2007. július 1. vasárnap

júl. 1
17:00
Új műholdas linkgyűjtemény (sat.hu)
Újra aktualizáltuk és kibővítettük a SatHu műholdas linkgyűjteményét. Az antennaszaküzletek és szerelők eléréseit ingyen betesszük.

2007. július 2. hétfő

júl. 2
5:25
Az agyvérzés jobban veszélyezteti a nőket (Infostart)
Kétszer akkora eséllyel kapnak agyvérzést a középkorú nők, mint a hasonló korú férfiak. Elsősorban a stressz és az elhízás miatt fenyegetheti a betegség a 45 éven felüli nőket - állapították meg amerikai kutatók.
júl. 2
5:39
Békában találták meg az agydaganat elleni csodagyógyszert (Infostart)
Az északi leopárdbéka petesejtjéből kivont molekula segíthet az agydaganat gyógyításában. Amerikai és brit kutatók vizsgálatai szerint ugyanis képes célzottan megsemmisíteni a tumorsejteket.
júl. 2
5:46
A napozás nem helyettesíti a D vitamint (Infostart)
Alacsony maradhat a D vitamin szintje a szervezetben akkor is, ha eleget tartózkodik valaki a napon - állapították meg amerikai kutatók, de azt nem tudják megmagyarázni, hogy mi ennek az oka.
júl. 2
7:45
Eurosport 2 - járókelőket állít ki (sat.hu)
Az Eurosport 2 utcai kampány indított a Barclays Premier League angol labdarúgó-bajnokság augusztustól kezdődő közvetítésének népszerűsítésére. Az akcióban focibírónak öltözött hostessek \"állítják ki\" a járókelőket Budapest utcáin.
júl. 2
9:41
Vége az ételallergiának, megtalálták az ellenszert (Infostart)
Megvédhet az ételallergia ellen az az új molekula, amelyet egereknél fedeztek fel brit kutatók. Az ételallergia a legsúlyosabb esetben életveszélyes anafilaktikus sokkot okozhat.
júl. 2
12:54
Genetikai vizsgálat segíthet a szívritmuszavar és a prosztatarák kezelésében (Infostart)
Genetikai vizsgálattal kiszűrhető, hogy kiknél alakul ki a gyakran agyvérzéshez vezető szívritmuszavar, illetve a prosztatarák.
júl. 2
21:06
Cáfolták a piranhák félelmetes hírét (Infostart)
Nem teljesen megérdemelt a piranha félelmetes hírneve - állapították meg brit kutatók. Az Amazonasban élő, látványos fogakkal rendelkező halak a közhiedelem szerint nagy ragadozórajokban élnek, és pillanatok alatt csontig rágják áldozatukat.
júl. 2
21:08
Remény a daganatos kislányok számára (Infostart)
Izraeli tudósok bejelentették, hogy pubertáskor előtt lévő lányokból gyűjtöttek és érleltek meg petesejteket. Elképzeléseik szerint a lefagyasztott sejteknek köszönhetően a jövőben a gyermekkorukban rákkal kezelt nőknek is lehet gyerekük. A gyermekkori kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása a termékenység elvesztése.
júl. 2
21:27
A stressz valóban csökkenti a termékenységet (Infostart)
A csupasz vakondpatkányokon végzett kísérletek megerősítik azt a feltételezést, hogy az erős és tartós stressz terméketlenséghez vezethet, az embereknél is.

