2008. július 1. kedd

júl. 1
9:36
Forgatás közben véletlenül levágta az ujját James Bond (Infostart)
James Bond legújabb filmjében bosszút áll korábbi szerelme gyilkosain. A Quantum of Solace novemberben kerül a mozikba. Az alkotást most kezdik reklámozni.
júl. 1
14:06
Robotzenészek játszanak az új-zélandi sztárbandában (Infostart)
Új sztáregyüttes bukkant fel - ezúttal Új-Zélandon. a junk popot játszó banda tagjai imádják a Velvet Undergroundot, és már nemzetközi rajongótáboruk is van. Menedzserük egy gyümölcsszedő gépeket tervező fiatalember. Rájuk is fér, hisz egyedül nem tudnák megoldani a koncertszervezést.
júl. 1
14:57
Stand-up komédiás kapta a Karinthy-gyűrűt (Startlap)
Átadták a 33 éve minden esztendőben odaítélt Karinthy-gyűrűt. A díjazott, Kovács András Péter kis híján lekéste a ceremóniát.
júl. 1
18:51
Megtalálták a prímákat (Startlap)
Csoóri Sándor költő, Makk Károly rendező, Bojtár B. Endre liberális hetilap-főszerkesztő és Koncz Zsuzsa. Nincs bennük semmi közös, kivéve, hogy egy titkos szavazás után mindegyikük esélyes a legnagyobb nem-állami elismerésre, a Prima Primissima Díjra.
júl. 1
19:27
Világ-zene-alapok (Startlap)
Beleugrunk fejest már megint a nyári fesztiválokba – holnaptól van a VOLT, és közel a Sziget. A legfontosabb mindig, minden szempontból az este. Perszehogy. Amíg viszont süt a Nap, a regenerálódást nem muszáj pusztán a táplálékszerű energiabevitelben kimeríteni. Stílusos, könyv, ajánló.
júl. 1
19:45
Debrecenieknek ingyenes a Balatone (Startlap)
Eddig ismeretlen jelenség ütötte fel fejét a magyar fesztiválpiacon. A Balatone-fesztivál szervezői az idei tivornya alkalmával ugyanis Debrecen egész városát látják vendégül Zánkán. A Mymusic.hu cikke.
júl. 1
20:03
Nyáron felbolydul a Völgy (Startlap)
Biztosan megtartják az eddig Művészetek Völgye néven futó Kapolcs-környéki összművészeti fesztivált. Hála a helyiek összefogásának és a zsíros kenyérért és szállásért fellépőknek. Meg nem mellesleg annak a húszmillió forintnak, amit soron kívül kuporgatott össze két minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal.
júl. 1
21:15
„A régi paparazzók nyilakkal lőttek” (Startlap)
A téma közelíthető onnan, hogy halálba kergették Diana hercegnőt, és onnan is, hogy milliók szürcsölik magukba a reggeli kávéval együtt Paris Hilton újabb villantásának bizonyítékát. Kiállítása nyílt a lesifotósoknak. De nem mindenki kaphatott meghívót.
júl. 1
23:57
Kapolcsi Bűvészeti Napok: 20 millió forintos állami támogatás (Infostart)
Húszmillió forinttal támogatja az állam a Kapolcsi Bűvészeti Napokat - közölte az önkormányzati tárca.

2008. július 2. szerda

júl. 2
8:03
Tízezer csontváz London belvárosában (Startlap)
Most megtudhatja egy honlap segítségével, hány tetem fölött gázol át a munkába menő.
júl. 2
11:39
Volt fesztivál testközelből (Startlap)
Ma tizenhatodik alkalommal indul el a VOLT Fesztivál. A négynapos rendezvényre több mint hatvanezer vendéget várnak. A Manu Chao, a Cypress Hill és az Offspring a nagyszínpad vezető fellépője.
júl. 2
17:57
Törvénysértő volt a "barcikai ősanya" (Startlap)
Jogerős határozatában törvénysértőnek minősítette a fogyasztóvédelmi hatóság a „barcikai ősanya” nem létező régészeti leleteire alapozott reklámot, és pénzbírsággal sújtotta a reklámkampányt megrendelő Filmsziget Művészeti Kft-t.
júl. 2
21:15
Oscart adnának a halott Heath Ledgernek (Infostart)
Oscar-díjat adnának a filmkritikusok a januárban elhunyt Heath Ledger ausztrál színésznek utolsó szerepéért, az új Batman-filmben, a The Dark Knight-ban alakított Jokerért. A színészé állítólag fölülmúlja Jack Nicholson 1989-es alakítását is.
júl. 2
21:17
Megfejtették a Stradivarik titkát (Infostart)
Orvosi képalkotó szkennerrel, CT-vel kereste a Stradivari hegedűk különleges hangzásának titkát egy holland kutató és egy amerikai hegedűkészítő. A válasz szerintük a hangszerek fájának kivételesen egyenletes tömörségében rejlik.

