2007. szeptember 1. szombat

szept. 1
9:10
Mit tehetünk a mellrák ellen? (Infostart)
Magyarországon a szűrési lehetőségek ellenére a nők leggyakoribb daganatos betegsége még mindig az emlőrák - hangzott el a Szegedi Emlőrák Szimpóziumon.
szept. 1
13:42
Már a bőrünkön érezzük az éghajlatváltozást (Infostart)
Egy felmérés szerint Magyarországon a klímaváltozással kapcsolatos kérdések sürgős napirendre tűzését a megkérdezettek 88 százaléka, sürgős intézkedések meghozását pedig 92 százaléka támogatja. Láng István akadémikus az InfoRádióban azt mondta: a számokban megmutatkozik az utóbbi évek szélsőséges időjárása is.
szept. 1
14:57
Károsodhat a nyáron születő gyermekek látása (Infostart)
A nyári hónapokban születő gyermekek sokkal nagyobb eséllyel lesznek rövidlátók későbbi életükben, mint a más évszakokban világra jövők - erősítette meg egy izraeli kutatás. A tudósok azt tanácsolják a szülőknek, hogy a születés után vagy adjanak napszemüveget a csecsemőkre, vagy óvják őket az erős fénytől.

2007. szeptember 2. vasárnap

szept. 2
8:45
Új remény a szklerózis multiplex kezelésében (Infostart)
Magyarországon 6-8 ezer szklerózis multiplexben szenvedő beteg él, nagy részük előbb-utóbb mozgássérültté válik. A Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának tanszékvezetője az InfoRádiónak elmondta: a legújabb kutatások már nemcsak a betegség előrehaladásának lassítását célozzák, hanem a kialakult sérülések visszafordítását is lehetővé tehetik.
szept. 2
15:40
Négy pokolgép robbant Katmanduban (Infostart)
Négy pokolgép szinte egyidejű felrobbanásában meghalt legkevesebb egy ember, további 13 pedig megsebesült vasárnap a nepáli fővárosban - közölte a rendőrség. A sebesültek közül négynek az állapota válságos.
szept. 2
20:07
A fájdalomcsillapító túlzott használata fokozza a fájdalmakat (Infostart)
Félmillió nő szenved fejfájástól Nagy-Britanniában - akiknek a fájdalmát éppen azok a tabletták okozzák, amelyeket ennek elkerülésére szednek be - figyelmeztetnek a szakértők.
szept. 2
21:59
Unokájuk életét is veszélyeztetik a dohányosok (Infostart)
Nagyobb a vetélés veszélye az olyan asszonyoknál, akiknek a szülei dohányoznak - derítették ki amerikai kutatók, akik 2200 nem dohányzó kismama terhességét követték figyelemmel.

2007. szeptember 3. hétfő

szept. 3
10:19
"Atlantiszt" találtak az Északi-tenger mélyén (Infostart)
Elveszett birodalmat találtak az Északi-tenger mélyét tanulmányozó brit tudósok. A valaha emberek által benépesített tájat tavak, sós mocsarak és folyók tagolták, most azonban több mint száz méterrel a tenger felszíne alatt található.
szept. 3
11:23
A magassági génnek is köze lehet a daganatokhoz (Infostart)
Brit kutatók egy olyan gént azonosítottak, amely kapcsolatba hozható a testmagassággal, működése pedig a rák egyes fajtáinak kialakulásával is összefügg.
szept. 3
11:34
Betegek tízezreinek az életét mentheti meg egy új gyógyszer (Infostart)
Tízezrek életét mentheti meg egy új készítmény, amely két gyógyszer elegyeként született meg.
szept. 3
12:48
Szívműtét saját billenytűk beültetésével (Infostart)
A szívbetegek hamarosan képesek lesznek arra, hogy saját szívbillentyűket növesszenek, amelyeket az orvosok beültethetnek.
szept. 3
17:15
A lábnyomok mellé kerülnek az ősfák (Infostart)
Nógrád megyébe, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre szállítottak hatot azok közül a nyolcmillió éves mocsárciprusok közül, amelyek Bükkábrányban kerültek elő; a leleteket októbertől már a nagyközönség is megtekintheti.

