2023. január 6. péntek

jan. 6
0:12
Vegyesen teljesített a forint (hirado.hu)
A dollárral szemben gyengült a forint csütörtök estére.
jan. 6
0:12
Mekkora áremelkedés jön 2023-ban? Melyek a legfontosabb inflációs kockázatok? (Növekedés)
Milyen szinteken alakulhat az infláció 2023-ban? Melyek a legfontosabb felfelé és lefelé ható kockázatok? Többek között erről kérdeztük Regős Gábort, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjét.
jan. 6
0:12
Putyin karácsonya: egyoldalú tűzszünet Ukrajnában (Forbes)
Kirill pátriárka az ortodox karácsonyra hivatkozva kérte az orosz elnököt, hogy legyen fegyvernyugvás. Vlagyimir Putyin 36 órás fegyverszünetet jelentett be egyoldalúan, ami holnap déltől lép életbe egészen január 7. éjfélig. Az ok: az ortodox karácsony. A fegyvernyugvást Kirill pátriárka kérte, az orosz elnök pedig elfogadta azt. Kirill pátriárka
jan. 6
0:16
Putyin a török elnöknek kifejtette mit is gondol a békéről (Növekedés)
Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat - jelentette ki  Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint csütörtökön török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogan elnöknek.
jan. 6
0:18
Ukrajna visszautasította Putyin tűzszünetét (TőzsdeFórum)
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön 36 órás tűzszünetre szólított fel Ukrajnában az ortodox karácsony alkalmából, amit Kijev visszautasított, mondván, hogy addig nem lehet tűzszünet, amíg Oroszország ki nem vonja csapatait a megszállt területekről.
jan. 6
0:20
Hollandia lakossága tavaly 227 ezerrel gyarapodott - Jórészt a migrációnak köszönhetően (Növekedés)
A migráció miatt nőtt Hollandia lakossága tavaly 227 ezer fővel, az országban az elmúlt évben többen haltak meg, mint ahányan születtek - közölte jelentésében a holland statisztikai hivatal (CBS).
jan. 6
0:24
Azért nem könnyű az euróátállás a horvátoknál - a kapzsiság nagy úr (Növekedés)
A horvát kormány arra szólított fel, hogy mindenki, aki indokolatlanul emelt árakat az euróátállás miatt, haladéktalanul állítsa vissza azokat a december 31-ei szintre, ellenkező esetben erőteljes kormányzati beavatkozás lép érvénybe - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.
jan. 6
0:28
Putyin először jelentett be fegyvernyugvást (Növekedés)
Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.
jan. 6
0:32
"A történelmi orvosbéremelés harmadik lépcsőjénél állunk" (Növekedés)
Aktív évet zárt a magyar egészségügy, az Országgyűlés az év végén elfogadta az egészségügyi ellátórendszer megerősítését szolgáló törvényjavaslatot - mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.
jan. 6
0:36
Kicsit jobbak a brit gazdaság kilátásai (Növekedés)
Továbbra is visszaesést jeleznek a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett végleges decemberi mutatói, de a gyengülés üteme jelentősen lassult.
jan. 6
0:40
Meddig él a magyar? Tovább élünk, mint a románok? (Növekedés)
A születéskor várható élettartam nálunk ugyan nagyobb, mint a délkeleti szomszédunkban, de az uniós átlagtól így is jócskán lemaradunk.
jan. 6
1:42
Három ügyvezetővel rajtol el az Orlen Magyarországon (NRGreport)
A 2022.december 1-vel magyar piacra belépő Orlen Csoport, amely összesen 143 hazai töltőállomást vesz át részben a Moltól, részben a Normbenztől, s öltöztet át Orlen arculatra, a nagy meginduláshoz három ügyvezetőt is kinevezett nemrég – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
jan. 6
2:12
Az Iffhs-nél Thibaut Courtois lett 2022 legjobb kapusa (ProfitLine)
A belga válogatott játékosát, a klubszinten a Real Madridban védő Thibaut Courtois-t választotta 2022 legjobb kapusának a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az Iffhs.
