2008. március 1. szombat

márc. 1
6:53
Don Carlos a Bárkában, Alföldi Róbert rendezésében (Spa Trend Online)
Schiller Don Carlos című művét mutatják be márcis 21-én a budapesti Bárka Színházban - tájékoztatta a teátrum munkatársa, Kovács Krisztián az MTI-t. A darabot az eddigi igazgató, a Nemzeti Színház élére július 1-jével kinevezett Alföldi Róbert rendezi. Az előadásban, II. Fülöp király szerepében fellép a Bárka Színház új vezetője, Seress Zoltán.
márc. 1
10:40
Beatrix hozománya (Spa Trend Online)
Magyarországon először tekinthetők meg az Iparművészeti Múzeum március 25-én nyíló tárlatán a Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített úgynevezett Corvin-tálak, amelyeket szakértők a 15. századi majolikaművészet csúcspontjának tekintenek - tájékoztatta a Reneszánsz Programiroda az MTI-t.
márc. 1
10:51
Hölgyek palettával (Spa Trend Online)
Különleges tárlatvezetéssel kedveskedik látogatónak március nyolcadikán, nőnapon a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeum két időszaki kiállítása - a Hölgyek palettával és a Rejtett ritkaságaink 4. - Családi ezüst című - szorosan kapcsolódik a hölgyekhez, ez adta az ötletet, hogy a nőnapon ingyenes tárlatvezetéssel lepjék meg a látogatókat, akik nem csak nők lehetnek - tudta meg a távirati iroda.
márc. 1
13:24
Keleti Éva fotóművész szerettei és a múlt (Spa Trend Online)
Mint a mesék kezdő szavai, Volt egyszer... címmel mutat be mintegy 50 év anyagából válogatást Keleti Éva fotóművész a budai Társalgó Galériában. A 90 darab fekete-fehér fotó Keleti Éva három szerelmét tükrözi: legnagyobb szereleme a tánc, az egyik képen a korszak primabalerinája, Lakatos Gabriella szinte úszik a levegőben, A csodálatos mandarin-fotón Róna Viktor a levegőből lecsapni készülő…

2008. március 2. vasárnap

márc. 2
9:49
"Megható, hogy nemzeti kincsnek neveznek - de innen már nincs tovább felfelé" (Infostart)
Nagy sikerrel vetítik Nagy-Britanniában Stephen Fry legújabb sorozatát, Az igazak ügyvédjét. A sorozat második évadja most jelent meg DVD-n, ebből az alkalomból csinált interjút a lap az egyik legnépszerűbb brit komikus-rendező-színésszel, aki egy különös tengerparti falu, Northfolk jogtanácsosát játssza. A sorozat a Hallmark csatornán is látható.
márc. 2
16:24
Elhunyt Pesovár Ernő (Infostart)
Életének 82. évében elhunyt Pesovár Ernő, a néprajztudományok kandidátusa, Kossuth-díjas táncfolklorista, koreográfus - közölte a Hagyományok Háza vasárnap. Temetéséről később intézkednek.
márc. 2
19:30
Meghalt Szegedi Molnár Géza (Infostart)
Hosszú betegség után, 68 éves korában szombaton meghalt Szegedi Molnár Géza előadóművész, aki 1985-ben Ausztriában, a schwechati repülőtéren egy izraeli fellépésre utazva arab terrortámadás kereszttüzébe került - közölte a család.
márc. 2
20:01
Meghalt Szegedi Molnár Géza előadóművész (Spa Trend Online)
Hosszú betegség után, 68 éves korában szombaton meghalt Szegedi Molnár Géza előadóművész, aki 1985-ben Ausztriában, a schwechati repülőtéren egy izraeli fellépésre utazva arab terrortámadás kereszttüzébe került - tájékoztatta a család vasárnap este az MTI-t.

