2008. március 2. vasárnap

márc. 2
10:18
Ne féljen a depressziótól - jól jár vele (Infostart)
A depresszió ellen használt gyógyszerek nem érnek többet a placebónál - derült ki a héten. Ám lehet, hogy nincs is szükség a depresszió kezelésére, egyre több bizonyíték szól ugyanis amellett, hogy a lehangoltság akár jó is lehet.
márc. 2
18:33
Nincs értelme alkoholba fojtani a bánatot (Infostart)
Hiába tartja azt a mondás, hogy alkoholba fojtják a bút, a tokiói egyetem kutatói kimutatták, hogy a szesz csak elnyújtja a bánatot.
márc. 2
19:55
A műméh lehet a gyermektelen párok új reménye (Infostart)
Mintegy öt milliméter nagyságú mesterséges méhet fejlesztettek ki brit tudósok, amelyben a lombikban megtermékenyített petesejtek az első néhány napjukat tölthetik a laboratóriumi körülmények helyett. A kis kapszulát ugyanis azonnal visszaültetik az anya testébe, növelve így a pici embriók életesélyeit.

2008. március 3. hétfő

márc. 3
21:13
Súlyos veszélyekkel járhat a horkolás (Infostart)
A legújabb vizsgálatok alapján a hangosan horkolóknál nagyobb eséllyel alakul ki infarktus, agyvérzés, és a magas vérnyomás is gyakoribb a körükben - számolt be az InfoRádióban Novák Márta szomnológus, a Semmelweis Egyetem és a kanadai Torontói Egyetem kutatója.
márc. 3
22:22
Nanomágnessel a rák ellen (Infostart)
Baktériumok gyárthatják a tumorgyilkos apró mágneseket. Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak új eljárásával az eddiginél erősebb nanomágnesek állíthatók elő, melyek így már a rákkezeléseknél is alkalmazhatóak lesznek.

2008. március 4. kedd

márc. 4
8:41
A harlekinbéka lehet a cukorbetegek reménye (Infostart)
A Dél-Amerikában őshonos nagy harlekinbéka bőrváladékából hatékony gyógyszer készíthető a kettes típusú cukorbaj ellen - állítják brit és arab kutatók.
márc. 4
20:20
A depresszió kezelésében is hatásos a hormonpótlás (Infostart)
A depresszió az átlagnál jobban fenyegeti azokat az idősebb férfiakat, akiknek a szervezetében alacsony a tesztoszteron szintje - állapították meg négyezer, 70 évesnél idősebb ember vizsgálata után ausztrál kutatók.
márc. 4
20:53
"Húsz éven belül kapcsolatba lépünk az idegenekkel" (Infostart)
Az emberiség két évtizeden belül kapcsolatba lép intelligens idegen civilizációkkal - állítják vezető csillagászok. Meggyőződésük ugyanis, hogy a Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló bolygók felfedezése és a 2009-ben induló, nagyszabású NASA-misszió drámaian felgyorsítja a kapcsolatfelvételt.
márc. 4
20:59
A jó fájdalomcsillapító megmentheti az életet (Infostart)
A műtétek előtti és utáni hatásos fájdalomcsillapítás egyharmadával csökkentheti a betegek elhalálozási arányát - számoltak be a Fokvárosban zajló nemzetközi anaszteziológus-konferencia résztvevői.
márc. 4
22:20
Ki volt a felelős a történelem legszörnyűbb hajókatasztrófájáért? (Infostart)
A tengerhajózás legszörnyűbb, több mint 9000 halálos áldozatot követelő katasztrófájáról mutatott be megrázó dokumentumfilmet a ZDF német közszolgálati televízió, a német történelem egyik legfájdalmasabb emlékét idézve fel. A kétrészes film a Wilhelm Gustloff nevű személyszállító hajó utolsó, 1945. január 30-i útját mutatta be, amelyet Günter Grass Nobel-díjas német író Ráklépésben című könyvében…

2008. március 5. szerda

márc. 5
5:23
Már napi két pohár bor is halálos lehet (Infostart)
Ismét összezavarodnak a borivók, miután egy friss kutatásból kiderült, hogy már napi egy pohár bor is duplájára emeli a vérnyomást. Becslések szerint minden negyedik embernek magas a vérnyomása, s a "csöndes gyilkos" felelős a legtöbb halálos kimenetelű szívrohamért és agyvérzésért.

