2007. augusztus 1. szerda

aug. 1
12:58
Egyre tehetetlenebbek vagyunk a vírusokkal szemben (Infostart)
Az orvosok ma lényegében tehetetlenek a vírusokkal és a baktériumokkal szemben, mert a víruskutatások az utóbbi öt-nyolc évben nem hoztak áttörést, a baktériumok pedig kettő-négy éven belül ellenállóak lesznek az újonnan kifejlesztett antibiotikumokkal szemben. Ezért a legfontosabb az elővigyázatosság és a megelőzés, illetve, hogy az orvosok egy alapfertőzésre ne rögtön a legújabb antibiotikumot…
aug. 1
19:53
Nemsokára itt az év leglátványosabb csillaghullása (Infostart)
Közeledik az augusztusi csillaghullás ideje, amelynek forrása a Perseidák meteorraj. A meteorzápor tetőzését a szakemberek két hét múlva várják, de már most érdemes az eget szemlélni, mert akár Budapestről is látni lehet egy-egy nagyobb meteort.
aug. 1
22:05
Jó tanács sportolóknak: felejtsék el a sportitalokat - jobb a tej! (Infostart)
Van, aki a vízre esküszik, mások a drága és különlegesnek ígért sportitalokat isszák, pedig az edzés után leginkább egy pohár tej segít a regenerálódásban - állítják brit kutatók.

2007. augusztus 2. csütörtök

aug. 2
11:06
Hat év után hozták vissza a kómából egy újszerű eljárással (Infostart)
Hat év után felébredt a kómaszerű állapotból egy amerikai férfi, akin kísérleti beavatkozást végeztek el orvosai. A férfi, aki korábban még rokonait is csak ritkán ismerte fel, ma tud enni, inni, és pár szót is kiejtett már.
aug. 2
11:21
Brokkolival és karfiollal megelőzhető a prosztatarák (Infostart)
Aki hetente kétszer eszik brokkolit és karfiolt, az akár a felére csökkentheti a prosztatarák veszélyét - állapították meg amerikai kutatók. A karfiol fogyasztása 52, a brokkolié 45 százalékkal csökkenti a veszélyt.

2007. augusztus 4. szombat

aug. 4
12:38
Útnak indult a Phoenix Mars-szonda (Infostart)
Útnak indította szombaton az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Phoenix Mars-szondát, amely a vörös bolygó jegében mikroorganizmusokat, vagy azok nyomát fogja kutatni.
aug. 4
18:51
Elárulja az autó, ha ivott a sofőr - képek az újdonságról (Infostart)
Alkoholszondaként is működik majd a Nissan új autója. A harmadik legnagyobb japán autógyártó bejelentése szerint a technológia még további fejlesztésre szorul, de már bevezethető.

2007. augusztus 5. vasárnap

aug. 5
22:01
A Progressz összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (Infostart)
A Progressz M-61 orosz teherűrhajó összekapcsolódott vasárnap este a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ.

2007. augusztus 6. hétfő

aug. 6
20:48
Sok cukor kell a repüléshez (Infostart)
A nektárszívó denevérek minden más földi emlősnél gyorsabban égetik el a cukrot, amely nélkül nem lennének képesek táplálkozás közben lebegni a levegőben - állapították meg brit és német tudósok.

2007. augusztus 8. szerda

aug. 8
5:30
Hatéves vándorútra indul a legöregebb ember (Infostart)
Vándorkiállításra indul Lucy, a valaha talált legidősebb ember csontváza. Az ötlet ugyanakkor heves vitákat váltott ki: számos tudós szerint a 3,2 millió éves leletek túlságosan törékenyek, nem szabadna utaztatni azokat.
aug. 8
8:51
"Megrendítő tragédia": tényleg kihalt a különleges emlős? (Infostart)
Kihalt a Jangce vizében honos kínai folyami delfin - állítja egy kutatócsoport, amelynek tagjai hat hétig keresték a ritka emlős példányait a folyóban, de egyet sem találtak. Úgy vélik: a delfin kipusztulásának fő oka a szabályozatlan halászat.
aug. 8
9:07
Mire vágynak a nők? - meglepő felfedezések (Infostart)
Egy brit kutatás szerint a nők egyáltalán nem kedvelik a kemény, macsó férfiakat, inkább a feminin arcvonásokkal rendelkezőket preferálják.
aug. 8
16:24
Szenzációs titkok a hosszú szakállúak népéről (Infostart)
Somogy megyében 15 újabb langobard sír, avar kori ház, valamint egy urnatemető került elő a Szólád határában július közepe óta tartó magyar-német régészeti feltárásokon.
aug. 8
21:48
Irányítanak a színek - nézzen a méhek szemével! (Infostart)
Az emberi szem számára a virágoskert színek tobzódását jelenti - a méheknek azonban táplálékforrást. Persze őket is a színek irányítják a tápláló virágporhoz - csak ők teljesen másmilyennek látják őket, mint mi.

