvánosságra.
ápr. 18
10:28
Nem süllyed a Titanic (Infostart)
A vártnál jobban hajózik a Titanic - mondta a nemzetközi filmfesztivál igazgatója. Horváth György hozzátette: Antal Nimród nagyon izgul új filmjének budapesti bemutatója miatt.
ápr. 18
10:31
Kodálytól Kodályig (HVG)
A jubileumi évben szinte magától értetődő, hogy Kodály Zoltán művei hangsúlyosan jelennek meg a hazai hangversenytermekben. A Háry János koncertszerű előadása – amit a Gramofon Zenekritikai Műhely tagja is meghallgatott – az életmű poétikus vonásait, de a népköltészet erejét is hangsúlyozta.
ápr. 18
11:10
Harsonázni gyerekjáték? (HVG)
Christian Lindberg a világ egyik legjobb harsonása, de ez a tény – a rézfúvós-növendékeket kivéve – kevéssé hozta lázba a koncertre járó budapesti publikumot. A zenei különlegességekből összeállított koncerten azért így sem maradt el a világsztárnak kijáró lelkes fogadtatás.
ápr. 18
13:56
Átvette a Goethe-érmet Tandori Dezső (Infostart)
Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író és műfordító átvette a Goethe-érmet a budapesti Goethe Intézetben.
ápr. 18
14:46
Tandori Dezső rangos német állami díjat vett át (HVG)
A kitüntetés 1975 óta Németország hivatalos érdemjele; Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író és műfordító szerdán átvette a Goethe- érmet a budapesti Goethe Intézetben.
ápr. 18
14:51
Védettség a Dob utca 19. számú épületre (HVG)
Műemléki védettséget jelző táblát kapott a Dob utca 19, jelezve, hogy az egész Belső-Erzsébetváros értékeit védeni szándékszik az önkorményzat és a kultuszminisztérium.
ápr. 18
17:58
Végső búcsút vettek Kaszás Attilától (HVG)
Kaszás Attila színművésztől családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek búcsút szerdán Budapesten, a Nemzeti Színház parkjában. A hamvasztás utáni szertartáson a Jászai Mari-díjas színész hamvait Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát áldotta meg.

2007. április 19. csütörtök

ápr. 19
6:20
Etűdök hangrobbanásra (HVG)
Hangerő és virtuóz technika. A fiatal, progresszív zenészek egy ambiciózus rétegének első számú fegyverévé avanzsált ez a nyerő páros, amellyel – lássuk be – könnyű ma egyestés sikereket elérni. Az Azuma Clan is ezt a vonalat követi, pedig legutóbbi koncertjük alapján sokkal többre hivatottak.
ápr. 19
16:42
Alakul a botrány Szolnokon (Infostart)
Nem csillapodnak a viták a szolnoki Szigligeti Színházban az új igazgató kinevezése miatt. Szikora János, a színház hivatalban lévő vezetője megkezdte a szerződések megkötését a társulat tagjaival, elmondásuk szerint arra hivatkozva, hogy konzultált a leendő igazgatóval, Balázs Péterrel, ám az új pályázatot még csak most írták ki a vezetői posztra. A szolnoki társulatból mindössze nyolc színész…

2007. április 20. péntek

ápr. 20
7:16
A virginiai mészárlás és a horrorfilmek közti összefüggésről (HVG)
Wes Craven amerikai horrorfilm-rendező szerint nincs összefüggés a moziban bemutatott rémségek és a virginiai ámokfutó által végrehajtott mészárlás között.
ápr. 20
7:28
Milos Forman dzsesszoperát rendez Prágában (HVG)
Hosszú évek távolléte után, Milos Forman 75 évesen régi álmát valósítja meg: dzsesszoperát állít színpadra a prágai Nemzeti Színházban.
ápr. 20
9:51
Megszűnhet a Kultiplex (HVG)
A bérlők feje fölött adják el a Kultiplex alternatív kulturális és szórakoztató központot, a megszűnéssel az intézményben működő mozi is bezárna - közölte Sömjén Antónia, a mozielőadások és programok koordinátora az MTI-vel.
ápr. 20
10:47
Kéjlakok és Walhalla a Gellért-hegyen (HVG)
Diadla, nyugda, emlékde, csönde, üdvlelde – javaslatok a magyar Walhalla honi elnevezésére. Ha lenne ilyen, tán most a Citadella helyén állna. De lehetne ott egy piramis vagy akár maga a turáni Akropolisz, amelyről egy kolosszális Hungária szobor reflektorának fénysugarai pásztáznák a város nevezetességeit. Gellért-hegyi álmok – Széchenyi gróftól Sasvári Szilárdig. (3 hozzászólás)
ápr. 20
15:19
Szavazzon Ön is kedvenc múzeumára! (HVG)
Itt az alkalom, hogy Ön is döntsön arról, melyik múzeum látogatása jelentette Ön és családja számára a legnagyobb élményt, hol találkozott újszerű, kreatív bemutatási módszerekkel vagy tartalmas, érdekes programokkal!
ápr. 20
15:37
Jogdíj járhat a szerzőknek a közkönyvtáraktól (HVG)
Írószervezetek régóta szorgalmazták, hogy a közkönyvtári kölcsönzések után járjon jogdíj a szerzőknek. Európai uniós irányelv rendelkezik a jogdíjról, amelynek alapján a szerző művének közkönyvtári kölcsönzéséért ellentételezésben részesül - hangzott el a témáról tartott konferencián.
ápr. 20
16:36
Végső búcsút vettek Méhes Györgytől (Infostart)
Családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Méhes György írótól, műfordítótól Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas művész, a Magyar Írószövetség örökös tagja életének 91. évében, április 10-én hunyt el.

