2007. augusztus 1. szerda

aug. 1
7:03
A német történet nem éri el az ingerküszöbünket (Népszava)
Egy kiváló televíziós filmsorozat látható az M2-n Berlin, Berlin címmel. Valószínű sikeres lehet hazájában, Németországban is, hiszen négy széria készült a német fiatalok életét, mindennapjait bemutató, fordulatos televíziós produkcióból, melyet 2002-2004-ben forgattak, és példás gyorsasággal jutott el hozzánk. Jenleg a harmadik sorozat fut az M2-n.
aug. 1
7:05
Elhunyt az európai film merész újítója (Népszava)
Meghalt Michelangelo Antonioni világhírű olasz filmrendező, a hétfőn elhúnyt Ingmar Bergman mellett a modern európai film legnagyobb hatású mestere. Már nem érte meg 95. születésnapját, amelyet szeptember 12-én ünnepelt volna, hétfőn este otthonában érte a halál. Kettőjük távozása az egyetemes filmtársadalom fekete napjává jelöli július 30-át.
aug. 1
7:07
Presser: harminc éve, hogy egymás vállára borultunk (Népszava)
Újra összeállt a nagy csapat, augusztus 7-én, a Sziget Fesztivál nulladik napján az LGT nagyszabású koncertet ad a nagyszínpadon. Ha minden áron apropót keresünk, van hozzá egy dátumunk: most harminc éve, hogy mi négyen, Karácsony János, Solti János, Somló Tamás és magam, egymás vállára borultunk, mondja Presser Gábor egy kánikulai próba után.
aug. 1
7:16
Politikusok és építészek „vérfertőző” viszonya - videók (HVG)
Az egyik dolgozott a kínai kommunistáknak meg a Las Vegas-i kaszinóknak. A másik pedig Sztálinnak meg Mussolininak, aztán beszállt a New York-i ENSZ-palota tervezésébe. Építészek. Olykor zsenik, máskor szörnyetegek. De mit mondjunk a politikusokról, akik saját emlékművüket akarják látni, zokszó nélkül robbantatnak fel műemlékeket, és mindenbe beleszólnak?
aug. 1
10:34
Elfajult a családi vita: elsősegélyre szorult Jennifer Lopez (MaHu)
Elszabadultak az indulatok egy Jennifer Lopez és Marc Anthony közötti vitában: az énekesnő kezét felsértették férje gyűrűi, így elsősegélyre szorult. A teljes vita hamarosan látható lesz - a mozikban.
aug. 1
11:29
Kötéltánc védőháló nélkül – a kínai-japán kapcsolat alakulása (ANNO Online)
Ven Csia-pao kínai miniszterelnök áprilisban történelmi látogatást tett Japánban. 7 év óta ő az első kínai vezető, aki a szigetország földjére lépett, és 22 éve az első, aki annak parlamentjében megszólalt. A diplomáciai vizit a két ország közötti enyhülési folyamat látványos jele, pedig a viszonyt súlyos történelmi nézetkülönbségek árnyékolják be.
aug. 1
11:31
Putyin és a sztálinizmus különös kapcsolata (ANNO Online)
Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre növekvő népszerűségnek örvendve egyre nyilvánvalóbb nyugatellenes politikát folytat. Legújabb, botrányt kavaró intézkedése az Oroszország 1945 és 2006 közötti történelmét új nézőpontból feldolgozó kézikönyvsorozat kiadásának támogatása, mely többek között rehabilitálja Sztálint, mint „a szovjet történelem legnagyobb vezetőjét”.
aug. 1
12:59
Nem Cuki, kissé sótlan (HVG)
Candy Dulfer és barátai nyári turnéjukon Magyarországot is útba ejtették, a Petőfi Csarnok közönségének egy részét pedig ámulatba. Jó hangulatú parti kerekedett, de hogy ez minek volt köszönhető? A hangosításnak és magának Candynek biztosan nem.
