2007. június 1. péntek

jún. 1
4:54
Szinte újjászülettek az új vaginát kapó nők (Infostart)
Olaszországban egy orvos helyreállította két nő vagináját, akiknek születésük óta deformált volt a nemi szervük. Mindehhez a nők testéből vett sejteket, és tenyésztett belőlük beültethető szövetet. Hasonló beavatkozást előtte még senki nem végzett.
jún. 1
17:55
Sikeres mobiltévés kísérlet (sat.hu)
A T-Mobile és az Antenna Hungária (AH) szerint sikeres az az április elején indított mobiltelevíziós kísérlet, amelynek során azt tesztelik, hogy a két szervezet rendszerei miképpen képesek együttműködni, s élvezhető földfelszíni tv-adást produkálni.
jún. 1
18:01
Etyeken tesztelhetik a kis műholdakat (sat.hu)
A volt szocialista országok közül elsőként Magyarország kezdte meg a csatlakozást az Európai Űrügynökséghez. A kormány tavaly döntött úgy, hogy a folyamatot le kell zárni, és az ügynökség teljes jogú tagjává kell válni. Ez tudományos és gazdasági szempontból is fontos lenne, mert megnyílnának azok a programok, lehetőségek, amelyek jelenleg még nem elérhetők a magyar kutatóknak, vállalkozásoknak.

2007. június 2. szombat

jún. 2
10:29
Féltették a világot, ezért elzárták felfedezésüket a tudósok (Infostart)
Öt, hetven évvel ezelőtt lepecsételt borítékra bukkantak a brit tudóstársaság, a Royal Society archívumában. A dokumentumok az atomreaktorok létesítéséhez adtak építési utasításokat.
jún. 2
18:53
Rábukkantak a világ legöregebb dinnyéjére (Infostart)
Egy 2.100 éves dinnye maradványait találták meg régészek egy ásatás során Japán nyugati részén.

2007. június 3. vasárnap

jún. 3
7:42
Megelőzhető a császármetszés egy számítógépes programmal! (Infostart)
Több ezerrel csökkentheti a császármetszések - Európában indokolatlanul magas számát - egy új számítógépes program. Egy több száz kismama bevonásával végzett brit vizsgálat azt bizonyítja, hogy aki a programot használja, kevésbé lesz ideges a szülés idején, és nagyobb valószínűséggel hozza világra gyermekét hagyományos úton. Az új programról a British Medical Journal hivatalos közleményben számolt…
jún. 3
8:57
Meglepő tanulmány: minden másként történt az ősemberekkel? (Infostart)
Brit kutatók megcáfolták az a széles körben elterjedt elképzelést, miszerint az ősemberek csak akkor kezdtek el felegyenesedve járni, amikor lejöttek a fáról. Egy friss tanulmány szerint őseink már akkor kifejlesztették ezt a képességet, amikor még a fákon éltek.
jún. 3
17:56
Délutáni szex a Cool TV-n (sat.hu)
Már több mint kétmillió háztartásba jut el a csatorna, jövő hétfőtől új arculattal és új műsorokkal jelentkezik.