2007. április 21. szombat

ápr. 21
7:36
Vámbéry nevéhez is fűződő ősi "1001 éjszaka"-kötet jelent meg (HVG)
Egy különleges, kalandos múltú kötetet, a török 1001 éjszaka meséinek gyűjteményét mutatták be pénteken Budapesten; a német nyelvű kiadványt az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteményében őrzött török kézirat alapján a berlini Klaus Schwarz Verlag jelentette meg.
ápr. 21
14:34
Bono és Edge musicalt ír a Pókemberről (HVG)
A U2 együttes frontembere, Bono és gitárosa, Edge írja meg a New York-i Broadwayre tervezett Pókember-musical dalainak szövegét és zenéjét - olvasható a BBC News honlapján.

2007. április 22. vasárnap

ápr. 22
5:34
Harry Potter nem meztelenkedik tovább (Infostart)
Bár a kritikusok lelkesen fogadták az Equust, amelynek egyik főszereplője a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe, a darabot most mégis leveszik a műsorról, csupán néhány hónappal a premier után.
ápr. 22
13:29
400 ezer dollárért kelt el Jimi Hendrix gitárja (HVG)
Jimi Hendrix 1966-os gitárja 400 ezer dollárért, Bill Clinton volt amerikai elnök egyik szaxofonja 54 ezer dollárért, The Edge-nek, a U2 gitárosának Gibson Les Paul márkájú gitárja 240 ezer dollárért kelt el azon a New York-i aukción, amelyet a Katrina hurrikán által nincstelenné tett zenészek megsegítésére rendeztek.
ápr. 22
16:11
Balázs Péter lehet a szolnoki színház igazgatója (HVG)
A szolnoki önkormányzat a magyar színházak közössége nevében közzétett kérés ellenére nem függeszti fel a Szigligeti Színház igazgatói posztjára április 12-én kiírt pályázatát - közölte a város polgármestere. A Merlin színházban csütörtökön már tiltakozó levelet fogalmazott a színházi szakma több kápviselője.
ápr. 22
23:17
Határontúl - A pincér dalai (szinhaz.hu)
Szabó Tibor A pincér dalai című egyéni előadását mutatták be április 20-án, pénteken a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kamaratermében. A következő előadásra május 11-én, pénteken 23 órától kerül sor Gyergyószentmiklóson a Kisebbségi Színházak Kollokviuma keretében.

2007. április 23. hétfő

ápr. 23
4:10
Kevesebb mint harminc perc alatt elfogyott az összes jegy (Infostart)
Kevesebb mint harminc perc alatt elfogyott a Bon Jovi londoni koncertjére szóló összes belépőjegy.
ápr. 23
4:54
Ismét együtt Hollywood szívtiprói (Infostart)
Újra egy filmben játszik majd az Ocean's eleven két sztárja, George Clooney és Brad Pitt.
ápr. 23
6:27
Magyar filmsiker Amerikában (Infostart)
Jól szerepelt az Egyesült Államokban Antall Nimród rendező új filmje, amely az első hétvégén visszahozta a ráfordított költségek majdnem a felét.
ápr. 23
11:56
Karnyóné boogie-woogie-ja az Operában (Infostart)
Számos zenei műfaj, köztük a népzene, az operett és a boogie-woogie ötvöződik Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné című komédiájának operaváltozatában, amelyet május 5-én mutatnak be az Operaházban.
ápr. 23
15:19
Hatvan éves a punk keresztapja, Iggy Pop (HVG)
A bőven nagypapa korú Iggy Pop hatvanadik születésnapját koncerttel ünnepelte. A Sziget fesztiválon több alkalommal is zajos sikert aratott, a Punk keresztapjaként is emlegetett Iggy Pop kerek évfordulót ünnepelt szombaton, 60 éves lett.
ápr. 23
19:55
Marék Veronika és Alföldi Róbert kapta a Janikovszky-díjat (Infostart)
19,00-ig EMBARGÓ!!! Marék Veronika meseírónak és Alföldi Róbert színművésznek adományozták az első alkalommal odaítélt Janikovszky Éva-díjat - közölte a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány.
ápr. 23
23:26
Budapest - Jászai mono-dráma (szinhaz.hu)
Rendhagyó kísérletre vállalkozik a Spinoza Házban Jászai mono-dráma című előadásában Menszátor Héresz Attila. A színművész képletesen és valóságosan is belebújik a századfordulón élt nagy magyar tragikának, Jászai Marinak a bőrébe, és így, az ő alakján, ellentmondásos,nagyívű, robbanásveszélyes személyiségén keresztül vall az emberi ésművész-sors örökérvényű kérdéseiről, színházról és létezésről,…

