2023. január 17. kedd

jan. 17
0:09
Az Ethereum 3000 dollárig meg sem áll? (business2community)
Ethereum Beacon lánc statisztikák Az Ethereum árelőrejelzés szerint a token hirtelen, hétvégi növekedése megállíthatatlannak tűnik, most már a
jan. 17
0:12
Human Hungary 2023: PRIZMA (Behaviour)
Koncepció A pandémiás időszak, majd a háborús gazdasági válság után bízunk benne, hogy 2023 a tündöklés éve lesz, amikor végre nem kell korlátoznunk magunkat, hanem ki tudunk teljesedni. Az elmúlt évek számtalan kihívása megtörhette az életünk számos szegmensének „normális” működését, de a törés nem feltétlenül kell, hogy negatív legyen: ahogy a pr
jan. 17
0:12
Vezérigazgatóváltás a CIG Pannóniánál (ProfitLine)
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója hétfőtől Fedák Istán lett, elődje közös megegyezéssel távozott - tájékoztatta a részvényeseket a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
jan. 17
0:12
A német külügyminiszter egy különleges bíróság felállítását szorgalmazza, amivel felelősségre lehetne vonni Vlagyimir Putyint (vg.hu)
A nemzetközi jog túlságosan hiányos ahhoz, hogy segítsen fellépni az orosz vezetés ellen.
jan. 17
0:13
50 millió eurós megállapodást kötött az IMPT (business2community)
A kiváló minőségű Thallo karbonkredit mostantól legalább tíz évig lesz jelen az IMPT platformon, amely összekapcsolja az úttörő
jan. 17
0:15
Most a csapadék okozza a legtöbb kárt (Azenpenzem)
A múlt heti esőzések után már több mint 3700-an jelentkeztek kárigényükkel a biztosítójuknál. Az előrejelzések szerint a következő napokban kéthavi csapadékmennyiség is lezúdulhat, így jelentősen nőhet a károsultak száma – adta hírül a MABISZ.
jan. 17
0:15
Heti időjárás: Csapadékos idő várható (Biztosító Magazin)
Több hullámban érkezik csapadék a héten. Az első napokban még jellemzően esőre kell számítani és csak a magasabb hegycsúcsokon lehet havas eső, hó, majd a hét második felében a nyugati és északi országrészben megnő a havas eső, hó esélye.
jan. 17
0:15
Ugyanazt akarják a budapestiek és a bécsiek, ha klímavédelemről van szó (Tiszta Jövő)
Egynapos munkalátogatáson Budapesten járt 2023. január 11-én Jürgen Czernohorszky, Bécs város klímavédelmi tanácsnoka.
jan. 17
0:15
Készen állnak az amerikaiak a drónos kiszállításra? (go2fly)
A drónos kézbesítés ugyan még mindig csak kísérleti fázisban fut az Egyesült Államokban, de több nagy cég, így a Walmart és az Amazon is elindította már saját szolgáltatását. A drónos
jan. 17
0:16
Kész mindent elmondani a Wagner-csoport és Jevgenyij Prigozsin háborús bűneiről egy Norvégiába dezertált zsoldos (vg.hu)
Tavaly július 6-án otthagyta a csoportot, majd jelezte, hogy kész mindent feltárni a zsoldoscsapatról, illetve az azt vezető Jevgenyij Prigozsinról.
jan. 17
0:19
Jó hír! Bővült a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok köre (Biztosító Magazin)
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
jan. 17
0:19
Új típusú kondenzátorokat fejlesztett ki a TDK Szombathelyen (Tiszta Jövő)
Új típusú, energiahatékonyságot növelő kondenzátorokat és úgynevezett kondenzátor-bank modulokat fejlesztettek ki egy nemrég lezárult átfogó kutatás-fejlesztési program részeként a TDK Hungary Components Kft.-nél Szombathelyen - közölte a cég az MTI-vel.
jan. 17
0:20
Az EU is blokkolhatja az Activision Blizzard felvásárlását (vg.hu)
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban jelezte, hogy aggályosnak tartja a fúziót.
jan. 17
0:23
NatCat összefoglaló: 2022 a történelmi aszály éve volt Magyaroszágon (Biztosító Magazin)
Tavaly történelmi aszály volt: az őszi és a nyári növények terméshozamai egyaránt elmaradtak a korábbi évek átlagaitól, de az állattenyésztés is megsínylette a szárazságot - írta a 2022-es év agrometeorológiai áttekintésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
jan. 17
0:23
Az energiahivatal hozzájárult a Mol részesedésszerzéséhez az Alteóban (Tiszta Jövő)
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megadta az előzetes hozzájárulásokat a Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol RES Investments Zrt.-nek, hogy befolyást szerezhessen az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-ben - közölte az Alteo Nyrt. a tőzsde honlapján pénteken.
