2008. április 1. kedd

ápr. 1
8:36
Sarokba dobták a vagyont érő festményt (Infostart)
Három értékes festményre bukkant egy árverésvezető egy házban. A képek - köztük egy Picasso-alkotás - egy sarokban hevertek elfeledetten.
ápr. 1
18:13
A szív segédigéi után itt a Semmi művészet (Spa Trend Online)
Irónia, szépség, történelem, aranycsapat, apa, nagymama, nagynéni, nagybácsi, anya, élet és halál, főként halál, de az nagyon szépen megírva - mindez megjelenik Esterházy Péter új könyvében. A Semmi művészet című, április 14-én megjelenő kötet bemutatója a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz - közölte a Magvető Kiadó.
ápr. 1
18:56
Rejtő ma bejutott a tudós társaságba (Spa Trend Online)
Ilyen még nem volt: az április elsejei tudományos ülésszakot az Akadémia Rejtó Jenővel szembeni adóságainak, illeve azok kiegyenlítésének szentelte. Ahogy Karinthy Frigyesnek, Rejtő legjobb barátjának humoreszkjében "röhög az osztály", ugyanúgy rázta az akadémia tiszteletreméltó tudósait a (bocsánat!) "röhögés".
ápr. 1
19:57
Négyes a Magyar Televíziónak (Spa Trend Online)
Jó ötlet, hogy a Magyar Televízió külön sorozatot kínál a Nyugat című folyóirat elindításának 100. évfordulója alkalmából. Az pedig még örömtelibb, hogy a sorozat szerkesztői minden adást képesek minőségi tartalommal megtölteni. Legutóbb két kortárs szerző - Németh Gábor és Nádasdy Ádám - a Nyugat írói közül Szerb Antalt "fogadták örökbe" Lévai Balázs színvonalas segédletével.

2008. április 2. szerda

ápr. 2
6:35
Rappelés Goethe és Schiller szövegeire (Infostart)
Idén húszéves a budapesti Goethe Intézet. Az évforduló alkalmából fénytárlatot, irodalmi és vizuális művészeti versenyt is hirdet a szervezet.

2008. április 3. csütörtök

ápr. 3
9:04
Ismerje meg minden idők legjobb gitárriffjeit! - videókkal (Infostart)
Időről időre készülnek olyan felmérések, amelyek megmutatják, melyik zenekart, dalt, előadót tartják az emberek a valaha volt legjobbnak. Most a gitárriffeken a sor.
ápr. 3
10:05
Mit nézne meg 50 film közül? (Infostart)
A bőség zavara - ezzel kell megbirkóznia annak, aki a 15. Titanic Filmfesztivál alkotásai közül ki szeretné választani azt a néhányat, amit ideje enged megnézni. Az április 3-a és 13-a között zajló rendezvény programjainak a Vörösmarty és Toldi mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, illetve az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.
ápr. 3
11:58
Újkőkori leletekre bukkantak a Hortobágyon (Infostart)
A Hortobágyi Nemzeti Park területén egy kábelcsere során régészek több érdekes leletet is találtak. Ezek között vannak újkőkori, rézkori és szarmata kori teleprészletek, sírok; és mindenhonnan kerültek elő cserépdarabok és egyéb használati eszközök is - mondta el az InfoRádiónak az ásatást végző vezető régész.
ápr. 3
18:18
Újabb pályázat a Vörösmarty Színház vezetésére (Spa Trend Online)
Újabb pályázatot írt ki a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára a városi önkormányzat, miután a februári választás eredménytelen volt - közölte a székesfehérvári közgyűlés kulturális bizottságának elnöke. Brájer Éva tájékoztatása szerint a kiírás a Kulturális Közlöny csütörtöki számában jelent meg. Az érdeklődők május 2-ig nyújthatják be pályázatukat, az önkormányzatnak pedig…
ápr. 3
21:25
Tévékritika: az igazság nem árucikk! (Spa Trend Online)
Az igazság ára sokatmondó cím. A TV 2 csatornán látható showműsorról szinte mindent elárul. Pesze az adás több féle reakciót kiválthat a nézőiből. Engem elsősorban az alapgondolota háborított fel. Mégpedig az, hogy nagy összegért milliókért hajlandó valaki szigorúan magánéleti vonatkozású érzéseit kifecsegni millióknak.