2007. június 4. hétfő

jún. 4
5:18
Génterápiával gyógyítható az impotencia (Infostart)
Egy lépéssel közelebb kerültek amerikai kutatók ahhoz, hogy génterápiával gyógyítsák az impotenciát. Embereken és állatokon végzett kísérletek azt mutatják, van alternatív kezelés a merevedési problémákra.
jún. 4
7:00
A rákbetegek számára is csodaszer a ginszeng (Infostart)
Csökkenti a ginszeng a rákos betegek fáradtság érzetét, és javítja fizikai állapotukat - állapították meg az amerikai Mayo Klinika kutatói. A gyógynövény minden második betegnél hatásos. Rákkutatók egyelőre óvatosságra intenek a kutatás eredményét illetően.
jún. 4
10:57
Vetélést okozhat az éjszakai műszak (Infostart)
Az éjszakai műszak, illetve a heti 40 óránál több munka vetéléshez vezethet - állapították meg amerikai kutatók. Hétezer állapotos nőt vizsgáltak meg, és kiderítették, hogy aki a terhesség első három hónapjában kizárólag éjszaka dolgozik, annál hatvan százalékkal nő a vetésélés veszélye.
jún. 4
13:42
Egy nap alatt törték fel az új HD DVD és Blu-ray kódolást (sat.hu)
Újabb csata dőlt el filmipar és a kalózok közti háborúban az AACS, azaz a HD DVD és a Blu-ray lemezek másolásvédelemével kapcsolatban: az új változatot egyetlen nap alatt feltörték.
jún. 4
13:48
Műholdas hackerek őrizetben (sat.hu)
Spanyolországban háborút hirdettek a hatóságok a tévékalózok ellen. Azokról a technikailag felettébb képzett személyekről van szó, akik a kódolt műholdas adások jelét dekódoló kártyákat készítenek engedély nélkül.
jún. 4
16:58
Október 1-jén indul a magyar Music Television (sat.hu)
Október 1-jén indul a magyar MTV zenecsatorna - hangzott el egy sajtótájékoztatón hétfőn. Az új televíziócsatornánál nyáron kezdik meg a műsorvezetők kiválasztását. Míg a Viva tévé a lányokat és a fiúkat célozza meg elsősorban, addig a magyar MTV a fiúkat és a lányokat, vagyis az előzőek az elsődlegesek.
jún. 4
17:42
Akár a lábat is megmentheti a sikeres őssejtbeültetés (Infostart)
A századik súlyos beteget mentették meg az orvosok őssejtbeültetéssel a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centrumában. Ezzel az eljárással kerülhető el a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedései mellett az érelmeszesedéses betegek lábának amputálása, és az eljárást sikeresen alkalmazzák infarktusos betegek szívizomműködésének fokozására.
jún. 4
21:01
Tudományos kannibalizmus: zabálják fel egymást! (Infostart)
Saját ivadékaikat akarják felfalatni az Ausztráliát elözönlő aga varangyokkal a kutatók, hogy megállítsák túlzott szaporodásukat.
jún. 4
21:12
Itt az utolsó pillanat a cápák megmentésére (Infostart)
Egy ausztrál természetvédő szervezet szerint az elmúlt öt évben a veszélyben lévő szürke dajkacápák állományának tíz százalékát pusztították el a halászok.

2007. június 5. kedd

jún. 5
7:33
Mégsem volt szuperragadozó a dinoszauruszok királya (Infostart)
A Tyrannosaurus rex mégsem volt olyan gyors, mint korábban gondolták - állítja néhány tudós, akik modellezték az őskori ragadozó mozgását.
jún. 5
7:55
Szupernők márpedig nincsenek (Infostart)
Ön képes egyszerre telefonálni, főzni és segíteni a gyermekeknek a házi feladat megoldásában? A legtöbb dolgozó nő azt gondolja, hogy nem nagy dolog egy időben több feladatot elvégezni. A kutatók szerint azonban mindez káros az egészségre.
jún. 5
13:49
Ha a kutató szabad kezet kap (Infostart)
Magyarországnak is észre kellene vennie, hogy a világ vezető hatalmai ma már nem az alkalmazott, hanem az alapkutatások jelentőségét hangsúlyozzák, és ebbe fektetik a legtöbb pénzt - mondta az InfoRádióban az Európai Kutatási Tanács tagja, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.
jún. 5
20:27
Megalkották a beszélő papírt (Infostart)
Svéd tudósok olyan papírt állítottak elő, amely képes megszólalni. Az interaktív papír hirdetőtábla érzékeli a nyomást, ennek hatására bocsátja ki az előre felvett hangot.
jún. 5
21:44
Fiúgyereket akar? Kerülje a vegyszereket! (Infostart)
A vegyszerek lehetnek a felelősek azért, hogy egyre kevesebb fiúgyermek születik világszerte - vélik a kutatók. Az elmúlt harminc évben folyamatosan csökken a fiúk száma, és nő az elvetélt fiúmagzatoké.
jún. 5
22:17
Negyven perces műtét, és vége a cukorbetegségnek! (Infostart)
Műtéttel meg lehet gyógyítani a 2-es típusú cukorbetegséget. Azt még nem tudni, hogyan, de megszüntethetők a tünetek az eljárással, amellyel megkerülik az emésztőrendszer két szakaszát.
jún. 5
23:05
Öt éven belül gyógyítható a vakság (Infostart)
Őssejt-terápiával öt éven belül gyógyítható lesz a vakság - ígérik brit kutatók. Már dolgoznak azon az eljáráson, amellyel helyreállíthatják a károsodott retinát - jelentették be Londonban.
jún. 5
23:08
Tovább eshet a lapostévék ára (sat.hu)
A lapos - LCD és plazma - televíziókból folyamatosan egyre többet adnak el a hazai kereskedők, és szakértők szerint az áruk lassan utoléri majd a régi ládákét. Igaz, az év elején jósolt robbanás egyelőre várat magára. A számítógépes monitorok piacán pedig szinte már csak a lapos képernyő fogy.