2008. március 6. csütörtök

márc. 6
5:04
A boldogság is örökölhető (Infostart)
Felerészben a gének határozzák meg, boldogan élünk-e - derítették ki ikerpárok vizsgálatával brit és ausztrál kutatók. Az életmód, a karrier és a párkapcsolat azonban ugyanilyen részben meghatározó.
márc. 6
6:14
Függőágyban alszanak a kolumbiai koraszülöttek (Infostart)
Függőágyba teszik a koraszülött gyerekeket egy kolumbiai kórházban. A szakértők szerint ez a módszer könnyebbé teszi a lélegzést a kicsik számára.

2008. március 7. péntek

márc. 7
5:04
Meglepő, de igaz: pozitív hatása is van a környezetszennyezésnek! (Infostart)
Szebben énekelnek a madarak, ha szennyezett a környezet. A környezetszennyezés ugyanis megváltoztatja a hím madarak hangját - erre a meglepő következtetésre jutottak walesi kutatók.
márc. 7
5:42
Miért félünk a kígyóktól? (Infostart)
A legtöbb ember fél a kígyóktól - még azok is, akik életükben nem találkoztak vele. Ez az egyik legelterjedtebb fóbia - s most az is kiderült, mi ennek a magyarázata.
márc. 7
6:14
Szeretne olyan autót, amelyet évente egyszer kell csak teletankolni? (Infostart)
A genfi autószalonon mutatták be azt a hibrid sportautót, amelyet mindössze egyszer kell teletankolni évente.
márc. 7
7:03
Nyolcvan év után bukkant fel a kihaltnak hitt madár (Infostart)
Az 1920-as években látták utoljára, és már azt hitték, hogy kihalt az óceániai szigetvilágban honos Beck-viharmadár, ám most ismét felbukkant.

2008. március 8. szombat

márc. 8
7:31
Vakcinával a magas vérnyomás ellen (Infostart)
Négyhónapos injekciókúrával kiváltható lesz az állandó gyógyszerszedés a magas vérnyomás betegségben szenvedőknél. Svájci kutatók ugyanis megtalálták az oltóanyagot, amelynek segítségével blokkolhatják azt a hormon, amely felelős a vérnyomás emelkedéséért - számolt be a forradalmi felfedezésről a Lancet című orvosi szaklap.
márc. 8
9:28
Önmagát sodorja veszélybe a fegyelmezetlen beteg (Infostart)
Betegek százezrei veszélyeztetik világszerte az életüket, mert bár túléltek egy agyi érkatasztrófát (stroke), mégsem szedik a gyógyszereket, amelyeket kezelőorvosuk javasolt. Az elgondolkoztató jelenségre New Orleansban, a nemzetközi Stroke konferencián hívták fel a figyelmet.
márc. 8
19:20
Újra kell értékelni a múltat (Infostart)
A Grand Kanyon valószínűleg legalább 11 millió évvel korábban alakult ki, mint eddig gondolták - állítják amerikai geológusok. Vagyis 17 millió éves - írta a Science című tudományos magazin.

2008. március 9. vasárnap

márc. 9
8:18
A zsírszegény joghurt hatásos a magas vérnyomás ellen (Infostart)
Ritkábban szenvednek magas vérnyomásban azok a nők, akik gyakran fogyasztanak zsírszegény joghurtot vagy más, hasonló tejterméket - derül ki a világ egyik vezető orvosegyetemének, a bostoni Harvard University közegészségügyi intézetének legújabb tanulmányából.
márc. 9
11:42
Útnak indult a Jules Verne (Infostart)
Útnak indították az első európai gyártmányú automata teherűrhajót vasárnap hajnalban a Francia Guyana-i Kourou űrközpontból.
márc. 9
15:13
A ruha alá is belát az új kamera (Infostart)
Egy brit vállalat olyan kamerát fejlesztett ki, amely képes akár 25 méteres távolságból észlelni mozgó emberen a felsőruházat alatt elrejtett fegyvert, robbanóanyagot vagy drogot.

