2007. október 1. hétfő

okt. 1
6:02
Meg akarja ismerni partnerét? Figyelje meg alvás közben! (Infostart)
Ébren könnyedén leplezik magukat, alvás közben azonban feltárul igazi természetük - alváskutatók szerint az önző vagy intoleráns emberek könnyen felismerhetők pihenési szokásaikról.
okt. 1
6:20
Bolyai-díj - A magyar tudomány a nemzetközi élvonalban tud lenni (Infostart)
A tudományos életünk nehéz átalakulás közepette zajlik, de fontos látni és láttatni, hogy eközben jelentős eredmények születnek, a magyar tudomány a nemzetközi élvonalban is tud lenni - hangsúlyozta a Bolyai-díj átvétele után Lovász László matematikus, akadémikus, aki szerint az elismerés az egész magyar tudománynak szól.
okt. 1
10:50
Lovász László: "Egy hazai kutató számára fontos az a közeg, ahol dolgozik" (Infostart)
Az élő biológiai rendszerek bonyolultságát és sokrétűségét matematikai eszközök nélkül nem lehet megérteni - mondta az InfoRádiónak az idei Bolyai-díjas Lovász László matematikus. A korábban már a matematika Nobel-díjának tartott Wolf-díjjal is kitüntetett professzor a biológia és a matematika közeledésére számít az elkövetkező években, és jelenleg maga is az agyhoz hasonló nagy hálózatok…
okt. 1
12:53
Falus: A matematika szükséges a betegségek megértéséhez is (Infostart)
A biológia ma már a matematika megrendelője, mert matematikai módszerek kellenek a betegségek megértéséhez, az oltások számítógépes tervezéséhez és a gyógyszerek mellékhatásainak előre becsléséhez - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Genetikai Intézetének igazgatója a Bolyai-díj kiosztója után. Falus András professzor, a Bolyai-díj kuratóriumának tagja azután nyilatkozott, hogy az idén…
okt. 1
20:44
Átverések és rögtönzések a szputnyik fellövésénél (Infostart)
Az egész világ csodálatát kiváltotta, amikor ötven évvel ezelőtt a Szovjetunióból fellőtték az első műholdat, a szputnyikot. Akkoriban szinte mindenki biztos volt benne, hogy egy professzionálisan kidolgozott program tette lehetővé ezt a hidegháborús győzelmet. Most azonban kiderült, hogy valójában rögtönzések sorozatáról volt szó.

2007. október 2. kedd

okt. 2
6:02
A beteg szív felkészíti magát a műtétre (Infostart)
A szívbetegségek okozta károk hatására a szerv nagyobb eséllyel viseli el a műtét okozta megpróbáltatásokat - derült ki egereken végzett kísérletekből. A brit kutatók remélik, hogy a pontos kémiai folyamatok megértése révén gyógyszerekkel is kiváltható lesz ez az alkalmazkodás.
okt. 2
6:33
Az első slukk mindent eldönthet (Infostart)
Azok a tinédzserek válnak a legnagyobb eséllyel nikotinfüggővé, akik már rögtön az első slukk után ellazultnak érzik magukat, ami kutatók szerint arra utal, hogy agyuk fogékonyabb a nikotinra.
okt. 2
20:54
Felhizlalták, majd borzalmas módon feláldozták a kisfiút (Infostart)
Az Andokban talált, a jégnek köszönhetően tökéletes épségben megőrződött szüzet és kisfiút előbb feltáplálták, majd feláldozták az isteneknek - állapították meg kutatók.

2007. október 3. szerda

okt. 3
21:52
Alacsonyak maradnak a korán érő gyerekek (Infostart)
A pubertáskorba túl hamar lépő gyerekek meg sem közelítik azt a magasságot, amelyet normális esetben elérhetnének, ráadásul egyre több kiskorút érint ez a betegség - jelentették ki kínai tudósok.

