Hírarchívum - Számítástechnika - 2008 szeptember

2008. szeptember 3. szerda

szept. 3
21:09
A vírusírás üzletág lett (Metropol)
A Sicontact kis családi cégnek indult és ma sem nagy, bár dinamikusan növekvő árbevételük már a tizedik számjegynél tart.
szept. 3
21:45
Spam: az új trükkök (Metropol)
Spamből nyáron sincs hiány. A kéretlen levélküldemények feladói ráadásul egyre kifinomultabb eszközöket alkalmaznak, és mind nagyobb károkat okoznak. A pekingi olimpia ideje alatt is szép számmal érkeztek „szemétségek” az elektronikus postafiókokba, igaz, nem annyi, mint amennyivel előre kalkuláltak a szakemberek.
szept. 3
22:03
Olcsóbban küldhetünk külföldre sms-t (Metropol)
Közel egyharmadára csökkenhet az Európai Unión belüli nemzetközi sms-ezés díja az Európai Bizottság illetékesének most kiszivárgott terve szerint.
szept. 3
22:05
Új, örök élet a neten (Metropol)
Az internet lesz az örök élet forrása a Biblia leghitele sebb nek tartott doku men tumai számára. A holt-tengeri tekercsek 2000 éves őskéziratát csak digitalizálás mentheti meg, és már tart a versenyfutás az idővel.

2008. szeptember 4. csütörtök

szept. 4
16:03
550 millió eurós uniós fejlesztés az infokommunikációnak (Metropol)
Az Európai Unió a következő két évben mintegy 550 millió eurót fordít infokommunikációs kutatás-fejlesztésre, aminek hátterében részben az áll, hogy Brüsszel szerint a növekedés szempontjából elengedhetetlen az új generációs internet fejlesztése.

2008. szeptember 7. vasárnap

szept. 7
12:09
Újabb bizalmas adatok tűntek el Nagy-Britanniában (Metropol)
Ötezer brit börtönőr és egyéb büntetőintézeti alkalmazott legszemélyesebb adatai után nyomoznak a brit hatóságok, miután az ezeket tartalmazó számítógépes adathordozónak már több mint egy éve nyoma veszett.

2008. szeptember 9. kedd

szept. 9
16:39
Digitalizálja a régi napilapokat a Google (Metropol)
Elérhetővé és eredeti formájában olvashatóvá teszi a Google internetes kereső a régi napilapok összes példányát, kezdve a legrégebbi észak-amerikai újsággal egészen napjainkig - jelentette be a cég kedden San Franciscóban.

2008. szeptember 11. csütörtök

szept. 11
17:33
„Zöldebbek” az új iPodok (Metropol)
Lényegesen kevesebb mérgező és környezetszennyező anyagot tartalmaznak az újgenerációs iPod médialejátszók, mint a korábbi szériák a Greenpeace szerint.

2008. szeptember 12. péntek

szept. 12
12:27
Hackerek támadták a kormányzati szervereket (Metropol)
A Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki ülésén úgy döntött: meg kell erősíteni a fontos intézmények és létesítmények informatikai biztonsági védelmét és fel kell gyorsítani az informatikai biztonságot fokozó törvényelőkészítést - közölte a testület ülése után Szilvásy György miniszter titkársága.

2008. szeptember 16. kedd

szept. 16
11:51
IT-versenyképességből közepes (Metropol)
Magyarország változatlanul a 28. helyen áll a világon az információs technológiai iparág idei versenyképességi rangsorában - közölte a Business Software Alliance (BSA).
szept. 16
15:45
Huszonötezer embernek felmondanak a HP-nál? (Metropol)
A világ vezető információtechnológiai vállalkozása, az amerikai Hewlett-Packard csaknem 25 ezer dolgozójának leépítését tervezi, három év alatt.
szept. 16
16:03
Szakértő a kémprogramok telepítéséről (Metropol)
Az esetek hetven százalékában emberi mulasztás vezet oda, hogy illetéktelennek hozzáférhetnek kiemelt biztonságú rendszerekhez, kémprogramokat telepíthetnek rá, titkos információkat szerezhetnek onnan.

2008. szeptember 17. szerda

szept. 17
18:45
Megtalálták az eddigi legnagyobb prímszámot (Metropol)
Két héten belül kétszer is megdőlt a 2006-ban felállított prímszámrekord. Az új csúcstartó 12 millió 978.189 jegyből áll és százezer dollárt ér.
szept. 17
20:51
Egysejtűből a világ ura lehetsz (Metropol)
„Hogyan váljunk egysejtűből galaktikus birodalom urává?” – ez is lehetne a Spore címe, ha történetesen nem számítógépes játék lenne, hanem egyike azoknak a pszichológiai tanácsadó könyveknek, melyekből manapság pont tizenkettő egy tucat.

