2008. február 26. kedd

febr. 26
5:17
Megdöbbentő beismerés: szabadon kószál minden hetedik gyilkos (Infostart)
A gyilkossággal vádoltak közül minden hetediket óvadék ellenében szabadlábra helyeztek januárban Nagy-Britanniában - kényszerült elismerni a brit igazságügyi minisztérium annak a felmérésnek az eredményét, amely szerint a gyilkossággal vádolt 455 személy közül legalább 60, az emberölésért tárgyalásra váró 41 ember közül 35 volt szabadon január 31-én.
febr. 26
5:36
2013-ban két új gázvezeték is eléri Európát (Népszava)
Ha minden jól megy 2013-ban két új gázvezeték is eléri Európát: az EU által előnyben részesített - mivel ázsiai gázt szállító - Nabucco, illetve az olasz-orosz kezdeményezésre épülő és orosz gázzal feltöltendő Déli Áramlat. Mind a kettő esetében esély van arra, hogy áthalad Magyarországon. A Nabucco csökkentené Oroszországtól való függőségünket, de javítaná ellátásunkat a Déli Áramlat is.
febr. 26
5:40
Csak engedélyre adnának cigarettát (Infostart)
Tovább szigorodnának a dohányzási szabályok Nagy-Britanniában, egy minisztériumi javaslat értelmében. Eszerint csak az vásárolhatna dohánytermékeket, aki előzetesen kiváltotta a szükséges engedélyt.
febr. 26
6:02
Nyugaton nem szívelik Putyint, máshol értékelik Amerika-ellenességét (Infostart)
Eltérő módon ítélik meg Vlagyimir Putyin a nyugati országok lakói és a szélesebb értelemben vett külföld - derült ki a BBC több mint 30 országban végzett felméréséből. Az orosz elnökválasztások előtt nem sokkal publikált anyag szerint a G7-es országok lakóinak többsége szerint Putyin fenyegetést jelent az orosz demokráciára és a világ békéjére, országa pedig megbízhatatlan energiaszállító. További…
febr. 26
6:22
Barack Obama népszerűsége a roksztárokéval vetekszik (Népszava)
Amerikában a híres politikusok népszerűsége a rocksztárokéval vetekszik; az egyik legfényesebb csillag a 47 éves demokrata párti szenátor, Barack Obama.
febr. 26
6:44
Kozulin részt vehet a felesége temetésén (Népszava)
A fehérorosz hatóságok háromnapos eltávozást engedélyeztek a börtönbüntetését töltő volt ellenzéki elnökjelölt, Aljakszandr Kozulin számára, hogy részt vehessen felesége temetésén - közölte kedden Igor Rinkevics, az elítélt volt ügyvédje, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt (Gromada) elnökhelyettese.
febr. 26
6:45
Vesztegetés miatt indult eljárás a volt argentin elnök ellen (Infostart)
Vesztegetés miatt bírósági eljárás indult Fernando de la Rua volt argentin elnök ellen, aki egy évvel kormányának bukása előtt ellenzéki politikusoknak kenőpénzt fizetett, hogy támogassák munkapiaci reformjait.
febr. 26
6:57
Egymásra morognak a szövetségesek az invázió miatt (Infostart)
Az amerikai védelmi miniszter az észak-iraki hadművelet minél gyorsabb lezárására sürgette NATO-szövetségesét, Törökországot. Washington két tűz közé került, mivel másik szövetségese éppen az észak-iraki kurd autonómia, amelynek vezetése egyre nagyobb haraggal szemléli, hogy az amerikaiak hírszerzési adatokkal segítetik a törököket. Utóbbiak azt állítják: nem az iraki néppel, vagy az észak-iraki…
febr. 26
7:47
Valódi horror: a gondozók ásták el a gyermekotthon lakóit? (Infostart)
Nagy-Britannia történetének legnagyobb gyermekbántalmazási botrányára derülhet fény, ha beigazolódik, hogy bentlakók holttesteit temették el titokban az egykori gyermekotthon területén. Az emberi maradványok felkutatására kiképzett kutyák eddig hét holttest helyét mutatták meg a nyomozóknak.
