2023. január 1. vasárnap

jan. 1
0:51
Novák Katalin: Eljött az összekapaszkodás ideje (Biztosító Magazin)
Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a közmédia által közvetített újévi köszöntőjében, a Himnusz elhangzása után vasárnap.
jan. 1
1:54
Boldog új évet kíván az Agroinform! (Agroinform)
Hogy legyen sikeres a jövő évünk? Adunk hozzá egy kis útmutatót, hagyományok és babonák felelevenítésével.
jan. 1
1:58
Időjárás: Változékony, enyhe napok (Agroinform)
Beléptünk az újév kapuján és szeszélyes időjárással indulunk
jan. 1
4:21
A jók között a legjobbnak lenni (KKV Magazin)
Egyedi tervezésű szerszámok kereskedésével, majd gyártásával indította a vállalkozását több mint negyedszázada Losonczi István. Ma már fiával közösen vezeti a céget, aki friss szemléletet és tudást hozott magával a multi világból. Rekord, 800 milliós árbevételt várnak az idei évtől, mégis szeretnének megmaradni jó nevű családi kisvállalatnak.
jan. 1
4:51
A zsák formájú fóliával való takarás megvédi a kártevőktől, betegségektől a paradicsomot? (Agrofórum)
Olvastam egy ismertetőt, amiben paradicsomnövényre Tomatex zsák formájú paradicsomtermesztő fóliatakarást javasolnak. Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy ez a fólia a kártevőktől, betegségektől is megvédi a paradicsomokat, azok ellen is hatásos lehet?
jan. 1
5:00
9037 kilométert tett meg Dél-Afrikáig a magyar gólya, mutatjuk honnan indult (Agroinform)
A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul.
jan. 1
5:21
Kiakadtak Kínára az autógyártók: kényszermunkából származó fémet vásárolhattak tőlük (okosipar.hu)
Akaratán kívül a Tesla, a Volskwagen és például a GM is érintett lehet kényszermunkából származó nyersanyagok vásárlásában – állítja a Sheffield Hallam Egyetem friss tanulmányára hivatkozva a Business Insider. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő muszlim vallású ujgurok egy részét a kínai pártállam kényszermunkára fogta, és az általuk feldolgo
jan. 1
5:21
A mályvacukor átalakulása (Magyar Mezőgazdaság)
A pillecukor, vagy mályvacukor közkedvelt édesség. Régen a fehér mályva gyökerének a nedvét is tartalmazta – ma már nem. Pedig hasznos lenne, hiszen ez a gyógynövény számos kedvező hatással bír.
jan. 1
5:48
A magyar lakosság kétharmada érzi úgy, hogy romlott anyagi helyzete (Piac és Profit)
Egyre nehezebb az életszínvonal fenntartása a magyar lakosság közel fele szerint. A CIB Bank kutatása szerint éppen ezért jelentősen megváltoztak a megtakarítási szokások is.
jan. 1
5:51
Négy zseniális startup a fenntarthatóságért (New Technology)
Kevés lelkesítőbb feladat van annál, mint olyan cégbe beszállni – akár dolgozóként, akár befektetőként –, ami klímacélokért küzd, kreatívan, okosan és sikeresen. Ezeknek a cégeknek nehezebb dolguk van, mintha szoftverfejlesztésbe fognának – jelentette ki az IEEE Spectrum szerint John Hennessy, a Google-t is birtokló Alphabet elnöke a Stanford Egyet
jan. 1
5:51
A lopakodás nagymestere végveszélyben (Agrárágazat)
Ahol az erdők mozaikszerűen váltakoznak például mezőgazdasági területekkel, fokozottan ügyelni kell a faj megóvására.
jan. 1
5:51
A kukorica főbb mikroelemei (Mezőhír)
Cikkünkben a kukorica mikroelem hiánytüneteivel foglalkozunk.
