2008. november 1. szombat

nov. 1
9:39
Veszélyes hétfő: ilyenkor a legnagyobb a szívroham kockázata (Infostart)
Ősszel hétfőnként a legmagasabb a szívroham kockázata - állítja egy svéd tanulmány, amely arról szól, hogy az óraátállítás után minden évben megnő a szívrohamos esetek száma. Aki nem alszik eleget, arra nagyobb veszély leselkedik.
nov. 1
13:33
Megfejtették a fagyálló halak titkát (Infostart)
Egy Antarktisz környékén élő hal genetikai elemzése fényt derített arra, mi teszi lehetővé, hogy az állat életben maradjon a Föld egyik legzordabb környékén.
nov. 1
14:24
Tudtad? 2.0 (Startlap)
Egy nagyon jó kis videó. A videó megtekintését követően felteszem neked a kérdést: tudtad?
nov. 1
16:33
A hűtlenség trükkjei - fegyverkezési verseny férfiak és nők között (Infostart)
A férfiak nagyobb arányban derítik ki partnerük félrelépését, igaz, hajlamosak a hűséges nőkre is gyanakodni - derült ki egy amerikai vizsgálatból. Szakemberek szerint a férfiak evolúciós okokból érzékenyebbek a felszarvazásra.
nov. 1
18:36
Elhunyt az igazi Némo (Startlap)
Szombaton, 86 éves korában elhunyt Jacques Piccard svájci tudós és felfedező, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a tenger fenekét annak legmélyebb részén, a Mariana-árokban.
nov. 1
20:12
Google keresési eredmények 2001-ből és 2008-ból (Startlap)
A Blogoscoped összeállított egy listát ahol releváns kulcsszavak vannak felsorolva. Ezen keresőszavakara ha rákattintunk, akkor egy oldalon jelenik meg a 2001-es és a 2008-as Google adatbáziásban szereplő találatok. Érdekes eredményeket kapunk.
nov. 1
21:21
Meghalt a Mariana-árok felfedezője (Infostart)
86 éves korában elhunyt Jacques Piccard svájci tudós, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a tenger fenekét annak legmélyebb részén, a Mariana-árokban.
nov. 1
21:42
A rekorder halála (Startlap)
Elhunyt Jacques Piccard, az „igazi Némo”, aki saját építésű tengeralattjárójával először merült le a föld legmélyebb pontjára.

2008. november 2. vasárnap

nov. 2
10:12
A Picasa 3.0 már nem béta (Startlap)
A Picasa 3.0 mindeddig csak béta verzióban létezett, de mától hivatalosan is kilépett a béta verzió árnyékából a Picasa 3.0.
nov. 2
11:06
Google Chrome reklámok (Startlap)
Az tény, hogy a Google igencsak "ráált" a saját böngészőjének a reklámozására. Nagyon sok helyen jelenik meg az a hirdetés, melyben a Google azt ajánlja, lássunk egy konkrét példát: "Try YouTube in a new web browser! Download Google Chrome". De hogy és hogyan reklámozza? Nézzük meg.
nov. 2
14:06
Youtube translate (Startlap)
Nem olyan régen a Youtube videók alá feliratokat lehetett felöltetni. Mától egy új feature jelent meg a youtube-n, mégpedig a feltöltött feliratokat lehet más nyelvre fordítani a Google translate segítségével. Így most már egy olasz nyelvű videót -amihez van felirat-, könnyen megérthetjük, hiszen real time-ban fordítja a feliratot.
nov. 2
19:24
Új szívet kapott Mirjam (Startlap)
Sikeres volt az első magyar műszíves gyermek műtéte.
nov. 2
21:03
Jobban jár, aki korán hal! (Infostart)
Megbolygatja a táplálékláncot a klímaváltozás, és ez valószínűleg a rövidebb élettartamú állatfajoknak kedvez majd, amelyek a hosszabb ideig élő, és gyakran nagyobb testű riválisaiknál jobban elviselik a hőmérséklet ingadozást - állítják német és kanadai tudósok.

