2007. december 1. szombat

dec. 1
7:18
Megfejtették, miért nem tudják kezelni egyesek a sikert (Infostart)
A váratlan sikerek a legtöbb embernek örömet okoznak, néhányan azonban feszültek és idegesek lesznek tőle. Tudósok most megfejtették a jelenség okát.
dec. 1
12:24
Rákkeltő-e az éjszakai munka? (Infostart)
Az Egészségügyi Világszervezetnek a rákkutatással foglalkozó részlege decemberben a rákot potenciálisan elősegítő tevékenységnek fogja minősíteni az éjszakai műszakban végzett munkát - jelentette az AP hírügynökség. Tanulányok szerint ugyanis az éjszakai dolgozók között magasabb a prosztata- és mellrákosok aránya.

2007. december 2. vasárnap

dec. 2
9:46
Az erdők menthetik meg Európát (Infostart)
Európa egyre nagyobb részét borítják erdőségek, amelyek a korábban gondoltnál sokkal több szén-dioxidot képesek megkötni - mutatta ki egy tanulmány. Az erdők, mint természetes szénelnyelők, kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az üvegházhatást okozó gázok légköri szintjének csökkentésében.
dec. 2
10:32
A nők helyett a butasága vihette sírba az ősembert (Infostart)
Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint a Neander-völgyi nők a férfiakhoz hasonlóan részt vettek a vadászatban, és a szülőképes korú asszonyok megfogyatkozása pecsételte meg az amúgy is veszélyeztetett emberfaj sorsát. Gyenis Gyula antropológus szerint azonban ezt egyelőre nem bizonyítja semmi, és valószínűbbnek tartja, hogy a homo sapiens jobb értelmi képességeivel kerekedett felül.

2007. december 3. hétfő

dec. 3
10:03
Hamarosan a mozgás helyett is pirulákat szedhetünk (Infostart)
A testmozgásnak számos jótékony hatása van a szervezetre. Az egyik az, hogy jelentősen javíthatja a depressziósok vagy a rosszkedvű emberek hangulatát. A hatás azonban hamarosan tabletta formájában is elérhető lesz.
dec. 3
20:30
Egy zsák szenet kaptak a nagy szennyezők Balin (Infostart)
Indonézia több millió fát ültetett, hogy ezzel ellensúlyozza az ENSZ Balin rendezett klímacsúcsa során a légkörbe kerülő széndioxidot. Több, mint 15 ezer kormányzati illetékes, szakértő és újságíró vesz rész a 11 napos tanácskozáson, amelynek során a globális felmelegedés elleni konkrét lépésekről tárgyalnak.
dec. 3
21:39
Szégyellhetjük magunkat: jobb a csimpánzok memóriája! (Infostart)
A csimpánzoknak jobb a memóriájuk, mint az embereknek - erre a meglepő következtetésre jutottak japán kutatók. Kiderítették, hogy a fiatal csimpánzok fotografikus memóriája lehetővé teszi, hogy meglepő pontossággal emlékezzenek a mintákra és a képsorokra.
dec. 3
22:12
A valóság messze lehagyta a tudósokat - sajnos (Infostart)
Hatalmas sebességgel terjeszkedik észak és dél felé a trópusi öv a Földön, mostanra már elérte azt a kiterjedést, amelyet a klímakutatók az évszázad végére vártak, akkor is csak a legrosszabb forgatókönyv esetén. Ez a szubtrópusi vidékeken élők számára gyakoribb viharokat és még nagyobb szárazságot jelent.

2007. december 4. kedd

dec. 4
5:43
A világ legnagyobb CT-jével vizsgálják a "dínómúmiát" (Infostart)
A bőrnek, az izmoknak, az inaknak és az egyéb szöveteknek csak nagyon ritkán marad nyomuk, miután egy élőlény megkövesedik, ám mindezek ma is megfigyelhetők annak a dinoszaurusznak a maradványain, amelyet Észak-Dakota államban találtak a tudósok.
dec. 4
6:19
Egészen másképp működik az anorexiások agya (Infostart)
Eltérően működnek az anorexiások agyának bizonyos területei az étkezési rendellenességgel nem küzdőkhöz képest - mutatták ki amerikai kutatók. A felfedezés segíthet abban, hogy a társadalom ne bélyegezze meg az anorexiásokat.
dec. 4
6:25
Törött koponyákat foltoztak be őssejtekkel (Infostart)
Egy koponyatörés után keletkezett nagy rést is be lehet gyógyítani az őssejtterápia révén - bizonyították be egérkísérletekkel amerikai kutatók.
dec. 4
10:49
Nem javult a magyar diákok teljesítménye (Infostart)
A három évvel ezelőttihez hasonló eredményeket értek el a magyar diákok a nemzetközi PISA vizsgálaton.
dec. 4
21:33
Sikerül-e megállítani az időzített rák-bombát? (Infostart)
2020-ra a jelenlegi harmadával emelkedhet a daganatos betegségben szenvedők száma - figyelmeztet a brit kormány jelentése.

