2007. október 1. hétfő

okt. 1
6:32
Ecuadorban a baloldali elnök hívei kerültek többségbe (Kripto Akadémia)
Rafael Correa baloldali államfő hívei kerültek többségbe az alkotmányozó gyűlés tagjainak vasárnapi megválasztásán - közölték a quitói kormány miniszterei. Az elnök az eredményeket be sem várva bejelentette: "történelmi" győzelmet aratott.
okt. 1
6:49
Az ellenzék és a kormány is győztesnek tekinti magát Ukrajnában (Infostart)
A nyugatbarát ukrán ellenzék és az oroszbarát kormányoldal vezetője egyaránt saját pártját nevezte meg vasárnap az Ukrajnában megtartott előrehozott választások győztesének.
okt. 1
6:55
Elhunyt a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (Infostart)
Vasárnap este szívinfarktusban elhunyt Milan Jelic, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.
okt. 1
7:18
Bush-tanácsadó: "Gyűlölöm az összes iránit" (Infostart)
Testközelből ismerhették meg az amerikai külpolitikát azok a brit parlamenti képviselők, akik az amerikai védelmi minisztériumba látogattak, hogy az iraki és az iráni helyzetről tárgyaljanak.
okt. 1
7:18
A görög parlament elfogadta az új kormány programját (Kripto Akadémia)
A görög parlament vasárnap éjjel háromnapi vita után szűk többséggel megszavazta a szeptemberi választások után felállt, Kosztasz Karamanlisz vezette régi-új konzervatív kormány programját.
okt. 1
7:30
Pusztító vulkánkitörés egy jemeni szigeten, legkevesebb 8 ember eltűnt (Infostart)
Kitört egy vulkán a Jemenhez tartozó Dzsabal at-Tair apró szigeten, lángba borítva annak jó részét. A szigetnek nincs állandó lakossága, de állomásoznak rajta katonák, és a szanaai kormány szerint legkevesebb 8 ember eltűnt.
okt. 1
7:42
Prőhle: Az Európai Uniónak kellene képviseltetnie magát az ENSZ BT-ben (Infostart)
Németország minden korábbinál következetesebben lép fel azért, hogy megerősítse szerepét az ENSZ Biztonsági Tanácsában - mondta az InfoRádióban Prőhle Gergely, a Roland Berger Stratégiai Tanácsadó szenior tanácsadója. A volt berlini nagykövet úgy látja, hogy az egyes országok helyett az Európai Unió egészének kellene képviseltetnie magát a BT-ben.
okt. 1
7:53
Húsz kormányellenes fegyveressel végeztek Afganisztánban a nemzetközi erők (Kripto Akadémia)
Legalább húsz kormányellenes fegyveressel végeztek helyi idő szerint hétfőn hajnalban az afgán hadsereg és az Afganisztánban harcoló nemzetközi koalíció katonái az ázsiai ország déli részén - jelentette be az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció.
okt. 1
8:11
Öngyilkos merénylet Pakisztánban 15 halottal (Infostart)
Öngyilkos merénylő legalább 15 ember halálát és 22 személy sérülését okozta hétfőn egy robbantással Pakisztán északnyugati részén.
okt. 1
8:22
Összecsapások Srí Lankán - 19 halott (Infostart)
Meghalt 17 tamil harcos és két Srí Lanka-i katona a hadsereg és a lázadók összecsapásaiban az ázsiai szigetország északi részén - jelentette be hétfőn a hadsereg. A lázadók nem tulajdonítanak jelentőséget állítólagos veszteségüknek.
okt. 1
8:33
Ukrán választások: csak találgathatunk (Kitekintő)
A szomszédos országban szeptember végére kiírt előrehozott parlamenti választásoknak az exit-poll eredmények szerint nincs egyértelmű győztese.
okt. 1
8:33
Magyar képviselők az ukrán parlamentben? (Kripto Akadémia)
Bekerülhet az ukrán parlamentbe a szocialista párt a vasárnapi választásokról készült egyik exit-poll hajnalban módosított eredménye szerint.
okt. 1
8:38
Verekedő olasz apácák (Kripto Akadémia)
Három egymással felettébb hevesen perlekedő lapáca miatt a helyi egyházmegye érsek, Giovanni Battitsta Pichierri úgy döntött: bezárja az Apuliában található biscigliei Szent Kláráról elnevezett kolostort. Júniusban ugyanis két apáca, Annamaria és Gianbattista nővér belemartak a rendfőnöknő, Liliana arcába, majd a földre teperték. Szerintük főnöknőjük diktátorként uralkodott a klarissza nővérek…
okt. 1
8:55
Burmai valóság: tömeggyilkosság, kínzás, kábítószer (Infostart)
Több ezer tüntetőt, köztük buddhista szerzetesek százait ölték meg a burmai (mianmari) katonák, a holttesteket pedig a dzsungelben hagyták - állítja a junta egykori hírszerző tisztje. Mások rettenetes kínzásokról számoltak be, és arról, hogy a katonákat kábítószerrel bírják rá a szörnyűségek elkövetésére.
