2007. június 1. péntek

jún. 1
5:08
George Clooney: egy korszak vége (Infostart)
Alighanem a napokban mozikba kerülő Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik lesz az utolsó film, melyet a George Clooney - Steven Soderbergh páros fémjelzett produkciós cég készít. A két művész egészen újfajta modellt akart meghonosítani Hollywoodban. Sokáig úgy tűnt, sikerrel...
jún. 1
6:01
"Olvas a nemzet, a nép, művelődik egész Magyarország!" (Népszava)
A tegnap délután Budapestre zúduló felhőszakadás sem tántorította el azt a több száz érdeklődőt, akik kilátogattak a 78. Ünnepi Könyvhét megnyitójára, a Vörösmarty térre. És jól tették, hogy nem hagyták megijeszteni magukat. A kortárs magyar irodalom ünnepét Kovács András Ferenc kolozsvári költő nyitotta meg az eseményre írt versével. A babérkoszorús és József Attila-díjas költő a…
jún. 1
6:06
ATV kritika: Nincstelenfalva (Népszava)
Magyarország legszegényebb településére települt ki pár napra Friderikusz Sándor és stábja. A kihelyezett riportműsort adta közre két estén át a Friderikusz Most Speciál. Ilyen műsorok kihaltak a televíziózásból, a köznapi élet legföldközelibb valósága így nem, csak sűrű áttételeken, szűrőkön, nagyítókon, kicsinyítőkön, átértelmezéseken vagy érzéketlen adatokon keresztül jut képernyőre. Itt…
jún. 1
8:22
Orális szexért rúgták ki az angol sztárt, Magyarországon pihenheti ki a stresszt (MaHu)
Lily Allen, az Angliában egyre népszerűbb énekesnő korábban igen vad életet élt: az iskolából egyenesen kirúgták azért, mert legfőbb gondja az volt, hogy fiú osztálytársainak szerezzen örömet.
jún. 1
10:06
Bollók filmje Portugáliában (orientpress)
Makk Károly is zsűrizi Bollók Csaba filmjét a Festoria elnevezésű Portugál filmversenyen. Az alkotások az Arany Delfinért versenyeznek a pénteken kezdődő mustrán.
jún. 1
10:10
Bo Diddley már dúdolgat (Népszava)
Lényegesen jobban van már Bo Diddley amerikai rock and roll és bluesénekes, gitáros akit május közepén szélütéssel szállítottak kórházba. Továbbra is problémái vannak a kommmunikációval, de zenét hallgat, sőt, dúdolgat is.
jún. 1
10:38
Szakácsi Sándorra emlékeznek (orientpress)
Az ezév március 7- én, 55 éves korában elhunyt Szakácsi Sándor emlékére vetít tévéjátékot az m2. Kiss Irén Csontváry - avagy a világhódító című kisfilmjét június 3-án, vasárnap 14 órakor tűzi műsorára a közszolgálati adó.
jún. 1
10:48
Az internet a jövő könyvtára (Népszava)
Németországban az év végéig húsz könyvtárban vezetik be a digitális kölcsönzés lehetőségét, vagyis az interneten keresztül egy hétig lehet olvasni a könyveket. A bajor közszolgálati rádió és televízió, a Bayerischer Rundfunk internetes portálja beszámolót közölt arról, hogy Hamburgban és Würzburgban már bevezették az online kölcsönzést, Kölnben június közepétől indul, Münchenben pedig a jövő…
jún. 1
11:21
Vissza a jövő zenéjébe (HVG)
Három, csaknem azonos időben keletkezett művet játszott a Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájában. A Fischer Iván dirigálta program híven tudósított a 20. század első évtizedének stiláris sokféleségéről, és arról a ma már elképzelhetetlennek tűnő időszakról, amikor a zeneszerző zsenik egymás sarkára taposva jelentkeztek korszakos mesterművekkel. A művek most egymástól vették el a…
jún. 1
12:04
Az ex-futballsztár pénztárcáján múlhat a Trák Királyok Völgyének sorsa (ANNO Online)
Állami beruházás helyett az egykori híres bolgár futballista, jelenleg szülővárosa polgármestere, Jordan Letchkov finanszírozza a Trák Királyok Völgyének további feltárását.