2007. július 3. kedd

júl. 3
6:49
Megfejtették a meditálás titkát (Infostart)
Ha valaki megnevezi az érzéseit, képes azokat kontrollálni - derült ki amerikai vizsgálatokból, amelyek választ adnak arra is, miért működik a meditáció. Az agyról készített felvételek szerint a negatív érzések szavakba öntése megnyugtatja az agy érzelmekért felelős központját.
júl. 3
7:08
Egyre több az ikergyermek (Infostart)
A lombikbébi eljárás növeli az ikerterhesség lehetőségét, még akkor is, ha csak egy megtermékenyített petesejtet ültetnek be az anyába - állapították meg japán kutatók.
júl. 3
15:15
Új tévécsatorna a nyugati média ellen (sat.hu)
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hivatalosan ünnepélyesen felavatta azt az angol nyelvű műholdas tévécsatornát, amellyel Teherán ellensúlyozni kívánja a hírszolgáltatás terén szerinte megnyilvánuló túlzott nyugati befolyást.
júl. 3
22:09
Egymilliárd áldozatot követelhet a dohányzás (Infostart)
Ha a kormányok nem tesznek határozott lépéseket, egymilliárd ember veszítheti életét a dohányzással kapcsolatos betegségekben, ebben az évszázadban - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

2007. július 4. szerda

júl. 4
7:13
A felhők közül csapott le áldozataira az óriásmadár (Infostart)
Megtalálták a világ eddig ismert legnagyobb repülő madarának csontmaradványait.
júl. 4
11:00
Megfejtették az eltűnt tó rejtélyét (Infostart)
Tudósok megállapították, hogy miért tűnt el egy teljes gleccsertó Chile déli részén a múlt hónapban.
júl. 4
16:29
Nyugtalan szemmel jobb felbontásban lehet látni (transindex.ro)
A szem önkéntelen mozgása segít abban, hogy felism ...
júl. 4
16:31
Nem fejlõdött a spanyol szélessáv: rekordbüntetést szabtak ki a Telefónicára (transindex.ro)
Az EU monopóliumellenes büntetés címén 151,9 milli ...
júl. 4
16:33
Szerzõi jogi háború: bezárták az orosz Allofmp3.com-ot, de máris mûködik a klónja (transindex.ro)
Bezárták az Allofmp3.com oroszországi weblapot, am ...
júl. 4
18:43
Máris feltörték az Apple iPhone-ját (transindex.ro)
A médiaõrület közepette piacra dobott új Apple-küt ...

2007. július 5. csütörtök

júl. 5
7:14
Árthatnak az embriónak a vizsgálatok (Infostart)
Egy kutatás szerint az idősebb nőknél káros lehet, ha a lombikbébi beültetés előtt vizsgálatoknak vetik alá a megtermékenyített petesejtet.
júl. 5
7:23
Vége a búbánatnak, itt a felejtőtabletta (Infostart)
Amerikai kutatók azt állítják: megtalálták a bánat ellenszerét. Ehhez egy olyan készítményt használnak, amely a memóriát lerontva csökkenti a rossz emlékek agyra gyakorolt hatását.
júl. 5
8:01
Az MSZP-s képviselő a jövőben él (Infostart)
A Semmelweis Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója szerint a tudomány ma még nem teszi lehetővé, hogy a szülők megválasszák gyermekük nemét.
júl. 5
10:16
Értelmetlen az energiatakarékosság, ha egyre nagyobb tévét veszünk (Infostart)
Hiába takarékoskodunk az árammal, ha közben egyre több háztartási berendezést használunk - állapította meg egy brit felmérés.
júl. 5
13:37
Talán van remény a kihalófélben lévő majomfaj számára (Infostart)
A 25 legveszélyeztetettebb főemlősfaj közé tartozik az a majomfaj, amelynek újabb képviselőire bukkantak Vietnamban. A becslések szerint csupán ezer szürkelábú karcsúmajom él a Földön.
júl. 5
14:45
Egyedülálló dinócsontok a Bakonyban (Infostart)
Eddig 24 őslény maradványára bukkantak a magyar paleontológusok a Bakonyban. A területen egy olyan dinoszaurusz csontjai is előkerültek, amely eddig ismeretlen volt.
júl. 5
15:58
Az E-szám adatbázisból minden kiderül (Infostart)
E-szám adatbázist tett közzé honlapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Újhelyi Kata, a szervezet munkatársa elmondta: az adatbázisban minden élelmiszer adalékanyagról rövid ismertető olvasható, amely kitér az adott anyag használhatóságára, funkciójára, előállítási módjára valamit a vele kapcsolatosan felmerülő egészségügyi kételyekre, tudnivalókra.
júl. 5
21:58
A bio élelmiszerek jót tesznek a szívnek (Infostart)
A bio gyümölcsök és ételek egészségesebbek lehetnek, mint a hagyományos ételek - derül ki egy amerikai kutatásból.

