2007. május 1. kedd

máj. 1
20:24
A botrányok után végre zenél Paul McCartney (Infostart)
Gyermekkori emlékek ihlették Paul McCartney-t a legújabb albumának készítésekor. A Memory Almost Full című lemez egyik számához a híres francia rendező, Michel Gondry dirigálásával készül videoklip.

2007. május 2. szerda

máj. 2
10:50
Ételmérgezés miatt koncerteket mondtak le (Infostart)
Több koncertjét is törölte amerikai turnéján a Muse és a My Chemical Romance, mivel a zenészek és a kíséret több tagja ételmérgezést kapott.

2007. május 3. csütörtök

máj. 3
3:58
Beteggé tesz Brad Pitt új filmje (Infostart)
Rosszullétet okozhat a Bábel című film megtekintése - erre újsághirdetésben figyelmeztették az alkotás forgalmazói a japán mozilátogatókat. A szigetországban legalább 15 ember panaszkodott rosszullétre a film alatt a helyi bemutató, április 28-ika óta.
máj. 3
10:01
Géppuska mint műláb: Tarantino kénytelen ismét vágni (Infostart)
Nagyot bukott Quentin Tarantino és barátja, Robert Rodriguez közös dupla filmje, a Grindhouse, a páros ezért kénytelen újravágni az elkészült anyagot.
máj. 3
11:19
Ismét nyomtatásban a híres Antall-interjú (Infostart)
Nagyszeben, Kassa, valamint Prága múltja és jelene is megismerhető az Európai Utas című folyóirat legújabb lapszámából.
máj. 3
11:54
Meztelen alakok lepik el Londont (Infostart)
Életnagyságú, meztelen szobrok kerülnek majd a brit főváros főbb pontjaira és híres épületeire, hogy felhívják a figyelmet az őket alkotó művész új kiállítására.
máj. 3
12:40
"Már az egész színházi szakmát összeugrasztották" (Infostart)
Javában zajlanak az egyeztetések a készülő színházi törvényről a szakmán belül és a minisztériumban is. A színházi szakma azonban - úgy tűnik - nagyon megosztott a kérdésben.
máj. 3
17:33
Nyolc díjat kaptak magyar filmek Houstonban (Infostart)
Nyolc díjat kaptak a meghívott magyar alkotások Houstonban, a 40. alkalommal megrendezett WorldFest nemzetközi filmfesztiválon. A jubileumi rendezvényre, amelyen a világ friss filmterméséből mutattak be válogatást, két magyar játékfilmet hívtak meg.

2007. május 4. péntek

máj. 4
9:12
Paul McCartney megverte Stinget (Infostart)
Hiába fanyalogtak a komolyzene purista hívei, az ítészek ezúttal Sir Paul McCartney Ecce Cor Meum (Nézd a szívem!) című művét találták az idei év legjobb klasszikus lemezének. A vert mezőnyben szerepel Sting 16. századi zenét tartalmazó albuma is.
máj. 4
14:05
Borat alakíthatja Freddie Mercuryt (Infostart)
Sacha Baron Cohen alakíthatja a Queen zenekar legendás énekesét, Freddie Mercuryt a róla szóló filmben.
máj. 4
16:35
Elkérte a cigányzenész hegedűjét a New York-i filharmonikusok vezetője (Infostart)
Tizennégy év után, pénteken és szombaton este ismét Budapesten adnak koncertet a New York-i filharmonikusok. A New York-i Filharmonikus Zenekart péntek és szombat este Lorin Maazel vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2007. május 6. vasárnap

máj. 6
7:04
Lehúzták a Pókember 3-at a kritikusok (Infostart)
Nem fogadták valami lelkesen a kritikusok a pénteken vetíteni kezdett Pókember 3 című filmet. Nyoma sincs az első két részt övező osztatlan lelkesedésnek, ettől persze még kasszasiker lehet a negyedmilliárd dollárból (45 milliárd forint) elkészített alkotás.
máj. 6
7:09
Alföldi: Majd belehaltam, mikor nézők előtt kellett énekelni (Infostart)
Hangoztatja, hogy ő csak hályogkovács módjára énekel, mégis már a második musical főszerepét alakítja a Madách Színházban. Alföldi Róberttel két éve arról beszélgettünk, rendezőként vagy színészként képzeli-e el a jövőjét. Akkor azt mondta, tíz éven belül már csak rendezni fog. Azóta mégis többet látjuk színpadon és filmen is. A színész a Madách Színház Édeskettes hármasban című darabjának…