jún. 1
12:20
A kultúra alternatív modelljei (HVG)
A unitednationsplaza (UNP) iskolaként működő kiállítás Berlinben. Az egy évig tartó, szemináriumból és rezidenciaprogramból álló projekt mintegy 60 művész, teoretikus, író és a részt vevő közönség együttműködésével valósul meg (http://unitednationsplaza.org/). A szabadegyetemek tradícióját követve a részvétel minden érdeklődő számára nyitott. Interjú Anton Vidokléval, a szervezővel.
jún. 1
13:05
Egyiptomi romok rejtették a világ legrégebbi bowlingpályáját (ANNO Online)
Újabb felfedezés kapcsán derült ki a közelmúltban, hogy nincs új a nap alatt: olasz régészek ókori bowlingpályát fedeztek fel az ősi egyiptomi város, Kom Madi romjai között. Korábban még csak hasonlót se találtak sehol a világon.
jún. 1
13:35
A Hét Város legendája rombolja a kínai felfedezések elméletét (ANNO Online)
Egy torontói építész, Paul Chiasson könyvében azt állítja, megtalálta a legendás középkori Hét Város szigetét, melyet ráadásul – állítólag - kínai telepesek alapítottak. A történelmi fikciónak inkább beillő munka Gavin Menzies széles körben vitatott elméletére épül, mely szerint a kínaiak megelőzték Kolumbuszt az Újvilág felfedezésében.
jún. 1
13:46
Bérlettel a Művészetek Palotájába (Infostart)
Öt különböző bérletet, valódi műfaji kavalkádot kínál a következő évadra a Művészetek Palotája.
jún. 1
13:57
Élő kövek: emberközeli képes könyv a hitről (MaHu)
A Szent István Társulat kiadásában új hittankönyv és munkafüzet-sorozat lát napvilágot. A sorozat hiánypótló: az elsőáldozás utáni ismereteket tartalmazza, szívet melengető képekkel illusztrálva.
jún. 1
14:13
Charles Fenyvesi: a józan ész tehetetlen volt a nácikkal szemben (Népszava)
Történelmileg jelentős információkat tár az olvasók elé a második világháborúról a Három összeesküvés című, korábban titkos amerikai dokumentumok alapján készült mű - mondta el Charles Fenyvesi, a kötet Egyesült Államokban élő írója. A Rundstedt tábornagy, Canaris tengernagy és a zsidó mérnök, aki megmenthette volna Európát alcímű kötet elsőként Magyarországon jelenik meg, a magyar származású író…
jún. 1
14:57
Stumpf: Gyurcsány megy, vagy átalakítja a kormányt (HVG)
Akár a kormány és ellenzék közötti, szakpolitikai témákat átfogó párbeszéd alapja is lehet a Századvég Kiadó gondozásában „Őszöd árnyékában- A 2. Gyurcsány-kormány első éve” címmel most megjelent kötet. Mindvégig bíráló stílusban, sorra veszi az állam kompetenciájába tartozó területeket, és elemzi a kormány, illetve személy szerint a „menedzser-fejedelem”, a „dramaturg”, azaz Gyurcsány Ferenc…
jún. 1
15:31
Folytatódik a PANKKK (Népszava)
A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) összesen csaknem tízmillió forinttal támogatja könnyűzenei előadók első lemezének kiadását, valamint tehetségkutató versenyek lebonyolítását - adta hírül a PANKKK stábja. A közlemény szerint hétmillió forintot osztanak szét huszonöt könnyűzenei előadó között első lemezük kiadásához, a nyertesek 240-300 ezer forintos támogatást kapnak. Az…
jún. 1
15:41
Mégis mozog a PANKKK (HVG)
A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK), amelyet még Bozóki András minisztersége alatt indított a kulturális tárca, s amelynek jövője bizonytalannak tűnt, noha folytatása mellett Hiller István hitet tett, most csaknem 10 millió forinttal támogatja könnyűzenei előadók első lemezének kiadását, valamint tehetségkutató versenyek lebonyolítását.
