2008. augusztus 1. péntek

aug. 1
6:12
Sikerült életben tartani a mélytengeri halakat a vízfelszínen is (Infostart)
A vízfelszín alatt 2300 méter mélyen élő halakat sikerült a felszínen is életben tartania egy kutatócsoportnak. A mélytengeri állatok a megszokott nyomás hiányában, a számukra természetesnél húsz fokkal melegebb felszíni vizeken amúgy gyorsan elvesztik egyensúlyukat és elpusztulnak.
aug. 1
7:42
Esély a szülés utáni depresszió kezelésére (Infostart)
Amerikai kutatók állítják: egyre közelebb vannak ahhoz, hogy megfejtsék, egyes anyák miért szenvednek szülés utáni depresszióban.
aug. 1
12:12
NASA-teszt: három hónapig az ágyban (Infostart)
Az amerikai űrhivatal új vizsgálatában a tesztalanyoknak 3 hónapot kell ágyban tölteniük, és még pénzt is kapnak ezért.

2008. augusztus 2. szombat

aug. 2
8:12
Hamarosan oltással gyógyíthatják a népbetegségeket (Infostart)
A dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás elleni vakcinák már a következő évtizedben elérhetőek lesznek - állítják tudósok.
aug. 2
13:54
Egy kevés alkohol jót tesz a csontoknak (Infostart)
A mérsékelt alkoholfogyasztók ritkábban kerülnek combnyaktörés miatt kórházba, mint azok, akik vagy egyáltalán nem isznak, vagy túl gyakran néznek a pohár fenekére.
aug. 2
14:48
Egy év alatt a feje tetejére állhat az éghajlat (Infostart)
A jeges szelek irányának megváltozása miatt egyetlen év alatt drasztikusan lehűlt Nyugat-Európa éghajlata 12 679 évvel ezelőtt - állapították meg tudósok, akik egy németországi tó üledékét tanulmányozták.
aug. 2
18:06
Expedíció az óriáslények földjére (Infostart)
Több új fajt is felfedezett egy brit kutatócsoport a dél-amerikai Guyana dzsungelében, emellett több impozáns állatot is sikerült fimre venniük, például a nagy anakondát és az óriás tarantulát.
aug. 2
22:18
Ismét kutatnak Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után (Infostart)
Vasárnap újra kezdik a kutatást Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után, amelyek a mohácsi vész idején, menekülés közben kincsekkel megrakva a Dunakanyarban süllyedtek el - mondta a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat régésze.

2008. augusztus 3. vasárnap

aug. 3
9:06
Hétezer éves települést találtak Kubában (Infostart)
Hétezer éves őslakos települést találtak kubai régészek a szigetország nyugati részén fekvő Canimar Abajóban.
aug. 3
10:18
"Kihallgatja" a gazdáját az élősködő növény (Infostart)
Az élősködő aranka növény azon kívül, hogy elszívja a vizet és a tápanyagokat gazdanövénye elől, még be is avatkozik kommunikációs rendszerébe - állapították meg amerikai kutatók.
aug. 3
15:24
A kálium és a fokhagyma hatékony a magas vérnyomás ellen (Infostart)
A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentő szerepét hangsúlyozza.

2008. augusztus 4. hétfő

aug. 4
10:18
Az orángutánoknak is van házipatikájuk (Infostart)
A cambridge-i egyetem kutatóinak első ízben sikerült dokumentálniuk, hogy a vadon élő orángutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat. Helen Morrogh-Bernard és csapata a Borneó szigetén lévő Sabangau tőzeglápos erdőben figyelte meg, hogy az emberszabásúak olyan növényekkel dörzsölik be ízületeiket, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van.
aug. 4
20:12
Akupunktúrától nem születik a lombikbébi (Infostart)
A női termékenység növelésére Kínában évszázadok óta használt akupunktúrát manapság a lombikbébiprogramokban is alkalmazzák, de a gyermekre vágyókat ez bizonyíthatóan nem segíti. A lehangoló eredményeket a témával foglalkozó európai tudományos társaság kongresszusán ismertették.
aug. 4
20:30
"Nehéz megvédeni egy fajt, ha azt sem tudjuk, hogy létezik" (Infostart)
A világ eddig ismert legapróbb kígyófaját fedezték fel a Karibi-tengerben található Barbados szigetén. A kígyó nem mérgező, hangyák lárváin él, és majdnem akkora tojást rak, mint ő maga.
aug. 4
21:24
Több a hím, ha melegszik az idő (Infostart)
Az éghajlatváltozás miatt egyes halaknál több hím jön a világra, mint nőstény. Ezeknél a fajoknál a nemek aránya a vízhőmérséklettől függ. A hőmérséklet növekedésével több hím kel ki az ikrából, mint nőstény - írják a barcelonai Tengeri Tudományok Intézetének kutatói a PloS ONE című szaklapban.

