2008. március 1. szombat

márc. 1
8:35
Többszörösére nőtt a memóriakártyák piaca (Népszava)
Tavaly összesen 720 ezer memóriakártyát értékesítettek Magyarországon, több mint ötszörösét az egy évvel korábbinak - derül ki a GfK Hungária piackutató intézet éves felméréséből. A piacot 31 százalékos részesedéssel a Hama forgalmazásában lévő SanDisk uralja.
márc. 1
10:54
Ukrán-orosz gázvita: nem kell aggódnunk? (HVG)
A Gazprom orosz gázipari cég pénteken bejelentette, hogy március 3-tól (közép-európai idő szerint 8 órától) 25 százalékkal csökkenti gázszállításait Ukrajnának, miután eredménytelenül értek véget a megbeszélések a Gazprom és a Naftogaz ukrán állami energiaipari cég között.
márc. 1
11:04
Hihetetlen pénzeket bukunk az informatikai butaságon (Privátbankár)
Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány Magyarországon 10 éve van jelen: pénteken adták át hivatalosan a 300.000. ECDL vizsgakártyát. Évente mintegy 295 milliárd forint veszteséget okoz az a tény, hogy a számítógéppel dolgozó munkavállalók többsége nem rendelkezik megfelelő számítógépfelhasználói ismeretekkel
márc. 1
13:02
Népszavazás: egyre keményebb az üzengetés (Privátbankár)
Megpróbáljuk tizennyolc évvel a rendszerváltás után visszavenni a demokráciát - mondta Orbán Viktor. Gyurcsány Ferenc szerint a népszavazás nem vesz el semmit a kormánytól
márc. 1
15:03
Orosz autógyárba vásárolta be magát a Renault (HVG)
A Renault francia autóipari konszern pénteken megvette az orosz AvtoVAZ autógyár részvényeinek 25 százalékát plusz 1 részvényét a tulajdonosokról, a Trojka Dialog befektető társaságtól és a Roszoboronexport állami cégtől.
márc. 1
15:13
A Wizz Air belföldi járatot indított Romániában (HVG)
A Wizz Air diszkont légitársaság elindította belföldi járatát Romániában Bukarest és Kolozsvár között heti négy alkalommal - közölte a Wizz Air pénteken közleményben.
márc. 1
15:29
Közbeszerzés: triplán érvénytelen ajánlat nyert (Privátbankár)
3 millió forintra bírságolták az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Kht.-t, mivel az iratőrzési tenderen egy többszörösen érvénytelen ajánlatot hirdettek ki nyertesként
márc. 1
17:23
Visszük a memóriakártyát, mint a cukrot (Privátbankár)
Tavaly összesen 720 ezer memóriakártyát értékesítettek Magyarországon, több mint ötszörösét az egy évvel korábbinak - derül ki a GfK Hungária piackutató intézet éves felméréséből
márc. 1
18:12
A környék lakóival együtt tervezik újjá a Hunyadi teret (HVG)
A VI. kerületi Hunyadi tér újjáépítésébe a civileket is bevonja az önkormányzat; a fővárosban szombaton megnyílt Hunyadi tér Stúdióban bárki részt vállalhat a tervezésben, a tér megújításában - mondta el Kravalik Zsuzsa programvezető.
márc. 1
18:23
A Malév felmondta a kollektív szerződést (HVG)
A Malév Zrt. a légitársaság reprezentatív szakszervezeteivel folytatott eredménytelen tárgyalás után - megegyezés hiányában - felmondta a 2000-ben megkötött kollektív szerződést, ami a jogszabályoknak megfelelően még három hónapig, május 31-ig érvényben marad - közölte a légitársaság pénteken közleményben.

