2008. március 1. szombat

márc. 1
5:57
Vlagyimir Putyin jelöltjének, Dmitrij Medvegyevnek nincs esélyes kihívója (Népszava)
Elnököt választ vasárnap Oroszország. 96 ezer választókörzetben járulhat az urnákhoz 108 millió ember. A hivatalos végeredményt március hetedikén teszik közzé, de már hétfőn reggel ismertetik a százszázalékos feldolgozás mellett kialakult sorrendet. Nagy meglepetés nem várható.
márc. 1
7:30
A rendőrség feloszlatja a jereváni ellenzéki tüntetést (Népszava)
Az örmény rendőrség péntek hajnalban megkezdte a Jereván központjában napok óta tüntető és sátrazó több száz ellenzéki feloszlatását. Jelentések szerint a rendőrök összefogdossák és buszokba tuszkolják az embereket. Az örmény ellenzék a február 19-i elnökválasztás szerinte meghamisított eredménye ellen tüntetett, új választásokat követelve. Az elnökválasztást Szerzs Szargszján nyerte meg, de az…
márc. 1
9:30
A Kreml felkészült a "színes forradalomra" (Népszava)
A vasárnapi oroszországi elnökválasztást teljes harci készültségben várják a Kreml mesteremberei: lesik, hogy az elnöki dolgozószoba új lakója változtatni akar-e a környezeten. A Kreml illetékesei szerint a dolgozószobában szükség esetén egy-két nap alatt elvégeznek egy kisebb felújítást. Ha netán új bútorra is szükség lenne, annak beszerzéséhez legalább egy hét kell. Hagyományosan az új elnök…
márc. 1
9:57
"Ha áldozatot kíván az olimpia sikere, meghozzuk" (Infostart)
Biztonsági okokból bezárják az olimpia idejére az egyik pekingi labdarúgó stadion környékén az éttermeket, bárokat és éjszakai klubokat. Az intézkedés komoly érvágást jelent a tulajdonosoknak, ez ugyanis a kínai főváros éjszakai életének egyik központja.
márc. 1
9:57
Harry herceg távozott Afganisztánból (Népszava)
Harry herceg pénteken elrepült Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott - közölték brit védelmi minisztériumi források. II. Erzsébet királynő 23 éves unokáját, Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiát, aki harmadik a trónöröklési sorrendben, a személyes biztonsága miatti aggodalmak nyomán vezényelték vissza Afganisztánból.
márc. 1
10:22
Oroszország Irán ellen fordulhat (orientpress)
Bejelentése szerint Moszkva lehet, hogy meg fogja szavazni az ENSZ-BT következő ülésén az atomprogramja miatt Irán ellen bevezetendő szankciókat. Teherán ezzel elveszítheti legerősebb szövetségesét.
márc. 1
10:49
A szerbek nem adnák Koszovót a gyors uniós tagságért (HVG)
Egy felmérés szerint Szerbia polgárainak túlnyomó többsége továbbra is úgy gondolja, hogy az ország helye az Európai Unióban van, ugyanakkor elutasítaná az integrációs folyamat felgyorsítását, ha ennek Koszovó függetlenségének elismerése lenne a feltétele.
márc. 1
10:54
Ukrán-orosz gázvita: nem kell aggódnunk? (HVG)
A Gazprom orosz gázipari cég pénteken bejelentette, hogy március 3-tól (közép-európai idő szerint 8 órától) 25 százalékkal csökkenti gázszállításait Ukrajnának, miután eredménytelenül értek véget a megbeszélések a Gazprom és a Naftogaz ukrán állami energiaipari cég között.
márc. 1
11:23
Kötelező orosz szavazás: "Nyomás választani!" (Kitekintő)
A választási kampány finisében a Kreml gyakran megkérdőjelezhető eszközöket is felhasznál, hogy minél több állampolgárt az urnákhoz csábítson.
márc. 1
12:17
Gyilkos olimpia? (Kitekintő)
Egy kínai tartományi vezető szerint embermilliók megélhetését fenyegetik a pekingi olimpia vízszükségletének fedezése érdekében hozott állami intézkedések.
márc. 1
12:29
Nagy a kereslet a Medvegyev-portrékra (Népszava)
Dmitrij Medvegyev orosz elnökjelölt portréira nagy a kereslet azóta, hogy Vlagyimir Putyin búcsúzó elnök decemberben bejelentette: őt támogatja a vasárnapi elnökválasztáson. Oroszországban sok hivatalban, iskolában, vállalatnál még ma is az elnök tekint a falról a dolgozókra, tanulókra, s a portrékkal kereskedők szerint ez a hagyomány a cári időkre, illetve az ötvenes évek közepéig tartó sztálini…
márc. 1
12:45
Magyarics: "Clinton, a menedzser, Obama, a vizionárius" (Infostart)
Hillary Clinton menedzser, Barack Obama pedig vizionárius típusú politikus - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A demokrata párti jelöltekről szólva Magyarics Tamás úgy vélte: Barack Obama az amerikai álmot testesíti meg, a baloldali törzsszavazók után azonban most újra szólnia kellene a középen állókhoz.
márc. 1
13:15
Erdogan fegyverletételre szólította fel a kurdokat (HVG)
Fegyverletételre szólította fel a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait a török hadsereg egyhetes észak-iraki szárazföldi offenzívájának befejeztével, péntek este Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.
