2007. október 1. hétfő

okt. 1
5:17
Filmek Ukrajnától Ausztriáig (Népszava)
Megkezdődött a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett tegnap délután négykor. Az egy héten át tartó seregszemlén néhány kivételtől eltekintve az elmúlt évben készült összes játékfilmet megtekinthetik az érdeklődők, amelyeket a térségben alkotói jegyeznek Macedóniától Lengyelországig, Ukrajnától Ausztriáig.
okt. 1
6:32
Ma van a Zene Világnapja (Népszava)
Ma van a Zene Világnapja, ez alkalomból az ország számos pontján rendeznek hangversenyeket, zenei eseményeket, a fővárosban pedig megkezdődik a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenye.
okt. 1
6:37
Andrea Bocelli is részt vesz a kampányban (Népszava)
Veszélyben lévő műemlékek megmentésére szervez gyűjtést az olasz köztévé: október 5-től a RAI mindhárom csatornája három napon át kulturális vitaműsorokban és hírességekkel készült videobejátszásokban buzdítja adományozásra a nézőket.
okt. 1
6:43
Olasz dalest a Budapest (Népszava)
Az Una Festa Italiana II fesztivál keretében október 12-én, szombaton este Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel az olasz slágerek világszerte ismert előadói: Milva, a Ricchi e Poveri együttes és Umberto Tozzi.
okt. 1
7:06
Domingo musicaleket énekel (Népszava)
A világ egyik legnépszerűbb énekese, a tenorkirály Placido Domingo új, The Broadway I Love című új albumán 14 világhírű musical 14 betétdalát énekli rajongóinak. Egyebek között a West Side Story, a Kiss Me Kate, az Oklahoma, a Miss Saigon, Az operaház fantomja című, Magyarországon is népszerű musicalek slágereit adja elő, de olyanokat is, amelyek inkább Amerikában lettek igazán ismertek, mint a…
okt. 1
8:38
Moldova berágott és hazament Baranyából (HVG)
Érkezése után két nappal hazautazott az Ormánságból Moldova György, mert senki sem volt segítségére a dél-baranyai térségről szóló riportkönyve elkészítéséhez - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.
okt. 1
9:11
Máglyára vetett politikai iratok és más unikumok (Népszava)
A Szózat és a Himnusz kottája, az előbbi 1843-as első kiadású, a rézmetszetű díszcímlapú Himnusz pedig Deák Ferencnek ajánlva 20-20 ezer forintos kikiáltási áron. 19. századi városokat ábrázoló metszetek, köztük a rendkívül ritka, önálló lapként Pozsonyban 1842-ben kiadott, Strohmeyer Antal József festő, rajztanár, kőrajzoló Budát mutató dekoratív nyomata (240 ezer forintért). A Jaczint zsebkönyv…
okt. 1
11:29
Eufória félház előtt (HVG)
A vásárlóerő és a túlkínálat sajátos dialektikájáról árulkodott a Kölni Rádió Szimfonikus Zenekarának – félház előtt lezajlott – koncertje. Pedig az együttes és a karmester, Szemjon Bicskov is a nemzetközi szcéna elitjéhez tartozik, ráadásul a Richard Strauss műveiből álló látványos (és hangzatos) program első blikkre közönségcsalogatónak tűnt.
okt. 1
11:50
Képregények fizikáját vizsgálja egy új szakkönyv (HVG)
Hogyan képes a Superman kétszázméteres ugrásokat végrehajtani? Miért képes a Pókember megállítani egy száguldó vonatot és miért nem tudja megmenteni barátnőjét, akit a gonosz Goblin letaszít egy hídról? E kérdésekre adja meg a választ James Kakalios amerikai egyetemi tanár A szuperhősök fizikája című könyvében.
okt. 1
13:29
Archie Shepp a nagykanizsai dzsesszfesztiválon (Népszava)
Idén Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál néven tartják meg október 12-én és 13-án a több mint 30 éves múltú zenei rendezvényt, amelynek sztárja az amerikai szaxofonos, Archie Shepp lesz - közölték a szervezők hétfői tájékoztatójukon.
okt. 1
13:45
Vihart kavart színdarab: Az utolsó zsidó Európában (HVG)
Lehet, hogy nálunk is bemutatják azt az elsősorban zsidó-, keresztény- és lengyel-pukkasztó darabot, amelyet októberben ismét műsorára tűz a világ egyik legprovokatívabb teátruma, a New York-i Zsidó Színház.