aug. 1
13:45
A német terrorszervezet ismeretlen hanganyagára bukkantak (ANNO Online)
Német újságírók eddig ismeretlen hangfelvételek birtokába jutottak, melyek a hetvenes évek németországi terrorszervezete, a RAF vezetőinek tárgyalásán készültek.
aug. 1
14:17
Bárki lehet Tibi a Szigeten (MaHu)
Zalatnay Sarolta, Aradszky László, Korda György, Balázs Klári - csupán néhány név a Sziget retrósztárjai közül, akik fellépnek, az idén "tibi csoki"-ra keresztelt táncdalfesztivál sátorban.
aug. 1
14:17
Locarnóban a Tejút (orientpress)
A Rengeteg és a Dealer című mozikkal ismertté vált Fliegauf Benedek Tejút című filmjének világpremierjét kedden tartják a locarnói filmfesztiválon. A svájci seregszemle 60. születésnapja alkalmából Szabó István Álmodozások Kora című klasszikusát is újra műsorra tűzi; a legjobb elsőfilm díjáról döntő zsűribe Mundruczó Kornél kapott meghívást- adta hírül a Magyar Filmunió.
aug. 1
14:34
Ezüst nyár - programajánló (HVG)
Élet a Kontroll után: az Ehagyott szoba; Antal Nimród új filmje! A nagy visszatérő: Jackie Orszáczky ismét Budapesten. Határeset: finn, lengyel, svéd, magyar kortárs kiállítás. Valami boldogság: cseh-német vígjáték a mozikban. Szól a kakas már: a Muzsikás Kapolcson. A nulladik nap: LGT a Hajógyári Szigeten. Programok a Sziget előtti utolsó hétre, a hvg.hu-tól!
aug. 1
14:35
Szakácskirályt választanak Sopronban (Népszava)
Sopron történetében első alkalommal választanak Kékfrankos Szakácskirályt augusztus 25-én, szombaton a Hotel Sopronban. A megtisztelő címet annak a csapatnak a vezetője nyeri el, akinek az irányításával a legízletesebb és legötletesebb bográcsétel készül el a szabadtéri főzőversenyen. Ám akár pörkölt, akár gulyás, akár halászlé készül majd a bográcsokban, feltétel, hogy benne kell lennie a város…
aug. 1
15:11
Két újabb Shrek-film várható (Népszava)
A Shreknek köszönhetően megnégyszereződött a DreamWorks Animation stúdió nettó bevétele az év második negyedében, jelentette be Jeffrey Katzenberg, a stúdió vezetője keddi sajtóértekezletén. A június végéig eltelt három hónap alatt összesen nettó 61,8 millió dollár (több mint 11,4 milliárd forint) folyt be a stúdió kasszájába, míg a tavalyi év ugyanebben a szakaszában mindössze 13,7 millió dollárt…
aug. 1
15:34
Fesztivál - Danza Del Alma (szinhaz.hu)
A Sziget első napján a Színházi Sátor egy különleges produkciónak ad otthont. A Kubából érkező formáció tagjai az együttes történetének legfontosabb műveiből összeállított programmal lépnek fel.
aug. 1
16:22
Magyaroztak a franciák a Sziget-fesztiválra (Népszava)
Egyhetes magyar nyelvtanfolyamot tartott a Párizsi Magyar Intézet azoknak a francia fiataloknak, akik augusztus 8. és 15. között a Sziget-fesztiválra készülnek Budapestre. Európa egyik legnagyobb fesztiváljára tavaly több mint 10 ezer francia fiatal jött Magyarországra, ezért a párizsi intézet úgy döntött, hogy "Szigetes nyelvtanfolyamot" szervez számukra - tájékoztatta az intézet az MTI-t.
