2008. április 1. kedd

ápr. 1
5:49
Halálos veszélyt jelent a szomorú évforduló (Infostart)
A szeretett szülő halála tragikus esemény, de egy év múlva, a haláleset évfordulóján a gyászoló családtagok szívrohamának az esélye is megnő. Az Amerikai Kardiológus Kollégium idei kongresszusának első napján ismertette ezt a drámai adatot a venezuelai Juan Marqués és munkacsoportja.
ápr. 1
6:11
A böjtölés óvja az egészséges sejteket a kemoterápia káros hatásától (Infostart)
Egerek kétnapos koplaltatásával sikerült elérni egészséges sejtjeik védelmét a kemoterápia káros hatásaival szemben. A felfedezésnek nagy jelentősége lehet a daganatos betegségek kezelésében.
ápr. 1
8:43
"A mobil veszélyesebb, mint a dohányzás" (Infostart)
A mobiltelefon valószínűleg több ember életét követeli, mint a cigaretta és az azbeszt - állítja egy neves rákkutató, aki szerint az embereknek a lehető legkevesebbet kellene használniuk a mobilt, a kormányoknak és a gyártóknak pedig "azonnali lépéseket" kell tenniük a sugárzás csökkentésére.
ápr. 1
9:21
A mozgás is segít a cukorbetegeknek (Infostart)
A hagyományos kínai harcművészet, a tajcsi gyakorlataival csökkenthető a vércukor szintje a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél - állapították meg a kutatók.
ápr. 1
17:35
Rekorder arany kincset találtak a régészek (Infostart)
Peru déli részén egy négyezer éves nyakékre bukkantak a Titicaca-tó közelében, egy temetkezési helyen; a lelet az eddigi legrégebbi arany ékszer, amit Amerika területén találtak.

2008. április 2. szerda

ápr. 2
5:02
Legkorábbi stádiumában is felfedezhető a rák az új berendezéssel (Infostart)
Egyesült államokbeli kutatók egy olyan diagnosztikai berendezés kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a jelenlegiekhez képest ezerszer precízebben képes megmutatni a daganatok és egyéb szövetek részleteit.
ápr. 2
5:34
Az anyósok miatt alakulhatott ki a klimax (Infostart)
Az anyósok és a menyük közötti rivalizálás vezetett a női menopausa kialakulásához - állapították meg brit kutatók.
ápr. 2
8:04
Tudományos áttörés a "borzalmas kísérletben" (Infostart)
Brit tudósok első alkalommal hoztak létre részben emberi, részben állati hibrid embriókat - jelentette a BBC. A kísérlet részét képezi egy átfogó gyógyászati kutatásnak. Az ellenmondást kiváltó felfedezést nem sokkal azelőtt jelentették be, hogy a brit parlament vitát kezd az embriókutatás jövőjéről.
ápr. 2
17:21
Mégis megmenthető a tasmán ördög a kihalástól? (Infostart)
Egy egész faj túlélése múlhat Cedricen; a tavaly befogott tasmán ördög ugyanis ez egyetlen, amely immunis azzal a titokzatos rákbetegséggel szemben, amely miatt a faj a kihalás szélére került.
ápr. 2
20:31
Ilyet még nem látott: repülnek a pingvinek (Infostart)
Repülő pingvineket kapott lencsevégre egy természetfilmet készítő stáb. A különleges felvételeket a BBC forgatócsoportja rögzítette.
ápr. 2
22:03
Minden harmadik ember paranoiás? (Infostart)
Brit kutatók szerint a paranoia sokkal több emberre jellemző, mint ahogy azt eddig az orvosok gondolták. Egy virtuálisan szimulált utazás a londoni metrón megmutatta, hogy a tünetek minden harmadik embernél jelentkeznek.