2007. augusztus 9. csütörtök

aug. 9
11:34
Egy óra az űrből (Infostart)
Magyar idő szerint éjszaka Floridából felszállt az Endeavour űrsikló a többi között egy tanárral a fedélzetén. Barbara Morgan volt az egyik tartalék űrhajós, aki az 1986-ban felrobbant Challenger útjára készült. Most, 21 évvel késobb megvalósíthatja álmát.
aug. 9
20:20
Olcsó repülés: út a bőrrákhoz (Infostart)
Világszerte egyre többen használják ki az olcsó repülés lehetőségét, a brit orvosok azonban most megkongatták a vészharangot, mondván: a napfényes strandokra özönlő turisták fokozottan kiteszik magukat a bőrrák veszélyének.
aug. 9
20:48
Meglepő dolgok derültek ki az őseinkről (Infostart)
Jelentősen át kell írni az ember őstörténetét két kenyai lelet hatására. A Turkana tó közelében feltárt fosszília alapján ugyanis a mai ember két fontos őse nem egymás után következett az evolúciós láncban, hanem egymás mellett élt.
aug. 9
21:48
Összefügg a mellnagyobbítás az öngyilkossági hajlammal? (Infostart)
Egy amerikai kutatás szerint majdnem háromszor gyakrabban követnek el öngyilkosságot azok a nők, akik megnagyobbították a mellüket. Az eredmény egybevág több korábbi vizsgálat megállapításával is.
aug. 9
22:20
Kaméleonbútor a legújabb japán különlegesség (Infostart)
Interaktív, színváltoztatásra képes asztalt és székeket épített egy japán kutatócsoport. A Fuvapica bútorok a bennük elhelyezett érzékelők segítségével állapítják meg, milyen tárgyat helyeztek rájuk, és felveszik annak színét.

2007. augusztus 10. péntek

aug. 10
5:16
Újra használni kezdik a már betiltott vegyszert? (Infostart)
A maláriát, sárgalázat és más fertőző betegségeket terjesztő szúnyogok elkerülik azokat a házakat, amelyeket a DDT-vel permeteztek le. A vegyszert a világ sok országában betiltották, az Egészségügyi Világszervezet mégis ajánlja a használatát a maláriával különösen fertőzött területeken.
aug. 10
8:51
Megtalálták az elhízás ellenszerét! (Infostart)
Egy évtizeden belül kifejleszthetik azt a gyógyszert, melynek segítségével megakadályozható lesz, hogy akkor is kényszeresen együnk, amikor nem vagyunk éhesek. Erre egy hormon tanulmányozása során jöttek rá tudósok, akik szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak.
aug. 10
13:41
Esélyegyenlőséget szeretnének a feltalálók (Infostart)
Esélyegyenlőséget sürgetett az innováció terén a Feltalálók Világszervezetének elnöke. Vedres András Budapesten azt mondta: a független feltalálók, valamint a kis- és közepes vállalkozások a tőkehiány miatt gyakran hátrányba kerülnek találmányaik szabadalmaztatásakor
aug. 10
21:50
Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson az űrsikló (Infostart)
Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az Endeavour amerikai űrrepülőgép, amelyet két napja indítottak útjára Floridából.

2007. augusztus 11. szombat

aug. 11
8:14
Csodás császárszobor került elő - képekkel (Infostart)
Hadrianus római császár hatalmas márványszobrára bukkantak a kutatók Dél-Törökországban. Az ásatás vezetője azt mondta: a megtalált darabok alapján ez az egyik legszebb szobor, amely az uralkodóról készült. Hadrianus 117 és 138 között irányította a Római Birodalmat.
aug. 11
9:23
Aprócska aggyal is dolgozik a vízfejű férfi (Infostart)
Teljesen normális életet él egy francia férfi, akinek koponyája nagy részét víz tölti ki, és agya a szokásos méretnek alig negyedét teszi ki - írta meg a brit Lancet című orvosi hetilap.
aug. 11
9:50
Javítani kell az űrsiklót a visszatérése előtt? (Infostart)
Megsérült az Endeavour hőpajzsa - közölte az amerikai űrkutatási hivatal nem sokkal azután, hogy az űrrepülőgép kikötött a Nemzetközi Űrállomáson.
aug. 11
13:52
Minden korábbinál perzselőbb lesz a következő évtized (Infostart)
Újra és újra át kell írni a hőmérsékleti rekordokat a következő évtizedben - jósolják kutatók, akik először tudtak tudományosan megalapozott modellt alkotni erre az időszakra.