2008. március 3. hétfő

márc. 3
11:13
Elhunyt Jeff Healey (Spa Trend Online)
Egy "öreg" műfajban rendkívül fiatalon berobbanó, nagyszerű blues- és rockgitárostól, énekestől és zeneszerzőtől, Jeff Healeytől búcsúzik a zenészvilág és nagy számú rajongótábora. A világtalan zenész hétfőre virradóra rákbetegségben hunyt el, március végén lett volna 42 esztendős.
márc. 3
19:09
Meghalt Giuseppe di Stefano (Spa Trend Online)
Nyolvanhat éves korában hétfőn Milánóban elhunyt Giuseppe di Stefano olasz tenor - jelentette be a Studio Musica olasz ügynökség.
márc. 3
20:22
Rejtélyek a magyar múltból (Spa Trend Online)
Ki volt Mátyás király törvénytelen gyermekének, Corvin Jánosnak az édesanyja, miért volt botrányos Mátyás özvegyének, Beatrixnek és II. Ulászló királynak a házassága, mivel érdemelte ki a hercegi rangot gróf Estrerházy Pál nádor? - ezekre és a történelem más titkaira derül fény Bánó Attila Rejtélyek a magyar múltból című művéből.
márc. 3
20:48
Rövidesen újra láthatók a megkerült Munch-képek (Spa Trend Online)
Májustól újra kiállítják Oslóban Edvard Munch két ellopott, majd megkerült festményét.
márc. 3
21:10
Lezuhant egy ENSZ-alkalmazottakat szállító helikopter (Spa Trend Online)
Lezuhant egy ENSZ-alkalmazottakat szállító helikopter Nepálban. A balesetben tízen meghaltak - közölte a rendőrség és a repülőtér illetékesei.

2008. március 4. kedd

márc. 4
5:33
Japán, svájci és magyar művészek hoznak létre virtuális épületet a Velencei Építészeti Biennáléra (Spa Trend Online)
Egy japán-svájci-magyar építész-képzőművész csapat, a doubleNegatives Architecture építheti meg a 11. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja kiállítását. A Corpora című projekt keretében virtuális épületet emelnek nemzeti pavilonunk fölé, melyet a látogatók és a környezeti viszonyok folyamatosan alakítanak. A világ legnagyobb presztizsű építészeti seregszemléje szeptemberben nyitja meg…
márc. 4
7:16
Babaházak a szentendrei Skanzenben (Spa Trend Online)
"Három a kislány - Babaházak" címmel egyedülálló kiállítás készül a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban a Reneszánsz Év 2008 rendezvényeihez csatlakozva - tájékoztatta a Reneszánsz Programiroda közleményben az MTI-t.
márc. 4
11:59
Breakdance népzenére (Infostart)
Népzene és break? - a Zuboly együttes rácáfol azokra, akik azt hiszik, léteznek összeegyeztethetetlen stílusok. Pénteken a Cökxpôn Ambientben koncertezik a Magyarország legnépiesebb kocsmazenekarának nevezett csapat.
márc. 4
21:30
Életek éneke: zseniális zenészek, igaz emberek a filmvásznon (Infostart)
Bereczki Csaba Életek éneke című filmjének díszbemutatója lesz szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.
márc. 4
21:36
A Fókusz teljesen jelentéktelen dolgokat ad el úgy, mintha valamik volnának (Spa Trend Online)
Mindig nagy tisztelettel adóztam a Fókusz című műsornak. Hiszen kétségkívül kell ahhoz valamiféle tehetség, hogy teljesen jelentéktelen dolgokat úgy adjunk el, mintha azok valamik volnának. Például a hétfői adásban bemutattak egy videót, ahol Fenyő Iván - a Bőrnyakúak forgatásakor - nem is különösebben szalonképtelen megjegyzéseket tesz barátjával egy - talán pornófilm - nézése közben. Mesterségük…
márc. 4
22:03
Ön is ünnepelheti a frankofóniát! (Infostart)
Egy hónapig tartó kulturális programsorozat, a Frankofónia Ünnepe kezdődik szerdán a Francia Intézetben.