2007. december 5. szerda

dec. 5
6:00
Elárulná a titkainkat a főnöknek a mindent látó gép (Infostart)
Arcvonások változásának felismerését, a parkolókban álló autók ellopásának és az autópálya-matricával történő csalások megakadályozását teszi lehetővé az az új technológia, amelyet egy informatikusokból, pszichológusból és telekommunikációs szakemberekből álló magyar kutatócsoport fejlesztett ki.
dec. 5
20:34
Nem a testsúly határozza meg, hogy meddig élünk (Infostart)
A kövérség helyett leginkább az edzettség befolyásolja a várható élettartamot - állapították meg amerikai kutatók, akik szerint eltúlozzák a túlsúly egészségi kockázatait.
dec. 5
21:13
Megfejtették, miért szeretik a férfiak a sokkal fiatalabb nőket (Infostart)
Szakemberek bebizonyították, hogy sok férfi a több utód érdekében keres nála jelentősen fiatalabb feleséget. Az optimális korkülönbség 15 év.
dec. 5
21:50
A neandervölgyiek gyorsabban nőttek fel, mint a mai ember (Infostart)
A neandervölgyi gyerekek fogai gyorsabban nőttek ki, mint a modern ember esetében, ami arra utal, hogy egész fejlődésük gyorsabb volt - állapították meg német tudósok.

2007. december 6. csütörtök

dec. 6
20:35
Nem csak kellemetlen, életveszélyes is az influenza! (Infostart)
Az influenza duplájára növeli a szívroham és agyvérzés veszélyét - derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet brit kutatók végeztek. Egy héten belül kétszer, három napon belül viszont már négyszer nagyobb az influenzások esélye arra, hogy szívrohamot vagy agyvérzést kapjanak, amelyben minden harmadik közülük meg is hal.
dec. 6
21:11
Egy szippantás, és vérengző vadállattá válnak (Infostart)
Egyetlen protein szaga vérengző vadállattá változtatja az egyébként félénkségükről ismert egereket. A feromon illatáról eddig is sejtették, hogy fokozza az agressziót, de a kaliforniai kutatóknak most sikerült először be is bizonyítani az összefüggést.
dec. 6
21:43
A római kori szuperragasztó ma is verhetetlen lenne (Infostart)
Német régészek kétezer évvel ezelőttről származó ragasztó maradványait fedezték fel, amellyel ezüstből készült babérágakat erősítettek egy légionárius sisakjához.

2007. december 7. péntek

dec. 7
5:12
A normális öregedés is "megzápítja" az agyat (Infostart)
Kiderítették amerikai kutatók, mitől lassul le az ember mentálisan, ha megöregszik: a korral folyamatosan csökken agyunknak az az állománya, amely a kommunikációt biztosítja a fontos területek között.
dec. 7
5:29
Végre Európának is lesz beleszólása az űrkutatásba (Infostart)
Magyar idő szerint a késő esti órákban lövik fel az Atlantis űrrepülőgépet, amely magával viszi a Nemzetközi Űrállomásra az Európai Űrkutatási Ügynökség laboratóriumát is. A húsz év után az űrbe kerülő eszköz azt is jelenti, hogy az európaiaknak ezentúl nagyobb beleszólásuk lesz az űrállomás üzemeltetésébe.
dec. 7
5:41
A súlytól függ a depresszió és a szorongás (Infostart)
Nagyobb valószínűséggel lesznek szorongó és depressziós felnőttek a kis súlyú újszülöttekből. A későbbi mentális problémák kialakulásában szerepet játszhat az is, ha később érik el a fejlődési mérföldköveket, például idősebb korban tanulnak meg a gyerekek járni.
dec. 7
7:40
A delfinfiúk gyommal udvarolnak (Infostart)
Gallyakat, növénydarabokat visznek a hím delfinek a nőstényeknek, így udvarolnak azoknak - derül ki egy új kutatásból. Ha a tudósok jól értelmezik ezt a jelzést, akkor az azt jelenti, hogy nem csak az embereknél és a csimpánzoknál figyelhető meg a kulturális viselkedés.
dec. 7
15:20
Tanulhatnának a kenguruktól a marhák (Infostart)
Ausztrál tudósok új frontot nyitottak a globális felmelegedés elleni harcban. Megpróbálják megakadályozni, hogy a szarvasmarhák és birkák metángázt bocsássanak ki. Mindebben pedig nemzeti jelképük, a kenguru sietett a segítségükre.
dec. 7
18:35
WHO: nem kizárt, hogy emberről emberre terjedt át a madárinfluenza (Infostart)
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárja ki azt, hogy Kínában egy családon belül a madárinfluenza emberről emberre való terjedése okozott újabb fertőzést.
dec. 7
20:49
Félmillió éve pusztít a kórokozó? (Infostart)
Félmillió éves emberi maradványokban találtak tuberkolózisra utaló jeleket a tudósok. A TBC eddig ismert legrégebbi áldozata körülbelül 5 ezer éve hunyt el.