okt. 1
13:45
Díjat kapott a Dolina operatőre (Népszava)
Kamondi Zoltán Dolina című filmjének operatőre, Medvigy Gábor a zsűri külön diplomáját kapta a Macedóniában megrendezett Manaki Brothers nemzetközi operatőr fesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t. Medvigy Gábor "azért az egyedülálló világért" részesült az elismerésben, "amelynek megteremtésével, a látványterv és a helyszínek összehangolásával a film vizuális kompozícióján…
okt. 1
14:05
Koppány koponyái, ikervadászat, szex és politika (HVG)
„Igazi rendszerváltást”, „A kormány mondjon le”, „Van itt egy kínai étterem az Astoriánál” – néhány kiragadott mondat a világhírű 24 akciósorozat köztévés magyarításának premierjével egyidőben kezünkbe került, borítószövege szerint 100 százalékig magyar képregényből.
okt. 1
14:07
Bollók Csaba Iszka utazása is utazik (Népszava)
Bollók Csaba Iszka utazása és Bogdán Árpád Boldog új élet című filmje kapott meghívást a reykjavíki filmfesztiválra - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
okt. 1
14:33
Megnyílt a Múzeumok Őszi Fesztiválja (Népszava)
A múzeumpedagógiai évnyitóval hétfőn megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban; a rendezvénysorozat keretében november 15-ig mintegy hetven múzeum várja az érdeklődőket, összesen csaknem négyszáz programmal.
okt. 1
18:03
Popkultúrát támogat a Toshiba (HVG)
A Toshiba támogatásával indított Manganovel projekt keretén belül a japán képregények rajongói online vásárolhatják meg és olvashatják kedvenceiket. Akik le is fordítják a megvásárolt oldalakat, részesedést kaphatnak az eladásokból.
okt. 1
19:47
Sztrájk a debreceni Csokonai Színházban (Népszava)
A műszaki dolgozók sztrájkja mellett kezdődött el hétfőn este 6 órakor Szabó Magda Macskák szerdája című előadásának főpróbája - közölte Kovács Andrea, a színház sajtóreferense a helyszínen az MTI-vel.
okt. 1
19:52
A zene világnapja (Infostart)
Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek.

2007. október 2. kedd

okt. 2
5:01
Hogy miért éppen Kulissza a címe, az ég tudja (Népszava)
Hogy miért éppen Kulissza a címe, az ég tudja, lehetne akár Műhely is, vagy bármi más, de persze van valami romantikus ebben a kulissza szóban, valami titkot ígérő, beavató, mert hát ki ne szeretne a kulisszák mögé leskelődni. Szerencsére leskelődésről, azaz merő kíváncsiskodásról szó sincs, sőt, az a jó a Kulisszában, hogy ad időt magának a témához. Esetünkben ahhoz, hogy egy rendkívül izgalmas…
okt. 2
5:07
Zsigmond Vilmos a mesteriskolán a film szeretetét igyekszik átadni a fiatal operatőröknek (Népszava)
Kutyakötelességem, hogy tovább adjam a fiataloknak azt, amit a nagy magyar operatőröktől megtanultam itt, Magyarországon, mondta lapunknak Zsigmond Vilmos, aki Los Angelesből érkezett, hogy a Budapesti Operatőr Mesteriskolán egy héten át irányítsa a világ sok tájáról kiválasztott fiatal filmesek gyakorlatait. Az Oscar-díjas operatőr ezekben a napokban már a pécsi Moveast vendége, a nemzetközi…
okt. 2
6:49
Bachtól Harry Potterig (Népszava)
A műfaji határokat átlépő hangversenyre készül Varnus Xavér; az orgonaművész Bachtól Harry Potterig címmel ad koncertet október 28-án Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
okt. 2
6:54
Újabb kortárs magángyűjteményt mutat be a Godot Galéria (Népszava)
Újabb kortárs magángyűjtemény anyagából, Nagy Miklós gyűjteményéből nyílik tárlat csütörtökön Budapesten, a Godot Galériában - közölte a kiállítóhely az MTI-vel. A kiállításon a közönség - más alkotók művei mellett -megtekintheti Bács Emese, Bukta Imre, Csurka Eszter, El Kazovszkij, feLugossy László, Gaál József, Nádler István, Nagy Miklós, Szotyory László, Szurcsik József, Szüts Miklós, Váli…
okt. 2
6:56
"Komoly európai építészeti színvonal kezd kialakulni" (Infostart)
A nyilvánosságnak is van beleszólása az építészet kérdéseibe - mondta az InfoRádiónak Bojár Iván András, az Építészet Hónapja Fesztivál igazgatója. A fesztivál a "Tegnap holnapja" alcím szellemében az elmúlt évtizedek és a jövő terveinek kiértékelésére helyezi a hangsúlyt.