2007. október 4. csütörtök

okt. 4
6:25
Kevesebb vitaminnal tovább élhetünk (Infostart)
Az édességekről és vitaminkészítményekről való lemondás meghosszabbíthatja az életet - derült ki német kutatók vizsgálataiból. A szakemberek azt tapasztalták, hogy a szőlőcukor-bevitel csökkentése akár negyedével növeli egyes férgek élettartamát.
okt. 4
6:57
Este okos, reggel buta: a biológiai óra szabályozza a tanulást is (Infostart)
Csak este képesek új trükköket megtanulni a csótányok, reggel gyakorlatilag használhatatlanok - és ugyanez igaz a rágcsálókra is. Vagyis a tanulást a biológiai óra szabályozza - állapították meg amerikai kutatók.
okt. 4
10:11
"Hogyan parancsolja a csilit: injekcióban vagy epidurálisan?" (Infostart)
Megtalálták azt az érzéstelenítőt, amely anélkül blokkolja a fájdalmat, hogy közben elkábítana. A gyógyszer egyik alapja a kapszaicin, amitől a paprika csíp.
okt. 4
11:21
Veszélyes lehet a gyógynövények fogyasztása (Infostart)
A tájékozatlan betegeket olyan gyógynövények fogyasztására is ráveszik, amelyek veszélyeztethetik az egészségüket - figyelmeztettek brit orvosok.
okt. 4
12:52
A génekből olvashatják ki a rákveszélyt (Infostart)
A rákos megbetegedésekre hajlamosító genetikai jegyeket vizsgálja az a világviszonylatban is egyedülálló gép, amely a Magyar Onkológiai Intézetben működik. Az egyelőre kísérleti szakaszban tartó vizsgálatokat az Európai Unió úgynevezett Norvég Alapjából nyert félmillió euróból finanszírozzák.

2007. október 5. péntek

okt. 5
20:54
Harisnyából óvszer és a szerelemmérő (Infostart)
Hogyan lehet harisnyából óvszert készíteni? Mi a szerelemmérő? Mosószerből is készíthető üzemanyag? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik hétvégén a ellátogatnak a Csodák Palotájába, ahol az Európai Tudományfesztivál keretében harminchárom órán keresztül mutatnak be kísérleteket.

2007. október 6. szombat

okt. 6
9:46
Huszonöt füstmentes év után gyógyulhat meg a szervezet (Infostart)
Visszafordíthatatlan genetikai elváltozásokat okoz a dohányzás - állapították meg a kanadai Brit Columbia Rákkutató Központ kutatói, akik a jelenleg és a régebben dohányzók tüdejéből vett minták alapján hasonlították össze az egyes gének aktivitását. Tolnay Edina, a Pest-megyei Tüdőgyógyintézet orvos-igazgatója a hírre reagálva azt mondta az InfoRádiónak: a dohányzás károsítja a DNS egyes…