2008. március 10. hétfő

márc. 10
5:45
A tengeri uborka megihlette az agykutatókat (Infostart)
A riadt tengeri uborka válaszreakciója adott ötletet a kutatóknak egy speciális anyag kifejlesztéséhez, amely egy napon implantátumként beépíthető lesz a Parkinson-kóros betegek agyába.
márc. 10
19:37
Újabb betegség genetikai gyökerét fedezték fel (Infostart)
Elsősorban az egészségtelen életmódot okolták az orvosok amiatt, hogy a fejlett ipari országokban egyre nő a köszvényesek száma. Most azonban kiderült, hogy a fájdalmas betegség kialakulásában egy génvariáció is fontos szerepet játszhat.
márc. 10
20:21
Fogy a víz: egyre drámaibb a helyzet (Infostart)
Az emberi tevékenység, mint az autózás és a légkondicionáló berendezések működtetése felelősek az olyan légköri változások hatvan százalékáért, amelyek hozzájárulnak a vízkészletek fogyásához a száraz és terjeszkedő amerikai Nyugaton - állapította meg egy tanulmány.
márc. 10
21:52
Nyolcvan éve nem látták - most Ön is megnézheti! (Infostart)
Egy nyolcvan éve már kihaltnak hitt madárfajt fedeztek fel újra Pápua Új-Guinea közelében. A Beck-viharmadárról tavaly nyáron készített felvételek jelenti az első bizonyítékot.

2008. március 11. kedd

márc. 11
6:04
Hogyan okoz rákot a dohányfüst? (Infostart)
Már évtizedek óta köztudott, hogy a dohányzás halált okozhat, de a mai napig senki sem értette pontosan, miként rákosodnak el az egészséges tüdősejtek a dohányfüst hatására.
márc. 11
6:10
Akár az agyba is beültethetik a szuperműanyagot (Infostart)
A fenyegetést érző tengeri uborka válaszreakciója adta az ötletet amerikai kutatóknak egy olyan műanyag kifejlesztéséhez, amely vízben pillanatok alatt meglágyul, kiszáradva pedig visszanyeri eredeti keménységét.
márc. 11
8:09
Elstartolt az Endeavour (Infostart)
Az Endeavour amerikai űrrepülőgép hét asztronautával a fedélzetén elindult a floridai űrközpontból a Nemzetközi Űrállomás felé - jelentette az amerikai űrkutatási hivatal.
márc. 11
19:51
Kiderült, mi okozta a rejtélyes betegséget (Infostart)
Rovarirtó szerek és ideggázok, illetve az ellenük adott oltás összefügg az úgynevezett öbölszindrómával - állapították meg amerikai kutatók, akik a Kongresszus megbízásából száznál több, a betegséggel kapcsolatos tanulmányt elemeztek, és vontak le belőlük következtetéseket.
márc. 11
20:55
Kihalással fenyeget egyes kisebbségeket a klímaváltozás (Infostart)
Az etnikai kisebbségeket és a bennszülött népcsoportokat eltűnéssel fenyegeti a klímaváltozás - figyelmeztet a Minority Rights Group (MRG) nevű civil jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.
márc. 11
21:12
Riasztó felmérés a tinik szexuális betegségeiről (Infostart)
Minden negyedik tizenéves lánynak van szexuális úton terjedő betegsége az Egyesült Államokban, a humán papillóma vírus (HPV) a leggyakoribb - állítja az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ tanulmánya.

2008. március 12. szerda

márc. 12
4:55
Évekig bujkál a gyógyszer elől a halálos vírus (Infostart)
A HIV-vírus éveken keresztül képes túlélni a gyógyszerek "támadását", el tud ugyanis rejtőzni a sejtekben - derült ki egy amerikai kutatásból. Az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársai több páciensben is felfedezték az alvó vírust - hét évvel azután, hogy megkezdték a terápiát, amelyre a beteg jól reagált.
márc. 12
5:11
Mi a közös az oxigénben, a szódavízben és a radírban? (Infostart)
Kétszázhetvenöt éve, 1733. március 13-án született a yorkshire-i Fieldheadben Joseph Priestley angol természettudós, teológus, az oxigén felfedezője, a szódavíz és a radírgumi feltalálója.
márc. 12
5:53
Vége a "mérgezési hidegháborúnak" (Infostart)
A szalagoskígyók kerültek ki győztesen a saját zsákmányállatukkal, a gőtével szemben folytatott "mérgezési hidegháborúból". Ez felborítja a hagyományos biológiai elméleteket.
márc. 12
19:04
Egy 17 éves diáklány nyert a 17 milliós díjat (Infostart)
Az Egyesült Államokban százezer dollár (17 millió forint) értékű nemzeti ösztöndíjat nyert rákkutatásra egy 17 éves indiai-amerikai középiskolás. Shivani Sudot 1600 jelentkező közül választották ki.
márc. 12
21:25
Lengyel filozófus nyerte a Templeton-díjat (Infostart)
Michal Heller lengyel filozófus, teológus nyerte el az idén a Templeton-díjat, a világ legnagyobb összeggel dotált egyéni elismerését.
márc. 12
21:47
Írták, de nem hittük: tényleg végeztek agyműtétet az ókorban (Infostart)
Agyműtét nyomai fedezhetőek fel azon az 1800 éves csontvázon, amelyet görög archeológusok fedeztek fel az ország északi részén, Veriában. A műtét azonban a jelek szerint nem sikerült, a fiatal nő vagy az operáció közben, vagy nem sokkal utána meghalt.

