2008. július 1. kedd

júl. 1
5:51
Koltai Lajos angol film előkészületein dolgozik (Spa Trend Online)
A sajtóban nemrég megszellőztetett hír, miszerint a Kincsem nevű magyar csodakancáról rendezne filmet Koltai Lajos, egyelőre még a távoli jövő álmai közé tartozik, ezzel szemben a rendezőt jelenleg egy második világháborús angliai történet foglalkoztatja, olyannyira, hogy Londonban már a leendő producerével tárgyal. A magyar Sorstalanság és az amerikai Este megrendezése után Koltai ezekben a…
júl. 1
7:57
Ma nevezik ki Alföldit (Spa Trend Online)
Ma nevezi ki hivatalosan a Nemzeti Színház főigazgatójává Alföldi Róbertet az oktatási és kulturális miniszter. Alföldi Róbert Jordán Tamást váltja a színház élén, megbízatása öt évre szól.
júl. 1
8:51
Picasso-kiállítás ősszel Hódmezővásárhelyen (Spa Trend Online)
Pablo Picasso kerámiáiból, linómetszeteiből és a világhírű spanyol művész vallaurisi munkásságát megörökítő fotográfiákból nyílik kiállítás ősszel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában - tájékoztatta Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója az MTI-t.
júl. 1
9:36
Forgatás közben véletlenül levágta az ujját James Bond (Infostart)
James Bond legújabb filmjében bosszút áll korábbi szerelme gyilkosain. A Quantum of Solace novemberben kerül a mozikba. Az alkotást most kezdik reklámozni.
júl. 1
14:06
Robotzenészek játszanak az új-zélandi sztárbandában (Infostart)
Új sztáregyüttes bukkant fel - ezúttal Új-Zélandon. a junk popot játszó banda tagjai imádják a Velvet Undergroundot, és már nemzetközi rajongótáboruk is van. Menedzserük egy gyümölcsszedő gépeket tervező fiatalember. Rájuk is fér, hisz egyedül nem tudnák megoldani a koncertszervezést.
júl. 1
15:09
A nézők sokkott kaptak! (Spa Trend Online)
Félelmetes alakítást nyújt a januárban tragikus körülmények között meghalt Heath Ledger utolsó szerepében. Ledger a legújabb Batman-filmben, A sötét lovagban (The Dark Knight) a gonosz Jokert személyesíti meg, és előzetes vetítéseken valósággal megrémítette a közönséget. Chris Nolan rendező szerint a színész pontosan azt nyújtotta, amit vártak tőle. "Nagyon ijesztőnek kellett lennie, anarchikus…
júl. 1
19:21
Történelmi kalandtúra várja a vállalkozó kedvű családokat Visegrádon (Spa Trend Online)
Új kezdeményezésként Árpád-házi királynék ünnepét tartják szombaton Visegrádon, ahová több ezer, főként kisgyerekkel érkező vendéget várnak - közölte a szervező. Cseke Judit elmondta: az Emese-napi rendezvény arra utal, hogy a magyar törzsszövetség fejedelmének, Álmosnak az anyját Emesének hívták, és tőle származtatható az Árpád-házi uralkodók sora. A kulturális, zenei események Esztergomban…
júl. 1
21:27
Nincs mersze az MTV-nek (Spa Trend Online)
A határok kinyíltak, az Európai Uniós bővítés hatása és a globális (média)piac kialakulása egyre inkább halálra ítéli a határon túli magyarság tájékoztatására kitalált műsorokat, sőt magát az erre gründolt csatornát is. Most azonban a M2 egyik adásáról írunk, a Kárpát Expressz című adásról.
júl. 1
23:57
Kapolcsi Bűvészeti Napok: 20 millió forintos állami támogatás (Infostart)
Húszmillió forinttal támogatja az állam a Kapolcsi Bűvészeti Napokat - közölte az önkormányzati tárca.