2007. október 8. hétfő

okt. 8
11:16
Mellrákot okozhat a korai abortusz (Infostart)
Egyesült államokbeli kutatók szerint drámaian megnöveli a melldaganat kockázatát, ha a nők még az első szülésük előtt abortuszon esnek át. A fiatalon művi vetélésen átesett nőknél 30 százalékkal gyakoribb az emlőrák, mint a korosztályukhoz tartozó többi nőnél.
okt. 8
12:31
Két amerikai és egy brit kapta az orvosi Nobel-díjat (Infostart)
Két amerikai és egy brit állampolgárságú kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta a 2007. évi orvosi Nobel-díjat, az őssejt-kutatás terén elért eredményeiért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Institut illetékes bizottsága.
okt. 8
16:19
A cukorbetegség gyógyításában is segíthetnek a Nobel-díjasok (Infostart)
Két amerikai és egy brit állampolgárságú kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta a 2007. évi orvosi Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Nobel Bizottság. Falus András immunológus-genetikus professzor a díjazottakról az InfoRádiónak elmondta: a cukorbetegség, a Parkinson-kór és immunhiányos betegségek gyógyítását segítheti elő a három tudós Nobel-díjjal…
okt. 8
17:13
Tudományos szenzáció Magyarországon: új ásványt fedeztek fel - képek (Infostart)
Új ásványt fedeztek fel Magyarországon, amelyet Koch Sándor nemzetközi hírű ásványtanprofesszorról "kochsándoritnak" neveztek el. A jelenlegi Magyarország területén új ásványra korábban még nem bukkantak. Sajó István, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az InfoRádiónak elmondta: 4.200 ásvány ismert a világon, ez a szám évente 40-50-nel emelkedik.
okt. 8
20:20
Újabb Nobel-díjat hoztak a kísérleti egerek (Infostart)
Az őssejtkutatásban elért eredményeiért kapta meg két amerikai és egy brit állampolgárságú tudós az idei orvosi Nobel-díjat. Mario Capecchi, Oliver Smithies és Martin Evans kísérleti egerekkel elért eredményei a jövőben rengeteg ember életét menthetik meg.
okt. 8
20:58
Az interneten olvashatók a "brit Leonardo" kéziratai (Infostart)
Már elérhetők a világhálón Nagy-Britannia egyik legjelentősebb tudósa, Robert Hooke kéziratai, amelyeket évszázadokig elveszettnek hittek, előkerülésük után pedig majdnem egymillió fontért vásárolták meg a köz javára.

2007. október 9. kedd

okt. 9
6:17
Rengeteget segíthet, de drága a műholdas távérzékelés (Infostart)
Nehezen kutatható területek feltárására, valamint ismeretlen régészeti lelőhelyek feltérképezésére alkalmas az a multispektrális műholdas távérzékelés, amely képes az űrből a föld felszínét vizsgálni, akár egy méter alatti felbontású felvételeket készíteni - mondta el a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tanársegéde. Sánta Gábor hozzátette: az ilyen típusú kutatások azonban ma még nem…
okt. 9
12:34
Francia és német kutató kapta a fizikai Nobel-díjat (Infostart)
Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapja az idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
okt. 9
16:17
Amit a Nobel-díjasoknak köszönhetünk: mobiltelefon, laptop, iPod (Infostart)
Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapta idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A két tudós 1988-ban, egymástól függetlenül fedezte fel az óriás magnetorezisztencia jelenségét, amely az elmúlt években lehetővé tette a számítógépes merevlemezek miniatürizálását és a rajtuk tárolható információ mennyiségének jelentős növelését.
okt. 9
22:04
Őslényre bukkantak a folyóban (Infostart)
Egy történelem előtti tengeri szörny maradványát találták meg Belfastnál egy folyóban.