jan. 1
5:53
Idén is folytatja fejlesztéseit Magyarországon a Schneider Electric (New Technology)
Innovációs hub megnyitása Szigetszentmiklóson, másfél millió eurós beruházás lezárása Kunszentmiklóson, létszámbővítés a Budapesten működő globális beszerzési központban – folyamatos volt a fejlődés idén is a Figyelő TOP200 Gálán Az év innovatív vállalata díjjal elismert Schneider Electric-nél. A társaság jövőre sem vesz vissza a tempóból: magyaror
jan. 1
5:57
Olcsó energiát ígér a szinte semmiből áramot előállító eszköz (Tiszta Jövő)
Az enyhe fuvallatból is képes energiát előállítani a szingapúri fejlesztés.
jan. 1
6:06
2023 – az új Hidegháború senkit sem fog kímélni (Privátbankár)
Az általunk megismert globalizáció haldoklik. Ahogy nő a verseny és a feszültség a nagyhatalmak között, azok az energiahordozókat, az élelmiszert, a migrációt és a dezinformációt egyre inkább fegyverként használják fel. Káncz Csaba jegyzete.
jan. 1
6:15
Fenyegető címkék miatt fogunk kevesebb vörös húst fogyasztani? (NRGreport)
Egy tanulmány szerint az éghajlati hatásra utaló címkék rávehetik az embereket, hogy "éghajlatbarátabb" élelmiszereket válasszanak. Az élelmiszerek környezeti hatásáról szóló tájékoztatás hatékony módszer a fogyasztói döntések megváltoztatására - állapította meg a Johns Hopkins és a Harvard Egyetem kutatóinak klinikai kísérlete.
jan. 1
6:21
A mesterséges intelligenciától az ergonómiáig (okosipar.hu)
Az elmúlt két év rohamos fejlődése megmutatta, milyen gyorsan változik a munkakultúra, és milyen gyorsan elavulnak a kommunikáció és a munka eddig ismert formái. Egyre inkább egy „fizitális” világban élünk, amely egyesíti a fizikai és a digitális eszközöket. Ez olyan megoldásokat igényel, amelyek fenntarthatóan ötvözik e két terület elemeit, amelye
jan. 1
6:27
Adómódosítási rekord, fontosabb változások 2023-ban (Adózóna)
2022-ben rekordot javítottak a jogalkotók az adózás szabályainak módosítási gyakoriságában: a szokásos nyári és őszi változtatások mellett számos kormányrendeletben felülírták adótörvényekben szereplő előírásokat.
jan. 1
6:27
Halácsy Péter: Mindenféle hülyeségre szórjuk el a pénzt, a tanárok idejét és a gyerekek figyelmét (Forbes)
A magyar iskola nem hatékony, de a hatékonyságnak nem a pedagógus-diploma a feltétele – mondta a Forbes.hu-nak Halácsy Péter, a Budapest School magániskola alapítója.
jan. 1
6:36
Ilyen még nem történt az adózásban Magyarországon (Portfolio)
Év közben több adócsomag 2023-ra, egyedi kormányrendeletek és még az utolsó pillanatban is módosított különadók, példátlan tempóban megalkotott adóemelés a jövő évre - mindezek alapján jól látható, hogy - a jövő évi költségvetéshez hasonlóan - egyedülálló módon valósultak meg a jövő évi adóváltozások, ennyire szétszabdalt adócsomagra még nem volt p
jan. 1
6:48
Megérkezett a horvát euró (Infostart)
Horvátország huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.