jan. 6
4:18
Gremium: Szívügyük az utódlásmenedzselés (KKV Magazin)
Széleskörű szakmai összefogással jött létre a Grémium az Utódlásért Egyesület, melyben banki és befektetési szakemberek mellett jogászok, valamint tanácsadók dolgoznak azért, hogy az utódlásmenedzselést tovább fejlesszék. Hogyan működik az egyesület a gyakorlatban, hova szeretnének eljutni, és miképpen lesz ettől professzionálisabb az ügyfelek kisz
jan. 6
4:18
Európai uniós támogatásból fejleszt a debreceni AR-Robotics Kft. (okosipar.hu)
Mintegy 677 millió forint európai uniós támogatással fejleszti technológiáit, kompetenciáit és szolgáltatási minőségét a Debrecen nyugati ipari parkjában található AR-Robotics Kft. – tájékoztatta az MTI-t a cég sajtóreferense. Farcádi Balázs elmondta, az elnyert támogatásból megvalósuló beruházás célja, hogy az acéllemez termékek tervezésével és me
jan. 6
4:18
Gyógyszerhatásokat befolyásoló gyógynövények (Magyar Mezőgazdaság)
Az köztudott, hogy egyes gyógyszerek befolyásolhatják más készítmények hatását. És a legtöbb gyógyszer szedésekor nem célszerű alkoholt fogyasztani. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy néhány gyógynövény is megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását.
jan. 6
4:48
Lehet januárban facsemetét ültetni? (Agrofórum)
Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?
jan. 6
4:48
A Forvia MiR robotok flottájával növelte logisztikai produktivitását (New Technology)
A 14 MiR robotból álló befektetés gyártási stabilitást és megbízhatóságot hozott a Tier 1 autóipari beszállító csehországi üzeme számára, és kevesebb, mint két év alatt behozta az árát. A Forvia, az autóipar egyik globális vezető beszállítója MiR robotflotta segítségével növelte logisztikai produktivitását, erősítette gyártási folyamatainak stabili
jan. 6
4:54
Olcsóbbá válhatnak a napelemes rendszerek, ha ez begyűrűzik hozzánk is (Tiszta Jövő)
Az elmúlt időszakban Kínában nőtt egy fontos napelem-alapanyag elérhetősége, ennek következtében pedig a helyi gyártók csökkentették az összetevő árát.
jan. 6
4:54
A Szíjj László városába vezető mellékútra 18 milliárd megy el, egyetlen év miatt (G7)
A kormányzat drága, lassabb elérését biztosító, a környezetet a szükségnél jobban terhelő megoldást választott, de legalább sokszor lehet szalagot vágni.
jan. 6
5:18
Időjárás: Folytatódik a tavaszias január? (Agroinform)
Vasárnapig csak kevés csapadék hullik majd.
jan. 6
5:18
Holdjárók: Ezzel a cipővel akár háromszor gyorsabban sétálhatunk (NRGreport)
Egy amerikai startup olyan mesterséges intelligencia által vezérelt pántos cipőket fejlesztett ki, amellyel akár 11 km/h-s sebességgel is sétálhatunk.
jan. 6
5:18
Pénzt is kerehet nekünk az autónk: itt az ingyenes közösségi autómegosztó platform (KKV Magazin)
Az üzemanyagárstop kivezetése miatt még inkább megnőttek az autósok kiadásai. Emellett minden más, autónkkal kapcsolatos tétel is drágul az infláció miatt, úgymint az autópálya-matrica, a szerviz, az alkatrészek vagy éppen a biztosítás. Azonban már nálunk is elérhető egy olyan lehetőség, amivel ellensúlyozni lehet ezeket a pluszterheket.
jan. 6
5:24
Ezzel a fejlesztéssel bármilyen felületből napelem lehet (Alternatív Energia)
Az MIT által kifejlesztett napelemes cellák szinte bármilyen felületre, még sátrakra is felvihetőek.
jan. 6
5:24
Ismerd meg Marvel-t, a falra mászó négylábú robotot! (okosipar.hu)
Dél-koreai mérnökök fejlesztették ki ezt a különleges, fürge jószágot, ami kifejezetten nagy sebességgel képes közlekedni, nemcsak vízszintesen, hanem függőleges felületeken, sőt, a plafonon is – írja a The Engineer. A Koreai Alkalmazott Tudományok és Technológiák Intézetében (KAIST) épített gép egy speciális talpbetéttel bír, ami ki-bekapcsolgatja
jan. 6
5:48
Hogyan tudom halmozni az ingyenes készpénzfelvételt? (Piac és Profit)
A havi 150 ezer forintos ingyenes ATM készpénzfelvételt sokan ismerik és sokan ki is használják. Az ingyenes készpénzfelvétel azonban tovább is fokozható, sőt, 2022. december 20 óta újabb helyszíneken, a kereskedőknél is vehetünk fel ingyen készpénzt. A BiztosDöntés.hu szakértői ingyenes tanácsokkal szolgálnak az ingyenes készpénzfelvételről.