2007. augusztus 12. vasárnap

aug. 12
9:00
Modern életvitel: egyenes út a rákhoz? (Infostart)
A tüdőrákos megbetegedések száma csökkent, a melanómás esetek száma viszont jelentősen nőtt - állítják brit tudósok. A szigetország szakértői szerint az egyre több daganatos betegségnek a modern életvitel az oka.
aug. 12
12:27
Az Endeavour két asztronautája elvégezte első űrszerelési munkáját (Infostart)
Az Endeavour amerikai űrrepülőgép hét asztronautája közül ketten az előre eltervezettnek megfelelően elvégezték első külső űrszerelési munkájukat a Nemzetközi Űrállomáson. Ennek során kiderült, hogy az űrsikló hőpajzsának sérülése nem olyan veszélyes, mint először gondolták.

2007. augusztus 13. hétfő

aug. 13
6:39
Három nappal meghosszabbítják az Endeavour útját (Infostart)
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA döntése értelmében három nappal meghosszabbítják az Endeavour űrrepülőgép küldetését. A Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatott űrsikló így augusztus 22-én tér vissza a Földre.

2007. augusztus 15. szerda

aug. 15
5:19
A legendás amerikai elnök bizarr tulajdonságai (Infostart)
Abraham Lincoln egykori amerikai elnök arca asszimetriájának és egyéb furcsaságainak járt utána egy amerikai kutatócsoport. A politikus egyik legkülönösebb jellegzetessége az volt, hogy bal szeme időnként teljesen függetlenül mozgott a jobbtól.
aug. 15
6:05
Hajlítható, csavarható, vágható - és még mindig elem marad (Infostart)
Úgy néz ki, mint egy darab papír, csavarhatjuk, formázhatjuk, akár ollóval is belenyírhatunk - nem tűnik annak, mégis egy elemről van szó. Noha a szerkezetnek egyelőre csak egy néhány négyzetcentiméteres prototípusa létezik, feltalálói nagy reményeket fűznek alkalmazásához minden olyan területen, ahol kicsi, könnyű energiaforrásra van szükség.
aug. 15
6:39
Milyen gyorsan repül a baseball-labda a világűrben? (Infostart)
Megtartotta a világűrből közvetített első tanóráját az Endeavour fedélzetén utazó tanárnő. Barbara Morgan közel fél órán át válaszolt a gyerekek kérdéseire.
aug. 15
10:37
A gyereket is függővé teheti a chipset imádó anyuka (Infostart)
A zsíros, cukros és sós ételek függői lehetnek azok az utódok, akiknek édesanyja a terhesség kilenc hónapja alatt főleg gyorséttermi termékeket és különféle chipseket, édességeket fogyasztott - ezt a jelenséget figyelték meg tudósok a patkánykísérletek során.
aug. 15
21:16
Belestek a "természet gépházába" (Infostart)
Ausztrál tudósok megtalálták az egyik utolsó hiányzó láncszemet, amely segít megérteni, hogyan befolyásolják az óceánok a Föld éghajlatát.

2007. augusztus 16. csütörtök

aug. 16
8:19
Feltárják az első alföldi mamutot (Infostart)
Megkezdődhet a Jászfelsőszentgyörgy határában talált mamutcsontok régészeti feltárása, miután összegyűlt az ehhez szükséges pénz.
aug. 16
10:09
Hamarosan injekcióban kaphatjuk a fiatalságot (Infostart)
Már nem is olyan távoli lehetőség az öregedés megállítása, a kutatók ugyanis az utóbbi időben jelentős lépéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék az idős korban kialakuló betegségek romboló hatását.
aug. 16
11:45
Megdöntötték a fizika egyik alaptörvényét? (Infostart)
Német tudósok szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy túl lehet lépni a fénysebességet. Ha ez igaz, át kell írni az összes fizikáról szóló könyvet, amelyekben szerepel Albert Einstein speciális relativitáselméletének egyik alaptétele, miszerint semmi, semmilyen körülmény között nem haladhat gyorsabban a fény kerekítve 300 ezer kilométer/másodperces sebességénél.
aug. 16
20:33
A szőlő, a szója és a kudzu átsegít a változó kor nehézségein (Infostart)
Diétával is csökkenthetőek a klimax tünetei - derült ki állatkísérletekből. A polifenolok megtalálhatóak a szőlőben, a szójában és a kudzuban is.