2007. október 10. szerda

okt. 10
6:07
A rossz házasság gyilkosabb, mint a dohányzás (Infostart)
A rossz házasság sokkal veszélyesebb, mint a dohányzás - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese. Kopp Mária professzor azután nyilatkozott, hogy brit kutatók 9 ezer állampolgár vizsgálata után kimutatták: a rossz házasságban élők 34 százalékkal gyakrabban kaptak szívrohamot, mint a jó kapcsolatban élők.
okt. 10
8:04
Ránk hagyta lábnyomát a Tyrannoszaurusz rex (Infostart)
Egy Tyrannoszaurusz rexé lehet a majdnem egy négyzetméteres, három ujjú lábtól származó nyom, amelyet egy brit paleontológus fedezett fel az Egyesült Államokban, Montanában. Eddig mindössze egyszer fedeztek fel olyan lábnyomot, amelyet a félelmetes őslény hagyhatott.
okt. 10
9:23
Íme, a szépség tudományos általános képlete (Infostart)
Van, akinek a vágott szem tetszik, van, akinek a nagy, kerek. Van, aki a fitos orrot szereti, mások az egyenest. De hogyan írható le a szépségideál? És mi a szexi megjelenés kritériuma? A kutatók most ezt derítették ki.
okt. 10
12:07
Gerhard Ertl német tudós kapta idén a kémiai Nobel-díjat (Infostart)
Gerhard Ertl német kutató kapta idén a kémiai Nobel-díjat - jelentette be szerdán Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
okt. 10
12:57
Semmit sem ér a testmozgás, ha nem elég erőteljes? (Infostart)
Egy új tanulmány szerint a félrevezető kormányzati ajánlások miatt rengeteg brit hiszi azt, hogy a közepes megterhelést jelentő tevékenységek révén ugyanúgy megőrizhető az egészség, mint kemény edzés eredményeként.
okt. 10
13:19
Elvonókúra helyett migréngyógyszer segít az alkoholbetegeken (Infostart)
Elvonókúra helyett egy már forgalomban lévő, migrén elleni gyógyszer segíthet az alkoholbetegek gyógyításában - derült ki egy amerikai kutatásból. Problémát okozhat viszont, hogy a gyógyszernek kellemetlenek a mellékhatásai.
okt. 10
17:56
A Nobel-díj képlete: rozsda plusz környezetvédelem (Infostart)
A műtrágyagyártásban és az autók katalizátorainak működtetésénél is használják Gerhardt Ertl német professzor kutatási eredményeit, melyeknek köszönhetően idén ő kapta a kémiai Nobel-díjat - mondta el az InfoRádiónak Valyon József, a Kémiai Kutatóközpont tudományos osztályvezetője.

2007. október 11. csütörtök

okt. 11
6:07
Vérfürdők és mészárlások története (Infostart)
Nem múlik el nap, hogy ne szólnának híradások iraki vérontásról - és nem volt ez másképp a történelem jelentős részében sem. Az írásos emlékek mintegy 4.500 évre visszanyúlóan számolnak be a régen Mezopotámiának nevezett terület történetéről, amelynek jelentős része háborúk véres krónikája.
okt. 11
7:39
Kémiai anyaggal fegyelmezik rabszolgáikat a hangyák (Infostart)
Kémiai anyaggal fegyelmezik és ösztönzik munkára "rabszolgáikat", a levéltetveket a hangyák - derült ki egy friss tanulmányból.
okt. 11
18:01
Jó hír a Parkinson-kórosoknak (Infostart)
Az idei orvosi Nobel-díj is azt mutatja, hogy a genetika és az őssejtterápia reményteljes lehetőségeket nyújthat az idegsejtek fokozatos elhalásával járó Parkinson-kórban szenvedőknek - mondta az InfoRádiónak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház ideggyógyász főorvosa.
okt. 11
20:19
Évekkel később is védi a szervezetet az életmentő gyógyszer (Infostart)
Azután is védi a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer hatása a pácienseket, hogy azok már felhagytak annak szedésével - derül ki egy új kutatásból.