2008. július 2. szerda

júl. 2
4:39
Színházat neveztek el Heath Ledgerről szülővárosában (Spa Trend Online)
Színházat neveztek el Heath Ledgerről szülővárosában, a nyugat-ausztráliai Perthben kedden. Az 575 férőhelyes Heath Ledger Theater 91 millió ausztrál dolláros (13 milliárd forint) befektetéssel épült. - Méltó emlék az elhunyt művésznek, aki mindig támogatta a fiatal, tehetséges színészeket - mondta a névadó ünnepségen Alan Carpenter, Nyugat-Ausztrália szövetségi állam elnöke. "Nem adta volna a…
júl. 2
5:33
Alföldi merész műsortervet készített a Nemzeti következő évadjára (Spa Trend Online)
A július elsejétől hivatalba lépő Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház főigazgatóját Hiller István oktatás és kulturális miniszter tegnap hivatalosan is kinevezte. A miniszter sikeresnek értékelte az elmúlt fél évet, amikor Alföldi és Jordán Tamás együtt vezette a színházat. Alföldi Róbertet terveiről kérdeztük.
júl. 2
7:03
Mától: két emelet festészet (Spa Trend Online)
A Ráday utca egy ideje a bohémek tanyája, de a kulináris élvezetek mellett művészeti élményekhez is juthat az érdeklődő. Az If kávézóban mától Zvolszky Zita képei várják a betérőket.
júl. 2
13:21
Minden este új, csak aznap látható tárlat a Stúdió Galériában (Spa Trend Online)
50 címmel kiállítás-sorozatot tekinthet meg a közönség szerdától ötven estén át a budapesti Stúdió Galériában, ahol a látogatókat minden este új, csak aznap látható tárlat várja - közölte az MTI-vel a kiállítóhely asszisztense.
júl. 2
16:03
Családi és szűk baráti körben helyezték végső nyugalomra Osztojkán Bélát (Spa Trend Online)
Családi és szűk baráti körben helyezték végső nyugalomra szerdán a Rákospalotai temetőben az életének 61. évében elhunyt Osztojkán Béla író, költő, újságírót, ismert roma közéleti személyiséget.
júl. 2
17:51
Másnaposság ellen kultúra Siófokon (Spa Trend Online)
Siófoki Nyári Esték néven indul új, zenés színházi rendezvénysorozat a Balaton-parti város központjában, a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon. A nézők a szombaton kezdődő programok között táncszínházi előadást, musicalt és operát egyaránt találnak - tudatta szerdán Kiss László. A fesztivált szervező Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója elmondta, a Szegedi Szabadtéri Játékok mintájára…
júl. 2
21:09
A sikertelenség az igazi amerikai rémálom (Spa Trend Online)
Szájtátva figyelem a Cool Televízión futó két kiváló amerikai televíziós sorozat töretlen népszerűségét. Emlékezetem bizonyára megcsal, de azt hiszem, majd tíz éve hódít több televíziós csatornán a Rém rendes család és jóval rövidebb ideje ugyan a South Park.
júl. 2
21:15
Oscart adnának a halott Heath Ledgernek (Infostart)
Oscar-díjat adnának a filmkritikusok a januárban elhunyt Heath Ledger ausztrál színésznek utolsó szerepéért, az új Batman-filmben, a The Dark Knight-ban alakított Jokerért. A színészé állítólag fölülmúlja Jack Nicholson 1989-es alakítását is.
júl. 2
21:17
Megfejtették a Stradivarik titkát (Infostart)
Orvosi képalkotó szkennerrel, CT-vel kereste a Stradivari hegedűk különleges hangzásának titkát egy holland kutató és egy amerikai hegedűkészítő. A válasz szerintük a hangszerek fájának kivételesen egyenletes tömörségében rejlik.

