2007. szeptember 1. szombat

szept. 1
0:47
Feltárják, hogy "mi rohad éppen" (Népszava)
Megnyílt az ARC-kiállítás Budapesten, a rendezvényen a zsűri döntése alapján 74 óriás- és citylight plakátot, valamint 25 egyperces filmet mutatnak be. Az Élni és túlélni Magyarországon jelmondattal, immáron nyolcadik alkalommal meghirdetett versengést Mundruczó Kornél filmrendező nyitotta meg a volt Felvonulási téren.
szept. 1
5:23
Beszállókártya a Titanicra a Millenárison (Népszava)
1912 április 14-én éjjel 23 óra 40 perckor Frederick Fleet őrszem észlelte a hajó előtt magasodó jéghegyet, és néhány másodperc múlva a Titanic sorsa megpecsételődött. Az óriási műgonddal tervezett, az angliai Southamptonból New-York-ba tartó luxushajó az első útján jéghegynek csapódott, 1517-en a tengerbe vesztek. Robert Ballard amerikai-francia expedíciója 1985-ben találta meg a Titanic…
szept. 1
7:32
Titanic-kiállítás - Eredeti leletek (Népszava)
Eredeti leletek - igaz történetek címmel szombattól látható a Titanic-kiállítás Budapesten, a Millenárison. Korának legnagyobb óceánjárója első útján, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és süllyedt el. A katasztrófa 1517 áldozatot követelt. A 4 ezer méter mélyen nyugvó roncs helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója. A tárgyakat több éves munka eredményeként hozták a felszínre.
szept. 1
8:11
Csökkent a színházba járók száma (Infostart)
Tavaly a Magyar Állami Operaház dicsekedhetett a hazai színházak közül a legtöbb nézővel, és ez az intézmény tudhatja magának a legmagasabb, közel 7,5 millió forintos bevételt is - derül ki a HVG összesítéséből. A vidéki teátrumok is jól teljesítenek, a bevételi lista első tíz helyéből hármat vidéki intézmény foglal el. A közönség érdeklődése azonban úgy tűnik, csökken.
szept. 1
8:42
Újabb Munkácsy-kép tűnt fel (Népszava)
Egy eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-festményt találtak a szakemberek Svájcban - írta a Békés Megyei Hírlap szombati száma. A 46x37 centiméteres kép egy svájci állampolgár tulajdonában van, aki mielőtt aukcióra vinné, 100 ezer euróért felkínálta megvételre a festő nevét viselő békéscsabai múzeumnak. Szatmári Imre, a múzeum igazgatója és Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria…
szept. 1
9:22
Újabb Munkácsy-kép került elő? (Infostart)
Lapértesülés szerint egy eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-festményt találtak szakemberek Svájcban.
szept. 1
10:08
Az államfő Cserhátsurányban nyitja meg ma a tanévet (Népszava)
Sólyom László köztársasági elnök ma a Nógrád megyei Cserhátsurányban nyitja meg a 2007/2008-as tanévet. A köztársasági elnök a cserhátsurányi Tessedik Sámuel Körzeti Általános Iskolába látogat el, ahol részt vesz és beszédet mond az iskola tanévnyitó ünnepségén. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője a távirati irodának a cserhátsurányi tanévnyitó kapcsán azt mondta: Sólyom…
szept. 1
10:26
Izrael születése Budapesten (Infostart)
Egy nemzet születése címmel nyílt kiállítás a magyar származású Paul Goldman izraeli fotóművész sajtófotóiból a X. Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Néprajzi Múzeumban.
szept. 1
10:31
Szívbemarkoló történetek a Titanicról (Infostart)
Szombaton nyílik, és november 26-ig látható a Millenáris Fogadóban a Titanic - A Kiállítás című installáció, amely 1991 óta a világ 18 országában 16 millió látogatót vonzott. Dobsi Adrienn szervező elmondta: az emberi sorsokat is bemutató tárlat igazán szívbemarkoló.
szept. 1
11:15
"Kínában nem szabad kicsi dolgokat csinálni" (Infostart)
Pontosan tudjuk, mit akarunk megmutatni a magyar kultúrából Kínában - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bogyay Katalin oktatási és kulturális szakállamtitkár. Az ázsiai országban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton nyitja meg a Magyarországot bemutató rendezvénysorozatot, amelynek része a Magyar Kulturális Évad is.
szept. 1
12:30
Egy eddig ismeretlen Munkácsy-képet találtak Svájcban (HVG)
Egy eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-festményt találtak a szakemberek Svájcban - írta a Békés Megyei Hírlap szombati száma.
szept. 1
12:40
Zsidó Nyári Fesztivál - a második hét programja (Népszava)
A világhírű Pinchas Zukerman hegedűművész koncertje mellett irodalmi est, könyvbemutató és a magyar zsidóság jövőjéről szóló beszélgetés is szerepel a X. Zsidó Nyári Fesztivál következő heti programjában. Az augusztus 25-én kezdődött, kéthetes eseményen színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, irodalmi programokkal várták, illetve várják az érdeklődőket - közölte…
szept. 1
15:36
Új általános iskolát avattak a Vas Megyei Csepregen (Népszava)
Hatszázmillió forintos beruházással, döntően címzett állami támogatásból épült fel az a 21 tantermes általános iskola, amelyet szombaton Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára avatott fel a Vas megyei Csepregen. "Ez az épület és ez az intézmény Magyarország egyik legmodernebb iskolája, őszinte tisztelet Csepreg városának ezért a teljesítményért" - mondta avatóbeszédében Baja Ferenc.
szept. 1
20:09
Hét szakképző iskolát vontak össze (Népszava)
Hét újpesti és angyalföldi szakképző iskola összevonásával, megközelítőleg egymilliárd forint befektetéssel jött létre az Észak-pesti Térségi Integrált Szakképző Központ (ÉPTISZK) a Bánki Donát Szakközépiskola telephelyén - mondta Demszky Gábor főpolgármester az ÉPTISZK-ben rendezett tanévnyitó ünnepségen szombaton. Demszky Gábor reményét fejezte ki, hogy az ÉPTISZK a budapesti szakoktatás…
szept. 1
21:19
Őszi érettségik - szeptember 5-ig lehet jelentkezni (Népszava)
Már csak négy napig, azaz szeptember 5-ig lehet jelentkezni az idei őszi érettségikre, az október-novemberi vizsgaidőszakban csak a kijelölt középiskolákban és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain szerveznek vizsgákat - közölte az oktatási tárca. Az írásbeli vizsgák idén október 19-én kezdődnek és november 7-én fejeződnek be. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 15. és 19. között, a…

