2007. december 1. szombat

dec. 1
10:47
Zrínyi nyerte a pénteki árcsatát (Spa Trend Online)
Közgyűjtemények is vásároltak a Központi Antikvárium péntek esti könyvárverésén, a 140 tételből hetet megvettek, és nyolcat védetté nyilvánítottak. Magántulajdonban maradt viszont az est legdrágábban eladott tétele, Zrínyi Miklós Bécsben, 1651-ben megjelent az "Adriai tengernek Syrenaia" című kötete.
dec. 1
13:21
Eltemették Szabó Magdát Debrecenben (Spa Trend Online)
Több százan vettek végső búcsút szombaton a Debreceni Köztemetőben a 90 éves korában elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas írótól. A központi ravatalozó előtt, a szabadban elhelyezett urnánál Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke búcsúzott az elhunyttól.
dec. 1
13:33
Eltemették Szabó Magdát (Infostart)
Több százan vettek végső búcsút a Debreceni Köztemetőben a 90 éves korában elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas írótól.
dec. 1
15:39
Harmadik szülinapját ünnepli a skót kulturális egyesület (Spa Trend Online)
Három évvel ezelőtt alakult meg az Albannach Skót Kulturális Egyesület és ez alatt számos olyan programot és eseményt szervezett, amely elősegítette a skót-magyar kapcsolatokat. Néhány példa a sikerekből: az egyesület fáklyás megemlékezést tartott a Hősök terén a skót szabadságharcos, William Wallace "újratemetésének" napján, támogatta az edinburghi Kevock kórus magyarországi, jótékonysági…
dec. 1
20:23
Az évad legdrágább képe! (Spa Trend Online)
A téli évad eddigi legmagasabb leütését hozta a Belvedere Galéria szombat esti művészeti aukciója, ugyanis századik tételként, 52 millió forintért kelt el Czigány Dezső Csendélet gyümölcsökkel című, ismert, 1915-ös festménye.
dec. 1
20:30
Három Rubenst szeretne visszakapni az örökös (Infostart)
Nem a nácik vették el eredeti tulajdonosától azt a három Rubens-képet, amely ma egy nagy-britanniai galéria tulajdonában van. Ezt egy kormányzati vizsgálat állapította meg.
dec. 1
20:47
Ingyen adta a termékét? Súlyos hiba volt! (Infostart)
Nem jelölhető a következő a Brit Award könnyűzenei díjra a Radiohead és Prince, mivel albumuk nem került kereskedelmi forgalomba.
dec. 1
20:58
Még egy sztrárnak sem áll jól, ha a bevándorlókat szidja (Infostart)
A Smiths egykori énekese bepereli a New Musical Expresst, amiért nem kért bocsánatot tőle egy cikkért, amely a zenész bevándorlással kapcsolatos nézeteit boncolgatta. Az NME közölte: jogászaik vizsgálják az ügyet.

