2008. augusztus 1. péntek

aug. 1
0:12
Heuréka! Van víz a Marson…akkor élet is? (Startlap)
Van víz a Marson – jelentette be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerült tapasztalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét.
aug. 1
6:12
Sikerült életben tartani a mélytengeri halakat a vízfelszínen is (Infostart)
A vízfelszín alatt 2300 méter mélyen élő halakat sikerült a felszínen is életben tartania egy kutatócsoportnak. A mélytengeri állatok a megszokott nyomás hiányában, a számukra természetesnél húsz fokkal melegebb felszíni vizeken amúgy gyorsan elvesztik egyensúlyukat és elpusztulnak.
aug. 1
7:42
Esély a szülés utáni depresszió kezelésére (Infostart)
Amerikai kutatók állítják: egyre közelebb vannak ahhoz, hogy megfejtsék, egyes anyák miért szenvednek szülés utáni depresszióban.
aug. 1
12:12
NASA-teszt: három hónapig az ágyban (Infostart)
Az amerikai űrhivatal új vizsgálatában a tesztalanyoknak 3 hónapot kell ágyban tölteniük, és még pénzt is kapnak ezért.
aug. 1
19:45
Amikor a Hold eltakarja a Napot (Startlap)
Távcsövekkel, speciális szemüvegekkel kémlelte az eget több millió ember pénteken. A teljes napfogyatkozás Kanada északi részén kezdődött, majd Grönland, Szibéria, Mongólia és Kína felett is megfigyelhető volt a természeti jelenség. Itthon is nyomon lehetett követni a napkorong elsötétülését, igaz ennek mértéke csak 15-23 százalék volt. Magyarországon 73 évet kell várni a teljes napfogyatkozásra.

2008. augusztus 2. szombat

aug. 2
8:12
Hamarosan oltással gyógyíthatják a népbetegségeket (Infostart)
A dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás elleni vakcinák már a következő évtizedben elérhetőek lesznek - állítják tudósok.
aug. 2
13:54
Egy kevés alkohol jót tesz a csontoknak (Infostart)
A mérsékelt alkoholfogyasztók ritkábban kerülnek combnyaktörés miatt kórházba, mint azok, akik vagy egyáltalán nem isznak, vagy túl gyakran néznek a pohár fenekére.
aug. 2
14:48
Egy év alatt a feje tetejére állhat az éghajlat (Infostart)
A jeges szelek irányának megváltozása miatt egyetlen év alatt drasztikusan lehűlt Nyugat-Európa éghajlata 12 679 évvel ezelőtt - állapították meg tudósok, akik egy németországi tó üledékét tanulmányozták.
aug. 2
14:57
Van víz a Marson…akkor élet is? (Startlap)
Van víz a Marson – jelentette be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerült tapasztalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét.
aug. 2
18:06
Expedíció az óriáslények földjére (Infostart)
Több új fajt is felfedezett egy brit kutatócsoport a dél-amerikai Guyana dzsungelében, emellett több impozáns állatot is sikerült fimre venniük, például a nagy anakondát és az óriás tarantulát.
aug. 2
22:18
Ismét kutatnak Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után (Infostart)
Vasárnap újra kezdik a kutatást Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után, amelyek a mohácsi vész idején, menekülés közben kincsekkel megrakva a Dunakanyarban süllyedtek el - mondta a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat régésze.

2008. augusztus 3. vasárnap

aug. 3
9:06
Hétezer éves települést találtak Kubában (Infostart)
Hétezer éves őslakos települést találtak kubai régészek a szigetország nyugati részén fekvő Canimar Abajóban.
aug. 3
10:18
"Kihallgatja" a gazdáját az élősködő növény (Infostart)
Az élősködő aranka növény azon kívül, hogy elszívja a vizet és a tápanyagokat gazdanövénye elől, még be is avatkozik kommunikációs rendszerébe - állapították meg amerikai kutatók.
aug. 3
12:18
Furcsa harcsafajt találtak (Startlap)
Új fajokat fedeztek fel brit kutatók Dél-Amerikában. A legfurcsább egy parazita harcsafaj.
aug. 3
15:24
A kálium és a fokhagyma hatékony a magas vérnyomás ellen (Infostart)
A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentő szerepét hangsúlyozza.

