2007. május 1. kedd

máj. 1
9:40
A sci-fi-király esete Hollywooddal (HVG)
Mindig is megvetette a hollywoodi science-fictiont a műfaj 25 éve elhunyt mestere, Philip K. Dick, akit a nagyközönség paradox módon az álomgyári adaptációkból ismerhet. Hollywoodban most az író életét viszik vászonra. (3 hozzászólás)
máj. 1
15:49
Garantált minimálbérért tüntettek a németek (HVG)
A minimálbér törvényes bevezetésének követelése állt a május elsejei, németországi nagygyűlések középpontjában kedden. A megmozdulásokon jóval több mint félmillióan vettek részt.
máj. 1
20:24
A botrányok után végre zenél Paul McCartney (Infostart)
Gyermekkori emlékek ihlették Paul McCartney-t a legújabb albumának készítésekor. A Memory Almost Full című lemez egyik számához a híres francia rendező, Michel Gondry dirigálásával készül videoklip.

2007. május 2. szerda

máj. 2
10:50
Ételmérgezés miatt koncerteket mondtak le (Infostart)
Több koncertjét is törölte amerikai turnéján a Muse és a My Chemical Romance, mivel a zenészek és a kíséret több tagja ételmérgezést kapott.
máj. 2
13:53
Elhunyt Pertis Jenő zeneszerző (HVG)
Életének 68. évében, szerdára virradóra elhunyt Pertis Jenő zeneszerző - tájékoztatta Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.
máj. 2
14:00
Csapj zajt, válj láthatóvá! (HVG)
Breuer Marcell-kiállítás a LUMÚ-ban. Láthatatlan dolgok a Trafóban. Spiderman 3; ettől a falra mászol! Alpha Dog: Nick Cassavetes új filmje a mozikban. Taoub: marokkói-francia akrobatikus cirkuszosok, Fuori Uso, azaz Használaton kívül; kiállítás a WAX-ban. Csapj zajt az emberi jogokért! - koncert az A38-on. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

2007. május 3. csütörtök

máj. 3
3:58
Beteggé tesz Brad Pitt új filmje (Infostart)
Rosszullétet okozhat a Bábel című film megtekintése - erre újsághirdetésben figyelmeztették az alkotás forgalmazói a japán mozilátogatókat. A szigetországban legalább 15 ember panaszkodott rosszullétre a film alatt a helyi bemutató, április 28-ika óta.
máj. 3
10:01
Géppuska mint műláb: Tarantino kénytelen ismét vágni (Infostart)
Nagyot bukott Quentin Tarantino és barátja, Robert Rodriguez közös dupla filmje, a Grindhouse, a páros ezért kénytelen újravágni az elkészült anyagot.
máj. 3
10:39
Budapestre jönnek a New York-i Filharmonikusok (HVG)
Lorin Maazel vezényletével május 4-én és 5-én Budapesten adnak koncertet a New York-i Filharmonikusok. Ez a fellépés európai körútjuk második állomása; másfél hónap alatt nyolc városban tizennégy hangversenyük lesz.
máj. 3
11:19
Ismét nyomtatásban a híres Antall-interjú (Infostart)
Nagyszeben, Kassa, valamint Prága múltja és jelene is megismerhető az Európai Utas című folyóirat legújabb lapszámából.
máj. 3
11:54
Meztelen alakok lepik el Londont (Infostart)
Életnagyságú, meztelen szobrok kerülnek majd a brit főváros főbb pontjaira és híres épületeire, hogy felhívják a figyelmet az őket alkotó művész új kiállítására.
máj. 3
12:40
"Már az egész színházi szakmát összeugrasztották" (Infostart)
Javában zajlanak az egyeztetések a készülő színházi törvényről a szakmán belül és a minisztériumban is. A színházi szakma azonban - úgy tűnik - nagyon megosztott a kérdésben.
máj. 3
12:48
Miért nem épült magyar Breuer-ház? (HVG)
Máig kevéssé ismert, milyen kínos huzavona eredményeképp hiúsult meg, hogy a világhíres Breuer Marcell épületet tervezzen szülőhazájában.
máj. 3
13:17
Natalie Portman meztelenül a moziban (HVG)
Natalie Portman igazán visszafogott színésznő, nincsenek körülötte magánéleti botrányok, nem pózol meztelenül férfimagazinoknak. A premiereken decens ruhákban jelenik meg, komolyan vette az egyetemet és elhivatott több civil ügy iránt is. Talán pont ezért is akkora az érdeklődés, amikor valamelyik filmjében többet láttat a testéből, mint azt megszoktuk tőle. A színésznő Goya festményéhez áll…
máj. 3
13:48
Reagál a megszorító intézkedésekre az Országos Széchényi Könyvtár (HVG)
A gazdasági megszorító intézkedések ellensúlyozására a szolgáltatások elektronikus elérését kívánja fejleszteni az Országos Széchényi Könyvtár - közölte Monok István főigazgató.
máj. 3
15:00
Cégművészet dollármilliókból (HVG)
Az elmúlt évek egyik jellemző nemzetközi tendenciája, hogy a vállalatok képzőművészeti gyűjteményei az adott cég általános, teljes körű imázsának részévé váltak. Korábban a vállalatok meghatározott koncepció nélkül vásároltak műtárgyakat, leginkább abból a célból, hogy kellemes környezetet teremtsenek munkatársaik számára.
máj. 3
17:33
Nyolc díjat kaptak magyar filmek Houstonban (Infostart)
Nyolc díjat kaptak a meghívott magyar alkotások Houstonban, a 40. alkalommal megrendezett WorldFest nemzetközi filmfesztiválon. A jubileumi rendezvényre, amelyen a világ friss filmterméséből mutattak be válogatást, két magyar játékfilmet hívtak meg.
máj. 3
17:58
Nyolc magyar filmet is díjaztak a WorldFest filmfesztiválon (HVG)
Nyolc díjat kaptak a meghívott magyar alkotások Houstonban, a 40. alkalommal megrendezett WorldFest nemzetközi filmfesztiválon - közölte a Magyar Filmunió.