2007. augusztus 19. vasárnap

aug. 19
15:35
Levált a Nemzetközi Űrállomásról az Endeavour űrsikló (Infostart)
Levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) vasárnap délután az Endeavour űrsikló, amely várhatóan kedden száll le a Kennedy Űrközpontban.
aug. 19
19:28
A kék szem a kulcs a zsenialitáshoz? (Infostart)
A kék szemű emberek hatékonyabban képesek tanulni, és jobban teljesítenek a vizsgákon, mint sötét szeműek - állapították meg amerikai kutatók. A barnáknak sem kell azonban elkeseredniük, mert ők jobban teljesítenek - ezért lesznek sikeresek például bizonyos sportágakban.

2007. augusztus 21. kedd

aug. 21
11:20
Fogmosás helyett is rágózott az ősember (Infostart)
Ötezer éves rágót fedezett fel egy brit régészhallgató Finnországban. A nyírfagyantából készült labdacs megőrizte újkőkorszaki rágcsálójának foglenyomatát is.

2007. augusztus 22. szerda

aug. 22
6:16
A sötét gyümölcsökkel leküzdhető a rák? (Infostart)
A sötét színű gyümölcsök és zöldségek hatékonyak lehetnek a rák ellen, legalábbis ezt állítják amerikai tudósok. A bíbor, kék és vörös színekért felelős vegyület ugyanis nemcsak lassítja a daganatos sejtek növekedését, hanem el is pusztítja azokat.
aug. 22
7:19
Rábukkantak a világ legöregebb lábnyomára? (Infostart)
Egyiptomi régészek szerint az általuk talált megkövesedett emberi lábnyom lehet a világ legrégebbi ilyen jellegű lelete.
aug. 22
9:47
Miért ne cipeljék magukkal vásárolni a nők a pasikat? (Infostart)
Végre megtalálták a legjobb indokot a tudósok arra, miért nem érdemes a vásárolni gyűlölő férfiakat magukkal cipelniük nőismerőseiknek vagy -rokonaiknak a szupermarketbe.

2007. augusztus 23. csütörtök

aug. 23
9:03
A fagyott füst a jövő szigetelőanyaga (Infostart)
Már 1931-ben felfedezték, mégis csak nemrég indult hódító útjára az aerogél, a világ egyik legkönnyebb szilárd anyaga, amely felszívja az olajfoltokat, megvéd a bombatámadás ellen és segíthet az asztronautáknak a Marson.
aug. 23
20:27
Emberek ezreivel végez az észrevétlen gyilkos (Infostart)
A szívbetegségben elhunytak három százalékának haláláért a túl erős zaj tehető felelőssé - figyelmeztet tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet. A hangos környezetnek számos más káros hatása is van.

2007. augusztus 24. péntek

aug. 24
5:56
Meglepő titkokat tár fel az ősi gyémánt (Infostart)
A Föld létrejötte után nem sokkal keletkezett gyémántszemcséket fedeztek fel ausztrál tudósok. A Nyugat-Ausztráliában megtalált, több mint négymilliárd éves apró drágakövek csak mintegy 300 millió évvel fiatalabbak a bolygónál.
aug. 24
5:58
Egy lépéssel közelebb az ember eredetének megfejtéséhez (Infostart)
Az emberi faj történetének eddig teljesen ismeretlen részeinek megismeréséhez nyújtanak segítséget azok a maradványok, amelyeket kutatók Etiópiában fedeztek fel. A mai gorillákra hasonlító őslény mintegy 10 millió évvel ezelőtt élt.
aug. 24
6:17
A testen kívüli élmény hamarosan valóság lehet (Infostart)
Svájci és brit kutatók megtalálták a módját annak, hogyan érhető el a testen kívüli élmény. Önkénteseken már tesztelték az eljárást, amely segíthet a távoperációk lebonyolításában is, de a játékiparnak is jól jöhet a felfedezés.

Keresés