2008. április 3. csütörtök

ápr. 3
5:00
Tehenet és embert kereszteztek a kutatók (Infostart)
Első ízben hoztak létre részben emberi, részben állati embriókat brit kutatók - írja a brit közszolgálati televízió hírportálja. A hibrid embriók eddig 3 napot éltek túl, de 14 nap után mindenképpen megsemmisítés a sorsuk. A vitákat kiváltó kutatási eredményt egy hónappal azelőtt jelentették be, hogy a brit parlament megkezdi vitáját a hasonló kutatások jövőjéről.
ápr. 3
7:40
HIV-gyógyszer növelheti az infarktus kialakulásának esélyét (Infostart)
Megduplázhatja a szívroham kialakulásának esélyét a HIV-vírus ellen kifejlesztett gyógyszer - állítják dán kutatók. A szer gyártója komolyan veszi az eredményeket.
ápr. 3
9:20
Elhízást okoz a túl sok vagy túl kevés alvás (Infostart)
A testsúly megőrzésének titka a jó alvás - derül ki egy kutatásból, amelynek eredménye szerint nagyobb eséllyel híznak el azok, akik kevesebbet vagy többet alszanak az ideális nyolc óránál.
ápr. 3
10:10
Nem a Nap okozza a globális felmelegedést? (Infostart)
Nem a Nap aktivitásának megváltozása okozza a globális felmelegedést - állítják a kutatók, akik cáfolták az ennek ellenkezőjéről szóló állításokat.
ápr. 3
11:50
A géneken múlik, milyen mértékben válik a dohányos nikotinfüggővé (Infostart)
Azonosítottak a kutatók egy olyan génvariációt, amely miatt megnő a tüdőrák veszélye a dohányosoknál és azoknál is, akik már leszoktak. Arra is utalnak bizonyítékok, hogy azok az emberek, akiknél megtalálható ez a módosulás, nagyobb mértékben válnak nikotinfüggővé és szenvedélyes dohányossá.
ápr. 3
17:35
Célba ért a Jules Verne (Infostart)
Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson a Jules Verne automatikus üzemmódban működő európai teherűrhajó. A Toulouse-i irányítóközpont beszámolója szerint a dokkolás rendben zajlott le.

2008. április 4. péntek

ápr. 4
10:55
Császáros újszülöttnek kevesebb az esélye a túlélésre (Infostart)
Újabb tudományos érv támasztja alá, hogy a lehető legszükségesebb esetben szabad csak császármetszést végezni. Egy átfogó amerikai vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy az ilyen módon világra segített babák két és félszer nagyobb eséllyel halnak meg egyhónapos koruk előtt, mint a természetes úton született csecsemők.
ápr. 4
12:39
Májusban döntenek az állat-emberi hibridekről (Infostart)
Három napig élt az a részben emberi, részben állati embrió, amelyet Angliában, a Newcastle-i Egyetemen, kísérleti célból állítottak emberi bőrsejtek DNS anyagának és egy tehén petesejtjének párosítása útján. A brit parlament májusban vitatja meg, engedélyezzenek-e ehhez hasonló kísérleteket.
ápr. 4
20:46
Újabb csatát nyertek a mikrobák (Infostart)
Több talajlakó baktériumtörzs a leghatékonyabbnak hitt antibiotikumokat is képes táplálékként felhasználni, jelentették be csütörtökön amerikai kutatók a megdöbbentő hírt. Ez azt jelzi, hogy a baktériumok és az ellenük kifejlesztett antibiotikumok közti háborúban a mikrobák nyertek meg egy újabb csatát.

2008. április 5. szombat

ápr. 5
8:01
Feledékennyé és szórakozottá tesz a szesz (Infostart)
A sok alkoholt fogyasztó fiataloknál szórakozottság és feledékenység léphet fel - állapította meg egy tanulmány.

2008. április 6. vasárnap

ápr. 6
8:49
Kevés értelme van a testsúly nyomon követésének (Infostart)
A megfelelő testtömegű embereket is veszélyeztetik a szív- és érrendszeri betegségek, különösen, ha magas a testzsírarányuk - hangzott el az amerikai kardiológiai társaság éves kongresszusán.
ápr. 6
19:30
Különleges módszerrel megelőzhető az infarktus (Infostart)
Különleges szívkatéterrel az infarktust előidéző alvadékot a szakorvosok eltávolíthatják, ha a panaszok kezdetétől a beteg rövid időn belül a megfelelően fölszerelt infarktus-őrzőszobába kerül. A most befejeződött chicagói nemzetközi szívgyógyász-kongresszus egyik legnagyobb figyelmet keltő előadása ismertette ezeket az új tudományos eredményeket.

