2008. szeptember 1. hétfő

szept. 1
6:06
Gyorsabban öregszünk a mérgező üzemanyag-adalék miatt (Infostart)
Az új kutatási eredmények alapján egyre hosszabb lesz az ólom bűnlajstroma, ráadásul hiába tiltották be Európa-szerte az ólmozott benzint, a fém hosszú éveken keresztül a szervezetben marad, és kifejti mérgező hatását.
szept. 1
10:30
Milyen erős lehet egy hurrikán? (Infostart)
Hármas kategóriájú lett a Gustav, amikor lecsapott az Egyesült Államokra, erőssége azonban elérheti az 5-öst is. Ez az elképzelhető legerősebb vihar, amely akár 250 kilométeres óránkénti sebességgel száguldó széllel jár. Az eddigi rekordot 1999-ben mérték: akkor a széllökések erőssége elérte az 512 kilométeres óránkénti sebességet.
szept. 1
12:18
Nem akar rákos lenni? Igyon kávét! (Infostart)
Azoknál a nőknél, akik sok kávét isznak, csökken a méhrák kialakulásának az esélye - derül ki egy japán tanulmányból.
szept. 1
15:00
Meleg éghajlatról árulkodnak a megkövesedett fák (Infostart)
Német tudósok ötvenöt millió éves megkövesedett erdő maradványait fedezték fel a kanadai sarkvidéken. A fosszilis fák közül néhány abban a helyzetben van, mint amikor sűrű őserdőt alkottak.
szept. 1
20:06
Egy gén az oka a terméketlenségnek és az elhízásnak? (Infostart)
Az éhséget és a termékenységet felügyelő génre bukkantak amerikai tudósok. A TORC1-es gén egyfajta "főkapcsolóként" működik, azaz jelzi, ha elég a bevitt táplálék, és "engedélyezi" a terhességet. A felfedezés mérföldkő lehet a terméketlenség és az elhízás kezelésében.
szept. 1
22:12
Vasreszelékkel az éghajlatváltozás ellen (Infostart)
Azon gondolkodnak a tudósok, hogyan lehetne mesterségesen megváltoztatni a Föld éghajlatát, mivel úgy tűnik, hogy nem jár sikerrel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Ugyanakkor akárhogyan is hűtjük le a bolygót, minden módszernek lehetnek káros mellékhatásai.

2008. szeptember 2. kedd

szept. 2
8:06
Mégis él a kihaltnak hitt állat - nézegessen ritka békákat! (Infostart)
Egy húsz éve kihaltnak hitt békafaj néhány példányára bukkantak a kutatók Costa Ricán. Angol tudósok most útnak indultak, hogy más, kipusztultnak hitt vagy a kihalás szélén álló fajok példányai után nézzenek.
szept. 2
8:24
Újabb titok derült ki a rejtélyes fáraóról (Infostart)
Elképzelhető, hogy eltérő koruk ellenére Tutanhamon fáraó ikergyermeke volt az a két csecsemő, akiket az egyiptomi uralkodó sírkamrájában találtak meg a kutatók.
szept. 2
8:26
Bizonyos férfiak genetikailag alkalmatlanok a házasságra (Infostart)
Nem biztos, hogy egyszerűen csak éretlen személyiség, aki még harminc fölött is csak alkalmi kapcsolatokat keres, aki nem tud lehorgonyozni senki mellett, aki nem vágyik a családalapításra - svéd tudósok szerint okozhatja ezt egy gén is, amely több-kevesebb hatással van a párkapcsolatokra.
szept. 2
9:18
Hurrikán: tudja, miért pont Gustav vagy Katrina? (Infostart)
A hurrikánok többsége az afrikai partok közelében kialakuló heves zivatarokból keletkezik, melyek aztán, összegyűjtve a légtömegeket, egyre hevesebbé válnak és lassan forgásnak indulnak. Az óránkénti 60 kilométernél lassabban forgó zivatargócok még nem hurrikánok, ezeket trópusi depressziónak nevezi a szakirodalom.
szept. 2
18:36
Koncertteremben érezhetik magukat a digitális rádióadás hallgatói (Infostart)
Még egy ok, amiért a kényelemre vágyók mellett a hifi rajongók is izgalommal várják a digitális rádió elterjedését. A németországi háztartási elektronikai kiállításon, az IFÁ-n bemutatták azt a technológiát, amellyel surround, azaz térhatású rádióműsorokat élvezhetnek a digitális rádió tulajdonosok. A szerdán záruló fórumon mutatkozott be a milliméteres vékonyságú tévéképernyő, a Macbook Air-nek…