2007. szeptember 4. kedd

szept. 4
13:06
Római és kelta korból származó leletek a lebontott Skála parkolójában (Infostart)
Őskori leletekre, a római és a kelta korból származó tűzhelymaradványokra és egy középkori temető részleteire bukkantak a régészek az augusztusban lebontott Budai Skála parkolójában.
szept. 4
20:13
Nagy szívük van a Tour de France kerekeseinek (Infostart)
A Tour de France erősebbé teszi a kerekeseket, fokozza az állóképességüket - és akár negyven százalékkal is megnöveli a szívük méretét - állapították meg francia kutatók.
szept. 4
20:24
Óvatosan a dezodorral - mellrákot okozhat! (Infostart)
A dezodor-használat és a mellrák kialakulása közötti potenciális összefüggésre figyelmeztetnek brit tudósok, akik az emlőamputáción átesett nők ráksejtjeiben magas alumínium-koncentrációt találtak.
szept. 4
21:55
Vashiányt okoz az elhízás a kisgyerekeknél (Infostart)
Riasztóan sok a vashiányosok száma az elhízott kisgyerekek között - állapították meg amerikai kutatók, akik figyelmeztettek: a vashiány lassíthatja a mentális fejlődést, magatartási zavarokat okozhat.

2007. szeptember 5. szerda

szept. 5
5:55
Temérdek arannyal menekültek volna a náci főkolomposok (Infostart)
Néhány náci vezető azt tervezte, hogy egy egész tengeralattjárónyi drágakövet és aranyat juttat Argentínába, ahol a Németország bukása utáni jövőjét akarta biztosítani - derül ki a brit kémelhárítás egyik iratkötegéből, amelynek titkosítását a közelmúltban oldották fel.
szept. 5
6:10
Halálos lehet a nőknél, ami a férfiaknál életmentő (Infostart)
A nők szívbetegségeit másképpen kell kezelni, mint a férfiakét - hangzott el az európai kardiológiai társaság bécsi tanácskozásán. A nemek közötti különbség olyan jelentős, hogy a férfiaknál sikeres eljárások könnyen végzetesek lehetnek, ha nőknél alkalmazzák.
szept. 5
13:20
Még Zrínyi pusztította el a hajókat: most Ön is megnézheti! (Infostart)
Két, eddig ismeretlen bödönhajót találtak a régészek a Drávában, augusztusban. Ezzel a lelőhely magyar oldalán 27 rönkhajó vált ismertté - mondta Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.
szept. 5
16:00
Messze az uniós átlagtól: évente kétezren halnak meg szepszisben (Infostart)
Magyarországon évente több mint kétezren halnak meg szepszisben, vagyis az egész szervezet gyulladásos megbetegedését okozó fertőzésben, többen az uniós átlagnál. Ennek ellenére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a betegek kezelésének mindössze egyharmadát finanszírozza - hangzott el a Magyar Szepszis Fórum tájékoztatóján.
szept. 5
17:31
Jöhetnek az emberi-állati hibrid embriók (Infostart)
Engedélyezte a illetékes hatóság, hogy kísérleti célokra emberi és állati sejteket egyesítve állítsanak elő a kutatók Nagy-Britanniában.

2007. szeptember 6. csütörtök

szept. 6
5:43
Nem ismerte az FBI igazgatója a brit titkosszolgálat címét (Infostart)
J. Edgar Hoover, az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) igazgatója az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb és legjobban informált embere volt majd ötven éven keresztül, de egy levél sorsa bizonyítja, hogy fogalma sem volt arról, milyen címre írjon a brit titkosszolgálatnak.
szept. 6
7:41
A felfedezés, amely emberek százmillióinak ad reményt (Infostart)
A korábban a muslicáknál azonosított gén az egerekben is szabályozza az elhízás mértékét - állapították meg amerikai kutatók. Ez az eredmény azért lényeges, mert ha a gén ekkora evolúciós szakadékot "ugrott át", akkor jó esély van arra, hogy az emberben is betölti ezt a szerepet, szabályozásával pedig megelőzhető lehet az elhízás és a cukorbetegség.
szept. 6
7:51
A gyerekek Freddy Kruegerrel bújhatnak ágyba (Infostart)
Egy felmérés szerint az ijesztő televíziós és mozifilmek tehetők felelőssé a gyermekek esti félelmeinek legalább egyharmadáért.
szept. 6
20:54
Rehabilitálják a cumit (Infostart)
Sok szülő és ápolónő ellenzi a cumi használatát, a legújabb eredmények szerint azonban ezt rosszul teszik, mert a cucli segíthet megelőzni a bölcsőhalált.
szept. 6
21:31
Valóban árthatnak a gyerekeknek az élelmiszer-adalékok (Infostart)
A feldolgozott élelmiszerekben és az üdítőitalokban lévő adalékanyagok fogyasztása kapcsolatba hozható a figyelemhiányos tünetegyüttes kialakulásával - állapította meg a brit élelmiszerminőségi intézet jelentése.
szept. 6
21:47
Két állkapoccsal vadászik a korallszirtek réme (Infostart)
A murénák egy második állkapocs segítségével továbbítják áldozataikat a torkukba, méghozzá halálos hatékonysággal - állapították meg amerikai természettudósok.
szept. 6
21:58
Forradalmi újítás: egyetlen vérvétellel időben megállapítható lesz a rák (Infostart)
Brit tudósok olyan módszeren dolgoznak, amelynek révén vérvizsgálattal kimutatható a rák még jóval az előtt, hogy a betegség első jelei megmutatkoznának.

