2007. május 1. kedd

máj. 1
20:24
A botrányok után végre zenél Paul McCartney (Infostart)
Gyermekkori emlékek ihlették Paul McCartney-t a legújabb albumának készítésekor. A Memory Almost Full című lemez egyik számához a híres francia rendező, Michel Gondry dirigálásával készül videoklip.

2007. május 2. szerda

máj. 2
10:50
Ételmérgezés miatt koncerteket mondtak le (Infostart)
Több koncertjét is törölte amerikai turnéján a Muse és a My Chemical Romance, mivel a zenészek és a kíséret több tagja ételmérgezést kapott.

2007. május 3. csütörtök

máj. 3
3:58
Beteggé tesz Brad Pitt új filmje (Infostart)
Rosszullétet okozhat a Bábel című film megtekintése - erre újsághirdetésben figyelmeztették az alkotás forgalmazói a japán mozilátogatókat. A szigetországban legalább 15 ember panaszkodott rosszullétre a film alatt a helyi bemutató, április 28-ika óta.
máj. 3
10:01
Géppuska mint műláb: Tarantino kénytelen ismét vágni (Infostart)
Nagyot bukott Quentin Tarantino és barátja, Robert Rodriguez közös dupla filmje, a Grindhouse, a páros ezért kénytelen újravágni az elkészült anyagot.
máj. 3
11:19
Ismét nyomtatásban a híres Antall-interjú (Infostart)
Nagyszeben, Kassa, valamint Prága múltja és jelene is megismerhető az Európai Utas című folyóirat legújabb lapszámából.
máj. 3
11:54
Meztelen alakok lepik el Londont (Infostart)
Életnagyságú, meztelen szobrok kerülnek majd a brit főváros főbb pontjaira és híres épületeire, hogy felhívják a figyelmet az őket alkotó művész új kiállítására.
máj. 3
12:40
"Már az egész színházi szakmát összeugrasztották" (Infostart)
Javában zajlanak az egyeztetések a készülő színházi törvényről a szakmán belül és a minisztériumban is. A színházi szakma azonban - úgy tűnik - nagyon megosztott a kérdésben.
máj. 3
17:33
Nyolc díjat kaptak magyar filmek Houstonban (Infostart)
Nyolc díjat kaptak a meghívott magyar alkotások Houstonban, a 40. alkalommal megrendezett WorldFest nemzetközi filmfesztiválon. A jubileumi rendezvényre, amelyen a világ friss filmterméséből mutattak be válogatást, két magyar játékfilmet hívtak meg.

2007. május 4. péntek

máj. 4
4:01
„Sisi emléke az én életem…” (ANNO Online)
Idén hazánk legkedvesebb uralkodónéjának hármas évfordulóját ünnepeljük: Erzsébet 170 éve, 1837. december 24-én született, pontosan 150 éve, 1857. május 4-én érkezett először Magyarországra és 140 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án koronázták magyar királynévá. A budapesti Erzsébet királyné Sisi Galéria tulajdonosával, Juhászné Marcsinyi Juliannával beszélgettünk.
máj. 4
9:12
Paul McCartney megverte Stinget (Infostart)
Hiába fanyalogtak a komolyzene purista hívei, az ítészek ezúttal Sir Paul McCartney Ecce Cor Meum (Nézd a szívem!) című művét találták az idei év legjobb klasszikus lemezének. A vert mezőnyben szerepel Sting 16. századi zenét tartalmazó albuma is.
máj. 4
14:05
Borat alakíthatja Freddie Mercuryt (Infostart)
Sacha Baron Cohen alakíthatja a Queen zenekar legendás énekesét, Freddie Mercuryt a róla szóló filmben.
máj. 4
16:35
Elkérte a cigányzenész hegedűjét a New York-i filharmonikusok vezetője (Infostart)
Tizennégy év után, pénteken és szombaton este ismét Budapesten adnak koncertet a New York-i filharmonikusok. A New York-i Filharmonikus Zenekart péntek és szombat este Lorin Maazel vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2007. május 6. vasárnap

máj. 6
7:04
Lehúzták a Pókember 3-at a kritikusok (Infostart)
Nem fogadták valami lelkesen a kritikusok a pénteken vetíteni kezdett Pókember 3 című filmet. Nyoma sincs az első két részt övező osztatlan lelkesedésnek, ettől persze még kasszasiker lehet a negyedmilliárd dollárból (45 milliárd forint) elkészített alkotás.
máj. 6
7:09
Alföldi: Majd belehaltam, mikor nézők előtt kellett énekelni (Infostart)
Hangoztatja, hogy ő csak hályogkovács módjára énekel, mégis már a második musical főszerepét alakítja a Madách Színházban. Alföldi Róberttel két éve arról beszélgettünk, rendezőként vagy színészként képzeli-e el a jövőjét. Akkor azt mondta, tíz éven belül már csak rendezni fog. Azóta mégis többet látjuk színpadon és filmen is. A színész a Madách Színház Édeskettes hármasban című darabjának…

