2007. november 2. péntek

nov. 2
17:49
Az egészséges emberek agya is mutat rendellenességeket (Infostart)
Az egészséges felnőttek 13 százalékának az agya működik abnormálisan - anélkül, hogy az illető tudna róla. Az erről szóló kutatás eredményéről a New England Journal of Medicine legújabb számában számoltak be holland tudósok.
nov. 2
21:58
Kétszer gyorsabb, és tovább él - videó a génmódosított szuperhősről! (Infostart)
Az egérkirály kétszer gyorsabb, hosszabb ideig él, és kétszer annyit eszik, mint normális társai, mégsem hízik meg. A génmódosított rágcsálótól azt remélik az amerikai kutatók, hogy segítségével javíthatnak az emberek állóképességén is.

2007. november 3. szombat

nov. 3
14:00
Életveszélyes űrsétán az asztronauták (Infostart)
Példa nélküli, veszélyes űrsétát kezdett a Discovery amerikai űrsikló két asztronautája.

2007. november 4. vasárnap

nov. 4
10:59
Sikerrel zárult a veszélyes űrséta (Infostart)
Eddig példa nélküli, veszélyes űrsétát fejezett be a Discovery amerikai űrsikló két asztronautája.

2007. november 5. hétfő

nov. 5
6:12
Igaz lehet a legenda: meg lehet őszülni egyetlen éjszaka alatt (Infostart)
Napjainkban is él a legenda Marie Antoinette-ről, aki állítólag egyetlen éjszaka alatt megőszült, amikor kivégzésére várt. A kutatók azonban bebizonyították, hogy a stressz valóban elősegíti az őszülést.
nov. 5
10:12
Négykezű, négylábú kislány: élősködő ikerpár nőtt a testéhez (Infostart)
Kedden elkezdik azt a negyvenórás műtétet, amely túlélési esélyt kínál egy indiai kislány számára, aki négy karral és négy lábbal született. A kétéves Lakshmi Tatmát a gazdagság hindu istennőjéről nevezték el, akinek a hagyomány szerint ugyancsak négy karja van.
nov. 5
12:35
A Magyar Tudomány Napját ünneplik (Infostart)
A Magyar Tudományos Akadémia 10 éve ünnepli a magyar tudomány napját. Az első alkalommal még egy napos esemény mára egy hónapos, országos rendezvénysorozattá bővült - mondta el Fábri György, az MTA kommunikációs igazgatója az InfoRádióban.
nov. 5
20:20
Jön a Google telefonja (Infostart)
A Google megerősítette azokat a régen megindult találgatásokat, hogy belép a mobiltelefon-piacra.
nov. 5
21:48
A Főnök nyerte a robotautók versenyét (Infostart)
Emberi irányítás nélkül, kevesebb mint hat óra alatt tett meg 85 kilométert Boss, azaz Főnök, egy Chevrolet egy különleges versenyen. A győzelem kétmillió dollárt hozott az autó felkészítőinek, a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem csapatának.

2007. november 6. kedd

nov. 6
6:59
Eddig csak ötvenen láthatták a rejtélyes arcot, most Ön is megnézheti! (Infostart)
Először tekintheti meg a nagyközönség Tutanhamon mumifikálódott holttestét, 85 esztendővel azután, hogy rábukkantak a fáraó épen maradt sírjára.
nov. 6
7:06
Az elhízás már az anyaméhben elkezdődik (Infostart)
Az elhízás már a méhen belül elkezdődik, amikor az anya táplálkozásának hatására a magzat zsírsejtjei feltöltődnek - mondta a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke az InfoRádióban.
nov. 6
7:42
Csukja be a szemét, aki zenét hallgat! (Infostart)
Érdekes eredményekre jutottak egyesült államokbeli kutatók az agy tevékenysége és az érzékszervek működésének vizsgálata során. Kiderült, hogy az agy csökkenti a látás képességét, ha zenét vagy összetettebb hangokat hallgatunk, annak érdekében, hogy hallásunk jobban működjön.
nov. 6
9:32
Okosabb lesz az a gyermek, akit szoptatott az anyukája (Infostart)
Egy génnek köszönhetően okosabb gyerekek lesznek azokból a csecsemőkből, akiket édesanyjuk szoptatott - derül ki egy kutatásból.
nov. 6
18:58
Az éghajlatváltozást tesztelik a Kiskunságban (Infostart)
A klímaváltozás hatásai már Magyarországot is elérték, ennek tudhatók be az aszályos nyarak, a szubtrópusi növények megjelenése és a legutóbbi enyhe tél is. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársai a Fülöpházi buckavidéken vizsgálják a folyamatot.
nov. 6
20:01
Tudományos vészkiáltás a magyar kormány felé (Infostart)
A kutatásfejlesztés mellett a környezetvédelemről tanácskozik a héten Budapesten öt köztársasági elnök, tizenhét miniszter, az EU környezetvédelmi biztosa és számos tudós a III. Tudományos Világfórumon, amelyet az UNESCO, a Tudományos Szervezetek Nemzetközi Tanácsa és a Magyar Tudományos Akadémia szervez. A rendezvényen indítja útjára a természeti erőforrások megóvását célzó új kezdeményezését az…
nov. 6
21:42
A korral összemegy a szív (Infostart)
Szívünk mérete életünkben évről évre csökken, ahogyan az a képessége is, hogy keringesse a vért a szervezetben - derül ki egy amerikai egyetemi kutatásból.

