2007. október 1. hétfő

okt. 1
0:49
Vendégjáték - Alice Csodaországban (szinhaz.hu)
A Kovátsműhely legrégebbi produkciója ismét látható több helyen is: Budapesten a Tivoliban október végén és november elején, másrészt a Veszprémi Petőfi Színházban november közepétől.
okt. 1
2:20
Határontúl - Vajdasági Drámaíró Verseny (szinhaz.hu)
Az Újvidéki Színházban szeptember 21-én megrendezett VII. Vajdasági Drámaíró Versenyen Gyarmati Kata dramaturg első díjas műve: a Kézimunkaszakkör teadélutánja című színdarab meghívását tervezi a Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola.
okt. 1
5:17
Filmek Ukrajnától Ausztriáig (Népszava)
Megkezdődött a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett tegnap délután négykor. Az egy héten át tartó seregszemlén néhány kivételtől eltekintve az elmúlt évben készült összes játékfilmet megtekinthetik az érdeklődők, amelyeket a térségben alkotói jegyeznek Macedóniától Lengyelországig, Ukrajnától Ausztriáig.
okt. 1
6:32
Ma van a Zene Világnapja (Népszava)
Ma van a Zene Világnapja, ez alkalomból az ország számos pontján rendeznek hangversenyeket, zenei eseményeket, a fővárosban pedig megkezdődik a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenye.
okt. 1
6:37
Andrea Bocelli is részt vesz a kampányban (Népszava)
Veszélyben lévő műemlékek megmentésére szervez gyűjtést az olasz köztévé: október 5-től a RAI mindhárom csatornája három napon át kulturális vitaműsorokban és hírességekkel készült videobejátszásokban buzdítja adományozásra a nézőket.
okt. 1
6:43
Olasz dalest a Budapest (Népszava)
Az Una Festa Italiana II fesztivál keretében október 12-én, szombaton este Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel az olasz slágerek világszerte ismert előadói: Milva, a Ricchi e Poveri együttes és Umberto Tozzi.
okt. 1
7:06
Domingo musicaleket énekel (Népszava)
A világ egyik legnépszerűbb énekese, a tenorkirály Placido Domingo új, The Broadway I Love című új albumán 14 világhírű musical 14 betétdalát énekli rajongóinak. Egyebek között a West Side Story, a Kiss Me Kate, az Oklahoma, a Miss Saigon, Az operaház fantomja című, Magyarországon is népszerű musicalek slágereit adja elő, de olyanokat is, amelyek inkább Amerikában lettek igazán ismertek, mint a…
okt. 1
8:11
Hétfői bölcsesség (Zene)
Ebben a rovatban bölcsességekben nem lesz hiány, sőt naponta új gondolattal jelentkezünk és ha tetszik az ötlet, akkor mi abban is benne vagyunk, ha rendszeresen olvasod az okosságokat. Tehát figyelem, minden nap 8 órakor érkezik A nap bölcsessége. [Dátum: 2007.10.01. 08:00]
okt. 1
8:38
Moldova berágott és hazament Baranyából (HVG)
Érkezése után két nappal hazautazott az Ormánságból Moldova György, mert senki sem volt segítségére a dél-baranyai térségről szóló riportkönyve elkészítéséhez - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.
okt. 1
9:11
Máglyára vetett politikai iratok és más unikumok (Népszava)
A Szózat és a Himnusz kottája, az előbbi 1843-as első kiadású, a rézmetszetű díszcímlapú Himnusz pedig Deák Ferencnek ajánlva 20-20 ezer forintos kikiáltási áron. 19. századi városokat ábrázoló metszetek, köztük a rendkívül ritka, önálló lapként Pozsonyban 1842-ben kiadott, Strohmeyer Antal József festő, rajztanár, kőrajzoló Budát mutató dekoratív nyomata (240 ezer forintért). A Jaczint zsebkönyv…
okt. 1
9:16
Elmarad a Romano Drom amerikai turnéja? (Zene)
A fellépéssorozatot a tengerentúli nagykövetség hiúsította meg. [Dátum: 2007.10.01. 09:10]
okt. 1
9:24
Varázslatos Hófehérke (szinhaz.hu)
Az idén 55 éves Komáromi Jókai Színház október 5-én gyermekek, felnőttek számára bemutatja a Hófehérke meg a törpék című mese-operettet két felvonásban.Tóth Tibor, a színház igazgatója nem szokványos, kötelezően bemutatandó gyermekelőadást szeretne. A határontúli teátrum energiát nem kímélve állítja színpadra a művet.
