2008. április 1. kedd

ápr. 1
8:36
Sarokba dobták a vagyont érő festményt (Infostart)
Három értékes festményre bukkant egy árverésvezető egy házban. A képek - köztük egy Picasso-alkotás - egy sarokban hevertek elfeledetten.

2008. április 2. szerda

ápr. 2
6:35
Rappelés Goethe és Schiller szövegeire (Infostart)
Idén húszéves a budapesti Goethe Intézet. Az évforduló alkalmából fénytárlatot, irodalmi és vizuális művészeti versenyt is hirdet a szervezet.

2008. április 3. csütörtök

ápr. 3
9:04
Ismerje meg minden idők legjobb gitárriffjeit! - videókkal (Infostart)
Időről időre készülnek olyan felmérések, amelyek megmutatják, melyik zenekart, dalt, előadót tartják az emberek a valaha volt legjobbnak. Most a gitárriffeken a sor.
ápr. 3
10:05
Mit nézne meg 50 film közül? (Infostart)
A bőség zavara - ezzel kell megbirkóznia annak, aki a 15. Titanic Filmfesztivál alkotásai közül ki szeretné választani azt a néhányat, amit ideje enged megnézni. Az április 3-a és 13-a között zajló rendezvény programjainak a Vörösmarty és Toldi mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, illetve az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.
ápr. 3
11:58
Újkőkori leletekre bukkantak a Hortobágyon (Infostart)
A Hortobágyi Nemzeti Park területén egy kábelcsere során régészek több érdekes leletet is találtak. Ezek között vannak újkőkori, rézkori és szarmata kori teleprészletek, sírok; és mindenhonnan kerültek elő cserépdarabok és egyéb használati eszközök is - mondta el az InfoRádiónak az ásatást végző vezető régész.

2008. április 4. péntek

ápr. 4
20:16
Mariah Carey megelőzte Elvist (Infostart)
Mariah Carey amerikai pop és rhythm and blues-díva legújabb kislemezével a Billboard százas listájának (Hot 100) élére ugrott, s megelőzte az első helyek tekintetében Elvis Presleyt, Amerika bálványát.

2008. április 5. szombat

ápr. 5
13:22
"A magyarok túlélték saját halálos ítéletüket" (Infostart)
Benes-dekrétumok és a magyar kérdés 1945-1948 címmel jelent meg egy történészek, jogászok és kutatók által összeállított kötet a dekrétumok megszületéséről és a három év részletes történetéről. A Magyar Tudományos Akadémia Etnikai- és Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója szerint a lehetséges forgatókönyvek közül a Benes-dekrétumok elfogadásával a magyarok számára egy aránylag pozitív…
ápr. 5
14:45
Bibliaritkaságok az egri kiállításon (Infostart)
Mintegy száz, muzeális és kultúrtörténeti jelentőségű biblia-ritkaságot bemutató kiállítás nyílt a "Biblia Éve" alkalmából az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban.

2008. április 6. vasárnap

ápr. 6
10:07
Elhunyt Charlton Heston (Infostart)
Életének 84. évében, Beverly Hill-i otthonában elhunyt Charlton Heston amerikai színész. Charlton Heston 1960-ban a Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.
ápr. 6
15:09
A kikiáltási ár közel duplájáért kelt el Moholy-Nagy László képe (Infostart)
Az eredeti 28 millió forintos kikiáltási ár közel duplájáért, 50 millióért kelt el Moholy-Nagy László képe egy budapesti árverésen.
ápr. 6
20:35
Cannes-ban tér vissza a legendás hős (Infostart)
A negyedik Indiana Jones-filmet a májusi cannes-i filmfesztiválon mutatják be - árulta el az egyik szereplő, John Hurt.

2008. április 7. hétfő

ápr. 7
7:35
A gázsi egy zsíros kenyér (Infostart)
Művészetek Völgye helyett idén Bűvészetek Völgyét rendeznek Kapolcson. A szervezőket nem az innováció, hanem a pénztelenség kényszerítette erre a lépésre.