jan. 6
5:48
Te tudod, mit kell tenned, hogy gyönyörű legyen a bromélia? (Agroinform)
Nem mindegy, hogy gondoskodsz a broméliáról ahhoz, hogy gyönyörű legyen!
jan. 6
5:48
Innovatív szépségápolási technológiát mutatott be a L’Oréal (Márkamonitor)
A L’Oréal a Ces 2023 kiállításon két új technológiai prototípust mutatott be, amelyek bővítik a szépség kifejezéséhez való hozzáférést. A Hapta, az első kézben tartható, ultraprecíz, számítógépes sminkapplikátor, amelyet a korlátozott kéz- és karmozgású felhasználók szépségápolási igényeinek kielégítésére terveztek. A L’Oréal Brow Magic pedig az el
jan. 6
5:48
Fenntartható termelés? Az EMO Hannover mutatja az irányt! (New Technology)
Az EMO Hannover 2023-ra a világ vezető gyártástechnológiai szakvására lett, ami a fenntarthatóság termelésben betöltött szerepére és jövőjére helyezi a hangsúlyt. Az ide érkező szakértők a gyártástechnológiák tervezésének és termelésének technológiai és módszertani fejlődését, valamint ezek jelentőségét vitatják meg, hiszen az igazán fenntartható t
jan. 6
5:48
Térhódítás előtt állnak a permeteződrónok, de nélkülözhetetlen a megfelelő szaktudás (Mezőhír)
A precíziós gazdálkodás térhódításával a drónok szerepe még inkább felértékelődött.
jan. 6
5:48
Talajművelés: a Horsch képes visszafelé lejátszani a filmet (Agrárágazat)
Mezőgazdaság: mulcs, takarónövény, talajművelés hibrid technológiával – íme, a Horsch különleges kaparendszerei!
jan. 6
5:48
Virágzó állatcsempészet (Magyar Mezőgazdaság)
Tavaly 12 ezer védett állat csempészését akadályozták meg a lengyel-ukrán határon.
jan. 6
5:54
Teafa: miért is tartják olyan különlegesnek? (Agrofórum)
A teafa és a cajeput két olyan különleges hatással rendelkező illóolaj, mely lassan szinte minden háztartás alap-illóolaja lesz. A gyakorlat által bizonyított gyógyhatásuk mellett a rengeteg klinikai vizsgálat is visszaigazolta már jótékony hatásukat.
jan. 6
6:06
A veterán balos vezér, aki legyőzte a trópusi Trumpot (Privátbankár)
Brazília régi-új elnöke népszerű, de nem makulátlan politikus, győzelmének a Bolsonaro-korszak ágyazott meg, mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Lénárt András Latin-Amerika szakértő, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszékének docense. Szerinte Lula helyreállíthatja az ország tekintélyét,
jan. 6
6:06
A világ legnagyobb rákkutató cége magyar technológiával érne el áttörést (Forbes)
A világ legnagyobb rákkutató központja magyar technológiával döntené el, merre menjen tovább legfontosabb gyógyszerfejlesztésével.
jan. 6
6:12
Súlyos döntést kell hoznia sok magyarnak 2023 elején: komoly pénzt fizethet, aki bevállalja (Pénzcentrum)
Ha új év, akkor életmódváltás. Még mindig rengeteg magyar kezdi az új esztendőt sportolással, edzéssel, és életmódváltással. A hatalmas infláció azonban a konditermeket és sportszereket, ruházatokat sem kerülte el, így utánajártunk annak, hogy mennyibe kerül most, ha valaki életmódváltásba kezdene.
jan. 6
6:18
Egykori gazdasági épületek kulturális térként történő újjászületéséről tartanak konferenciát (ProfitLine)
Egykori gazdasági épületek kulturális térként történő újjászületéséről tart konferenciát Pajták, csűrök új élete címmel a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola január 17-én Kápolnásnyéken, a Liszt Művészházban.
jan. 6
6:18
Rátörte az ajtót a válság a biztosítókra, ám egy ügyes csavarral még nagy fordulat jöhet (Portfolio)
A magas infláció és a finanszírozási költségek növekedése a biztosítási ágazatot is elérte, a szektor szereplői pedig könnyen találhatják magukat abban a helyzetben, hogy díjat kell emelniük, ezzel megkockáztatva az ügyfelek elvándorlását. A biztosítási díjak elszállását legkönnyebben a működési költségek csökkentésével, és új bevételi csatornák me
jan. 6
6:18
Magyarország Európa legalacsonyabb háztartási rezsiköltségeivel zárta a 2022-es évet (NRGreport)
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak Európában.