aug. 1
16:30
300 ezerért talált gazdára Gera Zoltán meze (Népszava)
Az orrszarvú és a tapír új kifutóját avatták szerdán a veszprémi vadasparkban, az intézmény szponzorainak találkozóján pedig átadták az árverés nyertesének Gera Zoltán, válogatott labdarúgó 11-es számú mezét. Az orrszarvú kilencezer négyzetméter alapterületű kifutója 9,3 millió forintba került, a tapíré pedig (600 négyzetméternyi) 7,8 millióba - mondta a létesítmények avatóján a vadaspak…
aug. 1
17:20
Budapest - Krétakör - hamlet.ws (szinhaz.hu)
A Krétakör Színház Schilling Árpád által rendezett, kizárólag iskolákban játszott hamlet.ws című előadása augusztusban már a felnőtt közönség számára is látható Budapest 3 gimnáziumában.
aug. 1
18:06
Márai újabb prózai epigrammái az író szerkesztésében (Népszava)
Márai Sándor prózai epigrammagyűjteményét, a Négy évszak című kötetet jelenteti meg Márai-sorozatának legújabb darabjaként a Helikon Kiadó - közölte a könyves műhely irodalmi vezetője az MTI-vel szerdán. Ambrus Éva elmondta, hogy az augusztus 10-e körül megjelenő kötetben a Füves könyvhöz hasonlóan rövid bölcsességek, Márai "sűrített világképei" olvashatók, ezek azonban a Füves könyvben…
aug. 1
18:21
Komorabb az idei ARC - 1400 pályamű érkezett (Népszava)
Komorabb hangulatú munkák érkeztek az idei ARC-pályázatra, mint eddig bármikor - összegezte Bakos Gábor zsűritag, a szervező kft. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten, a versengésre benyújtott plakátok értékelésének finisében. "(...) volt már ennél jóval színesebb, szellemesebb, viccesebb anyag, idén biztos, hogy komorabb lesz, mint eddig bármikor" - mondta Bakos Gábor. Az Élni és túlélni…
aug. 1
18:33
Nyugalom - Alföldi Róbert nagyjátékfilmje sötét ösztöneinkről (Népszava)
Csütörtökön kezdődik Alföldi Róbert első nagyjátékfilmjének forgatása; a Nyugalom című alkotás főszerepeiben Udvaros Dorottyát, Makranczi Zalánt valamint Gryllus Dorkát láthatja majd a közönség - erről maga a rendező beszélt szerdán az MTI-nek. Mint Alföldi Róbert elmondta, Bodzsár István producer kereste meg A nyugalom című regény megfilmesítésének ötletével. Bartis Attila könyve a sötét…
aug. 1
18:34
Beindult a KASZA - fellép a Boney-M is (Népszava)
Megkezdődött a KASZA fesztivál az észak-borsodi Kazincbarcikán: öt napon át, öt színpadon száz fellépő szórakoztatja a közönséget. Megfenték a KASZÁT Barcikán, de természetesen szó sincs jobbágylázadásról, csak arról, hogy immár negyedszer rendezték meg a KAzincbarcikai SZAbadidős Napokat. Bátyi Attila, a rendezvény főszervezője az MTI-nek arról számolt be, hogy négy évvel ezelőtt, amikor először…
aug. 1
19:52
Pénteken nyit a Nagycenki Művészeti Napok (Infostart)
Jandó Jenő zongoraművész és az Akadémia Vonósnégyes mellett idén osztrák, cseh és szlovák zenészek is fellépnek a 9. Nagycenki Művészeti Napok kamarazenei koncertjein. Az augusztus 3. és 13. között a nagycenki kastélyban és a Széchenyi István Emlékmúzeumban megrendezendő fesztiválon a zenetörténet minden részéből lesz szerző, akinek a művét előadják - közölte Kenessei Károly, az emlékmúzeum…
aug. 1
20:09
Szereti ön Händelt? (HVG)
A kérdésre a hazai közönség csak bizonytalanul válaszolhat; évek óta „elvonásban” van része. Miközben Európában a zeneszerző operáinak reneszánsza folyamatos, itthon még a tervezett bemutatók is elmaradtak. A Budafest egy érdekes kísérlet erejéig megkezdte a törlesztést: a Rinaldo című művet mutatták be a Hilton Dominikánus udvarában.