2007. május 7. hétfő

máj. 7
4:45
Az egyiptomi gyermekmúmia titkai (ANNO Online)
A kutatók azt vizsgálják, hogyan ölhették meg azt az ókori Egyiptomban élt gyermeket, akinek mumifikálódott testében a CT-vizsgálat során, a koponya és a gerinc felső része között egy leginkább lándzsához hasonlító tárgyat fedeztek fel.
máj. 7
4:51
500 éves térkép a nagypolitika szolgálatában? (ANNO Online)
Különleges ajándékkal kísérelte meg az USA és az Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését Angela Merkel német kancellár, az Európai Unió soros elnöke a napokban tett washingtoni útja során: az Újvilágot Amerikának elsőként nevező térképet adta át a Kongresszusi Könyvtárnak.
máj. 7
6:20
Visszatérnek a tőzsdecápák (Infostart)
Húsz év után készül a Magyarországon Tőzsdecápák címmel vetített Wall Street című film folytatása.
máj. 7
10:19
Ön melyik filmet nézné meg ismét? (Infostart)
A Csillagok háborúja trilógia és a Dirty Dancing az a két film, amelyet az emberek legszívesebben néznek meg újra és újra.
máj. 7
14:38
Kosztolányi művei szabadon felhasználhatóak (Infostart)
2008-tól bárki engedély nélkül kiadhatja, vagy felhasználhatja József Attila műveit. A jogszabály ugyanis a szerző halála után hetven évig kötelezi a kiadókat arra, hogy hozzájárulást kérjenek, illetve jogdíjat fizessenek az örökösöknek. Az 1936-ben elhunyt Kosztolányi Dezső esetében már idén lejárt a védelmi idő, az 1938-ban meghalt Karinthy Frigyes műveit pedig 2009-től nem óvja a szerzői jog.
máj. 7
16:16
Kéziratos kincsek az Akadémián (Infostart)
Reprezentatív kiállítás nyílt a Magyar Tudományos Akadémián, amely az iszlám, a hebraisztika és a kereszténység emlékeit mutatja be. A tárlat anyagát a közeljövőben esszékkel, kulturális háttérrel kiegészítve, könyv alakban is megjelentetik.

2007. május 8. kedd

máj. 8
1:51
Marco Polo legfényesebb kincse (ANNO Online)
Hamarosan kalapács alá kerül a híres középkori utazó, Marco Polo szó szerint legfényesebb kincse: egy 7,9 centiméter hosszú, 575 karátos igazgyöngy.
máj. 8
4:07
Európa legrettegettebb bajszának titka (ANNO Online)
Adolf Hitler jellegzetes kefebajsza mára történelmi szimbólummá nőtte ki magát, és mint ilyen, már-már saját kutatástörténettel rendelkezik, aminek legfrissebb eredményeit mi is megismerhetjük egy nemrég megjelent Hitler-monográfiából.
máj. 8
4:33
Napirenden a cár megalomániás terve (ANNO Online)
II. Miklós orosz cár születése előtt egy évvel, 1867-ben II Sándor eladta Alaszkát az Egyesült Államoknak. Miklós elhatározta, hogy visszaszerzi a nagyapja által elkótyavetyélt területet, ezért grandiózus tervet eszelt ki: egy a Bering-szoros alatt futó alagút megépítetésével kívánta összekötni birodalmát az amerikai kontinenssel. Az ötlet most megvalósulhat.
máj. 8
6:33
Hamis Harry Potter kering a neten (Infostart)
Hamisítvány az a szöveg, amely a Harry Potter sorozat hetedik részeként került fel az internetre. A rajongóknak július 21-éig kell várniuk, hogy megtudják, mi lesz a varázslótanonc történetének vége.
máj. 8
11:00
Budapesten árverezik el Klimt egyik alkotását (Infostart)
A Virág Judit Galériában már látható a 25. jubileumi aukció teljes anyagának kiállítása, amelyben megtekinthető Gustav Klimt Fekvő női félakt című grafikája is.
máj. 8
14:42
Színpadon a gyerekgyilkos édesanyja - képekkel (Infostart)
Tehet-e az édesanya arról, ha a fia gyerekgyilkosként végzi? - ezt a kérdést feszegeti a Pedig én jó anya voltam című dokumentumdráma. Vajon képes-e azonosulni a színész a gyerekgyilkos édesanyjával? Mit adhat a nézőnek egy iskolázatlan, egyszerű ember története? Egyebek között ezekre a kérdésekre válaszol az InfoRádiónak Pogány Judit a Pinceszínházban futó darab szereplője.
máj. 8
16:00
SzólóDuó Fesztivál a Várban (Infostart)
Holland, lengyel, horvát, izlandi, svájci, orosz és magyar táncprodukciókat láthat a nagyközönség a SzólóDuó Fesztivál 2007-es Nyerteseinek Estjén, szerdán 19 órakor a Nemzeti Táncszínházban.