2008. augusztus 4. hétfő

aug. 4
10:18
Az orángutánoknak is van házipatikájuk (Infostart)
A cambridge-i egyetem kutatóinak első ízben sikerült dokumentálniuk, hogy a vadon élő orángutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat. Helen Morrogh-Bernard és csapata a Borneó szigetén lévő Sabangau tőzeglápos erdőben figyelte meg, hogy az emberszabásúak olyan növényekkel dörzsölik be ízületeiket, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van.
aug. 4
20:12
Akupunktúrától nem születik a lombikbébi (Infostart)
A női termékenység növelésére Kínában évszázadok óta használt akupunktúrát manapság a lombikbébiprogramokban is alkalmazzák, de a gyermekre vágyókat ez bizonyíthatóan nem segíti. A lehangoló eredményeket a témával foglalkozó európai tudományos társaság kongresszusán ismertették.
aug. 4
20:30
"Nehéz megvédeni egy fajt, ha azt sem tudjuk, hogy létezik" (Infostart)
A világ eddig ismert legapróbb kígyófaját fedezték fel a Karibi-tengerben található Barbados szigetén. A kígyó nem mérgező, hangyák lárváin él, és majdnem akkora tojást rak, mint ő maga.
aug. 4
21:24
Több a hím, ha melegszik az idő (Infostart)
Az éghajlatváltozás miatt egyes halaknál több hím jön a világra, mint nőstény. Ezeknél a fajoknál a nemek aránya a vízhőmérséklettől függ. A hőmérséklet növekedésével több hím kel ki az ikrából, mint nőstény - írják a barcelonai Tengeri Tudományok Intézetének kutatói a PloS ONE című szaklapban.

2008. augusztus 5. kedd

aug. 5
6:27
Az élet kialakulását gátló anyagot találtak a Marson (Infostart)
A földi típusú élet kialakulását gátló vegyületet mutatott ki a Marson a Phoenix amerikai kutató laboratórium.
aug. 5
7:21
A nagy fehér cápa őse harapta a legerősebbet (Infostart)
A nagy fehér cápa másfél millió éve kihalt őse minden idők legveszélyesebb ragadozója; harapása a Tyrannosaurus rexénél is hatszor erősebb volt.
aug. 5
8:39
Kihalhatnak az elefántok (Startlap)
A következő tíz évben eltűnhetnek a legnagyobb afrikai elefánt-populációk, ha a világ nem fog össze megmentésükért - olvasható egy tanulmányban.
aug. 5
12:45
Kipusztulhat a főemlősök közel fele (Infostart)
Egy átfogó tanulmány szerint a főemlős fajok 48 százaléka kipusztulhat. Ázsiában a legdrámaibb a helyzet. A fajok eltűnésének okai az erdők irtása és a vadászat.
aug. 5
20:33
Néhány éven belül kihalhatnak az afrikai elefántok (Infostart)
Kutatók szerint a legnagyobb afrikaielefánt-populációk eltűnhetnek 2020-ra, ha nem fog össze a világ a megmentésük érdekében.
aug. 5
21:09
A zsíros hal segít megelőzni a memóriavesztést (Infostart)
A tonhal és más zsíros halak fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát, valamint segít a memóriavesztés megelőzésében is - közölték finn kutatók.

