2008. november 1. szombat

nov. 1
9:39
Veszélyes hétfő: ilyenkor a legnagyobb a szívroham kockázata (Infostart)
Ősszel hétfőnként a legmagasabb a szívroham kockázata - állítja egy svéd tanulmány, amely arról szól, hogy az óraátállítás után minden évben megnő a szívrohamos esetek száma. Aki nem alszik eleget, arra nagyobb veszély leselkedik.
nov. 1
13:33
Megfejtették a fagyálló halak titkát (Infostart)
Egy Antarktisz környékén élő hal genetikai elemzése fényt derített arra, mi teszi lehetővé, hogy az állat életben maradjon a Föld egyik legzordabb környékén.
nov. 1
16:33
A hűtlenség trükkjei - fegyverkezési verseny férfiak és nők között (Infostart)
A férfiak nagyobb arányban derítik ki partnerük félrelépését, igaz, hajlamosak a hűséges nőkre is gyanakodni - derült ki egy amerikai vizsgálatból. Szakemberek szerint a férfiak evolúciós okokból érzékenyebbek a felszarvazásra.
nov. 1
21:21
Meghalt a Mariana-árok felfedezője (Infostart)
86 éves korában elhunyt Jacques Piccard svájci tudós, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a tenger fenekét annak legmélyebb részén, a Mariana-árokban.

2008. november 2. vasárnap

nov. 2
21:03
Jobban jár, aki korán hal! (Infostart)
Megbolygatja a táplálékláncot a klímaváltozás, és ez valószínűleg a rövidebb élettartamú állatfajoknak kedvez majd, amelyek a hosszabb ideig élő, és gyakran nagyobb testű riválisaiknál jobban elviselik a hőmérséklet ingadozást - állítják német és kanadai tudósok.

2008. november 3. hétfő

nov. 3
8:09
Vészes vízhiánnyal, természeti katasztrófával kell szembenézni (Infostart)
Az emberről és környezetéről, azaz a Földről, vízről, levegőről és a tűzről esik szó november 3. és 7. között a magyar tudomány ünnepének kiemelt rendezvényein.
nov. 3
20:51
Az ember tehet a sarkvidékek felmelegedéséről (Infostart)
Az ember az oka, hogy az Északi- és a Déli-sark az elmúlt években egyre jobban felmelegszik - erre az eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport szimulációk segítségével, amelyeket a Nature Geoscience című szaklapban publikált.

2008. november 4. kedd

nov. 4
8:51
Félmillió dollárba kerül majd a repülő Ferrari (Infostart)
Ferrariból gyárt repülő autót a kanadai Moller cég. A vállalat eddig két modell fejlesztésébe kezdett bele, a Ferrarira alapozott kocsi a harmadik. Az autóval ezerötszáz méter magasba lehet majd felemelkedni.
nov. 4
8:53
Kamasz gyereke van? Ne engedje Jó barátokat nézni! (Infostart)
Kétszer annyi kamaszlány esik teherbe azok közül, akik gyakran néznek olyan sorozatokat, mint a Szex és New York vagy a Jó barátok - derül ki egy amerikai felmérésből, amelynek készítője ezeket a műsorokat okolja amiatt, hogy megtörténik a baj.
nov. 4
9:45
Nem észérvek, hanem benyomások alapján választunk (Infostart)
Kompetensnek tűnő és vonzó - a választók az ilyen jelöltekre szavaznak a legszívesebben, főleg akkor, ha nőről van szó. A szakértők szerint John McCain és Barack Obama kampánystratégái is jól tudják, hogy az emberek jó része nem észérvek, hanem benyomások alapján adja le voksát.
nov. 4
9:47
Életet menthet, ha két héttel korábban oltják be a babákat (Infostart)
Ha a szokásosnál két héttel korábban adnák be a kisgyerekeknek a szamárköhögés elleni védőoltást, azzal jelentősen csökkenthetnék a megbetegedések számát és évente hét kicsi életét mentenék meg csak az Egyesült Államokban - állítják az orvosok.
nov. 4
20:15
Nem a kézmosástól függ, mennyire koszos a kezünk (Infostart)
Tudta, hogy százötven fajta baktérium van a tenyerén? Kutatók százkét tenyéren 4700 különböző baktériumfajra bukkantak, ebből csak ötféle fordult elő mind az 51 résztvevő tenyerén. Átlagosan a jobb és a bal tenyér baktériumállománya csak 17 százalékban egyezik meg.
nov. 4
20:33
Autista lehet az esős időszakban született gyerek? (Infostart)
Esős időszakban több autista születik az amerikai kutatók szerint. Azt még nem tudják megmondani, pontosan mi lehet a kapcsolat az eső és a betegség között, de az ok minden bizonnyal közvetett. Ezt a kapcsolatot azonban még bizonyítani kell.
nov. 4
21:09
Négyszer annyian fogadnak arra, hogy van Isten (Infostart)
Négyszer annyian szavaznak eddig Isten létére egy angol fogadóirodánál, mint amennyien úgy gondolják, hogy nem létezik a Mindenható. A bukméker ötvenezer fontot, azaz 16 millió forintot veszíthet az ügyön. Az egyik bizonyíték az "isteni részecske" létének igazolása lenne, ami a jelenleg nem üzemelő nagy hHadronütköztetőre vár.