2007. szeptember 2. vasárnap

szept. 2
8:03
A Bárka Színház Koldusoperája Pilsenben (Népszava)
A Koldusopera, a Bárka Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója szeptember 16-án a 15. Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel.
szept. 2
9:50
Sánta Ferenc 80 éves (Népszava)
Szeptember 4-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Sánta Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Sokan voltunk, Az ötödik pecsét, a Húsz óra szerzője.

2007. szeptember 3. hétfő

szept. 3
5:25
Nyolcadik ARC kidekorált telefonfülkékkel (Népszava)
Azt, hogy az ARC nem más, mint unatkozó kreatívok és lelkes amatőrök játéka fotoshoppal, régóta tudjuk, s azt is, hogy sikere a kiváló marketingben gyökerezik, és csak azért tűnik színesnek, mert körülötte annyira szürke a város. Persze az a baj, ha többet akarunk belelátni, mint ami. Ám, még akkor is, ha a legkisebb igényekkel közelítünk az Ötvenhatosok terén felállított több tucat plakáthoz,…
szept. 3
6:46
Bodrogi Gyula: Ehhez egy élet munkája kell (Infostart)
Bodrogi Gyula nyílt levélben köszönte meg, hogy június végén megválasztották a Nemzet színészének. A színművész az InfoRádióban azt mondta: ez nem csak egy díj, ez egy életpálya elismerése. Hangsúlyozta: bár munkája a játék, tisztában van vele, hogy ez komoly felelősséggel is jár.
szept. 3
11:28
Tovább maradnak az inkák Budapesten (Infostart)
Három héttel tovább látogatható a Szépművészeti Múzeum inka kiállítása.
szept. 3
11:47
Woody Allen nem hatott senkire? (Népszava)
"Csodálatosképpen sohasem éreztem, hogy bármelyik filmkészítőre is hatással lettem volna" - mondta Woody Allen Oscar-díjas filmrendező a velencei filmfesztiválon, ahol vasárnap - szokás szerint - versenyen kívül vetítették legutóbbi filmjét.
szept. 3
11:54
Három héttel tovább látható az inka-kiállítása a Szépművészetiben (HVG)
Három héttel tovább, szeptember 30-ig látható a fővárosi Szépművészeti Múzeum ... és akkor megérkeztek az inkák című kiállítása - tájékoztatott az intézmény.
szept. 3
12:43
Meghalt Szepes Mária (Infostart)
Életének 99. évében elhunyt Szepes Mária - közölte az író nevét viselő alapítvány elnöke.
szept. 3
13:04
Elhunyt Szepes Mária (HVG)
Elhunyt Szepes Mária író életének 99. évében - közölte a nevét viselő alapítvány elnöke.
szept. 3
13:06
Zeitgeist: a Smashing Pumpkins reinkarnációja (HVG)
Megjelent a Zeitgeist című Smashing Pumpkins lemez, hogy önmagát beteljesítse. Hét éves koplalás után a wan2 megvizsgálja, hogyan született a zenekar, hogyan lett az amerikai alter színtér egyik élcsapata, hogyan esett szét és támadt most fel! A második részben a korszellemet próbáljuk megragadni, poplemezekkel.
szept. 3
13:26
Szenzációs művészeti tárlatok, kiállítások Európa-szerte (Infostart)
Ahogy beindul a nyár utáni városlátogatási szezon, Európában sorra nyílnak az új művészeti tárlatok. Bécs, London, Párizs és Madrid múzeumainak és galériáinak kínálatából válogattunk.
szept. 3
14:06
Elképesztő képek az Égő Ember fesztiválról - galéria (HVG)
"Pakolj be napi 6 liter ivóvizet, egyheti élelmet, füldugót, nagy karimájú kalapot, naptejet és napszemüveget, meleg ruhát, hálózsákot, erős, szélálló sátrat s megfelelő árnyékot adó napellenzőt, hiszen míg nappal akár 60 fokos hőség is lehet, addig éjjel 10 fok alá süllyed a hőmérséklet a sivatagban” - áll a résztvevők túlélőkönyvében. Képekkel dokumentáljuk, hogy nézett ki ez idén az amerikai…
szept. 3
14:17
Super 8 mm fesztivál kezdődik Szegeden (HVG)
Super 8-as technikával készült filmek vetítésével, kiállításokkal, performance-okkal, könnyűzenei koncertekkel várja a látogatókat a csütörtökön kezdődő, négynapos Super 8 mm fesztivál Szegeden - közölték a rendezvény szervezői hétfőn a Tisza-parti városban.
szept. 3
15:13
90 egyetemi tanár vette át kinevezését Sólyom Lászlótól (Népszava)
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn 90 egyetemi tanárnak adta át kinevezését Hiller István oktatási miniszterrel együtt a Néprajzi Múzeum aulájában. Az államfő ünnepi beszédében hangsúlyozta, az egyetemet a professzorok teszik egyetemmé. A professzor tudományos és emberi, nevelői teljesítményétől függ, hogy az egyetem betölti-e feladatát - tette hozzá. Mint kiemelte, minden nagy, legendás…
szept. 3
18:07
Rekordot döntött a Moziünnep (Népszava)
Látogatottsági rekorddal zárult az idei Moziünnep; a négynapos eseményen több mint 545 ezren vettek részt, vagyis 25 százalékkal többen, mint tavaly - tudatták a szervezők hétfőn. A vasárnap véget ért rendezvényen összesen 6076 vetítést tartottak; csak Budapesten több mint háromszázezren mentek moziba, országosan pedig megdőlt a félmilliós határ, hisz több mint 545 ezer látogató volt kíváncsi a…