okt. 2
7:54
Továbbra is sokat olvasnak a csehek (Népszava)
Legalább egy könyvet évente a cseh lakosság 83 százaléka olvas el. A nők többet olvasnak, mint a férfiak: egy vagy több könyvet a nők 88, míg a férfiaknak csak 77 százaléka olvas el. Egy-egy cseh lakosra évente átlagban 16 elolvasott könyv jut - derült ki egyebek között abból az átfogó országos felmérésből, amelyet cseh tudományos akadémia cseh irodalmi intézete, valamint a prágai nemzeti könyvtár…
okt. 2
8:41
Új elnök a Pedagógusok Szakszervezete élén (Népszava)
Lemondott Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke; az érdekvédelmi tömörülés Árok Antal eddigi alelnököt bízta meg a vezetői feladatok ellátásával - közölte a szakszervezet kedden. A Pedagógusok Szakszervezete hétvégén ülésező munkakongresszusa elfogadta Varga László PSZ-elnöki tisztségéről való lemondását, amelyet azzal indokolt, hogy a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF)…
okt. 2
10:13
Húszmillió embert érdekelt volna a Led Zeppelin búcsúkoncertje (HVG)
Keddre virradóra vált ismertté, hogy ki az a szerencsés 20 ezer ember, aki november 26-án, egyetlen alkalommal ismét láthatja a Led Zeppelin koncertjét a londoni O2 Arénában.
okt. 2
10:13
Gyermekszem Filmfesztivál - még lehet nevezni (Népszava)
A hónap közepéig, október 15-ig lehet nevezni a Gyermekszem Filmfesztiválra, az alkotásokat november 16-tól vetítik Budapesten, a Millenárison - tudatta a rendezvény főszervezője. A Gyerekszem Filmfesztivál, amelynek fővédnöke Demszky Gábor főpolgármester, ahhoz szeretné hozzásegíteni a gyerekeket, hogy a film nyelvén is kifejezhessék érzéseiket, gondolataikat, világukat - közölte Grosch Nándor. A…
okt. 2
10:30
Bruce Springsteen új rockalbuma (Népszava)
Megjelent Bruce Spingsteen, a Boss (Főnök) pályafutásának 22. sorlemeze, egy éven belül harmadik albuma, a Magic. A korong azért is figyelmet érdemel, mert hosszú évek óta most dolgozott először együtt kísérőzenekarával, az E Street Banddel. (A nyáron közös turnét is bejelentettek. A vadonatúj stúdiólemez az első szakvélemények szerint igazi rocklemez, hamisítatlan Springsteen-hangzással. Elsőként…
okt. 2
12:13
Falusi temető rejtette az első orosz dinasztia tagjait (ANNO Online)
Szenzációs, ám még kiforratlan végeredményű felfedezés gazdagíthatja fontos ismeretekkel az orosz történelmet. A Rurik-ház néhány tagjának megtalálása egy határmenti falusi temetőben közelebb hozhatja az első orosz uralkodócsalád múltjának egy újabb fejezetét.
okt. 2
12:28
Fél perc alatt elkelt 20 ezer koncertjegy (Népszava)
Egészen pontosan 38 másodpercbe tellett, mire az összes jegy elkelt az újra összeállt Spice Girls londoni koncertjére. Több mint egy millióan akartak jegyet szerezni a Temze partján fekvő O2 arénába, 20 ezernek sikerült. "Drámai pillanat volt, amikor megindítottuk az internetes jegyvásárlást" - nyilatkozta a BBC-nek a jegyiroda vezetője, Chris Edmonds. Közel tíz évvel a feloszlás után a…
okt. 2
12:44
Hová tűnt a második szfinx? (ANNO Online)
A gízai piramisokat nem egy, hanem két hatalmas szfinx őrizte az ősi egyiptomi dinasztiák korában. A ma látható Nagy Szfinx párja mélyen a sivatag homokja alatt rejtőzik, a felismerhetetlenségig megrongálódva – állítja tanulmányában Bassam El Shabba egyiptológus.