2008. március 5. szerda

márc. 5
5:39
Szemrevaló német filmeket vetít az Örökmozgó és a Művész (Infostart)
Szemrevaló címmel tizenharmadik alkalommal szervez vetítéssorozatot új, kortárs német filmekből a Goethe Intézet. Az Örökmozgóban és a Művész moziban vetített, többségében fesztiváldíjas alkotásokat március 5-e és 21-e között tekinthetik meg az érdeklődők.
márc. 5
16:20
A Sex Pistols is jön a Szigetre (Spa Trend Online)
Biztossá vált, hogy az idei Szigeten fellép a legendás Sex Pistols együttes, amely először a koncertet Magyarországon; mostanra igent mondott a szervezőknek a Kaiser Chiefs, Róisín Murphy, valamint Lauren Harris is - közölte Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.
márc. 5
19:34
Kaposvári színház: Szita választott, Schwajda ismerkedik, Znamenák pályázik (Spa Trend Online)
Znamenák István, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgató-főrendezője attól függetlenül beadja a pályázatát a direktori posztra, hogy Szita Károly polgármester felkérte Schwajda György író-dramaturg-rendezőt, vegyen részt a „versenyben”. Mohácsi János vezető rendező, bár valószínűleg csatlakozik Znamenák pályázatához, elmondta, nem sok kedve van egy „bábszínházban asszisztálni”.

2008. március 6. csütörtök

márc. 6
15:04
Picassó számára kétféle nő létezett: Istennő, és lábtörlő (Spa Trend Online)
Nőnapi meglepetéssel várja látogatóit szombaton a szegedi Reök-palota: délután a párjukkal érkező hölgyek ingyenesen csodálhatják meg a Picasso és a nemzetközi avantgárd című tárlatot. "Számomra kétféle nő létezik: Istennő, és lábtörlő" - vallotta Pablo Picasso. Ennek szellemében a nemzetközi nőnap apropóján, azok az urak, akik partnerüket istennőként tisztelik, képzőművészeti csemegével lephetik…
márc. 6
15:10
Egy sikeres kiállítás újabb állomása (Spa Trend Online)
Május elejétől Esztergomban vendégeskedik az országot járó Munkácsy-kiállítás; a régi Vármegyeházán a Pákh-gyűjtemény képei mellett látható lesz a szeged-csanádi püspökség gyűjteményéből Munkácsy "Corpus" című alkotása is, melyet a nyilvánosság eddig kevéssé ismerhetett - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
márc. 6
16:20
Kismesterekre hajt a BÁV (Spa Trend Online)
Elképzelhető, hogy rövidesen nevet vált Magyarország egyik legnagyobb, legrégibb, évtizedekig egyeduralkodó műkereskedelmi, árverező cége. A BÁV a 90-es években, amikor új szereplők jelentek meg ezeken a területeken, elvesztette vezető pozícióját, s ezt azóta sem tudta visszaszerezni. Új stratégiával, átalakításokkal, és esetleg új névvel próbál megújulni.
márc. 6
18:46
Magyar filmek Clevelandben, Mumbaiban és Szófiában (Spa Trend Online)
A következő napokban az Egyesült Államok, India és Bulgária vezető filmfesztiváljain mutatkoznak be magyar mozgóképek; a clevelandi, a mumbai és a szófiai seregszemléken olyan rendezők alkotásait láthatja a közönség, mint Bollók Csaba, Elek Judit, Szabó István, Török Ferenc, Szász János és Tarr Béla - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t.
márc. 6
21:47
Magyarországra jött a négyszeres Oscar-díjas (Infostart)
A négy Oscar-díjat nyert Nem vénnek való vidék című thriller, és egy többszörös közönségdíjas dán vígjáték, az Ádám almái is ezen a héten kerül a magyar mozikba.

