2007. augusztus 1. szerda

aug. 1
7:16
Politikusok és építészek „vérfertőző” viszonya - videók (HVG)
Az egyik dolgozott a kínai kommunistáknak meg a Las Vegas-i kaszinóknak. A másik pedig Sztálinnak meg Mussolininak, aztán beszállt a New York-i ENSZ-palota tervezésébe. Építészek. Olykor zsenik, máskor szörnyetegek. De mit mondjunk a politikusokról, akik saját emlékművüket akarják látni, zokszó nélkül robbantatnak fel műemlékeket, és mindenbe beleszólnak?
aug. 1
7:33
Videofelvételt mutattak be az Afganisztánban elrabolt német férfiról (Népszava)
A fogságban készült videofelvételt mutatott be az al-Dzsazíra arab hírtévé kedden az Afganisztánban tálibok által elhurcolt német állampolgárról. A szalagon - amelynek hangja nem volt hallható az al-Dzsazíra műsorán - a férfi sziklás háttér előtt látható egy dombvidéken, miközben az egyik túszejtő kézi páncéltörő gránátvetőt szegez rá. A túsz, a felvételen úgy tűnt, sértetlen.
aug. 1
7:34
Négy afgán bíró holttestére bukkantak Gázni tartományban (Népszava)
Négy afgán bíró holttestére bukkantak szerdán az ország déli részén fekvő Gázni tartományban a helyi rendőrök. A bírákat két héttel ezelőtt rabolták el. Ugyanebben a tartományban tartják fogva a tálibok a dél-koreai keresztény közösség 21 tagját.
aug. 1
8:43
Ősszel parlamenti választásokat tarthatnak Nagy-Britanniában (Infostart)
Lehetséges, hogy már ősszel parlamenti választásokat tartanak Nagy-Britanniában - értesült a The Times brit napilap.
aug. 1
8:45
Videofelvételt mutattak be az Afganisztánban elrabolt német férfiról (Infostart)
A fogságban készült videofelvételt mutatott be az al-Dzsazíra arab hírtévé kedden az Afganisztánban tálibok által elhurcolt német állampolgárról.
aug. 1
8:57
Megkezdődött a kínai bányászok kimentése (Népszava)
Megkezdődött szerdán a vasárnap óta a föld alatt rekedt kínai bányászok kimentése az ország középső részén fekvő Honan tartományban. A mentőalakulatoknak sikerült a felszínre hozni az elsőt a tárnában raboskodó 69 bányász közül. A hatóságok folyamatosan kapcsolatban vannak a bányászokkal, akik kedden még valamennyien életben voltak.
aug. 1
8:59
Abe japán kormányfő leváltotta mezőgazdasági miniszterét (Népszava)
Abe Sindzo japán kormányfő szerdán leváltotta közpénzek sikkasztásával gyanúsított mezőgazdasági miniszterét. Akagi Norihiko kedden még úgy nyilatkozott, hogy nem távozik posztjáról, de miután a kormányfő magához rendelte, végül mégis benyújtotta lemondását - közölte a japán kabinet szóvivője. A miniszter az első áldozata a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vasárnapi súlyos szenátusi…
aug. 1
9:08
A proli Prága (168 Óra Online)
Az ismeretlen Prágába kalauzoljuk olvasóinkat. Ez a turisták számára ismeretlen negyed tán az igazibb Prága. Nem olyan fényes, de mindenképp eredeti. [Dátum: 2007. 07. 31. 00:00]
aug. 1
9:21
Megmenekült valamennyi kínai bányász (Népszava)
Megmenekült szerdán mind a 69 kínai bányász, akik negyedik napja voltak a föld alatt az ország középső részén fekvő Honan tartományban - közölték a helyi hatóságok. A bányászok azután kerültek vasárnap a föld fogságába, hogy tárnájukat víz árasztotta el.
aug. 1
10:41
"Káros lenne az amerikaiak gyors távozása Irakból" (Infostart)
Káros következményekkel járna egy Irakból való amerikai távozás - figyelmeztetett szerdán John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes egy Fülöp-szigeteki tv-csatornának adott nyilatkozatában.
aug. 1
10:41
Megmenekült kínai bányászok (HVG)
Megmenekült szerdán mind a 69 kínai bányász, akik negyedik napja voltak a föld alatt az ország középső részén fekvő Honan tartományban - közölték a helyi hatóságok.
aug. 1
10:43
Négy afgán bíró holttestére bukkantak Gázni tartományban (Infostart)
Négy afgán bíró holttestére bukkantak szerdán az ország déli részén fekvő Gázni tartományban a helyi rendőrök. Közben lázas tárgyalások folynak a dél-koreai túszok kiszabadításáért.