okt. 1
9:16
Izrael elkezdte 87 Fatah-tag kiengedését a börtönből (Kripto Akadémia)
Izrael elkezdte hétfőn 87 olyan palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását, aki a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz vagy más kisebb csoportokhoz tartozik, de nem tapad vér a kezéhez, és ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt erőszakos cselekményben.
okt. 1
9:59
200,000 hektár szőlő a tét (Kitekintő)
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kész kompromisszumot kötni a borreformról, amelyet eddig több EU-tagállam is elutasított.
okt. 1
10:20
Felére csökkent a civil áldozatok száma Irakban (Infostart)
Ötven százalékkal kevesebb civil esett az iraki erőszak halálos áldozatául szeptemberben, mint augusztusban - jelentette be hétfőn az iraki kormány.
okt. 1
10:48
"Baráti tűz" áldozatai lettek a dán katonák (Kitekintő)
Felmerült a gyanú, hogy nem tálib fegyverek áldozata lett a két halott dán katona Afganisztánban.
okt. 1
10:52
Izrael 87 Fatah-tagot enged ki a börtönből (Infostart)
Izrael elkezdte hétfőn 87 olyan palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását, aki a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz vagy más kisebb csoporthoz tartozik, de nem tapad vér a kezéhez, és ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt erőszakos cselekményben.
okt. 1
11:36
Kína a kulcs Mianmarhoz (Kitekintő)
Mianmar címszavakban: ENSZ-küldött érkezett tárgyalni a kormánnyal; XVI. Benedek is felszólalt a békés megoldás mellett; a japán diplomácia tiltakozik.
okt. 1
12:34
"Megbüntetjük a békefenntartók gyilkosait" (Infostart)
Az ENSZ főtitkára felháborítónak nevezte, hogy a hétvégén békefenntartókat öltek meg egy darfúri táborban történt rajtaütésben. Az akciót nem a szudáni kormányhoz kötött és emberiség elleni bűnökkel vádolt milíciák, hanem lázadók követték el. Mindez arra utal, hogy egyre nehezebb átlátni, mi történik Darfúrban.
okt. 1
12:46
Nem kell a Nobel-díjad! (Kitekintő)
Az irodalmi Nobel-díj már nem ragyog régi fényében. Egyes nem túl kooperatív szerzők odáig is elmentek, hogy visszautasítsák a díjat, gyakran azzal vádolva meg, hogy már nem pártatlan.
okt. 1
12:50
Elfogták a Fatah al-Iszlám katonai vezetőjét Libanonban (Infostart)
Elfogták a Fatah al-Iszlám szervezet katonai vezetőjét hétfőre virradóra az észak-libanoni Baddávi palesztin menekülttáborban.
okt. 1
13:35
"Az ukrán választás politikai egyeztetések eredménye volt" (Kripto Akadémia)
A vasárnapi előrehozott ukrajnai választás politikai egyeztetések eredménye volt, de a társadalmi hangulat nem támogatta és nem is támogathatta a politikusok e döntését - írta hétfőn a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos orosz lapban Mihail Pogrebinszkij.
okt. 1
14:34
Václav Havel főszerkesztő egy napra (Kripto Akadémia)
Főszerkesztő lesz egy napra Václav Havel volt cseh államfő. A 70 éves drámaíró szerdán 24 órára átveszi a Hospodárské noviny (HN) című napilap főszerkesztői tisztségét - jelentette be Petr Simunek, a HN főszerkesztője. Simunek elmondta, hogy Havel "egészen határozott álláspontokat" szándékozik kifejteni a lap október 4-i számában. A lap a jövőben is helyt ad majd előkelő személyiségek írásainak,…
okt. 1
14:49
Koszovó: New York után Brüsszel próbálkozik (Kitekintő)
A két fél nem tudott megegyezésre jutni az Egyesült Államokban rendezett tárgyalás során, ám legközelebb Brüsszelben kívánják folytatni az egyezkedést.
okt. 1
15:25
Padlót fogott az óriásbank (Napi)
okt. 1
17:19
Eörsi Mátyás: nem bíztak meg azzal, hogy Grúziába utazzak (Kripto Akadémia)
Eörsi Mátyás cáfolta hétfőn azt az orosz médiajelentést, miszerint az Európa Tanács megbízta volna őt azzal: utazzon Grúziába, és ott igyekezzen utánajárni Zurab Zsvanyija volt grúz miniszterelnök halála körülményeinek.