aug. 1
20:54
Siófokon a TehénParádé (Népszava)
Megérkeztek a tehenek Siófokra, a TehénParádénak nevezett köztéri kreatív kiállítás idei első állomására, ahonnan jövő héttől folytatják a körútjukat, majd az elárverezésükből befolyt összegből beteg gyermekek táboroztatását támogatják. Erről Csikós Gergely, az akció főszervezője beszélt szerdán. 21 alkotás látható a siófoki Petőfi sétányon, a Coke Clubban, de számuk méb nő. Ezeknek az…
aug. 1
23:54
Aphrodité visszatér (Népszava)
Az olasz kulturális minisztérium szerdán bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Los Angeles-i Getty-múzeummal, véget vetve az évek óta tartó vitának, amely a múzeum birtokában lévő, Olaszország által visszakövetelt műtárgyakról folyt. Az olasz hatóságok szerint a szóban forgó ókori régészeti emlékeket, műkincseket illegálisan csempészték ki Itáliából: a Getty-múzeum most belegyezett 40…

2007. augusztus 2. csütörtök

aug. 2
5:42
Már készülnek a huszadik rendezvényre Kapolcson (Népszava)
"Hidegen fújnak a szelek" - énekli Galkó Balázs nótafa a Malomsziget végében álló hídon, és valóban, több hetes tikkasztó kánikula után hétfőre rendkívül lecsökkent a hőmérséklet, még a lélegzetünk is látszott a levegőben. Úgy tűnt, hogy a Művészetek Völgye egy kicsit megfagy, és nem csupán az anyagi nehézségek miatt, hanem a közönség megcsappanása miatt is elmarad néhány előadás.
aug. 2
6:09
Már magyarul is olvasható az interneten a Harry Potter befejező része (Népszava)
Már magyarul is olvasható az interneten a Harry Potter sorozat befejező része. Több változat is fellelhető a világhálón ezekből a kalózfordításokból, némelyik igen színvonalasnak mondható s legtöbbje "nemes" céllal készül(t); mégpedig az angolul nem tudó rajongóknak. Ez azonban nem mentség, a kalózfordást ugyanis szerzői jogokat sért, amelynek büntetése akár szabadságvesztés is lehet.
aug. 2
7:27
Pornószerep vár Scarlett Johanssonra - képeken a szexi színésznő (MaHu)
Jenna Jameson, a legendás pornósztár azt szeretné, ha életrajzi filmjében Woody Allen legújabb kedvence, Scarlett Johansson alakítaná őt. Sajnos a színésznő nem ilyen szereppel kíván bevonulni az örökkévalóságba, pedig biztos nem felejtenénk el.
aug. 2
7:38
Még ötvennégy belsősnek kell távoznia év végéig a közrádiótól (Népszava)
A nagy vihart kavart elbocsátási hullám után az év végéig még ötvennégy belső munkatársnak kell távoznia a Magyar Rádió (MR) kötelékéből - értesültünk az MR elnökétől. Az Üzemi Tanáccsal (ÜT) kötött megállapodás értelmében összesen 192 rádióst érintő csoportos létszámleépítés az év végéig zárul le, még háromszor tizennyolc munkatárstól kell megválni - mondta Such György. A rádióelnök közölte: még…
aug. 2
7:40
A hét filmje* (Népszava)
Az Elhagyott szoba című, Hollywoodból érkezett sokadrangú horrorfilmet az az Antal Nimród rendezte, aki a Kontroll-lal itthon közönségsikert, a nemzetközi fesztiválokon szakmai elismerést gyűjtött be. Amerikai bemutatkozása iránt az itthoni várakozás természetesen nagy, valószínűleg igazságtalanul felfokozott is. A csalódottság is visszhangosabb a lehangoló produktum láttán. Mondhatni, mi tudjuk,…
aug. 2
9:09
Brutális Britney? - Kólával és chips-szel tömi be síró fiai száját! (MaHu)
Megdöbbentő titkokat fecsegett ki Britney Spears egyik alkalmazottja - Állítása szerint a popsztár teljesen kiakad, ha a gyermekei sírva fakadnak, kólával és chips-szel próbálja elhallgattatni őket.