2007. május 4. péntek

máj. 4
4:01
„Sisi emléke az én életem…” (ANNO Online)
Idén hazánk legkedvesebb uralkodónéjának hármas évfordulóját ünnepeljük: Erzsébet 170 éve, 1837. december 24-én született, pontosan 150 éve, 1857. május 4-én érkezett először Magyarországra és 140 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án koronázták magyar királynévá. A budapesti Erzsébet királyné Sisi Galéria tulajdonosával, Juhászné Marcsinyi Juliannával beszélgettünk.
máj. 4
9:12
Paul McCartney megverte Stinget (Infostart)
Hiába fanyalogtak a komolyzene purista hívei, az ítészek ezúttal Sir Paul McCartney Ecce Cor Meum (Nézd a szívem!) című művét találták az idei év legjobb klasszikus lemezének. A vert mezőnyben szerepel Sting 16. századi zenét tartalmazó albuma is.
máj. 4
10:08
Filmszakadás, avagy animáció és szoció (HVG)
A Velencei Biennále képzőművészeti pályázatainak kapcsán sokan hallottak januárban Nemes Csaba sorozatának tervéről, amely a tavaly októberi budapesti zavargásokat dolgozza fel animációs filmetűdökben. A pályázat nem nyert ugyan, de sok kérdést elindított a magyar képzőművészeti életben.
máj. 4
11:55
A Helvetica ötven éve (HVG)
Egy betűtípusnak szentelt kiállítást a New York-i Modern Művészetek Múzeuma. A jövő március végéig látható tárlat a világon feltehetőleg a leggyakrabban használt betű, az idén félszáz éves Helvetica történetét mutatja be.
máj. 4
13:39
A berlini Szabad Egyetem díszdoktorává avatták Orhan Pamukot (HVG)
A berlini Szabad Egyetem (Freie Universita:t) tiszteletbeli doktorává avatták pénteken Orhan Pamuk török írót, az irodalmi Nobel-díj tavalyi kitüntetettjét.
máj. 4
14:05
Borat alakíthatja Freddie Mercuryt (Infostart)
Sacha Baron Cohen alakíthatja a Queen zenekar legendás énekesét, Freddie Mercuryt a róla szóló filmben.
máj. 4
16:35
Elkérte a cigányzenész hegedűjét a New York-i filharmonikusok vezetője (Infostart)
Tizennégy év után, pénteken és szombaton este ismét Budapesten adnak koncertet a New York-i filharmonikusok. A New York-i Filharmonikus Zenekart péntek és szombat este Lorin Maazel vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2007. május 6. vasárnap

