2007. október 1. hétfő

okt. 1
6:32
Az exit poll szerint a "narancsszínű erők" pártjai nyerték az ukrán választásokat (MaHu)
Exit-poll eredmények szerint 1-7 fős mandátumtöbbségre tehetnek szert a 450 fős ukrán parlamentben a "narancsszínű erők" pártjai, annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot az oroszbarát Régiók Pártja (PR) kapta a vasárnap tartott előrehozott választásokon - jelentette szalagcímben a Korrespondent.ua ukrán internetes honlap.
okt. 1
6:32
Ecuadorban a baloldali elnök hívei kerültek többségbe (Népszava)
Rafael Correa baloldali államfő hívei kerültek többségbe az alkotmányozó gyűlés tagjainak vasárnapi megválasztásán - közölték a quitói kormány miniszterei. Az elnök az eredményeket be sem várva bejelentette: "történelmi" győzelmet aratott.
okt. 1
6:49
Az ellenzék és a kormány is győztesnek tekinti magát Ukrajnában (Infostart)
A nyugatbarát ukrán ellenzék és az oroszbarát kormányoldal vezetője egyaránt saját pártját nevezte meg vasárnap az Ukrajnában megtartott előrehozott választások győztesének.
okt. 1
6:55
Elhunyt a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (Infostart)
Vasárnap este szívinfarktusban elhunyt Milan Jelic, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.
okt. 1
7:18
Bush-tanácsadó: "Gyűlölöm az összes iránit" (Infostart)
Testközelből ismerhették meg az amerikai külpolitikát azok a brit parlamenti képviselők, akik az amerikai védelmi minisztériumba látogattak, hogy az iraki és az iráni helyzetről tárgyaljanak.
okt. 1
7:18
A görög parlament elfogadta az új kormány programját (Népszava)
A görög parlament vasárnap éjjel háromnapi vita után szűk többséggel megszavazta a szeptemberi választások után felállt, Kosztasz Karamanlisz vezette régi-új konzervatív kormány programját.
okt. 1
7:30
Pusztító vulkánkitörés egy jemeni szigeten, legkevesebb 8 ember eltűnt (Infostart)
Kitört egy vulkán a Jemenhez tartozó Dzsabal at-Tair apró szigeten, lángba borítva annak jó részét. A szigetnek nincs állandó lakossága, de állomásoznak rajta katonák, és a szanaai kormány szerint legkevesebb 8 ember eltűnt.
okt. 1
7:42
Prőhle: Az Európai Uniónak kellene képviseltetnie magát az ENSZ BT-ben (Infostart)
Németország minden korábbinál következetesebben lép fel azért, hogy megerősítse szerepét az ENSZ Biztonsági Tanácsában - mondta az InfoRádióban Prőhle Gergely, a Roland Berger Stratégiai Tanácsadó szenior tanácsadója. A volt berlini nagykövet úgy látja, hogy az egyes országok helyett az Európai Unió egészének kellene képviseltetnie magát a BT-ben.
okt. 1
7:53
Húsz kormányellenes fegyveressel végeztek Afganisztánban a nemzetközi erők (Népszava)
Legalább húsz kormányellenes fegyveressel végeztek helyi idő szerint hétfőn hajnalban az afgán hadsereg és az Afganisztánban harcoló nemzetközi koalíció katonái az ázsiai ország déli részén - jelentette be az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció.
okt. 1
8:11
Öngyilkos merénylet Pakisztánban 15 halottal (Infostart)
Öngyilkos merénylő legalább 15 ember halálát és 22 személy sérülését okozta hétfőn egy robbantással Pakisztán északnyugati részén.
okt. 1
8:22
Öngyilkos merénylet Pakisztánban (HVG)
Legalább 15 ember halálát és 22 személy sérülését okozta hétfőn egy öngyilkos merénylőrobbantással Pakisztán északnyugati részén.
okt. 1
8:22
Összecsapások Srí Lankán - 19 halott (Infostart)
Meghalt 17 tamil harcos és két Srí Lanka-i katona a hadsereg és a lázadók összecsapásaiban az ázsiai szigetország északi részén - jelentette be hétfőn a hadsereg. A lázadók nem tulajdonítanak jelentőséget állítólagos veszteségüknek.