2007. december 2. vasárnap

dec. 2
6:44
Még egy hét a hátrányos tehetségeknek (Spa Trend Online)
Még egy hétig, december 10-ig lehet jelentkezni a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását segítő Arany János tehetséggondozó és kollégiumi programokra; a tehetséggondozás ezen formájában az idei évben összesen háromezren vettek részt - közölte az oktatási tárca sajtóirodája.
dec. 2
9:58
Román film kapta az európai Oscar-díjat (Spa Trend Online)
A 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte szombaton éjszaka az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta. A film egy fiatal nő történetét mutatja be, aki Romániában a Ceausescu-diktatúra idején tiltott abortuszra kényszerül. A film a május végi Cannes-i Filmfesztiválon már…
dec. 2
10:15
Kulisszajárás az Új Színházban (Spa Trend Online)
Kulisszajárást szervez az Új Színház a Szentivánéji álom című előadás után december 8-án, szombaton; az érdeklődőknek Márta István igazgató mutatja be a színház máskor nézők elől elzárt részeit - tudatta a teátrum. Mint írják, a kulisszajárást követően a közönség beszélgethet a darab szereplőivel, többek között Eperjes Károllyal, Gáspár Sándorral, Hirtling Istvánnal, Györgyi Annával, Huszár…
dec. 2
10:21
Mirrent és Tornatorét díjazta az Európai Filmakadémia (Infostart)
Berlinben a brit Helen Mirren nyerte a legjobb színésznőnek, míg az izraeli Sasson Gabai a legjobb színésznek járó díjat az Európai Filmakadémia 20. díjkiosztó ünnepségén.
dec. 2
10:54
Udo Jürgens musicalje: már 150 000 jegy kelt el (Spa Trend Online)
Udo Jürgens musical-ősbemutató lesz vasárnap Hamburgban. A 73 éves német énekes Ich war noch niemals in New York (Én még soha nem voltam New Yorkban) címmel írt zenés darabot. "Ez egészen új helyzet a számomra. Dalaimat a színpadon fogják énekelni, én meg ott ülök a közönség soraiban. Volt néhány álmatlan éjszakám, de most már túlsúlyba került az öröm, hogy olyan sok tehetséges ember áll a…
dec. 2
12:09
Irodalmi portréfilm Buda Ferenc és Kalász Márton költőről (Spa Trend Online)
Buda Ferenc és Kalász Márton költőről készített irodalmi portréfilmeket Jánosi Antal, a két alkotást szerdán mutatják be Budapesten, a Magyar Írószövetség klubjában - tájékoztatta a szervezet. A vetítésen a rendező és a két költő is részt vesz. Az Isten szalmaszálán című 30 perces film Buda Ferenc legjelentősebb életút-állomásait villantja fel legszebb verseinek különös hangulatú, vizuális…
dec. 2
14:37
Eltemették Ember Judit dokumentumfilm-rendezőt (Spa Trend Online)
Ember Judit dokumentumfilm-rendezőt végső nyugalomra helyezték vasárnap a budapesti Kozma utcai zsidótemetőben. Bikácsy Gergely filmesztéta búcsúbeszédében felidézte, hogy a rendezőnő alkotásaiban "nagyon mélyen", "különös érzékenységgel" fordult az áldozatokhoz. Ember Judit minden filmje "valamiféle nyomozás, tiltott bűnről, (...) titokban tartott gaztettekről", amelyeknek "egy filmkockáján sem…
dec. 2
15:03
Szellemi zarándokút a velencei San Michele-temetőbe (Spa Trend Online)
Új élménnyel gazdagodhatnak a Velencébe látogatók: a város fokozott ütemben restauráltatja a San Michele szigetén fekvő temetőt, és ingyenes útikalauzt adott ki, amelyben 63 műemléksírt ismertet. A hozzáértők szerint a kis szigeten van a világ egyik legszebb temetője, amely fáival, zöld növényzetével is kitűnik a lagúnák városának szép, romantikus, de elég kopár környezetéből - írta a Corriere…
dec. 2
15:46
Príma-díjakat osztottak Szegeden (Spa Trend Online)
Második alkalommal osztották ki a Príma-díjakat szombaton este Szegeden - tudatta Szakács József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Csongrád megyei elnöke vasárnap. Elmondta: a térségben az egyetem és a kultúra rengeteg kiváló szakembert állít versenybe, a szegedi kuratórium az idén is több száz jelöltből választhatott.
dec. 2
22:02
Bezárt Az igazi da Vinci kiállítás Debrecenben (Spa Trend Online)
Bezárt Az igazi da Vinci című kiállítás vasárnap este Debrecenben: összesen több mint 162 ezren látták augusztus 16. óta a bemutatót a Modem Kortárs Művészeti Galériában - vonta meg a gyorsmérleget a zárás előtti percekben tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a Modem igazgatója. Kósa Lajos polgármester nagy sikerként értékelte a kiállítást. Szerinte ezzel és a Modem más bemutatóival Debrecen…