2007. szeptember 7. péntek

szept. 7
6:48
Rosszul tudta a nagymama: ártalmas a koránkelés (Infostart)
Nem aranyat, hanem szívbetegséget lel, aki korán kel. Japán tudósok kiderítették az ősi bölcsesség nem igaz; a korán kelőket a lustáknál jobban veszélyezteti a szívbaj kialakulása.
szept. 7
6:58
Kétségbeesett figyelmeztetés: a három évvel ezelőttinél nagyobb cunami fenyeget! (Infostart)
A Bengáli-öbölben élő tízmilliókat a 2004 karácsonyán pusztítónál is hatalmasabb cunami fenyegeti - figyelmeztetett Phil Cummings ausztrál kutató.
szept. 7
7:20
Dinoszauruszok: rosszkor, rossz helyen (Infostart)
Két, a Mars és a Jupiter körül keringő aszteroida 160 millió évvel ezelőtti összeütközése okozta a dinoszauruszok vesztét - állítják tudósok, akik szerint a találkozás akkora erejű volt, hogy hatására több nagy kődarab is kiszakadt az égitestekből, az egyik pedig éppen a Földet találta el.
szept. 7
7:41
Megfejtették a vakarózófák titkát (Infostart)
Hosszú ideje találgatják a tudósok, miért vakaróznak olyan önfeledten és azonos mozdulatokkal az észak-amerikai grizzlyk egyes fáknak dőlve. Most kiderült.
szept. 7
18:11
Ritka őslényleleteket tártak fel a Bakonyban (Infostart)
Magyarország legidősebb madárleletei és egy ősi aligátorféle részleges koponyája is előkerült a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció idei bakonyi ásatásai során - közölte a kutatócsoport vezetője.
szept. 7
20:07
Mamutokat nézegethetünk Zircen (Infostart)
Jégkorszaki óriások a Bakonyban címmel új állandó kiállítás nyílt a Bakonyi Természettudományi Múzeumban.
szept. 7
20:13
Riadót fújnak a pszichiáterek (Infostart)
A depresszió károsabb az emberek jóllétére, mint a fizikális betegségek, az asztma, a koszorúér- vagy a cukorbetegség - derül ki az Egészségügyi Világszervezet kutatásából.

2007. szeptember 8. szombat

szept. 8
11:35
Fáj a háta? A munka is segíthet meggyógyulni (Infostart)
Az ízületi gyulladásos vagy hátfájós betegeknek, amíg lehetséges, dolgozniuk kellene - állítják egy jelentés szerzői, akik szerint a munka miatt gyorsabb a felépülés.
szept. 8
21:24
Újabb esélyt kapott az emberiség a túlélésre (Infostart)
Egészséges ausztrál mézelő méhekben azonosították a vírust, amely kulcsszerepet játszhatott az amerikai rovarok millióinak pusztulásában. A felfedezés reményt ad a veszélyeztetett méhpopulációk megmentésére.