máj. 6
7:04
Lehúzták a Pókember 3-at a kritikusok (Infostart)
Nem fogadták valami lelkesen a kritikusok a pénteken vetíteni kezdett Pókember 3 című filmet. Nyoma sincs az első két részt övező osztatlan lelkesedésnek, ettől persze még kasszasiker lehet a negyedmilliárd dollárból (45 milliárd forint) elkészített alkotás.
máj. 6
7:09
Alföldi: Majd belehaltam, mikor nézők előtt kellett énekelni (Infostart)
Hangoztatja, hogy ő csak hályogkovács módjára énekel, mégis már a második musical főszerepét alakítja a Madách Színházban. Alföldi Róberttel két éve arról beszélgettünk, rendezőként vagy színészként képzeli-e el a jövőjét. Akkor azt mondta, tíz éven belül már csak rendezni fog. Azóta mégis többet látjuk színpadon és filmen is. A színész a Madách Színház Édeskettes hármasban című darabjának…
máj. 6
9:00
Új tagokat választ az MTA (HVG)
Új akadémikusokat választ hétfőn, zárt ülésen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése; az elnökség 41 rendes, 28 levelező, 23 külső és 31 tiszteleti tag megválasztását javasolja .
máj. 6
10:30
Budapestre jön Gwen Stefani (HVG)
Gwen Stefani, az amerikai alternatív, pop és dance színtér egyik legnépszerűbb énekesnője idén október 19-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

2007. május 7. hétfő

máj. 7
4:45
Az egyiptomi gyermekmúmia titkai (ANNO Online)
A kutatók azt vizsgálják, hogyan ölhették meg azt az ókori Egyiptomban élt gyermeket, akinek mumifikálódott testében a CT-vizsgálat során, a koponya és a gerinc felső része között egy leginkább lándzsához hasonlító tárgyat fedeztek fel.
máj. 7
4:51
500 éves térkép a nagypolitika szolgálatában? (ANNO Online)
Különleges ajándékkal kísérelte meg az USA és az Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését Angela Merkel német kancellár, az Európai Unió soros elnöke a napokban tett washingtoni útja során: az Újvilágot Amerikának elsőként nevező térképet adta át a Kongresszusi Könyvtárnak.
máj. 7
6:20
Visszatérnek a tőzsdecápák (Infostart)
Húsz év után készül a Magyarországon Tőzsdecápák címmel vetített Wall Street című film folytatása.
máj. 7
10:19
Ön melyik filmet nézné meg ismét? (Infostart)
A Csillagok háborúja trilógia és a Dirty Dancing az a két film, amelyet az emberek legszívesebben néznek meg újra és újra.
máj. 7
11:55
A luxusadó evolúciója (HVG)
Mi a közös egy gabonatároló silóban, egy bevásárlóközpontban, egy telefonpóznában, egy intarziás faberakásban és egy antennában? Látszólag semmi, egyébként meg csak annyi, hogy mindegyikkel a kultúrát is támogatjuk. Az említett termékek után ugyanis kulturális járulékot kell fizetni. De mi is az a kulturális járulék és mekkora adókockázatot jelent?
máj. 7
13:00
Beethoven Lajos és a szervezetfejlesztés (HVG)
Több olyan kulturális eseményre vetődtem el, amelyen a támogató cég képviselője büszkén vallotta, hogy náluk bizony a „szervezetfejlesztési stratégia” fontos eleme a művészetek támogatása. A BBC Filharmonikusok budapesti vendégjátéka kis híján áldozatul esett a céges öndicséretnek. Az ingyenjegyesek ott is tapsolnak, ahol csendben szokás ülni.
máj. 7
14:08
A Pokolfajzat 2. az első film, amely Etyeken forog (HVG)
Az etyeki Korda Sándor Filmstúdióban az egyesült államokbeli Universal Studios és a mexikói filmrendező, Guillermo del Toro forgatja az első filmet, a Pokolfajzat 2. című alkotást, amelynek díszletei már épülnek.
máj. 7
14:38
Kosztolányi művei szabadon felhasználhatóak (Infostart)
2008-tól bárki engedély nélkül kiadhatja, vagy felhasználhatja József Attila műveit. A jogszabály ugyanis a szerző halála után hetven évig kötelezi a kiadókat arra, hogy hozzájárulást kérjenek, illetve jogdíjat fizessenek az örökösöknek. Az 1936-ben elhunyt Kosztolányi Dezső esetében már idén lejárt a védelmi idő, az 1938-ban meghalt Karinthy Frigyes műveit pedig 2009-től nem óvja a szerzői jog.
máj. 7
15:05
Luna a felhők között (HVG)
Ha most azzal kezdem, hogy a szomszédos Bécsben tizenegy különböző helyen játszanak operaelőadásokat, akkor nyilván sokan azt válaszolják: az egy gazdag város, gazdag hagyományokkal. És igazuk van. De hogy egy város (vagy ország) fölkerül-e Európa zenei térképére, nem pusztán az anyagi kondícióktól függ.
máj. 7
15:39
Tizennyolcezer meztelen ember Mexikóváros főterén (HVG)
Spencer Tunick New York-i fotóművész projektjének keretében 18 ezer polgár állt modellt meztelenül Mexikóvárosban a főtéren- számol be az AP. Az önkéntesek különféle testhelyzetekben formálták meg a hatalmas "testfolyamot" az alkotás kedvéért.
máj. 7
16:16
Kéziratos kincsek az Akadémián (Infostart)
Reprezentatív kiállítás nyílt a Magyar Tudományos Akadémián, amely az iszlám, a hebraisztika és a kereszténység emlékeit mutatja be. A tárlat anyagát a közeljövőben esszékkel, kulturális háttérrel kiegészítve, könyv alakban is megjelentetik.
máj. 7
16:48
Magyarországon "nem látszik akarat a szellemi tulajdon védelmére" (HVG)
Magyarország a Nemzetközi Szellemi Tulajdon-Védelmi Szövetség (IIPA) éves összefoglalójában továbbra is a megfigyelt országok listáján szerepel. Ezt közölte az Audiovizális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) hétfőn.
máj. 7
17:03
Egy szexistennő panaszai (HVG)
Jessica Biel szerint a szexi külső néha kifejetten hátrány. Olykor, meglehet tényleg az.
máj. 7
18:59
Csizmadia Tibor a Magyar Színházi Társaság új elnöke (HVG)
Jordán Tamás után Csizmadia Tibor egri színházigazgatót választotta a Magyar Színházi Társaság elnökévé hétfőn a szervezet közgyűlése - közölte Vajda Márta, a társaság ügyvezető titkára.
máj. 7
19:09
Múzeumi brandépítés kül- és belföldön (HVG)
A múzeumok a kulturális turizmus fontos célpontjai, a legnagyobbak több millió látogatót fogadnak évente. A nemzetközi trendek között figyelmet érdemel az az egyre nagyobb szabású terjeszkedés, amelynek példái közé tartozik a belföldön már három fíliával is gazdagodott Tate vagy a legnagyobb transznacionális múzeumként számon tartott Guggenheim.