aug. 1
10:52
Hamász-küldöttséget hívtak meg Moszkvába (Infostart)
Oroszország egy Hamász-küldöttséget hívott meg Moszkvába a közeli napokban - közölte szerdán az iszlamista palesztin szervezet egyik parlamenti képviselője egy nappal azt követően, hogy az orosz vezetés egyértelműen Mahmúd Abbász palesztin elnök pártjára állt.
aug. 1
10:54
Újabb merényletek Bagdadban: 7 halott (Népszava)
Újabb merényleteket hajtottak végre Bagdadban. A terrorakcióknak az első jelentések szerint 7 halottja volt, köztük három amerikai katona. Egy amerikai járőrosztag gépkocsiját páncéltörő szerkezettel robbantották fel kedden este az iraki főváros keleti részén. Hárman meghaltak, hatan megsebesültek - közölte az amerikai hadsereg. Bagdad központjában szerdán délelőtt parkoló gépkocsiba rejtett…
aug. 1
11:06
Kéksapkások védik a civileket és a segélyszállítmányt Darfúrban (Infostart)
A világ legnagyobb létszámú békefenntartó erejének létrehozásáról döntött az ENSZ. A Biztonsági Tanács szavazásán jóváhagyták 26 ezer békefenntartó katona és rendőr kivezénylését Szudán polgárháború sújtotta Darfúr tartományába.
aug. 1
11:16
Újabb merényletek Bagdadban: 7 halott (HVG)
Újabb merényleteket hajtottak végre Bagdadban. A terrorakcióknak az első jelentések szerint 7 halottja volt, köztük három amerikai katona és négy civil.
aug. 1
11:27
Életbe léptették az útdíjrendszert Stockholm belvárosában (HVG)
Útdíjat kell fizetniük szerda reggel óta azoknak svéd gépkocsivezetőknek, akik behajtanak Stockholm belvárosába.
aug. 1
11:30
Egyre több a civil áldozat Irakban (HVG)
Irakban júliusban hirtelen megnőtt az erőszak polgári áldozatainak száma: legkevesebb 1652-en haltak meg, ami 33 százalékos növekedés júniushoz képest - közölte szerdán az ország védelmi és az egészségügyi minisztériuma.
aug. 1
11:31
Öngyilkos merénylet Bagdadban: 15 halott (Népszava)
Legkevesebb 15 halottja és 20 sebesültje volt a Bagdad központjában lévő, főleg síiták lakta Karrada kerületben szerdán elkövetett öngyilkos merényletnek. A terrorakciót egy öngyilkos merénylő követte el gépkocsiba rejtett pokolgéppel egy forgalmas, üzletekkel teli környéken, egy népszerű fagylaltozó közelében.
aug. 1
11:33
Németország nem enged a túszejtőknek (Népszava)
Németország nem enged az afgán túszejtők követeléseinek - fogalmazta meg a kormány álláspontját szerdán a konzervatív-szociáldemokrata koalíció egyik magas rangú politikusa. Peter Struck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának vezetője a tálibok azon követelésére reagált, hogy az ország vonja ki a nemzetközi békefenntartásban közreműködő katonáit a közép-keleti országból. A…
aug. 1
11:35
Öt négyzetkilométeres szőnyeg (Népszava)
Több mint öt és fél négyzetkilométeres a világ legnagyobb szőnyege, amelyet – hol is máshol – az egykori Perzsiában, Iránban mutatták be. A művön három falu lakói másfél éven keresztül dolgoztak. Összesen 38 kilót nyom. Elsősorban vörös, zöld és szürkés színeket elegyítettek az egészen pontosan 5625 négyzetméteres szőnyegen, amelyet egy sportpályán helyeztek el.
aug. 1
12:40
Örökre eltiltanák a doppingoló kerékpárost (HVG)
Végleges eltiltást követel a doppingoló versenyzőknek Francesco Moser, az olaszok legendás kerékpárosa.
aug. 1
12:48
Újabb magyar haláleset Horvátországban (HVG)
Átlagosan 15 magyar állampolgár veszti életét Horvátországban - közölte Dunai Péter zágrábi magyar konzul annak kapcsán, hogy ismét magyar haláleset történt az Adrián.
aug. 1
12:51
Vádalkut köthet az ügyészség a megvert nyitrai diáklánnyal (Infostart)
A nyitrai járási ügyészség szerint akár vádalku vagy az eljárás ideiglenes felfüggesztése is elképzelhető Malina Hedvig ügyében.