2008. április 9. szerda

ápr. 9
5:49
Kultúrbotrány Bécsben (Infostart)
A Mohamed-karikatúrák körüli botrányhoz hasonlította az osztrák média azt a skandalumot, amely Alfred Hrdlicka osztrák képzőművész retrospektív kiállítása körül kirobbant. A legnagyobb felháborodást az "utolsó vacsora"-ábrázolás váltotta ki, amelyen Jézus Krisztus és a 12 apostol egyfajta homoszexuális orgia résztvevői.
ápr. 9
17:44
Négy premier a Szegedi Szabadtéri Játékok programján (Infostart)
Puccini: Turandot című operája, az István, a király jubileumi előadása és Szakcsi Lakatos Béla által szerzett musical is szerepel a 2008-as Szegedi Szabadtéri Játékok programján.

2008. április 10. csütörtök

ápr. 10
5:30
Bakkermann, avagy a hit és a kisemberek (Infostart)
Bakkermann címmel csütörtöktől vetítik a mozikban Szőke András legújabb, Taliándörögdön forgatott játékfilmjét.
ápr. 10
14:15
Kultucca hat hónapon át (Infostart)
Az Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivállal vette kezdetét az V. Ráday Kultucca Fesztivál. A programsorozat április 10-től október 5-ig tart. A repertoráon szerepel református zenei és dzsesszfesztivál, valamint Ferenc-napi búcsú is.

2008. április 11. péntek

ápr. 11
12:11
Emléktáblát kapott Faludy György (Infostart)
Budapesten emléktáblát avatott Faludy György író, költő tiszteletére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az irodalmár egykori Szent István körúti lakóházánál a költészet napján.
ápr. 11
14:58
"Attila elmegy" (Infostart)
Attila elmegy címmel hallhatók péntek este, a költészet napja alkalmából Maróti György írásai a Gödör Klubban. A szerző Víg Mihály és Magyar Péter zenéjére olvassa fel műveit.

2008. április 14. hétfő

ápr. 14
10:40
Békét kötöttek Richard Wagner ellenségeskedő utódai (Infostart)
Megállapodott a bayreuthi operafesztivál igazgatói posztjáért küzdő két Wagner-leszármazott. Eva Wagner-Pasquiernek és Katharina Wagnernek azért kellett egyezséget kötnie, mert a szponzorok a támogatás megvonásával fenyegettek.
ápr. 14
11:02
Cserhalmi: Ez egy linkóci, egy igazi modern magyar (Infostart)
Márai lényeglátó, egyszerre villámgyors gondolkodású és lassú - Cserhalmi György ezt szereti az Eszter hagyatéka írójában. A regény filmváltozatában a színész alakítja Lajost, a linkóci szélhámost, akiért azonban rajonganak a nők.
ápr. 14
11:46
Izlandi győztesek a Titanicon (Infostart)
Izland tarolt a vasárnap este véget ért Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. Horváth György fesztiváligazgató az InfoRádiónak elmondta, hogy a visszajelzések szerint az utóbbi évek legszínvonalasabb versenye zajlott most a Titanicon.

2008. április 15. kedd

ápr. 15
12:45
"Antal Imre kiválaszott volt" (Infostart)
Hetvenhárom éves korában elhunyt Antal Imre. A műsorvezető, színész, aki az európai televíziózásban is példa nélküli, több évtizedes szórakoztató karriert tudhatott magáénak, zseniális volt a közönség előtt - mondta az InfoRádiónak Oltványi Tamás, a Szeszélyes című műsor producere. Sztankay István azt mondta pályatársáról: kiválasztott volt.

2008. április 16. szerda

ápr. 16
13:31
Ahol mindent megtudhat Márairól (Infostart)
Márai Sándorra emlékeznek szerdán az Uránia moziban irodalmárok és színművészek. A látogatók részleteket hallhatnak az író műveiből, emellett elindul a maraisandor.hu, egy honlap, ahol minden fontos információ szerepel a szerzőről.