márc. 1
13:17
Sátorozó tüntetőket oszlatott fel a jereváni rendőrség (HVG)
Az örmény rendőrség szombat hajnalban feloszlatta a Jereván központjában napok óta tüntető és sátrazó, mintegy 1500 fős tömeget. A rendőrök gumibottal ütlegelték az embereket - jelentették szemtanúk és a helyszínen tartózkodó tudósítók.
márc. 1
14:08
Tartózkodó szavazók voksolnak bevándorlók helyett? (Népszava)
Egy internetes honlap lehetővé teszi azoknak a spanyol választóknak számára, akik amúgy tartózkodnának a március 9-i törvényhozási választásokon, hogy - ha óhajtják - egy bevándorló helyett, annak akarata szerint adják le voksukat.
márc. 1
14:09
Horvátország teljes együttműködést ígér az új hágai főügyésznek (HVG)
Jadranka Kosor horvát miniszterelnök-helyettes teljes együttműködést ígért a hágai Nemzetközi Törvényszék új főügyészének pénteken Zágrábban.
márc. 1
15:21
Száműzetésből hazatérve - politikai játszma kezdődik Thaiföldön (Kitekintő)
Thakszin Sinavatra korábbi thaiföldi miniszterelnök hazatért önkéntes száműzetéséből. Azt mondja, nem akar politikai szerepet vállalni, de ezt senki sem hiszi el neki.
márc. 1
16:11
Hazaérkezett Afganisztánból Harry herceg (Népszava)
Hazaérkezett szombaton biztonsági okokból félbeszakított afganisztáni bevetéséről Harry herceg, a brit uralkodó unokája, akit londoni sajtóértesülések szerint máris halálos fenyegetések értek terrorszervezetek részéről.
márc. 1
16:33
Az OMV-Mol fúzió ügyében további vizsgálódás? (Kitekintő)
További vizsgálatokat tart szükségesnek az Európai Bizottság az OMV és a Mol osztrák cég által megcélzott fúziójának piaci versenyre gyakorolt hatásait illetően.
márc. 1
16:54
Az ugandai kormány leszerelési megállapodást írt alá a lázadókkal (HVG)
Az ugandai kormány megállapodást írt alá pénteken az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű lázadószervezettel, melynek értelmében a felkelők leteszik a fegyvert, és integrálódnak a társadalomba.
márc. 1
17:32
Transznyisztria Köztársaság: Moszkva mögé állt a függetlenségnek? (Kitekintő)
Az oroszországi államelnöki választásokat koordináló tanács levélben kért fel nemzetközi szerveket Transznyisztria Köztársaság elismerésére.
márc. 1
17:43
Legalább hat halott a vihar miatt Németországban és Ausztriában (HVG)
Legkevesebb hat halottat követelt az Emma nevű orkán Németországban és Ausztriában szombat délutánig.
márc. 1
18:20
Hillary Clinton kampányüzenete vízumügyben (HVG)
A demokrata elnökjelöltségre törekvő Hillary Clinton kampányüzenetben támogatta, hogy az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szövetségesei kapjanak méltányos elbánást vízumügyben.
márc. 1
18:36
Egyre több szerb rendőr tiltakozik Koszovóban (Infostart)
Százötven koszovói szerb rendőr tette le szombaton a szolgálatot, ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a két hete függetlenné vált állam albán vezetése ellen.
márc. 1
18:39
Kenyérosztással szítják a nemzeti gyűlölködést Zomboron (Népszava)
A nemzeti gyűlölet szítására kitervelt akciónak minősítette Korhecz Tamás vajdasági miniszterelnök-helyettes szombaton azt a már második hete tartó "happeninget", amelynek során a vajdasági Zomborban, egy albán tulajdonú pékség előtt ingyen kenyeret és péksüteményt osztanak. A kisüzem kirakatát február 17-én, a koszovói függetlenség kikiáltásának estéjén betörték, és a sok éve a nyugat-vajdasági…
márc. 1
18:58
Megölték a FARC második emberét (Infostart)
A kolumbiai hadsereg szombaton megölte Raúl Reyest, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) második számú parancsnokát - jelentette be Bogotában Juan Manuel Santos kolumbiai védelmi miniszter.
márc. 1
19:14
Vlagyimir Putyin távozik az elnöki tisztségből (MaHu)
Vlagyimir Putyin a vasárnapi elnökválasztással távozik az elnöki tisztségből, mert az alkotmány nem teszi számára lehetővé, hogy egyhuzamban harmadszor is államfő legyen.
márc. 1
19:20
Mit is csinált Harry herceg Afganisztánban? (Infostart)
Hazaérkezett szombaton biztonsági okokból félbeszakított afganisztáni bevetéséről Harry herceg, a brit uralkodó unokája, akit londoni sajtóértesülések szerint máris halálos fenyegetések értek terrorszervezetek részéről.
márc. 1
22:36
Megszűnik a kanadai vízumkötelezettség Magyarországgal (Népszava)
Kanada március másodikától eltörli a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben - jelentette be Diane Finley bevándorlásügyi miniszter, tájékoztatta az MTI-t Szelestey Lajos külügyi szóvivő szombaton.

Keresés