2007. november 7. szerda

nov. 7
5:50
Mindenhol a jövőn spórolnak (Infostart)
A fejlett országokban többnyire csak már rövid távon is hasznot ígérő kutatások zajlanak, és egyre kevesebb támogatást kapnak a jövő generációk életminőségét javító alapkutatások - mondta az InfoRádiónak a stockholmi Karolinska Intézet magyar professzora. Gulyás Balázs, a héten kezdődő Tudományos Világfórum igazgatója figyelmeztetett: Magyarországon fejlesztésre szorul az oktatást és a kutatást is…
nov. 7
17:49
Charles Simonyi: "A tudományt általában segítem" (Infostart)
A szövegszerkesztő Word és az Excel táblázati rendszer kifejlesztése után egy profi számítástechnikusokat segítő program kidolgozásába fogott a magyar származású Charles Simonyi magyar mérnökök közreműködésével. Az áprilisban űrturistaként a kozmoszban járt Charles Simonyi ma is szívesen emlékszik a súlytalanság állapotára vagy a megérkezésre az űrállomásra. Az InfoRádió akadémiai székfoglalója…
nov. 7
19:42
Leszállt a Discovery (Infostart)
Hét űrhajóssal a fedélzetén szerdán visszaérkezett a Földre, és az egyesült államokbeli Cape Canaveral űrkikötőben leszállt a Discovery.
nov. 7
21:19
Mi a közös a Velociraptorban és a pingvinben? (Infostart)
A Velociraptorhoz hasonló dinoszauruszok légzésüknek köszönhetően váltak félelmetes ragadozóvá. Nekik volt ugyanis az egyik leghatékonyabb légzőrendszerük az állatvilágban.

2007. november 8. csütörtök

nov. 8
6:35
Sólyom: erős környezetvédelmi szervezet kell (Infostart)
Budapesten több mint 60 ország 400 tudósa és döntéshozója vesz részt a Tudomány Világfórumán. A világszervezet a budapesti rendezvényen indítja útjára a természeti erőforrások megóvását célzó új kezdeményezését.
nov. 8
10:37
Nem vicc: itt a karácsonyfaallergia (Infostart)
Minden hetedik ember allergiás lehet a hagyományos karácsonyfára - állítják amerikai tudósok. A téli ünnepeket azt asztmások is nehezebben viselik.
nov. 8
10:58
Hihetetlen, de igaz: egészségesebb kövérnek lenni, mint soványnak (Infostart)
Több évnyi elhízás-ellenes kampány után váratlan fordulat történt orvosi szakmai körökben. Egy nagy, az Amerikai Orvosok Szövetsége lapjában megjelent tanulmány szerint a kis túlsúly akár még jót is tehet az egészségnek.
nov. 8
19:19
"Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe" (Infostart)
Az államnak a jövő nemzedékek iránti felelősségéről beszélt az osztrák, a horvát, a görög és a magyar államfő Budapesten a Tudomány Világfórumán. A háromnapos tudományos tanácskozás jelmondata: "Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe". A találkozóra 60 ország 400 résztvevoje érkezett a Magyar Tudományos Akadémia, az UNESCO, a Tudomány Nemzetközi Tanácsa és az Európai Unió meghívására.
nov. 8
20:23
Meglepő eredmények a ringó csípő és a termékenység kapcsolatáról (Infostart)
A női csípő izgató ringása valóban felkelti a férfiak figyelmét, de az eddigi feltételezésekkel szemben nem jele annak, hogy a nő "szaporodásra" kész állapotban van.