2008. július 3. csütörtök

júl. 3
6:51
Leonard Cohen és Philip Glass a Művészetek Palotájában (Infostart)
Philip Glass amerikai zeneszerző legújabb művét mutatja be július 3-án és 4-én a Művészetek Palotájában. Az esten Leonard Cohen - Book of Longing, azaz A vágyakozás könyve című verseskötetének megzenésített költeményei lesznek hallhatók.
júl. 3
14:57
Budapesten a Status Quo (Infostart)
Az egyik legrégebb ideje koncertező rockegyüttes, a brit Status Quo lép fel csütörtök este nyolc órától a Petőfi Csarnokban. A zenekar koncertjén több mint negyven év slágereiből válogat.
júl. 3
14:57
Törvénysértő volt a „barcikai ősanya” (Startlap)
Jogerős határozatában törvénysértőnek minősítette a fogyasztóvédelmi hatóság a „barcikai ősanya” nem létező régészeti leleteire alapozott reklámot, és pénzbírsággal sújtotta a reklámkampányt megrendelő Filmsziget Művészeti Kft-t.
júl. 3
17:57
Drogdémonok háborúja (Startlap)
Az Agave megint betalált. Illetve: talált. Olyan amerikai írót, aki több mint egyszerű krimit írt. Don Winslow könyvéből időnként átsejlik, ahogy az író menthetetlenül begőzöl saját brutális és olykor perverz gondolatmenetétől, aztán, ahogy hirtelen, leheletfinoman jelzi: tudatában van annak, hogy nagyszerűen használja a „mitől döglik a légy” kifinomult eszközeit.
júl. 3
18:33
Ikertalálkozó – ózoklálatrekI (Startlap)
Minden eddiginél több, csaknem hétszáz pár jelentkezett eddig a negyedik országos ikertalálkozóra.
júl. 3
18:51
A Sziámi nemcsak iker (Startlap)
Müller Péter nélkül nem nagyon lehet ma megúszni fesztivált. Összeáll ugyanis a '80-as évek alternatív zenei mozgalmának egyik alapvetése, az URH. Szombaton a Volton lehet nosztalgiázni.
júl. 3
21:33
Zseniális éjszaka tízezred magammal – galéria (Startlap)
A nulladik nap azért is praktikus, mert a hozzám hasonló kezdők ki tudják ismerni magukat, hogy aztán másnap már legyen esélyük odaérni a bulikra. A Mymusic helyszíni tudósítása a soproni Voltról.

2008. július 4. péntek

júl. 4
5:21
Puccini és István király a szegedi Dóm téren (Infostart)
Puccini Turandot című operájával veszi kezdetét július 4-én a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. A repertoáron olyan bemutatók szerepelnek, mint a Marcica grófnő című operett, a Szentivánéji álom musicalváltozata, a Benyovszky Móric életéről szóló néptánc előadás és a Szikora János által rendezett István, a király.
júl. 4
11:21
Gasztronómiai és zenei kalandok a hétvégén (Infostart)
Kulináris kalandozások, világzenei koncertek és térzene fesztivál is akad a hétvégi kulturális programok között.
júl. 4
13:30
Templomot találtak a pécsi légirégészek (Startlap)
Ne gondoljuk, hogy régészkedni csak négykézláb, a földön mászva, kis ecsettel a kézben lehet. Egy pécsi légirégész templomot fedezett fel odafentről. Galéria.
júl. 4
13:32
Hitler a panoptikumban (Startlap)
Nem könnyű bekerülni Madame Tussaud viaszfigurái közé. A szakértők előzetes felmérések és közvélemény-kutatások alapján döntenek arról, kit érjen a viaszba öntetés megtiszteltetése. A londoni és hat egyéb, külföldi panoptikum után Berlinben a jövő héten nyílik állandó tárlat.
júl. 4
16:48
Kamu Madonna válása? (Startlap)
Már hosszú ideje nem boldog Madonna és Guy Ritchie, egyes hírek szerint kimondták a boldogító bye-bye-t, viszont most úgy látszik, az információ kamu volt. A Mymusic.hu cikke.
júl. 4
19:12
ABBA: újra látni őket együtt (Startlap)
Alkalmi „összeállásuk” apropója a legnépszerűbb dalaikból íródott film-adaptáció stockholmi bemutatója lesz, az igazi come back azonban elmarad.