2008. április 4. péntek

ápr. 4
20:16
Mariah Carey megelőzte Elvist (Infostart)
Mariah Carey amerikai pop és rhythm and blues-díva legújabb kislemezével a Billboard százas listájának (Hot 100) élére ugrott, s megelőzte az első helyek tekintetében Elvis Presleyt, Amerika bálványát.

2008. április 5. szombat

ápr. 5
4:57
Ingmar Bergman Rítus című drámája a Radnóti Színházban (Spa Trend Online)
"A film, amely sokkolta Svédországot"- ezzel a mondattal ajánlották a közönség figyelmébe az 1970-es, párizsi premieren Ingmar Bergman néhány hónappal korábban elkészült, Rítus című filmjét. A rendező - szokásához híven -, a forgatókönyvet is maga írta, a történet azzal indul, hogy egy három tagú művészcsoportot szeméremsértéssel vádolnak meg egyik színpadi produkciója miatt. Az eljárás során…
ápr. 5
13:22
"A magyarok túlélték saját halálos ítéletüket" (Infostart)
Benes-dekrétumok és a magyar kérdés 1945-1948 címmel jelent meg egy történészek, jogászok és kutatók által összeállított kötet a dekrétumok megszületéséről és a három év részletes történetéről. A Magyar Tudományos Akadémia Etnikai- és Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója szerint a lehetséges forgatókönyvek közül a Benes-dekrétumok elfogadásával a magyarok számára egy aránylag pozitív…
ápr. 5
14:45
Bibliaritkaságok az egri kiállításon (Infostart)
Mintegy száz, muzeális és kultúrtörténeti jelentőségű biblia-ritkaságot bemutató kiállítás nyílt a "Biblia Éve" alkalmából az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban.

2008. április 6. vasárnap

ápr. 6
8:54
Elhunyt Charlton Heston (Spa Trend Online)
Életének 84. évében, Beverly Hill-i otthonában szombaton elhunyt Charlton Heston amerikai színész.
ápr. 6
10:07
Elhunyt Charlton Heston (Infostart)
Életének 84. évében, Beverly Hill-i otthonában elhunyt Charlton Heston amerikai színész. Charlton Heston 1960-ban a Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.
ápr. 6
15:09
A kikiáltási ár közel duplájáért kelt el Moholy-Nagy László képe (Infostart)
Az eredeti 28 millió forintos kikiáltási ár közel duplájáért, 50 millióért kelt el Moholy-Nagy László képe egy budapesti árverésen.
ápr. 6
20:35
Cannes-ban tér vissza a legendás hős (Infostart)
A negyedik Indiana Jones-filmet a májusi cannes-i filmfesztiválon mutatják be - árulta el az egyik szereplő, John Hurt.
ápr. 6
21:54
"Még szerencse, hogy nem hívják vissza Kudlik Júliát" (Spa Trend Online)
Nem lehet könnyű a közszolgálati televíziónak, amikor tudományos-ismeretterjesztő műsorok gyártására adja a fejét. Hiszen aligha versenyezhet a Spektrumon, vagy a Discoveryn sugárzott, színes, szélesvásznú, szájbarágós és - a magyar kisfilmekhez képest legalábbis - megaköltségvetésű filmekkel. Pedig a tetszetős sorozatok aligha pótolhatják azt a speciális nézőpontot, amit egy nemzeti televízió…