2007. november 9. péntek

nov. 9
5:28
Napozzon, ha fiatal akar maradni! (Infostart)
A napfürdőzés akár öt évvel is visszavetheti az öregedés folyamatát - állapították meg brit tudósok, akik szerint a D-vitamin hiánya miatt olyan genetikai elváltozások történhetnek a szervezetben, amelyek szerepet játszanak az öregkori betegségek kialakulásában.
nov. 9
6:41
"A genetikai módosítás hasonló a növénynemesítéshez" (Infostart)
Egy ilyen tudományos világfórum óriási jelentőséggel bír, mert politikusok találkozhatnak a tudósokkal, és közelíthetik egymáshoz a nézeteiket - mondta az InfoRádiónak a Tudomány Világfórumáról az orvosi Nobel-díjas Werner Arber svájci mikrobiológus. A budapesti rendezvényen több mint 60 ország 400 tudósa és döntéshozója vesz részt.
nov. 9
8:10
A génmanipulált egér fejjel megy a macskának (Infostart)
Japán tudósok olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyek egyáltalán nem félnek a macskák szagától. Ez az eredmény rámutat bizonyos agyterületek szerepére, és bizonyítja, hogy a rágcsálók, ahogy egyébként az emberek is, veleszületetten tartanak bizonyos szagoktól.
nov. 9
10:07
Fáj a háta? Felejtse el a különleges gyógymódokat! (Infostart)
A gerincoszlop alsó részeinek kezelésére a legjobb fájdalomcsillapító a normális mozgás - állapították meg ausztrál kutatók. A kedvelt gyógymódok, úgymint a gerinc fizikoterápiás kezelése, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása valójában semmivel sem gyorsítja fel a gyógyulást - közölte a Sydney Egyetem hátfájáskutató csoportjának vezetője.
nov. 9
11:10
A fogamzásgátló növeli a méhnyakrák kockázatát (Infostart)
A fogamzásgátló tabletták növelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát, a kór kialakulásának esélye azonban csökken, ha abbahagyják a készítmény szedését - állapította meg egy oxfordi irányítású nemzetközi kutatócsoport.
nov. 9
18:11
Drámai jóslat: duplájára emelkedhet a benzin ára három év alatt (Infostart)
Az emberiség felvett egy rossz szokást, ahogyan az energiát használja, ahogyan fogyaszt vagy ahogy a fejlődő országok polgáraival bánik, és ha így folytatjuk, akkor ennek katasztrofális következményei lesznek - összegezte tapasztalatait az Egysült Államok Politikai és Társtudományi Intrézetének professzora.
nov. 9
20:55
Megfejtik a bálnák titokzatos nyelvét (Infostart)
Ausztrál kutatók elkezdték dekódolni a púpos bálnák titokzatos nyelvét. Arra már rájöttek, hogy az anyaállatok hogyan figyelmeztetik kicsinyeiket, és arra is, hogyan csalogatják magukhoz a hímek a nőstényeket.

2007. november 10. szombat

nov. 10
12:00
Szili: A politikusoknak mindig figyelniük kell a tudomány hangjára (Infostart)
A tudomány szerepének fontosságát hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke a Tudomány Világfórumának (WSF) zárónapján a Parlamentben.

2007. november 11. vasárnap

nov. 11
7:33
Óriási tudósrosta: 12.000-ből csak 800 maradhat (Infostart)
A Science vagyis a Tudomány című lap az egyik legrangosabb tudományos folyóirat a világon.

2007. november 12. hétfő

nov. 12
9:08
Sokmilliárd ember életébe kerülhet a tétlenség (Infostart)
Akár az állat- és növényfajok harmada is kihalhat, ha továbbra is emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása - állapította meg az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága.
nov. 12
10:50
Kiderült, miért szeretik a férfiak a gömbölyded nőket - meg fog lepődni (Infostart)
Egy amerikai tanulmány szerint a gömbölyded hölgyek nem csupán testi adottságaik miatt vonzzák a férfiakat, hanem azért is, mert intelligensebbek, így valószínűleg gyermekeik is okosabbak lesznek.
nov. 12
16:58
Órák alatt azonosíthatják a halálos kórokozót (Infostart)
Magyarországon hivatalosan is megkezdte működését az a modern laboratórium, ahol napok helyett akár órák alatt tudják azonosítani egy vérmérgezés kórokozóját. Ezáltal az orvosok azonnal célzott antibiotikumos kezelést tudnak adni a betegnek, ami a mérgezéses halálozások akár 10 százalékos csökkenését hozhatja.
nov. 12
21:36
Kihalhat a világ legkisebb medvéje (Infostart)
Az élőhelye folyamatos szűkülése és az orvvadászat miatt jelentős veszélye van annak, hogy kihal a világ legkisebb medvefaja.
nov. 12
21:47
Készül a tumorvadász (Infostart)
Skót tudósok abban bíznak, hogy sikerül olyan gyógyászati eszközt kifejleszteniük, amely a denevérek "radarjához" hasonló módon működik, és képes lesz a test mélyén megbúvó daganatok azonosítására.