jan. 17
0:24
Egyelőre nem jön ki az ukrán tankmatek– sok múlik a németeken (vg.hu)
Az ígéretek szintjén már megvan a Kijev által a Nyugattól kért harckocsiállomány fele.
jan. 17
0:27
Megjelent a Groupama Biztosító és az OTP Bank közös kutatása a téli utazási szokásokról (Biztosító Magazin)
Az idén télen a magyarok tizede tervez téli külföldi utat, és a síelők kisebbségbe kerültek a hazainál melegebb klímájú úticélokat választókkal szemben; az utazók többsége egy várost tervez felfedezni - ez derült ki a Groupama Biztosító és az Otp Bank megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.
jan. 17
0:27
AM: idén ünnepli 50. évfordulóját Magyarország első nemzeti parkja (Tiszta Jövő)
Idén ünnepli 50. évfordulóját Magyarország első nemzeti parkja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
jan. 17
0:28
Uniós korrupció: két újabb érintettet vontak eljárás alá Európai Parlament korrupciós botrányában (vg.hu)
A Szocialisták és Demokraták frakcióhoz tartozó belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino esetében a rendőrség kérvényezte az eljárás megindítását.
jan. 17
0:31
Hogyan formázzuk megfelelően a Nike Air Force 1 modellekkel kreált outfiteket? (Tiszta Jövő)
A sportcipők az utóbbi időben a mindennapi divat elválaszthatatlan elemeivé váltak. Mindannyiunk gardróbjában megtalálhatók, mert rendkívül sokoldalúak és szinte minden megjelenéshez passzolnak. Természetesen egyes modellek a népszerűségi rangsor élére kerültek. Közülük megkülönböztethető például a híres Nike Air Force 1, amelyet már sokféle változ
jan. 17
0:32
Már a Dior is a BTS sztárjával, Jiminnel reklámozza magát (vg.hu)
Dél-Koreában költik a legtöbbet luxuscikkekre.
jan. 17
0:42
Szerbiában hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum (ProfitLine)
Hiány alakult ki Szerbiában a gyerekeknek adható antibiotikum-készítményekből - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.
jan. 17
1:24
Pénzügyőrnek hívja a fiatalokat a NAV (ProfitLine)
Fiatal nyomozók képzésére, toborzására indított kampányt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a felvételi jelentkezési határidő közeledtével - közölte hétfőn az adóhatóság.
jan. 17
1:51
Fennáll a veszélye, hogy az olajárak a jövő év második felében emelkedni fognak, ha megindul a fejlett gazdaságok és Kína gazdasági növekedése (NRGreport)
Világviszonylatban a nyugati szankciók és a G-7 orosz olajra vonatkozó árplafonja lesz a legfontosabb kérdés az olaj- és gázipar számára 2023-ban - válaszolta a RANE kockázatelemző cég elemzője arra a kérdésre, hogy mi lesz az idei év fő témája az olaj- és gáziparban.
jan. 17
1:57
Ketyeg az óra február 5-ig, az európai kereskedők rohamozva töltik fel a tartályokat orosz gázolajjal (NRGreport)
A február 5-i európai tilalom valószínűleg hiányt fog okozni a gázolajellátásban: várhatóan szűkül a kínálat, átalakulnak a globális szállítási útvonalakat és nő az áringadozás.
jan. 17
3:12
Tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Horvátországban (ProfitLine)
Tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Hollandiában, főként a gyártással, az ellátással és a minőséggel kapcsolatos problémák miatt - írta hétfőn a Dutchnews hírportál, a Holland Királyi Gyógyszertudományi Társaságra (Knmp) hivatkozva.
jan. 17
4:12
Alacsony a nyugdíja? Kérhet Ön is méltányossági emelést, mutatjuk hogyan kell! (ProfitLine)
Méltányossági nyugdíj 2023 jogszabályi háttere. 2023-ban változtak a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai. Módosult például a nyugdíj összegének méltányosságból történő emelésének néhány szabálya - olvashatjuk az ado.hu nyugdíj szakmai blogjában.