2008. április 7. hétfő

ápr. 7
5:31
A jégkorszak előtti növényzet maradványaira bukkantak (Infostart)
Az Antarktisz közelében lévő ausztrál és új-zélandi szigeteken található óriás virágok valószínűleg annak a buja növényzetnek a maradványai, amely a csaknem két millió évvel ezelőtt beköszöntött utolsó jégkorszak előtt boríthatta a hatodik kontinenst.
ápr. 7
11:25
Áttörő eredmény a rákkutatásban (Infostart)
Hollandiában új típusú sugárterápiát fejlesztett ki a rákbetegségek kezelésére orvoskutatók egy csoportja, olyat, amely kevesebb mellékhatással jár.
ápr. 7
21:36
Az emberiség egészségét is fenyegeti a klímaváltozás (Infostart)
A klímaváltozásnak súlyos következményei lesznek az emberiség egészségére is, ha nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket - figyelmeztetett hétfőn, az egészség világnapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
ápr. 7
21:53
Van remény: évekig életben maradnak az átültetett agysejtek (Infostart)
A Parkinson-kórban szenvedő betegekbe ültetett agysejtek tíz vagy akár több évet is túlélnek, ám a transzplantátumok legalább egy része károsodott - közölte három kutatócsoport.

2008. április 8. kedd

ápr. 8
5:00
Az aligátorok menthetik meg az emberiséget? (Infostart)
Az aligátor lehet az emberiség megmentője, az állat vérében ugyanis elkülönítettek egy proteint, amelynek segítségével olyan újfajta antibiotikum fejleszthető ki, amely sikerrel veheti fel a harcot a multirezisztens kórokozókkal szemben, de hatásos lehet súlyos égési sérülések és fekélyek kezelésére is - számoltak be kutatók az American Chemical Society konferenciáján.
ápr. 8
5:34
Ritka mutációk tartják alacsonyan a vérnyomást (Infostart)
Százmillió ember lehet világszerte hordozója azoknak a génmutációknak, amelyek alacsonyan tartják vérnyomásukat, csökkentve ezáltal kockázatukat a szív- és vesebetegségekre, valamint a szélütésre - állítják amerikai kutatók.
ápr. 8
9:47
Meglepő felfedezés: nyelvfüggő a diszlexia (Infostart)
Más agyterületeket érint a diszlexia, ha egy gyerek angol vagy kínai nyelvű környezetben nő fel - állítják kínai kutatók. Az amerikai tudományos akadémia online folyóiratában megjelent tanulmány szerint e felfedezésből következik, hogy eltérő terápiát igényelnek a különböző anyanyelvű, olvasásban akadályozott tanulók.
ápr. 8
10:03
Bizonyíthatóan terjed emberről emberre a madárinfluenza (Infostart)
Ismét megkongatták a vészharangot a világméretű madárinfluenza-járványtól rettegők, ugyanis bebizonyosodott, hogy a vírus emberről emberre terjed. Egy 24 éves kínai férfi, aki decemberben meghalt madárinfluenzában, az apját fertőzte meg.
ápr. 8
14:55
Egy hölgy az űrben (Infostart)
Elstartolt a bajkonuri űrrepülőtérről a Szojuz TMA-12 orosz űrhajó kabinjában két orosz kozmonautával és Dél-Korea első űrturistájával, egy 29 éves nővel, Ji Szo Jeonnal.
ápr. 8
17:34
A hosszú élet titka: vigyázz a vesédre! (Infostart)
Az előrehaladott vesebetegség növeli a hirtelen halál kockázatát azoknál a nőknél, akiknek szívproblémájuk is van - közölte egy, a női hormonpótlással foglalkozó amerikai tanulmány

2008. április 9. szerda

ápr. 9
6:34
Agyi leépüléshez vezethet a depresszió (Infostart)
A depresszióval küzdő betegeknél nagyobb eséllyel jelentkezik az Alzheimer-kór - állapította meg két kutatás.
ápr. 9
6:50
Súlyos következményekkel jár az alváshiány (Infostart)
Elhízáshoz vezet, ha a csecsemők és a néhány éves gyermekek túl keveset alszanak vagy túl sokat néznek tévét - állapította meg egy amerikai kutatás.

2008. április 10. csütörtök

ápr. 10
9:31
Csökkenti a rák veszélyét a gyakori véradás (Infostart)
Nem kell aggódniuk a gyakori véradóknak az egészségükért, a véradás nekik is használ - állapították meg svéd kutatók.
ápr. 10
21:28
Megdőlt egy népszerű történelmi elmélet (Infostart)
Kriminológusok szerint valóban II. Miklós cár gyermekeinek maradványait találták meg tavaly nyáron a szverdlovszki területen.
ápr. 10
21:39
Az arcunkra van írva, mire vágyunk egy kapcsolatban (Infostart)
Könnyen megállapítható az ellenkező nem tagjairól, hogy hosszú távú kapcsolatot vagy egyéjszakás kalandot keresnek - állítják a kutatók, akik szerint mindez az emberek arcára van írva.