okt. 1
8:27
A japánok lemásolják a Bundesligát (HVG)
Harminchét japán futballszakember Németországban tanulmányozta a német élvonalbeli bajnokságot, a Bundesligát és a kluboknál folyó szakmai munkát. Színvonalban szerintük a J-League már ott tart, ahol a németek, szervezettségben még nem.
okt. 1
8:33
Ukrán választások: csak találgathatunk (Kitekintő)
A szomszédos országban szeptember végére kiírt előrehozott parlamenti választásoknak az exit-poll eredmények szerint nincs egyértelmű győztese.
okt. 1
8:33
Magyar képviselők az ukrán parlamentben? (Népszava)
Bekerülhet az ukrán parlamentbe a szocialista párt a vasárnapi választásokról készült egyik exit-poll hajnalban módosított eredménye szerint.
okt. 1
8:38
Elhunyt a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (orientpress)
Vasárnap este 51 éves korában váratlanul elhunyt Milan Jelics, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke. A politikus információink szerint infarktust kapott.
okt. 1
8:38
Ukrajna: mindkét oldal győztesnek tekinti magát (HVG)
A nyugatbarát ukrán ellenzék és az oroszbarát kormányoldal vezetője egyaránt saját pártját nevezte meg vasárnap az Ukrajnában megtartott előrehozott választások győztesének.
okt. 1
8:38
Verekedő olasz apácák (Népszava)
Három egymással felettébb hevesen perlekedő lapáca miatt a helyi egyházmegye érsek, Giovanni Battitsta Pichierri úgy döntött: bezárja az Apuliában található biscigliei Szent Kláráról elnevezett kolostort. Júniusban ugyanis két apáca, Annamaria és Gianbattista nővér belemartak a rendfőnöknő, Liliana arcába, majd a földre teperték. Szerintük főnöknőjük diktátorként uralkodott a klarissza nővérek…
okt. 1
8:55
Burmai valóság: tömeggyilkosság, kínzás, kábítószer (Infostart)
Több ezer tüntetőt, köztük buddhista szerzetesek százait ölték meg a burmai (mianmari) katonák, a holttesteket pedig a dzsungelben hagyták - állítja a junta egykori hírszerző tisztje. Mások rettenetes kínzásokról számoltak be, és arról, hogy a katonákat kábítószerrel bírják rá a szörnyűségek elkövetésére.
okt. 1
9:16
Izrael elkezdte 87 Fatah-tag kiengedését a börtönből (Népszava)
Izrael elkezdte hétfőn 87 olyan palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását, aki a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz vagy más kisebb csoportokhoz tartozik, de nem tapad vér a kezéhez, és ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt erőszakos cselekményben.
okt. 1
9:27
Bekerülhetnek a szocialisták az ukrán parlamentbe (MaHu)
Bekerülhet az ukrán parlamentbe a szocialista párt a vasárnapi választások szavazatainak eddig összesített több mint 40 százaléka alapján - jelentette az országos választási bizottság központjából az egyik ukrán hírtelevízió.
okt. 1
9:32
Csökken a civil áldozatok száma Irakban (HVG)
Ötven százalékkal kevesebb civil esett az iraki erőszak halálos áldozatául szeptemberben, mint augusztusban - jelentette be hétfőn az iraki kormány.
okt. 1
9:59
200,000 hektár szőlő a tét (Kitekintő)
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kész kompromisszumot kötni a borreformról, amelyet eddig több EU-tagállam is elutasított.
okt. 1
10:20
Felére csökkent a civil áldozatok száma Irakban (Infostart)
Ötven százalékkal kevesebb civil esett az iraki erőszak halálos áldozatául szeptemberben, mint augusztusban - jelentette be hétfőn az iraki kormány.
okt. 1
10:26
Kína bezár ezer szénbányát Peking körül (HVG)
A légszennyezettség csökkentése érdekében, jó tíz hónappal a jövő évi olimpia előtt legalább ezer Peking környéki szénbánya bezár.
okt. 1
10:36
Családon belüli válság az OMV-Mol-ügy? (HVG)
Az OMV-Mol ügy fejleményeiről, az egymással ütköző érvekről és ellentétes érdekekről, az osztrák-magyar kapcsolatokat megterhelő egyéb vitatémákról közölt - interjúkkal tarkított - többoldalas írást a Profil című osztrák magazin hétfőn megjelent számában.