aug. 1
13:04
Berlin Washingtont bírálja a közel-keleti fegyvereladás miatt (Infostart)
Berlinben aggodalmat keltett a Közel-Keletre irányuló amerikai fegyverszállítás terve. Előbb a kormány szóvivője, majd a külügyi államminiszter is hangsúlyozta, hogy Berlinben kizárólag tárgyalások útján tartják megoldhatónak a térségbeli feszültséget.
aug. 1
13:05
Futballpályányi óriásszőnyeg (Népszava)
Több mint öt és fél négyzetméteres a világ legnagyobb szőnyege, amelyet – hol is máshol – az egykori Perzsiában, Iránban mutatták be. A művön három falu lakói másfél éven keresztül dolgoztak. Összesen 38 tonnát nyom. Elsősorban vörös, zöld és szürkés színeket elegyítettek az egészen pontosan 5625 négyzetméteres szőnyegen, amelyet egy sportpályán helyeztek el.
aug. 1
13:21
Elveszettnek hitt felvételek leplezik le a terroristákat (Infostart)
A Spiegel hamburgi hírmagazin főszerkesztőjének sikerült felkutatni azokat a hangszalagokat, amelyek több mint 30 évvel ezelőtt a stuttgarti bíróság zárt tárgyalásán készültek a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali terrorcsoport vezetői elleni per során. A hangfelvételeket felhasználják a szeptember elejére tervezett tévés dokumentumfilmben.
aug. 1
14:21
A Tesco nyert a rossz időn - mit veszünk, ha olvad az aszfalt? (Napi)
aug. 1
14:21
Császármetszéssel szült a 62 éves kismama (HVG)
A 62 éves asszony, a montenegrói kismamák korrekordere, császármetszéssel hozta világra kedden fiát.
aug. 1
14:23
Metro: az a drága Wal-Mart ne lett volna (Napi)
aug. 1
14:32
Rekordméretű bírság a brit légitársaságnak (Napi)
aug. 1
14:48
Vendégmunkások alkalmazását támogatja a szlovák kormány (Infostart)
Egyre nagyobb feszültségek mutatkoznak a szlovák munkaerőpiacon. Miközben az országban viszonylag magas a munkanélküliség, bizonyos ágazatok komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, ezért vendégmunkásokat alkalmaznak.
aug. 1
15:02
Castro "lélegzetvételnyi szünet nélkül" harcol felgyógyulásáért (Népszava)
Fidel Castro leszögezte, hogy "lélegzetvételnyi szünet nélkül" harcol felgyógyulásért, de arról nem tett említést, hogy várhatóan mikor tér vissza a hatalomba. A több mint egy éve betegeskedő, 80 esztendős kubai párt- és állami vezető, aki tavaly az országirányitás teendőivel ideiglenesen öcsét, Raúl Castrót bízta meg, szerdán nyilvánosságra hozott üzenetében kijelentette, hogy a kubai kormány a…
aug. 1
15:13
11 és 4 éves unokájával árult narkót egy nagymama (Népszava)
Tizenegy éves unokájával együtt árult kábítószert Los Angeles egyik külvárosában egy nagymama, de néha a négyévest is elvitte. Civilruhás rendőrök már két hete figyelték a 39 esztendős asszonyt, amint egy buszmegállóban fényes nappal két kutyával - Chihuahuákkal - és lányunokáival (hol egyikkel, hol másikkal) ácsorogva üzletel. A 11 éves lányka őrszemként szolgált: figyelte, hogy nem bukkan-e fel…
aug. 1
16:06
Elkelt a zenebirodalom (Napi)
aug. 1
16:06
Nem marasztalja el a rendőri vezetőt a jelentés (Infostart)
Brit sajtóhírek szerint nem marasztalja el a Scotland Yard vezetőjét az a csütörtökön nyilvánosságra kerülő jelentés, amit egy független rendőrségi vizsgálóbizottság készített a 2005. júliusi londoni merényletek után tévedésből lelőtt férfi ügyében.
aug. 1
16:06
Kész a jelentés a tévedésből lelőtt brazil férfi ügyében (HVG)
Elkészült a független rendőrségi vizsgálóbizottság (IPCC) jelentése a 2005. júliusi londoni merényletek után tévedésből lelőtt férfi ügyében - írta szerdán egy vezető brit napilap.
aug. 1
16:08
Katonai akció indult a dél-koreai túszok kiszabadítására (HVG)
Művelet indult a tálibok fogságába esett dél-koreaiak kiszabadítására - jelentette be szerdán egy illetékes a dél-afganisztáni Gázni tartományban, ahol a túszejtés történt két hete.