aug. 2
9:11
Aki elcsavarta James Bond fejét: képeken Denise Richards, a szexi színésznő (MaHu)
A modellből színésszé avanzsáló szépségek népes és népszerű táborának csábos tagja Denise Richards, akinek a nagy áttörést a A világ nem elég című 007-es mozi hozta meg. James Bond mellett sokakat elvarázsolt - nézzék meg, mivel is!
aug. 2
9:13
Fogadtak: Jolie és Pitt húzza tovább, vagy Diaz és Criss Angel? (MaHu)
Az amerikaiak fogadásokat kötnek: melyik hollywoodi sztárpár kapcsolata lesz hosszabb életű? - A Female First magazin megszavaztatta az olvasókat, és bizony érdekes eredmények jöttek ki.
aug. 2
9:33
Diane Keaton eldobta az SZTK-keretet: Mert azt mondtam (MaHu)
Woody Allen egykori múzsája kedélyes családi-szinglis vígjátékban menthetetlenül tyúkanyós anyát játszik, kifejezetten élvezetesen. És végre nem a védjegyévé vált borzalmas keretben vannak a szemüveglencséi. Ennél sokkal többre nem fogunk emlékezni.
aug. 2
10:51
Különleges tömegsír a harmincéves háborúból (ANNO Online)
Különösen ritka lelet egy első világháborút megelőző időszakból származó katonai tömegsír, de Berlin mellett most éppen egy ilyet találtak a szakemberek. A megdöbbentő felfedezés a 17. században lezajlott harmincéves háborúban elesett katonák emlékét őrzi.
aug. 2
12:36
Igaz lehet a Madoc-sztori? – Amerika felfedezése új megvilágításban! (ANNO Online)
A modern DNS-elemzés fényt deríthet a titokra: Amerika első telepesei valóban a kelták voltak, vagy a számos erre vonatkozó szóbeszéd csupán a portugál és spanyol felfedezésekre féltékeny angol udvar kreálmánya? A vitatott elméletet egy régi kikötő maradványai is igazolhatják.
aug. 2
12:57
Újra együtt a Backstreet Boys - Kevin nélkül (MaHu)
Mostanában divat a nagy visszatérő koncertek szervezése. A Take That és a Spice Girls után újabb sikercsapat, a Backstreet Boys tagjai jelentették be, hogy ismét összeálltak, stúdióba vonultak, és októberre elkészül az új lemez.
aug. 2
12:57
Händel opera- bábokkal (orientpress)
A magyar operarepertoárból szinte teljesen kimaradnak Händel operái, pedig tőlünk nyugatra a barokk operairodalom felfedezése hozta meg az operajátszás újjászületését. Augusztus 3- án nem mindennapi feldolgozásban láthatja a közönség Händel Rinaldo című művét. A szentendrei Városháza udvarán tartott előadás bábszínházi formában eleveníti meg egy reménytelen szerelem történetét.
aug. 2
13:45
Óriás cápa a Filmzenei Fesztivál gálakoncertjén (Népszava)
Óriás, 16 méteres cápával és számtalan egyéb meglepetéssel ejtik ámulatba a közönséget a Filmzenei Fesztivál szombati budapesti gálakoncertjén - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.