2008. november 3. hétfő

nov. 3
8:09
Vészes vízhiánnyal, természeti katasztrófával kell szembenézni (Infostart)
Az emberről és környezetéről, azaz a Földről, vízről, levegőről és a tűzről esik szó november 3. és 7. között a magyar tudomány ünnepének kiemelt rendezvényein.
nov. 3
13:24
Meghalt Hollán Zsuzsa (Startlap)
Életének 88. évében pénteken elhunyt Hollán Zsuzsa, az MTA rendes tagja, Állami díjas kutatóprofesszor. Temetéséről később gondoskodnak. 1920. október 26-án született Budapesten. A kórházi gyakorlatok után 1954-1991-ig az MTA Kísérleti...
nov. 3
14:06
Egyiptom gyárthatja a magyar influenza elleni védőoltást (Startlap)
Az egyiptomi Vacsera cég megvásárolja a magyar Omninvest Kft.-től a Magyarországon kifejlesztett és alkalmazott humán influenza oltóanyag gyártási technológiáját - közölte Garamhegyi Ábel,a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium...
nov. 3
20:51
Az ember tehet a sarkvidékek felmelegedéséről (Infostart)
Az ember az oka, hogy az Északi- és a Déli-sark az elmúlt években egyre jobban felmelegszik - erre az eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport szimulációk segítségével, amelyeket a Nature Geoscience című szaklapban publikált.

2008. november 4. kedd

nov. 4
8:51
Félmillió dollárba kerül majd a repülő Ferrari (Infostart)
Ferrariból gyárt repülő autót a kanadai Moller cég. A vállalat eddig két modell fejlesztésébe kezdett bele, a Ferrarira alapozott kocsi a harmadik. Az autóval ezerötszáz méter magasba lehet majd felemelkedni.
nov. 4
8:53
Kamasz gyereke van? Ne engedje Jó barátokat nézni! (Infostart)
Kétszer annyi kamaszlány esik teherbe azok közül, akik gyakran néznek olyan sorozatokat, mint a Szex és New York vagy a Jó barátok - derül ki egy amerikai felmérésből, amelynek készítője ezeket a műsorokat okolja amiatt, hogy megtörténik a baj.
nov. 4
9:45
Nem észérvek, hanem benyomások alapján választunk (Infostart)
Kompetensnek tűnő és vonzó - a választók az ilyen jelöltekre szavaznak a legszívesebben, főleg akkor, ha nőről van szó. A szakértők szerint John McCain és Barack Obama kampánystratégái is jól tudják, hogy az emberek jó része nem észérvek, hanem benyomások alapján adja le voksát.
nov. 4
9:47
Életet menthet, ha két héttel korábban oltják be a babákat (Infostart)
Ha a szokásosnál két héttel korábban adnák be a kisgyerekeknek a szamárköhögés elleni védőoltást, azzal jelentősen csökkenthetnék a megbetegedések számát és évente hét kicsi életét mentenék meg csak az Egyesült Államokban - állítják az orvosok.
nov. 4
20:15
Nem a kézmosástól függ, mennyire koszos a kezünk (Infostart)
Tudta, hogy százötven fajta baktérium van a tenyerén? Kutatók százkét tenyéren 4700 különböző baktériumfajra bukkantak, ebből csak ötféle fordult elő mind az 51 résztvevő tenyerén. Átlagosan a jobb és a bal tenyér baktériumállománya csak 17 százalékban egyezik meg.
nov. 4
20:33
Autista lehet az esős időszakban született gyerek? (Infostart)
Esős időszakban több autista születik az amerikai kutatók szerint. Azt még nem tudják megmondani, pontosan mi lehet a kapcsolat az eső és a betegség között, de az ok minden bizonnyal közvetett. Ezt a kapcsolatot azonban még bizonyítani kell.
nov. 4
21:09
Négyszer annyian fogadnak arra, hogy van Isten (Infostart)
Négyszer annyian szavaznak eddig Isten létére egy angol fogadóirodánál, mint amennyien úgy gondolják, hogy nem létezik a Mindenható. A bukméker ötvenezer fontot, azaz 16 millió forintot veszíthet az ügyön. Az egyik bizonyíték az "isteni részecske" létének igazolása lenne, ami a jelenleg nem üzemelő nagy hHadronütköztetőre vár.