2007. szeptember 4. kedd

szept. 4
4:39
Nyoma sem volt a kereskedelmi adók "felfújt hólyag" effektusának (Népszava)
Ilyet is régen láttunk. Forgatási riport az m1-en. Este, hírek után, Jó estét nyár, jó estét szerelem! előtt. És nem csak úgy, kutyafuttában, hogy ide fut a kép, meg oda fut, permetszerű mondatocskák szállingóznak a nagyszerű tényről, hogy micsoda izgalmas dolog történik az épp megszólaltatott mellékszereplő részvételével. De a legnagyobb újdonság az volt, hogy az m1 a saját produkciójával…
szept. 4
5:01
Minőség, esélyegyenlőség és hatékonyság a vezérlő elv az oktatás minden szintjén (Népszava)
Megkezdődött a 2007/08-as tanév. Míg a közoktatásban 1 millió 381 ezer, húszezerrel kevesebb diák kezdte meg tanulmányait, mint tavaly, addig a felsőoktatásban több mint négyszázezer. Az egyetemeken, főiskolákon a hallgatók száma az elmúlt húsz évben megnégyszereződött. A szaktárca ezt az évet a modern magyar közoktatás alapjainak megteremtésére szánta, a felsőoktatásban a világ élvonalába kerülés…
szept. 4
6:19
Élj, Láss, Filmezz! (Népszava)
Élj, Láss, Filmezz címmel dokumentum- és rövidfilmpályázatot hirdet a Magyar Televíziós- és Filmművészeti Szövetség - közölték a szervezők az MTI-vel. A fix.tv televíziós csatornával közösen kiírt, fiatal alkotóknak szóló pályázatra a szervezők olyan műveket várnak, amelyek a magyarországi fiatalok mindennapi életével, problémáival, örömeivel, szórakozásával, munkájával, kihívásaival, gondjaival,…
szept. 4
6:35
Mai korok feltalálói: előre a gőzgépekhez! - Videókkal (HVG)
Már a Boston Globe és a Wall Street Journal is felfigyelt Richard Nagyra, arra a magyar származású amerikai fiatalemberre, aki modern számítógépeknek kölcsönöz gőzgépszerű külsőt. A steampunk nevű trend a gőzkorszak esztétikáját ötvözi a modern technikával, ihletői között Jules Verne és Thomas Alva Edison is megtalálható. Az új jelenségre már Hollywood és a számítógépes játékipar is lecsapott.
szept. 4
6:42
Fiatal tehetségek pódiuma a budapesti Szlovák Intézetben (Népszava)
Egy mindössze 15 éves muzsikus lép fel a budapesti Szlovák Intézetben csütörtökön a Fiatal tehetségek pódiuma című koncertsorozatban. Karol Danis hegedűművész virtuóz előadók számára írt darabokat játszik - közölték a szervezők az MTI-vel. A Szlovák Intézet tájékoztatása szerint Karol Danis Paganini, Mozart, Wieniawski, Ondrícek, Fritz Kreisler és Antonio Joseph Bazzini egy-egy művét szólaltatja…
szept. 4
7:54
Zeitgeist: szellemidézés (HVG)
Zeistgeist címmel jelent meg a Smashing Pumpkins új lemeze (lásd sorozatunk első részét, Tök ász címmel). Azt, hogy kellőképpen megragadja-e a korszellemet, még nem tudjuk. Tegyünk időutazást, és vizsgáljuk meg az elmúlt ötven év fontos időszakait, milyen volt az adott korokban a zeitgeist, és hogyan hatott a popzenére.
