2008. március 20. csütörtök

márc. 20
6:46
Európának üzent az al-Kaida vezér (Kripto Akadémia)
Újabb hangfelvétellel jelentkezett szerdán Oszama bin Laden al-Kaida vezér, ezúttal Európának üzent a Mohamed-karikatúrák ügyében - közölte egy iszlamista internetes oldalakat figyelő amerikai központú szervezet.
márc. 20
6:51
A szíriai elnökkel tárgyal az orosz külügyminiszter (Kripto Akadémia)
Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tárgyal csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki előző nap érkezett Damaszkuszba, hogy a régiót érintő kérdésekről tárgyaljon vendéglátóival, illetve hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet képviselőivel találkozzon.
márc. 20
6:53
Az USA katonai támogatást nyújt Koszovónak (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok fegyvereket szállíthat és egyéb katonai segítséget nyújthat Koszovónak - közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.
márc. 20
7:31
Amerikai fegyverek érkezhetnek Koszovóba (Infostart)
Az Egyesült Államok fegyvereket szállíthat, és egyéb katonai segítséget nyújthat Koszovónak - közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.
márc. 20
7:36
Találkozik Gordon Brown és a dalai láma, Peking tiltakozik (Infostart)
Peking tiltakozik Gordon Brown brit kormányfő és a dalai láma szerdán bejelentett, májusra tervezett, londoni találkozója miatt.
márc. 20
7:40
Börtönben a tárgyalásig a "vörös khmerek" ideológusa (Kripto Akadémia)
Börtönben marad "vörös khmerek" egykori ideológusa a kambodzsai népirtó rendszer vezetői tárgyalásának megkezdéséig.
márc. 20
7:53
Veszélyes lehet, így börtönben marad a vörös khmerek ideológusa (Infostart)
Börtönben marad vörös khmerek egykori ideológusa a kambodzsai népirtó rendszer vezetői tárgyalásának megkezdéséig.
márc. 20
8:15
Energiaszektort darabolnak Oroszországban is (Kitekintő)
Oroszországban régóta folyamatban van az egész energiarendszer átszervezése, melynek utolsó lépcsője az elektromos ipar privatizációja.
márc. 20
9:08
Az amerikai alelnök Kabulban (Kripto Akadémia)
Kabulba érkezett csütörtökön előre be nem jelentett látogatásra Dick Cheney amerikai alelnök.
márc. 20
9:24
A grúz elnök figyelmeztetése a NATO-tagoknak (Kripto Akadémia)
Mihail Szaakasvili grúz elnök figyelmeztette csütörtökön a NATO-tagországokat: ne úgy tegyenek engedményt Oroszországnak, hogy nem támogatják a kaukázusi köztársaságnak az észak-atlanti szervezethez való csatlakozási törekvéseit.
márc. 20
9:28
A tibeti válság előzményei (Kitekintő)
A kínai-tibeti konfliktus nem csupán az elmúlt ötven év, hanem az évezredes szomszédság terméke: nem egyedi jelenség sem a kínai-tibeti viszonyban, sem a világtörténelemben.
márc. 20
10:05
Tűzparancs: Mindenáron el kell kerülni a fogságba esést (Infostart)
Az izraeli hadsereg parancsba adta katonáinak, hogy nyissanak tüzet, ha palesztin fegyveresek megpróbálnak foglyul ejteni közülük valakit - akkor is, ha ezzel saját bajtársuk életét is veszélyeztetik - adta hírül az izraeli közszolgálati rádió csütörtökön.
márc. 20
10:08
Kilenc halott a csecsenföldi tűzharcban (Kripto Akadémia)
Kilenc ember halt meg Csecsenföldön egy szerda éjszakai fegyveres összecsapásban.
márc. 20
10:39
NATO-segítséget kérnek az autonómiatörekvésekre (Kitekintő)
Autonómia nélkül nem oldódik meg a romániai magyarság helyzete ? hangoztatta Tőkés László, aki szerint az elvett erdélyi területekért az ottani magyaroknak jogokat kell kapniuk.
márc. 20
10:46
Tűzparancsot a palesztin fogolyejtési kísérletek esetére (Kripto Akadémia)
Az izraeli hadsereg parancsba adta katonáinak, hogy nyissanak tüzet, ha palesztin fegyveresek megpróbálnak foglyul ejteni közülük valakit - akkor is, ha ezzel saját bajtársuk életét is veszélyeztetik - adta hírül az izraeli közszolgálati rádió csütörtökön.
