2007. július 1. vasárnap

júl. 1
7:02
Nem született nézőcsúcs,de 200 ezren voltak a Kapcsolat-koncerten (Népszava)
Bár nem született nézőcsúcs, így is mintegy 200 ezren élvezték szombat este az 56-osok terén (a volt Felvonulási téren) a T-Mobile 11. Kapcsolat koncertjét, amelynek sztárjai Rúzsa Magdi és a kanadai Bryan Adams volt. A koncert társszervezője a Showtime Budapest koncertiroda volt.
júl. 1
8:28
Lenyűgözte a kritikusokat Marion Cotillard (Infostart)
A legnevesebb kritikusok is kiemelkedőnek tartják Marion Cotillard alakítását az Edith Piaf életéről francia-angol-cseh koprodukcióban készült filmben.
júl. 1
11:09
"Kompromisszumot mindig lehet találni" (Infostart)
Sokszor előfordul, hogy ingatlanfejlesztők műemlékvédelem alatt álló házakban szeretnének lakásokat kialakítani. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hol tudnak kompromisszumot találni a befektetők a műemlékvédelemmel.
júl. 1
16:53
Bezár és költözik az Akropoliszi Múzeum (HVG)
Hétfőn bezár az Akropoliszi Múzeum eddigi épülete, amelyből a szobrokat a jövőre megnyíló új épületbe költöztetik át - közölte a görög kulturális minisztérium.

2007. július 2. hétfő

júl. 2
6:35
Micsoda időket élünk! (Népszava)
E sorok írójának leírhatatlan gyengesége, hogy tudomány-fogalma eltéphetetlenül múlt századhoz kötődik. A természet felderítetlen titkaihoz, emberi gondolkodásunk fehér foltjaihoz, részecske kutatáshoz, új dimenziókhoz, génkutatáshoz, ilyesmikhez. Szerencsére a Magellán című tudományos magazin segít kitágítani e szűkös korlátokat. Legutóbbi adása megvilágosította bűnös tudatlanságomat, és a modern…
júl. 2
11:29
Szeptember végére eldőlhet, kié lesz a Deejay egykori frekvenciája (HVG)
Szeptember végére eldőlhet, melyik társaság sugározhat műsort a Rádió Deejay egykori frekvenciáján; a médiahatóság a közelmúltban közzétette a hullámsávra kiírt pályázatot, amely szerint az érdeklődők július 24-én nyújthatják be ajánlatukat.
júl. 2
13:09
Pécs a legnagyobb esélyt puskázza el éppen (HVG)
Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lesz. Ahhoz azonban, hogy a város alkalmas legyen az egész éven át tartó programsorozat megvalósítására, az előkészítést fel kellene gyorsítani. Kornai Gábor, az önkormányzati projektekben tapasztalatokat szerzett AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. elnöke, a Pécsi Tudományegyetem tanára azonban súlyos diagnózist adott a helyzetről a hvg.hu-nak.…
júl. 2
14:06
Irán a saját hőseit sem kíméli (ANNO Online)
Állami utasításra hamarosan lerombolják azt az iráni emlékművet, amely a híres síita hősnek, Abu Lulu sírjának ad otthont.
júl. 2
17:37
Magyar igazgató a párizsi Jazzcolors élén (HVG)
A Párizsban működő 14 külföldi kulturális intézet magyar igazgatót választott Derdák András személyében a Jazzcolors nevű dzsessz-fesztivál élére - tájékoztatott a Párizsi Magyar Intézet.
júl. 2
18:32
Nemzeti: lehet, hogy Jordán december 31. után is marad? (Infostart)
Elképzelhető, hogy mandátuma lejárta után még néhány hónapig irányítja a Nemzeti Színházat távozó igazgatója.
júl. 2
18:33
Ötvenezer eurót kaphat, aki területén a legjobbnak választanak (Népszava)
Az ötödik alkalommal odaítélendő Prima Primissima Díj több újdonsággal is szolgál, mivel bevezették a Junior-, valamint a Jubileumi Prima Primissima Díjat is. Ez utóbbi elismerés megvalósulásához a díjat alapító Demján Sándor az eredeti 1,65 milliárd forintos felajánlásához újabb ajánlatot tett. Mindeközben Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: politikai…
júl. 2
19:29
Kobajasi Ken-Icsiro vezényel a Művészetek Palotájában (Népszava)
Kobajasi Ken-Icsiro japán karmester Beethoven IX. szimfóniáját vezényli a Tokiói Filharmonikus Zenekar és Énekkar élén jövő szombaton, július 14-én Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
júl. 2
20:31
Dob+basszus - A klasszikus számok elfogyni látszanak (Népszava)
Miről lehet beszélni egy félórás műsorban? Bizony - ahogy mondani szokták - ennyi még a semmire is kevés. És, hát valami ilyesmiről, jelesül a magyar rapről szólt Lévai Balázs Dob+basszus műsora vasárnap. Természetesen attól, hogy egy műfaj nem, vagy csak nagyító alatt láthatóan létezik, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne műsort csinálni belőle. Sőt! Lévai a tőle megszokott alapossággal mélyült…

