2007. augusztus 1. szerda

aug. 1
7:33
Videofelvételt mutattak be az Afganisztánban elrabolt német férfiról (Kripto Akadémia)
A fogságban készült videofelvételt mutatott be az al-Dzsazíra arab hírtévé kedden az Afganisztánban tálibok által elhurcolt német állampolgárról. A szalagon - amelynek hangja nem volt hallható az al-Dzsazíra műsorán - a férfi sziklás háttér előtt látható egy dombvidéken, miközben az egyik túszejtő kézi páncéltörő gránátvetőt szegez rá. A túsz, a felvételen úgy tűnt, sértetlen.
aug. 1
7:34
Négy afgán bíró holttestére bukkantak Gázni tartományban (Kripto Akadémia)
Négy afgán bíró holttestére bukkantak szerdán az ország déli részén fekvő Gázni tartományban a helyi rendőrök. A bírákat két héttel ezelőtt rabolták el. Ugyanebben a tartományban tartják fogva a tálibok a dél-koreai keresztény közösség 21 tagját.
aug. 1
8:43
Ősszel parlamenti választásokat tarthatnak Nagy-Britanniában (Infostart)
Lehetséges, hogy már ősszel parlamenti választásokat tartanak Nagy-Britanniában - értesült a The Times brit napilap.
aug. 1
8:45
Videofelvételt mutattak be az Afganisztánban elrabolt német férfiról (Infostart)
A fogságban készült videofelvételt mutatott be az al-Dzsazíra arab hírtévé kedden az Afganisztánban tálibok által elhurcolt német állampolgárról.
aug. 1
8:57
Megkezdődött a kínai bányászok kimentése (Kripto Akadémia)
Megkezdődött szerdán a vasárnap óta a föld alatt rekedt kínai bányászok kimentése az ország középső részén fekvő Honan tartományban. A mentőalakulatoknak sikerült a felszínre hozni az elsőt a tárnában raboskodó 69 bányász közül. A hatóságok folyamatosan kapcsolatban vannak a bányászokkal, akik kedden még valamennyien életben voltak.
aug. 1
8:59
Abe japán kormányfő leváltotta mezőgazdasági miniszterét (Kripto Akadémia)
Abe Sindzo japán kormányfő szerdán leváltotta közpénzek sikkasztásával gyanúsított mezőgazdasági miniszterét. Akagi Norihiko kedden még úgy nyilatkozott, hogy nem távozik posztjáról, de miután a kormányfő magához rendelte, végül mégis benyújtotta lemondását - közölte a japán kabinet szóvivője. A miniszter az első áldozata a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vasárnapi súlyos szenátusi…
aug. 1
9:08
A proli Prága (168 Óra Online)
Az ismeretlen Prágába kalauzoljuk olvasóinkat. Ez a turisták számára ismeretlen negyed tán az igazibb Prága. Nem olyan fényes, de mindenképp eredeti. [Dátum: 2007. 07. 31. 00:00]
aug. 1
9:21
Megmenekült valamennyi kínai bányász (Kripto Akadémia)
Megmenekült szerdán mind a 69 kínai bányász, akik negyedik napja voltak a föld alatt az ország középső részén fekvő Honan tartományban - közölték a helyi hatóságok. A bányászok azután kerültek vasárnap a föld fogságába, hogy tárnájukat víz árasztotta el.
aug. 1
10:41
"Káros lenne az amerikaiak gyors távozása Irakból" (Infostart)
Káros következményekkel járna egy Irakból való amerikai távozás - figyelmeztetett szerdán John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes egy Fülöp-szigeteki tv-csatornának adott nyilatkozatában.
aug. 1
10:43
Négy afgán bíró holttestére bukkantak Gázni tartományban (Infostart)
Négy afgán bíró holttestére bukkantak szerdán az ország déli részén fekvő Gázni tartományban a helyi rendőrök. Közben lázas tárgyalások folynak a dél-koreai túszok kiszabadításáért.
aug. 1
10:52
Hamász-küldöttséget hívtak meg Moszkvába (Infostart)
Oroszország egy Hamász-küldöttséget hívott meg Moszkvába a közeli napokban - közölte szerdán az iszlamista palesztin szervezet egyik parlamenti képviselője egy nappal azt követően, hogy az orosz vezetés egyértelműen Mahmúd Abbász palesztin elnök pártjára állt.