2008. március 2. vasárnap

márc. 2
6:00
Megalakul a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (Népszava)
A feketegazdaság visszaszorítása érdekében megalakítják a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT), amely a kormány kezdeményezésére jön létre Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa vezetésével.
márc. 2
7:26
HSDPA-nál gyorsabb internet (Népszava)
A T-Mobile szervezésében március 5-én és 6-án Budapesten tanácskoznak az UMTS Fórum, a 3G/UMTS és továbbfejlesztett változatainak világméretű elterjesztését célul kitűző nyílt nemzetközi szervezet tagjai: a tanácskozás egyik fő témája a szélessávú 3G/HSDPA-hálózatok továbbfejlesztését jelentő, a szupergyors mobilinternet-szolgáltatásra képes Long Tem Evolution (LTE)- Global Mobile Broadband piaci…
márc. 2
10:45
Timosenko: Oroszország nem csökkenti hétfőtől a gázszállításokat (Népszava)
Az ukrán kormányfő szerint Oroszország hétfőtől nem csökkenti a gázszállításokat Ukrajnába annak ellenére, hogy pénteken ezzel fenyegette meg Ukrajnát a Gazprom orosz gázipari cég a kifizetetlen adósságok és a folyó évre vonatkozó gázszerzés hiánya miatt.
márc. 2
11:04
Etikátlan vagy hasznos a vizitdíj? (Napi)
márc. 2
11:26
Timosenko: Oroszország nem csökkenti a gázszállításokat (HVG)
Az ukrán kormányfő szerint Oroszország hétfőtől nem csökkenti a gázszállításokat Ukrajnába annak ellenére, hogy pénteken ezzel fenyegette meg Ukrajnát a Gazprom orosz gázipari cég a kifizetetlen adósságok és a folyó évre vonatkozó gázszerzés hiánya miatt. Ha így is lesz, hazánkat ez nem érinti.
márc. 2
11:31
Bankszolgáltatások: egyszerűbbé válik az ügyfél élete (Napi)
márc. 2
11:42
Viharkárok: 2275 esetben riasztották a tűzoltókat (Napi)
márc. 2
12:49
Szaúd-Arábia: nem csökken 60-70 dollár alá a kőolaj ára (HVG)
Ali an-Naimi szaúdi olajügyi miniszter a Petrostrategies című szaklapnak nyilatkozva elmondta, hogy a kőolaj hordónkénti ára soha többé nem lesz olcsóbb 60-70 dollárnál.
márc. 2
13:02
A kőolaj ára többé nem lesz olcsóbb 60-70 dollárnál (Népszava)
A szaúdi olajügyi miniszter szerint a kőolaj hordónkénti ára soha többé nem lesz olcsóbb 60-70 dollárnál.
márc. 2
14:00
Az öt bölcs visszafogta idei német gazdaságnövekedési várakozását (ma.hu)
A német kormányzatnak gazdasági tanácsokat adó "öt bölcs" 1,9 százalékról 1,7 százalékra fogta vissza Németország idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozását - közölte egy német lap a szakértői csoport egyik tagját idézve.
márc. 2
14:38
Várhatóan nem változtat termelési kvótáján az OPEC (Infostart)
Várhatóan nem változtat termelési kvótáján az olajexportáló országok csoportja a március 5-ei bécsi miniszteri szintu ülésén.
márc. 2
14:38
Londoni elemzők: „az MNB sarokba szorította a piacot” (HVG)
Az alapkamat szinten tartásával és a forintsáv felszámolásával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „sarokba szorította a piacot”, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amelynek óvatos derűlátása összecseng a hét eleji döntés óta a londoni elemzői közösségben elhangzott, összességében kedvező értékelésekkel.
márc. 2
15:16
Megalakul a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (ma.hu)
A feketegazdaság visszaszorítása érdekében megalakítják a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT), amely a kormány kezdeményezésére jön létre Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa vezetésével.
márc. 2
16:44
75 éve vette kezdetét a New Deal (ma.hu)
Hetvenöt éve, 1933. március 4-én hirdette meg a hivatalába frissen beiktatott Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök új gazdasági-társadalmi irányvonalát, a New Dealt. Kemény kézzel rendbe tették a válságba került amerikai gazdaságot.
márc. 2
17:00
Kitart az OPEC, marad a magas olajár (ma.hu)
Az olajexportáló országok csoportja, az OPEC, várhatóan nem változtat termelési kvótáján a március 5-ikei bécsi miniszteri szintű ülésén annak ellenére, hogy a fogyasztók ezt szeretnék, miközben az energiahordozó ára 100 dollár fölé emelkedett - vélték szakértők.