okt. 1
17:31
Nyugtalanító kilátások az olajmamut előtt (Napi)
okt. 1
17:37
Kaszparov lesz az ellenzéki elnökjelölt (Kitekintő)
Gerri Kaszparovot, az egykori sakkvilágbajnokot vasárnap elsöprő többséggel választották meg elnökjelöltnek az orosz ellenzéki koalíciót alkotó pártok.
okt. 1
17:50
Putyin miniszterelnökként térhet vissza (Infostart)
Vlagyimir Putyin orosz elnök reálisnak tartja azt az elképzelést, hogy ő álljon a decemberi parlamenti választások eredményeként megalakuló új kormány élére, bár mint mondta, korai még ezen gondolkodni.
okt. 1
18:14
Újabb bankóriások figyelmeztettek (Napi)
okt. 1
18:31
Bécsben elfogtak egy bosnyák férfit, aki robbanóanyaggal akart bemenni az USA nagykövetségére (Metropol)
A rendőrség hétfőn Bécsben őrizetbe vett egy bosnyák férfit, aki robbanóanyaggal, szögekkel és iszlám irodalommal teli hátizsákkal akart bemenni az Egyesült Államok nagykövetségére.
okt. 1
18:48
Bécsben elfogtak egy bosnyák férfit, aki robbanóanyaggal akart bemenni az USA nagykövetségére (Kripto Akadémia)
A rendőrség hétfőn Bécsben őrizetbe vett egy bosnyák férfit, aki robbanóanyaggal, szögekkel és iszlám irodalommal teli hátizsákkal akart bemenni az Egyesült Államok nagykövetségére. A 42 éves férfit azt követően fogták el, hogy földre dobta hátizsákját, és menekülni próbált. Senki sem sebesült meg, a rendőrség azonban elővigyázatosságból lezárta a térséget, több busz- és villamosjáratot…
okt. 1
19:27
Megoldódni látszik a katonai baktérium rejtélye (Kitekintő)
Egy ritka, gyógyszernek ellenálló baktérium terjedt el világszerte az amerikai katonai kórházakban, legalább 27 ember halálát okozva az iraki háború kezdete óta.
okt. 1
21:23
Kész bíróság elé állni az Interpol bűnözéssel megvádolt elnöke (Kripto Akadémia)
Kész bíróság előtt megvédenie magát a dél-afrikai rendőrfőnök, aki egyben az Interpol elnöke, s akit azzal vádoltak meg, hogy hazájában kapcsolatot tart fenn a szervezett bűnözéssel.
okt. 1
21:25
Felakasztottak egy 15 éves fiút, mert dollárt találtak nála (Kripto Akadémia)
Afganisztánban a tálibok felakasztottak egy 15 éves fiút, mert dollárt találtak nála. A fanatikus kormányellenes lázadók öt darab egydollárost tömtek a szájába figyelmeztetéstül a falusiaknak, hogy ne merjék használni az amerikai fizetőeszközt.
okt. 1
22:01
Nem lesz magyar képviselő az ukrán parlamentben (Kripto Akadémia)
Szinte biztos már, hogy nem lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben, miután a legfrissebb adatok szerint nem tudja átlépni a 3 százalékos bejutási küszöböt a szocialista párt (SZPU), amely jelöltlistájának 11. helyén indította Tóth Mihályt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnökét.Héttfőn este tíz óra után, az ukrajnai előrehozott választások…
okt. 1
22:27
Göncz Kinga meghívta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt Budapestre (Kripto Akadémia)
Magyarországi látogatásra hívta meg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt Göncz Kinga hétfőn New Yorkban. "Én azt gondolom, lesz erre lehetőség, hogy vendégül lássuk" - mondta a magyar külügyminiszter az MTI-nek, hozzátéve, Ban Ki Mun szívesen tenne látogatást Magyarországon. Az ENSZ-főtitkár azért is örült a meghívásnak, mert - mint a külügyminiszternek elmondta - az 1956-os magyar forradalom idején 8-9 éves…

2007. október 2. kedd

okt. 2
5:54
Csak most indult per a rendőrök ellen az ártatlan férfi lelövése miatt (Infostart)
Akár több millió eurós büntetéssel is sújthatják a londoni rendőrséget a terroristának nézett és 2005-ben agyonlőtt brazil fiatalember halála miatt. A londoni Old Bailey bíróságon hétfőn kezdődött perben az ügyész azt mondta, hogy az alperes - azaz a londoni rendőrség - által végrehajtott alapvető hibák vezettek el a tragédiához.