szept. 4
12:14
Rejtélyes Tornyai-lelet Szentendrén (HVG)
A tornyai leletként ismert képek egy része is látható lesz a szombaton a Szentendrei Művészet Malomban a Magyar Művésztelep címmel nyíló kiállításon.
szept. 4
12:50
A befejező Potter-könyv a legnépszerűbb (Népszava)
A hétkötetes Harry Potter-regényfolyam befejező része tetszett legjobban az olvasóknak - derült ki a több tízezer rajongó véleménye alapján készült közvélemény-kutatásból, amelyet kedden a BBC brit sajtóorgánum internetes hírszolgálata hozott nyilvánosságra.
szept. 4
13:34
A termékenység melegágyai (HVG)
Nehéz a művészek élete – sóhajt fel a festő, a szobrászművész. Évszázadok óta ugyanaz a probléma: kevés a műterem, a bérleti díj pedig borsos. A művésztelepeken minden feltétel adott a nyugodt alkotómunkához, ám kérdés, hogyan és mennyit kell fizetniük a művészeknek, hogy ott dolgozhassanak. Az ország legrégebbi, ma is működő, fővárosi művészkolóniájára lestünk be, és ellátogattunk a tótvázsonyi…
szept. 4
13:40
Nyilatkozatstop az Iparművészeti Múzeumban (HVG)
Nem maradnak el kiállítások az Iparművészeti Múzeumban a vezetőváltás miatt - közölte Pálfi Ferenc, az intézmény miniszteri megbízottja hétfőn. Takács Imre felmentett főigazgató - aki mellett munkatársai nyilatkozatban álltak ki - csak annyit mondott: a miniszteri megbízott letiltotta a múzeum munkatársait a nyilatkozattételről.
szept. 4
15:33
"Nincs kegyelem" - egy ártatlan elítélt tragédiája (Infostart)
Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyez az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között - közölte a Magyar Filmunió.
szept. 4
16:32
Jazzfesztivál és Moszkva képei az A38-on (Infostart)
A 3. Újbuda Jazzfesztivállal szeptember 6-án indul az A38 hajó őszi rendezvénysorozata, ahol a koncertek mellett az "Én városom" programsorozat keretében idén a moszkvai kulturális életből kapnak ízelítőt az érdeklődők - mondta Vasák Benedek, az A38 hajó munkatársa.
szept. 4
17:20
Pécs 2010: elkészült a felvezető év programtervezete (HVG)
Elkészült a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 2008-as felvezető évének programtervezete a napokban - közölte a Pécs2010 Menedzsment Központ.
szept. 4
19:32
Gyurcsány nyitotta meg a magyar kulturális évadot Sanghajban (HVG)
Gyurcsány Ferenc Peking után kedden Kína legnagyobb városában, Sanghajban is megnyitotta a kínai Magyar Évad kulturális rendezvénysorozatát.
szept. 4
21:12
Mi kerül egy mozijegyen több mint 1000 forintba? (Infostart)
Véget ért a Moziünnep, az olcsó mozizás időszaka, amikor nem kellett több mint 1000 forintot kiadni egy mozijegyért, csupán 360 forintot. De ha ennyiért is fogadni tudták a mozik a nézőket - igaz, mindössze négy napon át -, akkor felmerül a kérdés: miért kerül egy mozijegy több mint 1000 forintba.