2008. április 7. hétfő

ápr. 7
7:35
A gázsi egy zsíros kenyér (Infostart)
Művészetek Völgye helyett idén Bűvészetek Völgyét rendeznek Kapolcson. A szervezőket nem az innováció, hanem a pénztelenség kényszerítette erre a lépésre.
ápr. 7
15:06
Porcelán szobrok, és plexi üvegek (Spa Trend Online)
Berlinben szombaton nyílt meg a Collegium Hungaricum új, Dorotheentrasse-beli épületében a Moholy-Nagy Galéria. A történelmi belvárosban lévő épület az ötödik csúcsa lett annak a galériaötszögnek, amely a német főváros múzeumi negyedében található. Baksa Soós Vera, az új galéria művészeti vezetője lapunknak elmondta, úgy érzi, történelmi pillanat a mostani, amikor a magyar kortárs képzőművészet,…
ápr. 7
18:05
Hajduk Károly kapja a Gábor Miklós-díjat (Spa Trend Online)
Hajduk Károly kapja az idén a Gábor Miklós-díjat, azért az alakításért, amelyet a Macbeth címszereplőjeként nyújtott a Katona József Színház Shakespeare-előadásában - közölte Koltai Tamás, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke a díjátadó napján az MTI-vel.
ápr. 7
19:20
Elhunyt Vörös Kálmán (Spa Trend Online)
Életének 77. évében, szívroham következtében elhunyt Vörös Kálmán világhírű cigányprímás - tudatta a muzsikus özvegye hétfőn az MTI-vel. Vörös Kálmánné elmondta, hogy férjét szombaton hajnalban, Budapesten érte a halál. Vörös Kálmán hosszú és sikeres pályát futott be. Már három éves korában kézbe vette a hegedűt, nagyapja, a szintén neves zenész, Vörös Bertalan volt az első mestere - idézte…
ápr. 7
21:23
Előítéletoszlató komédia lett a legnézettebb francia film (Spa Trend Online)
Egy jellegzetes észak-francia tájon játszódó szívmelengető komédia, az Isten hozott a ch,tiknél (Bienvenue chez les Ch'tis) című, február vége óta játszott produkció lett hazájában minden idők legsikeresebb francia filmje. Az ezidáig 17 405 millió nézőt vonzó történet egy 41 évvel ezelőtti rekordot döntött meg - jelentették be hétfőn a filmet gyártó Pathe stúdió producerei. A korábbi csúcstartó…

2008. április 8. kedd

ápr. 8
14:17
Ebből bukta lesz, de kezdek kételkedni (Spa Trend Online)
Ebből bukta lesz - gondoltam. Tévedtem. Nagyot. Kálloy Molnár Péter színművész rock-énekesnek állt. Mondjuk úgy, másodállásban. Megjelent első nagylemeze, A nő után címmel. Vallom, hogy cipész maradjon a kaptafánál, színész a színészetnél, zenész pedig a hangszere mellett. Nem nagyon tudnék felidézni olyan esetet, amikor egy színészből sikeres "rocksztár" vált volna (és fordítva). Most azonban…
ápr. 8
19:51
A Kikötő a Kultúrház versenytársává vált (Spa Trend Online)
Bevallom, a Duna Televízión jeletkező Kikötő című kulturális műsort indulásakor kissé nehézkesnek és döcögősnek éreztem. Ám azóta a Duna televízió egyik legjobban szerkesztett műsorává vált. Szatellitműsoraival együtt lassan a Kultúrház valódi versenytársaként is számolni lehet vele. Különösen, hogy a színészből lett televíziós, Szikszai Rémusz is erősíti a műsorvezetők csapatát. Az ő keresetlen…

2008. április 9. szerda

ápr. 9
5:49
Kultúrbotrány Bécsben (Infostart)
A Mohamed-karikatúrák körüli botrányhoz hasonlította az osztrák média azt a skandalumot, amely Alfred Hrdlicka osztrák képzőművész retrospektív kiállítása körül kirobbant. A legnagyobb felháborodást az "utolsó vacsora"-ábrázolás váltotta ki, amelyen Jézus Krisztus és a 12 apostol egyfajta homoszexuális orgia résztvevői.
ápr. 9
16:35
A fődíj az Arany Liliom (Spa Trend Online)
Kamondi Zoltán Dolina, Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című filmjével a versenyprogramban, valamint Fliegauf Benedek eddigi munkásságát bemutató különprogrammal kezdődött meg szerdán a wiesbadeni filmfesztivál. A Közép- és Kelet-Európa kortárs filmművészetére koncentráló goEast! elnevezésű fesztivált immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Hessen tartomány fővárosában. A Német…
ápr. 9
17:44
Négy premier a Szegedi Szabadtéri Játékok programján (Infostart)
Puccini: Turandot című operája, az István, a király jubileumi előadása és Szakcsi Lakatos Béla által szerzett musical is szerepel a 2008-as Szegedi Szabadtéri Játékok programján.