jan. 6
6:24
Hajnan lenyomhatja Párizst – Ha nem utazhatnak a költekező kínaiak, a luxuscégek mennek Kínába (vg.hu)
A nagyvonalúan költekező kínai turisták közül sokan dönthetnek úgy, hogy nem mennek külföldi bevásárlóutakra, inkább otthon szerzik be a luxuscikkeket.
jan. 6
6:24
Gondoltad volna, hogy a Chippendales bár egy férfi ötlete volt? (Márkamonitor)
Somen “Steve” Banerjee korszakalkotó gondolatához az inspirációt az adta, hogy belegondolt: a nőknek is vannak szexuális igényeik.  A műsor megalapítása a 80-as években kicsit sem volt zökkenőmentes, sőt! Siker, pénz, féltékenység és még gyilkosság is történt az első években. A Disney+ január 11-én debütáló új, „Isten hozott a Chippendalesben” című
jan. 6
6:24
Befagyasztották a bankok a hitelkamatokat 2023-ra (KKV Magazin)
Több mint egy évet kell visszalapozni a naptárban, hogy olyat lássunk, amit 2023 január elején: egyetlen nagybank sem hajtott végre számottevő általános kamatemelést sem a személyi kölcsöneinél, sem a lakáshiteleinél. A 2022-t jellemző folyamatos hiteldrágulás megállt, vissza azonban még nem fordultak a kamatok, csökkenésre csak néhány példa van -
jan. 6
6:24
Mennyi személyi kölcsönt vehetünk fel a 2023-as minimálbérrel és átlagbérrel? (Bank360 blog)
Januártól jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, és ezzel együtt az ezekre felvehető személyi kölcsön összege is. Megnéztük, mekkora hitelre futja ezekből és az aktuális átlagbérből.
jan. 6
6:24
A nagyteljesítményű foghántolás leggyorsabban növekvő módszer a fogaskerekek megmunkálásához (okosipar.hu)
„A verseny az” – mondta John Mackey amerikai üzletember – „ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy kilépjenek önelégültségükből.” Ezt látjuk az elektromos járművek (EV) globális piacán. A gyártóknak könnyebb és kompaktabb EV-erőátvitelt kell gyártaniuk szívós anyagokból, például gyengén ötvözött acélokból – és azok, akik a hagyományos gyártási fo
jan. 6
6:24
Milyen ma egy átlagos magyar milliárdos? Idős férfi, akinek a vagyonát eszi az infláció (Forbes)
Forbes legfrissebb gazdaglistáját a 60 év körüli férfiak dominálják, vagyonukat a háború ellenére is tudták növelni, az osztalékok felvételével azonban csínján bántak.
jan. 6
6:30
Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő (Adózóna)
A 2022. évre vonatkozó – negyedik negyedévi – adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2023. január 12-éig kell megfizetniük. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert péld
jan. 6
6:30
Lehűti a forró gázpiacot az enyhe január (vg.hu)
A valaha mért legmelegebb január lehet az idei, csökkenhet a gázfogyasztás Európában, ami lassítja a gáztárolók kiürülését, és mélypontra löki az energiahordozó világpiaci árát is.
jan. 6
6:30
A Siemens megoldásaival lett hatékonyabb, zöldebb és átláthatóbb a kólagyár (okosipar.hu)
Az ausztriai Coca-Cola gyárban a Siemens segítségével kiépített energiamenedzsment-rendszer bevezetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek az energetikai kiadások, emellett használatával leszorították a veszteségeket, kisebb lett a vízfelhasználás és a gondos odafigyelésnek köszönhetően a veszteség mennyisége is elmarad a korábbitól. A Coc
jan. 6
6:42
Politikailag is tabutémákat feszeget az idei súlyos aszály (Növekedés)
Tabunak számító, politikai szempontból is kényes témákat vetett fel a hazai mezőgazdaságban az idei rendkívüli aszály, amely több mint 1,5 millió hektáron okozott súlyos károkat. Ma úgy tűnik, a Tisza drasztikus szabályozása hátrányos következményekkel jár az agráriumban, és az országon átfolyó vízmennyiség visszatartására egyre többen tartanák szü
jan. 6
6:48
Visszasírjuk még a 2022-es évet? (Azenpenzem)
Pénzosztogatás, országgyűlési választások és ukrán háború, árstopok, áruhiány, infláció, rezsicsökkentés és energiaárak, devizaromlás, kamatemelés, viták az uniós pénzekről – hihetetlen mi minden fért 2022-be. Az ország pedig 2023-ra úgy fordult rá, hogy a szokottnál is nagyobb a bizonytalanság.

Keresés