2008. július 6. vasárnap

júl. 6
7:30
Több mint Pestőr 8. (Startlap)
Ez aztán a jutalomutazás! Jolsvai András ezúttal olyan helyre kalauzolja önöket, ahol mindenki jól érezheti magát. Az is, aki nagyon lent van, az is, aki nagyon fent, és persze azok is, akik nagyon középen.
júl. 6
8:39
A klotyóban vette fel eddig ismeretlen lemezét a világsztár (Infostart)
Különös felvétel kerül kalapács alá Londonban. Tom Jones 1962-es dalaiért, melyeket egy nemzetközi szervezet helyi épületének mosdójában vettek fel, közel félmillió forintnak megfelelő összeget szeretne kapni az azokat készítő hangmérnök.
júl. 6
15:18
Volt fesztivál: szex a VIP-ben - videó (Startlap)
A fesztivál harmadik napja is a színpadok közötti aktív szlalomozással zajlott: jó volt a felhozatal, luxus lett volna minden egyes koncertet végigélvezni egy másik kárára. Őrültségben, erotikában és megdöbbenésekben gazdag éjszakánk volt. A Mymusic.hu cikke.

2008. július 7. hétfő

júl. 7
5:42
A mumus neve: Gazprom (Startlap)
Oroszország gázóriása a kontinens mumusa. Nem nagyon találni európai térséget, ahol ne tudnák: nem hagyható figyelmen kívül (és ne félnék), ha a Gazprom kinyitja a száját. Két fiatal újságíró nem ijedt meg, hanem bemászott a szörny szájába. Felmérték az ép, de még inkább a zápfogak állapotát és elhelyezkedését. Rendhagyó könyv minden tekintetben!
júl. 7
11:24
Elélveztünk a VOLT-fesztiválon – videó (Startlap)
Wattie Buchant nem ismerik fel a rajongói, az idei VOLT gerappája a gumi klumpa, és találtunk originál ballonos szódát a fesztiválon – fillérekért. A Mymusic.hu cikke.
júl. 7
11:57
Új igazgató négy külföldi magyar kulturális intézet élén (Infostart)
Ősztől négy külföldi magyar kulturális intézetet irányít új igazgató: a bukaresti, a szófiai, a helsinki és a moszkvai intézet igazgatói posztjára kiírt pályázat eredményeit Hiller István hirdette ki hétfőn Budapesten. Az oktatási és kulturális miniszter bejelentette egy spanyolországi és egy egyesült arab emírségekbeli szakdiplomata poszt létrehozását is.
júl. 7
13:30
Sztálin Debrecenben (Startlap)
A Felvonulási téren ledöntött Sztálin-szobor kétméteres másolatát állították fel a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.
júl. 7
21:12
Viharos késéssel kezdődött Avril Lavigne hétfői koncertje - képek (Infostart)
Avril Lavigne hétfő esti budapesti koncertje végül nem maradt el az ítéletidő miatt, ám jelentős, mintegy másfél órás késéssel kezdődött. Az este 8 órára tervezett szabadtéri koncertet nem lehetett elkezdeni a hatalmas vihar miatt, a veszélyhelyzet miatt a közönséget zárt helyre menekítették. A program az időjárás miatt végül éjjel fél 11 előtt félbeszakadt.
júl. 7
22:54
Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája (Infostart)
Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája. Az ENSZ oktatatási, tudományos és kulturális szervezete a kanadai Québec-ben tartott szakértői bizottsági ülésen döntött a bővítésről.