okt. 1
9:27
Kutatók éjszakája: a tudásmenedzsment is bejelentkezett (MaHu)
Minden várakozást felülmúlt a "Kutatók éjszakája" pénteki rendezvényeinek látogatottsága. A programsorozat szervezői szerint csak a budapesti programokon több mint négyezer látogató fordult meg az egyetemi campusokon.
okt. 1
9:54
Vidék - Kama Ginkas (szinhaz.hu)
A világszerte ismert színházi rendező, Kama Ginkas ismét az egri Gárdonyi Géza Színház vendége.
okt. 1
10:06
Jubileumi koncertre készül a Bikini (Zene)
Szombaton volt 57 éves D. Nagy Lajos. A Bikini együttes énekese nem tulajdonít különösebb jelentőséget a születésnapoknak, az idei évben azonban ha nem is a saját évfordulója kapcsán - mégis hatalmas koncerttel ünnepel. [Dátum: 2007.10.01. 10:00]
okt. 1
10:25
Budapest - Bárzongorista gálaest (szinhaz.hu)
A Roland East Europe és a Filmmúzeum exkluzív gálaestjével immáron ötödik alkalommal – s ezúttal utoljára! - repíti vissza a múltba a régi pesti kávéházak szivarfüstös hangulatának szerelmeseit.
okt. 1
11:10
Október első hétvégéje igazán forró lesz a MüPá-ban (Zene)
Akik voltak már spanyol nyelvterületen, azokat az elevenen élő emlékek, akik pedig még nem, azokat álmaik megvalósulása csalogatja be októberben a Művészetek Palotájába a Latin Fesztiválra, ahol rumbában, salsában és csacsacsában sem lesz hiány. [Dátum: 2007.10.01. 11:00]
okt. 1
11:13
Vajon mi jár a fejükben? A legidétlenebb sztárgrimaszok képeken (MaHu)
Attól, hogy valaki híressé válik, nem szűnik meg embernek lenni. Sőt: a celebek annyi abszurd helyzettel találkoznak, hogy mindenkinél emberibb módon reagálnak. Ami nem ritkán kifejezetten vicces eredményre vezethet. Nézze meg Ön is!
okt. 1
11:29
Eufória félház előtt (HVG)
A vásárlóerő és a túlkínálat sajátos dialektikájáról árulkodott a Kölni Rádió Szimfonikus Zenekarának – félház előtt lezajlott – koncertje. Pedig az együttes és a karmester, Szemjon Bicskov is a nemzetközi szcéna elitjéhez tartozik, ráadásul a Richard Strauss műveiből álló látványos (és hangzatos) program első blikkre közönségcsalogatónak tűnt.
okt. 1
11:50
Képregények fizikáját vizsgálja egy új szakkönyv (HVG)
Hogyan képes a Superman kétszázméteres ugrásokat végrehajtani? Miért képes a Pókember megállítani egy száguldó vonatot és miért nem tudja megmenteni barátnőjét, akit a gonosz Goblin letaszít egy hídról? E kérdésekre adja meg a választ James Kakalios amerikai egyetemi tanár A szuperhősök fizikája című könyvében.
okt. 1
11:54
Bálint Ádám abszolút nyertes (Zene)
Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 1-jén! Julie Andrews, Házy Erzsébet és Kurtág Márta mellett többek közt Bálint Ádám is a Zene Világnapján született. [Dátum: 2007.10.01. 11:45]
okt. 1
12:12
Németországi Magyar Kulturális Évad és a zene ünneplése (MaHu)
"A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be." Kodály Zoltán, 1944
okt. 1
13:10
Shakira 40 millió dollárt áldoz hazájára (Zene)
Shakira sosem felejti el, honnan indult, mit köszönhet gyökereinek. [Dátum: 2007.10.01. 13:00]
okt. 1
13:29
Archie Shepp a nagykanizsai dzsesszfesztiválon (Népszava)
Idén Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál néven tartják meg október 12-én és 13-án a több mint 30 éves múltú zenei rendezvényt, amelynek sztárja az amerikai szaxofonos, Archie Shepp lesz - közölték a szervezők hétfői tájékoztatójukon.
okt. 1
13:45
Vihart kavart színdarab: Az utolsó zsidó Európában (HVG)
Lehet, hogy nálunk is bemutatják azt az elsősorban zsidó-, keresztény- és lengyel-pukkasztó darabot, amelyet októberben ismét műsorára tűz a világ egyik legprovokatívabb teátruma, a New York-i Zsidó Színház.
