2008. március 7. péntek

márc. 7
5:55
"Rá tudnál lőni egy nyolcéves gyerekre? (Infostart)
Csak idő kérdése, mikor kell egy felfegyverzett rendőrnek meghozni a kényes döntést: rálő-e egy nyolcéves gyerekre - állítja egy magas rangú brit belügyi tisztségviselő.
márc. 7
7:29
Háromszázezren tüntettek Kolumbiában félkatonai csoportok ellen (Kripto Akadémia)
Mintegy háromszázezren tüntettek Kolumbiában, szolidaritást vállalva a félkatonai csoportok áldozataival, illetve tiltakozva az "állam bűncselekményei" ellen. A fővárosban mintegy 200 ezer, mintegy húsz vidéki városban pedig további 100 ezer ember vett részt a megmozdulásokon.
márc. 7
8:34
Új orosz Koszovók (Kitekintő)
Március 13-án Oroszország törvényhozásának alsó háza, az állami Duma összeül Dél-Oszétia, Abházia és Transznyisztria függetlenségének megvitatására.
márc. 7
9:02
Bilincsben a Halál Kufára (Infostart)
Letartóztatták a "Halál kufárát", a leggátlástalanabb fegyverkereskedők között számon tartott Viktor Butot - jelentették be csütörtökön Bangkokban. Az orosz üzletembernek szerződése volt az egyik nagy, nemzetközi futárszolgálattal, és korábban az amerikai hadseregnek, meg a Halliburtonnek is dolgozott.
márc. 7
9:03
Egy amerikai dandár megkezdte kivonulását Irakból (Kripto Akadémia)
Mintegy kétezer amerikai katona csütörtökön megkezdte kivonulását Irakból a tervek szerint júliusig végrehajtandó öt dandárnyi csapatkivonás keretében. Az év közepéig további három amerikai dandár távozik az arab országból - jelentette be közleményében az amerikai hadsereg.
márc. 7
9:19
"Iszonyatos volt, a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttam" - képekkel (Infostart)
Nemzetközi felháborodást okozott az a támadás, melyben egy fegyveres behatolt egy jeruzsálemi Talmud-iskolába és nyolc fiatalt lemészárolt, mintegy tíz másikat pedig megsebesített. A lövöldözést elítélte a palesztin elnök, az ENSZ főtitkára, a világszervezet Biztonsági Tanácsát elnöklő Oroszország és az amerikai elnök is.
márc. 7
9:19
Oroszország és az Egyesült Államok (Kitekintő)
A Le Monde diplomatique és a Klubrádió február 3-i kerekasztal-beszélgetésének témája Oroszország megváltozott belső helyzete és világpolitikai szerepe volt.
márc. 7
9:35
Az ENSZ a nőkkel szembeni erőszak ellen (Infostart)
A nőkkel szembeni erőszak elleni fellépésre ösztönözte a tagállamokat az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun szerint ez hozzájárulhat a legnagyobb kihívások megoldásához.
márc. 7
9:42
Mit várnak Medvegyevtől? (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyev legfontosabb feladatai az elnöki tisztségben az árak állami ellenőrzése, a fizetések inflációhoz igazítása és a korrupció elleni harc - így gondolják az oroszok a Levada Központ felmérése szerint.
márc. 7
9:52
A jeruzsálemi merénylet nem szakítja meg a béketárgyalásokat (Metropol)
Egy fegyveres lövöldözött egy Talmud iskolában Jeruzsálem Kirjat Móse negyedében csütörtökön napnyugtakor. Nyolc tanuló meghalt, kilencen megsebesültek. Az elkövetőt agyonlőtték. Szemtanúk elmondása szerint a fegyveres behatolt egy terembe, ahol legalább nyolcvanan voltak, és tüzet nyitott.
márc. 7
10:30
Merkel Moszkvába megy (Kitekintő)
Angela Merkel az első külföldi politikus, aki látogatást tesz a választások óta Moszkvában.
márc. 7
10:34
EBESZ: a vajdasági magyarok nem hivatkozhatnak Koszovóra (Infostart)
Nemzetközi támogatás nélkül marad a vajdasági magyarok területi autonómiára vonatkozó kezdeményezése. Az EBESZ határozottan közölte, hogy Koszovó egyedi eset volt, a vajdasági magyarok se hivatkozhatnak rá.
márc. 7
10:57
Legalább 68 halálos áldozatot követelt a kettős bagdadi merénylet (Metropol)
Legalább 68 halálos áldozata van a legfrissebb adatok szerint a bagdadi Karrada negyedben elkövetett kettős pokolgépes merényletnek – jelentette be az iraki rendőrség pénteken.
márc. 7
11:45
A német kancellár szoros együttműködésre törekszik Moszkvával (Infostart)
Az oroszországi elnökválasztás után első nyugati politikusként a német kancellár látogat Moszkvába. Angela Merkel szombat délelőtt találkozik a még hivatalban lévő Vlagyimir Putyin elnökkel, majd felkeresi utódát, Dmitrij Medvegyevet. A kancellár máris jelezte, hogy az új orosz államfővel szoros együttműködést szeretne kialakítani.
márc. 7
11:45
Csángóföldön továbbra is megfélemlítik a gyerekeket és szüleiket (Kitekintő)
A csángóföldi Diószegen tegnapig 30 gyermek járt magyarórákra. Szerdán és csütörtökön az iskolában valamint az esti misén felelősségre vonták őket és szüleiket, s ezzel elérték, hogy a gyermekek nagy része tegnap már nem ment el a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által bérelt házba a magyar oktatásra.