márc. 20
10:49
Tőkés: Koszovó függetlenedése azt mutatja, hogy van remény (Infostart)
A magyar kormánynak a vajdasági magyarok autonómia törekvéseinek felvállalásával együtt kellett volna elismernie Koszovó függetlenségét - nyilatkozta az InfoRádiónak a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke. Közben Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács elnöke arról beszélt, hogy Koszovó függetlenségének elismerése a határon túli magyarok számára esélyt jelent, egyúttal a nyugati…
márc. 20
11:31
Őrizetbe vettek több mint 200 embert az Egyesült Államokban (Kripto Akadémia)
Az Irak megszállásának ötödik évfordulóján rendezett háborúellenes tüntetéseken a forgalom akadályozása és kormányépületek bejáratának elzárása miatt őrizetbe vettek több mint 200 embert szerte az Egyesült Államokban, helyi idő szerint szerdán - közölte a rendőrség.
márc. 20
11:35
Leteszi az esküt az új belga kormány (Infostart)
Létrejött, és csütörtökön leteszi a hivatali esküt II. Albert király előtt az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette, ötpárti új belga kormány.
márc. 20
11:41
Francia kézbe kerül az Alitalia? (Kitekintő)
A francia-holland közös tulajdonú Air France-Klm légitársaság egyre közelebb kerül az olasz Alitalia megvásárlásához, ami nemcsak a légitársaság munkatársai, hanem az olasz plitikusok között is heves vitákat vált ki.
márc. 20
12:10
Leteszi az esküt az új belga kormány (Kripto Akadémia)
Létrejött, és csütörtökön leteszi a hivatali esküt II. Albert király előtt az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette, ötpárti új belga kormány.
márc. 20
12:30
Az al-Kaida az EU-t fenyegeti (Kitekintő)
Egy interneten megjelenő hangfelvételen Oszáma bin Láden Nyugat-Európa országai ellen helyezett kilátásba terrorakciókat. Szakértők szerint nagyszabású, civilek elleni támadásokra lehet számítani a közeljövőben.
márc. 20
12:32
A dalai láma találkozna a kínai elnökkel (Kripto Akadémia)
A dalai láma hajlandó találkozni kínai vezetőkkel, beleértve Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnököt is, ha "konkrét jelzéseket" kap arról, hogy Peking kész a párbeszédre.
márc. 20
12:49
Lemondott a koszovói ENSZ-megbízott (Kripto Akadémia)
A hétfői Kosovska Mitrovica-i események miatt benyújtotta lemondását Gerard Galucci, a koszovói ENSZ-közigazgatás, az UNMIK körzeti megbízottja, de New York-i felettesei elutasították kérését, s felszólították, hogy vonja vissza - értesült a Beta szerb hírügynökség.
márc. 20
13:30
Az utolsó külföldi újságírót is eltávolították Tibetből (Infostart)
A kínai belügyi szervek távozásra kényszerítették Lhászából a két utolsó külföldi tudósítót is. Ezzel egy időben, Berlinben a kormány bejelentette, hogy a tibeti erőszak miatt felfüggeszti a májusra tervezett tárgyalásokat Peking megbízottaival a Kínának nyújtandó fejlesztési segélyről.
márc. 20
13:38
ENSZ: a falurombolás is része a szudáni stratégiának (Kripto Akadémia)
ENSZ: a dárfúri falvak feldúlása a szudáni kormány stratégiájának része
márc. 20
13:40
Először találtak bizonyítékot a politikus bűnös múltjára (Infostart)
Bűncselekményeket követett el fiatal korában a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Ján Slota nem éppen dicső múltját az egyik kereskedelmi tévécsatorna szellőztette meg.
márc. 20
13:43
Török harci gépek bombáztak Észak-Irakban (Kripto Akadémia)
Török harci repülőgépek kurd fegyveres lázadók rejtekhelyeit bombázták csütörtökön Irak északi részén - jelentette az NTV török magántelevízió.
márc. 20
13:47
Obama kiállt lelkésze mellett (Kitekintő)
Barack Obama demokrata elnökjelölt családtagnak nevezte az őt kompromittáló lelkipásztort, de elhatárolódott annak radikális kijelentéseitől.