2007. november 13. kedd

nov. 13
6:27
Egy hétre megemeli a vérnyomást a kiadós veszekedés (Infostart)
A dühérzet hatása még egy héttel az azt kiváltó esemény után is jelentkezik - állapították meg amerikai kutatók.

2007. november 14. szerda

nov. 14
9:22
Átütő eredmények: tumorból készül az új rákvakcina (Infostart)
A kutatók kidolgoztak egy új rák elleni készítményt. A szer végleges állapotát úgy nyeri el, ha a beteg daganatából is kinyernek sejteket, és hozzáadják a vakcinához.
nov. 14
11:18
Hogyan mentsük meg a Földet, ha az élővilág 90 százalékát nem ismerjük? (Infostart)
Az emberiség sötétben tapogatózik, a földi élővilág nagy része ugyanis ismeretlen. A legtöbb ember ugyan különbséget tud tenni a különböző bogyók, fák vagy a bokrok között, a növény- és állatvilág jelentős részét azonban még a kutatók sem ismerik.
nov. 14
13:51
Egyszerű diétával lassítható a rákos daganatok növekedése (Infostart)
Lelassította az egerekben a prosztata tumor növekedését a szénhidrátban szegény diéta. Ennek amerikai kutatók szerint valószínűleg az a magyarázata, hogy a kevesebb szénhidrát hatására csökken a szervezetben az inzulin termelése.

2007. november 15. csütörtök

nov. 15
7:03
A naphal tette bánatossá a császárt (Infostart)
A japán császárt nagyon bántja, hogy csaknem ötven évvel ezelőtt neki köszönhetően érkeztek Japánba azok az agresszív édesvízi naphalak, amelyek azóta elszaporodtak, és veszélyeztetik az őshonos fajokat. Az uralkodó erről az éves halászati és természetvédelmi konferencián beszélt.
nov. 15
10:14
A Föld, ahogyan még sosem látta - most megnézheti! (Infostart)
A Földről készítettek felvételeket japán kutatók. Ez önmagában nem lenne nagy kunszt, a képek azonban a Holdról készültek, ahonnan a bolygónk nagyon közelinek látszik.
nov. 15
11:13
Elhunyt Kosáry Domokos (Infostart)
Életének 95. évében csütörtökön elhunyt Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke.

2007. november 16. péntek

nov. 16
5:24
Addig matatott a múzeumban, amíg felfedezett egy új dinoszauruszt (Infostart)
Új dinoszaurusz-családot azonosítottak a kutatók Nagy-Britanniában. A csontmaradványt, amelynek a felfedezés köszönhető, 113 évvel ezelőtt ástak ki Hastingsben.
nov. 16
5:36
Egyre közelebb a gondolatolvasó géphez (Infostart)
Amerikai tudósok úgy érzik, közel állnak ahhoz, hogy egy úttörő kísérlet eredményeképpen szavakká fordítsák le egy férfi gondolatait, aki sérülése miatt nem tud beszélni.
nov. 16
9:28
Két ember ismeri csak a nyelvet, de ők sincsenek beszélő viszonyban (Infostart)
Eltűnés fenyegeti az egyik dél-mexikói bennszülött nyelvet, mert utolsó két ismerője nincs beszélő viszonyban.
nov. 16
18:36
Drámai jövőkép: vízhiány, éhezés, árvizek (Infostart)
Hirtelen és visszafordíthatatlan hatásokkal járhat az éghajlatváltozás - áll a klímaváltozást vizsgáló kormányközi testület jelentéstervezetében, amelyről hosszú vita után állapodtak meg a spanyolországi Valenciában. A dokumentum célja, hogy útmutatást adjon a döntéshozóknak a következő öt évre.

Keresés