2007. június 6. szerda

jún. 6
6:10
Az ember nyitott utat az idegen fajok előtt (Infostart)
A túlhalászás okozta a Fekete-tenger élővilágának jelentős megváltozását, ez tette lehetővé idegen fajok, elsősorban a medúzák elterjedését - mutatták ki brit tengerbiológusok. Korábban úgy vélték, hogy a betolakodó élőlények emberi segítség nélkül hódítottak.
jún. 6
7:40
Eddzen evés után, ha fogyni akar! (Infostart)
Az étkezés utáni testedzés hatékonyan segíti a súly csökkentését, mert megnöveli az étvágyat kordában tartó hormonok szintjét a szervezetben - állapították meg brit tudósok. A hormonoknak köszönhetően az edzést végzők kevésbé érzik magukat éhesnek a következő evés előtt.
jún. 6
13:36
Vitáznak az európai GPS-ről (sat.hu)
Kisebb vihar támadt Brüsszelben a legújabb uniós közvélemény-kutatás, a Galileo műholdas helymeghatározási program kapcsán: a kérdőív megfogalmazását ugyanis több újságíró célzatosnak, az abból leszűrt EU-bizottsági értékelést pedig (amely szerint az európai polgárok \"nagyon pozitívan\" vélekednek a Galileo-programról) eltúlzottnak találta.
jún. 6
14:37
Szenzációs lelet: egy csirkecsont miatt borul a történelem (Infostart)
A polinézek hamarabb érték el az amerikai kontinenst, mint Kolumbusz Kristóf - hozták nyilvánosságra kutatási eredményeiket új-zélandi tudósok. A bizonyíték egy csirkecsont.
jún. 6
15:04
Évente több mint hétezren halnak meg gyomor- és bélrákban (Infostart)
Évente mintegy ötezer ember hal meg vastagbélrákban, kétezer ötszázan pedig gyomorrákban - mondta a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke szerdán Tihanyban, a társaság hatnapos nemzetközi kongresszusának zárónapján. A vastagbélrák már a második helyre sorolható (a tüdőrák után) a Magyarországon leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések között - tette hozzá Rácz István professzor.…
jún. 6
20:44
Kilyukadt az űrállomás (Infostart)
Egy valószínűleg mikrometeorit ütötte lyukat fedeztek fel a szerdai űrsétájuk elején a Nemzetközi Űrállomás (ISS) burkolatán az orosz asztronauták, de a Zarja teherblokk külső sérülése nem fenyegeti az ISS biztonságát.
jún. 6
21:00
Karcsúvá tesz az örökmozgó gén (Infostart)
Amerikai és német tudósok olyan, a génekben lévő molekulát azonosítottak, amely valószínűleg segít megelőzni az elhízást. Ennek jelenléte ugyanis az izgő-mozgó emberekre jellemző, akik még akkor is több energiát égetnek el, ha tudatosan nem sportolnak.

2007. június 7. csütörtök

jún. 7
5:53
A mikrohullámú sütők miatt hízunk olyan gyorsan? (Infostart)
Egy brit tudós szerint a mikrohullámú sütők elterjedése jelentette a járványszerű elhízás kezdetét. Jane Wardie arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlsúlyos emberek száma 1984 után kezdett el meredeken emelkedni, ami egybeesik a mikrók és a készételek nagy-britanniai elterjedésével.
jún. 7
8:31
Lila színben fluoreszkáló békát fedeztek fel - nézze meg! (Infostart)
Tudósok 24 új állatfajt fedeztek fel Suriname hegyvidékén. A legérdekesebb egy béka, amelynek a hátát fluoreszkáló lila színű csíkok díszítenek.
jún. 7
15:39
A lábukkal is hallanak az elefántok (Infostart)
Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan állatnak, amelynek csaknem kétméteresek a fülei, nem lehet gondja a hallással. Kiderült azonban, hogy az afrikai elefántok nemcsak a fülükkel, hanem a lábukkal is "hallanak".
jún. 7
20:25
Áttörés az őssejt-kutatásban: nincs szükség emberi embrióra (Infostart)
Áttörést értek el amerikai és japán tudósok az őssejt-kutatásban: megállapították, hogy az egereknél a kötőszöveti sejtek helyettesíthetik az embrionális őssejteket. Ha ez igaz az emberek esetében is, akkor nem lesz szükség embriókkal folytatott, nagy vitát kiváltó kísérletekre.

