2008. február 12. kedd

febr. 12
5:17
Obama tovább növelheti az előnyét (Infostart)
A keddi újabb forduló előtt a republikánusoknál egyértelmű a kép: John McCain országosan is megerősítette vezető helyét a Newsweek legújabb felmérése szerint. A demokratáknál ugyan Hillary Clinton és Barack Obama fej-fej mellett halad, az illinoisi szenátor azonban Virginiában és Marylandben is messze vezet fő riválisa előtt.
febr. 12
5:46
Világszerte gyászolják Tom Lantost (Kripto Akadémia)
Elhunyt Tom Lantos, a magyar származású amerikai kongresszusi képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A washingtoni kongresszus egyetlen holocaust-túlélője február 1-én töltötte be nyolcvanadik évét.
febr. 12
5:52
Hillary Clinton lecserélte kampánymenedzserét (Kripto Akadémia)
Barack Obama diadalmenete tovább folytatódhat, az előrejelzések szerint jó esélyei vannak újabb három győzelemre, s ezzel mind a megnyert államok, mind a küldöttek számát tekintve az élre kerül. Hillary Clinton stábjában érezhető a feszültség, a volt First Lady kénytelen volt lecserélni kampánymenedzserét.
febr. 12
5:55
Több mint kétmillió bevándorló Nagy-Britanniában (Infostart)
Meghaladta a kétmilliót Nagy-Britanniában a külföldről érkezett munkavállalók száma. Közöttük egyre többen vannak az elégedetlenkedők.
febr. 12
8:23
Incidens egy amerikai hadihajó és orosz bombázók között (Kripto Akadémia)
Orosz nehézbombázó repülőgépek veszélyesen megközelítették a Nimitz amerikai repülőgép-hordozót, amelyről emiatt négy F/A-18-as vadászgép emelkedett a magasba, hogy az orosz gépeket távozásra kényszerítse - közölték washingtoni védelmi minisztériumi források. Az incidens szombaton a Csendes-óceán nyugati térségében történt. A Nimitz jelenleg ebben a térségben járőröz.
febr. 12
9:10
Kocsmában felejtette titkos információkkal teli laptopját a katonatiszt (Infostart)
Titkos információkat - katonák és családtagjaik nevét, fegyverraktárak helyét - tartalmazó hordozható számítógépre bukkant az egyik brit bulvárlap, a Sun olvasója egy sörözőben.
febr. 12
9:38
Őrizetbe vették a szöuli Déli Nagy Kapu felgyújtóját (hvg.hu)
A szöuli rendőrség egy nap alatt elfogta azt a férfit, aki hétfőre virradó éjjel felgyújtotta a dél-koreai főváros első számú történelmi nevezetességét, a 14. században épült városfal Déli Nagy Kapuját, a Nam De Mun-kaput.
febr. 12
9:54
Az új thaiföldi kormány kész autonómiát adni a déli tartományoknak (hvg.hu)
Az új thaiföldi kormány kész egyfajta autonómiát adni az ország maláj nemzetiségű muzulmánok lakta déli részének, ahol négy éve folytatnak gerillaharcot elszakadáspárti fegyveresek - jelentette be kedden Csalerm Jubamrung belügyminiszter.
febr. 12
10:32
Gyilkossági kísérlet az egyik Mohamed-karikaturista ellen (hvg.hu)
Őrizetbe vett a dán rendőrség kedden négy személyt, akit azzal gyanúsít, hogy tervezte a nemzetközi felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának meggyilkolását.
febr. 12
10:48
Bagdadba látogat Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök (Infostart)
Március elején Bagdadba látogat Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök - jelentette be Hosjar Zebari iraki külügyminiszter Moszkvában.
febr. 12
11:05
Bolhapiac, Sacher torta, Strauß - miért jó Bécsben? (hvg.hu)
Szabad strand, ingyen koncert, Bécs legrégebbi kocsmája, bolhapiac lopott értékekkel és értéktelenségekkel, a romantika atyja (vagy nagyfaterja), Strauß – orrba-szájba. Összegyűjtöttük, miért jó Bécsben.
febr. 12
11:21
Malária, hőhullámok - itt az ideje a felkészülésnek (Infostart)
Maláriajárványok, halálos hőhullámok, fertőzött ivóvíz - öt év múlva már ezekkel kell megküzdenie a brit egészségügyi ellátórendszernek egy új kutatás szerint. A kormány arra utasítja az intézményeket: dolgozzanak ki átfogó tervet a klímaváltozás miatt kialakuló problémák kezelésére.
febr. 12
11:32
Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét (Infostart)
Egyeztetett a szerb államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke, kedden pedig összeül a szerb Nemzetbiztonsági Tanács. Az egységes álláspont szerint Koszovó Szerbia része kell, hogy maradjon. Hétfőn Belgrádban több mint ezer egyetemista tüntetett, "Európa a legfontosabb" jelszóval.