okt. 1
13:45
Díjat kapott a Dolina operatőre (Népszava)
Kamondi Zoltán Dolina című filmjének operatőre, Medvigy Gábor a zsűri külön diplomáját kapta a Macedóniában megrendezett Manaki Brothers nemzetközi operatőr fesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t. Medvigy Gábor "azért az egyedülálló világért" részesült az elismerésben, "amelynek megteremtésével, a látványterv és a helyszínek összehangolásával a film vizuális kompozícióján…
okt. 1
14:05
Koppány koponyái, ikervadászat, szex és politika (HVG)
„Igazi rendszerváltást”, „A kormány mondjon le”, „Van itt egy kínai étterem az Astoriánál” – néhány kiragadott mondat a világhírű 24 akciósorozat köztévés magyarításának premierjével egyidőben kezünkbe került, borítószövege szerint 100 százalékig magyar képregényből.
okt. 1
14:07
Bollók Csaba Iszka utazása is utazik (Népszava)
Bollók Csaba Iszka utazása és Bogdán Árpád Boldog új élet című filmje kapott meghívást a reykjavíki filmfesztiválra - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
okt. 1
14:13
Az MTV Europe ment, a magyar MTV pedig jött (Zene)
Október elsejétől már nekünk is van saját Music Television-ünk - az MTV Europe helyén - , amely hip-hopot, punkot, rockot és progresszív zenét sugároz majd. [Dátum: 2007.10.01. 13:39]
okt. 1
14:16
Kazah fődíjat kapott a Csapda (orientpress)
Srdan Golubovic a Csapda című szerb-német-magyar koprodukcióban készült alkotása nyerte el az Almaty-ban megrendezett „Shaken’s Stars” filmfesztivál fődíját.
okt. 1
14:33
Megnyílt a Múzeumok Őszi Fesztiválja (Népszava)
A múzeumpedagógiai évnyitóval hétfőn megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban; a rendezvénysorozat keretében november 15-ig mintegy hetven múzeum várja az érdeklődőket, összesen csaknem négyszáz programmal.
okt. 1
15:11
George Michael egy fejsérülésnek köszönheti popkarrierjét? (Zene)
George Michael meglehetősen bizarr ideológiát állított fel popkarrierjével kapcsolatban. [Dátum: 2007.10.01. 15:05]
okt. 1
16:10
Párizsban forgat Kasuba L. Szilárd (Zene)
Új dallal jelentkezik Kasuba L. Szilárd. A Francia csók várhatóan már ősszel hallható lesz a hazai rádiókban. Mi több, a dalhoz videóklip is készül, mellyel az énekes a számára oly sokat jelentő Franciaországot varázsolja a közönség elé. [Dátum: 2007.10.01. 16:00]
okt. 1
16:28
George Michael próbál kevesebb marihuanát szívni (MaHu)
George Michael brit popsztár a BBC 4-es rádiójának műsorában elmondta, hogy folyamatosan próbál kevesebb marihuánát szívni.
okt. 1
16:44
Olcsóbban nézhetik meg a nyugdíjasok az állatokat (MaHu)
Nyugdíjas Hónappá bővíti az Állatkert az elmúlt években hagyománnyá vált nyugdíjas hét programjait - Az október elsejétől a hónap utolsó napjáig tartó időszakban a nyugdíjasok a szokásos ár harmadáért kereshetik fel az Állatkertet.
okt. 1
17:39
Rúzsa Magdi megható produkciója a TV2-n (Zene)
Tíz évvel ezelőtt, 1997 őszén sugározta első adását a TV2. A születésnap alkalmából, október 4-én a feje tetejére áll a csatornánál minden, ugyanis a műsorvezetők egymás bőrébe bújnak! [Dátum: 2007.10.01. 17:30]
okt. 1
17:53
III. Nemzetközi Táncfilm Fesztivál (orientpress)
A harmadik alkalom már egy valódi hagyomány kezdete, s bizony a BØF és a Műhely Alapítvány által életre hívott EDIT Nemzetközi Táncfilm Fesztivál éppen harmadszor kerül megrendezésre az idén október 15-től 17-ig a Művész Moziban.
okt. 1
18:03
Popkultúrát támogat a Toshiba (HVG)
A Toshiba támogatásával indított Manganovel projekt keretén belül a japán képregények rajongói online vásárolhatják meg és olvashatják kedvenceiket. Akik le is fordítják a megvásárolt oldalakat, részesedést kaphatnak az eladásokból.
okt. 1
18:13
Siker volt az intermédia művészek találkozója - Véget ért az InterModem (MaHu)
Szeptember 25-én zárult Debrecenben az első InterModem - A MODEM-ben egy héten át a világ öt földrészéről (13 országból) húsz intermédia-művész legújabb munkájának megszületését követhették nyomon az érdeklődők.