2008. november 5. szerda

nov. 5
20:15
Óvatosan a rizzsel - Bélgyulladást okozhat! (Infostart)
Bélgyulladást okozhat a rizs a csecsemőknél, az orvosok ráadásul gyakran félrediagnosztizálják a betegséget. A rizst azért adják gyakran a kisgyerekeknek, mert szinte egyáltalán nem vált ki allergiás tüneteket, ám nem árt tudni az esetleges kockázatokról sem.
nov. 5
20:51
Gombákkal a globális felmelegedés ellen (Infostart)
Lassítják a globális felmelegedést az északi félteke szárazabb területein élő gombák - állítják amerikai tudósok. Vizsgálatuk eredménye éppen ellentétes a várakozásaikkal.
nov. 5
21:27
Hogyan előzhetjük meg a születési rendellenességeket? (Infostart)
Megvédelmezhet a születési rendellenességek kifejlődésével szemben az, ha a terhes nők egy folsavból, B6 és B12 vitaminból álló szert szednek. A szer ugyanakkor nem véd a rák kialakulása ellen, de nem is segíti elő azt, ahogy pár korábbi tanulmány állította.
nov. 5
22:03
Az a legbiztosabb, ha a nagyszülőre bízzuk a gyereket! (Infostart)
Úgy gondolja, hogy Ön jobban fogja nevelni a gyerekeit, mint ahogyan a szülei nevelték Önt? Téved: egy új tanulmány szerint a gyerekek nagyobb biztonságban vannak, amikor nagyszüleik vigyáznak rájuk.

2008. november 6. csütörtök

nov. 6
5:33
Drogfüggés: gyógyszerrel könnyebb leszokni (Infostart)
Sokkal könnyebb leszokni a kábítószerről egy új gyógyszer segítségével, ami a visszaeséstől is jó eséllyel megóv. Segítségével enyhülnek az elvonási tünetek.
nov. 6
5:51
Vörösen izzó, betegségjelző baktériumot fejlesztettek ki diákok (Infostart)
Vörösen izzik egy frissen kitenyésztett baktérium, amikor betegség fenyegeti az embert, és zölden, amikor más, ártatlan kórokozók jutnak a szervezetbe. A bacit informatikus és biológus diákok tenyésztették ki.
nov. 6
9:45
Csontokkal teli sámánsírra akadtak Izraelben (Infostart)
Egyedülálló sámánsírra bukkantak az izraeli régészek. A sírban volt mindenféle csont, és tíz kővel volt letakarva. De vajon miért?
nov. 6
10:39
Hamarosan elkészül a fiatalság forrása (Infostart)
Egy nemrég kifejlesztett gyógyszer reményt adhat az időseknek: a készítmény segít újjáépíteni a karok és a lábak izmait, és hatására egyes, a szervezet számára szükséges kémiai anyagok olyan mennyiségben termelődnek ezekben a végtagokban, mint az egészséges fiatal felnőttek szervezetében. Azaz: a kutatók megtalálták a fiatalság elixírjét.
nov. 6
22:03
Nem lesz szükség többé zenészekre? Hallgassa meg a fuvolázó robotot! (Infostart)
Hamarosan talány robotok fognak nekünk játszani, ha koncertre megyünk. Most mutattak be ugyanis egy olyan robotot, amely fuvolázik, együtt tud működni más zenészekkel, és még a közönséggel is tartja a kapcsolatot. Akár még tanár bácsi is lehet belőle.