2008. szeptember 3. szerda

szept. 3
9:18
Egy vérvizsgálatból kiderül a legsúlyosabb kór is (Infostart)
A rák és a cukorbetegség is ott hagyja az "ujjlenyomatát" a vérsavóban és a vérplazmában, így hamarosan könnyebben és egyszerűbben lehet majd diagnosztizálni ezeket a kórokat - állítják kínai kutatók, akik vizsgálatok eredményéről a Cell Research című szaklap legújabb kiadásában számoltak be.
szept. 3
9:36
A nők számára veszélyesebb a dohányzás (Infostart)
A nőknél általában jóval később jelentkezik valamilyen szívprobléma, mint a férfiaknál, kivéve akkor, ha dohányoznak - állítják norvég tudósok.
szept. 3
19:30
Megtalálták az ősi zsidó fővárost Oroszországban (Infostart)
Orosz régészek rábukkantak a középkori kazár birodalom fővárosának maradványaira a Volga deltájában, a Kaszpi-tenger északi partjainál. A kazárok hivatalos vallása a judaizmus volt.
szept. 3
21:00
A téli depresszió oka: kevesebb napfény, több protein (Infostart)
Nyomott hangulat gyötri a téli napokon? Attól fél, ahogy múlik az ősz, hamarabb kimerül és érzelmileg labilisabb lesz? A torontói egyetem munkatársai szerint ennek oka az, hogy az agy a borúsabb időben többet termel egy proteinből, amely így télen hatásosabban köt le egy hangulatszabályozót.
szept. 3
21:36
Rákot okozhat az ismert koleszteringyógyszer? (Infostart)
Az egyik gyógyszer, amit a magas koleszterinszint kezelésére írnak fel orvosok, rákot okozhat - állítja néhány szakértő.
szept. 3
21:54
Kiderült, melyik a leghatásosabb diéta (Infostart)
Négy diétás módszert teszteltek angol és ausztrál kutatók. Mind a négy eredményes, és egyikük sem veszélyezteti az egészéget. A leghatásosabbnak Robert Atkins diétája bizonyult, amely a szénhidrátban gazdag ételek, így a kenyér és a tésztafélék félretételét követeli meg a gyümölcsök és zöldségek mellőzése mellett, és növeli a napi húsadagot.

2008. szeptember 4. csütörtök

szept. 4
8:57
A magas férfiakat jobban veszélyezteti a prosztatarák (Infostart)
A prosztatarák kialakulásának veszélye nagyobb a magas férfiaknál, és 6 százalékkal nő minden 2,5 centiméterrel - állapították meg brit kutatók. A gyermek- és pubertáskorban fogyasztott zsíros ételek növelik egyrészt a testmagasságot, másrészt a halálos kór kialakulásáért felelős hormonok termelődését.
szept. 4
9:15
Szalmonellát terjeszthetnek az előcsomagolt saláták (Infostart)
Attól, hogy a forgalmazó előre tisztítottként hirdeti egy termékét, az előcsomagolt zöldségek és saláták még veszélyesek lehetnek - például szalmonellával is megfertőzhetik a gyanútlan fogyasztót, aki pedig éppen az egészségesebb életmód ígéretében vesz egyre több zöldséget.
szept. 4
11:57
A Római Birodalom miatt terjed az AIDS? (Infostart)
Nemcsak utakat, a csatornázást és finom ételeket, de az AIDS vírusával szembeni sebezhetőséget is ránk hagyták a rómaiak - derült ki génkutatásokból.
szept. 4
18:33
Közel 1200 éves fatemplomot tártak fel Zalában (Infostart)
Megtalálták a IX. század első felében épült fatemplomot Zalavár-Várszigeten - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa.
szept. 4
20:57
A kémműhold, amely az árnyékunk alapján is megtalál minket (Infostart)
A kémműholdak hamarosan képesek lesznek arra, hogy azonosítsanak valakit akár az árnyéka alapján.