2007. december 3. hétfő

dec. 3
8:14
A The London Community Gospel Choir a Millenárison (Spa Trend Online)
A világszerte ismert The London Community Gospel Choir lép színpadra csütörtökön a Millenáris Teátrumban a Világsztárok a Millenárison sorozat keretében. A gospelek igazi vonzerejét, amely az éneklés közvetlen öröméből, a rögtönzésekkel tarkított előadásmódból és a közös ünneplés boldogságából fakad csak kevés kórus tudja olyan szinten bemutatni mint ez a londoni énekegyüttes. A The London…
dec. 3
13:15
"Visszatérés immár a jövő helyszínére" (Spa Trend Online)
"Visszatérés immár a jövő helyszínére" címmel számolt be hétfőn a német Süddeutsche Zeitung a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületének az elmúlt hét végén történt átadásáról.
dec. 3
14:14
Makkai Ádám kapta a Füst Milán Fordítói Alapítvány nagydíját (Spa Trend Online)
Makkai Ádám kapta a Füst Milán Fordítói Alapítvány nagydíját A csodaszarvas nyomában című versantológiájáért, tízen pedig az alapítvány ösztöndíjában részesültek. Az elismeréseket hétfőn Budapesten adták át.
dec. 3
15:34
József Attila emlékére: "A 70. te magad légy" (Spa Trend Online)
József Attila halálának 70. évfordulója tiszteletére hetven kortárs alkotó írta színes vászondarabra az 1937-ben elhunyt költőtől származó kedvenc verssorát; a színes kis zászlókból összeállított füzért a budapesti József Attila Gimnázium tornyára tűzték ki hétfőn. (A képen Tápai Antal szobrászművész alkotása látható a költőről. A szobrot Szegeden avatták fel, a poéta halálának évfordulóján.)
dec. 3
16:12
Janáuártól ismét olvashatók József Attila versei a neten! (Spa Trend Online)
Visszakerülnek a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) virtuális oldalaira József Attila versei 2008. január 1-jén, mivel a költő halála után hetven évvel lejárnak az ezt gátló szerzői jogok - közölte Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) berkein belül működő intézmény vezetője.
dec. 3
18:01
Megkopott orral tért vissza József Attila (Infostart)
Hetven kortárs alkotó írta le kedvenc József Attila-verssorát a hetven éve elhunyt költőről elnevezett budapesti gimnázium megemlékezésén. A Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjában a költő gipszből készült szobrát avatták fel.
dec. 3
20:42
Ismét a világhálón József Attila versei (Infostart)
Egy hónap múlva bárki engedély nélkül kiadhatja, vagy felhasználhatja József Attila műveit. A jogszabály ugyanis a szerző halála után 70 évig kötelezi a kiadókat arra, hogy hozzájárulást kérjenek, illetve jogdíjat fizessenek az örökösöknek. A költő versei januártól ismét elérhetők lesznek a Magyar Elektronikus Könyvtár rendszerében.
dec. 3
20:56
Az ember kielégületlen marad a Szólás szabadsága végén (Spa Trend Online)
Azt hiszem Baló György a magyar televíziózás legfelkészültebb riportere. Mégis, az ember - ha szabad ezt a szót használni -, kielégületlen marad a Szólás szabadsága végén.