2007. július 3. kedd

júl. 3
6:11
Augusztusi csemege lesz a Drakula című musical ősbemutatója (Népszava)
Növekszik az érdeklődés a nyári szabadtéri előadások iránt. A fővárosban két játszóhely várja az érdeklődőket, akikből szerencsére nincs hiány. A hazai vendégek mellett sok külföldi turista is szívesen vált jegyet az előadásokra. A nyári szezonban több tízezren szavaznak az amúgy igen gazdag budapesti kulturális kínálatból a szabadtéri színházakra, ahol idén ősbemutatókra is sor kerül.
júl. 3
8:31
Nemzeti Kortárs Gyűjtemény: mit, miből, milyen céllal? (HVG)
Június 26-án kelt a Kovács Gábor bankár fémjelezte művészeti alapítvány, a KOGART bejelentése, amely szerint elindul az úgynevezett Nemzeti Kortárs Gyűjtemény létrehozása. Különös fejlemény ez: eleddig nem fordult elő, hogy a kultúrában egy magánkezdeményezés a „nemzeti” jelzővel látta volna el saját magát. A KOGART nemzeti nagyintézményi funkcióra tör, vagy csak nem tudja, mit csinál? (1…
júl. 3
9:27
Meghalt Beverly Sills (HVG)
Egyszerre volt opera- és médiasztár, aki magazinok címlapján és tv-show-kban szerepelt. Hetvennyolc éves korában rákbetegségben meghalt Beverly Sills amerikai énekesnő.
júl. 3
11:32
Áldott, szép hisztériák Miskolcon (HVG)
A művészet fenséges magaslatából sem lehet nem észrevenni, hogy egy feldúlt lelkiállapotú országban élünk, ahol elképesztő dolgok történhetnek meg velünk. Debussy Pelléas és Mélisande-ja, Poulenc Emberi hangja, Bartók Kékszakállúja a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon – talán szándékkal, de akaratlanul is – erre az összefüggésre hívta föl a figyelmet.
júl. 3
12:09
A szcientológia miatt bukhat a sztár (ANNO Online)
Nagy felháborodást váltott ki Németországban a hír, mely szerint Tom Cruise játszaná az 1944-es Hitler elleni merénylet történetét feldolgozó film főszerepét. A német védelmi minisztérium és a merénylő, Claus von Stauffenberg fia egyaránt nemtetszését fejezte ki a színész személyével kapcsolatban.
júl. 3
14:16
Vuk, Ludas Matyi és Gombóc Artúr egy falon (Infostart)
Háry János, a Mézga család, Vuk, Gusztáv és még sok rajzfilmhős szerepel együtt a magyar rajzfilmhősök emlékfalán.
júl. 3
14:18
Hollywood duzzogói sztrájkra készülnek (Infostart)
A forgatókönyvírókat legalább annyira becsüljék meg, mint a színészeket és a rendezőket - követelik azok a szerzők, akik világszerte aláírták az erről szóló petíciót. A filmek eredeti ötleteivel előálló, de gyakran mostohán kezelt írók közül az amerikaiak sztrájkra készülnek - derült ki a forgatókönyvírók nemzetközi fesztiválján, az angliai Cheltenham-ben.
júl. 3
15:20
Újra lesz autósmozi Budapesten (HVG)
Újra lesz Budapesten autósmozi, egy évtizedes szünet után a Nagykőrösi úti Fővárosi Autópiac területén jövő szerdán indul a nyáresti vetítés.
júl. 3
18:27
Apró darabokra szabdalják a régi F-14-eseket Amerikában (Népszava)
Apró, garantáltan használhatatlan darabokra vagdossák szét az Egyesült Államokban a régi, szolgálatból kivont F-14-es vadászrepülőket, nehogy akárcsak alkatrészek formájában illetéktelen kezekbe jussanak.
júl. 3
22:26
MTV - elképesztően semmitmondó anyagot láthattunk a titkosítások gyakorlatáról (Népszava)
Ezeken a hasábokon nem egyszer elsirattuk már, hogy a közszolgálati televízió - akárcsak a kereskedelmiek - nem képesek komoly, érdekes bűnügyi magazint gyártani. Pedig ez utóbbi csatornák imádnak a biztos nézettséget jelentő vérben tapicskolni, a közszolgálatinak meg voltaképp kötelessége lenne a bűnüldözést felvilágosítással segíteni. Nézzük, mit sikerült a legutóbbi Kékfényben a néző elé tárni.
júl. 3
23:33
Holnap lesz a Volt (Népszava)
Holnap délben nyitja meg kapuit a 15. Volt fesztivál a soproni Lővér kempingben. Az ország második legjelentősebb fesztiváljaként ismert esemény a jubileumhoz méltó felhozatalt kínál: a Korn, a Prodigy, a Roots, a Koop, a Fort Knox Five, a Laibach, a Coldcut és rajtuk kívül mintegy kétszáz zenekar és DJ lép majd fel a fesztiválon július 4-7. között.