2007. december 8. szombat

dec. 8
15:52
A kobrakirály 15 emberrel tudna egyszerre végezni (Infostart)
Az óriás köpködő kobra egy új alfaját fedezték fel Kenyában: a rekordméretű hüllő hossza majdnem három méter, a mérge pedig elég legalább 15 ember meggyilkolására - jelentette be egy környezetvédő csoport.

2007. december 9. vasárnap

dec. 9
10:12
Csontritkulást is okozhat a depresszió (Infostart)
Csontritkulást okozhat a depresszió - derült ki egy brit kutatásból. Megállapították, hogy a változás kora előtt a nőknél a lelkiállapot összefüggésben van a csontok sűrűségével.
dec. 9
13:45
Génjeink határozzák meg a nagylelkűségünket (Infostart)
Izraeli tudósok szerint a génállomány jelentősen befolyásolja, hogy egy ember mennyire nagylelkű.

2007. december 10. hétfő

dec. 10
5:12
Egyetlen ujjlenyomat 12 milliárd forintot érhet (Infostart)
Elképzelhető, hogy Leonardo Da Vinci arab származású volt - erre a következtetésre a reneszánsz zseni egyetlen teljes ujjlenyomatának vizsgálatával jutottak olasz kutatók.
dec. 10
17:22
Elhunyt Borzsák István (Infostart)
Elhunyt Borzsák István akadémikus. A nemzetközi hírű klasszika-filológia professzort, az Eötvös Kollégium Baráti Körének alelnökét december 9-én érte a halál.

2007. december 11. kedd

dec. 11
5:41
Intim bepillantás a bálnacsalád életébe (Infostart)
A negyventonnás óriás gyengéden átöleli uszonyával kicsinyét, amint a trópusi vizek felől a sarkvidék felé tartanak - ilyen és ehhez hasonló, soha nem látott képek láthatók az Animal Planet filmjében, amely a hosszúszárnyú bálnák életét mutatja be.
dec. 11
5:51
Felfedezték az agy selejtező központját (Infostart)
Svéd tudósok megtalálták azt az agyterületet, amely a lényegtelen információk szelektálását végzi, így létfontosságú a jó emlékezet szempontjából. A Karolinska Intézet szakemberei kísérleteik során azt tapasztalták, hogy a memória használata közben jelentősen nő a törzsdúc területének aktivitása.
dec. 11
6:13
Inkább a hatásokra kell készülni, mert "nem tarthatók a klímavállalások" (Infostart)
Betarthatatlanok a klímaváltozás elleni fellépés részeként hozott célkitűzések - állítja egy vezető brit, illetve egy német éghajlati szakértő. Sir David King és John Schellnhuber szerint a politikusok túlságosan lassan lépnek fel az gázkibocsátás csökkentéséért.
dec. 11
7:01
Fantasztikus felvételek az aprócska nagyfülűről - videóval (Infostart)
Korábban sosem látott felvételeket hozott nyilvánosságra a Londoni Zoológiai Társaság a hosszú fülű ugróegérről, hogy felhívja a figyelmet a kevéssé ismert faj helyzetére: az aprócska, ám óriási hallószervvel rendelkező állat ugyanis veszélyeztetett.
dec. 11
7:54
Gyorsuló evolúció, egyre különbözőbb etnikumok (Infostart)
Egymástól eltérő irányban és módon fejlődtek az emberi faj egyes csoportjai az elmúlt 10 ezer évben - állítják egy tudóscsoport tagjai, akik szerint ez a megállapítás megkérdőjelezi az etnikum biológiai fontosságáról szóló elképzeléseket.
dec. 11
21:23
Áttörő magyar siker a szorongásoldók fejlesztésében (Infostart)
Egy magyar kutatócsoport olyan újfajta szorongásoldót kísérletezett ki, amely a jelenleginél hatékonyabb, mégis sokkal kevesebb mellékhatásokkal jár. A szer gyógynövények kombinációján alapul.
dec. 11
21:50
Többre tartják a biciklit a bioüzemanyagnál (Infostart)
A döntéshozók nem igazán hisznek a bioüzemanyagok nyújtotta lehetőségekben - állapította meg felmérésében a Nemzetközi Konzervációs Unió. A felmérés eredményeit a Balin zajló ENSZ klímacsúcson mutatták be.

