2007. május 2. szerda

máj. 2
8:53
Egyre gyorsabban talpalnak a városlakók (Infostart)
Egyre gyorsabban gyalogolnak a városokban élők, a kutatást végző pszichológusok szerint mintegy tíz százalékkal szedik sebesebben a lábukat, mint tíz évvel ezelőtt.
máj. 2
10:36
Egyen levest, és nem hízik el! (Infostart)
Aki levest is eszik, kevésbé lesz hajlamos az elhízásra - mutatták ki amerikai kutatók.
máj. 2
14:10
Talán mégsem olyan magányos George (Infostart)
Talán mégsem Magányos George, a galápagosi teknős fajának utolsó képviselője: kanadai kutatók egy szigeten olyan egyedet találtak, amelynek génállománya körülbelül ötven százalékban megegyezik George-éval.
máj. 2
15:42
A szex tabutéma a NASA-nál (Infostart)
Hogyan szabaduljunk meg az űrhajós holttestétől? Mikor kapcsoljuk le a gépekről, ha reménytelen az állapota és fogyasztja a létfontosságú oxigént, amelyre a legénység egészséges tagjainak is égető szükségük lenne? Kell-e a NASA-nak DNS-vizsgálattal ellenőriznie, nincs-e valamilyen súlyos betegsége az űrhajósnak, ami egy több éves űrutazás idején fejlődik majd ki?
máj. 2
16:06
Vetélést okozhat az immunrendszer működése (Infostart)
A várandós nő immunrendszerének működése áll a gyermekre vágyó párokat elkeserítő, úgynevezett szokványos vetélések felének hátterében - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének professzora.
máj. 2
19:35
Vége az álmatlanságnak! (Infostart)
Amerikai kutatók a hírek szerint rátaláltak az álmatlanság kezelésére. Azt ígérik, hogy az általuk kifejlesztett kezeléssel nyugodt álma lehet azoknak is, akik már régóta nem aludtak egy jót.
máj. 2
21:10
A balkezes nők korábban halnak (Infostart)
A balkezes nők a jobbkezeseknél sokkal nagyobb eséllyel halnak meg rákban és keringési betegségekben - derítették ki holland kutatók. Minden tizedik ember balkezes, s ők általában is rövidebb életűek.

2007. május 3. csütörtök

máj. 3
4:24
Egészséges ember ne szedjen aszpirint! (Infostart)
Az egészséges idős embereknél nem csökkenti az agyvérzés veszélyét az aszpirin rendszeres szedése. A hatás éppen ellenkező - állapították meg brit orvosok. Különösen a 75 évesnél idősebbek veszélyeztetettek.
máj. 3
4:46
Génterápiával megőrizhető a látás (Infostart)
Brit kutatók rátaláltak arra a génkezelési eljárásra, amellyel visszahozható a látása azoknak is, akik születésük óta szenvednek látászavarokkal. Ezzel ezreket menthetnek meg a megvakulástól.
máj. 3
9:18
Váratlanul évekre bezárják a világ egyik legrégebbi könyvtárát (Infostart)
Előzetes bejelentés nélkül három évre bezárják a világ egyik legrégebbi, a Vatikánban üzemelő könyvtárát.
máj. 3
13:42
Megvan a hosszabb életért felelős gén? (Infostart)
Kutatók megtalálták a hosszú életért felelős gént, amelynek működése összefügg azzal, hogy mennyi energiát tartalmaz az elfogyasztott étel.
máj. 3
14:28
Planktonokkal etetnék fel a felmelegedést (Infostart)
A tengerekben élő apró növényeket vetnék harcba a klímaváltozás ellen azok a tudósok, akik a Galapagos-szigetek közelében végeznek kísérleteket. A kutatók azt próbálják ki, hogy serkenthető-e a növényi plankton virágzása vaspor tengerbe szórásával.
máj. 3
16:21
Nessie-t keresték, de varangyot találtak (Infostart)
A Loch Ness-i tó rejtélyét próbálták megfejteni, ehelyett újabb talányt fedeztek fel amerikai kutatók: varangyot találtak 98 méteres mélységben. Fel sem tételezték eddig, hogy a kétéltűek ilyen mélységben képesek életben maradni.
máj. 3
21:57
A focizással több kalória égethető el, mint az edzőteremben (Infostart)
Több kalóriát égetnek el a nők, miközben futballoznak, mintha edzőteremben végeznének intenzív testmozgást - mutatta ki egy felmérés.