2008. április 17. csütörtök

ápr. 17
5:01
Egy kis Woodstock Győrben (Infostart)
Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg Győrben a nemzetközi film- és zenei fesztivált, a MEDIAWAVE-et. Az április 26-a és május 3-a között zajló eseményeken az 1968-as évre is emlékeznek a résztvevők.
ápr. 17
7:09
"A film egy évtizedekig őrzött nehéz titkot dolgoz fel" (Infostart)
Bőven van még dolgunk, hogy a katyni mészárlás sebe begyógyuljon - mondta az InfoRádiónak Andrzej Wajda Oscar-díjra is jelölt filmjének csütörtöki bemutatója alkalmából a film főszereplője, Artur Zmijewski. A Katyn című film az első művészeti alkotás, amely a 22 ezer lengyel tiszt 1940-ben, Sztálin parancsára történt legyilkolását dolgozza fel.
ápr. 17
11:51
Édesapjának állít emléket Andrzej Wajda (Infostart)
Márai Sándor: Eszter hagyatéka címu regényének filmváltozata és Andrzej Wajda katyni mészárlásról készített alkotása is szerepel az eheti mozibemutatók között.
ápr. 17
14:00
Fluxus East a Ludwig Múzeumban (Infostart)
Fluxus East címmel a 20. század második felének egyik meghatározó művészeti mozgalmát bemutató, nemzetközi tárlat nyílik ma este a Ludwig Múzeumban.
ápr. 17
15:55
Táncfórum a Honvéd Táncszínházzal, az ExperiDance-szel és a Frenák Pál Társulattal (Infostart)
Táncbemutatókkal, köztük a New York-i Shen Wei Dance Arts társulat vendégjátékával, gyermekelőadásokkal várja a közönséget a Táncfórum csütörtökön kezdődő kéthetes programsorozata, amelyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg a tánc világnapjához kapcsolódva Budapesten.
ápr. 17
17:01
Egyetemzene: kultúrmisszió Bogányi Gergellyel (Infostart)
Indul Bogányi Gergely "Egyetemzene" című hangversenysorozata, amelyen egyetemistáknak, főiskolásoknak, zeneszeretőknek ad ingyenes koncertet és szubjektív ismertetést, többek között Beethoven, Liszt és Chopin műveiből.

2008. április 18. péntek

ápr. 18
6:03
Fallosz alakú ivóedény és más érdekes leletek - képgaléria (Infostart)
Az elmúlt évben Budapesten talált római és középkori régészeti leletekből nyílt kiállítás az Aquincumi Múzeumban. Láng Orsolya régész elmondta: a kiállítás egyik különlegessége egy életnagyságú római páncélos katona szobra. Hozzátette: ilyen leletet 30-40 évente egyszer találnak a kutatók.
ápr. 18
7:03
Megválasztották az új győri színházigazgatót (Infostart)
Nagy Viktor rendezőt választotta a Győri Nemzeti Színház igazgatójává a város közgyűlése. Az új vezető kinevezése júliustól 2013 nyaráig szól.
ápr. 18
10:10
Ismeretlen Bach-művet találtak (Infostart)
Német zenekutatók eddig ismeretlen Bach-műre bukkantak egy árverésen. A lipcsei Bach Archívum szakértői szerint az orgonadarabot 1705 és 1710 között írhatta Johann Sebastian Bach.
ápr. 18
12:44
Új műsorokat indít az MTV (Startlap)
Import sorozatokkal és saját készítésű, új műsorokkal jelentkezik a magyar MTV. Lesz gyurma-animáció, harcművészeti tábor, Rammstein-újraértelmezés, és lecsap a zen ökle is.
ápr. 18
12:54
A német ipar elfoglalja a Dunát (Startlap)
Szerdán az A38-on lép fel a németországi indusztriál-úttörő Einstürzende Neubauten zenekar. A csapat tavaly ősszel jelentette meg új lemezét, amelyet a hírek szerint az utolsónak szánt.
ápr. 18
13:04
Emlékezés Antal Imrére (Startlap)
Hosszantartó betegség után, 73 éves korában elhunyt Antal Imre műsorvezető, konferanszié, színész, bohóc, viccmester, és erre talán kevesebben emlékeznek: zongoraművész.
ápr. 18
13:14
Gazdaságos zene (Startlap)
A Tesco beszállna az online zenebizniszbe. Az áruházlánc azt tervezi, hogy szövetkezik az ITunes-szal és saját zene és videó letöltő oldalt indít.
ápr. 18
13:15
Nézzen kastélyokat, ma ingyen megteheti (Infostart)
Pénteken van a műemléki világnap, amikor elsősorban azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. Az eseményt Budapesten tudományos üléssel és szakmai elismerések átadásával ünneplik, országszerte pedig tizennégy műemléképület látogatható díjmentesen.
ápr. 18
13:24
Ötszáz év legjobb női (Startlap)
A múzeumok sem kerülhetik el a modern marketingeszközök használatát, ha látogatókat akarnak szerezni. Szakemberek szerint ezt ma már egyre több intézmény ismeri föl, sőt világszínvonalú megoldásokat is választanak. Még mindig vannak azonban olyan kiállítóhelyek, amelyek nem versengenek a közönség kegyeiért.