febr. 26
8:04
Vesztegetési-botrány Argentínában (Népszava)
Vesztegetés miatt bírósági eljárás indult hétfőn Fernando de la Rua volt argentin elnök ellen, aki egy évvel kormányának bukása előtt ellenzéki politikusoknak kenőpénzt fizetett, hogy támogassák munkapiaci reformjait.
febr. 26
8:09
Rosszabb életet hozott az afgán nőknek a felszabadítás (Infostart)
Egy nemrég készült jelentés szerint az Afganisztánban "felszabadított" nők sok szempontból rosszabbul élnek, mint a nemzetközi katonai erők megjelenése előtt. A háború és a szegénység egyre több afgán családfőt késztet arra, hogy lányát eladja, és kényszerházasságra kényszerítse.
febr. 26
8:32
Kispályás csupán az Arena Plaza (Napi)
febr. 26
8:33
Dubaj: mégsem Sarapovával kezd Szávay (HVG)
Mégsem Marija Sarapova ellen lép pályára kedden Szávay Ágnes az 1,5 millió dollár összdíjazású dubaji női tenisztorna első fordulójában.
febr. 26
8:49
Újabb csontvázak kerülnek elő? (Napi)
febr. 26
8:49
A Déli-áramlat magyar fordulata: új gáz érkezik (Kitekintő)
Dimitrij Medvegyev Budapestre érkezve sikeres tárgyalást tudhat maga mögött: Budapest csatlakozik a Déli-áramlat projekthez, amelyhez eddig többek között Olaszország és Ausztria adta nevét.
febr. 26
9:01
Amerikában tombol az Obama-mánia - képek! (MaHu)
Amerikában a híres politikusok népszerűsége a rocksztárokéval vetekszik; az egyik legfényesebb csillag a 47 éves demokrata párti szenátor, Barack Obama.
febr. 26
9:01
Földrengéssorozat Indonézia nyugati partjai közelében (HVG)
Több erős földrengés rázta meg hétfő óta Indonézia nyugati partvidékét. A hatóságok Szumátra nyugati partjain két ízben cunamiriadót rendeltek el, de a szökőár szerencsére elmaradt.
febr. 26
9:07
Ciprus: újraegyesítési tárgyalások lesznek (orientpress)
Bizakodóak a ciprusi török és görög vezetők az újraegyesítést illetően. Démétrisz Hrisztofiasz ugyanis az ENSZ bevonásával megkezdte az újraegyesítési tárgyalások szervezését azt követően, hogy elnökké választották.
febr. 26
9:07
Öt rendőr halt meg egy merényletben, mind rokonok (Népszava)
Öt rendőrt ölt meg egy út mellé telepített akna robbanása kedden a délkelet-afganisztáni Hoszt tartományban.
febr. 26
9:18
Választási csalás Thaiföldön (Népszava)
A thaiföldi választási bizottság választási csalással vádolta meg kedden az alig két hónapja megalakult parlament elnökét, és a vádról szóló hivatalos iratot átadta a legfelsőbb bíróságnak, ami azt jelenti, hogy az ügy az illető hivatali elmozdításával végződhet.
febr. 26
9:41
Pakisztán az egész világon letiltotta a YouTube-ot (Kitekintő)
Az internet jelenlegi rendszerében meglévő hibalehetőség vezetett oda, hogy vasárnap néhány órára szinte az egész világon elérhetetlenné vált a Google videomegosztója.
febr. 26
9:52
Kermabon: vereség lenne feladni az egységes Koszovót (HVG)
Az Európai Unió mindenképpen el akarja kerülni Koszovó kettészakadását, az albánok lakta nagyobb részről a szerbek lakta Észak-Koszovó leválását.
febr. 26
9:53
Kacav megúszhatja a börtönt (Népszava)
Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta kedden a legfőbb ügyészség és Móse Kacav vádalkuját a volt államfő ellen nemi erőszak, zaklatás és szeméremsértés vádjával folyó perben - vált ismertté igazságügyi forrásból.