2007. július 6. péntek

júl. 6
5:39
Megtalálták a gyermekkori asztma génjét (Infostart)
Tudósok olyan gént azonosítottak, amely minden korábban vizsgáltnál erősebb kapcsolatban áll az asztma gyermekkori kialakulásával. A gén jelenléte 60-70 százalékkal növeli a betegség kifejlődésének valószínűségét.
júl. 6
10:12
AIDS-vírust vágtak ki egy sejtbõl "molekuláris ollóval" (transindex.ro)
Német biológusoknak sikerült emberi sejtekbõl célz ...

2007. július 7. szombat

júl. 7
9:16
Nem sajtból van a hold, hanem szivacsból (Infostart)
Érdekes képet mutatott a Szaturnusz egyik holdjának eddiginél pontosabb tanulmányozása. Kiderült, hogy a Hyperion olyan, mint egy szivacs.
júl. 7
11:48
Orosz hordozórakéta amerikai műholdat szállít a világűrbe (sat.hu)
Sikeresen útjára bocsátották szombaton a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről azt az orosz hordozórakétát, amely egy amerikai távközlési műholdat állít Föld körüli pályára – közölte a moszkvai Hrunyicsev űrközpont.

2007. július 8. vasárnap

júl. 8
9:52
Biztató gyógyszerkísérletek a HIV ellen (Infostart)
Két AIDS elleni gyógyszerkészítmény együttes hatását vizsgálják az Egyesült Államokban: a kísérlet eredményei bíztatóak.

2007. július 9. hétfő

júl. 9
5:37
Veszélyesen terjed az autizmus (Infostart)
A korábban becsültnél kétszer több autista gyermek él Nagy-Britanniában - derült ki a Cambridge Egyetem kutatásából. Korábban azt hitték, minden száz gyerekre egy autista jut - most kiderült, hogy 58-ra.
júl. 9
8:07
Remény cukorbetegeknek: tabletta helyettesítheti az inzulin-injekciót (Infostart)
Helyettesítheti az inzulin-injekciót, de legalábbis ritkábban teszi szükségessé az injekciózást a tökből készített tabletta. Kínai kutatók olyan összetevőt találtak a zöldségfélében, amely cukorbeteg patkányokban jelentősen javította a károsodott hasnyálmirigy-sejtek regenerációját azzal, hogy növelte a vér inzulinszintjét.
júl. 9
8:43
Mégsem halt ki a tasmán tigris? (Infostart)
A kutatók még nem adták fel a reményt: tovább keresik az erszényes farkas, köznapi nevén tasmán tigris esetleg még élő példányait. A fajt 1986-ban kihaltnak nyilvánították, Tasmaniában azonban időről időre érkeznek jelentések arról, hogy a helyiek látták a rejtélyes állatokat.
júl. 9
11:24
Árulják hamarosan az agytumor elleni vakcinát Svájcban (Infostart)
Az amerikai Northwest Biotherapeutics laboratórium hétfőn közölte: felhatalmazást adott arra, hogy Svájcban kereskedelmi forgalomba hozzák az agytumor elleni első vakcinát - jelentette be a londoni tőzsde, ahol a terméket jegyzik.
júl. 9
15:18
Szorongatja a Romtelecomot a vezetékes telefonpiacon az RDS (transindex.ro)
Több mint százezer felhasználóval bõvült az #i#RCS ...
júl. 9
20:11
Megfúrják a férgek a klímavédelmet? (Infostart)
Nem feltétlenül olyan környezetbarát a komposztálás, mint ahogyan a legtöbben gondolják - derült ki brit kutatók vizsgálataiból. Nagy léptékben alkalmazva ugyanis a szerves hulladékot felfaló férgek jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki.