febr. 12
11:45
Meg akarták gyilkolni a dán Mohamed-karikatúrák egyik rajzolóját (Metropol)
Őrizetbe vett a dán rendőrség kedden négy személyt, akit azzal gyanúsít, hogy tervet szőtt a nemzetközi felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának a meggyilkolására.
febr. 12
11:54
Bumeránggal érkeztek a parlamentbe (Infostart)
Több évszázados brit hagyomány ért véget Ausztráliában. amikor a didgeridoo nevű ősi fúvós hangszeren játszó, bőrüket fehér festékkel díszítő ausztrál őslakosok részt vettek az új canberrai törvényhozás első ülésszakának megnyitó ülésén.
febr. 12
12:30
Meg akarták gyilkolni a dán Mohamed-karikatúrák egyik rajzolóját (Kripto Akadémia)
Őrizetbe vett a dán rendőrség kedden négy személyt, akit azzal gyanúsít, hogy tervezte a nemzetközi felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának meggyilkolását. A gyanúsítottak a legnagyobb vihart kavaró, 73 éves Kurt Westergaard dán karikaturistát akarták megölni, akinek rajza Mohamed prófétát bombával a turbánjában ábrázolta.
febr. 12
13:00
A lengyelek női amerikai elnököt látnának szívesen (hvg.hu)
A lengyelek 64 százalékos többségben látnák szívesen a demokrata Hillary Clinton bevonulását a Fehér Házba, míg a republikánus John McCainnek csak 20 százalékuk örülne.
febr. 12
13:59
Tiltanák a fegyverek űrbe telepítését (hvg.hu)
Fegyvereknek a világűrbe való telepítését tiltó nemzetközi szerződést kezdeményezett Oroszország és Kína kedden Genfben az ENSZ szervezésében megtartott leszerelési konferencián.
febr. 12
14:02
Winkler: az Európai Unió intézményei nem kisebbség-barátságukról híresek (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió intézményei nem éppen a kisebbségek iránti barátságukról híresek, a romániai magyar képviselőknek Brüsszelben az érzelmi megközelítésektől távoli tényekkel, konkrét elképzelésekkel kell kommunikálniuk, általában a frakciók politikai színezetének megfelelő érveket kell találniuk - mondta Winkler Gyula EP-képviselő a romániai Új Magyar Szó (ÚMSZ) keddi számában.
febr. 12
14:17
Újabb iszlámvita Nagy-Britanniában (Kripto Akadémia)
Vissza kell szorítani a családon belüli házasodás gyakorlatát a pakisztáni származású britek körében a genetikai eredetű betegségek kockázata miatt - hangoztatják brit politikusok. Ann Cryer munkáspárti parlamenti képviselő szerint az elsőfokú unokatestvérrel házasodó pakisztáni származású britek nem vesznek tudomást róla, hogy milyen veszélyekkel jár az ilyen frigy. "A következmények gyakran…
febr. 12
14:23
Lőfegyverbe való töltényeket kapott két szenátor (Kripto Akadémia)
Lőfegyverbe való töltényeket tartalmazó levelet kapott kedden két cseh szenátor asszony, a függetlenek közül csak ők támogatták Václav Klaust a hét végi sikertelen államfőválasztáson - közölték kedden Prágában. "A szenátusi posta szokásos reggeli ellenőrzésekor a röntgengép két borítékban lőfegyverbe való golyókat mutatott ki. A leveleket Jana Jurencáková és Liana Janácková szenátoroknak címezték"…
febr. 12
14:31
Meg akarták gyilkolni a karikaturistát (Infostart)
A dán rendőrség azt állítja, hogy megakadályozta a nagy felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik szerzője ellen tervezett gyilkosságot. Két évvel ezelőtt az egyik dán lapban publikált rajzok tömegtüntetéseket váltottak ki az iszlám világban, a lázongásokban néhányan meg is haltak. Több muzulmán ország pedig bojkottot hirdetett a dán termékekre.
febr. 12
14:47
Magyarország hasznosította a leghatékonyabban az EU-pénzeket (hvg.hu)
Rekordmértékű volt tavaly az elmaradottabb térségek és ágazatok támogatására szánt költségvetés kihasználása az Európai Unióban, és az új tagállamok felszívóképessége megközelítette a régi EU-tagországokét – jelentette be Danuta Hübner európai biztos kedden Brüsszelben.
febr. 12
15:15
Padlóra került a General Motors, rekord a veszteség (hvg.hu)
A legnagyobb amerikai autóipari cég, a General Motors (GM) 2007-ben közel 40 milliárd dolláros rekordveszteséget szenvedett el, és emiatt alkalmazottak tízezreinek további elbocsátására fog kényszerülni. A konszern keddi detroiti bejelentése szerint 74 ezer dolgozó részesedik majd végkielégítésben.