2007. július 4. szerda

júl. 4
6:26
Ráismerünk a szexualitás édes-keserű érzékiségeire (Népszava)
A látható és az álom világának határán egyensúlyozott egész életében. Miközben magába fogadta a nagy ősöket, Bosch-tól, Leonardótól, Rembrandton, Düreren keresztül a kortárs Picassoig, elvezetett a mába, a videoklipek, a számítógépes játékok sodró, mozgalmas képgazdagságába. Tette mindezt a szürrealizmus teljes stílusgazdagságának birtokában, aminek egyik leghosszabban munkálkodó művésze volt a…
júl. 4
6:54
Szomorú a Harry Potter szerzője a befejező kötet miatt (Népszava)
Szomorú, de megkönnyebbült is egyben - vallotta meg J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek sikerszerzője rajongóinak a regénysorozatból készült legújabb film, a Harry Potter és a Főnix Rendje kedd este Londonban tartott európai díszbemutatóján.
júl. 4
7:39
Startol a VOLT - kedvcsináló az első idei nagy fesztiválhoz, videóval (HVG)
Másfél évtizede gyűlnek össze a szórakozni vágyók a festői szépségű Sopron tövében, hogy az immár teljes jogú fesztivállá lett VOLT-on tiszteletüket tegyék. A fellépők névsora idén is meggyőző. A fesztiválon a hvg.hu is jelen lesz, naponta jelentkező beszámolókkal és fotóbloggal tájékoztatjuk olvasóinkat a hangulatról és a koncertekről. (Szóljon hozzá!)
júl. 4
8:53
Irdatlan pénzért vették meg a mosókonyhában talált levélgyűjteményt (Infostart)
Hárommillió fontért (több mint egymilliárd forintért) adták el azt a páratlan dokumentumgyűjteményt, amelyre nemrég bukkantak egy mosókonyhában.
júl. 4
10:58
Nincs pénz a magyar filmklasszikusok felújítására (HVG)
Továbbra is felújításra vár a Különös házasság és a Civil a pályán című film; az 1951-ben készült alkotások restaurálására egyelőre nem kapott elég pénzt a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNF).
júl. 4
12:32
Létezett –e egyáltalán a spanyolok nemzeti hőse? - Eurómilliókat érő történelmi vita a Hispán-félszigeten (ANNO Online)
Másfél millió euróért cserélt gazdát nemrégiben a La Tizona, a spanyolok legendás hadvezérének, El Cidnek állítólagos szablyája. Az adás-vétel kapcsán azonban felmerült a kérdés: valóban ez a kard díszelgett a rettenthetetlen katona oldalán és ontotta ki mór hódítók százainak vérét csaknem ezer évvel ezelőtt? Létezett-e El Cid egyáltalán, vagy csak egy megkapó mesealak?
júl. 4
13:11
Kacsa volt a hír a haldokló Pavarottiról (Infostart)
Luciano Pavarotti, a "Három Tenor" egyike egy évvel súlyos rákműtéte után kezdi visszanyerni erejét és lemezt készít - jelentette be Terri Robinson, a művész menedzsere, cáfolva azokat a híreket, amelyek szerint az operaénekes haldoklik.
júl. 4
13:12
"Lassulj le Egerben" (Népszava)
"Lassulj le Egerben" mottóval független filmeket bemutató Slow Film Fesztivált rendeznek július 21. és 27. között a hevesi megyeszékhelyen - jelentette be a fesztivál főszervezője szerdán Egerben. A rendezők felhívására több mint 250 pályamű érkezett, kaptak filmeket Európa valamennyi országából, az Egyesült Államokból, Izraelből, Iránból, Brazíliából és Ausztráliából - közölte a seregszemlét…