okt. 2
6:10
Öngyilkos merénylet rendőrök ellen (Infostart)
Öngyilkos merényletet követtek el egy rendőrségi busz mellett az afgán fővárosban, a detonációnak az első hírek szerint számos áldozata van.
okt. 2
6:21
Nem lesz magyar az ukrán parlamentben (Infostart)
Végképp szertefoszlott az ukrán kormánypártok esélye arra, hogy többséghez jussanak a legfelsőbb tanácsban, miután szinte bizonyosan nem jut már be az újonnan megválasztott parlamentbe a szocialista párt, amely tagja volt az eddigi kormánykoalíciónak.
okt. 2
6:35
Öngyilkos merénylet történt az afgán fővárosban; halottak, sebesültek (Kripto Akadémia)
Öngyilkos merénylő hozott működésbe egy pokolgépet egy rendőrségi busz mellett kedden az afgán fővárosban, a detonációnak az első hírek szerint számos áldozata van. A belügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy legalább tíz sebesültje vagy halálos áldozata van a helyi idő szerint kora reggel Kabul nyugati részén elkövetett merényletnek. Ez volt a második öngyilkos akció négy napon belül az…
okt. 2
6:41
Az észak-koreai vezető Phenjanban fogadta a dél-koreai államfőt (Kripto Akadémia)
Kézfogással üdvözölte kedden Phenjanban Kim Dzsong Il észak-koreai vezető Ro Mu Hjon dél-koreai elnököt a két államférfi csúcstalálkozója előtt. Dél-koreai tévéfelvételek tanúsága szerint a kimért, ünnepélyes Kim és a szélesen mosolygó Ro rózsaszín papírvirágokat lengető több ezer észak-koreai ünneplése közepette rázott kezet.
okt. 2
7:23
A boszniai szerb parlamenti elnök lehet a boszniai Szerb Köztársaság új elnöke (Kripto Akadémia)
Igor Radojcicot, a boszniai szerb parlament elnökét jelölték hétfőn a boszniai Szerb Köztársaság (RS) előző nap váratlanul elhunyt elnökének utódául.
okt. 2
8:23
Hivatalosan már rend van Mianmarban (Infostart)
A mianmari külügyminiszter szerint külföldről támogatják a tiltakozó akciókat az ázsiai országban. Hivatalos források szerint 1200, ellenzéki politikusok szerint mintegy hatezer embert tartóztattak le az elmúlt napokban.
okt. 2
8:33
Erős földrengés és cunamiriadó Szumátránál (Kripto Akadémia)
A Richter-skála szerint 6,4-es erősségű földrengés rázta meg kedden az Indonézia délnyugati részén található Szumátra sziget nyugati partvidékét, aminek hatására az indonéz meteorológiai intézet cunamiriadót rendelt el. Egyelőre nem érkezett hír sem emberéletben, sem anyagiakban esett kárról. A rengés ugyanabban a térségben történt, mint a 25 halálos áldozatot követelő, mintegy 80 ezer házat…
okt. 2
8:39
A "narancsos" erők állnak győzelemre Ukrajnában (Kripto Akadémia)
Változatlanul a 2004-es "narancsszínű forradalom" utódpártjai állnak győzelemre az ukrán választásokon, a szavazatok összesítésének előrehaladtával azonban kedd reggelre tovább csökkent előnyük az eddigi kormánypártokkal szemben. Előzőleg, hétfő éjjelre szertefoszlott a kormánypártoknak az az esélye, hogy többséghez jussanak a legfelsőbb tanácsban, miután bizonyosan nem jut már be az új…
okt. 2
8:41
Szétrobbant egy kuka Izmirben (Kripto Akadémia)
Pokolgéprobbanás történt kedden a törökországi Izmirben egy bevásárlóközpont előtt, két ember megsebesült, egyikük súlyosan - jelentette az Anadolu török hírügynökség és a rendőrség szóvivője. A robbanás szétvetett egy szemeteskukát, a rendőrségi szóvivő szerint egy kis erejű, de nagy hangot adó pokolgép robbant fel. Kurd lázadók gyakran követnek el pokolgépes merényletet hasonló módon szerte az…
okt. 2
8:44
Korea-Korea csúcstalálkozó - hűvös fogadtatás (Kripto Akadémia)
A dél-koreai államfő észak-koreai látogatásra érkezett kedden; ez a második csúcstalálkozó az egymással nemzetközi jogi értelemben még mindig háborúban álló két Korea történetében. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök előzetes nyilatkozata szerint látogatása a kommunista északon lehetőséget nyit a több mint fél évszázada megosztott Koreai-félsziget békéjének helyreállítására, a két Korea…

Keresés