2007. április 17. kedd

ápr. 17
14:58
A klímaváltozás végezhet a kétéltűekkel (Infostart)
A klímaváltozás miatt pusztulhatnak ki az esőerdőkben élő hüllők és kétéltűek - derül ki egy kutatásból. Számuk egy Costa Rica-i rezervátumban 1970 óta 75 százalékkal csökkent.

2007. április 18. szerda

ápr. 18
10:09
Már Magyarországon is szűrik a méhnyakrákot okozó vírust (Infostart)
Magyarországon megnyílt az első két regionális centrum a méhnyakrákot okozó humánpapilloma-vírus fertőzések kiszűrésére és kezelésére - jelentette be Hernádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Nőgyógyászati Onkológia Tanszékének vezetője.

2007. április 20. péntek

ápr. 20
4:40
Születésnapi ajándék vezetett a felfedezéshez (Infostart)
Már a hivatalos felfedezés előtt 180 évvel, 1797-ben tettek említést az Uránusz gyűrűiről akkori csillagászok - állítja egy brit tudós.
ápr. 20
5:00
Vízzel árasztanák el az ősi emlékek lelőhelyét (Infostart)
Hétezer éves történelmi emlékek megsemmisülését okozhatja egy új duzzasztógát üzembe helyezése Irán déli részén.
ápr. 20
5:50
Hernyót a szívbe! (Infostart)
Olyan "robothernyót" fejlesztettek ki tudósok, amely képes behatolni a szív belsejébe, és ott különböző kezeléseket végrehajtani.
ápr. 20
9:19
Egészségesebb az eper alkohollal? (Infostart)
Az eper egészségesebb, ha koktéllal fogyasztják - derült ki egy kutatásból.

2007. április 21. szombat

ápr. 21
9:51
A vérben van a HIV új ellenszere? (Infostart)
Kísérletek azt mutatják, hogy az emberi vér egyik természetes összetevője blokkolja a HIV vírust. A felfedezés nyomán akár új gyógyszertípust is kifejleszthetnek a tudósok.
ápr. 21
12:02
A fiatal anyáknak jobbak az esélyei a mellrákkal szemben (Infostart)
Azoknál a nőknél, akik csak 30 éves koruk után vállalnak gyereket, megkétszereződik az örökletes mellrák kifejlődésének esélye - figyelmeztetnek a brit szakértők.

2007. április 22. vasárnap

ápr. 22
4:44
Megelőzték a csimpánzok az embert (Infostart)
Genetikailag sokfélébbek a csimpánzok, mint az emberi faj - derült ki egy kutatásból.

2007. április 23. hétfő

ápr. 23
7:44
Megtalálták az elhízás ellenszerét? (Infostart)
Brit tudósok egy olyan tápszer előállításán dolgoznak, amely átrendezhetné az anyagcsererendszert, ezáltal meg lehetne gátolni a gyermekek - és így később a felnőttek - elhízását.
ápr. 23
11:14
Indiai bérmunka: már műholdat is pályára állítanak (Infostart)
India fellőtte első kereskedelmi célú rakétáját Shriharikotából. Az űreszköz egy 352 kilogramm súlyú műholdat vitt magával.
ápr. 23
20:46
Háromdimenziós képek a Napról (Infostart)
Bemutatta a Napról készült első háromdimenziós fényképeket az Amerikai Űrkutatási Hivatal. Az új technika a kutatók reményei szerint javíthatja a napkitörések előrejelzését.

2007. április 24. kedd

ápr. 24
0:17
A hétvégi piálás mellrákot okozhat (Infostart)
Két üveg bor elfogyasztása egy hétvégi bulin duplájára emeli a mellrák veszélyét. Az alkohol ugyanis növeli a kór kialakulásáért felelős ösztrogén szintjét.
ápr. 24
1:32
Genetikusok védik a kínaiakat a ráktól (Infostart)
Kínai tudósok megtalálták azt a gént, amellyel megvédhetnek a ráktól.
ápr. 24
7:39
Rejtett kamera buktatta le a ritka rinocéroszt (Infostart)
Első alkalommal sikerült lefilmezni a Föld egyik legfélénkebb és legritkább állatát, a borneói orrszarvút.
ápr. 24
10:10
Választójogot kaphatnak a gépek is (Infostart)
Hatalmas felháborodást váltott ki a brit kormány megbízásából készített tanulmány, amely szerint hamarosan jogokat kell biztosítani a robotoknak. Több kutató is úgy véli, a dokumentummal csak elterelik a figyelmet a fontos kérdésekről.
ápr. 24
12:39
Valóban létezik a Superman-film titkos anyaga (Infostart)
A Superman-filmekből ismert kriptonitra bukkantak egy szerbiai bányában.
ápr. 24
15:26
Magyarországon egészségtelenebbek a gyorséttermi ételek (Infostart)
A Magyarországon kapható gyorséttermi ételek többet tartalmaznak a káros zsírokból, mint ugyanezen multicégek termékei Nyugat-Európa más országaiban - derül ki dán kutatók felméréséből, amelynek során 35 országban 74 adag sült burgonyát és csirkeszárnyat vizsgáltak. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke szerint nem biztos, hogy betartják a magyarországi előírásokat az egyes…
ápr. 24
16:04
Új daganatkezelési módszert finanszíroz az OEP (Infostart)
Áprilistól nemcsak vastag- és végbéldaganatos betegeknek, hanem a középsúlyos mellrákosoknak is finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt az új biológiai daganatkezelést, amely a daganatok vérellátását gátolja, és megakadályozza az áttétek képződését - jelentette be az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.
ápr. 24
17:26
Megtalálták a Föld mását a Mérleg csillagképben (Infostart)
Csillagászok megtalálták a Földhöz leginkább hasonlító bolygót a Naprendszeren kívül. A Mérleg csillagképben keringő bolygó képes megtartani felszínén a vizet, vagyis lehetnek rajta óceánok - tehát élet is.