okt. 1
10:48
"Baráti tűz" áldozatai lettek a dán katonák (Kitekintő)
Felmerült a gyanú, hogy nem tálib fegyverek áldozata lett a két halott dán katona Afganisztánban.
okt. 1
10:52
Izrael 87 Fatah-tagot enged ki a börtönből (Infostart)
Izrael elkezdte hétfőn 87 olyan palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását, aki a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz vagy más kisebb csoporthoz tartozik, de nem tapad vér a kezéhez, és ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt erőszakos cselekményben.
okt. 1
11:13
Fatah-tagokat bocsátanak szabadon (HVG)
Izrael elkezdte hétfőn 87 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz vagy más kisebb csoportokhoz tartoznak, de nem tapad vér a kezükhöz, és ígéretet tettek arra, hogy nem vesznek részt erőszakos cselekményben.
okt. 1
11:36
Kína a kulcs Mianmarhoz (Kitekintő)
Mianmar címszavakban: ENSZ-küldött érkezett tárgyalni a kormánnyal; XVI. Benedek is felszólalt a békés megoldás mellett; a japán diplomácia tiltakozik.
okt. 1
12:06
Ismét bíróság előtt egy régebbi merényletsorozat vádlottja (HVG)
Terrorszervezettel bűnszövetségben elkövetett merénylet vádjával per kezdődik a francia fővárosban az algériai Rachid Ramda, az 1995-ös párizsi merényletsorozat utolsó gyanúsítottja ellen.
okt. 1
12:28
Újabb per indul a párizsi merénylet egyik vádlottja ellen (MaHu)
Terrorszervezettel bűnszövetségben elkövetett merénylet vádjával per kezdődik a francia fővárosban az algériai Rachid Ramda, az 1995-ös párizsi merényletsorozat utolsó gyanúsítottja ellen. A per kezdetét hétfőre időzítették.
okt. 1
12:34
"Megbüntetjük a békefenntartók gyilkosait" (Infostart)
Az ENSZ főtitkára felháborítónak nevezte, hogy a hétvégén békefenntartókat öltek meg egy darfúri táborban történt rajtaütésben. Az akciót nem a szudáni kormányhoz kötött és emberiség elleni bűnökkel vádolt milíciák, hanem lázadók követték el. Mindez arra utal, hogy egyre nehezebb átlátni, mi történik Darfúrban.
okt. 1
12:39
Kézre került a Fatah al-Iszlám katonai vezetője (HVG)
Hétfőre virradóra elfogták a Fatah al-Iszlám szervezet katonai vezetőjét az észak-libanoni Baddávi palesztin menekülttáborban - közölte egy palesztin illetékes.
okt. 1
12:46
Nem kell a Nobel-díjad! (Kitekintő)
Az irodalmi Nobel-díj már nem ragyog régi fényében. Egyes nem túl kooperatív szerzők odáig is elmentek, hogy visszautasítsák a díjat, gyakran azzal vádolva meg, hogy már nem pártatlan.
okt. 1
12:50
Elfogták a Fatah al-Iszlám katonai vezetőjét Libanonban (Infostart)
Elfogták a Fatah al-Iszlám szervezet katonai vezetőjét hétfőre virradóra az észak-libanoni Baddávi palesztin menekülttáborban.
okt. 1
13:01
Bodrogi francia lenne, de az olimpián magyarként indul (HVG)
Az egyéni időfutamban világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László még ebben az évben francia állampolgárságért folyamodik, ám az országúti kerékpáros a jövő évi pekingi olimpián biztos, hogy magyarként versenyez.
okt. 1
13:35
"Az ukrán választás politikai egyeztetések eredménye volt" (Népszava)
A vasárnapi előrehozott ukrajnai választás politikai egyeztetések eredménye volt, de a társadalmi hangulat nem támogatta és nem is támogathatta a politikusok e döntését - írta hétfőn a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos orosz lapban Mihail Pogrebinszkij.
okt. 1
13:45
Vihart kavart színdarab: Az utolsó zsidó Európában (HVG)
Lehet, hogy nálunk is bemutatják azt az elsősorban zsidó-, keresztény- és lengyel-pukkasztó darabot, amelyet októberben ismét műsorára tűz a világ egyik legprovokatívabb teátruma, a New York-i Zsidó Színház.