2007. május 7. hétfő

máj. 7
6:20
Visszatérnek a tőzsdecápák (Infostart)
Húsz év után készül a Magyarországon Tőzsdecápák címmel vetített Wall Street című film folytatása.
máj. 7
10:19
Ön melyik filmet nézné meg ismét? (Infostart)
A Csillagok háborúja trilógia és a Dirty Dancing az a két film, amelyet az emberek legszívesebben néznek meg újra és újra.
máj. 7
14:38
Kosztolányi művei szabadon felhasználhatóak (Infostart)
2008-tól bárki engedély nélkül kiadhatja, vagy felhasználhatja József Attila műveit. A jogszabály ugyanis a szerző halála után hetven évig kötelezi a kiadókat arra, hogy hozzájárulást kérjenek, illetve jogdíjat fizessenek az örökösöknek. Az 1936-ben elhunyt Kosztolányi Dezső esetében már idén lejárt a védelmi idő, az 1938-ban meghalt Karinthy Frigyes műveit pedig 2009-től nem óvja a szerzői jog.
máj. 7
16:16
Kéziratos kincsek az Akadémián (Infostart)
Reprezentatív kiállítás nyílt a Magyar Tudományos Akadémián, amely az iszlám, a hebraisztika és a kereszténység emlékeit mutatja be. A tárlat anyagát a közeljövőben esszékkel, kulturális háttérrel kiegészítve, könyv alakban is megjelentetik.

2007. május 8. kedd

máj. 8
6:33
Hamis Harry Potter kering a neten (Infostart)
Hamisítvány az a szöveg, amely a Harry Potter sorozat hetedik részeként került fel az internetre. A rajongóknak július 21-éig kell várniuk, hogy megtudják, mi lesz a varázslótanonc történetének vége.
máj. 8
11:00
Budapesten árverezik el Klimt egyik alkotását (Infostart)
A Virág Judit Galériában már látható a 25. jubileumi aukció teljes anyagának kiállítása, amelyben megtekinthető Gustav Klimt Fekvő női félakt című grafikája is.
máj. 8
14:42
Színpadon a gyerekgyilkos édesanyja - képekkel (Infostart)
Tehet-e az édesanya arról, ha a fia gyerekgyilkosként végzi? - ezt a kérdést feszegeti a Pedig én jó anya voltam című dokumentumdráma. Vajon képes-e azonosulni a színész a gyerekgyilkos édesanyjával? Mit adhat a nézőnek egy iskolázatlan, egyszerű ember története? Egyebek között ezekre a kérdésekre válaszol az InfoRádiónak Pogány Judit a Pinceszínházban futó darab szereplője.
máj. 8
16:00
SzólóDuó Fesztivál a Várban (Infostart)
Holland, lengyel, horvát, izlandi, svájci, orosz és magyar táncprodukciókat láthat a nagyközönség a SzólóDuó Fesztivál 2007-es Nyerteseinek Estjén, szerdán 19 órakor a Nemzeti Táncszínházban.

2007. május 9. szerda

máj. 9
4:34
"Miért ne lőhetnélek szíven?" (Infostart)
Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta.
máj. 9
7:44
Lehull a lepel a tévés sorozat titkairól (Infostart)
Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta. Összeállításunk második részében újabb különlegességeket tudhatnak meg a sorozatról.
máj. 9
10:19
Beindul az auraporszívó (Infostart)
Rókatündérek, vizuális táncszínház - a furcsa című produkció még május 13-áig látható az Artus - Goda Gábor társulat Stúdiójában, ahogy az ma divatos, egy elhagyatott gyárépületben.
máj. 9
11:58
Százéves a Zeneakadémia (Infostart)
Az idén százéves a Zeneakadémia épülete, ebből az alkalomból ünnepi koncertre kerül sor az intézményben május 18-án - mondta az InfoRádiónak Batta András. A Zeneakadémia rektora közölte: a tervek szerint még ebben az évben bejelenthetik az egyetem építészeti felújításának megkezdését.
máj. 9
14:47
Velencei fókuszban a budapesti kultúrházak (Infostart)
Az 52. Nemzetközi Velencei Képzőművészeti Biennálén szereplő Andreas Fogarasi "Kultúra és Szabadidő" című projektjét mutatták be a MOM Művelődési Ház kupolatermében. A biennálé magyar pavilonjának nemzeti biztosa szerint ez a tárlat is bizonyítja, milyen sokrétű és fontos szerepet játszanak a fővárosi művelődési házak.
máj. 9
20:20
Brutális összeget fizettek a dinnyéért (Infostart)
Több mint 25 és fél millió dollárt (több mint 4,6 milliárd forintot) fizetett egy műgyűjtő Paul Cezanne egyik vízfestményért egy New York-i aukción.