2007. december 4. kedd

dec. 4
5:13
Megjelent Békés Pál új, válogatott novelláit tartalmazó kötete (Spa Trend Online)
Akik szerették Békés Pál tavaly megjelent gangregényét, a Csikágót, ezt is szeretni fogják. A november végén megjelent új Békés-kötet, melynek címe Semmi baj, mintegy hatvan régi és újabb írást tartalmaz, a legkorábbi novella huszonöt éve, a legfrissebb tavaly született.
dec. 4
5:23
Mesék és legendák Cseh Tamás életéről (Infostart)
Bérczes László Cseh Tamás című beszélgetőkönyvének bemutató estje lesz kedden este hét órakor a Bárka Színházban. A szerző kiemelte: nem lineáris életrajz született, hanem egy mozaik.
dec. 4
8:13
Ken Hensley először Magyarországon (Spa Trend Online)
Ken Hensley, a brit Uriah Heep együttes frontembere és alapítója először ad koncertet Magyarországon: csütörtökön este a Petőfi Csarnokban lép fel. A zeneszerző, szövegíró, énekes, gitáros és billentyűs Hensley a legtöbb Uriah Heep világsláger - köztük az Easy Living, a Sunrise és a Lady In Black - szerzője, a kortárs rocktörténelem kiemelkedő egyénisége. Hensley noha zavaros drogos, pénzügyeket…
dec. 4
8:40
Rendezvénysorozat kalandvágyó látogatóknak (Spa Trend Online)
Új arcát mutatja december 8-tól a Budavári Labirintus: a mai élő kultúrát befogadó és támogató rendezvénysorozatot indít kalandvágyó látogatóinak. December nyolcadikán karácsonyváró programot kínál a Budavári Labirintus, amelyet a Cseh Centrummal, a Lengyel Intézettel, az Orosz Kulturális Központtal és a Szlovák Intézettel, valamint a Szabad Eklektikus Műhellyel együttműködésben valósít meg. Az…
dec. 4
9:01
Hány arca van a cigányságnak? (Spa Trend Online)
Hány arca van a cigányságnak? E közösség tagjai valóban jobban élnek-e a föld egyik pontján, mint planétánk más vidékein? - ez a kérdés merül fel a látogatóban, aki Sepsiszentgyörgyön ezekben a hetekben megtekinti a Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában címet viselő kiállítást.
dec. 4
10:51
Próbaper a Paris ítélete című szoborért (Spa Trend Online)
Próbapert indítottak a Sigray-hagyaték örökösei a Páris ítélete című ógörög mitológiai jelenetet ábrázoló szobor visszaszerzéséért a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ellen. A jogi eljárás kedden kezdődik a keszthelyi városi bíróságon – írta a Zalai Hírlap.
dec. 4
13:04
A L,ecsó lehet az év animációs filmje (Spa Trend Online)
Egy ínyenc patkány viheti el a pálmát a februári Los Angeles-i Annie Awards díjkiosztón, ahol 2007 legjobb animációs filmjeit díjazza majd a szakma.
dec. 4
14:17
Megalakult a Reneszánsz év társadalmi védnöki testülete (Spa Trend Online)
Megalakult kedden Budapesten a Reneszánsz Év - 2008 elnevezésű rendezvénysorozat társadalmi védnöki testülete, amelynek tagjává Hiller István oktatási és kulturális miniszter kilenc köztiszteletben álló közéleti személyiséget kért fel - tájékoztatta a programiroda az MTI-t.
dec. 4
14:22
A Szalontüdő Ljubljanaba utazik (Spa Trend Online)
Hét magyar film kapott meghívást a ljubljanai nemzetközi animációs filmfesztiválra, a belgiumi Leuven rövidfilmes mustráján pedig a Szalontüdőt és a Maestrot láthatják az érdeklődők - tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.
dec. 4
17:08
Carlos Santana lesz jövőre a Kapcsolat koncert sztárvendége (Spa Trend Online)
Carlos Santana lesz a jövő évi T-Mobile Kapcsolat koncert sztárvendége; a világhírű gitáros 2008. június 28-án lép fel Budapesten - közölte a mobilszolgáltató cég kedden. A tizenkettedik alkalommal megrendezendő ingyenes szabadtéri koncerten a többszörös platinalemezes és Grammy-díjas Carlos Santana nemrégiben megjelent Live Your Light című lemezét mutatja be a Városliget szomszédságában -…
dec. 4
20:18
Próbapert indítottak Keszthelyen a Sigray-örökösök (Spa Trend Online)
Próbapert indítottak a Sigray-örökösök Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban őrzött Páris ítélete című szoborért - közölte kedden Patay Géza ügyvéd. Az örökösök jogi képviselője az első tárgyalási napot követően elmondta: a múzeum ellen beadott keresetében indítványozta, hogy adják ki számukra a Keszthelyen letétben lévő, ógörög mitológiai jelenetet ábrázoló alkotást.
dec. 4
20:40
Napóleon-regény 24 ezer euróért (Spa Trend Online)
24 ezer euróért (több mint 6 millió forint) cserélt gazdát Bonaparte Napóleon egyetlen regényének kézirata egy árverésen, amelyet a császár megkoronázásnak 203. évfordulóján rendeztek meg Fontainebleau-ban. Napóleon 1795-ben próbálkozott - először és utoljára életében - azzal, hogy irodalmi babérokra tegyen szert, Clisson és Eugénie című regénye azonban jóval kevesebb nyomot hagyott a francia…