jún. 1
15:42
(DZSESZTETÉS)- „Jam session” az A38 Hajón (orientpress)
Június 17-én, 18-án, 19-én este 8-kor kifejezetten az A38 Hajóra készült új produkciót mutat be a Katona József Színház. Az előadás fiatal művészei a jazz műfajának kialakulását és történetét idézik fel, amelynek során Mohai Tamás zenei vezető segítségével bizonyos műveket meg is szólaltatnak hangszereik segítségével, elsősorban az 1920-as évek Amerikájának terméséből válogatva.
jún. 1
15:46
Távozik a békéscsabai színház igazgatója (HVG)
Közös megegyezéssel pénteki hatállyal távozott a Békés Megyei Jókai Színház éléről Konter László - jelentette be a megyei Önkormányzat elnöke a képviselő-testület zárt ülése után pénteken. Így a Konter ellen folyó fegyelmi vizsgálat megszűnik.
jún. 1
16:08
Bors őrmester: legenda lesz a legendából (Infostart)
Újra rögzítik a Beatles legendás lemezét, a negyven éve ezen a napon megjelent Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandet: a dalokat a jelen csúcszenekarai játsszák fel ismét annak a technikának a segítségével, amelyet négy évtizeddel ezelőtt a négy Beatle is használt.
jún. 1
16:56
Fagylaltkiállítás nyílt Budapesten (HVG)
Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt, parfé és jégkrém történeti, időszaki kiállítás nyílt pénteken a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
jún. 1
17:57
A világ legszebb uralkodónője - Sissi-kiállítás Budapesten (MaHu)
Június 8-án, Ferenc József és Erzsébet koronázásának napján, a Budapesti Történeti Múzeum új kiállításával állít emléket a világ legszebb uralkodónőjének tartott Sissinek.
jún. 1
18:32
Ötven évad a Csokonaiban (szinhaz.hu)
Nem mindennapi művészt ünnepel a Csokonai Színház 2007. június 13-án egy jubileumi koncerttel. Világszerte ritkaságnak számít, hogy egy énekes ötven esztendőn át hűséges városa teátrumához, ennyi időn keresztül képes tehetségével, magabiztosságával és tapasztalatával elkápráztatni a közönséget. Tréfás György az ötvenedik évadát töltötte a Csokonai Színház színpadán. „Ha jól tudom, ebben egyedüli…
jún. 1
18:40
Stohl András kapta a Farkas-Raskó-féle vándorgyűrűt (MaHu)
Az 1877-ben alapított díjat minden évben a Nemzeti Színház egy, a társulat által megszavazott művésze kapja - Idén Stohl Andrásnak járt az elismerés.
jún. 1
19:02
Budapest - Tedd A TÁPot Potentáttá! (szinhaz.hu)
A TÁP Varieté és Performance Színház bemutatja: TEDD A TÁPOT POTENTÁTTÁ! Támogatói fesztivál című produkcióját . Helyszín a West Balkán, 2007. június 3., 20:00 (!).
jún. 1
19:24
Stohl András kapta a Farkas-Raskó-díjat (orientpress)
Az 1877-ben alapított díjat minden évben a Nemzeti Színház egy, a társulat által megszavazott művésze kapja. A díj több évtizede Farkas –Ratkó néven került be a köztudatba egy hiba folytán: az 1928-ban kiadott Színművészeti Lexikon szócikkében a díjat alapító Raskó Celesztin nevét tévedésből Ratkó Ilonának írták, s a díj elnevezése ekkor módosult.
jún. 1
19:58
Yoko Ono megnézte egykori magyar szerelme kiállítását (MaHu)
Május 31-én, a moszkvai CUM áruházban nyitották meg Yoko Ono kiállítását - Lennon özvegye másnap egykori magyar kedvese tárlatára is ellátogatott a Moszkvai Magyar Kulturális Központba.