jan. 17
4:21
Egy helyen a multik és a géptervezők: keresik a 2023-as év célgépeit (KKV Magazin)
Harmadik alkalommal nyitotta meg nevezési felületét az ország legnagyobb ipari célgép versenye, amelyre az egyszerű géptől a korszerű technológiákon át az Ipar 4.0 szempontjainak megfelelő célgépekkel újra várják a pályaműveket. Szakmai zsűri értékelése alapján a meghirdetett 6 kategória első helyezettjeit a Gépész Szalonban hirdetik majd ki 2023.
jan. 17
4:21
E-IoT alkalmazása 5. (okosipar.hu)
Cikksorozatunk korábbi részeiben részletesen bemutattuk az Endrich IoT koncepciójának hardver elemeit és az azok által használt korszerű technológiákat, mint például a napjainkban használatos LPWA hálózatot megvalósító NB-IoT vagy LTE-M szolgáltatásokat, beszéltünk a mikrokontrollerek területén az ARM és a RISC-V alkalmazásáról, vagy lokális szenzo
jan. 17
4:39
4 étkezési minta a korai halálozás alacsonyabb kockázatához (Magyar Mezőgazdaság)
Rengeteg diétás tanáccsal találkozhattunk már, de az ételek és az egészség közötti kapcsolatról szóló tudományos eredmények nem mindig egyértelműek. Egy új tanulmány négy olyan étkezési mintát azonosított, amelyek alacsonyabb halálozási kockázattal járnak.
jan. 17
4:51
A haztartások napelemes rendszert telepítenének a magas energiár miatt, de vajon megéri? (Tiszta Jövő)
2023-ban is folytatódhat a napelemes rendszerek elterjedése Magyarországon az előző évekhez hasonlóan.
jan. 17
4:51
Miért maradt satnya, fejletlen az őszibarackfa? (Agrofórum)
Kettő éve ültettem 15 darab gyümölcsfát a kertembe homokos talajba betrágyázva. Szépen beindultak a fácskák, kivéve a két darab őszibarackot, amin satnya, legfeljebb 10-15 cm-es, gyenge, vékony hajtások lettek. Mi lehet az oka, és hogyan tudnék segíteni, hogy beinduljon a fejlődés? Vagy cseréljem ki újakra ezeket az őszibarackfákat?
jan. 17
4:51
Sikeres 2022-es év az Audi Hungariánál: több autó és motor készült (New Technology)
Az Audi Hungaria 2022-ben a globális kihívások és bizonytalanságok ellenére sikeres termelési évet zárt. A járműgyártásban az eddigi legtöbb, 171 134  gyártott autó gördült le a gyártósorról (beleértve a brazil SKD-gyártás számára készült gépkocsikat is) (2021: 171 015). A négykarikás vállalat az év során összesen 1 677 545 járműhajtást gyártott (2
jan. 17
5:12
Kedvez a belföldi vállalkozásoknak a NETA-változás (ProfitLine)
Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (Neta) fizetniük - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.
jan. 17
5:18
Időjárás: Akkora eső lesz, hogy 5 vármegyére adtak ki figyelmeztetést (Agroinform)
Több hullámban érkezik a sok csapadék. Eső mellett havazás is lehet.
jan. 17
5:21
2023-ban sem csökken a nyomás a hazai napelemes piacon (NRGreport)
Szűk határidőkkel, pluszköltségekkel és kivitelezői kapacitáshiánnyal kell az idei évben is szembenézniük azoknak, akik napelemes megújuló rendszerekkel szeretnék fedezni háztartásuk energiaigényeit.
jan. 17
5:21
Balogh Levente: “Alkotni vágyó üzletember vagyok” (Márkamonitor)
A Márkamonitor decemberi számában megjelent Talent management összeállításunkban arra kerestünk választ, hogyan menedzselik a televíziók a legnépszerűbb arcaikat ( cikk első részét itt, második részét itt olvashatják), az áttekintés után pedig néhány fontos „televíziós arcot” meg is mutattunk. A kisinterjúkat most online is megjelentetjük. Mai besz
jan. 17
5:21
Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben (KKV Magazin)
Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (De) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (Kifü) szuperszámítógépközpontjában helyezték üzembe.
jan. 17
5:21
Zéró károsanyag-kibocsátású kazán az otthon felfűtésére (okosipar.hu)
Mivel 2019-ben az Egyesült Királyság összes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 17 százaléka az otthoni fűtésből származott, ezért itt az ideje egy új megközelítésnek. Az otthoni fűtés szén-dioxid-mentesítésének egyik módja a fűtés villamosítása, de ez további csúcsterhelést ró a villamosenergia-hálózatra, és csökkenti a rendszer rugalmasságát – írj
jan. 17
5:24
3 nap alatt lehet napelemes rendszer műszaki tervünk az új szabályozással (Alternatív Energia)
A tavalyi évben történt sok negatív napelemes esemény mellett történt néhány biztató is.