2007. december 5. szerda

dec. 5
5:43
PISA-felmérés: a magyar diákok eredménye az OECD átlagnak felel meg (Spa Trend Online)
Az alkalmazásképes tudást mérő PISA-felmérés szerint a magyar diákok tudása a legutóbbi, 2003-as felméréshez képest nem javult és nem romlott, összességében az OECD országok átlagának felel meg. Ennek legfontosabb üzenete: az oktatási rendszerünk stagnál. Ahhoz, hogy jobb eredményt érjünk el, az alapkészségeket meg kell erősíteni, és csökkenteni kell az oktatási rendszeren belüli különbségeket.
dec. 5
9:29
Sophie Marceau melle és a bagett (Infostart)
Ismét kulturális háború tört ki az Egyesült Államok és Franciaország között. A vitát az amerikai Time magazin európai kiadása robbantotta ki, amely nem kis cinizmussal arra kérte olvasóit, nevezzenek meg egy ma is élő, nemzetközi hírű francia művészt, vagy írót. A franciák szerint az amerikaiak nem értenek a kultúrához.
dec. 5
11:15
Mozart-kézirat rekordáron (Spa Trend Online)
Rekordáron, csaknem negyvenmillió forintnak megfelelő összegért kelt el egyetlen oldal Wolfgang Amadeus Mozart egy kéziratából a Sotheby,s aukciós ház londoni árverésén kedden. A barna tintával teleírt kottapapírért 110 ezer 900 fontot (38,9 millió forintot) fizetett a kilétét titokban tartó vásárló. Az eddigi legmagasabb ár Mozart-kéziratoldalért 89 ezer 500 font volt.
dec. 5
13:41
Rádiójáték és színdarab után végre lapozható (Spa Trend Online)
Rádiójáték, színdarab és képregény-változat után most regényformában is megjelent Molnár Péter Keresők, avagy a lány neve című műve - tájékoztatta Gottfried Judit, a Scolar Kiadó munkatársa az MTI-t szerdán.
dec. 5
16:05
Erotikus Szinyei Merse Pál mű bukkant fel (Spa Trend Online)
Az aukció előtti utolsó napokban került az Erdész és fiai árverés tételei közé - katalóguson kívül - egy fiatalkori Szinyei Merse Pál kép. A festményt nem ismerte a szakma, mindezidáig nem láthatotta a nagyközönség. Egy gyűjtő féltve őrzött kincse volt. A meztelen, kitárulkozó nimfát és az őt magáévá tevő faunt ábrázoló fára festett olajkép 1867-69 közötti alkotás, a pályakezdő művész korai…
dec. 5
17:43
Fotók a Gigaduktról (Spa Trend Online)
Szebeni András fotóművész kiállítása a Köröshegyi völgyhídról, Közép-Európa legnagyobb viaduktjáról december 13-ig látható a Közlekedési Múzeumban.
dec. 5
20:41
Antihunános a TV2 (Spa Trend Online)
A címet senki ne értse félre: A nagy fogyás című sorozatban nem a kilók leadása, a sok mozgás és ehhez különféle gépek, eszközök felhasználása az antihumánus, hanem az egész szisztéma. Jellemző mondat egy versenyzővel készült interjúból: "Le is tapostam a helyéről." Mert ez ám a lényeg, ennek a mozzanatnak vagyunk minden részletében tanúi: hetenként ki kell ejteni valakit, akár a legkedvesebb…

2007. december 6. csütörtök

dec. 6
5:39
Arisztokraták ma... (Spa Trend Online)
A Magyar Állami Operaházban tegnap két kötetet is bemutattak, melyet lapunk kiadója jelentetett meg. Az egyik Szinetár Miklós Operán innen, operán túl című könyve, a másik pedig az Adonyi Sztancs János által jegyzett az Arisztokraták ma.
dec. 6
5:44
Boldog Új Élet (Spa Trend Online)
Sajnos ritkán láthatunk olyan hazai gyártású mozgóképet, ahol a történet elmesélésének vágyát igaz szenvedély fűti. Nem izzadságszagú megfelelés valamiféle iskolás ars poeticának, nem kávéfüstös egyeztetéseken csiholt mese képei peregnek a vásznon, hanem a lélek legmélyéről származó fájó igazság. A Boldog Új Élet minden tökéletlensége dacára ilyen alkotás. A szenvedély átsugárzik a képeken, akkor…
dec. 6
10:21
Botrány három fővárosi színházigazgató kinevezése körül (Infostart)
A Madách és az Új Színház jelenlegi igazgatóját további négy évre, a Mikroszkóp Színpadét pedig újabb három évre nevezte ki csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes az ülés után közölte: a döntés felfüggesztését és pályázat kiírását kéri Demszky Gábor főpolgármestertől.
dec. 6
12:34
"A rendőrfőnök jó fiú" (Infostart)
A Thália Társaság története elevenedik meg Máté Gábor legújabb rendezésében. "A rendőrfőnök jó fiú" című előadás (melynek bemutatója csütörtökön este lesz a Kamrában) három ifjú heroikus küzdelmét és bukástörténetét viszi színre.
dec. 6
12:44
Karácsonyi vásár a Nemzeti Múzeumban (Spa Trend Online)
Karácsonyi vásár nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban pénteken. Kerámiák, terítők, asztali díszek, csuhé figurák és még számos termék kapható a háromnapos ingyenes rendezvényen, amelyen a jászsági, a gödöllői és az ajkai régió kézműveseinek termékeiből válogathatnak a látogatók - tudatta közleményében a múzeum.

Keresés