2008. augusztus 5. kedd

aug. 5
6:27
Az élet kialakulását gátló anyagot találtak a Marson (Infostart)
A földi típusú élet kialakulását gátló vegyületet mutatott ki a Marson a Phoenix amerikai kutató laboratórium.
aug. 5
7:21
A nagy fehér cápa őse harapta a legerősebbet (Infostart)
A nagy fehér cápa másfél millió éve kihalt őse minden idők legveszélyesebb ragadozója; harapása a Tyrannosaurus rexénél is hatszor erősebb volt.
aug. 5
12:45
Kipusztulhat a főemlősök közel fele (Infostart)
Egy átfogó tanulmány szerint a főemlős fajok 48 százaléka kipusztulhat. Ázsiában a legdrámaibb a helyzet. A fajok eltűnésének okai az erdők irtása és a vadászat.
aug. 5
20:33
Néhány éven belül kihalhatnak az afrikai elefántok (Infostart)
Kutatók szerint a legnagyobb afrikaielefánt-populációk eltűnhetnek 2020-ra, ha nem fog össze a világ a megmentésük érdekében.
aug. 5
21:09
A zsíros hal segít megelőzni a memóriavesztést (Infostart)
A tonhal és más zsíros halak fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát, valamint segít a memóriavesztés megelőzésében is - közölték finn kutatók.

2008. augusztus 6. szerda

aug. 6
7:57
Mi a kapcsolat Victoria Beckham és Karl Marx között? (Infostart)
Karl Marx egyik elvtársának a leszármazottja a volt Spice Girls-tag, Victoria Beckham. A Carl Heinrich Pfaender és a híresség közti kapcsolatot egy német történész fedte fel.
aug. 6
9:45
Ösztrogénnel kell kezelni a skizofrén nőket? (Infostart)
Kevesebbet szenvednek a skizofrén vagy egyéb mentálisan beteg nők a tünetektől, ha ösztrogénnel kezelik őket. A melbourne-i kutatás eredményét üdvözölte a szakma, de úgy látják, ez csak az első lépés volt, további vizsgálatokra van szükség.
aug. 6
21:09
A csodazöldség újabb jótékony hatása (Infostart)
A brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat - derül ki egy kutatásból.
aug. 6
21:27
A szexért megtévesztésre is hajlandóak a halak (Infostart)
A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexről van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nőstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Amint a riválisok "bekapják a csalit", a hal olyan nőstényt keres, amelyik a legtöbb utóddal kecsegtet.