2007. május 4. péntek

máj. 4
4:36
Egyen tojást reggelire, ha le akar fogyni! (Infostart)
Könnyebben adhat le testsúlyából az, aki tojást eszik reggelire, az ugyanis nagyobb teltségérzetet biztosít más ételeknél.
máj. 4
6:24
Talán 30 évünk maradt (Infostart)
A következő 20-30 év döntő jelentőségű lesz a globális felmelegedés enyhítésében - állapítja meg jelentésében a Kormányközi Klímaváltozási Szakértői Csoport.
máj. 4
14:25
Ami megzavarhatja a születést (Infostart)
A születés módja alapvető hatással van a felnövekvő gyermek esetleges kábítószeres veszélyeztetettségére vagy bűnözési hajlamára - mondta az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus, a Születés Hete rendezvénysorozat egyik előadója.
máj. 4
19:20
A DNS megmutatja, ha hajlamos a szívrohamra (Infostart)
Hamarosan egy DNS-tesztből is megállapítható lesz, ki örökölte azt a génváltozatot, amely akár kétszeresére is növelheti a korai szívroham esélyét.

2007. május 5. szombat

máj. 5
7:20
Erekció a pókméregtől (Infostart)
A pókméreg potencianövelő hatását vizsgálják amerikai és brazil kutatók, akiknek sikerült kivonniuk a hasznos hatóanyagot a gyilkos méregből.

2007. május 6. vasárnap

máj. 6
9:33
Fejleszteni kell a magyar űrkutatást (Infostart)
Magyarország 2010-re már teljes jogú tagja lehet az Európai Űrügynökségnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója. Both Előd hozzátette: mivel ez jelentős kiadással is jár, a szakma feladata, hogy meggyőzze a politikai döntéshozókat ennek hasznosságáról.

2007. május 7. hétfő

máj. 7
4:28
Megmenthet a méz az amputálástól (Infostart)
A diabétesz okozta fekélyeket mézzel kell bekenni, s így elkerülhető a fertőzött láb amputálása - állítja egy amerikai kutató, aki már fél tucat beteg végtagját mentette meg a kezeléssel.
máj. 7
8:07
Az érzékeny diktátor: "Inkább megölném magam" (Infostart)
Érzékeny gyermek volt Sztálin, a későbbi szovjet diktátor, és félt apjától - derül ki édesanyja emlékirataiból.
máj. 7
19:15
Az alacsony vércukorszint is bölcsőhalált okozhat (Infostart)
Kapcsolatba hozható egymással a bölcsőhalál és az alacsony vércukorszint - állapították meg a kutatók. Egy brit csoport kimutatta, hogy alacsonyabb a vércukorszintje azoknak a gyermekeknek, különösen a koraszülötteknek és a kistestű babáknak, akiknél előfordul a bölcsőhalál.