2007. október 12. péntek

okt. 12
5:19
Az időskori elbutulás ugyanolyan veszélyes, mint a terrorizmus (Infostart)
Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a 60 milliós lakosú szigetországban 2075-re több mint egymillióan lesznek a 100 év felettiek. Az egyre hosszabbodó életkor pedig hatalmas veszélyeket rejt magában: a terrorizmus vagy a globális felmelegedés mellett az emberiség újabb ellenségei az idős korban jelentkező betegségek lesznek.
okt. 12
5:30
Kiváló trágya lehet az emberi vizelet (Infostart)
Egy friss kutatás szerint nem kell messzire menniük a trágyáért azoknak a farmereknek, akik éppen kifogytak a pénzükből. Az emberi vizelet ugyanis nagyon gazdag nitrogénben és más ásványi anyagban.
okt. 12
6:46
Az éghajlatváltozás legújabb bűnbakja (Infostart)
A legújabb kutatások szerint eddig jelentősen alábecsülték a hajózás szerepét az éghajlatváltozásban, ez a közlekedési ág ugyanis majdnem kétszer annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a sokat bírált légi közlekedés.
okt. 12
13:37
Hatalmas, eltemetett völgyhidat találtak Nógrád megyében - kép (Infostart)
Egy hatalmas, eltemetett völgyhidat találtak Nógrád megyében - hangzott el a 48. Hídmérnöki Konferencián.
okt. 12
14:26
Feltárul a 20 millió évvel ezelőtti világ (Infostart)
Ipolytarnócon hazai és uniós forrásból készült el az a világviszonylatban is korszerű bemutatócsarnok, amit pénteken adtak át. A központban a bükkábrányi ősfák közül is kiállítottak hatot. Négy fa a miskolci Herman Ottó Múzeumba kerülne, itt azonban még nem készült el az a helyiség, ahol kiállítják őket, az építkezés költségvetéséből pedig 15 millió forint hiányzik.
okt. 12
20:32
Modernista stílusú a világ legrégebbi falfestménye (Infostart)
Francia régészek egy 11 ezer évesre becsült falfestményt fedeztek fel Szíria északi részén, Aleppótól északkeletre. A két négyzetméteres képen a vörös, fekete és fehér színek dominálnak.

2007. október 13. szombat

okt. 13
9:22
A tudatlanság halálos lehet (Infostart)
Rengeteg beteg nem tudja megnevezni az általa szedett gyógyszereket, amivel jócskán megnehezíti az orvosa dolgát, a félreértés pedig nem megfelelő kezeléshez vezethet - állapította meg egy amerikai vizsgálat.
okt. 13
13:42
Bizakodó a Nobel-békedíjas szervezet magyar tagja (Infostart)
Már az Egyesült Államok vezetése is rájött arra, hogy gazdasági károk nélkül is lehet tenni a klímaváltozás ellen - mondta el az InfoRádiónak az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) magyar tagja. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató az InfoRádiónak elmondta: a veszélyek reálisak, de úgy tűnik, hogy mind a gazdaságban, mind a társadalomban kedvező folyamatok…

2007. október 14. vasárnap

okt. 14
12:27
Lovász: "Előnyei és hátrányai is vannak, hogy nincs matematikai Nobel-díj" (Infostart)
Lovász László Wolf- és Bolyai-díjas matematikus szerint, mivel nincs matematikai Nobel-díj, a tudományág kevesebb figyelmet kap. Másrészről viszont a díjazás nem gyakorol nyomást a matematikusokra.
okt. 14
13:25
Bölcsőhalált okozhat a dohányfüst (Infostart)
Négyszer nagyobb az esélye annak, hogy egy csecsemő a bölcsőhalál áldozata lesz, ha az édesanyja dohányzik a terhesség ideje alatt, mint akkor, ha az anya nem szív cigarettát - derül ki egy friss kutatásból.
okt. 14
21:15
Milyen érzés lehet meghalni? (Infostart)
Milyen érzés lehet meghalni? A kérdés hátborzongató, előbb-utóbb azonban mindenki eltöpreng rajta, a kutatók pedig néhány esetben tudják is a választ.

2007. október 15. hétfő

okt. 15
4:24
Egy vérvizsgálattal kimutatható lesz az Alzheimer-kór (Infostart)
Forradalmi jelentőségű diagnosztikai módszert dolgoztak ki a tudósok az Alzheimer-kór korai felismerésére: egy vérvizsgálat kimutatja, veszélyeztetett-e a páciens, már hat évvel azelőtt, hogy szervezetében kifejlődne a betegség.
okt. 15
6:46
Asztmát okozhatnak a légfrissítők (Infostart)
Ötven százalékkal növeli az asztma kialakulásának valószínűségét a takarítóspray-k és az aeroszolos légfrissítők gyakori használata - állapították meg egy vizsgálatban, amely Európa tíz országára terjedt ki. Még a heti egyszeri használat is növeli a kockázatot.

Keresés