2008. augusztus 7. csütörtök

aug. 7
9:09
A kukacok a kutatók utolsó reményei a gyilkos kór elleni harcban (Infostart)
Brit kutatók azt remélik, hogy nyüvek segítségével sikerül olyan antibiotikumot kifejleszteni, amellyel sikeresen vehetik fel a harcot a rezisztens szuperbaktériumok ellen.
aug. 7
9:27
Egy tabletta szeretkezés előtt megakadályozza a HIV-fertőzést (Infostart)
Olyan gyógyszer kidolgozásán dolgoznak kutatók, amely - ha szeretkezés előtt beveszi valaki - megakadályozza a HIV-fertőzést. Azt remélik, hogy a betegség kezelésére használt szereket hasznosítani lehet a védekezésben is. Az AIDS-járvány csak tavaly kétmillió ember életét követelte világszerte.
aug. 7
9:45
Ki nyerné az ember-ősember olimpiát? (Infostart)
A jelenkor olimpiai versenyzőit segítik ugyan a sportitalok és a gondosan, tudományos alapossággal kimunkált edzéstervek, mégis alulmaradnának, ha tornában vagy birkózásban kellene összemérniük az erejüket az ősemberekkel.
aug. 7
10:03
Piszkos anyagiak: kokain borítja a bankjegyeket (Infostart)
A bankjegyeken nem kevés kokainmaradvány van, függetlenül attól, hogy a papírpénz közvetlen kapcsolatba került-e a droggal, vagy sem - derült ki egy spanyol kutatásból.
aug. 7
19:39
Életveszélyes a gyors időjárás-változás (Infostart)
Az enyhe tél is rontja a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotát - ausztrál kutatók vizsgálati eredményeit az európai szakfolyóirat legújabb száma közölte.
aug. 7
20:15
Egy lépéssel közelebb a Terminátor megépítéséhez (Infostart)
Az emberi anatómia inspirálta a világ első hajlított, elektronikus "szemkameráját", amelyet amerikai kutatók hoztak létre és írtak le a Nature tudományos lapban.
aug. 7
20:51
Az alkoholtartalmú sör több jótékony hatással bír (Infostart)
A sör egészséges lehet, főleg a dohányos férfiak számára, akiknél gyakori a súlyos B-vitamin-hiány - adta hírül a Die Welt című német lap bostoni kutatókra hivatkozva.
aug. 7
21:09
Már 9 ezer éve iszunk tejet (Infostart)
Anatóliában élő népcsoportok fogyasztották a legrégebben a tejet, mintegy kilencezer évvel ezelőtt - fedezték fel a Bristoli Egyetem biokémikusai.
aug. 7
21:27
Betonnal tisztítják meg a levegőt (Infostart)
A hollandiai Hengelo városában épül az első út, melyet úgynevezett légtisztító betonnal burkolnak. A kísérlet áttörést jelenthet a növekvő környezetszennyezés elleni küzdelemben - vélik a technológiát kifejlesztő kutatók.
aug. 7
21:45
Génpókert játszik a Szputnyik-vírus (Infostart)
A vírusok is kaphatnak vírusos fertőzést, aminek hatására megváltozik a genetikai felépítésük - közölték francia kutatók a Nature című tudományos folyóirat eheti számában. A felfedezés megmagyarázhatja, mitől alakulnak át oly gyorsan a vírusok.
aug. 7
21:47
Mégiscsak hatékony a rák ellen a C-vitamin (Infostart)
A C-vitamin-injekciók lassíthatják a rákos daganat növekedését - állítják amerikai kutatók.
aug. 7
22:03
Megszabadulhatnak a gyógyszertől a szervátültetésen átesett betegek (Infostart)
Úgy tűnik, hamarosan nem kell majd kilökődásgátló gyógyszereket szedniük a szervátületésen átesett betegeknek. Egy újonnan kifejlesztett eljárás segítségével ugyanis olyan sejtekkel kezelik őket, amelyek szükségtelenné teszik az immunrendszert gyengítő, számos mellékhatással járó szereket.