febr. 26
9:57
Bezúzásra ítélték a Mein Kampfot! (MaHu)
Egy zágrábi bíróság elrendelte kedden a Mein Kampf egy horvát kiadó által megjelentetett példányainak bezúzását, s megtiltotta a kiadónak a könyv nyomtatását és terjesztését - olvasható a Jutarnji List című horvát lap internetes oldalán.
febr. 26
10:04
Az al-Kaida vállalta a turisták elleni jemeni merényleteket (HVG)
Az al-Kaida jemeni szárnya vállalta azt a két gyilkos merényletet, amelyet spanyol és belga turisták ellen követtek el az Arab-félsziget déli csücskén fekvő országban - jelentette kedden egy iszlamista weboldalakat figyelő szolgálat.
febr. 26
10:09
Az autó, aminek csodájára járnak az emberek (Napi)
febr. 26
10:15
Kermabon: vereség lenne, ha feladnák az egységes Koszovót (MaHu)
Az Európai Unió mindenképpen el akarja kerülni Koszovó kettészakadását, az albánok lakta nagyobb részről a szerbek lakta Észak-Koszovó leválását.
febr. 26
10:55
Szili New Yorkba utazik (orientpress)
Szerdától péntekig New Yorkban tartózkodik hivatalos látogatáson Szili Katalin. Az Országgyűlés alelnöke részt vesz a „Nemek közötti egyenlőség pénzügyi kérdései a Parlamentekben” című ülésen, és felszólal többek között a Parlamentek közti Információs és Kommunikációs technológiák Globális Központja (a Global Centre for ICT in Parliament) Második Magasszintű Igazgatótanácsi ülésén.
febr. 26
11:18
Sony-Sharp két LCD-s jó barát (Napi)
febr. 26
11:18
Gyorsabb uniós áruk? (Kitekintő)
Felgyorsulhat az áruk szabad mozgása az EU-ban, miután az EP elfogadta a termékforgalmazásról szóló jogszabálycsomagot.
febr. 26
11:53
Sarkozy sajnálja durva szitkozódását, de nem kér bocsánatot (HVG)
A francia elnök sajnálja, hogy a hétvégi párizsi mezőgazdasági kiállításon durván szidalmazott egy őt bíráló látogatót, de az ügyről beszélve a Le Parisien által keddre szervezett interjújában nem kért bocsánatot kirohanásáért.
febr. 26
11:58
Sarkozy sajnálja durva szitkozódását, de nem kér bocsánatot (MaHu)
Nicolas Sarkozy francia elnök sajnálja, hogy a hét végi párizsi mezőgazdasági kiállításon durván szidalmazott egy őt bíráló látogatót, de az ügyről beszélve a Le Parisien által keddre szervezett interjújában nem kért bocsánatot kirohanásáért.
febr. 26
12:28
Sepsiszentgyörgy - Bírálják Traian Basescut (Kitekintő)
„Székelyföldnek is lehet olyan autonómiája, mint a calarasi-iaknak, ha nekik jó az a fajta önrendelkezés, amilyet mi akarunk magunknak”
febr. 26
12:35
Már a svéd hatóság is nyomoz a liechtensteini számlák ügyében (Népszava)
A svéd adóhatóságok nyomozást indítottak mintegy száz svéd állampolgár ellen, akik a gyanú szerint liechtensteini bankszámlák közbeiktatásával követtek el adócsalást.
febr. 26
13:06
Újabb rekord az OMV-nél (Napi)
febr. 26
13:10
Veszélyben a román euró bevezetés (Népszava)
Veszélybe kerülhet Romániának az a célja, hogy 2014-ben bevezeti az eurót, hacsak nem sikerül idén és jövőre érezhetően mérsékelni az inflációt - jelentette ki kedden Mugur Isarescu, a román központi bank elnöke.