júl. 4
13:14
Romkert és múzeum EU pénzből (Népszava)
Kora Árpád-kori, a X. és a XII. század vége között épült körtemplom maradványaira bukkantak a Heves megyei Dobó István Vármúzeum régészei Abasáron. A falmaradványok tanúsága szerint az épület nagyobb átmérőjű volt, mint az egri várban fellelt Árpád-kori templom. Hasonló méretű monostort eddig csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldván találtak a régészek, ám az valószínűleg későbbi építésű -…
júl. 4
13:24
Nyilatkozatstop a pécsi EKF-projektnél (HVG)
Szándékunk szerint vitát, de legalábbis többoldalú konzultációt kezdtünk volna a héten a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekttel kapcsolatban készült s nagy port felvert interjúnkat követően. Mint kiderült, a megszólalókra egyelőre várni kell, az EKF-irodán nyilatozatstop van.
júl. 4
13:39
Abasár: rizling mellé Árpád-kori körtemplom (HVG)
Kora Árpád-kori, a X. és a XII. század vége között épült körtemplom maradványaira bukkantak a Heves megyei Dobó István Vármúzeum régészei Abasáron.
júl. 4
13:55
Mégsem Koreából származik a padlófűtés? (ANNO Online)
A legújabb kutatási eredmények szerint több ezer évvel ezelőtt nem Koreában, hanem Alaszkában alkalmazták először az ázsiaiak nemzeti büszkeségét, a padlófűtési technikát. A két ország kutatói elismerték, hogy a technikai hasonlóság nem vezethető vissza a két nép kulturális kapcsolatára, a módszer egymástól teljesen függetlenül fejlődött ki.
júl. 4
14:38
Anime filmek rogyásig egy új rajzfilmcsatornán (HVG)
Animax néven új csatornát indított Magyarországon a Sony Pictures Television International (SPTI); az A+ helyén láthatják a nézők - tájékoztatott Somló Iván, a társaság regionális marketing-koordinátora.
júl. 4
17:32
Télen a mozikban a Macskafogó 2. - A sátán macskája (HVG)
December 20-án mutatják be a magyar mozik a Macskafogó - A sátán macskája - című egész estés rajzfilmet; az alkotás szinte ugyanazzal az alkotógárdával készül, mint az első rész - mondta Salamon Eszter, a film egyik producere.
júl. 4
21:02
Soros György nem tervezi a Seuso-kincs megvásárlását (Népszava)
Minden alapot nélkülöz az a sajtójelentés, miszerint Soros György megvásárolná a Seuso-kincseket - tudatta az MTI-vel szerdán az amerikai-magyar üzletember New York-i titkársága. A római ezüsttárgy-gyűjtemény jelenlegi tulajdonosa, Lord Northampton képviselője is közölte, nincs tudomása arról, hogy Soros György ajánlatot tett volna a Magyarország által is követelt régészeti leletre. "A hír nem…
júl. 4
21:08
Macskafogó - A sátán macskája - decembertől a mozikban (Népszava)
December 20-án mutatják be a magyar mozik a Macskafogó - A sátán macskája - című egész estés rajzfilmet; az alkotás szinte ugyanazzal az alkotógárdával készül, mint az első rész - mondta Salamon Eszter, a film egyik producere az MTI-nek szerdán. Bár az alkotók régóta gondolkoznak a klasszikus mesefilm folytatásán, a 21 évvel ezelőtti bemutató után a producer közlése szerint azért kellett ilyen…