2008. július 3. csütörtök

júl. 3
4:39
Puccinival nyitnak Szegeden (Spa Trend Online)
Egészen új Turandot-feldolgozást láthat a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékok évadnyitó előadásán pénteken. Kesselyák Gergely, az opera rendezője egy igazán álomszerű és varázslatos atmoszférájú Turandotot kelt életre, melynek nem titkolt célja, hogy az opera műfaját a fiatalok körében is egyre népszerűbbé és divatossá tegye. Az előadás aktualitását Giacomo Puccini születésének 150 éves…
júl. 3
4:43
A titokzatos Zsolnay-porcelán nyomában (Spa Trend Online)
A titokzatos Zsolnay-porcelán nyomában címmel kiállítást szerveznek keddtől péntekig Brüsszelben, az Európai Parlament épületében.
júl. 3
6:51
Leonard Cohen és Philip Glass a Művészetek Palotájában (Infostart)
Philip Glass amerikai zeneszerző legújabb művét mutatja be július 3-án és 4-én a Művészetek Palotájában. Az esten Leonard Cohen - Book of Longing, azaz A vágyakozás könyve című verseskötetének megzenésített költeményei lesznek hallhatók.
júl. 3
11:51
Már nincs sok hátra! (Spa Trend Online)
Még egy hétig, július 10-ig lehet jelentkezni az első Blogger Online Könyvhétre (BOK), melyet július 21-től 27-ig rendeznek meg. Eddig több mint két tucat blogger jelezte részvételi szándékát, de minden nap érkeznek új nevezések. A jelentkezőknek arra kell vállalkozniuk, hogy legjobb bejegyzéseiket egy csokorba szedjék, és azokat egy kivonatként (novellaként) ajánlják az olvasók figyelmébe.
júl. 3
14:57
Budapesten a Status Quo (Infostart)
Az egyik legrégebb ideje koncertező rockegyüttes, a brit Status Quo lép fel csütörtök este nyolc órától a Petőfi Csarnokban. A zenekar koncertjén több mint negyven év slágereiből válogat.
júl. 3
16:21
Jóslatok és a mágia a szegedi Boszorkányfesztiválon (Spa Trend Online)
Ismét megszállják a boszorkányok Szegedet - ígérték a csütörtöki sajtótájékoztatón a szervezők.
júl. 3
22:21
A jegyek több mint háromnegyede elővételben kelt el a Szabadtéri Játékok programjaira (Spa Trend Online)
Giacomo Puccini Turandotjával pénteken elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 2008-as programja, a Kesselyák Gergely rendezte operabemutatót még kéttucatnyi előadás követi augusztus 21-ig. Az előadásokra a jegyek több mint háromnegyede már elővételben elkelt - mondta Herczeg Tamás, a játékok igazgatóhelyettese.

2008. július 4. péntek

júl. 4
5:21
Puccini és István király a szegedi Dóm téren (Infostart)
Puccini Turandot című operájával veszi kezdetét július 4-én a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. A repertoáron olyan bemutatók szerepelnek, mint a Marcica grófnő című operett, a Szentivánéji álom musicalváltozata, a Benyovszky Móric életéről szóló néptánc előadás és a Szikora János által rendezett István, a király.
júl. 4
5:33
Épületek és arcok, ahogy sohase láttuk (Spa Trend Online)
A Mai Manó Ház évek óta próbálja összegyűjteni és bemutatni a világhírű magyar származású fotográfusok legjobb képeit. A július 4-én nyíló Párizsi fotográfiák és művészportrék című kiállításon annak a tavaly 97 éves korában elhunyt Lucien Hervé-nek a képeit láthatjuk, aki Hódmezővásárhelyen született, de meghatározó művész, az építészeti fotográfia megújítója Franciaországban lett.
júl. 4
11:21
Gasztronómiai és zenei kalandok a hétvégén (Infostart)
Kulináris kalandozások, világzenei koncertek és térzene fesztivál is akad a hétvégi kulturális programok között.
júl. 4
15:09
"Hogy lássák, hová vezet a gyűlölet" (Spa Trend Online)
Az emlékezés felelősségéről beszélt a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok nemzeti emlékhelyének pénteki avatásán Arató Gergely, a kulturális tárca államtitkára a balfi temetődombon.
júl. 4
15:27
Vajda Lajos centenáriumi kiállítása a szentendrei Erdész Galériában (Spa Trend Online)
A 100 éve született, fiatalon elhunyt Vajda Lajos festőművész képeiből nyílt kiállítás a szentendrei Erdész Galériában 33 év, 33 mű címmel.
júl. 4
16:03
A 4-es metró palánksora többfunkcióssá vált (Spa Trend Online)
A legjobb közép- és kelet-európai graffitisek alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a 4-es metró Rákóczi téren épülő állomásának palánksorán. A kezdeményezéssel a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a falfestés legális válfajának helye van a modern művészeti ágak között - közölte DBR Metró Projekt Igazgatóság.
júl. 4
16:39
Háromnapos gasztronómiai fesztivál a Budai várban (Spa Trend Online)
A magyar gasztronómia a világon egyedülálló - nemcsak az ételek, hanem a borok, pálinkák is, amelyek ízét, zamatát akkor érzik igazán a külföldiek, ha ellátogatnak Magyarországra és megtapasztalják a magyar vendégszeretetet is - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Magyarok Nagy Asztala elnevezésű fesztivál megnyitóján pénteken.
júl. 4
19:39
Megnyílt Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmszemléje (Spa Trend Online)
A What Just Happened című, Barry Levinson rendezte amerikai alkotás bemutatásával nyílt meg pénteken este a 43. nemzetközi filmfesztivál a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