okt. 1
18:44
Kávéházak szivarfüstös hangulata... - Bárzongorista gálaest a Művészetek Palotájában (MaHu)
A Roland East Europe és a Filmmúzeum exkluzív gálaestjével immáron ötödik alkalommal - s ezúttal utoljára! - repíti vissza a múltba a régi pesti kávéházak szivarfüstös hangulatának szerelmeseit.
okt. 1
19:37
Tizenegy országból érkeznek karmesterek az Operettszínházba (Zene)
A mai napon, október 1-jén megkezdődött a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre karmesterversenye, melyet a teátrum a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetett meg. [Dátum: 2007.10.01. 19:30]
okt. 1
19:47
Sztrájk a debreceni Csokonai Színházban (Népszava)
A műszaki dolgozók sztrájkja mellett kezdődött el hétfőn este 6 órakor Szabó Magda Macskák szerdája című előadásának főpróbája - közölte Kovács Andrea, a színház sajtóreferense a helyszínen az MTI-vel.
okt. 1
19:52
A zene világnapja (Infostart)
Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek.

2007. október 2. kedd

okt. 2
1:36
Becket (szinhaz.hu)
1964-ben a József Attila Színház Háy Gyula drámájának bemutatására készült, mivel börtönből szabadulta után megjelenhetett Királydrámák kötete. Időközben letelepedett Svájcban. Háynak nyoma veszett a kulturális bürokrácia kazamatáiban. Cserébe engedélyezték Jean Anouilh 1959-ben írott Becket-drámáját színre vinni. Kazán István pályája legjobb rendezése lett. Összehangolt színésztrió kezébe került…
okt. 2
5:01
Hogy miért éppen Kulissza a címe, az ég tudja (Népszava)
Hogy miért éppen Kulissza a címe, az ég tudja, lehetne akár Műhely is, vagy bármi más, de persze van valami romantikus ebben a kulissza szóban, valami titkot ígérő, beavató, mert hát ki ne szeretne a kulisszák mögé leskelődni. Szerencsére leskelődésről, azaz merő kíváncsiskodásról szó sincs, sőt, az a jó a Kulisszában, hogy ad időt magának a témához. Esetünkben ahhoz, hogy egy rendkívül izgalmas…
okt. 2
5:07
Zsigmond Vilmos a mesteriskolán a film szeretetét igyekszik átadni a fiatal operatőröknek (Népszava)
Kutyakötelességem, hogy tovább adjam a fiataloknak azt, amit a nagy magyar operatőröktől megtanultam itt, Magyarországon, mondta lapunknak Zsigmond Vilmos, aki Los Angelesből érkezett, hogy a Budapesti Operatőr Mesteriskolán egy héten át irányítsa a világ sok tájáról kiválasztott fiatal filmesek gyakorlatait. Az Oscar-díjas operatőr ezekben a napokban már a pécsi Moveast vendége, a nemzetközi…
okt. 2
6:49
Bachtól Harry Potterig (Népszava)
A műfaji határokat átlépő hangversenyre készül Varnus Xavér; az orgonaművész Bachtól Harry Potterig címmel ad koncertet október 28-án Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
okt. 2
6:54
Újabb kortárs magángyűjteményt mutat be a Godot Galéria (Népszava)
Újabb kortárs magángyűjtemény anyagából, Nagy Miklós gyűjteményéből nyílik tárlat csütörtökön Budapesten, a Godot Galériában - közölte a kiállítóhely az MTI-vel. A kiállításon a közönség - más alkotók művei mellett -megtekintheti Bács Emese, Bukta Imre, Csurka Eszter, El Kazovszkij, feLugossy László, Gaál József, Nádler István, Nagy Miklós, Szotyory László, Szurcsik József, Szüts Miklós, Váli…
okt. 2
6:56
"Komoly európai építészeti színvonal kezd kialakulni" (Infostart)
A nyilvánosságnak is van beleszólása az építészet kérdéseibe - mondta az InfoRádiónak Bojár Iván András, az Építészet Hónapja Fesztivál igazgatója. A fesztivál a "Tegnap holnapja" alcím szellemében az elmúlt évtizedek és a jövő terveinek kiértékelésére helyezi a hangsúlyt.
okt. 2
7:14
Félpucéran, gitárral! - Képekben a szívdöglesztő Pussycat baba, Rachel Sterling! (MaHu)
A gyönyörű barna bombázó, Rachel Sterling nem a külsejével robbant be a köztudatba, habár az sem lett volna csoda - A Pussycat Dolls tagjaként lett népszerű. Szerencsére azonban bájait sem takargatja előlünk!

Keresés