2008. szeptember 5. péntek

szept. 5
9:15
Tíz állat, amelyet talán már gyermekeink sem fognak látni (Infostart)
Rengetegen aggódnak a jegesmedvék vagy a pandák túléléséért, pedig sok más állatfajnak is hatalmas szüksége lenne a segítségre. A Természetvédelmi Világszövetség minden évben összeállítja az úgynevezett Vörös Listáját, amelyen a Föld legveszélyeztetettebb állatai szerepelnek; ezek, ha az emberiség nem tesz sürgős lépéseket megmentésük érdekében, már a következő egy-két évtizedben kipusztulhatnak.…
szept. 5
9:33
Időnként a madarak is huligánkodnak (Infostart)
Egyes madarak úgy biztatják egymást egy-egy elvesztett, a területért folytatott "szócsata" után, mint a szurkolók a kocsmában, ha kedvenc csapatuk elbukott az aznapi mérkőzésen.
szept. 5
11:57
Miért a "mama" és a "papa" a kisbaba első két szava? (Infostart)
A kisgyerekek első szavai gyakran a "mama" és a "papa" - a szülők legnagyobb gyönyörűségére. De vajon miért - tudósok úgy vélik, megtalálták a választ erre a kérdésre.
szept. 5
14:03
Amit eddig nem tudtunk: a nanotechnológia árnyoldalai (Infostart)
A nanotechnológiában alkalmazott parányi részecskéknek az azbeszthez hasonló káros hatásai lehetnek - jelentette ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.
szept. 5
19:45
Mesterséges csont készülhet a NASA alapanyagából (Infostart)
Elsősorban űrhajók építésénél, a Mars-járók hőszigetelésénél használtak a mérnökök aerogél anyagot, amelynek most az egészségügyi alkalmazását fejleszti egy debreceni kutatócsoport. Lázár István, a Debreceni Egyetem docense olyan műcsont kikísérletezésén dolgozik, amelynél az aerogélt, a molekuláris szinten lyukacsos, nagy teherbírású anyagot idővel a csont benövi, és a gél ezután a gyógyult…
szept. 5
20:39
Élesben vizsgáznak a magyar tervezésű űrműszerek (Infostart)
2014-ben ér a Csurjumov-Geraszimenko üstököshöz a Rosetta-szonda, amelynek Philae nevű egysége a tervek szerint leszáll az objektumon. A Rosetta péntek este halad el a Steins aszteroida mellett; az esemény alkalmat ad arra, hogy a szonda műszereit teszteljék.
szept. 5
20:57
Egyre közelebb a Down-kór titkához (Infostart)
A kutatók felfedezték azt a korai fejlődési rendellenességet, amely a Down-kór kialakulását okozza.
szept. 5
21:15
Kiderült az agydaganat kiváltó oka? (Infostart)
Egy genetikai mutáció okozhatja két halálos rákbetegség kialakulását. Az agydaganat és hasnyálmirigyrák eredetének felismerése újabb kezelési módok kikísérletezése előtt nyitja meg az utat, amelyek eredményeként akár gyógyíthatóvá válhatnak ezek az igen veszélyes betegségek.
szept. 5
22:09
Egy évszázad alatt két métert sem emelkedik a tengerszint (Infostart)
Nem valószínű, hogy két méternél többet emelkedne a világ tengereinek szintje az évszázad végéig - vélekednek amerikai kutatók.

2008. szeptember 6. szombat

szept. 6
17:03
Bevándorlók voltak az utolsó szibériai mamutok (Infostart)
Egy friss tanulmány szerint Észak-Amerikából származtak az utolsó szibériai mamutok.
szept. 6
17:57
A farkasok között is vannak igazi ínyencek (Infostart)
Ha választhatnak, a kanadai farkasok előnyben részesítik a lazacot a vadhússal szemben. A kanadai Victoria Egyetem kutatói négy éven át vizsgálták a ragadozókat Brit Kolumbiában.
szept. 6
19:09
Új nyomokat találtak a rejtélyes tengeri szörny kutatói (Infostart)
Átértékelhetik egy két évszázaddal ezelőtt Nagy-Britanniában partra sodródott tengeri lény mibenlétét a szakemberek azok után, hogy újabb maradványokat elemeztek.

2008. szeptember 7. vasárnap

szept. 7
7:45
Hamarosan elkészül a szupervakcina (Infostart)
Brit orvosok egy olyan szupervakcina kifejlesztésén dolgoznak, amely az influenza valamennyi fajtája ellen véd egy egész életen át.
szept. 7
8:39
Még mindig a világvégétől rettegnek a részecskegyorsító miatt (Infostart)
Kétségbeesett internetezők és telefonálók kérik a tudósokat: ne indítsák be a világ legnagyobb energiájú részecskegyorsítóját Genf közelében, mert a szerkezet elpusztíthatja az emberiséget.
szept. 7
21:33
Három grammos a világ legkisebb, kamerával is felszerelt repülőgépe (Infostart)
A világ legkisebb, kamerával is felszerelt repülőgépe mindössze 3,07 grammot nyom.