okt. 2
12:54
Elment a tévés szatíra atyja (Infostart)
Elhunyt Ned Sherrin, akinek Ilyen volt az elmúlt hét (That Was The Week That Was) című műsora először vitte tévéképernyőre a brit szatírát. A 76 éves tévés-rádiós tavaly óta küzdött torokrákkal.
okt. 2
13:00
"Arany Dobverő"-díjas művész koncertezik az Almássy-téri Szabadidőközpontban! (Népszava)
Lemezbemutató koncertet tart október 24-én este nyolc órától az Almássy-téri Szabadidőközpontban Dörnyei Gábor "Arany Dobverő"-díjas művész. Az ország egyik legjobb dobosaként számon tartott zenész a Drums, Music and Friends! című albumát népszerűsíti a jazz-kedvelők körében. Multimédiás szólólemeze kilenc audio és egy video felvételt tartalmaz.
okt. 2
13:32
A Fehér tenyér nyitja meg a filmfesztivált Marseille-ben (Népszava)
Hajdu Szabolcs filmje, a Fehér tenyér nyitja meg Marseille-ben kedden este a Találkozások a magyar filmművészettel című kéthetes vetítéssorozatot, amelynek keretében 22 magyar alkotást mutatnak be - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t. A Cinepage és az Institut de l,Image közös rendezvényén látható alkotások a magyar filmművészet korszakaiból a 70-es évektől egészen az ezredfordulóig adnak…
okt. 2
13:34
Két elődöntő lesz ezentúl az Eurovíziós Dalversenyen (Népszava)
A kelet-európai dominanciát kifogásoló kritikák miatt az Eurovíziós Dalverseny szervezői úgy döntöttek, hogy a 2008-as belgrádi versenyen már két elődöntőt rendeznek. A szabályváltozást az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) televíziós bizottságának Veronában megtartott ötvenedik találkozóján határozták el. Csupán Szerbia, azaz a vendéglátó ország, valamint Franciaország, Németország,…
okt. 2
13:38
Nagy Olvashow tíz napig (Népszava)
Elsősorban a babákat és kismamákat szeretné könyvtárba csábítani a Nagy Olvashow című országos könyvtári programsorozat, amelynek keretében a Kölyök-, Tini- és Nagyi-olvashow című rendezvény is helyet kap október 2. és 12. között - közölték a szervezők kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Ramháb Judit, a programbizottság elnöke kifejtette: idén az egy év alatti kisbabák családjait szeretnék…
okt. 2
14:03
Nagy Olvashow: idén a legkisebbeké a főszerep (HVG)
Elsősorban a babákat és kismamákat szeretné könyvtárba csábítani a Nagy Olvashow című országos könyvtári programsorozat, amelynek keretében a Kölyök-, Tini- és Nagyi-olvashow című rendezvény is helyet kap október 2. és 12. között.
okt. 2
14:26
Hofi Géza dalai Cotton Club Singers-módra (Népszava)
Lazítani! címmel Hofi Géza dalaiból ad koncertet a Cotton Club Singers október 18-án és 19-én a fővárosi Thália Színházban - mondta el László Boldizsár, a zenekar vezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Az együttes tagjai kukásautón érkeztek a sajtótájékoztató helyszínére, a Thália Színház elé, ahol utcaseprő jelmezben, a seprűre erősített mikrofonnal a kezükben adták elő a Próbálj meg…
okt. 2
15:03
Emberkínzás élő adásban - a 10 legbizarrabb japán tévéműsor (HVG)
Abszurditás, kegyetlenség és erőszak árad a YouTube-on fellelhető japán tévéműsorok ezreiből. Akiket nem egy kamion elejére kötöznek fel, hogy utána áthajtsanak velük egy égő farostlemezen, azokkal csípős japán tormát etetnek vagy az űrből kilőtt rakétákkal büntetik őket. És ők még a szerencsésebbek közé tartoznak.
okt. 2
16:08
Eötvös Péter az ORF vendégkarmestere lesz (HVG)
Az osztrák ORF-rádió szimfonikus zenekarának Eötvös Péter lesz a vendégkarmestere a 2009-10-es évadtól.