márc. 20
13:57
Duplájára bővítenék a pozsonyi repülőteret (Infostart)
Jelentős fejlesztés vár a pozsonyi repülőtérre. A kormány saját erőforrásokból akarja fedezni a kiadásokat. Ha a két új terminál felépül, a repülőtér évente ötmillió utast fogadhat.
márc. 20
14:00
Bulgária elismerte Koszovó függetlenségét (Kripto Akadémia)
Bulgária csütörtökön elismerte Koszovót független államként.
márc. 20
14:27
Hat hónap börtön egy interjú miatt (Kripto Akadémia)
Hat hónap börtönre ítélte nem jogerősen egy isztambuli bíróság csütörtökön Eren Keskin török ügyvédnőt és emberi jogi aktivistát, amiért egy két évvel ezelőtti külföldi interjúban bírálta, hogy a hadsereg túlságosan nagy befolyással bír a török belpolitikában.
márc. 20
14:32
A szerbek hevesen tiltakoznak Bush döntése ellen (Kripto Akadémia)
Éles reakciót váltott ki szerbiai és koszovói szerb vezetőkből George Bush amerikai elnöknek az a döntése, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállíthat és egyéb katonai segítséget nyújthat Koszovónak.
márc. 20
14:48
A szerbek hevesen tiltakoznak a Koszovónak szóló amerikai fegyverszállítás ellen (Metropol)
Éles reakciót váltott ki szerbiai és koszovói szerb vezetőkből George Bush amerikai elnöknek az a döntése, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállíthat és egyéb katonai segítséget nyújthat Koszovónak.
márc. 20
14:53
A kis indiai falvakba is betör a bankszektor (Kitekintő)
India nemzeti bankja a vidékieket célozza meg legújabb bankautomatáival. Olcsó, kevés áramot fogyaszt, és biometrikus azonosító-rendszere révén könnyen kezelhető- így a pénzintézet kiterjesztheti vevőkörét az iskolázatlan földművesekre is.
márc. 20
15:15
Egy sor megoldatlan kérdés (Kripto Akadémia)
Egy hónappal az első ukrajnai emelt szintű érettségi vizsgák előtt még több kérdés megoldatlan a kárpátaljai magyar iskolák végzőseinek vizsgázását illetően. Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium, amely ebben az évben vezette be a kötelező emelt szintű érettségit a továbbtanulni vágyók számára, mostanáig nem engedélyezte, hogy a magyar tanintézetek diákjai az iskolában – az ukrán…
márc. 20
15:53
Kivesézett Földközi-tengeri Uniót kapott Sarkozy (Kitekintő)
Külön költségvetési keret nélküli, az eredeti francia javaslatnál jóval erőtlenebb Földközi-tengeri Unió létrehozásáról döntöttek a tagállamok a brüsszeli EU-csúcson.
márc. 20
16:10
Kémkedéssel vádolnak két amerikai állampolgárságú oroszt (Kripto Akadémia)
Ipari kémkedés miatt vádat emelt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két amerikai állampolgárságú orosz ellen: egyikük a TNK-BP Menedzsment kőolajipari társaság angol részének a munkatársa, a másik a British Council egyik projektjének vezetője.
márc. 20
16:22
Clinton elnökjelölti esélyeit eltérően ítélik meg (Kripto Akadémia)
Miközben a The New York Times Hillary Clinton egyre távolodó elnökjelölti esélyeiről írt csütörtökön, több közvélemény-kutató intézet szerint országosan visszavette a vezetést Barack Obamától. A volt first ladynek határozott győzelmet kell aratnia a következő előválasztási fordulóban, Pennsylvaniában. Ezenkívül júniusig előnyre kell szert tennie a rá adott voksok számában, és még több…
márc. 20
16:27
Kudarcba fulladtak a Hamász és a Fatah megbékélési tárgyalásai (Kripto Akadémia)
Kudarcba fulladtak a jemeni közvetítéssel folytatott megbékélési tárgyalások két rivális palesztin szervezet, a Hamász és a Fatah között - közölték csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök közeli munkatársai. Nabíl Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő a Hamászt okolta a kudarcért, mert az iszlamista szervezet nem fogadta el változatlan formában a jemeni kezdeményezést. A jemeni kezdeményezés…
márc. 20
16:29
Clinton átvette a vezetést Obamától (Infostart)
Jelentős vezetést szerzett Hillary Clinton a demokrata szavazók körében Barack Obama előtt. A Gallup legfrissebb felmérése szerint a volt first lady 7 százalékkal vezet az illinoisi szenátor előtt.