2008. március 13. csütörtök

márc. 13
9:36
Vízmolekulák felhőin repült át az űrszonda (Infostart)
Átrepült a Szaturnusz Enceladus nevű holdjáról kilövellő vízmolekulák felhőin a Cassini amerikai űrszonda, amely a manőver közben 48 kilométerre közelítette meg az égitest felszínét.
márc. 13
20:34
Végveszélyben a tigrisek (Infostart)
Felére csökkent a világ tigrispopulációja az elmúlt huszonöt évben, a megmaradt öt alfaj közül egyet a kihalás veszélye fenyeget - jelentették be a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértői egy svédországi konferencián.

2008. március 14. péntek

márc. 14
6:05
Nem vált be fájdalomcsillapítónak a csilipaprika (Infostart)
Óvatosságra intenek az orvosok az új típusú fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban, amelyek a csilipaprika erejét adó kapszaicin hatásmechanizmusán alapulnak. Az óvatosság oka, hogy ezek a szerek megzavarják az agyműködést, például a tanulást és a memóriát.
márc. 14
7:09
Az asztma ellen is hatásos a "csodaszer" (Infostart)
Újabb kórra használható hatásosan a szinte csodaszernek számító aszpirin. Amerikai kutatók kiderítették, hogy a szedése csökkentheti az asztma veszélyét.
márc. 14
20:30
Hat közös őse van minden amerikai indiánnak (Infostart)
DNS-vizsgálatok szerint minden amerikai indián hat, húszezer évvel ezelőtt élt asszonyra vezetheti vissza családfáját. A kutatás eredményei szerint az asszonyok valamikor 18-21 ezer évvel ezelőtt léptek az amerikai kontinensre.

2008. március 16. vasárnap

márc. 16
19:01
"Az energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani" (Infostart)
A magyar lakosság által használt energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani, ez megérné a felhasználókon kívül a beruházóknak és az államnak is - számolt be legfrissebb kutatásairól az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szombaton a Parlamentben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.
márc. 16
19:17
Veszélyben Ciprus büszkesége, a "repülő pajtakapu" (Infostart)
Fenséges látvány, ahogy az apró fejű óriási madarak Ciprus fölött keringenek a ragyogóan kék égbolton. Vannak turisták, akik csak azért látogatnak a szigetre, hogy megfigyeljék a fakókeselyűk repülését. Ha azonban nem lesz eredményes a döghússal táplálkozó madarak megmentésére kidolgozott terv, akkor rövidesen eltűnnek a fakókeselyűk, amelyekből már ma is csak húszan élnek a szigeten. Ugyanakkor…
márc. 16
19:46
A pesszimista betegek rövidebb ideig élnek (Infostart)
Jót tesz a közérzetnek és az egészségnek, ha valaki optimistán, jót remélve néz a jövőbe, és ha szívbeteg, ez akár az életét is jelentheti. Egy most előadott tanulmány szerint a pesszimista szívbetegek rövidebb ideig élnek, mint az optimisták.

2008. március 17. hétfő

márc. 17
20:35
"Nem az érték számított, csak ki akarták tölteni az üres helyet" (Infostart)
A keresztes hadjáratok idején, a 12.-13. században Akko kikötőjébe nemcsak a Földközi-tenger partvidékéről, Levantéból, Egyiptomból, Észak-Afrikából, hanem még a távoli Kínából is érkeztek cserépedények - derítették ki a Haifai Egyetem kutatói.

2008. március 18. kedd

márc. 18
5:31
Szex a Petri-csészében: lefilmezték a baktériumok nemi életét (Infostart)
Első ízben sikerült filmre vennie és megmagyaráznia a baktériumok közötti nemi aktust, a szexuális életnek a természetben előforduló legelemibb formáját egy horvát tudóscsoportnak.
márc. 18
20:04
Táncosnő helyett a fáraó fiát rejtette a szarkofág (Infostart)
II., azaz Nagy Ramszesz fiát azonosították abban az egyiptomi múmiában, amely több mint nyolcvan éven át egy brit vidéki múzeum tárlatában szerepelt.

Keresés