2007. július 5. csütörtök

júl. 5
6:03
Robotok hosszú bosszúja (Népszava)
A Transformers című produkció Steven Spielberg ötlete nyomán az azonos című képregény és Hasbro játékok ihletésére született. Az eredeti cuccok ismerete nélkül ugyan, csak a moziba került eredményt nézve, a Transformers a vásznon is megmozdított képregény, hosszú játékidejű játék maradt. Kérdés, attól, hogy mozog és multiplexben vetítik, vajon film lesz-e valamiből, aminek biztosan csak a…
júl. 5
6:18
A Macskákkal indul a szezon a Dóm téren (Népszava)
T.S. Eliot - A. Lloyd Webber Macskák című musicaljének felújításával indul holnap este a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programsorozata a Madách Színház előadásában. A produkció premierjét 1983-ban tartották, azóta több mint 1300 alkalmommal játszották nagy sikerrel a Madách Színházban. Szirtes Tamás rendező lapunknak elmondta, a most Szegeden hat alkalommal látható produkció minden elemében…
júl. 5
8:17
Rádió: még a héten döntenek az elbocsátás alól mentesülőkről (Népszava)
Várhatóan még a héten döntés születik arról a két tucat munkatársról, akinek a 122 dolgozót érintő csoportos létszámleépítés keretében történő elbocsátása ellen felemete a szavát a médium Üzemi Tánácsa (ÜT) - tudta meg lapunk a rádióelnöktől. Such György elmondta, nem zárja ki, hogy a mentesítettek helyett újabb belsősöktől kell majd megválnia. Az ÜT elnöke, Kiss Károlyné lapunknak úgy…
júl. 5
8:32
Bulifotók a VOLT fesztivál első napjáról (HVG)
A hagyományos eső sem vette el a bulizók kedvét a szerdán kezdődött VOLT fesztiválon. Bizonyítékok képekben.
júl. 5
10:38
Szakmai konferencia Nagy László költő emlékházánál (Népszava)
"Se bárány, se latrok hadnagya nem vagyok" mottóval rendezi meg ez évi Nagy László-konferenciáját a Fiatal Írók Szövetsége (FÍSZ) július 13-án, a költő iszkázi szülőházánál.
júl. 5
11:22
Melyik kastélyban voltak beszélő csövek? (ANNO Online)
Legyen az passziánsz, römi vagy póker, a játék most még izgalmasabb: magyarországi kastélyokról és kolostorokról készített légifelvételekkel gazdagított francia kártyacsomag kapható. A különleges összeállítás kivételes élményt nyújt, a gyönyörű képek László János munkáját dicsérik, kinek élénk fotói mint egy színes album egyes kockái teszik egyedivé a kártyapartit.
júl. 5
11:25
Betiltották a Live Earth-koncertet Rio de Janeiróban (HVG)
Nem lesz Live Earth-koncert szombaton Rio de Janeiróban: a brazíliai metropolisz főbírája biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a rendezvényt.
júl. 5
11:27
"Mi csak keretet adunk Pécs léptékváltásához" (HVG)
Interjúnk, amelyben Kornai Gábor profi tanácsadó élesen bírálta a pécsi EKF-projektet, nagy visszhangot keltett. Vitaindítónak szántuk, s bár e pillanatban az EKF munkatársainál nyilatkozatstop van, a kormányzati koordinációs iroda vezetője Csák Ferenc reagál. Pécs 2010-vita: második rész! (3 hozzászólás)
júl. 5
12:45
Rekorddal ünnepelt az 500 éves Vatikáni Múzeum (HVG)
Fennállása óta nem jártak még olyan sokan a Vatikáni Múzeumban, mint tavaly, amikor 4,2 millióan látogatták meg a pápák művészeti gyűjteményét.
júl. 5
13:49
Magyar vigasság és élet (HVG)
Most aztán tényleg bajban vagyunk. Annyi a program, a legkülönfélébb fesztivál, várjáték, települési buli, gasztro- és kultúrmegmozdulás, hogy ebből tényleg nem győzünk válogatni. Miközben elindul már a monstre fesztiválok sora is, itt állunk, megfürödve. A hvg.hu belecsap a lecsóba: programok az otthoni foteltől a soproni végekig, a Palócföldig...persze csak ínyenceknek.

Keresés