márc. 20
17:59
Prága, az Arany Város (Kitekintő)
Az „arany Prága” név valószínűleg I. Károly cseh király idejéből származik, amikor arannyal vonták be a Hradzsin tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző II. Rudolf német-római császár alatt nevezték el „aranynak”. Akárhogy is történt, egy biztos: Prága Közép-Európa egyik ékszere.
márc. 20
18:43
Megdöbbenés, és elégedetlenség (Kripto Akadémia)
Megdöbbenését és elégedetlenségét fejezi ki a Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ), amiért a magyar kormány elismerte a szerintük egyoldalúan és a nemzetközi jog normáival ellentétesen kikiáltott Koszovó függetlenségét. Erről Alexov Lyubomir elnök tájékoztatta az önkormányzat nevében csütörtökön az MTI-t.
márc. 20
18:59
Romló transzatlanti kapcsolatok? (Kitekintő)
Egy brit kutatás szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti növekvő feszültségek akár tartós károkat is okozhatnak az óceán két partjának kapcsolataiban.
márc. 20
19:00
Rice visszafogottságra hívta fel Kínát (Kripto Akadémia)
Ismét visszafogottságra hívta fel Kínát Tibettel kapcsolatban csütörtökön az amerikai külügyminiszter - közölte Sean McCormack külügyi szóvivő Washingtonban. Condoleezza Rice telefonon tárgyalt a kínai külügyminiszterrel, Jang Csie-csevel (Yang Jiechi). Az amerikai diplomácia vezetője "nagyon határozottan megismételte" az amerikai álláspontot, hogy Kína tanúsítson visszafogottságot a tüntetőkkel…
márc. 20
19:43
Örményországban tilos a tüntetés (Kripto Akadémia)
Robert Kocsarján távozó örmény elnök csütörtökön figyelmeztetett: "egy ideig" nem engedélyezi az ellenzéki tüntetéseket a szükségállapot pénteki feloldása ellenére sem. "Úgy vélem, nem kell egy ideig tüntetéseket szervezni, mivel azok veszélyeztetik az ország stabilitását" - szögezte le sajtótájékoztatóján az elnök, kilátásba helyezve: ellenkező esetben követelni fogja, hogy a rendőrség hozza meg…
márc. 20
19:44
Tovább marad az ENSZ-misszió Afganisztánban (Infostart)
Egy évvel, 2010 végéig meghosszabbította az afganisztáni ENSZ-misszió mandátumát a Biztonsági Tanács. A testület az ázsiai országban tapasztalható nyugtalanító belső állapotokkal indokolta döntését.
márc. 20
20:22
Peking hivatalosan beismerte, hogy lőfegyvert is bevetett a tibetiek zavargásainak elfojtására (Kripto Akadémia)
Kínai rendőrök lőfegyverrel megsebezték a múlt vasárnapi zavargások négy részvevőjét Szecsuán tartomány egyik, zömmel tibetiek lakta körzetében - jelentette csütörtökön a hivatalos kínai hírügynökség, jogos önvédelemnek nevezve a rendőrsortüzet.
márc. 20
20:33
Erdélyi magyarokat tüntettek ki (Infostart)
Romániában négy kolozsvári személyiségnek adták át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.
márc. 20
20:50
Minden minisztériumból loptak már számítógépet - bizalmas adatokkal (Infostart)
Ötszáznál több számítógépet loptak el a német hatóságoktól az elmúlt három évben - írta a Bild Zeitung. A lap szerint így a tolvajok nagy mennyiségű bizalmas adat birtokába jutottak. Svájcban is előfordul adatlopás - mégpedig kimondottan zsarolási céllal.
márc. 20
20:50
Meghalt egy román katona Afganisztánban (Kripto Akadémia)
Meghalt egy román katona csütörtökön Afganisztánban, mert aknára futott az a jármű, amelyben utazott - közölte a román védelmi minisztérium. A bukaresti szaktárca közleménye szerint a román katonák Zabul tartományban őrjáraton voltak, amikor járművük egy robbanószerkezet fölött hajtott át. A robbanás következtében egy 29 éves katona vesztette életét, 26 éves társa pedig megsebesült. Romániának 660…

Keresés