2007. szeptember 10. hétfő

szept. 10
10:22
Újabb érv a vörösbor mellett (Infostart)
A jövőben számos öregedés által jelentkező betegségre gyógymódot jelenthetnek azok a készítmények, amelyeket a vörösbor egyik összetevőjéből fejlesztettek ki a kutatók. Az úgynevezett resverator több medicinának is alapanyaga lehet.
szept. 10
21:05
Kihalás szélén a csúcsragadozó? (Infostart)
Az évszázad közepére kihalhat a jegesmedve-populáció kétharmada - állapította meg egy amerikai kormányügynökség.
szept. 10
21:22
Megtalálták a csatornát, amelyen menekülni lehetett a lángoló városból - képek (Infostart)
Régészek egy ősi vízelvezető csatornát találtak Jeruzsálem alatt, amelyen időszámításunk szerint 70-ben a zsidók megszökhettek a várost elözönlő rómaiak elől. Az alagút egyes részei érintetlenül maradtak meg.

2007. szeptember 11. kedd

szept. 11
7:18
A korábban gondoltnál is rombolóbb a depresszió (Infostart)
A kezeletlen depresszió nemcsak az öngyilkosok számát növeli egy társadalomban, hanem a krónikus betegek - szívbetegek, cukorbetegek - gyógyulását is nagymértékben gátolja, tehát a társadalom egészének állapotát rontja - figyelmeztet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete legújabb globális jelentésében. A WHO 60 ország lakosainak adatait dolgozta fel.

2007. szeptember 12. szerda

szept. 12
6:48
Remény a cukorbetegeknek: hamarosan vége az injekciózásnak (Infostart)
Hamarosan tablettában vehetik be a cukorbetegek az inzulint, így nem lesz szükség a mindennapos injekciókra. Aberdeeni kutatók fedezték fel, hogy az inzulint be lehet "burkolni", tehát orálisan is a szervezetbe juttatható.
szept. 12
10:10
Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét a fogamzásgátló tabletta (Infostart)
Nem növeli a rákbetegség kockázatát a fogamzásgátló tabletta szedése, éppen ellenkezőleg: jelentősen csökkentheti is a veszélyt - állapították meg aberdeeni kutatók.
szept. 12
10:58
Az anyatej sem véd meg az allergiától? (Infostart)
A legfrissebb kutatások szerint az anyatejjel táplálás sem védi meg a gyermekeket attól, hogy a későbbiekben kialakuljon náluk az asztma vagy az allergia.
szept. 12
20:46
A legendás rokonság nyomába erednek (Infostart)
A legmodernebb DNS-vizsgálati módszerekkel kutatják a Nagy-Britanniából származó emberek ma Oroszországban élő utódait, így az is kiderülhet, valóban Skóciából származnak-e a Lermontovok.

2007. szeptember 13. csütörtök

szept. 13
5:48
A túl sok férfi hormon okozza az autizmust? (Infostart)
Brit kutatók összefüggést találtak a magzatok magas tesztoszteronszintje és az autisztikus személyiségjegyek kialakulása között. Nem biztos, hogy a kapcsolat oksági, azért a szakemberek további vizsgálatokra készülnek.
szept. 13
8:06
A csodakulacs, amely bármilyen vizet ihatóvá tesz (Infostart)
Forradalmasíthatja a katasztrófa sújtotta vidékek ivóvízellátását az a találmány, amely másodpercek alatt képes ivóvizet előállítani bármilyen koszos vízből.
szept. 13
21:30
Tabudöntő felfedezés a nők szexualitásáról (Infostart)
A többi emlőshöz hasonlóan a nőknél is megvan a fokozott szexuális vágy időszaka, vagyis az állatvilágból kölcsönzött kifejezéssel élve ők is tüzelnek - állítja egy tekintélyes amerikai biológus.
szept. 13
21:57
A Föld esetleges sorsát vetíti előre a tízmilliárd éves bolygó (Infostart)
A Föld esetleges sorsát vetíti előre az eddig ismert egyik legöregebb, mintegy tízmilliárd éves bolygó, amelyet egy nemzetközi kutatócsoport fedezett fel - mondta Paparo Margit csillagász. A Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársa annak kapcsán nyilatkozott a távirati irodának, hogy a felfedezésről szóló cikket a Nature című tudományos hetilap…

2007. szeptember 14. péntek

szept. 14
5:43
Megnyugodhatnak a csokifüggők (Infostart)
Nemcsak hasztalan, egyenesen káros az ellenállás: minél inkább próbáljuk legyőzni a csokoládé iránti vágyunkat, annál vonzóbb lesz számunkra az édesség - jelentette ki egy brit kutató. Van jó hír is: a csoki nem okoz függőséget.

Keresés