2007. május 10. csütörtök

máj. 10
10:09
Szenzáció: Stohl András és Schell Judit együtt (Infostart)
Stohl András és Schell Judit főszereplésével, valamint Básti Juli, Szarvas József, Benedek Miklós és Hollósi Frigyes közreműködésével mutatják be Szomory Dezső: Hermelin című színdarabját május 12-én a Nemzeti Színházban. Balikó Tamás, az előadás rendezője elmondta: a jellegzetes századeleji miliőben játszódó mű egyszerre groteszk, humoros és szívbemarkoló.
máj. 10
11:08
Budapest Hollywoodra éhezik (Infostart)
"Budapest Hollywoodra éhezik" címmel foglalkozott a magyar filmiparral és az ország által a filmkészítőknek kívánt lehetőségekkel a Reuters brit hírügynökség. Az elemzés dicsér, ám egyik-másik megállapítása olvastán elgondolkodtató, milyennek is látják a magyar filmipart külföldön.
máj. 10
13:18
Rúzsa Magdolna bemutatkozik az Eurovíziós Dalfesztiválon (Infostart)
Rúzsa Magdolna képviseli Magyarországot csütörtök este, az Eurovíziós Dalverseny elődöntőjében, Helsinkiben. Az énekesnőt korábban támadás érte, miszerint olyan dallal nevezett, amelyet már előadott nagyközönség előtt is.
máj. 10
15:26
Könyvet adtak ki az egyiptomi magyar ásatások száz évéről (Infostart)
Az egyiptomi magyar ásatások százéves történetét ismerteti most megjelent könyvében Vörös Győző egyiptológus. Az "Egyiptom templomépítészete az egyiptomi magyar ásatások fényében 1907-2007" című művet, amely a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg, csütörtökön mutatta be a szerző Budapesten.
máj. 10
21:18
A Kádár-filmről hallgat a sajtó (Infostart)
A kádárizmusnak alapot adó hazugság és hallgatás még mindig nagyon erős Magyarországon - véli Sólyom András, aki a kommunista vezető utolsó beszédéről készített dokumentumfilmet. Alkotásával az volt a célja, hogy lerombolja ezt a falat. Filmje azonban a sajtó számára észrevétlen maradt.

2007. május 11. péntek

máj. 11
5:55
Ma temetik Madaras Józsefet (Infostart)
Péntek délután vesznek végső búcsút Madaras József színművésztől Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
máj. 11
6:46
Befellegzik az együgyű sztároknak? (Infostart)
Napjaink társadalma még igényli az alacsony színvonalú tömegkultúrát, Buda Béla pszichiáter szerint azonban ez hamarosan változni fog. A szakember úgy véli: a társadalmat is erősen megosztó bulvárkultúra rövidesen kimerül, és az emberek a színvonalasabb médiatermékek felé fordulnak majd.
máj. 11
9:52
Váratlan fordulat: új sláger a fiatalok körében (Infostart)
Változóban van a nagy-britanniai zenekedvelő fiatalok érdeklődési köre. Az iPod-generáció újabban klasszikus zenét hallgat - állapította meg egy felmérés.
máj. 11
13:31
Operaház: Hiller kezében a döntés (Infostart)
Öt pályázat érkezett eddig az Állami Operaház vezetői posztjaira. A pályázók között van Vass Lajos is, aki egy éve miniszteri biztosként irányítja az Operaházat. A Hiller István kulturális miniszter által felkért bizottságnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy értékelje a pályamunkákat és javaslatot fogalmazzon meg.
máj. 11
15:03
Mégsem kerül kalapács alá Munkácsy Mihály hajtincse (Infostart)
Közel félmilliárd forint a kikiáltási összértéke annak a 260 műtárgynak, amelyet a Vígszínházban péntek este a Kieselbach Galéria tár a közönség elé. Az aukciós ház úgy tervezte, hogy kalapács alá kerül Munkácsy Mihály hajtincse is, ám Kieselbach Tamás, a galéria tulajdonosa a közelmúlt történései miatt levetette az aukcióról a relikviát.