jan. 1
6:48
Megjött a friss előrejelzés, erre számít az Orbán-kormány (Portfolio)
December 30-án töltötte fel a kormány hivatalos oldalára a Pénzügyminisztérium a szokásos, minden év végén megjelenő, következő évekre szóló makrogazdasági és költségvetési előrejelzését. Ezúttal nemcsak a dokumentum tartalma, hanem formátuma is érdekes: a megszokottnál ugyanis sokkal rövidebb, és már csak a táblázatokat tartalmazza. De ezekből is
jan. 1
6:51
Ez a 4×4-es nem egy Hummer, hanem egy elektromos Munro (New Technology)
Teljesen elektromos összkerékhajtású terepjárót épített a skót Munro Vehicles: az MK_1 néven utazó kocsi 280 kW-os meghajtással, robusztus megjelenéssel küzd le – az ígéret szerint – bármilyen úttalan utat, és ha minden igaz, amit állítanak róla, akkor a Tesla Cybertruck komoly konkurenciájához van szerencsénk. Nyilván annak is szánták. A The Engin
jan. 1
6:51
Ebben az új kriptokaszinóban hihetetlenül egyszerűen lehet sportfogadásokat kötni (BitcoinBázis)
Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a Lucky Block kaszinó és sportfogadó platform az online szerencsejáték-ipar legújabb üdvöskéje. A fejlesztők nem is
jan. 1
6:54
Bajban lehetnek az elektromos-autósok, óriási drágulás jöhet (Alternatív Energia)
2022 tavasza óta elég durva drágulás volt megfigyelhető a magyarországi töltőpontoknál.
jan. 1
6:57
Szorongsz a pénzügyeid miatt? Eszedbe ne jusson az ösztöneidre hallgatni! (Forbes)
A háborús helyzet és az infláció kiváltó oka lehet a pénzügyi szorongásnak, amire azért is érdemes odafigyelni, mert az könnyen rossz és átgondolatlan üzleti és pénzügyi döntésekhez vezethet.
jan. 1
7:12
Így állnak a leggazdagabb magyarok régiós összevetésben (vg.hu)
A magyaroknál többet tudnak a tejbe aprítani a szomszédos országok szupergazdagjai.
jan. 1
7:21
Lehet-e vadászni mudival? (Magyar Mezőgazdaság)
Aki szerint a válasz igen, az Simoncsics Csömöri László, aki a napi munkája során mindig viszi magával a kutyáit: vágásjelölésre, fiatal telepítés ellenőrzésére, bármilyen erdei feladat esetén. A mudik mozgékonyak, megerőltetés nélkül bírják akár a napi 20-30 km-t.
jan. 1
7:27
Mi vár a forintra 2023-ban? – Ezeken a tényezőkön múlik az irány! (Növekedés)
Az euró/forint árfolyam lényegesen magasabb szinteken mozog a fundamentálisan indokolt értékektől. A geopolitikai kockázatok és a nemzetközi energiaválság enyhülése, valamint az uniós forrásokkal kapcsolatos pozitív hírek egyaránt a forint erősödését okozhatják. 2023 közepére kedvező esetben akár 380 forint alá is visszasüllyedhet az euró/forint ár
jan. 1
8:09
Novák Katalin: A nehéz időkben sokan megsokszorozzák erőfeszítéseiket (Növekedés)
Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a közmédia által közvetített újévi köszöntőjében, a Himnusz elhangzása után.
jan. 1
8:09
Ritkán van ilyen enyhe idő Újévkor (Agrotrend)
Szubtrópusi légtömeg érkezik Európa fölé déli, délnyugati áramlással. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap tág határok között alakul, a tartósan borult tájakon 5 és 10, míg a kevésbé felhős részeken 11 és 16 fok közötti értékek valószínűek, azonban délnyugaton ennél melegebb is lehet. – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat.
jan. 1
8:12
Novák Katalin szerint az új évben össze kell kapaszkodnunk (Menedzsment Fórum)
Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjében.
jan. 1
8:18
Tudod mi vár rád idén januárban? (Agroinform)
Most eláruljuk, mire figyelj, ha meg szeretnéd tudni, milyen lesz az idei éved.
jan. 1
8:18
Még több atomszemét fér majd el a bátaapáti tárolóban (vg.hu)
Még bányajáradékhoz is juthat az állam a projekt révén.
jan. 1
8:21
Megszűnt az ellenőrzés a horvát-magyar határon, a kuna helyett bevezették az eurót (Növekedés)
Horvátország schengeni övezetbe belépésével a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés. Horvátország bevezette az eurót, így a közös valutaövezet 20. tagja lett.