2007. május 8. kedd

máj. 8
3:56
Bőrrák ellen is hatásos a tea (Infostart)
A bőrrák két leggyakoribb fajtájának kialakulását megelőzheti a rendszeres teafogyasztás - derítették ki amerikai kutatók. Már napi egy-két csésze tea elfogyasztása 20-30 százalékkal csökkenti a veszélyt.
máj. 8
4:29
Vércukormérés - tűszúrás nélkül (Infostart)
Fájdalommentesen, tűszúrás nélkül ellenőrizhetik vércukorszintjüket a cukorbetegek azzal az új szerkezettel, amelyet hongkongi tudósok fejlesztettek ki. A találmány aranyérmet nyert áprilisban, Genfben a feltalálók versenyén, és a tervek szerint egy éven belül a piacon lesz.
máj. 8
7:15
Gyíkméreg segíthet a cukorbetegeken (Infostart)
A Gila-gyík nyálában talált anyag segítségével fejlesztettek ki új gyógyszert a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Hálából a gyártó anyagilag is hozzájárul az Egyesült Államokban és Mexikóban élő gyík védelméhez.
máj. 8
8:30
Szenzációs régészeti felfedezés a Biblia földjén (Infostart)
A Héber Egyetem kutatói megtalálták Nagy Heródes király sírját, megoldva ezzel Izrael egyik legnagyobb archeológiai rejtélyét. Az ásatásokat 1972-ben kezdték el Ehud Necer professzor vezetésével az egykori sziklaerődítmény, Heródium területén.
máj. 8
9:06
Közelebb a rettegett kedélybetegség gyógyításához (Infostart)
Felfedezték a mániás depresszió genetikai alapját, ami új távlatokat nyithat a szélsőséges hangulattal és gyorsan változó kedélyállapottal járó betegség kezelésében.
máj. 8
11:15
Teljesítményalapú finanszírozást szeretne az MTA (Infostart)
Csak a tudásalapú társadalom kiépítésével látja megőrizhetőnek a gazdaság versenyképességét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
máj. 8
12:01
Megszentségtelenítették a bibliai király sírját - képekkel (Infostart)
A Héber Egyetem kutatói megtalálták Nagy Heródes király sírját, megoldva ezzel Izrael egyik legnagyobb archeológiai rejtélyét. A sírt nem sokkal a temetés után megszentségtelenítették - mondta el az ásatás vezetője, Ehud Necer professzor, aki 1972 óta kutatott Heródes nyugvóhelye után az egykori sziklaerődítmény, Heródium területén.
máj. 8
15:22
Űripari klaszter alakult Miskolcon (Infostart)
Az együttműködés erősítése érdekében közös csoportot hoztak létre az űriparban érdekelt cégek, intézmények és szervezetek.

2007. május 9. szerda

máj. 9
8:56
A legcsodásabb égi jelenségre készülnek (Infostart)
A Napnál körülbelül 150-szer volt nagyobb az a csillag, amelynek pusztulását a valaha észlelt legfényesebb szupernóva-robbanásként értékelik a szakemberek. Ennél is sokkal látványosabb lesz azonban, amikor a Tejútrendszerben lévő hasonló tömegű csillag fejezi be életét.
máj. 9
13:04
Potter-mánia a neten (168 Óra Online)
Bár az év StarWars-moziját nem tudta maga mögé utasítani, a Tűz serlege minden korábbi Harry Potter-filmnél jobban teljesít. Kasszasikerhez méltó érdeklődés kíséri a neten is. [Dátum: 2005. 12. 22. 06:00]
máj. 9
13:04
Kalózból terrorista? (168 Óra Online)
Hollywood sosem volt oda az internetért, a filmek, zenék csereberéjét pedig kifejezetten a pokolba kívánja. Most a terrorellenes törvényekkel zabolázná meg a net kalózait. [Dátum: 2005. 12. 13. 06:00]
máj. 9
13:04
Meddő netcsúcs (168 Óra Online)
Az információs társadalom három rákfenéje az USA egyeduralma, a harmadik világ pénztelensége és a digitális szakadék mélysége. Mi ebben az újdonság? És mi a megoldás? [Dátum: 2005. 12. 05. 07:00]
máj. 9
13:04
Kész átverés (168 Óra Online)
A média nem adja könnyen magát. Eldönti, mi hír, mi nem. Ám van, aki még a médiánál is okosabb. Ő a médiahacker, aki olyan sztorit gyárt, amely játszva átcsúszik a rostán. [Dátum: 2005. 11. 24. 08:05]
máj. 9
13:04
Karácsonyra kattanva (168 Óra Online)
Bár az ünnepi tolongást változatlanul elviselhetetlennek látjuk, észre kell vennünk: egyre többen maradnak otthon. Ők azok, akik ajándékaikat virtuális vásárlókörúton szerzik be. [Dátum: 2005. 12. 16. 06:00]
máj. 9
14:13
A hajunk elárulja, hajlamosak vagyunk-e a bőrrákra (Infostart)
Olasz tudósok szerint a haj melanin-tartalmából következtetni lehet a bőrrák kialakulásának kockázatára.
máj. 9
18:55
Hatalmas naperőművet adnak át jövőre (Infostart)
Dél-Koreában a német SunTechnics építi meg jövő novemberig a világ legnagyobb naperőművét.
máj. 9
19:00
Életveszélyben New York hősei? (Infostart)
Jóval magasabb arányban fordul elő egy komoly tüdőbetegség azok körében, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások utáni mentési munkálatokban - mutatta ki egy amerikai kutatás.
máj. 9
19:10
"Ha tehetném, soha nem jönnék vissza a Földre!" (Infostart)
Ha választhatnának, soha nem térnének vissza a Földre az orosz űrhajósok. Nem is annyira a mindennapi gondokat - a csekkbefizetést, a bevásárlást és a házimunkát - utálják, hanem azt, hogy újra meg kell tanulniuk járni.
máj. 9
20:43
Háromszázmillió oldalas enciklopédia az interneten (Infostart)
Hatalmas vállalkozásra készülnek a világ tudósai. Terveik szerint összeállítják minden idők leghatalmasabb enciklopédiáját, amelyből minden megtudható majd a Föld eddig ismert 1,8 millió élőlényéről. Ráadásul az információkért fizetni sem kell majd, mert ingyen elérhetők lesznek az interneten.