2008. március 7. péntek

márc. 7
6:51
Az 1948-as évet felidéző filmek az Örökmozgóban (Spa Trend Online)
Fordulóévek a 20. században címmel a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum az 1948-as évhez kapcsolódó fontos történelmi, kulturális eseményeket felidéző filmeket vetít márciusban - tájékoztatta a programsorozatot szervező Magyar Nemzeti Filmarchívum az MTI-t.
márc. 7
7:30
A fény harcosának kézikönyve (Spa Trend Online)
A fény harcosának kézikönyve címmel újabb Coelho-kötetet jelentet meg a napokban az Athenaeum Kiadó, de a világhírű brazil származású írónak ez az alkotása merőben eltér eddigi regényeitől - közölte a könyves műhely az MTI-vel.
márc. 7
11:12
Dzsessz, folk, dixie - hétvégi zenei programok (Infostart)
Balkáni koncert és táncház, dzsessz- és komolyzenei koncertek is színesítik a főváros hétvégi programkínálatát.
márc. 7
13:50
Elhunyt Macskássy Katalin (Infostart)
Életének 66. évében pénteken elhunyt Macskássy Katalin filmrendező, a magyar animációsfilm-művészet kiemelkedő személyisége, a Duna Televízió munkatársa.
márc. 7
14:02
Elhunyt Macskássy Katalin (Spa Trend Online)
Életének 66. évében pénteken elhunyt Macskássy Katalin filmrendező, a magyar animációsfilm-művészet kiemelkedő személyisége, a Duna Televízió munkatársa - tudatta a közszolgálati televízió az MTI-vel.
márc. 7
14:24
Látványos kiállítás a sógoroknál (Spa Trend Online)
Egyiptom uralkodóinak különleges tárgyait - szobrokat, domborműveket, arany-, ezüst- és alabástromleleteket - vonultatja fel a Tutanhamon és a Fáraók világa című kiállítás a bécsi Völkerkunde Múzeumban, a bemutató egyetlen európai helyszínén - jelentették be a szervezők pénteki bécsi nemzetközi sajtótájékoztatójukon.

2008. március 8. szombat

márc. 8
8:55
"Minden, aminek meg kell történnie, ebben vagy egy másik valóságban meg is történik" (Spa Trend Online)
A Látatlan találkozások című színművel vendégszerepel március 11-én és 12-én a Miskolci Nemzeti Színház társulata a Kassai Thália Színházban - tájékoztatta Balogh Csilla, a teátrum szóvivője az MTI-t. Mario Diament művének közelmúltbeli miskolci bemutatója nemcsak magyarországi, de európai ősbemutató is volt, az előadást Európában eddig csak Miskolcon lehetett látni.
márc. 8
10:11
Kiállítás a 12. századi román művészetről Barcelonában (Spa Trend Online)
A mediterrán térség 12. századi román stílusú műkincseiből nyílt május 18-ig tartó kiállítás a barcelonai nemzeti művészeti múzeumban. A legszebb darabok közül kiemelkedik az utókor számára csak "Cabestany-i Mester" néven fennmaradt művész több alkotása. Az alkotó pontos kiléte ismeretlen, feltételezések szerint toulouse-i, vagy pratói születésű bencés szerzetes volt. Nevét onnan kapta, hogy ő…
márc. 8
10:35
Határok nélkül (Spa Trend Online)
Határok nélkül címmel fiatal szlovák és magyar képzőművészek közös kiállítása nyílt pénteken este Révkomáromban, a Limes Galériában.

2008. március 9. vasárnap

márc. 9
15:27
Elhunyt Zoltán Béla, a Benkó Dixieland Band trombitása (Spa Trend Online)
Rövid betegség után szombaton elhunyt Zoltán Béla, a Benkó Dixieland Band együttes trombitása - közölte az MTI-vel Benkó Sándor, az együttes vezetője vasárnap.
márc. 9
17:10
Elhunyt a Beatles egykori hangmérnöke (Spa Trend Online)
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Norman Smith, a Beatles együttes egykori hangmérnöke, aki 1962 és 1965 között az együttes valamennyi stúdióalbumát készítette.
márc. 9
17:13
Elhunyt Zoltán Béla (Infostart)
Rövid, súlyos betegség után szombat délután elhunyt Zoltán Béla trombitás, a Benkó Dixieland Band tagja - közölte vasárnap Benkó Sándor, az együttes vezetője.