2007. május 13. vasárnap

máj. 13
6:05
Pálinkával adható el a magyar film? (Infostart)
Nyolc magyar filmet kínál eladásra az egyik hazai filmforgalmazó cég a Cannes-i filmvásáron. Az idei és a tavalyi legsikeresebb filmekre a többi mellett pálinkával és egy csajkával akarják felhívni a figyelmet.
máj. 13
7:22
A Star Wars még mindig mindent visz (Infostart)
A filmipar egyik jelentős szervezete szerint a Csillagok háborúja című film vonultatja fel a leghatásosabb effekteket.
máj. 13
9:52
Garas Dezső sikerszagot érez (Infostart)
Hamvai Kornél Szigliget című drámáját pénteken mutatták be a Nemzeti Színházban. A szerző Michal Frayn Balmorál című alkotását a szigligeti alkotóházba ülteti át, ahol kisebb-nagyobb tehetségű írók mindennapjait borítja fel egy olasz újságíró érkezése. Az már csak tovább tetézi a bonyodalmakat, hogy a riportalany meghal, ellopják a csengőt, rossz helyre kézbesítik a besúgó-jelentést, és az…
máj. 13
10:05
Mindenben a legjobbat kínálja a Művészetek Palotája (Infostart)
Évente csaknem 780 rendezvényt tartanak a Művészetek Palotájában. A prózát kivéve minden műfajban a legjobbat kívánják nyújtani, mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója.

2007. május 14. hétfő

máj. 14
4:01
"Ha egy-két házaspár összeveszik az est után, már történt valami" (Infostart)
Rátóti Zoltán nemrég bemutatott önálló estje arról mesél, milyen kicsinyesek vagyunk, sokszor aljasak, mennyire tisztességtelenül éljük az életünket, és nemcsak másoknak hazudunk, hanem magunkat is becsapjuk. Ám ha ez kerülne az előadás ismertetőjébe, senki nem nézné meg - véli a színművész. Az est Háy János Házasságon innen és túl című novelláskötetéből készült. A Nemzeti Színházban ezzel a…
máj. 14
18:50
Saját alapítványa is támogatja a Budapesti Fesztiválzenekart (Infostart)
450-450 millió forinttal támogatja ebben az évben a főváros, a kulturális tárca és a zenekart működtető alapítvány a Budapesti Fesztiválzenekart, mondta el az InfoRádiónak Körner Tamás igazgató. A megállapodást hétfőn írták alá.

2007. május 15. kedd

máj. 15
6:43
Már előre lehet tudni Harry Potter sorsát? (Infostart)
Pótlékokkal kénytelenek beérni a rajongók július 21-éig, amikor megjelenik a Harry Potter és a halálos szentek, a varázslóinas történetének hetedik, befejező része. A brit kiadók sorozatban adják ki azokat a könyveket, amelyek megpróbálják megjósolni, Harry vagy ősi ellensége, Voldemort hal-e meg.
máj. 15
10:11
A Kommunista Monte Cristo groteszk története (Infostart)
A Finnugor vámpírral tört be 2002-ben az irodalmi életbe Szécsi Noémi, aki legújabb könyvében egy vegetáriánius hentes, Sanyi életét és kalandjait írta meg. A Kommunista Monte Cristo című történelmi és családregény a Monarchiától a Kádár-korig kíséri a XX. század eseményeit.

2007. május 16. szerda

máj. 16
11:14
Ma kezdődik a verseny Cannes-ban (Infostart)
Tarr Béla A londoni férfi című, nemzetközi koprodukcióban készült filmje is szerepel a mától május 27-ig zajló Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.
máj. 16
12:14
A világ legjobb basszusgitárosa Budapesten (Infostart)
A régi sikerszámok mellett vadonatúj dalokat is játszik Budapesten a legendás basszusgitáros, Marcus Miller. A Live! című koncert vasárnap este 8 órakor kezdődik a Petőfi Csarnokban.
máj. 16
13:24
Csaknem teljes a Sziget-program (Infostart)
95 százalékos a Sziget fellépőinek névsora, a teljes program a hó végére állhat össze - jelentették be mai sajtótájékoztatójukon a szervezők. Gerendai Károly ügyvezető az InfoRádiónak elmondta, hogy a hetijegyek fele elővételben már elfogyott.
máj. 16
18:53
Cannes-ban idén is csak a sztárokra kíváncsiak (Infostart)
Sztárparádé, filmvetítések, kapcsolatépítés és üzletelés - megkezdődött a cannes-i filmfesztivál. A rendezvény idén hatvan éves. A hivatalos versenyben 22 film indul, de ezeken kívül még több tucat más produkciót is bemutatnak, amelyek promóciójára neves amerikai filmcsillagok érkeztek a francia Riviérára.
máj. 16
20:05
Időutazás az indiánok kincsei közé (Infostart)
"...és akkor megérkeztek az inkák" címmel, Peru spanyol hódítás előtti kultúráit és azok művészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum pénteken nyíló, új kiállítása.

Keresés