okt. 2
18:48
Autóváros, feng shui, női lélek (HVG)
Két torony magasodik a wolfsburgi kastély szomszédságában. Nem a Vasudvar gonosz őrei és urai, füstöt okádó szörnyetegei munkálkodnak, hanem a jövő épült fel itt.
okt. 2
20:45
A rocktörténelem legkevésbé értékelt gitárosai - videókkal (Infostart)
A statisztikák szerint a rockrajongók (legalábbis az Egyesült Államokban) évente átlagosan mintegy 4,7 órát vitatkoznak azon, hogy ki a világ legjobb gitárosa. De kik azok, akiket méltatlanul ugyan, de általában kifelejtenek a felsorolásból?
okt. 2
21:09
MTV-kritika: ez az adás "siráj" volt! (Népszava)
Bocs, előbb egy zárójeles apróság. (Ha jól értettem, Vámos Miklós Duna tévébeli műsorában Görgey Gábor azt mondta, ő írt először tévékritikákat az egykori Magyar Nemzetben. Emlékezetem szerint a Magyar Nemzet első tévékritikusa, s ezzel az első napilapos televíziós kritikus Vilcsek Anna volt. Nyugodjék békében.) Ami pedig a továbbiakat illeti, kellemes meglepetést szerzett a Kultúrház. Elment…
okt. 2
21:38
Mick Jagger: "Lesznek még Stones-turnék" (Infostart)
Kedden jelent meg Mick Jagger első válogatásalbuma, melyet kizárólag szólólemezeiből állított össze a Rolling Stones énekese. A BBC brit közszolgálati médium honlapja ennek kapcsán lehetőséget adott olvasóinak arra, hogy kérdezzenek a rocklegendától. Válogatásunk első részében Mick Jagger a Stonest és saját karrierjét érintő kérdésekre válaszol, a többi között bejelenti, hogy biztos benne: lesznek…
okt. 2
23:29
Színikritikusok díjai: A karnevál utolsó éjszakája a legjobb előadás (Infostart)
A Katona József Színház produkciója, A karnevál utolsó éjszakája kapta a 2006-2007-es évad legjobb előadásának díját a színházi kritikusoktól, a darabot Zsámbéki Gábor rendezte - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára. A színházi kritikusok 28. alkalommal ítélték oda elismeréseiket.
okt. 2
23:50
Sztravinszkij-bemutató a Zeneakadémián (Infostart)
Igor Sztravinszkij Magyarországon még be nem mutatott műve is szerepel a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok szerda esti koncertjének programjában a Zeneakadémián, amellyel az orosz zeneszerző születésének 125. évfordulója előtt tisztelegnek.

2007. október 3. szerda

okt. 3
5:34
Blaskó: "Megőrült, mert rájött, hogy tönkretette az országot" (Infostart)
Játszott már Tartuffe-öt és Orgont, Tótot és őrnagyot, Mestert és Wolandot - a sokszor egymással küzdő, ellentétes jellemű karakterek mindegyikére alkalmasnak találták a rendezők. Blaskó Péter az InfoRádiónak adott korábbi interjújában beszélt arról is, hogy most érett valódi társulattá a Nemzeti Színház, s bízik benne, hogy az igazgató, Jordán Tamás távozása után is működőképes marad.…
okt. 3
5:45
Mick Jagger: "A Stones nem imádkozik: iszik" (Infostart)
Kedden jelent meg Mick Jagger első válogatásalbuma, melyet kizárólag szólólemezeiből állított össze a Rolling Stones énekese. A BBC brit közszolgálati médium honlapja ennek kapcsán lehetőséget adott olvasóinak arra, hogy kérdezzenek a rocklegendától. Válogatásunk második részében Mick Jagger a magánéletét érintő kérdésekre válaszol.
okt. 3
8:23
Másolat volt, nem eredeti a szerb evangélium (HVG)
Szerb hívők százezreit vezették félre a múlt hónapban Belgrádban, a híres Miroszlav Evangéliuma kiállításon.
okt. 3
9:00
A Radiohead új albumáért annyit kér, amennyit adnak érte (HVG)
Annyiba kerül a Radiohead új lemeze, amennyit ad érte a vásárló, pedig lemezboltban nem is kapható.

Keresés