2008. augusztus 8. péntek

aug. 8
6:27
A grúz erők betörtek Chinvaliba (Infostart)
A grúz erők betörtek péntek reggel a dél-oszét szakadár fővárosba, Chinvaliba azt követően, hogy egész éjszaka a szeparatista erőket támadták. Oroszország kérésére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának a rendkívüli ülését.
aug. 8
11:15
"A rákbetegek számára igazán csak a műtét adhat reményt a gyógyulásra" (Infostart)
A rákgyógyszerek kutatására fordított összeget az új műtéti eljárások kifejlesztésére kellene fordítani, így ugyanis sokkal több ember életét lehetne megmenteni - állítja a brit sebészek szövetségének elnöke, aki szerint a betegség leghatékonyabb kezelése a műtét.
aug. 8
12:45
Szeptemberben indul az európai szupergyorsító (Infostart)
A világ legnagyobb energiájú és leghosszabb részecskegyorsítója, amely a világegyetem titkait hivatott felfedni, szeptember 10-én kezdi meg működését - jelentették be a részecskefizikai kutatások európai szervezeténél, a CERN-nél.
aug. 8
12:47
Hamarosan kimutatható lesz a korai szívhalálra való hajlam (Infostart)
A veszprémi Pannon Egyetem kutatói olyan készüléken dolgoznak, amely alkalmas a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására. Ehhez hasonló, a hagyományos EKG-nál sokkal mélyebb szívműködési hibákat kimutató orvosi berendezés még nincs, de Kozmann György szerint két-három éven belül már dolgozhatnak vele az orvosok.
aug. 8
13:03
Nemcsak az öregedést, az izzadást is gátolja a botox (Infostart)
Ha valaki ül Ön mellett a buszon, de a legnagyobb forróságban sem izzad, ne csodálkozzon: lehet, hogy az illető botox injekciót kapott a hónaljába. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb az új kezelés.
aug. 8
20:51
A tacskó genetikai mutációja lehet a kulcs a vakság megértéséhez (Infostart)
A tacskók genetikai mutációja segíthet a kutatóknak abban, hogy feltérképezzék az öröklött emberi vakság gyökereit. E kutyafajta ugyanis szintén hajlamos a disztrófiára, amelyet a retina sejtjeinek gyors sorvadása okoz.
aug. 8
21:09
Tízféle genetikai rendellenességre hoztak létre őssejteket (Infostart)
Őssejtek egész tárát hozták létre amerikai kutatók; ezekkel laboratóriumi körülmények között vizsgálhatják a betegségek kialakulását, felgyorsítva az orvosi kutatásokat.

2008. augusztus 9. szombat

aug. 9
12:09
A krumpli is lehet mérgező (Infostart)
A zöld részeket fogyasztás előtt feltétlen el kell távolítani a burgonyából, mert mérgező anyagokat tartalmaznak - állapították meg a brit Readingi Egyetem kutatói.
aug. 9
16:03
"Víznek víz, de nem olyan, mint amilyet megszoktunk" (Infostart)
Az Atlanti-óceán közepén, az Egyenlítőtől délre német geológusok felfedezték az eddigi legmelegebb folyékony vizet a Földön: az óceán közepén húzódó hegyháton háromezer méteres mélységben két hidrotermális forrás, úgynevezett fekete füstölő 464 Celsius-fokos vizet bocsát ki.
aug. 9
16:57
Tablettába csomagolták a bor jótékony hatásait (Infostart)
Öt éven belül kapható lesz az a gyógyszer, amely segít megelőzni a rákot, a szívbetegséget és az Alzheimer-kórt, valamint visszafordítja a cukorbetegség előrehaladását. Az állatokon sikeresen tesztelt hatóanyag hasonló ahhoz a reszveratrolhoz, amely a vörösborszőlők héjában is előfordul.
aug. 9
21:09
Egyen kengurut, és megmentheti a Földet! (Infostart)
Marhahús helyett kenguruhúst kellene fogyasztani, ugyanis ezáltal csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását - figyelmeztet egy ausztrál tudós.

2008. augusztus 10. vasárnap

aug. 10
8:15
Az első slukk életre szóló élménye (Infostart)
Sokaknál már az első cigaretta, az első slukk tartós függőséghez vezet, mert olyan gént hordoznak, amely különösen érzékennyé teszi őket a nikotinra - állapították meg amerikai kutatók.
aug. 10
9:09
Teherbe esne? Felejtse el a pirulákat! (Infostart)
Egy angol tanulmány szerint nincs nagyobb esélye teherbe esni annak az ismeretlen okból megtermékenyülési nehézségekkel küzdő nőnek, aki gyógyszeres kezeléseknek veti alá magát, mint aki nem teszi meg ugyanezt.
aug. 10
10:03
Még mindig csak találgatják a teknősök rejtélyét (Infostart)
Miért van valakinek mélytengeri búvárfelszerelése, ha a legtöbbször csak a felszínen lubickol? A tengeri teknősök ugyanis pont ezt csinálják: rengeteg időt töltenek a vízfelszínen, és csupán a merülések fél százalékában úsznak mélyebbre háromszáz méternél, holott akár ezer méterre is a felszín alá mehetnének.

Keresés