aug. 1
10:54
Újabb merényletek Bagdadban: 7 halott (Kripto Akadémia)
Újabb merényleteket hajtottak végre Bagdadban. A terrorakcióknak az első jelentések szerint 7 halottja volt, köztük három amerikai katona. Egy amerikai járőrosztag gépkocsiját páncéltörő szerkezettel robbantották fel kedden este az iraki főváros keleti részén. Hárman meghaltak, hatan megsebesültek - közölte az amerikai hadsereg. Bagdad központjában szerdán délelőtt parkoló gépkocsiba rejtett…
aug. 1
11:06
Kéksapkások védik a civileket és a segélyszállítmányt Darfúrban (Infostart)
A világ legnagyobb létszámú békefenntartó erejének létrehozásáról döntött az ENSZ. A Biztonsági Tanács szavazásán jóváhagyták 26 ezer békefenntartó katona és rendőr kivezénylését Szudán polgárháború sújtotta Darfúr tartományába.
aug. 1
11:31
Öngyilkos merénylet Bagdadban: 15 halott (Kripto Akadémia)
Legkevesebb 15 halottja és 20 sebesültje volt a Bagdad központjában lévő, főleg síiták lakta Karrada kerületben szerdán elkövetett öngyilkos merényletnek. A terrorakciót egy öngyilkos merénylő követte el gépkocsiba rejtett pokolgéppel egy forgalmas, üzletekkel teli környéken, egy népszerű fagylaltozó közelében.
aug. 1
11:33
Németország nem enged a túszejtőknek (Kripto Akadémia)
Németország nem enged az afgán túszejtők követeléseinek - fogalmazta meg a kormány álláspontját szerdán a konzervatív-szociáldemokrata koalíció egyik magas rangú politikusa. Peter Struck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának vezetője a tálibok azon követelésére reagált, hogy az ország vonja ki a nemzetközi békefenntartásban közreműködő katonáit a közép-keleti országból. A…
aug. 1
11:35
Öt négyzetkilométeres szőnyeg (Kripto Akadémia)
Több mint öt és fél négyzetkilométeres a világ legnagyobb szőnyege, amelyet – hol is máshol – az egykori Perzsiában, Iránban mutatták be. A művön három falu lakói másfél éven keresztül dolgoztak. Összesen 38 kilót nyom. Elsősorban vörös, zöld és szürkés színeket elegyítettek az egészen pontosan 5625 négyzetméteres szőnyegen, amelyet egy sportpályán helyeztek el.
aug. 1
12:51
Vádalkut köthet az ügyészség a megvert nyitrai diáklánnyal (Infostart)
A nyitrai járási ügyészség szerint akár vádalku vagy az eljárás ideiglenes felfüggesztése is elképzelhető Malina Hedvig ügyében.
aug. 1
13:04
Berlin Washingtont bírálja a közel-keleti fegyvereladás miatt (Infostart)
Berlinben aggodalmat keltett a Közel-Keletre irányuló amerikai fegyverszállítás terve. Előbb a kormány szóvivője, majd a külügyi államminiszter is hangsúlyozta, hogy Berlinben kizárólag tárgyalások útján tartják megoldhatónak a térségbeli feszültséget.
aug. 1
13:05
Futballpályányi óriásszőnyeg (Kripto Akadémia)
Több mint öt és fél négyzetméteres a világ legnagyobb szőnyege, amelyet – hol is máshol – az egykori Perzsiában, Iránban mutatták be. A művön három falu lakói másfél éven keresztül dolgoztak. Összesen 38 tonnát nyom. Elsősorban vörös, zöld és szürkés színeket elegyítettek az egészen pontosan 5625 négyzetméteres szőnyegen, amelyet egy sportpályán helyeztek el.
aug. 1
13:21
Elveszettnek hitt felvételek leplezik le a terroristákat (Infostart)
A Spiegel hamburgi hírmagazin főszerkesztőjének sikerült felkutatni azokat a hangszalagokat, amelyek több mint 30 évvel ezelőtt a stuttgarti bíróság zárt tárgyalásán készültek a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali terrorcsoport vezetői elleni per során. A hangfelvételeket felhasználják a szeptember elejére tervezett tévés dokumentumfilmben.