2007. május 10. csütörtök

máj. 10
5:10
A rákkutatóknak már nincs szükségük kísérleti állatokra (Infostart)
Brit kutatók kifejlesztették az emberi melldaganat háromdimenziós modelljét egy laboratóriumban. Mindez új távlatokat adhat a kezelésnek.
máj. 10
5:40
A hepatitis C növeli a nyirokrák kockázatát (Infostart)
A hepatitis C vírussal fertőzött betegek szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki non-Hodgkin limfóma - derül ki egy amerikai kutatásból.
máj. 10
7:54
Az orális szex drámaian növeli a rák kockázatát (Infostart)
Az orális szex növeli a torokrák kialakulásának veszélyét, nagyobb eséllyel okoz daganatot, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás - mutatták ki amerikai kutatók.
máj. 10
15:04
Vége lehet a kemoterápia kellemetlen mellékhatásainak (Infostart)
Közvetlenül a rákos sejtbe juttatja a gyógyszert az a szerkezet, amelyet egy ausztrál biotechnológiai cég fejlesztett ki. A nanotechnológiai eljárás révén gyakorlatilag elkerülhetőek a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.
máj. 10
17:52
Magyarországra érkezik a "Tudománykörhinta" (Infostart)
A Wonders című európai tudományos fesztivál programjában 23 ország 31 rendezvénye szerepel. A "Tudománykörhinta" az idén is bejárja Európát, Magyarországon a jövő héten tartanak fesztivált - közölte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT).
máj. 10
20:26
Hamarosan meghallgathatja a Föld hangjait az interneten (Infostart)
Hamarosan nemcsak ráközelíthetünk a világ bármely pontjára a Google Earth segítségével, hanem meg is hallgathatjuk a Föld hangjait.
máj. 10
20:50
Most megtudhatja, milyen vécét használnak az űrben (Infostart)
Sokakban felmerült már a kérdés: vajon hogyan végezhetők el a természetes szükségletek az űrben. A közelmúltbeli űrutazások kapcsán Fülöp angol hercegben is felvetődött a kérdés, ezért egyesült államokbeli útja során rákérdezett. Választ is kapott rá a NASA egyik munkatársától.

2007. május 11. péntek

máj. 11
4:55
A férfiakat gyorsabban elviszi a mellrák (Infostart)
Bár a nőknél sokkal gyakrabban fejlődik ki az emlődaganat, egy kutatás szerint a férfiak hamarabb meghalnak - akár már a betegség korai stádiumában - mint a nők.

Keresés