2007. május 9. szerda

máj. 9
3:51
„Holnaptól megszűnök elnökként létezni” (ANNO Online)
A hidegháború győztesének személyes feljegyzései, naplóvezetése nemsokára az amerikai könyvesboltok polcaira kerül. Nyolc év nehézségei a Fehér Házban és otthon – Reagan életének legkiemelkedőbb szakaszába pillanthat bele az olvasó.
máj. 9
4:34
"Miért ne lőhetnélek szíven?" (Infostart)
Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta.
máj. 9
7:44
Lehull a lepel a tévés sorozat titkairól (Infostart)
Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta. Összeállításunk második részében újabb különlegességeket tudhatnak meg a sorozatról.
máj. 9
10:19
Beindul az auraporszívó (Infostart)
Rókatündérek, vizuális táncszínház - a furcsa című produkció még május 13-áig látható az Artus - Goda Gábor társulat Stúdiójában, ahogy az ma divatos, egy elhagyatott gyárépületben.
máj. 9
11:58
Százéves a Zeneakadémia (Infostart)
Az idén százéves a Zeneakadémia épülete, ebből az alkalomból ünnepi koncertre kerül sor az intézményben május 18-án - mondta az InfoRádiónak Batta András. A Zeneakadémia rektora közölte: a tervek szerint még ebben az évben bejelenthetik az egyetem építészeti felújításának megkezdését.
máj. 9
14:47
Velencei fókuszban a budapesti kultúrházak (Infostart)
Az 52. Nemzetközi Velencei Képzőművészeti Biennálén szereplő Andreas Fogarasi "Kultúra és Szabadidő" című projektjét mutatták be a MOM Művelődési Ház kupolatermében. A biennálé magyar pavilonjának nemzeti biztosa szerint ez a tárlat is bizonyítja, milyen sokrétű és fontos szerepet játszanak a fővárosi művelődési házak.
máj. 9
20:20
Brutális összeget fizettek a dinnyéért (Infostart)
Több mint 25 és fél millió dollárt (több mint 4,6 milliárd forintot) fizetett egy műgyűjtő Paul Cezanne egyik vízfestményért egy New York-i aukción.