2008. augusztus 6. szerda

aug. 6
7:57
Mi a kapcsolat Victoria Beckham és Karl Marx között? (Infostart)
Karl Marx egyik elvtársának a leszármazottja a volt Spice Girls-tag, Victoria Beckham. A Carl Heinrich Pfaender és a híresség közti kapcsolatot egy német történész fedte fel.
aug. 6
9:45
Ösztrogénnel kell kezelni a skizofrén nőket? (Infostart)
Kevesebbet szenvednek a skizofrén vagy egyéb mentálisan beteg nők a tünetektől, ha ösztrogénnel kezelik őket. A melbourne-i kutatás eredményét üdvözölte a szakma, de úgy látják, ez csak az első lépés volt, további vizsgálatokra van szükség.
aug. 6
21:09
A csodazöldség újabb jótékony hatása (Infostart)
A brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat - derül ki egy kutatásból.
aug. 6
21:27
A szexért megtévesztésre is hajlandóak a halak (Infostart)
A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexről van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nőstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Amint a riválisok "bekapják a csalit", a hal olyan nőstényt keres, amelyik a legtöbb utóddal kecsegtet.

2008. augusztus 7. csütörtök

aug. 7
9:09
A kukacok a kutatók utolsó reményei a gyilkos kór elleni harcban (Infostart)
Brit kutatók azt remélik, hogy nyüvek segítségével sikerül olyan antibiotikumot kifejleszteni, amellyel sikeresen vehetik fel a harcot a rezisztens szuperbaktériumok ellen.
aug. 7
9:18
A Siemens a mobil után a pc-t is dobná (Startlap)
Miután 2005-ben a Siemens eladta a BenQ-nak mobiltelefongyárait és 160 év után elhagyta a távközlési szektort, a számítógépgyártók piacáról is kiszállna. Kilenc év után megszűnhet a Fujitsu-Siemens. A japánoknak ez ellen nincs sok kifogásuk.
aug. 7
9:27
Egy tabletta szeretkezés előtt megakadályozza a HIV-fertőzést (Infostart)
Olyan gyógyszer kidolgozásán dolgoznak kutatók, amely - ha szeretkezés előtt beveszi valaki - megakadályozza a HIV-fertőzést. Azt remélik, hogy a betegség kezelésére használt szereket hasznosítani lehet a védekezésben is. Az AIDS-járvány csak tavaly kétmillió ember életét követelte világszerte.
aug. 7
9:45
Ki nyerné az ember-ősember olimpiát? (Infostart)
A jelenkor olimpiai versenyzőit segítik ugyan a sportitalok és a gondosan, tudományos alapossággal kimunkált edzéstervek, mégis alulmaradnának, ha tornában vagy birkózásban kellene összemérniük az erejüket az ősemberekkel.
aug. 7
10:03
Piszkos anyagiak: kokain borítja a bankjegyeket (Infostart)
A bankjegyeken nem kevés kokainmaradvány van, függetlenül attól, hogy a papírpénz közvetlen kapcsolatba került-e a droggal, vagy sem - derült ki egy spanyol kutatásból.
aug. 7
19:03
Kézből etetik az árva minimajmot – képek (Startlap)
A Jászberényi Állatkert árván maradt mókusmajmát még cumisüvegből kell etetni.
aug. 7
19:39
Életveszélyes a gyors időjárás-változás (Infostart)
Az enyhe tél is rontja a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotát - ausztrál kutatók vizsgálati eredményeit az európai szakfolyóirat legújabb száma közölte.
aug. 7
20:15
Egy lépéssel közelebb a Terminátor megépítéséhez (Infostart)
Az emberi anatómia inspirálta a világ első hajlított, elektronikus "szemkameráját", amelyet amerikai kutatók hoztak létre és írtak le a Nature tudományos lapban.
aug. 7
20:51
Az alkoholtartalmú sör több jótékony hatással bír (Infostart)
A sör egészséges lehet, főleg a dohányos férfiak számára, akiknél gyakori a súlyos B-vitamin-hiány - adta hírül a Die Welt című német lap bostoni kutatókra hivatkozva.
aug. 7
21:09
Már 9 ezer éve iszunk tejet (Infostart)
Anatóliában élő népcsoportok fogyasztották a legrégebben a tejet, mintegy kilencezer évvel ezelőtt - fedezték fel a Bristoli Egyetem biokémikusai.
aug. 7
21:27
Betonnal tisztítják meg a levegőt (Infostart)
A hollandiai Hengelo városában épül az első út, melyet úgynevezett légtisztító betonnal burkolnak. A kísérlet áttörést jelenthet a növekvő környezetszennyezés elleni küzdelemben - vélik a technológiát kifejlesztő kutatók.
aug. 7
21:45
Génpókert játszik a Szputnyik-vírus (Infostart)
A vírusok is kaphatnak vírusos fertőzést, aminek hatására megváltozik a genetikai felépítésük - közölték francia kutatók a Nature című tudományos folyóirat eheti számában. A felfedezés megmagyarázhatja, mitől alakulnak át oly gyorsan a vírusok.
aug. 7
21:47
Mégiscsak hatékony a rák ellen a C-vitamin (Infostart)
A C-vitamin-injekciók lassíthatják a rákos daganat növekedését - állítják amerikai kutatók.
aug. 7
22:03
Megszabadulhatnak a gyógyszertől a szervátültetésen átesett betegek (Infostart)
Úgy tűnik, hamarosan nem kell majd kilökődásgátló gyógyszereket szedniük a szervátületésen átesett betegeknek. Egy újonnan kifejlesztett eljárás segítségével ugyanis olyan sejtekkel kezelik őket, amelyek szükségtelenné teszik az immunrendszert gyengítő, számos mellékhatással járó szereket.