2008. július 5. szombat

júl. 5
3:24
Bemutatták Leonard Cohen képzőművész új kötetét a Művészetek Palotája (Spa Trend Online)
Bár Leonard Cohen fizikai valóságában nem volt itt Budapesten, a Művészetek Palotája péntek esti koncertjén mégis ott lebegett a szelleme, versekben, rajzokban, festményekben megtestesülve. Philip Glass együttese mutatta be a kanadai költő-dalnok-képzőművész új kötetét, a Book of Longing-ot (A vágyakozás könyve).
júl. 5
5:48
Az Accord Quartet szeretné ha a fiatalok megkedvelnék a komolyzenét (Spa Trend Online)
Játszottak medencében és metrómegállóban, adtak élő rádiókoncertet Spanyolországban. Kaptak díjakat, elismeréseket, jelent meg lemezük, a legfőbb értéknek mégis barátságukat tartják, szerintük e nélkül a vonósnégyes nem is lenne működőképes. Mező Péter, Veér Csongor, Ölveti Mátyás és Kondor Péter 2001-ben, elsőéves Zeneakadémistaként alakította meg az Accord Quartetet, sok mindent kipróbáltak…

2008. július 6. vasárnap

júl. 6
8:39
A klotyóban vette fel eddig ismeretlen lemezét a világsztár (Infostart)
Különös felvétel kerül kalapács alá Londonban. Tom Jones 1962-es dalaiért, melyeket egy nemzetközi szervezet helyi épületének mosdójában vettek fel, közel félmillió forintnak megfelelő összeget szeretne kapni az azokat készítő hangmérnök.
júl. 6
10:36
Alföldi: csak akkor játszom a Nemzetiben, ha egy rendező felkér (Spa Trend Online)
"Nem leszek megmondóember. Nem fogom véka alá rejteni a véleményemet, de nem mint a Nemzeti igazgatója szólalok meg, hanem mint egy alkotó ember, akinek vannak gondolatai bizonyos ügyekről" - nyilatkozta Alföldi Róbert a Fejér Megyei Hírlap vasárnapi számának adott interjújában.
júl. 6
18:42
Talán nem tikolják tovább Kafka rejtélyes dokumentumait (Spa Trend Online)
Egy Tel-Avivi lakásban évtizedeken át rejtegetett dokumentumok fényt deríthetnek Franz Kafka életének rejtélyeire. Mint a Háárec című izraeli lap hétfőn megjelenő cikkének előzeteséből kiderül, a prágai születésű író (1883-1924) e dokumentumokat legjobb barátjának, Max Brodnak adta át. Brod, aki Kafka kérése ellenére nem égette el az író műveit, hanem kiadta azokat és a szerzőt világhírűvé tette,…
júl. 6
20:12
Nyilasok családi támogatottsága... (Spa Trend Online)
A cím senkit ne tévesszen meg, nem az afrikai vagy éppen az állatkerti oroszlánok kisugárzásáról van szó, hanem az e jegyben született személyekről. Hogy miként sugároznak az nem derült ki igazán a TV2 horoszkópos műsorában, csakúgy mint az sem, hogy mit kell érteni a Nyilasok családi támogatottságán, azt pedig végképp nem lehetett értelmezni, hogy miért csak a Bakoknak kell vigyázni a…