2007. május 8. kedd

máj. 8
1:51
Marco Polo legfényesebb kincse (ANNO Online)
Hamarosan kalapács alá kerül a híres középkori utazó, Marco Polo szó szerint legfényesebb kincse: egy 7,9 centiméter hosszú, 575 karátos igazgyöngy.
máj. 8
4:07
Európa legrettegettebb bajszának titka (ANNO Online)
Adolf Hitler jellegzetes kefebajsza mára történelmi szimbólummá nőtte ki magát, és mint ilyen, már-már saját kutatástörténettel rendelkezik, aminek legfrissebb eredményeit mi is megismerhetjük egy nemrég megjelent Hitler-monográfiából.
máj. 8
4:33
Napirenden a cár megalomániás terve (ANNO Online)
II. Miklós orosz cár születése előtt egy évvel, 1867-ben II Sándor eladta Alaszkát az Egyesült Államoknak. Miklós elhatározta, hogy visszaszerzi a nagyapja által elkótyavetyélt területet, ezért grandiózus tervet eszelt ki: egy a Bering-szoros alatt futó alagút megépítetésével kívánta összekötni birodalmát az amerikai kontinenssel. Az ötlet most megvalósulhat.
máj. 8
6:33
Hamis Harry Potter kering a neten (Infostart)
Hamisítvány az a szöveg, amely a Harry Potter sorozat hetedik részeként került fel az internetre. A rajongóknak július 21-éig kell várniuk, hogy megtudják, mi lesz a varázslótanonc történetének vége.
máj. 8
11:00
Budapesten árverezik el Klimt egyik alkotását (Infostart)
A Virág Judit Galériában már látható a 25. jubileumi aukció teljes anyagának kiállítása, amelyben megtekinthető Gustav Klimt Fekvő női félakt című grafikája is.
máj. 8
11:13
Elhunyt Gömöri Endre újságíró (HVG)
Elhunyt Gömöri Endre Pulitzer-emlékdíjas újságíró kedden Budapesten. A médiában több mint fél évszázada dolgozó szakembert 85 éves korában, hosszú betegség után érte a halál – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Gömöri Endre publicistát, külpolitikai elemzőt, a MÚOSZ tiszteletbeli elnökét a szervezet és a Figyelő hetilap saját halottjának tekinti.

Keresés