jan. 1
8:21
Haszon, hobbi, közösség (Magyar Mezőgazdaság)
Aki nem látja a saját szemével, talán el sem hiszi, de a magyar autosex tyúkgalambok bizony „bepózolnak” a nézőnek, és akár percekig abban a testhelyzetben maradnak, amelyben a legkedvezőbben festenek. Ennyire hiú jószágok lennének? Inkább arról van szó, hogy ennyire megszokták az ember, a tenyésztő jelenlétét és megértik az elvárásait.
jan. 1
8:21
Veszélyes hulladék égetésével riasztotta volna el a vadakat (Agrotrend)
Veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat az ügyészség azzal a két férfival szemben, akik sajátos módon akarták elhárítani a vadkárt Barcs környékén írják a Sonline portálon.
jan. 1
8:24
A rotációs kultivátor új lendületet ad a szerves anyagoknak (Agroinform)
Tökéletesen felaprítja és bedolgozza a növényi maradványokat, a takarónövényeket és a zöldtrágyákat.
jan. 1
8:27
Lesz feladata az állattartóknak, ha támogatást szeretnének (Agrárágazat)
Az új agártámogatási rendszer – új feladatok, például a hízottbika támogatás kapcsán az apaállatot igazolni kell.
jan. 1
8:27
Ekkora alvázzal műtrágyaszóró még nem készült (GépMax)
A képen látható Linco Spreader I-Beam főkerete 121 cm-es vázmagasságú, laprugós tengelyfelfüggesztésű.
jan. 1
8:27
Újév köszöntő ital is lehet az aranyérmes extra dry pezsgő (Mezőhír)
Ez az ital nem csak egy protokollkellék, hanem kinyilatkoztatás – ennek megfelelően állítják össze az ízvilágát is.
jan. 1
8:27
Európa egyik legmodernebb fulfillment központját nyitotta meg a Boxy (Transpack)
A Boxy új piacot nyit a webáruházaknak: egy kézben a raktározás, csomagolás, szortírozás és a csomagok kiszállítása.
jan. 1
8:27
Szilveszteri babonák (Agrotrend)
Tűzijátékot lövünk, pezsgőt iszunk és malacot eszünk. De miért pont szilveszterkor? Miért kell lencsét enni újév napján?
jan. 1
8:30
Az éjjel leomlott egy schengeni határ (Privátbankár)
Horvátország vasárnap nulla órától tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók, jelentette be a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn szombat éjszaka tartott ünnepségen.
jan. 1
8:48
Alternatíva a spórolásra: trágyával fűteni (Agroinform)
200 család fűtési hőigényét 500 tehén szolgáltatja.
jan. 1
8:50
Apró rémségek, amelyek a termésbiztonságot fenyegetik (Agroinform)
Növényvédelmi előrejelzés: célkeresztben a talajlakó kártevők
jan. 1
8:51
Nagy veszteségek voltak a magyar tőzsdén tavaly: az OTP közel 40 százalékot esett (Növekedés)
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 43 793,76 ponton zárta az évet pénteken, az index 6926,95 ponttal, 13,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
jan. 1
8:52
Mi kell a mezőgazdaság megújulásához? (Agroinform)
A 21. század nagy ígérete a mezőgazdaság megújítását célul kitűző agrárinformatika. Sorvezető, PH-mérő, meteorológiai adatgyűjtő állomás, talajszkennerek és sok más az Agroinform.hu Piacterén.
jan. 1
8:53
Hamarosan megtudhatjuk, mennyivel emelkednek a bérek, most 504 ezer forint az átlagkereset (Növekedés)
A jövő héten jelenik meg a statisztika a kormányzati szektor harmadik negyedévi egyenlegéről, az októberi keresetekről, a novemberi ipari termelői árakról, illetve a foglalkoztatottságról, a kiskereskedelemről és a munkanélküliségről is.
jan. 1
8:54
Hiába drága a piacon ez a gyümölcs, a termelők nem bírják a brutális költségeket (Agroinform)
Egyre nagyobb bajban vannak a citrustermelők.

Keresés