2008. szeptember 18. csütörtök

szept. 18
7:39
Az iPhone 3G az év kütyüje (Metropol)
Az iPhone okostelefon alig két hónapja megjelent új változata nyerte az év készülékének járó díjat a brit Stuff magazin közönségszavazásán.
szept. 18
7:57
Ingyenes az első online helyesírási szótár (Metropol)
Az első ingyenes online helyesírási szótár az iskolateve.hu oktatási portálon érhető el. Az iskolakezdéssel egy időben induló szolgáltatás a magyar helyesírás szabályainak 11. kiadásán alapul.
szept. 18
9:09
Vár ránk a hangulat-hangolás (Metropol)
Hamarosan vége lesz azoknak az idők nek, amikor udvarias szavak mögé rejthettük a telefonos ügyinté zés gerjesztette indulatainkat. Megjelent ugyanis egy szoftver, amely az ügyfél és az ügyintéző érzelmi kommunikációját elemzi, felismeri, hogy a beszélő milyen hangulatban mondja, amit mond.
szept. 18
9:27
Google-birodalom épül (Metropol)
Szeptember elsején még fogalmunk sem volt, mire készül a világ legnagyobb keresőcége, másodikán meg már megjelent a Google első böngészője.
szept. 18
17:33
Háromdimenziós Budapest a világhálón (Metropol)
Háromdimenziós változatban látható csütörtöktől a turisták által a legszívesebben látogatott 26 budapesti épület a Google internetes keresőprogram térképén (Google Earth) - mondta Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón.

2008. szeptember 22. hétfő

szept. 22
13:03
Kreatív számítógépverseny 19 év alattiaknak (Metropol)
Október közepéig küldhetik be műveiket azok a 19 év alatti fiatalok, akik jelentkeznek a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ hatodik alkalommal megrendezendő Szabadfogású Számítógépversenyére.

2008. szeptember 24. szerda

szept. 24
7:21
Itt az első Google-mobil (Metropol)
Kedden délután mutatják be az első mobiltelefont, amely a Google Android nevű operációs rendszerével működik, de a készülékről már a hivatalos prezentáció előtt kiszivárogtak részletek.
szept. 24
18:45
Csányi panasszal élt a hatóságnál (Metropol)
Csányi Sándor fenntartja, hogy jogtalan és törvénysértő volt az általa tulajdonolt BONITÁS cégcsoport tulajdonában lévő szerverek lefoglalása, amelyek magánérdekeltségei, így a Bólyi Zrt., a Dalmandi Zrt., a Pick Csoport, a Sole-Mizo és a Csányi Pincészet termelési, kereskedelmi, pénzügyi adatait tartalmazzák.
szept. 24
18:47
Nyilvánosak az állami cégek vezetőinek fizetése (Metropol)
Első fokon pert nyert az index.hu internetes portál munkatársa, Haász János a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ellen, így a bíróság szerdán kihirdetett ítéletében arra kötelezte az MNV-t: adja ki több állami tulajdonban, illetve részleges állami tulajdonban működő cég vezetőjének bruttó jövedelmére vonatkozó adatokat, mivel ezek a nyilvánosságra tartoznak.
szept. 24
21:09
Óvatlanok az üzleti utazók (Metropol)
A világ legforgalmasabb repülőterén hetente mintegy 900 laptopnak vész nyoma, elsősorban a tulajdonosok óvat lansága miatt.
szept. 24
21:11
Hackerek találkozója (Metropol)
Az elmúlt hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg a Hacktivity elnevezésű számítógépes biztonsági konferenciát. Ami ezt a rendezvényt kiemeli a hasonló események közül, az, hogy az előadások többsége cáfolja a sztereotípiát, hogy az informatikus csak zsargonban, misztikus hárombetűs rövidítésekben képes beszélni szakmai érdeklődési területéről.
szept. 24
21:27
Star Wars: magában a jó történet is kevés (Metropol)
Régóta várunk már egy olyan Star Wars játékra (sőt filmre!), amelynek igazán jó sztorija van. A Force Unleashed végre-valahára profi történettel ajándékozza meg a rajongókat. Sajnos pár apró nüansz kárára…

2008. szeptember 26. péntek

szept. 26
6:45
Infrával védi egy brit gazda a tökeit (Metropol)
Infravörös riasztórendszerrel védi egy brit gazda a tökeit, amelyek másfél kilométerre vannak a házától. A szuperfejlett technológiával azért védelmezi, mert teszteli a berendezést, amely, ha töklopó lép földjére, a házában riasztja.
szept. 26
17:51
Rendezetlen a térfigyelő kamerák használata Magyarországon (Metropol)
Kérdéses a térfigyelő kamerák hatékonysága, használatuk Magyarországon nem szabályozott megfelelően, kezelőikre a titkolózás jellemző és általános gyakorlat, hogy megszegik az adatvédelmi törvényt - mondta Molnár László, az Urbaneye elnevezésű uniós kutatási projekt magyarországi vezetője a Mobilkommunikáció és a szociális hálózatok etikája című budapesti konferencián pénteken.

Keresés