febr. 12
15:26
Obama tovább menetelhet az elnökjelöltség felé (Infostart)
Úgy tűnik, republikánus oldalon eldőlt, hogy John McCain esélyes az elnökjelöltségre, Mike Huckabee pedig az alelnökjelölti posztra pályázik - véli Orbán Anita Amerika-szakértő. Kedden Maryland és Virginia államokban és a fővárosban tartanak előválasztást, a közvélemény-kutatások demokrata oldalon egyértelműen Barack Obama győzelmét jelzik. A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese…
febr. 12
15:31
Törvény az orosz-ukrán katonai szerződés felmondásáról (hvg.hu)
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, Viktor Juscsenko ukrán államfő oroszországi látogatásának napján aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Moszkva felmondja a rakétatámadások előrejelzését és a kozmikus térség ellenőrzését szolgáló rendszerekről szóló orosz-ukrán megállapodást.
febr. 12
15:37
Törvény az orosz-ukrán katonai szerződés felmondásáról (hvg.hu)
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, Viktor Juscsenko ukrán államfő oroszországi látogatásának napján aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Moszkva felmondja a rakétatámadások előrejelzését és a kozmikus térség ellenőrzését szolgáló rendszerekről szóló orosz-ukrán megállapodást.
febr. 12
16:58
Megállapodás az orosz-ukrán gázvitában (hvg.hu)
Vlagyimir Putyin a találkozót követően bejelentette: Moszkva elfogadja Kijev javaslatait a gázszállítások miatti ukrán adósság rendezése érdekében.
febr. 12
17:20
Megérkeztek Csádba az európai békefenntartók (Infostart)
Ténylegesen megkezdődött az Európai Unió békefenntartó alakulatainak telepítése Csádban; az első katonai szállítógép kedden délután szállt le Abeche repülőterén.
febr. 12
18:10
Lekapcsolják a hálózatról azt, aki kalóztartalmat tölt le (Infostart)
Az internet szolgáltatás kikapcsolásával számolhatnak a jövőben azok a britek, akik kalóztartalmakat töltenek le a világhálóról.
febr. 12
19:31
Erős földrengés Mexikóban (hvg.hu)
A Richter-skála szerint 6,6-es erősségű fölrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét; a földmozgás pánikot keltett a lakosság körében, de jobbára csak kisebb anyagi károkat okozott néhány épületben.
febr. 12
19:53
Néhány évtized, és kisebbségben lesznek a fehérek Amerikában (Infostart)
Egy friss előrejelzés szerint az Egyesült Államokban 2050-re kisebbségbe kerülhetnek a nem spanyolajkú fehérek. A tengerentúlon azonban nemcsak a bevándorlók áradatával kell szembenézni, hanem a társadalom elöregedésével is.
febr. 12
19:58
Hiába az olajkincs, négymillió iraki éhezik (Infostart)
Négymillió iraki éhezik és a 27 millió lakos 40 százalékának nincs egészséges ivóvize az olajból eredő gazdagság és az erőteljesen fejlődő gazdaság ellenére - közölte az ENSZ kedden.
febr. 12
21:23
Liberális főpap kinevezése (Kripto Akadémia)
Robert Zollitsch freiburgi érseket választották meg a Német Katolikus Püspöki Konferencia új elnökének. Elődje, Karl Lehmann egészségügyi okok miatt mondott le. A 69 éves főpap megválasztása nem meglepezés, hiszen Reinhard Marx müncheni érsek mellett ő számított favoritnak. Zollitschot - elődjéhez hasonlóan - az egyház liberális vonalához sorolják. Olyannira, hogy a papi nőtlenség dogmájával sem…
febr. 12
21:45
Putyin részt vesz a NATO-csúcson (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a NATO bukaresti csúcsértekezletén - jelentette be kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség idézte a genfi látogatáson tartózkodó minisztert, aki szerint Putyin elfogadta a meghívást az április elején tartandó NATO-csúcsra. "Ez újfent megerősíti azt a tényt, hogy Oroszország bármilyen kérdésben kész a párbeszédre" -…
febr. 12
21:47
Az elnök fia hátba szúrta barátját (Infostart)
Mégsem indul az egyik párizsi kerület polgármesteri posztjáért Nicolas Sarkozy francia elnök szóvivője, miután az államfő fia ellene fordult. Egyes találgatások szerint a pálfordulás oka nem más, mint hogy a 21 éves Jean Sarkozy magának akarja a posztot. Nem ez lenne az első eset a történelemben, 1983-ban például egy bizonyos Nicolas Sarkozy hasonló előzmények után lett ugyanezen párizsi városrész…
febr. 12
22:14
Elfogadhatatlan kegyetlenség az állatokkal szemben (Infostart)
Újra egyesítik erőiket az állatvédő szervezetek annak érdekében, hogy megértessék a tenyésztőkkel és kereskedőkkel: felesleges a levágásra ítélt lovakat, birkákat vagy csirkéket hosszú utazásnak kitenni, érdemesebb lenne inkább a már feldolgozott húsukat szállítani.

Keresés