2008. március 1. szombat

márc. 1
5:57
Vlagyimir Putyin jelöltjének, Dmitrij Medvegyevnek nincs esélyes kihívója (Kripto Akadémia)
Elnököt választ vasárnap Oroszország. 96 ezer választókörzetben járulhat az urnákhoz 108 millió ember. A hivatalos végeredményt március hetedikén teszik közzé, de már hétfőn reggel ismertetik a százszázalékos feldolgozás mellett kialakult sorrendet. Nagy meglepetés nem várható.
márc. 1
7:30
A rendőrség feloszlatja a jereváni ellenzéki tüntetést (Kripto Akadémia)
Az örmény rendőrség péntek hajnalban megkezdte a Jereván központjában napok óta tüntető és sátrazó több száz ellenzéki feloszlatását. Jelentések szerint a rendőrök összefogdossák és buszokba tuszkolják az embereket. Az örmény ellenzék a február 19-i elnökválasztás szerinte meghamisított eredménye ellen tüntetett, új választásokat követelve. Az elnökválasztást Szerzs Szargszján nyerte meg, de az…
márc. 1
9:01
Baloldali tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Madridban (Metropol)
Súlyos összecsapások törtek ki pénteken Madrid központjában baloldali fiatalok és rendőrök között, hét tűntetőt előállítottak - jelentette a spanyol rádió.
márc. 1
9:30
A Kreml felkészült a "színes forradalomra" (Kripto Akadémia)
A vasárnapi oroszországi elnökválasztást teljes harci készültségben várják a Kreml mesteremberei: lesik, hogy az elnöki dolgozószoba új lakója változtatni akar-e a környezeten. A Kreml illetékesei szerint a dolgozószobában szükség esetén egy-két nap alatt elvégeznek egy kisebb felújítást. Ha netán új bútorra is szükség lenne, annak beszerzéséhez legalább egy hét kell. Hagyományosan az új elnök…
márc. 1
9:57
"Ha áldozatot kíván az olimpia sikere, meghozzuk" (Infostart)
Biztonsági okokból bezárják az olimpia idejére az egyik pekingi labdarúgó stadion környékén az éttermeket, bárokat és éjszakai klubokat. Az intézkedés komoly érvágást jelent a tulajdonosoknak, ez ugyanis a kínai főváros éjszakai életének egyik központja.
márc. 1
9:57
Harry herceg távozott Afganisztánból (Kripto Akadémia)
Harry herceg pénteken elrepült Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott - közölték brit védelmi minisztériumi források. II. Erzsébet királynő 23 éves unokáját, Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiát, aki harmadik a trónöröklési sorrendben, a személyes biztonsága miatti aggodalmak nyomán vezényelték vissza Afganisztánból.
márc. 1
11:23
Kötelező orosz szavazás: "Nyomás választani!" (Kitekintő)
A választási kampány finisében a Kreml gyakran megkérdőjelezhető eszközöket is felhasznál, hogy minél több állampolgárt az urnákhoz csábítson.
márc. 1
12:17
Gyilkos olimpia? (Kitekintő)
Egy kínai tartományi vezető szerint embermilliók megélhetését fenyegetik a pekingi olimpia vízszükségletének fedezése érdekében hozott állami intézkedések.
márc. 1
12:29
Nagy a kereslet a Medvegyev-portrékra (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyev orosz elnökjelölt portréira nagy a kereslet azóta, hogy Vlagyimir Putyin búcsúzó elnök decemberben bejelentette: őt támogatja a vasárnapi elnökválasztáson. Oroszországban sok hivatalban, iskolában, vállalatnál még ma is az elnök tekint a falról a dolgozókra, tanulókra, s a portrékkal kereskedők szerint ez a hagyomány a cári időkre, illetve az ötvenes évek közepéig tartó sztálini…
márc. 1
12:45
Magyarics: "Clinton, a menedzser, Obama, a vizionárius" (Infostart)
Hillary Clinton menedzser, Barack Obama pedig vizionárius típusú politikus - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A demokrata párti jelöltekről szólva Magyarics Tamás úgy vélte: Barack Obama az amerikai álmot testesíti meg, a baloldali törzsszavazók után azonban most újra szólnia kellene a középen állókhoz.
márc. 1
14:08
Tartózkodó szavazók voksolnak bevándorlók helyett? (Kripto Akadémia)
Egy internetes honlap lehetővé teszi azoknak a spanyol választóknak számára, akik amúgy tartózkodnának a március 9-i törvényhozási választásokon, hogy - ha óhajtják - egy bevándorló helyett, annak akarata szerint adják le voksukat.
márc. 1
15:21
Száműzetésből hazatérve - politikai játszma kezdődik Thaiföldön (Kitekintő)
Thakszin Sinavatra korábbi thaiföldi miniszterelnök hazatért önkéntes száműzetéséből. Azt mondja, nem akar politikai szerepet vállalni, de ezt senki sem hiszi el neki.
márc. 1
16:11
Hazaérkezett Afganisztánból Harry herceg (Kripto Akadémia)
Hazaérkezett szombaton biztonsági okokból félbeszakított afganisztáni bevetéséről Harry herceg, a brit uralkodó unokája, akit londoni sajtóértesülések szerint máris halálos fenyegetések értek terrorszervezetek részéről.
márc. 1
16:33
Az OMV-Mol fúzió ügyében további vizsgálódás? (Kitekintő)
További vizsgálatokat tart szükségesnek az Európai Bizottság az OMV és a Mol osztrák cég által megcélzott fúziójának piaci versenyre gyakorolt hatásait illetően.
márc. 1
17:32
Transznyisztria Köztársaság: Moszkva mögé állt a függetlenségnek? (Kitekintő)
Az oroszországi államelnöki választásokat koordináló tanács levélben kért fel nemzetközi szerveket Transznyisztria Köztársaság elismerésére.
márc. 1
18:36
Egyre több szerb rendőr tiltakozik Koszovóban (Infostart)
Százötven koszovói szerb rendőr tette le szombaton a szolgálatot, ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a két hete függetlenné vált állam albán vezetése ellen.
márc. 1
18:39
Kenyérosztással szítják a nemzeti gyűlölködést Zomboron (Kripto Akadémia)
A nemzeti gyűlölet szítására kitervelt akciónak minősítette Korhecz Tamás vajdasági miniszterelnök-helyettes szombaton azt a már második hete tartó "happeninget", amelynek során a vajdasági Zomborban, egy albán tulajdonú pékség előtt ingyen kenyeret és péksüteményt osztanak. A kisüzem kirakatát február 17-én, a koszovói függetlenség kikiáltásának estéjén betörték, és a sok éve a nyugat-vajdasági…
márc. 1
18:58
Megölték a FARC második emberét (Infostart)
A kolumbiai hadsereg szombaton megölte Raúl Reyest, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) második számú parancsnokát - jelentette be Bogotában Juan Manuel Santos kolumbiai védelmi miniszter.
márc. 1
19:20
Mit is csinált Harry herceg Afganisztánban? (Infostart)
Hazaérkezett szombaton biztonsági okokból félbeszakított afganisztáni bevetéséről Harry herceg, a brit uralkodó unokája, akit londoni sajtóértesülések szerint máris halálos fenyegetések értek terrorszervezetek részéről.
márc. 1
22:36
Megszűnik a kanadai vízumkötelezettség Magyarországgal (Kripto Akadémia)
Kanada március másodikától eltörli a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben - jelentette be Diane Finley bevándorlásügyi miniszter, tájékoztatta az MTI-t Szelestey Lajos külügyi szóvivő szombaton.

Keresés