2007. április 24. kedd

ápr. 24
6:52
Paris Hilton Britney ex-férjére hajt (MaHu)
Paris Hilton együtt bulizott Kevine Federline-nal, Britney Spears volt férjével. A lány kivetette hálóját egykori barátnője volt pasijára.
ápr. 24
7:53
Szenzációs Monet-képek a tárlaton (Infostart)
Három olyan Claude Monet-képet állítanak ki New Yorkban, amelyet még nem láthatott a nagyközönség.
ápr. 24
8:40
Jack Garfein hollywoodi instruktor mesterkurzust tart Budapesten (orientpress)
Jack Garfein már több mint negyven éve oktatja a híres Method Acting módszert, ami Lee Strasbergen és Stella Adleren keresztűl egészen Konstantin Stanislavskihoz vezethető vissza.
ápr. 24
9:28
Stallone ügyvédje orvosi papírokkal akarja igazolni védence ártatlanságát (MaHu)
Sylvester Stallone ügyvédje kedden orvosi dokumentumokat tárt a sydneyi bíróság elé, amely már a második meghallgatást tartotta az Ausztráliába illegális testépítő hormon becsempészésével vádolt hollywoodi sztár ügyében.
ápr. 24
11:25
Két előadás Dél- Indiából (orientpress)
Tíz év óta először Magyarországon: autentikus Bharatanatyam táncelőadás élő zenei kísérettel Dél-Indiából, Budapesten és Szegeden.
ápr. 24
11:55
Britney nem bír magával - botrányos szerelésekben jár bulizni (MaHu)
Britney Spearsről, alighogy kikerült a rehabról, az a hír terjedt el, hogy roppant jól néz ki: visszafogyott és újra tánciskolába jár.
ápr. 24
11:58
Kortárs magyar művészeket mutat be a VIVA Tv (HVG)
A főként tizenéves közönséghez szóló VIVA zenés televízió új műsort indít, amelyben 35-40 fiatal, hazai képzőművészt prezentál. A sorozat egyelőre az év végéig tart, az első öt sorra kerülő művészt ma mutatták be a sajtónak a televíziós projekt munkatársai.
ápr. 24
12:10
„Rekordrészvétel” New Yorkban (orientpress)
Forgács, Pálfi, Szemző: rekordszámú magyar filmmel kezdődik New Yorkban a Robert De Niro, Jane Rosenthal és Craig Hatkoff által alapított Tribeca Filmfesztivál.
ápr. 24
12:20
Halász Péter: filmdíj Syracuse-ból (orientpress)
Halász Péter HERMINAMEZŐ című alkotása a legjobb kísérleti film díját nyerte el a Syracuse Nemzetközi Filmfesztiválon Amerikában.
ápr. 24
12:44
Április 24-én történt - Ferenc József és Sissi esküvője (MaHu)
1854 Április 24-én I. Ferenc József osztrák császár feleségül vette a Wittelsbach-családból származó Erzsébet hercegnőt, Miksa bajor herceg második leányát.
ápr. 24
13:10
Balaton Sound: új rendezvény a nyárra (orientpress)
Július 12- 15 között lesz az első Balaton Sound, a tó déli partján, Zamárdiban. Kedden, a rendezvény névadó sajtótájékoztatóján a Sziget Kulturális Szervezőiroda több műfajban is világsztár fellépőket ígért a nyárra: többek között a Beastie Boys, Basement Jaxx és a Kruder & Dorfmeister.
ápr. 24
13:32
A Beastie Boys is fellép a Sziget Iroda új balatoni fesztiválján (HVG)
A Balaton déli partján, Zamárdi szabadstrandján rendezendő eseményre több műfajban is világsztár fellépőket ígérnek a szervezők: ott lesz - mások mellett - a Beastie Boys, a Basement Jaxx, Kruder & Dorfmeister, Eric Prydz, Roger Sanchez és José Padilla is. A fesztivál hivatalos söre a Heineken lesz.
ápr. 24
14:20
Megjelent a Szépirodalmi Figyelő új száma - Kisebb és kevesebb lett belőle (MaHu)
Átmenetileg kisebb terjedelemben, kevesebb példányszámban, csökkentett rovatszámmal jelenik meg a Szépirodalmi Figyelő.

Keresés