márc. 2
20:04
Mi a baj a magyar felsőoktatással? Nézőpont kérdése (Privátbankár)
A hallgatók elégedettek a felsőoktatás színvonalával, az oktatók már jóval kevésbé. Ezért is lehet, hogy a diákok többsége ellenzi, míg az oktatók többsége támogatja a tandíj bevezetését
márc. 2
20:44
Sötét jóslatok a munkanélküliség alakulásáról (HVG)
Elemzők szerint a tíz éve nem tapasztalt, 8,1 százalékos magas munkanélküliségi ráta a következő hónapokban tovább romolhat, és megközelítheti a 9 százalékot. Mindez különösen aggasztó annak fényében, hogy az aktív korú népességnek alig több mint a fele dolgozik – legalábbis „hivatalosan”.
márc. 2
22:50
Pénteken Amerika a mélybe rántotta az európai piacokat (eBroker)
Az újabb lesújtó amerikai makroadat ( a fogyasztói bizalom másfél évtizede nem mért gyengeségéről) a mélybe küldte New Yorkot - a DJIA és a Nasdaq is másfél százalékot meghaladó veszteségbe került - és a vezető nyugat-európai tőzsdeindexeket is.
márc. 2
22:55
Eséssel zárta a hetet a Wall Street (eBroker)
Pénteken 2,5 százalék körüli mértékben gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,6 százalék (60,09 pont) gyengüléssel 2271,48 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 266,39 ponton zárt 2,5 százalék (315,79 pont) hanyatlással. A most zárult februárban a Nasdaq 5 százalékkal, a DJIA 3 százalékkal gyengült.
márc. 2
23:00
Mi várható a héten a Wall Street-en? (eBroker)
A jövő héten gyengülhetnek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, ha a nyilvánosságra kerülő makrogazdasági adatok a gazdaságnövekedés további lassulását jelzik.
márc. 2
23:33
After hours: enyhe erősödés (eBroker)
A rendes kereskedsre jellemző egyértelmű csökkenés után enyhe korrekció következett be az after hours piacokon.
márc. 2
23:38
Közeledik az ezer dolláros aranyár! (eBroker)
Csaknem 3 százalékkal drágult az arany a vezető nemesfémpiacokon a múlt héten, pénteken jegyzése elérte az unciánkénti 976,20 dollárt, ami majdnem rekordnak számít. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú áprilisi lejáratú arany ára unciánként 7,50 dollárral 975,00 dollárra nőtt.

2008. március 3. hétfő

márc. 3
5:18
A versenyképesség egyik legfőbb gátja a túlburjánzó bürokrácia (Népszava)
A kormányzati programokban egyelőre a foglalkoztatás bővítésére helyeződik a hangsúly, a versenyképesség erősítése kevésbé érvényesül - vélik az adótanácsadók. Pécsi és a budapesti közgazdászok nemrégiben készült tanulmányaiból az derül ki, hogy adózási szempontból mindenképpen érdemes odafigyelni a mikro-, kis- és középvállalkozásokra, hiszen ez a szektor alkalmazza a foglalkoztatottak…
márc. 3
6:45
Egy angol üzletember látlelete a magyar valóságról (HVG)
Stewart Oldroyd tavaly év végén kapta meg ügyvezető igazgatói kinevezését az SAP Hungary Kft. élére. A már több mint 25 éve Magyarországon élő, magyarul folyékonyan beszélő angol üzletemberrel a magyar gazdaság átalakulásáról, a jelenlegi gazdasági helyzetről és az adójavaslatokról beszélgettünk. (17 hozzászólás)
márc. 3
7:01
Magyarország energiapórázon? (HVG)
Úgy tűnik, kompországunk – a nyugati impotencia és saját reflexei miatt – ismét behódol az európai társadalomfejlődést visszautasító bizantinus hatalomnak. Történelmünk során fizettünk már adót mongol nagykánnak, a török Portának, a vadkeleti szovjet impériumról nem is beszélve. Most úgy néz ki, újfent kénytelenek leszünk rábólintani egy olyan konstrukcióra, amelyben aligha lehetünk egyenlő felek.