2008. augusztus 8. péntek

aug. 8
6:27
A grúz erők betörtek Chinvaliba (Infostart)
A grúz erők betörtek péntek reggel a dél-oszét szakadár fővárosba, Chinvaliba azt követően, hogy egész éjszaka a szeparatista erőket támadták. Oroszország kérésére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának a rendkívüli ülését.
aug. 8
11:15
"A rákbetegek számára igazán csak a műtét adhat reményt a gyógyulásra" (Infostart)
A rákgyógyszerek kutatására fordított összeget az új műtéti eljárások kifejlesztésére kellene fordítani, így ugyanis sokkal több ember életét lehetne megmenteni - állítja a brit sebészek szövetségének elnöke, aki szerint a betegség leghatékonyabb kezelése a műtét.
aug. 8
12:45
Szeptemberben indul az európai szupergyorsító (Infostart)
A világ legnagyobb energiájú és leghosszabb részecskegyorsítója, amely a világegyetem titkait hivatott felfedni, szeptember 10-én kezdi meg működését - jelentették be a részecskefizikai kutatások európai szervezeténél, a CERN-nél.
aug. 8
12:47
Hamarosan kimutatható lesz a korai szívhalálra való hajlam (Infostart)
A veszprémi Pannon Egyetem kutatói olyan készüléken dolgoznak, amely alkalmas a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására. Ehhez hasonló, a hagyományos EKG-nál sokkal mélyebb szívműködési hibákat kimutató orvosi berendezés még nincs, de Kozmann György szerint két-három éven belül már dolgozhatnak vele az orvosok.
aug. 8
13:03
Nemcsak az öregedést, az izzadást is gátolja a botox (Infostart)
Ha valaki ül Ön mellett a buszon, de a legnagyobb forróságban sem izzad, ne csodálkozzon: lehet, hogy az illető botox injekciót kapott a hónaljába. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb az új kezelés.
aug. 8
18:18
Új szabvány a digitális fotózásban Jó (Startlap)
Nyílt szabványt vezetett be két japán digi-fényképező gyártója, ettől remélik, hogy a tükörreflexes masinák az eddigieknél erősebb pozícót harcolnak ki maguknak a piacon. A vásárlóknak eddig nem nagyon jött be a kompakt gépekhez képest nagyobb méretű és robosztusabb formavilág.
aug. 8
18:24
Új szabvány a digitális fotózásban (Startlap)
Nyílt szabványt vezetett be két japán digi-fényképező gyártója, ettől remélik, hogy a tükörreflexes masinák az eddigieknél erősebb pozícót harcolnak ki maguknak a piacon. A vásárlóknak eddig nem nagyon jött be a kompakt gépekhez képest nagyobb méretű és robosztusabb formavilág.

Keresés