okt. 1
14:17
Egy kihallgatási jegyzőkönyv szerint Zentai nem bűnös (HVG)
A II. világháború idején gyilkossággal vádolt Charles Zentait (Zentai Károly) "tisztázza" egy archivált tanúkihallgatási jegyzőkönyv, amelyben Zentai volt parancsnoka egyik beosztottjára, nem pedig Zentaira vall a 18 éves Balázs Péter zsidó fiatalember megkínzása és meggyilkolása ügyében - írta az The Australian című ausztrál lap hétfőn, internetes honlapján megjelent írásában.
okt. 1
14:34
Václav Havel főszerkesztő egy napra (Népszava)
Főszerkesztő lesz egy napra Václav Havel volt cseh államfő. A 70 éves drámaíró szerdán 24 órára átveszi a Hospodárské noviny (HN) című napilap főszerkesztői tisztségét - jelentette be Petr Simunek, a HN főszerkesztője. Simunek elmondta, hogy Havel "egészen határozott álláspontokat" szándékozik kifejteni a lap október 4-i számában. A lap a jövőben is helyt ad majd előkelő személyiségek írásainak,…
okt. 1
14:43
Megkezdődött az antwerpeni rasszista gyilkos pere (MaHu)
Megkezdődött hétfőn a belgiumi Antwerpenben annak a fiatalembernek a pere, aki tavaly májusban hidegvérrel lelőtt egy fekete bőrű és egy török nőt, valamint egy kétéves belga kislányt.
okt. 1
14:49
Koszovó: New York után Brüsszel próbálkozik (Kitekintő)
A két fél nem tudott megegyezésre jutni az Egyesült Államokban rendezett tárgyalás során, ám legközelebb Brüsszelben kívánják folytatni az egyezkedést.
okt. 1
14:53
Vulkánkitörés a Vörös-tengeren (orientpress)
Még mindig keresik a túlélőit annak a vulkánkitörésnek, amely a Vörös-tenger egyik szigetén történt hétfőn. A Dzsabal at-Tair névre hallgató apró szigetecske ugyan lakatlan, de katonai egységek állomásoztak rajta a vulkán kitörésekor. Eddig két halálos áldozatra bukkantak, de több katona is eltűnt.
okt. 1
15:15
Botrányos tanévnyitó: tolvajozott az államfő (HVG)
A felsőoktatási tanévnyitó alkalmából a moldvai Iasi-ba hívott Traian Basescu államfő, az udvariaskodó, meleg hangú, buzdító szavak helyett ma azt mondta az Alexandru I. Cuza Egyetemen, hogy a román felsőoktatás legnagyobb hányada korrupt, amitől elakadt a lélegzete úgy a tanári karnak, mint a jelen lévő diákoknak.
okt. 1
15:25
Padlót fogott az óriásbank (Napi)
okt. 1
15:47
Öt éve van a postának a teljes liberalizációra (HVG)
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakminiszterei hétfőn Luxembourgban arról, hogy 2011-re halasztják a posta szolgáltatások teljes liberalizálását, és az újonnan csatlakozott tagországok többsége további kétéves, 2012 végéig tartó, átmeneti lehetőséget kap a piacfelszabadítás előkészítésére - közölték elnökségi forrásból.
okt. 1
16:12
Elrablói nyugtatózták be Maddie-t? Újabb spekulációk (MaHu)
Elrablói nyugtatózták be a kislányt május 3-án, különben hangosan kiabált volna- állítja Maddie McCann nagymamája 151 nappal a négyéves gyerek eltűnése után.
okt. 1
16:23
Timosenko új koalíciós kormányt alakítana (frissítve) (orientpress)
Az ukrán ellenzék vezetője Julija Timosenko a vasárnapi előrehozott választásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy új koalíciós kormányt alakítana és tárgyalásokat kezdeményez Viktor Juscsenko pártjával. A legújabb adatok szerint mintegy két százalék előnyhöz jutott a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja hétfő délután.
okt. 1
16:51
Átvette a vezetést a Régiók Pártja az ukrán választásokon (HVG)
Átvette újra a vezetést az ukrán kormányfő vezette Régiók Pártja (PR) hétfő estére az ukrajnai előre hozott választásokon, s a párt még további erősödésre számíthat a hátországának számító keleti és déli megyék eddig össze nem számlált szavazataiból.

Keresés