2008. november 7. péntek

nov. 7
6:45
Genetikai kockázatok tárházát fedezték fel a csontvelőrákkal kapcsolatban (Infostart)
Mérföldkőnek minősítették azt a kutatást, amely a leukémia genetikai okait vizsgálta. A tudósok egy beteg teljes DNS-ét feltérképezték, és több új, eddig ismeretlen mutáns génre bukkantak. A felfedezés akár új kezelési technikák kifejlesztéséhez is vezethet.
nov. 7
8:51
A kihalt és a feltámadt állatfajok nyomában (Infostart)
Az ENSZ becslései szerint rengeteg faj még azelőtt eltűnik a Föld színéről, hogy egyáltalán megismernénk. De mi alapján állapítják meg a tudósok, hogy kihalt egy állatfaj?
nov. 7
9:09
Minden második áldozatát elpusztítja a TBC legveszélyesebb típusa (Infostart)
Szinte semmi nem használ azoknak a TBC-s betegeken, akik a kór egy különösen ellenálló fajtájában szenvednek. A pácienseket egy különleges hatóanyag-kombinációval kezelik, az emberek felét mégsem tudják megmenteni.
nov. 7
21:24
Tíz éven belül megszűnhet a donorhiány (Infostart)
Egy évtizeden belül valóra válhat Lord Robert Winston álma, megszűnhet a donorhiány. A brit orvosprofesszor olyan genetikailag módosított sertések előállításán dolgozik, amelyek szerveit nem löki ki az emberi szervezet.

2008. november 8. szombat

nov. 8
9:42
Inzulinadagoló chip: elfelejthetik az injekciót a cukorbetegek (Infostart)
Akár már egy-két év múlva meg lehet vásárolni azt a szervezetbe ültethető inzulinadagoló chipet, ami vércukrot mér és automatikusan pótolja a cukorbeteg számára az inzulint - tájékoztatta az InfoRádiót Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az MTA Számítástechnikai Kutatóintézetének professzora. A találmányt az orvosi egyetemmel együttműködve tesztelik a Pázmány Információs Technológiai…
nov. 8
10:00
Az év találmánya: műkéz, amit érezni lehet (Infostart)
Külön tudja mozgatni művégtagja ujjait az a beteg, akinek egy új találmánnyal pótolják amputált kezét. A művégtagot még érzi is a viselője. A találmány bekerült a Times magazinnak az év legjobb ötven fejlesztését összefoglaló listájába.
nov. 8
15:06
A diéta önmagában kevés a kilók elleni harcban (Infostart)
Fogyókúrázás után nem lehet önmagában a diétával megtartani az elért testsúlyt, mindenképpen szükség van a testmozgásra - derült ki egy dán kutatásból.
nov. 8
16:36
Élvezik a fájdalom látványát az agresszív fiatalok (Infostart)
A korábban agresszív cselekedeteket elkövető tinédzserek agyának vizsgálata arra utal, hogy ezek a fiatalok élvezik mások szenvedésének látványát. Ez az áldozatok számára evidenciának számító megállapítás meglepte a tudósokat.
nov. 8
18:06
Hiperaktivitásra utalhat a kisgyerek sérülése (Infostart)
Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra utalhat, ha egy kisgyermek fejsérülést szenved - állapították meg amerikai szakemberek. Az állapot nem a sérülés miatt alakul ki, az összefüggés fordított: a hiperaktív gyerekek sokkal több kockázatot vállalnak.
nov. 8
19:18
Új terv az éghajlatváltozás megfékezésére (Infostart)
Amerikai tudósok szerint a főként Ománban megtalálható peridotit kőzetben elnyeletve évente több millió tonna szén-dioxidot lehetne kivonni a légkörből, így lassítva az éghajlatváltozás folyamatát.

2008. november 9. vasárnap

nov. 9
7:33
Nem alszik eleget? Igyon kávét, különben tönkremegy a memóriája! (Infostart)
Ha nem tud eleget aludni éjjelente, igyon meg egy kávét, mielőtt fontos dolgokra szeretne visszaemlékezni, különben az agya megtéveszti Önt - ez a tanulsága egy nemrég publikált tanulmánynak.
nov. 9
8:45
A monszuneső az oka a kínai dinasztiák hanyatlásának? (Infostart)
Gondolta volna, hogy a monszun kínai dinasztiák uralmát döntötte meg? Ennek kiderítésében egy cseppkőbarlang segített a kínai és amerikai tudósoknak. De monszun azonban nem csak a kínai, hanem a maja civilizációra és a svájci gleccserekre is hatással volt.
nov. 9
13:12
Senki sem hitte, hogy megismétlődhet a világháború (Infostart)
Kilencven éve, 1918. november 11-én írta alá Németország az első világháborút lezáró tűzszünetet. A "minden háborúnak véget vető" háború után a győztesek egy "minden békének véget vető" békét erőszakoltak a vesztesekre, így egyenes út vezetett a két évtizeddel később kitört újabb világégéshez.
nov. 9
13:48
Baktériumok pusztítják a műemlékeket (Infostart)
Nem csupán az időjárás és a környezetszennyezés rongálja az épületeket, hanem a baktériumok is. Spanyol temetőkben és egy portugál templomban egyszerre öt olyan baktériumtörzset is felfedeztek, amely tönkreteszi a követ.
nov. 9
19:48
A középkorú férfiak agya a leggyorsabb (Infostart)
Harminckilenc éves korban működik a leggyorsabban az emberi agy - állítják amerikai neurológusok.