2008. április 10. csütörtök

ápr. 10
5:30
Bakkermann, avagy a hit és a kisemberek (Infostart)
Bakkermann címmel csütörtöktől vetítik a mozikban Szőke András legújabb, Taliándörögdön forgatott játékfilmjét.
ápr. 10
5:45
Vérpezsdítő Espresso a Váradi Roma Caféval az Arénában (Spa Trend Online)
A latin-dzsessz-popzenét romás énekdallamokkal ötvöző Váradi Roma Café április 26-án az Arénában mutatja be nemrég megjelent Espresso című lemezét. Az új dalok, a jól ismert slágerek mellett még egy rövid stand up comedy is szerepel a műsoron, akárcsak a kihagyhatatlan Umbala-tánc. – Az együttes élete koncertjére készül – mesélte lapunknak az egyik alapító, Váradi Róbert, valamint unokatestvére és…
ápr. 10
13:04
Gyermekemet az országért (Spa Trend Online)
Gyermekemet az országért - A tatárjárás (1241-1242) címmel interaktív kiállítás látható péntektől a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban. Szalay Lilla, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága közművelődési osztályvezetője, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a különleges tárlat folyamatában és összefüggéseiben, interaktívan - cselekvésre, kommunikációra serkentően - tárja fel Magyarország…
ápr. 10
14:15
Kultucca hat hónapon át (Infostart)
Az Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivállal vette kezdetét az V. Ráday Kultucca Fesztivál. A programsorozat április 10-től október 5-ig tart. A repertoráon szerepel református zenei és dzsesszfesztivál, valamint Ferenc-napi búcsú is.
ápr. 10
20:48
"Nekem eddig fogalmam sem volt, hogy kicsoda Bódi Sylvi" (Spa Trend Online)
Kövezzenek meg, ha tetszik, nekem eddig fogalmam sem volt, hogy kicsoda Bódi Sylvi. És persze nem meglepő, hogy Liptai Claudia showjából nem is derült ki, róla csak annyi, hogy most szakított kedvesével. A árukapcsolás kiváló példájaként említhetjük viszont, hogy a címlaplány reklámozhatta erotikus naptárát, egyfüst alatt pedig a csatorna egyik szörnyen izgalmas műsoráról is szó esett, amikor…

2008. április 11. péntek

ápr. 11
5:26
A könyvfesztivál igazi írósztárt üdvözöl Bret Easton Ellis személyében (Spa Trend Online)
Április 11-én József Attila születésnapján számos programot, emlékezést, előadást szentelnek a költészet és az irodalom, a nyomtatott betű tiszteletére. Tettünk egy kósza kísérletet, hogy csatlakozzunk a Veszíts el egy könyvet! akcióhoz, beszélgettünk Gryllus Dániellel, aki cédét jelentet meg a nagy napra, és Térey Jánossal, akinek drámakötete Aegon-díjas lett.
ápr. 11
6:57
Gyurcsány felavatja Faludy György emléktábláját (Spa Trend Online)
Ma van a költészet napja, ez alkalomból megemlékezéseket, könyvbemutatókat, felolvasásokat, dedikálásokat, konferenciákat tartanak országszerte. Az ünnepen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök emléktáblát avat fel Faludy György író egykori budapesti házának falán. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.
ápr. 11
11:44
Rowling megkapta a könyvszakma Oscarját (Spa Trend Online)
J.K. Rowlingot, a Harry Potter-regényfolyam íróját kimagasló alkotómunkájáért a brit könyvszakma Oscarjának nevezett Galaxy British Book Awards elnevezésű díjával tüntették ki. A londoni Grosvenor House Hotelben rendezett díjátadó ceremónián lila ruhában pompázó írónő köszönőbeszédében hálát mondott az ítészeknek, amiért nem életműdíjat szavaztak meg neki, jelezvén, hogy szeretné tovább folytatni…
ápr. 11
12:00
Gyurcsány: Faludy György olyan hazafi, aki magyar maradt, miközben világpolgár volt (Spa Trend Online)
Faludy György író, költő tiszteletére avatott emléktáblát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az alkotó egykori Szent István körúti lakóházánál a költészet napján, pénteken Budapesten. Faludy Györgyre emlékezve a kormányfő a család, barátok, politikusok és tisztelők körében tartott ünnepségen úgy fogalmazott: "gazdagított bennünket, ezt az országot (...) leginkább azzal a reménnyel, hogy nem hiábavaló…
ápr. 11
12:11
Emléktáblát kapott Faludy György (Infostart)
Budapesten emléktáblát avatott Faludy György író, költő tiszteletére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az irodalmár egykori Szent István körúti lakóházánál a költészet napján.
ápr. 11
14:58
"Attila elmegy" (Infostart)
Attila elmegy címmel hallhatók péntek este, a költészet napja alkalmából Maróti György írásai a Gödör Klubban. A szerző Víg Mihály és Magyar Péter zenéjére olvassa fel műveit.