2007. július 10. kedd

júl. 10
6:56
Kimutatható a bélrákot okozó gén (Infostart)
Nagy-britanniai kutatók azonosították azt a gént, amely 20 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának esélyét.
júl. 10
7:31
Mellnagyobbítás popsiból (Infostart)
A hasból vagy a fenékből vett zsírszöveteket is felhasználhatják a jövőben a mellnagyobbító műtétek során, a beavatkozásokhoz pedig mindössze egy órára lesz szükség.
júl. 10
10:38
Szívbetegséget okozhat a tesztoszteron hiánya (Infostart)
Hasznos lehet az egyik férfi nemi hormon az idősebb nőknek, hiánya ugyanis növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
júl. 10
12:46
Elapaszthatják a klímaváltozás egyik forrását (Infostart)
Jelentősen visszavetheti több ország metánkibocsátását a tehenek takarmányozásának megváltoztatása. Brit kutatók vizsgálatai szerint egy közönséges mezei növény jelentősen javítja a szarvasmarhák emésztését, amelyek így kevesebb metánt bocsátanak ki.
júl. 10
20:15
Minden szenvedélybetegséget meggyógyít a csodaszer (Infostart)
Az agy örömérzetért felelős központját célozza az a gyógyszer, amely a kutatók reményei szerint egyszerre segíthet leszokni az ivásról és a dohányzásról. A tablettát egyelőre a dohányzásról leszokni vágyók szedik, de az első vizsgálatok azt jelzik, hogy az alkoholisták gyógyításában is hasznos lehet.
júl. 10
20:23
Korai halálhoz vezet a szürke hályog (Infostart)
A szürke hályogban, illetve egyéb, időskori maculáris degenerációban (IMD) szenvedők nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt, mint az ilyen látáskárosodást elkerülők - derült ki ausztrál kutatók vizsgálataiból.
júl. 10
21:51
Orvosi bizonyíték: előnye is van a dohányzásnak (Infostart)
Olyan bizonyítékot találtak a kutatók, amely alátámasztja azt a régi feltételezést, hogy a dohányosokat kevésbé veszélyezteti a Parkinson-kór. A legkisebb veszélynek a régóta, illetve jelenleg is dohányzók vannak kitéve.
júl. 10
22:29
"Ez a világ legértékesebb felfedezése" (Infostart)
Japánba küldik részletes vizsgálatra azt a mamutbébit, amelyet Északnyugat-Szibériában találtak. Az ormánya és a szeme érintetlen, és néhány szőrszál is megmaradt a testén - ez a legjobb állapotban felfedezett mamut.

2007. július 11. szerda

júl. 11
9:13
Feljött a tenger mélyéről a szörny (Infostart)
Egy elpusztult óriás tintahal maradványait dobta partra az óceán Tasmaniánál. A tetem az egyik legnagyobb, amelyet eddig találtak.
júl. 11
20:37
Egy bűnös kizárva: a Napnak nincs köze a globális felmelegedéshez (Infostart)
A naptevékenységnek nincs köze a klímaváltozáshoz - vonták le kutatásaik eredményét brit és svájci tudósok. A naptevékenység ugyanis lanyhult, míg a Föld hőmérséklete folyamatosan nőtt az elmúlt húsz évben.
júl. 11
20:49
Elbukhat a BBC újítása (sat.hu)
Korszerűtlen formátuma ellenére növekvő tendenciát mutat a teletextek olvasottsága. A digitalizáció új lehetőséget és komoly nehézséget is jelenthet a szolgáltatás számára.

Keresés