2008. április 11. péntek

ápr. 11
5:20
Szigetet növesztenek a japánok (Infostart)
Nagy erőkkel igyekeznek megmenteni egy süllyedő atollt a japánok. Ha nem járnak sikerrel, a felkelő nap országához tartozó tengeri területek nagysága jelentősen csökken.
ápr. 11
6:45
Egyedülálló állatfajt fedeztek fel (Infostart)
Tüdő nélkül lélegző békát találtak Indonéziában, Borneó szigetének egyik eldugott csücskében. A kutatók szerint a felfedezés segítségével megismerhető, mi működtette az evolúciót bizonyos fajok esetében.
ápr. 11
14:48
Fiatalabb őssejtekkel is kísérletezhetnek a német tudósok (Infostart)
Módosította a német törvényhozás az őssejt-kutatásra vonatkozó eddigi rendelkezéseket, így a jövőben a 2007 májusa előttről származó őssejtekkel is engedélyezik a gyógyászati célzatú kísérleteket. Korábban 2002 volt a határidő. A döntés újabb lépés az őssejttel folyó kutatások liberalizálása felé.
ápr. 11
20:01
Remény az asztmások számára (Infostart)
Amerikai kutatók egy új, az asztmával összefüggésbe hozható gént azonosítottak: a felfedezés segíthet a betegség diagnosztizálásában és gyógyításában is.
ápr. 11
21:01
Az éghajlatváltozás és az ember egyszerre túl sok volt a mamutoknak (Infostart)
A legújabb kutatások szerint főként az éghajlatváltozás okozta a gyapjas mamutok kihalását, de az emberek is hozzájárultak a faj eltűnéséhez.

2008. április 12. szombat

ápr. 12
8:00
Megvédi az új gyógyszer az egészséges sejteket a sugárzásról (Infostart)
Olyan gyógyszert fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely megvédheti a szervezetet a sugárkezelés okozta ártalmaktól. Így remény nyílik arra, hogy biztonságosabbá tehetik a rákbetegek gyógyítását.
ápr. 12
13:36
Meglepő áttörés a gyógyíthatatlan kór kezelésében (Infostart)
Egy amerikai kutatócsoport azt állítja, hogy egy gyógyszer újszerű alkalmazásával minden korábbinál jobb eredményt ért el az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében. Noha sok szakember óvatosságra int, a nyilvánosságra hozott videofelvételek meggyőzőnek tűnnek.
ápr. 12
19:03
Újabb bizonyíték Leonardo arab származása mellett (Infostart)
A legújabb kutatások szerint rabszolga volt Leonardo da Vinci anyja, ami alátámaszthatja a reneszánsz polihisztor arab származását.

2008. április 14. hétfő

ápr. 14
7:05
Kétlábú kígyó a krétakorból (Infostart)
Két lábbal állt a földön egy a késő krétakorból származó kígyó, amely két végtaggal rendelkezett. A 85 centiméter hosszúságú Eupodophis descouensi mintegy 92 millió évvel ezelőtt élt, megkövesedett maradványaira Libanonban, egy kettéhasadt mészkőben bukkantak.
ápr. 14
21:19
Tüdőrákra utalhat a szájból vett minta (Infostart)
A szájüreget bélelő sejtek károsodása együtt járhat a tüdő sejtjeiben lévő hasonló eltérésekkel, melyek végül tüdőrákhoz vezetnek a dohányzóknál - derítették ki amerikai kutatók. Reményeik szerint e felismerés lehetővé teszi majd a jelenlegi fájdalmas és veszélyes tüdőbiopszia helyett egy új szűrési mód alkalmazását, melynél egyszerűen a szájüreg áttörlésével nyernek sejteket a vizsgálathoz.

2008. április 15. kedd

ápr. 15
5:03
Minimális alkoholfogyasztás is növeli a rák veszélyét (Infostart)
Már napi egyetlen pohár bor is jelentősen növeli a nőknél a mellrák kialakulásának veszélyét - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik egy nagyszabású vizsgálat eredményeként jutottak erre a következtetésre.
ápr. 15
6:02
Napi egy tabletta, és vége a horkolásnak! (Infostart)
Már kipróbálás alatt van az a tabletta, amelynek rendszeres szedésével megszüntethető a horkolás - pontosabban az azt okozó az obstruktív alvási apnoe (OSA). Emiatt sokaknak alvás közben ki-kihagy a légzése, ettől horkol, reggel pedig még fáradtabban és kedvetlenebbül ébred, mint ahogyan este lefeküdt.

Keresés