2008. április 19. szombat

ápr. 19
8:36
Audrey Tautou Budapesten: "a magányosság és a vadság rám is jellemző" - képek (Infostart)
Audrey Tautou a hétvégén Budapesten megrendezendő Francia Filmnapok díszvendége. A francia színésznő legújabb filmjének, az Egyedül nem megy című romantikus drámának a bemutatójára érkezett Magyarországra.
ápr. 19
20:43
Elhunyt Danny Federici (Infostart)
Ötvennyolc éves korában meghalt Danny Federici amerikai rockzenész, aki négy évtizeden át volt társa Bruce Springsteennek. Halálát daganatos betegség okozta.

2008. április 20. vasárnap

ápr. 20
13:49
Elhunyt Turgonyi Pál színész (Infostart)
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Turgonyi Pál, a József Attila Színház alapító, örökös tagja, temetéséről később intézkednek - közölte a színház.

2008. április 21. hétfő

ápr. 21
15:36
Kezdődik a Vidéki Színházak Találkozója (Infostart)
Hétfőn kezdődik Budapesten a Vidéki Színházak Találkozója, amelynek előadásai a Thália, a Nemzeti, a Merlin és az Új Színházban zajlanak, május 8-ig.
ápr. 21
20:49
Páratlan érdeklődést váltott ki egy magyar kötet Londonban (Infostart)
Április 29-én a Londoni Magyar Kulturális Központban mutatják be Zilahy Péter Az utolsó ablakzsiráf című regényének angol kiadását. A szerző az InfoRádiónak elmondta, hogy már a bemutató előtt élénk sajtóvisszhangot váltott ki a kötet Londonban.

2008. április 22. kedd

ápr. 22
5:17
Monumentális Carmen-előadás a Sportarénában (Infostart)
A Carmina Burana és az Aida után most a Carmen monumentális változata érkezik Budapestre. A szerda este, a Budapest Sportarénában látható előadás lesz az európai turné kezdete - mondta az InfoRádiónak Tóth Gabriella, a ShowTime Budapest munkatársa.
ápr. 22
19:27
Roma Élet - dokumentumfilm-fesztivál a Bem moziban (Infostart)
A roma kultúra mélyebb megismerését, a romák életét és értékrendszerét szemléltetik azok a dokumentum- és riportfilmek, amelyeket szombaton mutatnak be a Bem moziban. Április 26-án kerekasztal-beszélgetés lesz a témáról.
ápr. 22
21:16
Alig ismert művészeti kiadványokat kínál az Ernst Múzeum (Infostart)
Múzeumok, folyóiratok és könyvkiadók még a szakma által is alig ismert kiadványaiból rendez kiállítást és vásárt az Ernst Múzeum április 25. és 27. között.

2008. április 23. szerda

ápr. 23
10:51
Rakoncátlan amerikaiak a Pecsában (Startlap)
A kilencvenes évek hiphop életét meghatározó Naughty by Nature zenekar látogat el május 2-án a Petőfi Csarnokba. A stílusalapító slágergyárosok nemrégiben egy miniturnét is lebonyolítottak a környéken.
ápr. 23
11:24
Csak tíz napig láthatók a cseh koronaékszerek (Startlap)
Öt év után újra láthatók a cseh koronaékszerek, amelyek a középkor óta csak kivételes okból kerülhetnek elő a szigorúan őrzött széfekből. A cseh sajtó szerint Vaclav Klaus igyekszik emelni második elnöki mandátumának fényét a kiállítással, amely mindösssze tíz napig tart.
ápr. 23
14:41
Mundruczó az Arany Pálmáért! (Startlap)
19 film és köztük egy magyar rendező alkotása! Izgulhatunk a Cannes-i filmfesztivál díjkiosztóján!
ápr. 23
14:58
Előkerült mind a hét kulcs (Startlap)
Öt év után újra láthatók a cseh koronaékszerek, amelyek a középkor óta csak kivételes okból kerülhetnek elő a szigorúan őrzött széfekből. A cseh sajtó szerint Vaclav Klaus igyekszik emelni második elnöki mandátumának fényét a kiállítással, amely mindösssze tíz napig tart nyitva.

Keresés