2007. június 8. péntek

jún. 8
5:57
A cukor- és a szívbetegséget is megelőzi a csodagyógyszer (Infostart)
Egereken már sikerrel kipróbálták a kísérleti gyógyszert, amely a cukor- és a szívbetegséget is megelőzi. A gyógyszer azt a proteint blokkolja, amely a zsírt szállítja a szervezetben.
jún. 8
6:07
Sokmillió krónikus beteg reménye: a genetikai forradalom (Infostart)
Első alkalommal számoltak be kutatásaik eredményéről azok a brit tudósok, akik hét betegség genetikai hátterét kutatják. Szerintük néhány éven belül teljesen átalakul a gyógyítás.
jún. 8
12:47
Vezeték nélkül jön az áram (Infostart)
Néhány éven belül már csak a múlt emlékei lesznek a dugaszok és vezetékek, tudósoknak ugyanis sikerült megoldaniuk az áramtovábbítást pusztán rezonancia segítségével.
jún. 8
15:53
WiTricity: vezeték nélküli elektromosság (transindex.ro)
Vezeték nélkül bírt világításra villanykörtét a Wi ...

2007. június 9. szombat

jún. 9
13:47
Túlélési tanácsok mellrákos nőknek (Infostart)
Amerikai kutatások szerint jelentősen nő az életben maradás esélye azoknál a mellrákos nőknél, akik jelentős mennyiségű gyümölcsöt fogyasztanak, valamint minden nap gyalogolnak. A védőhatás csak akkor működik, ha mindkét tényező jelen van.
jún. 9
17:34
Új "Alzheimer-gént" fedeztek fel (Infostart)
Tudósok erős kapcsolatot tártak fel egy újabb gén és az Alzheimer-kór között. A GAB2 jelű gén bizonyos esetekben négyszeresére növeli az időskori betegség kialakulásának kockázatát.

2007. június 10. vasárnap

jún. 10
10:47
Nem rongálódott meg az indításkor az Atlantis hővédő pajzsa (Infostart)
Nem rongálódott meg az indításkor az Atlantis űrrepülőgép hővédő pajzsa - közölte szombaton John Shannon, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA repülési igazgatója a houstoni irányító központban.
jún. 10
14:34
Oroszország újabb katonai műholdat bocsátott fel a világűrbe (sat.hu)
Oroszország újabb katonai műholdat bocsátott fel a világűrbe. A Koszmosz-2427 jelzésű műholdat sikeresen pályára állították - közölte az orosz űrcsapatok szóvivője csütörtök éjjel.

2007. június 11. hétfő

jún. 11
5:49
Megtalálták a csodaszert a derékfájásra? (Infostart)
Több millió ember szenved Nagy-Britanniában krónikus derékfájástól, de az eddig ismert terápiákkal csupán korlátozott sikereket értek el. Kutatók most azt vizsgálják, megoldást jelenthet-e a betegek számára a jóga.
jún. 11
13:02
Megdöbbentő tények a Titanic katasztrófájáról (Infostart)
Már megalkotása pillanatában beteljesedett a Titanic végzete - állítják szakértők, akik szerint a hajó tervezési hibák miatt akkor is elsüllyedhetett volna, ha nem ütközik jéghegynek első útja alkalmával.
jún. 11
16:14
Júniusban célba érhet a digitális műsorszórásról szóló törvény (sat.hu)
A törvény lehetővé teszi, hogy hazánk időben áttérjen az analóg földi sugárzásról a digitális műsorszórásra
jún. 11
16:16
Izrael új kémműholdat küldött fel (sat.hu)
Izrael sikeresen felbocsátotta hétfőre virradóra új kémműholdját - jelentette be az izraeli védelmi minisztérium. A 300 kilogrammos Ofek-7 (Látóhatár-7) műhold, amelyet a Tel-Avivtól délre fekvő Palmahim bázisról lőttek fel, a 2002-ben felbocsátott Ofek-5-et felváltva biztosítja \"távoli országok, köztük Irán jobb ellenőrzését\".

2007. június 12. kedd

jún. 12
4:58
Remény a gyermektelen nőknek: gyógyszerrel kitolható a szülőképes kor (Infostart)
Új gyógyszereket fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, amelyek segítségével kitolható a nőknél a szülőképes kor - jelentette be a meglepő hírt Robert Winston professzor, termékenységi szakértő. Az áttörést az tette lehetővé, hogy a kutatók felfedezték azt a proteint, amely a feltételezések szerint tabletta vagy injekció formájában meghosszabbítja a petesejtek élettartamát.
jún. 12
5:26
Van gyógyszer a Parkinson-kórra (Infostart)
Lelassítható, vagy akár meg is állítható a Parkinson-kór kialakulásának folyamata egy gyógyszerrel, amelyet általában a magas vérnyomás kezelésére használnak - állapították meg amerikai kutatók. Egy kalcium-megkötő gyógyszer nyújthat reményt a betegségben szenvedőknek.

Keresés