jan. 17
5:33
Titokzatos város, lenyűgöző tengerpart: 5 úti cél, ahova fillérekért repülhetsz a szomszédból (Forbes)
Van, amiért érdemes Bécsből vagy Pozsonyból indulni. Mutatjuk, hova menj olcsón, és mikor vegyél jegyet.
jan. 17
5:39
Áldott állatok (Magyar Mezőgazdaság)
Január 17-e a keresztények számára Remete Szent Antal napja. Ő az állatok egyik legfőbb védelmezője. Hazánkban főleg a háziasszonyok imádkoztak hozzá, kérték aprójószágaik védelmét. Ma is élő hagyomány, hogy ilyenkor megáldják a jószágot és a kis kedvenceket is. Hazánkban is több templomban tartanak „állatos” misét.
jan. 17
5:48
Merkely Béla kihívója: "Ledöntöm a félelem falait" (Menedzsment Fórum)
Dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem (SE) orvosi karának dékánja indul a rektorválasztáson, aki már közösségi oldalán is keményen bírálta a jelenlegi vezetőt, Dr. Merkely Bélát. Tegnap bővebben is kifejtette, hogy olyan egyetemet szeretne építeni, ahol „emberközpontúság van a nyers erő helyett, együttműködés az egyszemélyes akarat helyett,
jan. 17
5:48
Egyetértene-e halálbüntetéssel a rendőrgyilkosság ügyében? (Piac és Profit)
Van, aki akár bírósági tárgyalás nélkül azonnal villamosszékbe küldené a rendőrgyilkost, van, aki ragaszkodik ahhoz, hogy halálbüntetést senki nem kaphat.
jan. 17
5:51
Az e-kereskedelmi piacon vége van az aranykornak (Márkamonitor)
Az elmúlt években megszokott volt, hogy az online eladások rekordokat döntöttek a kereskedelmi szektorban a karácsonyi szezon során, és bár az elmúlt évre is jellemző volt a stabil növekedés, azonban decemberben elmaradtak a várt csúcseredmények. Ennek tapasztalatairól és okairól meséltek az Ecommerce Hungary Egyesület webkereskedelmi szakértői.
jan. 17
5:51
Még nagyobb a tét a Samsung és az EdisonKids 2023-as programjában (New Technology)
Jövőtervezésre és kreatív problémamegoldásra invitálja a Samsung és az EdisonKids a hazai fiatalokat. Az idén harmadik alkalommal induló kihívás egy páratlan lehetőség arra, hogy a diákok a tanáraikkal és elismert szakemberek együttműködve olyan közösségi teret, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol egymást inspirálva közösen gondolkodhatnak olyan meg
jan. 17
5:51
A vevők is megérzik? Súlyos válságtól tart a baromfiágazat (Agrárágazat)
Mezőgazdaság: telepbezárás, élelmiszerhiány, de még élelmiszerbiztonsági gond is várható, ha lassú lesz a függetlenedés a baromfiágazatban.
jan. 17
5:51
Agrárdigitalizáció? Precíziós mezőgazdaság? Kérdezzen! (Mezőhír)
Amire itt nem tudnak válaszolni az agrárium sokszínű szegmenséből érkező szakemberek, arra nincs is válasz.
jan. 17
5:57
Hogyan védjük növényeinket a korai kihajtástól? (Agrofórum)
Most, hogy nincs igazi tél és tavaszias melegek vannak, elkezdtek a kertben is megindulni a növények. Hogyan védjük meg őket a korai kihajtástól, hogy a későbbi fagyoknál ne fagyjanak vissza?
jan. 17
6:03
Gyorsan elterjedhetnek a da Vinci sebészrobotok (okosipar.hu)
Bár a cég növekedése lelassult a tavalyi évben, azt zömmel külső hatások okozták. Ha elhárulnak az akadályok, idén több mint tíz százalékkal emelkedhet a sokoldalú sebészrobotok száma a gyógyászatban – vallják a The Robot Report szerint az Intuitive Surgical (ISRG) szakemberei. A minimálisan invazív sebészeti beavatkozások robotizálásán dolgozó vál

Keresés