2008. szeptember 8. hétfő

szept. 8
5:36
Eltűnnek a Pireneusok gleccserei (Infostart)
Már csak 21 gleccser maradt a Pireneusokban, és ezek is mind eltűnnek még 2050 előtt az éghajlat felmelegedése következtében a legújabb kutatások szerint.
szept. 8
5:54
Kevesebb hússal a globális felmelegedés ellen (Infostart)
Az embereknek meg kellene fontolni, hogy kevesebb húst fogyasszanak, ugyanis ezáltal csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását, és lehetne tenni a globális felmelegedés ellen - vélekedett Rajendra Pachauri, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának (IPCC) elnöke, aki felhívását egy hétfői beszédében is megismétli.
szept. 8
7:42
Láthatatlan anyagok is felelősek az elhízásért (Infostart)
A kémiai anyagok által okozott szennyezés is felelőssé tehető a gyermekek elhízásáért - állapítja meg egy tanulmány. A barcelonai orvosi kutatóintézet tudósai megállapították, hogy amennyiben a magzat még a méhben ki van téve egy gyakori kémiai anyagnak, nagyobb az esélye, hogy gyerekkorában túlsúlyos lesz.
szept. 8
8:18
Bond-módszer: a letörölt ujjlenyomat is látható (Infostart)
Új módszert dolgozott ki az ujjlenyomatok azonosítására egy brit fizikus. Az eljárással akkor is azonosítható egy töltényhüvelyen hagyott ujjlenyomat, ha azt az érintés után letörölték.
szept. 8
19:36
Újabb elképesztő Buddha-szobor került elő Afganisztánban (Infostart)
Hatalmas, 19 méter magas Buddha-szobrot találtak a régészek Közép-Afganisztánban. A kutatók valójában egy másik alkotást kerestek, amelyről évszázadokkal ezelőtt számolt be egy kínai utazó.
szept. 8
20:48
Keveset izzad? Lehet, hogy asztmás! (Infostart)
Az izzadás nem csak fitten tartja a testet, hanem segítségével az asztma jelentkezésének is kisebb az esélye a michigani egyetem kutatói szerint.

2008. szeptember 9. kedd

szept. 9
5:48
Napi kettő helyett heti egy injekció is elég lehet a cukorbetegeknek (Infostart)
Eddig napi kétszer injekciózták magukat a cukorbetegek, hogy megfelelő szinten tartsák vérük cukortartalmát. Most úgy tűnik, nemsokára elég lesz heti egyszer megtenniük ugyanezt.
szept. 9
8:48
Műanyagból készülhet az olcsó olaj (Infostart)
Egy új, az eddigieknél olcsóbb eljárást dolgozott ki műanyaghulladék olajjá történő visszaalakítására egy thaiföldi hulladékfeldolgozó vállalkozás.
szept. 9
20:12
A mozgás a génjeinkre is hat (Infostart)
A fizikai aktivitás minimalizálhatja a kövérség kockázatát azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak az elhízásra - állapították meg amerikai kutatók.
szept. 9
20:48
Egy nagy ölelés a csimpánzokat is jobb kedvre deríti (Infostart)
Egy nagy, baráti ölelés a legjobb gyógyír egy veszekedés után - úgy tűnik, a csimpánzoknál sincs ez másképp.

2008. szeptember 10. szerda

szept. 10
5:45
Látott már alulról 300 millió éves erdőt? Nézze meg! (Infostart)
A földtörténet egyik legelső erdejének maradványaira bukkantak egy illinois-i bányában. A háromszázmillió évvel ezelőtt keletkezett vegetációt úgy tanulmányozzák, mintha alulról szemlélnék egy erdő fenekét. De vajon mi végezhetett az egykori esőerdővel?
szept. 10
7:51
A "Nagy Bumm" meglepetései (Infostart)
Megkezdi működését a világ legnagyobb energiájú és leghosszabb részecskegyorsítója, amely a világegyetem titkait hivatott felfedni. A genfi Európai Részecskefizikai Kutatóközpont szupergyorsítója, az úgynevezett nagy hadronütköztető gyűrű az univerzum egyik leghidegebb, a világűrnél is alacsonyabb hőmérsékletű pontja lesz.
szept. 10
8:27
Erős légszennyezettség szárazságot okoz (Infostart)
Az erős légszennyezettség szárazsághoz vezethet - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat. Az aeroszolok hatásait vizsgálva kimutatták, hogy az autók, erőművek és fűtés által kibocsátott részecskék nagy koncentrációban fékezik a felhőképződést és a légáramlatokat. Eredményeiket a Science című nemzetközi szaklapban tették közre.

Keresés