jún. 1
20:42
London legnépszerűbb fesztiválján lép fel Etsey Katalin lantművész! (MaHu)
London egyik legsokszínűbb zenei fesztiválján, a City Showcase-en lép fel Etsey Katalin fiatal magyar lant művész június 7-én - A Debrecenben született művész jelenleg a londoni Royal College of Music növendéke.
jún. 1
21:43
Tíz pillantás a valóság határán túlra - Képekben F. Tóth Benedek könyvbemutatója (MaHu)
Mellékhatás címen látott napvilágot május 29-én F. Tóth Benedek első novelláskötete - A könyvben egy kisregény és kilenc rövidebb írás található, melyek mindegyike a valóság mezsgyéjére, a képzelet és a misztikum határvonalára vezet.

2007. június 2. szombat

jún. 2
2:44
Csajos műsor az RTL-Klubon (Népszava)
Nem kimondottan "szőke nős" műsort prezentált a Csak csajok az RTL-en, bár két szőke műsorvezetőnő jött-ment a stúdió különböző zugai között, attól függően, hogy épp mi játszott a felvezett témák szerint. De ez a legtöbb, ami erényként elmondható az egy óráról (minusz reklám). Egy kis főzőcske, egy kis divatcucc, egy kis babázás (bár ez a blokk valóban hasznos információkat közölt), egy kis…
jún. 2
4:12
Nádasdy: ma a felöltözött embernek is tudunk hinni (Népszava)
Nádasdy Ádám konzervatív. Legalább is az irodalom terén. Nem temeti az írott szót, sőt a regényt delelőjén látja. Jól érzi magát 60 évesen, de valami azért hiányzik... Erról írt verseskötetet, mely a 78. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A költő szerint a Vörösmarty téri esemény a szabdalt magyar irodalomban egy olyan palló, amely mindkét oldalra támaszkodik, s egy hosszú hétvégére átjárást biztosít…
jún. 2
10:35
Börtönfesztivál Szegeden (Népszava)
Hétfőn délután A jó Laci betyár vigadójának ajándékkoncertjével elkezdődik a IV. Dankó Pista Fesztivál nyári programja a szegedi Csillag börtönben. Bozó Bea, az intézmény sajtóreferense elmondta, hogy a fogvatartottak előtt a Szegedi Fegyház és Börtön sportudvarán fellép majd Kaczor Feri, Bunyós Pityu, Domján Tamás és a Koktél, valamint Dr. Komáromi Pisti egykori rendőr dandártábornok. Egy hétre…
jún. 2
20:30
Újra görög figurákkal teltek meg a versek (Népszava)
Több ezer érdeklődő kereste fel a könyvkiadók standjait a 78. Ünnepi Könyvhét és a 6. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren a rendezvény első hétvégi napján, szombaton. A többször szemerkélő eső ellenére is jelentős tömeg hömpölygött a mintegy kétszáz kiadónak helyet adó standok körül. Sokan keresték fel a dedikáló írók asztalait is, ahol többek között Göncz Árpád,…
jún. 2
21:13
Alig 18 és fél ezerért vette platinalemezét (Infostart)
Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mennyi pénz folyt be a Jackson család személyes tárgyainak eladásából, de az összeget másfél és kétmillió dollár (279 millió forint - 372 millió forint) közöttire teszik. A kétnapos aukciót Las Vegasban rendezték meg.

2007. június 3. vasárnap

jún. 3
0:38
Vidék - A Gyulai Várszínház 44. évada (szinhaz.hu)
A Gyulai Várszínház az idei 44. évadában is folytatja az évek óta nyaranta megvalósított összművészeti fesztiválok sorozatát. A nyári évad hat hetének szinte minden estéjén kiemelkedő előadó-művészeti programmal találkozhatnak a nézők a gyulai várban, a tószínpadon, a Ladics-házban és más helyszíneken.