2008. július 7. hétfő

júl. 7
4:54
Kiállítások a VAM Designban (Spa Trend Online)
A VAM’Art projekthez tartozó művészek kiállítása nyílik a VAM Design Centerben (1061 Budapest, Király utca 26.) holnap, délután hatkor. A kiállító művészek közt Wágner Gábor és Szuharevszki Mihály, illetve a Roham művészeti folyóirat alkotói szerepelnek. Kiegészítő eseményeként a VAM’Art művészeti albumainak bemutatására is sor kerül. Szuharevszki Mihály Katlagós, Miksa Bálint Képek alatt, Mikó…
júl. 7
9:06
Az újragondolt Közép-Európa a képzőművészetben (Spa Trend Online)
Tizenkilenc közép-európai művész, köztük hat magyar mutatkozik be az eisenstadti (kismartoni) Esterházy-kastélyben Central Europe Revisited II. címmel csütörtökön.
júl. 7
11:57
Új igazgató négy külföldi magyar kulturális intézet élén (Infostart)
Ősztől négy külföldi magyar kulturális intézetet irányít új igazgató: a bukaresti, a szófiai, a helsinki és a moszkvai intézet igazgatói posztjára kiírt pályázat eredményeit Hiller István hirdette ki hétfőn Budapesten. Az oktatási és kulturális miniszter bejelentette egy spanyolországi és egy egyesült arab emírségekbeli szakdiplomata poszt létrehozását is.
júl. 7
13:00
Csala Zsuzsa polgárőrnek állt (Spa Trend Online)
Július 9-én lesz hetvenöt éves Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.
júl. 7
13:18
Egyen ön is a Guinness-rekordkísérleten készített meggylevesből (Spa Trend Online)
Guinness-rekordkísérlet is lesz a hétvégi I. Újfehértói Fürtös Fesztiválon, ahol 3000 adag meggylevest főznek a térség védett gyümölcséből az érdeklődőknek - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros önkormányzatának kommunikációs tanácsadója.
júl. 7
14:30
77 ezren vettek részt a 16. Volt Fesztiválon (Spa Trend Online)
Minden eddiginél többen, összesen 77 ezren vettek részt az idei Volt Fesztiválon Sopronban. A vasárnap befejeződött rendezvény így nyereséget termelt - mondta Lobenwein Norbert főszervező.
júl. 7
14:32
Megnyílt az első nemzetközi alkotótábor Balatongyörökön (Spa Trend Online)
Megnyílt az első nemzetközi művésztelep Balatongyörökön, az ifjúsági táborban hétfőn - tájékoztatott Kovács Krisztina, a Zalai Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány ügyvezetője.
júl. 7
21:12
Viharos késéssel kezdődött Avril Lavigne hétfői koncertje - képek (Infostart)
Avril Lavigne hétfő esti budapesti koncertje végül nem maradt el az ítéletidő miatt, ám jelentős, mintegy másfél órás késéssel kezdődött. Az este 8 órára tervezett szabadtéri koncertet nem lehetett elkezdeni a hatalmas vihar miatt, a veszélyhelyzet miatt a közönséget zárt helyre menekítették. A program az időjárás miatt végül éjjel fél 11 előtt félbeszakadt.
júl. 7
21:24
Az egyenruhás diákok szép sorban haladtak a kijelölt ösvényen... (Spa Trend Online)
Az egyenruhás diákok szép sorban haladtak a kijelölt ösvényen, amit egyre inkább kitapostak. Szép ábrákat hagytak maguk mögött. Kézenfekvő magyarázata, Daniken úr ufói nélkül a perui fennsík Nazca rejtélyének.
júl. 7
22:54
Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája (Infostart)
Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája. Az ENSZ oktatatási, tudományos és kulturális szervezete a kanadai Québec-ben tartott szakértői bizottsági ülésen döntött a bővítésről.

2008. július 8. kedd

júl. 8
4:31
Premierben a divat (Spa Trend Online)
A Premier Magazin június–júliusi nyári számában a hagyományos rovatok mellett a divat áll a középpontban. Esterházy Péter, Tandori Dezső, Jolsvai András és Megyesi Gusztáv ír, Tettamanti Béla rajzol a divatról. Marjai Judit pedig a Műcsarnok divathétvégéjébe enged bepillantást.

Keresés