aug. 1
14:21
A Tesco nyert a rossz időn - mit veszünk, ha olvad az aszfalt? (Napi)
aug. 1
14:23
Metro: az a drága Wal-Mart ne lett volna (Napi)
aug. 1
14:32
Rekordméretű bírság a brit légitársaságnak (Napi)
aug. 1
14:48
Vendégmunkások alkalmazását támogatja a szlovák kormány (Infostart)
Egyre nagyobb feszültségek mutatkoznak a szlovák munkaerőpiacon. Miközben az országban viszonylag magas a munkanélküliség, bizonyos ágazatok komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, ezért vendégmunkásokat alkalmaznak.
aug. 1
15:02
Castro "lélegzetvételnyi szünet nélkül" harcol felgyógyulásáért (Kripto Akadémia)
Fidel Castro leszögezte, hogy "lélegzetvételnyi szünet nélkül" harcol felgyógyulásért, de arról nem tett említést, hogy várhatóan mikor tér vissza a hatalomba. A több mint egy éve betegeskedő, 80 esztendős kubai párt- és állami vezető, aki tavaly az országirányitás teendőivel ideiglenesen öcsét, Raúl Castrót bízta meg, szerdán nyilvánosságra hozott üzenetében kijelentette, hogy a kubai kormány a…
aug. 1
15:13
11 és 4 éves unokájával árult narkót egy nagymama (Kripto Akadémia)
Tizenegy éves unokájával együtt árult kábítószert Los Angeles egyik külvárosában egy nagymama, de néha a négyévest is elvitte. Civilruhás rendőrök már két hete figyelték a 39 esztendős asszonyt, amint egy buszmegállóban fényes nappal két kutyával - Chihuahuákkal - és lányunokáival (hol egyikkel, hol másikkal) ácsorogva üzletel. A 11 éves lányka őrszemként szolgált: figyelte, hogy nem bukkan-e fel…
aug. 1
16:06
Elkelt a zenebirodalom (Napi)
aug. 1
16:06
Nem marasztalja el a rendőri vezetőt a jelentés (Infostart)
Brit sajtóhírek szerint nem marasztalja el a Scotland Yard vezetőjét az a csütörtökön nyilvánosságra kerülő jelentés, amit egy független rendőrségi vizsgálóbizottság készített a 2005. júliusi londoni merényletek után tévedésből lelőtt férfi ügyében.
aug. 1
16:47
Katonai akcióval akarják kiszabadítani a dél-koreai túszokat (Infostart)
Afganisztánban katonai akció indult a tálib fegyveresek által fogva tartott dél-koreaiak kiszabadítására. Az akció kockázatos, mert a túszokat kisebb csoportokban őrzik.
aug. 1
16:47
Egy kiló cukor 200 ezer dollárért - 4500 (!) százalékos infláció (Kripto Akadémia)
A világ leggyorsabb tempójú inflációjával küzdő Zimbabweban 200 ezer zimbabwei dolláros bankjegyet hoztak forgalomba, amely mindössze 1 kilogramm cukor vásárlására elegendő. Az új 200.000 zimbabwei dolláros bankjegyért hivatalos árfolyamon 13 dollárt, a feketepiacon azonban csak 1 dollárt adnak. Az élelmiszer és üzemanyaghiány egyre gyakoribb, miután a zimbabwei kormány egyre nagyobb mértékben…
aug. 1
17:51
Nagy baj lehet a Garda-tónál (Infostart)
Vészesen apad a Garda-tó, Olaszország legnagyobb tava. A szárazság és a hőség miatt másfél hónap alatt közel 40 centivel lett alacsonyabb a tó vízszintje.
aug. 1
18:03
Kétségbeesett segélykiáltás: "Vernek és gyógyszereket kényszerítenek belém" (Infostart)
Egy orosz ellenzéki aktivista azt állítja, hogy erővel egy pszichitáriai klinikára szállították, ahol rendszeresen verik és gyógyszerekkel tömik tele. Larissza Arap esetét a világsajtó is felkapta, az orosz emberjogi ombudsman azt ígéri: kivizsgálja az ügyet.
aug. 1
18:05
Cáfolják a túszszabadítást (Kripto Akadémia)
Mind a kabuli, mind a szöuli kormány cáfolta, hogy Afganisztán katonai műveletet indított volna 21 dél-koreai túsz kiszabadítására. Az afgán védelmi tárca közleménye szerint a hadművelet célja a Gázni tartományban található tálib lázadók leverése.