2008. november 5. szerda

nov. 5
9:42
Youtube: keress playlist-et (Startlap)
A Youtube videomegosztó oldalon most már a playlist-ek között is lehet keresni.
nov. 5
16:24
Fujitsu, Siemens nélkül (Startlap)
Bejelentés tett pontot a hónapok óta tartó találgatásoknak, amely szerint így vagy úgy, de megpecsételődött a Fujitsu Siemens sorsa. Az eddigi híveknek a jó hír az, hogy a Siemens részesedését mégsem a kínaiak, hanem a PC-gyártó cég másik felét birtokló Fujitsu vásárolja meg.
nov. 5
17:42
Megújult a propeller.hu (Startlap)
Nem is olyan sokkal ezelőtt a propeller.hu egy kicsit másabb dizájnnal jelent meg előttem. Az oldal ugyanis egy okos átalakításon, és ráncfelvarráson esett át.
nov. 5
18:36
A világ repülőjáratai egy videón (Startlap)
Egy svájci kutatóintézet félelmetes videót állított össze a világ légitársaságainak a járatairól. A posztban szereplő videón a világ összes repülőjárata látható.
nov. 5
20:15
Óvatosan a rizzsel - Bélgyulladást okozhat! (Infostart)
Bélgyulladást okozhat a rizs a csecsemőknél, az orvosok ráadásul gyakran félrediagnosztizálják a betegséget. A rizst azért adják gyakran a kisgyerekeknek, mert szinte egyáltalán nem vált ki allergiás tüneteket, ám nem árt tudni az esetleges kockázatokról sem.
nov. 5
20:51
Gombákkal a globális felmelegedés ellen (Infostart)
Lassítják a globális felmelegedést az északi félteke szárazabb területein élő gombák - állítják amerikai tudósok. Vizsgálatuk eredménye éppen ellentétes a várakozásaikkal.
nov. 5
21:27
Hogyan előzhetjük meg a születési rendellenességeket? (Infostart)
Megvédelmezhet a születési rendellenességek kifejlődésével szemben az, ha a terhes nők egy folsavból, B6 és B12 vitaminból álló szert szednek. A szer ugyanakkor nem véd a rák kialakulása ellen, de nem is segíti elő azt, ahogy pár korábbi tanulmány állította.
nov. 5
22:03
Az a legbiztosabb, ha a nagyszülőre bízzuk a gyereket! (Infostart)
Úgy gondolja, hogy Ön jobban fogja nevelni a gyerekeit, mint ahogyan a szülei nevelték Önt? Téved: egy új tanulmány szerint a gyerekek nagyobb biztonságban vannak, amikor nagyszüleik vigyáznak rájuk.
nov. 5
22:42
Flickr: túl a hárommilliárdomodik fotón (Startlap)
A Flickrl tegnap ünnepelte a 3 milliárdomodik képet. Persze mire a címet leírtam, akkor már bőven átlépte a Flickr-re feltöltött fotók száma a 3 milliárdot.
nov. 5
23:36
Szakít a Yahooval a Google (Startlap)
Erőteljes versenyhatósági aggályok miatt a Google - szerdai bejelentése szerint - feladja tervezett hirdetési együttműködését a rivális Yahoo-val, és kivonul a megállapodásból, inkább mint, hogy vállalja a jogi harcot. A Yahoo nemtetszésének...

2008. november 6. csütörtök

nov. 6
5:33
Drogfüggés: gyógyszerrel könnyebb leszokni (Infostart)
Sokkal könnyebb leszokni a kábítószerről egy új gyógyszer segítségével, ami a visszaeséstől is jó eséllyel megóv. Segítségével enyhülnek az elvonási tünetek.
nov. 6
5:51
Vörösen izzó, betegségjelző baktériumot fejlesztettek ki diákok (Infostart)
Vörösen izzik egy frissen kitenyésztett baktérium, amikor betegség fenyegeti az embert, és zölden, amikor más, ártatlan kórokozók jutnak a szervezetbe. A bacit informatikus és biológus diákok tenyésztették ki.
nov. 6
7:54
Katasztrófát okozhat a gleccserolvadás (Startlap)
Ötven éven belül elolvadhat egy kutatás szerint a chilei Echaurren-gleccser, amely a főváros, Santiago de Chile vízigényének bő kétharmadát fedezi. A jégmezők a legszélsőségesebb helyeken jelenleg évente tizenkét méterrel zsugorodnak. Az...
nov. 6
9:45
Csontokkal teli sámánsírra akadtak Izraelben (Infostart)
Egyedülálló sámánsírra bukkantak az izraeli régészek. A sírban volt mindenféle csont, és tíz kővel volt letakarva. De vajon miért?
nov. 6
10:39
Hamarosan elkészül a fiatalság forrása (Infostart)
Egy nemrég kifejlesztett gyógyszer reményt adhat az időseknek: a készítmény segít újjáépíteni a karok és a lábak izmait, és hatására egyes, a szervezet számára szükséges kémiai anyagok olyan mennyiségben termelődnek ezekben a végtagokban, mint az egészséges fiatal felnőttek szervezetében. Azaz: a kutatók megtalálták a fiatalság elixírjét.
nov. 6
11:12
Úgy tűnik vége van a Yahoo! szappanoperának. Vagy csak ezután jön a lényeg? (Startlap)
Régóta lehetett arról olvasni, hogy a Google és a Yahoo! megállapodott, hogy reklámszövetségre lépnek. Úgy tűnik, hogy ez megdőlni látszik, ugyanis a Google tegnap bejelentette, hogy eláll a Yahoo! mellől. A Yahoo! így, hát hogy is mondjam, hogy szalonképes legyen, kellemetlen helyzetbe került.
nov. 6
13:42
Full HD ölben (Startlap)
Év elején nagyobb tétben fogadtunk volna arra, hogy az idén a netbook, mint képződmény finomhangolása – aztán meg az összes gyártónál hegesztési pontig megegyező belsőt rejtő pici-pécék kreatív becsomagolása – minden innovációt kifacsar a hordozható számítógépeket gyártókból. Nem így lett.
nov. 6
17:24
Youtube: teljes mozifilmek decembertől ingyen (Startlap)
A hollywood-i stúdiók egyike bejelentette, hogy decembertől a Youtube-n egész estés mozifilmeket lehet megtekinteni teljesen ingyen.
nov. 6
22:03
Nem lesz szükség többé zenészekre? Hallgassa meg a fuvolázó robotot! (Infostart)
Hamarosan talány robotok fognak nekünk játszani, ha koncertre megyünk. Most mutattak be ugyanis egy olyan robotot, amely fuvolázik, együtt tud működni más zenészekkel, és még a közönséggel is tartja a kapcsolatot. Akár még tanár bácsi is lehet belőle.