2008. március 10. hétfő

márc. 10
7:11
Férjek és tetvek (Spa Trend Online)
Férjek és tetvek (Mariti e pidocchi) címmel megjelent Giovanna Fiume történész kötete a XVIII. század szicíliai férjgyilkos asszonyairól. Giovanna Bonanno, az idős özvegy palermói koldusasszony, vagy ahogy a környéken ismerték "az ecetes öregasszony" bájitalt árult mindazon nőtársainak, akik meg akartak szabadulni házasságuk rabigájától. A folyadék receptjét korábban egy tekintélyes füvesember…
márc. 10
8:54
"Kincses" kiállítás a sógoroknál (Spa Trend Online)
A XVII. századi Edo-kultúrából fennmaradt értékes tárgyakat, spanyolfalakat vagy lovagi felszereléseket is bemutat a bécsi Karlsplatz Múzeumban látható "Nagoja - a japán nagyváros" elnevezésű kiállítás.
márc. 10
19:50
Hatvanéves a hányatott sorsú ötszörös Grammy-díjas (Infostart)
Nem tartozik a legnagyobb sztárok közé, de mindig fantasztikus zenészekkel, csillagokkal dolgozott együtt a most 60 esztendős James Taylor. Az énekes-gitáros ötször nyert el a zenei világ legrangosabb kitüntetését, a Grammy-díjat.

2008. március 11. kedd

márc. 11
5:50
Támadnak a mamutok - nézze meg! (Infostart)
Egy tízezer évvel időszámításunk előtt játszódó film vezeti az észak-amerikai nézettségi listákat. A 10000 BC című alkotás egy törzse túléléséért harcoló fiatal mamutvadászról szól. A második helyen egy vígjáték, a College Road Trip, a harmadikon a Vantage Point című thriller áll.
márc. 11
13:11
Jön a punk poraiból feltámadt legendája (Infostart)
Idén leginkább évtizedek óta reflektorfényben álló előadók adnak nagykoncerteket Budapesten, de azért az újgeneráció is képviselteti magát. Magyarországra látogat mások mellett a Sex Pistols, az R.E.M, Kylie Minogue, a Blood Sweat and Tears, de látható lesz a Hives, a Good Charlotte és Avril Lavigne is.
márc. 11
14:34
Látogatókat fogad a Sziklakórház (Infostart)
Ma nyit a Várhegy gyomrában kialakított Sziklakórház múzeum. A létesítmény eredetileg 1944-ben adták át, majd óvóhelyként szolgált a bombázások idején. Később titkos objektumként, atombunkerként működött.
márc. 11
18:03
Leonardo elveszett freskójának rejtélye csaknem megoldódott (Spa Trend Online)
Csaknem megoldódott a Leonardo da Vinci elveszett remekművét, az Anghiari csata című freskót övező rejtély - jelentette be a kutatást irányító Maurizio Seracini művészettörténész, akinek gyanúja szerint az eltűnt festmény egy később festett kép mögött rejtőzik a firenzei Palazzo Vecchióban.
márc. 11
20:13
Madonna is halhatatlan lett, ráadásul átlátszó ruhában - nézze meg! (Infostart)
A New York-i Waldorf Astoria Hotelben 23. alkalommal iktatták be a Rock and Roll halhatatlanjait. Ezúttal Madonnát, Leonard Cohent, a Dave Clark Five együttest, John Mellencampet, a Venturest és Little Waltert érte a megtiszteltetés.

2008. március 12. szerda

márc. 12
5:02
Az új rock'n'roll hős Madonna legjobb dalai - nézze meg Ön is! (Infostart)
Keddre virradóra a New York-i Waldorf Astoria Hotelben 23. alkalommal iktatták be a Rock and Roll halhatatlanjait. Az ítészek Leonard Cohen, a Dave Clark Five együttes, John Mellencamp, a Ventures és Little Walter mellett a pályafutása 26. évében járó Madonnát érte a megtiszteltetés.
márc. 12
5:36
Zorán május 17-én a Művészetek Palotájában ad koncertet (Spa Trend Online)
Zorán tavasszal turnéra indul, majd "A dalok és mi" címmel bensőséges koncertre készül május 17-én a Művészetek Palotájában. Az énekes gitáros jelenleg új albumon nem dolgozik, hiszen a Közös szavakból című lemeze 2006. őszén jelent meg, szerinte pedig időt kell hagyni a közönségnek az új dalok befogadásra.
márc. 12
6:02
Női sztárzenekart tervez az énekesnő: "Mi lennénk a legjobb banda a világon" (Infostart)
Női szupergroupot szeretne alakítani a Brit Award-győztes Adele, aki szerint ha Amy Winehouse, Katie Melua és Kate Nash csatlakozna hozzá, a világ legjobb együttesét alkotnák.

Keresés