2007. május 10. csütörtök

máj. 10
3:50
Az érzékeny Sztálin (ANNO Online)
Alkoholista apjától félő érzékeny kisfiú, aki szereti a virágokat. Falusi gyermek, akit a szülei papnak szánnak. Nem másról, mint a 20. század egyik legvéreskezűbb diktátoráról, Sztálinról van szó. Legalábbis édesanyja eddig ismeretlen emlékirata szerint, amelyben azt próbálja megfejteni, hogyan lett az ő Szoszójából egy igazi szörnyeteg.
máj. 10
3:55
Molesztálással vádolják a II. világháború brit hősét (ANNO Online)
Két férfi szexuális zaklatással vádolta meg az angolok egyik legismertebb, már 37 éve elhunyt háborús hősét, az egykori tábornokot, William Joseph Slimet. Az ügyben érintett szervezet elutasítja a rosszindulatú nyilatkozatokat.
máj. 10
4:35
Reaganomics, az ajzószer, amely elpusztította a Szovjetuniót (ANNO Online)
Nem csak nevében, de hatásait tekintve is több hasonlóságot mutat a doppingszerekkel. A Reaganomics az a politikai és gazdasági program, melyet elnöksége idején Ronald Reagan következetesen megvalósított, s melynek köszönhetően a kétpólusú világrend erőviszonyai oly mértékben felborultak, hogy az évtizedekre visszanyúló versengésből a Szovjetunió már csakis vesztesként kerülhetett ki.
máj. 10
5:12
Ön átmenne a töri vizsgán? Tesztelje tudását! (ANNO Online)
Ismerje meg az idei tanév történelem érettségijének írásbeli követelményeit! Alábbi linkjeinkre kattintva letöltheti a 2006-2007-es tanév közép- és emelt szintű írásbeli feladatsorait, valamint azok javítási, értékelési útmutatóit, az oktatási minisztérium honlapján közzétett változatban.
máj. 10
10:09
Szenzáció: Stohl András és Schell Judit együtt (Infostart)
Stohl András és Schell Judit főszereplésével, valamint Básti Juli, Szarvas József, Benedek Miklós és Hollósi Frigyes közreműködésével mutatják be Szomory Dezső: Hermelin című színdarabját május 12-én a Nemzeti Színházban. Balikó Tamás, az előadás rendezője elmondta: a jellegzetes századeleji miliőben játszódó mű egyszerre groteszk, humoros és szívbemarkoló.
máj. 10
11:08
Budapest Hollywoodra éhezik (Infostart)
"Budapest Hollywoodra éhezik" címmel foglalkozott a magyar filmiparral és az ország által a filmkészítőknek kívánt lehetőségekkel a Reuters brit hírügynökség. Az elemzés dicsér, ám egyik-másik megállapítása olvastán elgondolkodtató, milyennek is látják a magyar filmipart külföldön.
máj. 10
13:18
Rúzsa Magdolna bemutatkozik az Eurovíziós Dalfesztiválon (Infostart)
Rúzsa Magdolna képviseli Magyarországot csütörtök este, az Eurovíziós Dalverseny elődöntőjében, Helsinkiben. Az énekesnőt korábban támadás érte, miszerint olyan dallal nevezett, amelyet már előadott nagyközönség előtt is.
máj. 10
15:26
Könyvet adtak ki az egyiptomi magyar ásatások száz évéről (Infostart)
Az egyiptomi magyar ásatások százéves történetét ismerteti most megjelent könyvében Vörös Győző egyiptológus. Az "Egyiptom templomépítészete az egyiptomi magyar ásatások fényében 1907-2007" című művet, amely a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg, csütörtökön mutatta be a szerző Budapesten.
máj. 10
21:18
A Kádár-filmről hallgat a sajtó (Infostart)
A kádárizmusnak alapot adó hazugság és hallgatás még mindig nagyon erős Magyarországon - véli Sólyom András, aki a kommunista vezető utolsó beszédéről készített dokumentumfilmet. Alkotásával az volt a célja, hogy lerombolja ezt a falat. Filmje azonban a sajtó számára észrevétlen maradt.

2007. május 11. péntek

máj. 11
5:11
Marad a sarló és a kalapács (ANNO Online)
Az orosz felsőház május elején történelmi jelentőségű döntést hozott: megvétózta az alsóháznak azt a korábbi javaslatát, hogy alkossanak egy új orosz győzelmi zászlót, melyen nem szerepelnének a szovjet időszak szimbólumai.
máj. 11
5:55
Ma temetik Madaras Józsefet (Infostart)
Péntek délután vesznek végső búcsút Madaras József színművésztől Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
máj. 11
6:46
Befellegzik az együgyű sztároknak? (Infostart)
Napjaink társadalma még igényli az alacsony színvonalú tömegkultúrát, Buda Béla pszichiáter szerint azonban ez hamarosan változni fog. A szakember úgy véli: a társadalmat is erősen megosztó bulvárkultúra rövidesen kimerül, és az emberek a színvonalasabb médiatermékek felé fordulnak majd.
máj. 11
9:52
Váratlan fordulat: új sláger a fiatalok körében (Infostart)
Változóban van a nagy-britanniai zenekedvelő fiatalok érdeklődési köre. Az iPod-generáció újabban klasszikus zenét hallgat - állapította meg egy felmérés.
máj. 11
13:31
Operaház: Hiller kezében a döntés (Infostart)
Öt pályázat érkezett eddig az Állami Operaház vezetői posztjaira. A pályázók között van Vass Lajos is, aki egy éve miniszteri biztosként irányítja az Operaházat. A Hiller István kulturális miniszter által felkért bizottságnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy értékelje a pályamunkákat és javaslatot fogalmazzon meg.
máj. 11
15:03
Mégsem kerül kalapács alá Munkácsy Mihály hajtincse (Infostart)
Közel félmilliárd forint a kikiáltási összértéke annak a 260 műtárgynak, amelyet a Vígszínházban péntek este a Kieselbach Galéria tár a közönség elé. Az aukciós ház úgy tervezte, hogy kalapács alá kerül Munkácsy Mihály hajtincse is, ám Kieselbach Tamás, a galéria tulajdonosa a közelmúlt történései miatt levetette az aukcióról a relikviát.

2007. május 13. vasárnap

máj. 13
6:05
Pálinkával adható el a magyar film? (Infostart)
Nyolc magyar filmet kínál eladásra az egyik hazai filmforgalmazó cég a Cannes-i filmvásáron. Az idei és a tavalyi legsikeresebb filmekre a többi mellett pálinkával és egy csajkával akarják felhívni a figyelmet.

Keresés