aug. 1
18:11
Kadhafi fia kitálalt (Kripto Akadémia)
Líbiai közlés szerint egy jelentős fegyverüzlet Franciaországgal és egy korábbi líbiai ügynök kiadatása Nagy-Britanniából vezetett a bolgár egészségügyi dolgozók szabadon bocsátásához. A vitatott atomreaktor, amelyet Franciaország az észak-afrikai államnak építene, egyáltalán nem meghatározó - nyilatkozta szerdán Szeif el-Iszlam el-Kadhafi a Le Monde című francia napilapnak.
aug. 1
18:13
Újságírókat ítéltek halálra Iránban (Kripto Akadémia)
Halálra ítélt tegnap egy iráni bíróság két kurd etnikumú másként gondolkodót. Az újságírók ellen a vád: isten ellenségei - jelentette a BBC. A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet szerint Adnan Haszanpúrt és Híva Butimart Marivan városában ítélték el. A két zsurnalisztának húsz napja van a fellebbezésre - ha a legfelsőbb bíróság elutasítja, felakasztják őket.
aug. 1
18:15
A kormány elfogadta az Európa-politikai stratégiát (Kripto Akadémia)
A kormány szerdai ülésén elfogadta az Európa-politikai stratégiát, amelynek részleteit Göncz Kinga külügyminiszter ismertette a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Mint elhangzott, a Magyarország uniós vízióját 2014-ig meghatározó dokumentum elfogadását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg. Göncz Kinga kiemelte: Magyarország a szorosabb európai integráció mellett áll, mert egy…
aug. 1
18:28
A világhálón keresett bérgyilkost (Kripto Akadémia)
Interneten keresett bérgyilkost egy cseh férfi, hogy az végezzen egyik kollégájával. Ám lebukott, de egy időre így is megszabadult munkatársától, hiszen akár 15 évi börtönre is ítélhetik. A prágai rendőrség közleménye szerint az illetőt kedden letartóztatták. A 40 éves kutató a Prágától 30 kilométerre lévő Nymburkban dolgozott, és egy 52 éves kollégájától próbált végleg megszabadulni. A férfi női…
aug. 1
18:29
Vécék után postaládákba is pénzt szór a rejtélyes jótevő (Kripto Akadémia)
Már nem csupán vécékben szórja el rejtélyes adományait az az ismeretlen japán jótevő, aki eddig csak a nyilvános illemhelyeken 4 millió jent (6,21 millió forint) hagyott nyitott, címzés nélküli borítékokban - vagy pedig követői akadtak. Az elmúlt napokban több százezer jenes összegeket tartalmazó összegeket dobtak be borítékban az ország különböző helyein lévő postaládákba. Egy tokiói épülettömb…
aug. 1
18:31
Vége az erdőtüzeknek a Kanári-szigeteken (Kripto Akadémia)
A tűzoltóknak sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyek miatt Európa egyik legjelentősebb üdülőhelyén, a Kanári-szigeteken 14 ezer embert kellett kitelepíteni házakból, szállodákból és kempingekből - közölték szerdán tisztviselők. A károkat José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő is megszemlélte. Ilyen nagy tűzvész ötven éve nem volt az Afrika partjaitól nyugatra fekvő szigetcsoporton. A…
aug. 1
19:53
Békefenntartókat telepítenek Dárfúrba (Infostart)
Szudán elfogadja, hogy békefenntartókat telepítsenek Dárfúrba - jelentette be az afrikai ország külügyminisztere. Az afrikai térségben 2003 óta tart a polgárháború, aminek következtében eddig 200 ezren haltak meg.
aug. 1
20:09
Hatékonyabb fellépés a határon átnyúló bűnözés ellen (Kripto Akadémia)
A határokon átnyúló bűnözés elleni hatékonyabb fellépést segítheti, hogy Magyarország csatlakozik a Prümi-szerződéshez, amely az Európai Uniós tagállamok rendőrségei közötti adatcserét szolgálja - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján. Budai Bernadett elmondta: a kormány egyik legfontosabb feladata Magyarország és polgárainak védelme, ezért kötelezte el magát a kabinet a…
aug. 1
20:16
Meghalt a pápa elleni merényletben bűnrészességgel vádolt Antonov (Kripto Akadémia)
Meghalt Szófiában Szergej Antonov, aki azzal vádoltak, hogy részt vett a II. János Pál pápa elleni 1981-es merényletben - közölte szerdán a bolgár belügyminisztérium. Antonov természetes halállal hunyt el - közölte a tárca szóvivője. Georgi Gelev orvos szerint, akit a BTA hírügynökség idézett, Antonov néhány nappal ezelőtt halt meg.