aug. 1
16:21
A verespataki bánya engedélye ellen szól a Soros Alapítvány (HVG)
A verespataki aranybánya engedélyeztetési folyamatának a leállítását és a tervvel kapcsolatos "visszaélések" megakadályozását kéri a romániai Soros Alapítvány.
aug. 1
16:41
Hetven halottja van a bagdadi gyilkos merényletnek (HVG)
Hetven halottja és közel száz sebesültje volt a szerdán Bagdadban történt két öngyilkos merényletnek: mindkét támadó gépkocsiját robbantotta fel, vérbe borítva az iraki főváros környékbeli utcáit.
aug. 1
16:47
Katonai akcióval akarják kiszabadítani a dél-koreai túszokat (Infostart)
Afganisztánban katonai akció indult a tálib fegyveresek által fogva tartott dél-koreaiak kiszabadítására. Az akció kockázatos, mert a túszokat kisebb csoportokban őrzik.
aug. 1
16:47
Egy kiló cukor 200 ezer dollárért - 4500 (!) százalékos infláció (Népszava)
A világ leggyorsabb tempójú inflációjával küzdő Zimbabweban 200 ezer zimbabwei dolláros bankjegyet hoztak forgalomba, amely mindössze 1 kilogramm cukor vásárlására elegendő. Az új 200.000 zimbabwei dolláros bankjegyért hivatalos árfolyamon 13 dollárt, a feketepiacon azonban csak 1 dollárt adnak. Az élelmiszer és üzemanyaghiány egyre gyakoribb, miután a zimbabwei kormány egyre nagyobb mértékben…
aug. 1
17:51
Nagy baj lehet a Garda-tónál (Infostart)
Vészesen apad a Garda-tó, Olaszország legnagyobb tava. A szárazság és a hőség miatt másfél hónap alatt közel 40 centivel lett alacsonyabb a tó vízszintje.
aug. 1
17:51
Szent Lőrinc könnyei hullanak majd augusztusban (HVG)
Szent Lőrinc könnyei, a hullócsillagok, azaz a Perseidák meteorraj érkezése a legérdekesebb égi jelenség augusztusban - mondta Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) titkára.
aug. 1
17:53
Szudán hivatalosan elfogadta az ENSZ BT dárfúri határozatát (HVG)
Akol Adzsavin Lam szudáni külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy országa elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előirányozza, hogy 26 ezer békefenntartó teljesítsen szolgálatot a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.
aug. 1
18:03
Kétségbeesett segélykiáltás: "Vernek és gyógyszereket kényszerítenek belém" (Infostart)
Egy orosz ellenzéki aktivista azt állítja, hogy erővel egy pszichitáriai klinikára szállították, ahol rendszeresen verik és gyógyszerekkel tömik tele. Larissza Arap esetét a világsajtó is felkapta, az orosz emberjogi ombudsman azt ígéri: kivizsgálja az ügyet.
aug. 1
18:05
Cáfolják a túszszabadítást (Népszava)
Mind a kabuli, mind a szöuli kormány cáfolta, hogy Afganisztán katonai műveletet indított volna 21 dél-koreai túsz kiszabadítására. Az afgán védelmi tárca közleménye szerint a hadművelet célja a Gázni tartományban található tálib lázadók leverése.
aug. 1
18:11
Kadhafi fia kitálalt (Népszava)
Líbiai közlés szerint egy jelentős fegyverüzlet Franciaországgal és egy korábbi líbiai ügynök kiadatása Nagy-Britanniából vezetett a bolgár egészségügyi dolgozók szabadon bocsátásához. A vitatott atomreaktor, amelyet Franciaország az észak-afrikai államnak építene, egyáltalán nem meghatározó - nyilatkozta szerdán Szeif el-Iszlam el-Kadhafi a Le Monde című francia napilapnak.
aug. 1
18:13
Újságírókat ítéltek halálra Iránban (Népszava)
Halálra ítélt tegnap egy iráni bíróság két kurd etnikumú másként gondolkodót. Az újságírók ellen a vád: isten ellenségei - jelentette a BBC. A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet szerint Adnan Haszanpúrt és Híva Butimart Marivan városában ítélték el. A két zsurnalisztának húsz napja van a fellebbezésre - ha a legfelsőbb bíróság elutasítja, felakasztják őket.
aug. 1
18:15
A kormány elfogadta az Európa-politikai stratégiát (Népszava)
A kormány szerdai ülésén elfogadta az Európa-politikai stratégiát, amelynek részleteit Göncz Kinga külügyminiszter ismertette a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Mint elhangzott, a Magyarország uniós vízióját 2014-ig meghatározó dokumentum elfogadását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg. Göncz Kinga kiemelte: Magyarország a szorosabb európai integráció mellett áll, mert egy…

Keresés