2008. április 12. szombat

ápr. 12
4:22
Elkészült az unió által támogatott négy kulturális nagyberuházás terve (Spa Trend Online)
Számos rég elhatározott, ám pénzhiány miatt megfeneklett oktatási és kulturális beruházást bocsátott útjára a tavaly júliusi kormánydöntés, mely az egyedi projektek sorába emelt négy kulturális beruházást is. Két év múlva – az önrésszel együtt – 3,8 milliárd forintból a Szépművészeti Múzeum bővül a föld alatt, a szentendrei skanzen 2,2 milliárd forintból kisvasutat és új tájegységet kap, 11,9…
ápr. 12
7:55
Veszedelmes viszonyok - színházi premier (Spa Trend Online)
Újabb premierre készül a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a társulat április 19-én a Krúdy Gyula Kamaraszínpadon Choderlos de Laclos Veszedelmes viszonyok című tragédiáját mutatja be. Magyar Krisztina, a szabolcsi teátrum sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a maga korában botrányos, ám azóta klasszikussá vált mű újabb feldolgozását Koltai M. Gábor rendezi. A darab szerepeit Horváth László…
ápr. 12
9:23
Az atomtámadás után (Spa Trend Online)
Egy atomtámadás sújtotta városban játszódik Dennis Kelly After The End című darabja, amelyet hétfőn mutat be a budapesti Merlin Nemzetközi Színház angol nyelven - közölte az MTI-vel Számel Judit, a teátrum kommunikációs munkatársa.

2008. április 14. hétfő

ápr. 14
4:51
Húszezren látogatták a XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt (Spa Trend Online)
Közel húszezer jegyet vásárló érdeklődő, további háromezer meghívott vendég, háromezer fellépő muzsikus és táncos, több mint 80 óra muzsikálás. Ez a legszűkebb leltára a hétvégén megrendezett XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár rendezvényeinek.
ápr. 14
9:55
Álomturné a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben (Spa Trend Online)
Az Álomturné című magyar filmet vetítik csütörtökön a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, a "Különbözőségek művészetéért" című nemzetközi projekt keretében.
ápr. 14
10:40
Békét kötöttek Richard Wagner ellenségeskedő utódai (Infostart)
Megállapodott a bayreuthi operafesztivál igazgatói posztjáért küzdő két Wagner-leszármazott. Eva Wagner-Pasquiernek és Katharina Wagnernek azért kellett egyezséget kötnie, mert a szponzorok a támogatás megvonásával fenyegettek.
ápr. 14
11:02
Cserhalmi: Ez egy linkóci, egy igazi modern magyar (Infostart)
Márai lényeglátó, egyszerre villámgyors gondolkodású és lassú - Cserhalmi György ezt szereti az Eszter hagyatéka írójában. A regény filmváltozatában a színész alakítja Lajost, a linkóci szélhámost, akiért azonban rajonganak a nők.
ápr. 14
11:46
Izlandi győztesek a Titanicon (Infostart)
Izland tarolt a vasárnap este véget ért Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. Horváth György fesztiváligazgató az InfoRádiónak elmondta, hogy a visszajelzések szerint az utóbbi évek legszínvonalasabb versenye zajlott most a Titanicon.
ápr. 14
15:32
Dolinaért szoríthatnak a magyar filmkedvelők (Spa Trend Online)
Bemutatkoztak a magyar versenyfilmek a Wiesbadenben zajló nemzetközi filmfesztiválon - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. Vezér Éva elmondta, hogy a játékfilmek versenyében Magyarországot Kamondi Zoltán Dolina című alkotása, a dokumentumfilmek kategóriájában pedig Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című filmje képviseli.
ápr. 14
20:07
Kiállítás az anya-gyermek kapcsolatról (Spa Trend Online)
Anya címmel nyílik tárlat kedden a budapesti Manna Galériában; a kiállítás célja bemutatni szobron, festményen és kollázson keresztül az anya és gyermek közötti kapcsolatot, a női szerepet a maga normális, hétköznapi mivoltában, s nem misztifikálva - hangsúlyozta S. Nagy Katalin művészettörténész hétfőn az MTI-nek.

Keresés