aug. 1
22:00
Meghalt a pápa elleni merényletben bűnrészességgel vádolt Antonov (Metropol)
Meghalt Szófiában Szergej Antonov, aki azzal vádoltak, hogy részt vett a II. János Pál pápa elleni 1981-es merényletben - közölte szerdán a bolgár belügyminisztérium. Antonov természetes halállal hunyt el.
aug. 1
22:00
66 kutya és 105 macska egy családi házban (Kripto Akadémia)
Nem kevesebb mint 66 kutyát és 105 macskát talált a horvát rendőrség és az egészségügyi felügyelet a Zágráb melletti Velika Gorica egyik családi házában. Mint arról a Jutarnji List című horvát lap szerdán beszámolt, a ház gazdasszonya nem akarta beengedni a szomszédok által kihívott ellenőröket, ezért a tűzoltókhoz fordultak, ők nyitották ki az ajtót. A szomszédok az elviselhetetlen bűz miatt…
aug. 1
22:02
Művészetek Völgye - az idén nem kapnak pénzt a települések (Kripto Akadémia)
A Művészetek Völgye programjainak helyet adó települések az idén, most először nem kapnak bérleti díjként pénzt - tájékoztatta Márta István fesztiváligazgató szerdán az MTI-t. Elmondta, hogy a végelszámolást követően eddig néhány millió forintot mindig kaptak költségvetés-javításként a települések önkormányzatai, ám ezúttal - a fesztivál finanszírozási gondjai miatt - ez elmarad.
aug. 1
22:10
Kadhafi fia: a katonai megállapodás nyomott a latba az ápolónők elengedésében (Kripto Akadémia)
Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia szerdán úgy nyilatkozott, hogy a Franciaországgal kötött fegyvervásárlási szerződésnek és a Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott amerikai utasszállító gép ügyében vádolt líbiai ügynökkel kapcsolatos brit döntésnek nagy szerepe volt a bolgár ápolónők és az orvos elengedésében. Nicolas Sarkozy francia elnök azonnal megismételte azt a francia álláspontot, amely…
aug. 1
22:12
Drámai történet: "Nem akarok meghalni!" (Infostart)
Minden idők egyik legnagyobb árvize sújtotta Anglia egyes részeit az elmúlt két hétben. A katasztrófában 15 ezer ház rongálódott meg, tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Sajnos az árvíznek voltak halálos áldozatai is: egy apa és fia akkor veszítette életét, amikor egy pincéből próbálták egy benzines szivattyú segítségével kiszivattyúzni a vizet és a gázoktól megfulladtak. Egy 19 éves…
aug. 1
22:22
Szerbiai romák kértek menedéket Romániában (Kripto Akadémia)
Több mint száz szerbiai roma szökött át a szomszédos Romániába és nyújtott be menedékkérelmet a román hatóságokhoz - vált ismertté szerdán. A romák azt állították, hogy az őket ért támadások miatt menekültek Romániába a gyengén őrzött zöldhatáron keresztül. Egyesek arról számoltak be, hogy a szerb rendőrök ütlegelték őket, mások házaikra dobált Molotov-koktélokat (gyújtópalackokat) emlegettek. A…
aug. 1
23:42
Mégsem indult afgán katonai akció a dél-koreai túszok kiszabadítására (Infostart)
Afganisztánban a korábbi hírekkel ellentétben mégsem indult katonai akció a tálib fegyveresek által fogva tartott dél-koreaiak kiszabadítására. Az afgán hatóságok azt közölték: tárgyalások útján szeretnék rendezni a kérdést.
aug. 1
23:54
Malina Hedvig ügyének új összefüggéseit tárta fel az Új Szó (Kripto Akadémia)
Új részleteket derített ki Malina Hedvig nyitrai diáklány megverésével kapcsolatosan a pozsonyi Új Szó. Malina Hedvig ellen "ugyanaz a személy képviseli a vádat, aki annak idején kerületi ügyészként elkente" a volt szlovák köztársasági elnök, Michal Kovác fia elrablásának ügyét, s melynek következményeképpen az Ivan Lexa vezette akkori szlovák "titkosszolgálatnak végül sikerült megúsznia az…

Keresés