aug. 2
14:44
Sztárparádé és játékőrület a Szigeten (MaHu)
Gáspár Laci és Lola versenyre hívja a játékos kedvű Sziget-lakókat és -látogatókat a Nagyszínpaddal szemben augusztus 8. és 15. között felállított játéksátorban.
aug. 2
14:59
Kik azok a KÉK-ek és mit akarnak? (HVG)
A tavalyi Építészbálon néhány fiatal fura szórólapokkal bombázta az illusztris vendégsereget. Kiáltványuk szerint arra szánták el magukat, hogy "elmozdítsák az építészetet a nyilvános érdeklődés középpontja felé". Rendezvényeken, beszélgetéseken, bemutatókon keresztül a szakmát és a közönséget is fel akarták rázni. Főként azért, hogy a magyar építészet újra bekapcsolódhasson a nemzetközi…
aug. 2
15:00
A Harry Potter kalózfordításai miatt jogi lépést tervez a magyar kiadó (Infostart)
Jogi lépéseket fontolgat a Harry Potter-sorozat utolsó részének interneten közzétett kalózfordításai miatt a kötet magyarországi kiadója, az Animus Kiadó - mondta a könyves műhely vezetője.
aug. 2
16:27
VölgyNapló - Ötödik nap (szinhaz.hu)
(ébred)álom, fogkrém, májkrémes kenyér, ezek a korai ízek a szájban, kezdődne a nap, reggel (hajnal) 10-kor, gyerekelőadással, spárga-tengeralattjáró, ez a címe neki, bitlisz-fanok is gyülekeznek a kapolcsi kolibri színpadon, ők csalódnak, gyerekek is gyülekeznek a kapolcsi kolibri színpadon, ők nem csalódnak, mindenki felelős mindenért, ezt tanuljuk most, a szülők gyerekek akarnak lenni, én is…
aug. 2
16:29
Völgynapló - Hatodik nap (szinhaz.hu)
A Művészetek Völgye az egyetlen hely, ahol egyedül is merek stoppolni. Az egyik sofőröm azt mondta, hogy a Völgy az egyetlen hely, ahol stopposokat mer felvenni. Mert másképp gondolkodunk, másképp viselkedünk.
aug. 2
16:37
Gőzerővel zajlanak a John Williams tiszteletére rendezett gálakoncert előkészületei (MaHu)
Augusztus 4-én este fél kilenctől John Williams tiszteletére tartanak nagyszabású, rendhagyó, exkluzív koncertet.
aug. 2
16:55
Rekviem Antonioniért (Népszava)
Több száz tisztelő, számos filmművész vett részt csütörtökön Ferrarában a hétfőn Rómában elhunyt Michelangelo Antonioni, a világhírű filmrendező tiszteletére rendezett gyászmisén. Az egyházi szertartás színhelye a Szent György bazilika volt, ahol csaknem 95 évvel ezelőtt megkeresztelték Antonionit: a rendező 1912 szeptember 29-én született a közép-olaszországi városban. A székesegyház előtti teret…
aug. 2
17:07
Budapest - Se álom, se vágy (szinhaz.hu)
Kállai Katalin interjúja Cserhalmi Györggyel.
aug. 2
18:27
Gáspár Laci lesz a 100 Tagú Cigányzenekar sztárvendége (MaHu)
Nem kis megtiszteltetés érte Gáspár Lacit, hiszen a világhírű, Magyar Örökség díjas 100 Tagú Cigányzenekar felkérte őt arra, hogy legyen sztárvendége a szombati esti Cigánykarneválnak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
aug. 2
18:29
Dívák koncertshow Nyíregyházán is (MaHu)
2007. márciusában álltak először színpadra a"Dívák" Budapesten, az IBS Színpadon. Az első rendezvények jótékony jelleggel születtek, hiszen a budapesti koncertek teljes bevételét mindig egy-egy beteg gyermek családjának adták a fellépők, és a szervezők.

Keresés