márc. 3
7:03
GKI: lassan, de élénkül a gazdaság (Infostart)
Az idén a magyar gazdaság kikerülhet a "gödörből", az első félév növekedése azonban még minimális lesz, az infláció csak nehezen lassul, a belső és külső egyensúly ugyanakkor jelentősen tovább javul, és a reálkeresetek szerényen ugyan, de emelkednek - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
márc. 3
7:21
Tavaszi Zsongás a Hotel Azúrban (x) (Napi)
márc. 3
7:22
Biopofon az olajnak: átprogramozhatjuk az agyunkat (Privátbankár)
A szaúdi olajügyi miniszter szerint a kőolaj hordónkénti ára soha többé nem lesz olcsóbb 60-70 dollárnál - szakértők szerint az OPEC szerdán nem változtat termelési politikáján
márc. 3
7:22
Befektetési tanácsok március elejére (HVG)
A forint további gyengülésére számítunk, de igen nehéz lenne ennek a gyengülésnek a pályáját leírni, így ma kivárást javasolunk. A részvénypiac lassan megnyugszik, nem kell nagyobb kilengésekre számítanunk.
márc. 3
7:24
Élénkülés csak a második félévtől (FigyelőNet)
A gazdaság érezhetően csak a második félévtől élénkül, nehezen lassul az infláció, jelentősen javul viszont az egyensúly a GKI és az Erste előrejelzése szerint.
márc. 3
7:28
Rekordszavazatot zsebelt be Putyin utóda (Privátbankár)
Csaknem végleges eredmény szerint Dmitrij Medvegyev az orosz elnökválasztáson leadott szavazatok 70,2 százalékát szerezte meg - közölte hétfő reggel a központi választási bizottság (CIK) hivatalos rés...
márc. 3
7:29
Távhőszámla hideg zuhannyal (Népszava)
Két-háromszoros különbségek is előfordulnak ma településenként a fűtésszámlákban. A távhőcégek állítják, hogy költséghatékonyan szolgáltatnak, csak a lakásokban keletkezik nagy veszteség az egyedi szabályozás hiánya miatt - írja hétfői számában a Népszabadság.
márc. 3
7:33
Négyszámjegyű aranyár? (Privátbankár)
Csaknem három százalékkal drágult az arany a vezető nemesfémpiacokon a múlt héten, pénteken jegyzése elérte az unciánkénti 976,20 dollárt, ami majdnem rekordnak számít. A New York-i tőzsde fémrészlegé...
márc. 3
7:44
Az e-bevallás a könyvelőket is megtréfálja (ma.hu)
A könyvelőirodák azt állítják, hogy a bevalláskitöltő program és az APEH ellenőrző programja nincs összhangban egymással. Palik Vera, az Adótanácsadók Egyesülete felügyelő-bizottságának az elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta: a személyi jövedelemadó-bevallások okoznak gondot.
márc. 3
7:49
GKI: a versenytársainktól elmarad a növekedés, de kijövünk a gödörből (HVG)
Bár az első félévi, de különösen a negyedévi növekedés még minimális lesz, a magyar gazdaság idén kijön a 2007. évi "gödörből" – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készített előrejelzése.
márc. 3
7:55
Már látják az alagút végét (Privátbankár)
A GKI előrejelzése szerint idén a magyar gazdaság kikerülhet a "gödörből", az első fél-, s különösen negyedév növekedése azonban még minimális lesz
márc. 3
8:00
Hatalmas különbségek a távhődíjakban településenként (ma.hu)
Két-háromszoros különbségek is előfordulnak ma településenként a fűtésszámlákban. A távhőcégek állítják, hogy költséghatékonyan szolgáltatnak, csak a lakásokban keletkezik nagy veszteség az egyedi szabályozás hiánya miatt - írja hétfői számában a Népszabadság.
márc. 3
8:00
Bezuhant a Nikkei (Privátbankár)
Hétfőn erőteljesen gyengült a tokiói értéktőzsde fő mutatója, ami a lélektaninak számító 13 ezer pont alá került. Különösen az exportra termelő cégek árfolyama esett, miután a dollár hároméves mél...
márc. 3
8:06
Reszkethetnek a feketemunkások (Privátbankár)
Újabb háromszáz munkaügyi felügyelő kapcsolódhat be a feketemunka felszámolásába; a létszámbővítés után egyre gyakrabban számíthatnak a cégek komplex ellenőrzésekre, két-három hónapot igénylő teljes k...
márc. 3
8:12
Sokkoltak a távhőszámlák (FigyelőNet)
Jelentős különbségek mutatkoznak az ország nagyobb városaiban a távfűtési díjakban s az áremelés mértékében. Ajkán például tízszázalékos lesz a drágulás, Győrben viszont még az eddig is alacsonynak számító árakat sem emelik – írja a Népszabadság.

Keresés