2008. november 10. hétfő

nov. 10
10:36
Hegek nélküli műtét Pécsett (Infostart)
Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem sebészeti klinikáján vezetik be a hegek nélküli műtéti eljárást. Az Új Dunántúli Napló értesülése szerint az első beavatkozást várhatóan fél év múlva végzik el.
nov. 10
21:24
A szoptatás erősíti a csecsemők tüdejét (Infostart)
Angol és amerikai tudósok kutatásai szerint az az egyszerű erőkifejtés, amelyet a kisbabák végeznek szoptatás közben, nagyban hozzájárul tüdejük erősebb működéséhez.

2008. november 11. kedd

nov. 11
6:06
Megduplázhatja a teherbeesés esélyét egy új módszer (Infostart)
Biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb megtermékenyítési kezelést fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, ahol már 10 baba született ezzel a forradalmi módszerrel.
nov. 11
20:12
Nagyobb eséllyel lesz szívbeteg, aki keveset alszik (Infostart)
Nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség azoknál az embereknél, akik magas vérnyomással küzdenek, ugyanakkor nem alszanak eleget - állapította meg egy japán kutatás.

2008. november 12. szerda

nov. 12
6:06
Egészségesebbek a fagyasztott embrióból született gyerekek? (Infostart)
Újabb kutatások bizonyítják, hogy a lefagyasztott embriókból születő gyerekek egészségesebbek a "frissekből" kifejlődötteknél - állítják a szakértők. Akadnak ugyanakkor, akik figyelmeztetnek: érdemes tovább vizsgálódni.
nov. 12
21:06
Műholdas megfigyelés segíthet megakadályozni a kolerajárványt (Infostart)
Olyan módszert sikerült kifejleszteniük amerikai kutatóknak, amely a tenger műholdas megfigyelésével jósolja meg a kolera felbukkanását. Tapasztalataik szerint ugyanis a kolerajárványok a tengervíz időszakos melegedése után törnek ki.

2008. november 13. csütörtök

nov. 13
5:18
A kínaiak már a Holdat is feltérképezték (Infostart)
Kína bemutatta az első teljes holdfelszíntérképét, amely a több mint egy évvel ezelőtt Hold körüli pályára állított szonda, a Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao kamerájával készült.
nov. 13
7:24
Megvannak Dél-Amerika legöregebb dinoszauruszai (Infostart)
Két argentin paleontológus igazolta, hogy valóban a Bolívia déli részén talált dinoszauruszmaradványok a legrégebbiek Dél-Amerikában.
nov. 13
10:24
Le a lélegeztetéssel, többet ér a szívmasszázs (Infostart)
Amióta nem vesztegetnek időt a lélegeztetéssel, hanem csak a vérkeringést igyekeznek pótolni a mellkas erélyes nyomogatásával, a korábbinál több embert sikerül visszahozni az életbe hirtelen szívhalálból. Egy svéd és egy japán vizsgálat eredményeit az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették.
nov. 13
20:15
Átírta a történelmet a gyapjas orrszarvú (Infostart)
Német régészek egy csoportja rekonstruálta egy gyapjas orrszarvú koponyáját, amely Türingiában élt 460 ezer évvel ezelőtt. Ezek az állatok már sokkal korábban bevándoroltak Ázsiából Európába, mint azt korábban feltételezték.
nov. 13
21:42
Óvatosan az akupunktúrával, ha teherbe akar esni! (Infostart)
Továbbra is bizonytalan, hogy káros-e vagy hasznos az akupunktúrás kezelés a babára vágyó nőknél, akik mesterséges megtermékenyítés útján szeretnének teherbe esni.
nov. 13
22:18
Új út az AIDS gyógyításához (Infostart)
Az AIDS végleges gyógyításához a gének átalakításán keresztül vezethet az út - jelentette ki a László Kórház AIDS-betegeket kezelő főorvosa azután, hogy Németországban egy leukémiás HIV-fertőzött páciens nemcsak vérképzőszervi rákjából, hanem az immunhiányos betegségből is kigyógyult a csontvelő-átültetése után.

Keresés