febr. 26
13:12
A Muzulmán Testvériség újabb tagjait vették őrizetbe (HVG)
Őrizetbe vették kedden Egyiptomban a legjelentősebb ellenzéki szervezet, az iszlamista Muzulmán Testvériség újabb 16 tagját, tanárokat, orvosokat, mérnököket és diákokat - közölték az ország biztonsági szolgálatai.
febr. 26
13:17
Magyarország támogatja Macedónia NATO-tagságát (HVG)
Magyarország támogatja, hogy Macedónia meghívást kapjon a NATO-ba és tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek - mondta a magyar miniszterelnök, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.
febr. 26
13:21
40 ezer románt kárpótolnak, fejenként 5500 euróval (Népszava)
Mintegy 40 ezer személy kaphat fejenként átlagban 5500 euró értékű kárpótlást a Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) román takarékpénztártól, ahova 1992 előtt személygépkocsi vásárlásra fizettek be - adta hírül a keddi román sajtó.
febr. 26
13:24
Bioetanol - áldás vagy átok? (Kitekintő)
Bár közvetlen felhasználása során kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, előállításához sokkal több energiát fogyasztunk. Megéri?
febr. 26
13:48
Újrakezdte atomprogramját Irán (orientpress)
Az iráni legfőbb ajatollah, Ali Khameini beszédben üdvözölte Irán nukleáris programjának győzelmét – Mahmud Ahmaninedzsád iráni elnököt pedig a kérdésben tanúsított bátor hozzáállásáért dicsérte.
febr. 26
13:48
Megalakul a Koszovót irányító nemzetközi csoport (HVG)
Függetlenségének kikiáltása után tíz nappal, holnap megalakul a Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport (angolul: International Steering Group - ISG) - írta a Zeri című pristinai újság.
febr. 26
13:54
"A világ halálra ítélte Gázát!" (Kitekintő)
Palesztinok ezrei alkottak élőláncot a Gázai övezetben, hogy tiltakozzanak az izraeli blokád ellen.
febr. 26
13:56
Gyurcsány: támogatjuk Macedónia NATO-tagságát (Népszava)
Magyarország támogatja, hogy Macedónia meghívást kapjon a NATO-ba és tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek - mondta a magyar miniszterelnök, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.
febr. 26
13:58
Nehéz szívvel, de Lengyelország is elismerte Koszovó függetlenségét (Népszava)
A lengyel kormány kedden elismerte Koszovó függetlenségét, de a döntést bejelentő varsói külügyminiszter leszögezte: a kabinet nehéz szívvel tette ezt.
febr. 26
13:59
Megnyugtatja a fiatalokat, ha meghalhatnak (HVG)
Megdöbbentő felfedezésre jutottak finn kutatók: az akciójátékok szerelmesei a feltételezetthez képest teljesen eltérő pszichológiai modellt mutatnak. A hagyományos elképzelések szerint a játékosok örülnek, ha lelövik az ellenséget és szomorúak, ha ez fordítva történik meg. A rögzített arckifejezések és a fiziológiai adatok azonban mást mutatnak.
febr. 26
13:59
Lengyelország elismerte Koszovó függetlenségét (Infostart)
A lengyel kormány elismerte Koszovó függetlenségét, de a döntést bejelentő varsói külügyminiszter leszögezte: a kabinet nehéz szívvel tette ezt.
febr. 26
14:01
Csaknem száz német adócsaló jelentkezett önként (Népszava)
Több mint 90 németországi gyanúsított már beismerte, hogy adócsalást követett el - jelentette be a bochumi ügyészség.
febr. 26
14:03
Románia lehetne a "híd" Belgrád és Brüsszel között (Népszava)
Bukarest "híd akar lenni" Belgrád és az EU, illetve a NATO között - jelezte kedden a román külügyminiszter.
febr. 26
14:16
Kötelező "gyűlöletgyakorlatok" Brüsszelben (168 Óra Online)
Sok tanulságot hordoz a Smer visszavétele a politizáló magyar közvélemény számára. Az Európai Parlament még nem került megfelelő helyére a közgondolkodásban. [Dátum: 2008. 02. 26. 13:36]

Keresés