2007. december 12. szerda

dec. 12
5:49
Központi magyar szerep az életmentő kutatásban (Infostart)
Cukorbetegség, elhízás, érrendszeri rendellenességek - ilyen és más népbetegségekre keres új, keleti gyógymódokon alapuló gyógyszereket az Európai Unió és Kína. A program gyógyszerfelfedezési részét a magyar résztvevő, a Debreceni Egyetem viszi - mondta az intézmény rektora.
dec. 12
17:27
Ha nem lépünk, jön az extrém időjárás (Infostart)
A környezetvédelmi miniszterek érkezésével végső fázisába lépett az ENSZ Balin folyó klímakonferenciája. Az ENSZ főtitkára azt mondta: a világ áttörést vár, viszont túlságosan nagyratörőnek nevezte az EU terveit. Egyes források patthelyzetet emlegetnek, mert Washington továbbra sem akar hallani kötelező széndioxid-emissziós határértékekről.
dec. 12
20:22
A császármetszés újabb átka (Infostart)
Az indokolatlan császármetszéssel született gyermekeknek sokkal nagyobb eséllyel lesznek légzési problémáik, mint a természetes körülmények között világra jött társaiknak - derül ki egy dán kutatás eredményeiből, amelynek során csaknem 34 ezer gyermeket vizsgáltak meg.

2007. december 13. csütörtök

dec. 13
5:21
Megfejtik a pusztító óriáshullámok rejtélyeit (Infostart)
A nyugodt tengeren előtűnő hatalmas, akár a 30 méteres magasságot is elérő hullámokat sokáig a tengerészek legendái közé sorolták, ma már azonban tudományos alapossággal vizsgálják azokat, a fényhullámokról felhalmozott tudást segítségül hívva.
dec. 13
20:23
Nézze meg a klónozott macskát, amely világít a sötétben! (Infostart)
Dél-koreai kutatók olyan genetikailag módosított macskákat hoztak létre, amelyek világítanak a sötétben. Az ultraviola fény alatt fluoreszkáló állatok vizsgálata segítséget nyújthat az emberi genetikai rendellenességek kezeléséhez.
dec. 13
21:32
A tévézés önmagában is növeli a vérnyomást (Infostart)
Nagyobb eséllyel lesz magas vérnyomása azoknak a kövér gyerekeknek, akik sokat ülnek a tévé előtt, mint az ugyanolyan súlyú, de kevesebbet tévéző kortársaiknak - állapították meg amerikai tudósok.

2007. december 14. péntek

dec. 14
5:19
Egy javítócsomag, és máris egészséges a szív (Infostart)
Brit kutatók jelentős előrelépést tettek egy olyan "javítócsomag" kifejlesztése felé, amellyel helyrehozhatók lesznek a szívroham következtében keletkező károk.
dec. 14
6:02
Sokkal hatékonyabb a védőoltás, mint gondolták (Infostart)
A legfrissebb kutatások szerint a humán papilloma vírus elleni védőoltás sokkal hatékonyabb, mint ahogy azt eddig az orvosok gondolták. A vakcina további tíz olyan fertőzés ellen is véd, amelyek hosszabb távon szintén méhnyakrákot okozhatnak.
dec. 14
7:42
Halálgóc: tíz év alatt végez a fertőzés (Infostart)
A kihalás fenyegeti Kanada nyugati partjainál élő vad lazacokat. Az állatokat egy parazita pusztítja, amely a közeli halfarmokról terjedt el.
dec. 14
13:22
A térkép, amelyen először jelent meg a mágikus szó (Infostart)
Az Egyesült Államokban kiállították azt a térképet, amelyen mai ismereteink szerint először jelent meg az Amerika szó.
dec. 14
21:44
Májzsugor tizedeli a ritka ragadozókat (Infostart)
Az utóbbi három napban 26 krokodil tetemét találták meg India északi részén, a szakemberek szerint májzsugor végzett a veszélyeztetett faj példányaival.

Keresés