2008. július 8. kedd

júl. 8
7:12
Shakespeare-t az általános iskolákba! (Infostart)
A brit kormány legújabb tervezete szerint már az ötévesnél fiatalabb korosztálynak is tanítani kéne a világhírű drámaíró műveit.
júl. 8
12:18
Avril Lavigne koncertje: a rövidprogram is látványos volt - képekkel (Infostart)
A Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán koncertezett hétfőn Avril Lavigne kanadai énekesnő. Az esti vihar miatt a műsor csak késve kezdődhetett, és az eredetileg tervezetthez képest rövidebb volt.
júl. 8
13:45
Milliókat keresni egy fesztiválon? (Startlap)
Túl vagyunk az első nagy nyári fesztiválon. Napok távlatából, kijózanodva, kialudva visszatekintünk, és összegzünk. Eztán készülünk a következőre. A Mymusic.hu cikke. Videó és galéria.

2008. július 9. szerda

júl. 9
13:18
A világ minden tájáról érkeznek zenészek a 28. Kaláka Fesztiválra (Infostart)
Amerikai, francia, spanyol és orosz fellépők is várják a közönséget a Kaláka Fesztiválon - mondta az Inforádiónak Gryllus Dániel szervező. A csütörtökön kezdődő fesztivál programjai Miskolcon és a diósgyőri várban zajlanak.
júl. 9
13:36
Rohamosan fogynak a jegyek a Balaton Sound fesztiválra (Infostart)
Olyan ütemben fogynak a csütörtökön kezdődő Balaton Sound fesztivál belépői, hogy a helyszínen valószínűleg már nem lehet minden napra jegyet venni. Az ügyben szerda este várható döntés - mondta az InfoRádiónak Lobenwein Norbert szervező.
júl. 9
18:42
Balaton Sound: elkeltek a bérletek, nincs napijegy péntekre és szombatra (Infostart)
Ne induljanak el a Balaton Soundra azok, akiknek nincsen elővételben megváltott jegyük - kérték szerdán a rendezvény szervezői, ugyanis bérletet, valamint pénteki és szombati napijegyet már sehol nem lehet kapni.

2008. július 10. csütörtök

júl. 10
21:18
Az amerikai gitáros szereti a hungarikumot (Startlap)
A Bush-kurzust rutinosan bíráló Ministry kedden eset a Petőfi Csarnokban is elküldte a fejlett világot valahova nagyon messzire. Videóinterjú.

2008. július 11. péntek

júl. 11
19:48
Előkerült a milliárdokat érő Shakespeare-gyűjtemény (Infostart)
Elképesztően értékes Shakespeare-kötet bukkant fel egy amerikai könyvtárban: a kiadványból mindössze 200-300 darab létezik a világon.

2008. július 12. szombat

júl. 12
14:06
"Komolyzenei Oscarra" jelölték Fischer Ivánt (Infostart)
Nagy-Britanniában az Év művésze díjra jelölte Fischer Ivánt a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei magazinja, a Gramophone.
júl. 12
19:12
Két magyar film kapott nem hivatalos díjat Karlovy Varyban (Infostart)
Csehországban két magyar alkotás kapott nem hivatalos díjat a 43. Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon.

2008. július 13. vasárnap

júl. 13
8:06
"Lehet harmonikus házasságban több gyerekkel boldogan élni" (Infostart)
Apává lenni nem nehéz, de apának lenni már igazi kihívást jelent - vallja nemrég megjelent Apa-kép-írás című könyvében Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője, aki kötetével meg akarja mutatni, hogy kapaszkodót és boldogságot jelent házasságban és hűségben élni.
júl. 13
9:18
Több mint Pestőr 9. (Startlap)
Pestőrségünk ezúttal politikai síkra terelődik – és a Tétényi fennsíkra, egyúttal. Kisértet járja be rovatunkat, a kommunizmus kisértete: mindazonáltal jól vagyunk, és ezt javasoljuk orvosainknak és gyógyszerészeinknek is. Aki pedig többre is kíváncsi, annak azt ajánljuk, keresse fel a www.mementopark.hu portált.
júl. 13
19:12
Tisztelgés a rock legendái előtt (Startlap)
A legendás Who együttest ünnepelte Los Angelesben a Foo Fighters, a Pearl Jam és több más mai sikercsapat.

2008. július 14. hétfő

júl. 14
16:12
„Rúdon pörgést nem vállalok” – interjú Jakupcsek Gabriellával (Startlap)
Szeretném megőrizni a megfigyelő képességemet, de ezt most nehéz, mert "túl nagy a zaj" - nyilatkozta Jakupcsek Gabriella. Azt is mondta, "rúdon pörögést" nem vállal, az soha nem ment neki. "Amit én tudok és szeretek csinálni, annak meg kell találni a helyét egy műsorfolyamban" - tette hozzá.

Keresés