2007. szeptember 5. szerda

szept. 5
6:04
Pacifista filmek Hollywoodban (Népszava)
Novemberben jelenik csak meg a mozikban a Robert Redford rendezte Oroszlánokat bárányokért (Lions for Lambs) című film, de trailerjét már bemutatták az Egyesült Államokban, és ennek alapján a kritikusok úgy vélekednek: a film történelmet fog csinálni.
szept. 5
6:42
Filmes fesztiválszüret Szegeden (Népszava)
Hat hazai filmfesztivál díjnyertes alkotásait és egy 3D-s tábor vizsgafilmjeit láthatja a közönség csütörtöktől Szegeden az I. Mazsola Fesztiválszüret című rendezvényen - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A kétnapos filmes programsorozatot a szegedi Várkertben, rossz idő esetén a Grand Café moziban tartják meg.
szept. 5
7:40
John Margolies fotókiállítása Budapesten (Népszava)
A korabeli amerikai úthálózat mentén emelt épületeket: benzinkutakat, moteleket, étkezdéket láthat a közönség azon a fotókiállításon, amelyik csütörtökön nyílik John Margolies építésztörténész munkáiból Budapesten, a Millenáris Teátrum Piros-fekete Galériájában - közölték a szervezők az MTI-vel.
szept. 5
7:51
Fehér éjszaka Rómában (Népszava)
Hajnalig nyitva tartó rendezvény-sorozatot kínál Róma szombatról vasárnapra virradóra az idén ötödik alkalommal megrendező "Fehér éjszakán".
szept. 5
11:23
Programok esős napokra (HVG)
Színdarab a programajánlatból? Miért ne? Krétakör: Pestiesti! Világ diavetítői egyesüljetek: nyitófesztivál a Cökxponban. New Yorkot megszállják a Tini Nindzsa Teknőcök. Meghosszabbított kiállítás:...és akkor az inkák...itt maradtak. Őfelsége pincére voltam: új Jiri Menzel-film a mozikban. Progresszív zenék az Újbuda jazzfesztiválon és a Debreceni Jazznapokon. Útszéli stílus: Amerika útmenti…

Keresés