2008. november 7. péntek

nov. 7
6:45
Genetikai kockázatok tárházát fedezték fel a csontvelőrákkal kapcsolatban (Infostart)
Mérföldkőnek minősítették azt a kutatást, amely a leukémia genetikai okait vizsgálta. A tudósok egy beteg teljes DNS-ét feltérképezték, és több új, eddig ismeretlen mutáns génre bukkantak. A felfedezés akár új kezelési technikák kifejlesztéséhez is vezethet.
nov. 7
8:42
Rekordpusztulás a dzsungelben (Startlap)
Kihalás fenyegeti az Indonéziában élő főemlősök 84 százalékát, s komoly a veszélye, hogy egyes fajok örökre kipusztulnak - közölte az ország környezetvédelmi minisztere. Rachmat Witolear szerint a fajok eltűnése kárt okoz a természet...
nov. 7
8:51
A kihalt és a feltámadt állatfajok nyomában (Infostart)
Az ENSZ becslései szerint rengeteg faj még azelőtt eltűnik a Föld színéről, hogy egyáltalán megismernénk. De mi alapján állapítják meg a tudósok, hogy kihalt egy állatfaj?
nov. 7
9:09
Minden második áldozatát elpusztítja a TBC legveszélyesebb típusa (Infostart)
Szinte semmi nem használ azoknak a TBC-s betegeken, akik a kór egy különösen ellenálló fajtájában szenvednek. A pácienseket egy különleges hatóanyag-kombinációval kezelik, az emberek felét mégsem tudják megmenteni.
nov. 7
11:36
Vért adhatnak a kutyák (Startlap)
A cseh kutyák és macskák véradásokon vehetnek részt az állatsebészeteken, így segíthetnek megmenteni más háziállatok életét - írja a Mladá fronta Dnes című cseh napilap. Ahhoz, hogy regisztrált véradók lehessenek, a kutyáknak...
nov. 7
21:24
Tíz éven belül megszűnhet a donorhiány (Infostart)
Egy évtizeden belül valóra válhat Lord Robert Winston álma, megszűnhet a donorhiány. A brit orvosprofesszor olyan genetikailag módosított sertések előállításán dolgozik, amelyek szerveit nem löki ki az emberi szervezet.

2008. november 8. szombat

nov. 8
9:42
Inzulinadagoló chip: elfelejthetik az injekciót a cukorbetegek (Infostart)
Akár már egy-két év múlva meg lehet vásárolni azt a szervezetbe ültethető inzulinadagoló chipet, ami vércukrot mér és automatikusan pótolja a cukorbeteg számára az inzulint - tájékoztatta az InfoRádiót Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az MTA Számítástechnikai Kutatóintézetének professzora. A találmányt az orvosi egyetemmel együttműködve tesztelik a Pázmány Információs Technológiai…

Keresés