2007. április 25. szerda

ápr. 25
7:55
Elképesző rekordot állított fel a teknős (Infostart)
Egy teknős több mint tíz órát töltött a tenger felszíne alatt, ezzel valószínűleg ő tartja a tüdős állatok "merülési rekordját".
ápr. 25
11:22
A magyar pálmák még nem nőnek az égig (Infostart)
Noha a telet még nem szeretik, a magyar nyár egyre kedvezőbb a pálmafák számára - mondta az InfoRádióban Mika János éghajlatkutató. A rossz hír az, hogy az éghajlatváltozásnak sokkal több növény lesz a vesztese, mint nyertese.
ápr. 25
18:13
Még lélegzik is a teljesen élethű japán robot (Infostart)
Saját robot-ikertestvérét alkotta meg egy japán robottechnilógiai szakember. A Geminoid a professzor hangján beszél, és a tapintást is érzékeli.

2007. április 26. csütörtök

ápr. 26
3:36
A városi madarak éjszaka énekelnek (Infostart)
A városokban élő vörösbegyek azért énekelnek éjjel, mert nappal olyan nagy a zaj, hogy nem győzik hangerővel a versenyt - állapították meg brit kutatók.
ápr. 26
3:43
Sikeres volt a sziámi ikerpárt szétválasztó operáció (Infostart)
Bizakodó a gyerekek felépülését illetően az a szaúd-arábiai orvos, akinek a vezetésével egy tizenhat órás műtét során a sebészek szétválasztottak egy kameruni sziámi ikerpárt.
ápr. 26
10:19
Kikérik a britek véleményét az emberi-állati embriókról (Infostart)
Nyilvános konzultációt hirdetett az embriókutatás engedélyezéséért felelős brit szervezet arról, felhasználhassanak-e a tudósok hibrid, azaz emberi és állati sejtek egyesítésével előállított embriókat a kutatásaikhoz.
ápr. 26
11:32
Aranyérmes találmányok (Infostart)
Két magyar találmány is aranyérmet szerzett a vasárnap véget ért 35. Genfi Találmányi Szalonon. Az új típusú biodízel és egy háromdimenziós orvosdiagnosztikai képalkotó eljárás mellett mindössze öt magyar találmány versenyzett. A Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára az InfoRádiónak elmondta, azért tudtak csak hét találmányt nevezni, mert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal…

2007. április 27. péntek

ápr. 27
7:35
Miért lesz egyes emberekből "éjszakai bagoly"? (Infostart)
A kutatók szerint egy génváltozat miatt válnak egyesek éjszakázókká. A felfedezés nyomán már kutatható lesz az a hatóanyag, amellyel az "éjszakai baglyok" nappal is ébren maradnak.
ápr. 27
12:30
Bravúrral mentették meg a kis orrszarvú életét az állatkertben (Infostart)
Kemény harcot vívtak a Fővárosi Állatkertben született kis orrszarvú életéért, miután anyja nem volt hajlandó szoptatni, így megfosztotta az anyatejben lévő létfontosságú, a kórokozók elleni védelemért felelős anyagoktól. Az ELTE Immunológiai Tanszékének docense a Magyar Tudományos Akadémián mutatta be az új immunológiai módszert, amellyel sikerült megmenteni Layla életét.

2007. április 28. szombat

ápr. 28
14:15
Rejtélyes, éjszaka világító felhők az égbolton (Infostart)
A sarkvidék magas légkörében megjelenő rejtélyes felhők kutatására indul a NASA új műholdja. A tudósok abban bíznak, hogy a felhők kialakulásának megértésével többet tudnak meg arról: hogyan védi meg a Föld atmoszférája bolygónkat a káros kozmikus sugárzásoktól.

2007. április 30. hétfő

ápr. 30
11:12
A szexuális játékokat már 30 ezer éve is alkalmazták (Infostart)
Számos bebetonozott nézetet dönthet meg egy új kutatás, amely szerint a kőkorszakban élő emberek szexuális kapcsolatai közel sem csak a fajfenntartást szolgálták.
ápr. 30
13:15
A Marsot sem kíméli a klímaváltozás (Infostart)
Gyors klímaváltozás zajlik a Mars felszínén, amelynek hatására elolvadhat a bolygó déli jégsapkája - állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai.

Keresés