jún. 3
0:42
Szeretnék boldog lenni... (szinhaz.hu)
Nyilván sokan tudják, nem kell ragozni: mit is művelt Bakonyi Károly és Szirmai Albert, anno, Mágnás Miska címszó alatt. Most viszont a Bárka és a Keleti István Művészeti Iskola növendékei játsszák el ezt a kötelező kűrt: mert, ugyan ki is tagadná el, hogy a „Szeretnék boldog lenni” opusz víg dalolását mindnyájan a szívünkre vesszük és jövőjét, előadóit számon tartjuk.
jún. 3
1:08
Fesztivál - Határon Túli Színházi Fesztivál (szinhaz.hu)
A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 2007. június 21-től 30-ig rendezi meg a Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiválját.Az elmúlt évekhez hasonlóan a fesztivál művészeti tanácsadói, Darvay Nagy Adrienne és Szűcs Katalin Ágnes állították össze a találkozó programját azokból az előadásokból, melyeket a színházak 2006. április 10. és 2007. április 10. között mutattak be.
jún. 3
8:43
Június 3-án történt - Megszületett Tony Curtis (MaHu)
1925. június 3-án született a Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti című film nagy komédiása, az a világhírű filmcsillag, ki az újságírók kérdéseire magyarul tud válaszolni, hiszen szülei innen vándoroltak Amerikába.
jún. 3
9:11
Tíz pillantás a valóság határán túlra (MaHu)
Sajtótájékoztatón mutatta be a Graal Könyvek Kiadó F. Tóth Benedek első novelláskötetét, mely Mellékhatás címen látott napvilágot május 29-én.
jún. 3
11:04
"Az orosz Balassi" és az "orosz Örkény" (Népszava)
A 78. Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatja be kedden a Balassi Intézet és a moszkvai Magyar Kulturális Központ a magyar irodalom legfrissebb orosz fordításait: "az orosz Balassit" és az "orosz Örkényt"- közölte a Balassi Intézet.
jún. 3
11:05
Ötvenedik évfordulóját ünnepli a Nemzeti Galéria (Infostart)
Több kiállítással ünnepli a Magyar Nemzeti Galéria működésének ötvenedik évfordulóját. Bereczky Lóránd főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte a Restaurálás művészetéről szóló kiállítást, amely augusztus végéig látogatható.
jún. 3
11:09
Csak erős idegzetűeknek! Könyv a náci orvoskísérletekről. (Népszava)
Hatvankét évvel a II. világháború befejezése után a közvélemény még mindig kevéssé ismeri a német koncentrációs táborokban végzett orvosi kísérleteket - hangsúlyozta Alfred Pasternak, akinek Embertelen kutatás - Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban című könyve a 78. Ünnepi Könyvhétre jelent meg magyarul.
jún. 3
13:03
Moszkva - Szász János Ópiuma is indul (Népszava)
A Szász János rendezte Ópium is indul a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában, Enyedi Ildikó rendező pedig a zsűriben foglal helyet - közölték a hónap végén esedékes fesztivál szervezői
jún. 3
14:27
Szász János Ópiuma is rajthoz áll Moszkvában (MaHu)
A Szász János rendezte Ópium is indul a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában - Enyedi Ildikó rendező pedig a zsűriben foglal helyet.
jún. 3
14:46
Ópiummal próbáljuk bevenni Moszkvát (HVG)
A Szász János rendezte Ópium is indul a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában, Enyedi Ildikó rendező pedig a zsűriben foglal helyet.
jún. 3
18:15
Elhunyt Darvas Iván színművész (Népszava)
Életének 82. évében elhunyt vasárnap Darvas Iván. A kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színészének temetése szűk családi körben lesz. Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze volt, aki több mint hatvan évet töltött a pályán, első szerepét huszonegy évesen kapta a Művész Színházban. Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül, néhány éve rendezőként is…
jún. 3
18:53
Elhunyt Darvas Iván (Infostart)
Nyolcvankét éves korában elhunyt Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze.
jún. 3
18:59
Elhunyt Darvas Iván Kossuth-díjas színművész (MaHu)
Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatta a színművész családja az MTI-t vasárnap délután. A kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színészének temetésére szűk családi körben kerül sor.

Keresés