márc. 7
11:46
Legalább hatvannyolc halálos áldozatot követelt a kettős bagdadi merénylet (Kripto Akadémia)
Legalább 68 halálos áldozata van a legfrissebb adatok szerint a bagdadi Karrada negyedben elkövetett kettős pokolgépes merényletnek - jelentette be az iraki rendőrség pénteken. Az első robbanószerkezet egy főút mentén lépett működésbe csütörtök este, majd nem sokkal később egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az első detonáció helyszínén összegyűlt tömegben. A kettős robbantásban 120 ember…
márc. 7
12:18
"Nem lennék meglepve, ha itt gyermekeket öltek volna meg" (Infostart)
Elkerülhetetlen volt a Jersey szigetén működött nevelőintézet körül kirobbant botrány - vélekedett a Scotland Yard pedofilügyekkel foglalkozó volt vezető nyomozója, aki szerint a hatóságok egyszerűen nem akartak tudomást venni a kialakult helyzetről.
márc. 7
12:24
Összetűzött az újságírókkal Malina Hedvig bántalmazója (Kripto Akadémia)
Incidensbe keveredett pénteken reggel a szlovák legfőbb ügyészség pozsonyi épülete előtt a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig egyik állítólagos bántalmazója, Marcel G., aki kihallgatására várva az egyik érdeklődő újságíró kezéből kiütötte a mobiltelefont, egy operatőr kamerájába pedig kétszer beleütött.
márc. 7
12:29
Finnország elismerte Koszovót (Kripto Akadémia)
Hivatalosan elismerte Finnország a Szerbiától elszakadt Koszovó függetlenségét pénteken. Tarja Halonen finn államfő aláírta a kormány által előző nap elfogadott dokumentumot az albán többségű, volt dél-szerbiai tartomány független államként való elismeréséről. Eddig több mint húsz ország ismerte el Koszovót, amely február 17-én nyilvánította ki egyoldalúan a függetlenségét. Észak-Európában…
márc. 7
12:35
Klímaügy: Washington és Peking végre tárgyal (Kitekintő)
Nemzetközi nyomás hatására a világ két legnagyobb energia-felhasználója megbeszélés-sorozatba kezdett a környezetbarát energiatermelésről.
márc. 7
12:57
Medvegyev versenyben a világ legapróbb termetű vezetőjének címéért (Kripto Akadémia)
Alig ért véget az elnökválasztás Oroszországban, a győztes Dmitrij Medvegyevnek máris újabb címért kell "megküzdenie": a világ legapróbb termetű vezetőjének címéért - írta a The Guardian című brit lap.
márc. 7
13:44
Őrizetbe vettek tíz embert a jeruzsálemi mészárlás miatt (Infostart)
Jeruzsálemben szemtanúk szerint tíz palesztint őrizetbe vettek abban a városrészben, ahol csütörtökön nyolcan haltak meg egy Talmud-iskolában elkövetett merényletben. Az izraeli rendőrség nem erősítette meg az őrizetbe vételek hírét.
márc. 7
13:57
Tbiliszi „provokációval” vádolja Moszkvát (Metropol)
A grúz kormány pénteken azzal vádolta Moszkvát, hogy „rendkívül veszélyes provokációba” kezdett, amikor feloldott minden kereskedelmi és pénzügyi korlátozást Grúzia szeparatista területével, Abháziával szemben.
márc. 7
14:34
Meggyilkoltak egy szocialista politikust Baszkföldön (Infostart)
Meggyilkoltak egy spanyol szocialista politikust Baszkföldön.
márc. 7
14:35
Aki történelmet csinált: Búcsúzik az északírek első embere (Kitekintő)
Kedden jelentette be lemondását Észak-Írország első embere. A hírhedten katolikusellenes Ian Paisley nemcsak a miniszteri székből távozik, a pártpolitikával is felhagy.
márc. 7
14:35
Savat kapott ajándékba a politikus (Kripto Akadémia)
Maró folyadékot tartalmazó csomagot kapott Rudolf Prinz, a felső-ausztriai tartományi gyűlés szociáldemokrata (SPÖ) képviselője pénteken - közölte az osztrák rendőrség.
márc. 7
14:39
Okkal ideges, aki állítólag megverte Malina Hedviget? (Infostart)
A pozsonyi főügyészségen pénteken kihallgatták Malina Hedvig egyik állítólagos támadóját, Marcel G.-t. A nyitrai fiatalember incidensbe keveredett a rá várakozó újságírókkal. A másik állítólagos tettest már korábban kikérdezte az ügyészség.
márc. 7
14:51
Meggyilkoltak egy spanyol szocialista politikust (Kripto Akadémia)
Meggyilkoltak egy spanyol szocialista politikust pénteken a spanyolországi Baszkföldön.
márc. 7
15:03
Csalás gyanúja miatt visszatartják az EU támogatást (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság visszatart valamennyit egy Bulgáriának folyósítandó mezőgazdasági támogatásból hűtlen kezelés gyanúja miatt. Ez az első alkalom, hogy a bizottság felfüggeszt egy támogatást az Európai Unióhoz 2004-2007 között csatlakozott egyik kelet-európai ország számára.
márc. 7
15:08
Moszkvába látogat szombaton Angela Merkel (Kripto Akadémia)
Rövid, alig néhány órás látogatásra Moszkvába utazik szombaton Angela Merkel német kancellár - erősítette meg a berlini kormány szóvivője.
márc. 7
15:30
AZ ügyvédje szerint jogtalan Viktor But elfogása (Kripto Akadémia)
Elítélte "a halál kufárának" is nevezett Viktor But orosz fegyverkereskedő Thaiföldön történt őrizetbe vételét fivére és ügyvédje, s arra sürgették pénteken az orosz kormányt, hogy követelje az üzletember hazaengedését.
márc. 7
15:40
Interjú a szlovén ex-kormányfővel (Kitekintő)
A 2004-ben EP-képviselővé választott egykori szlovén kormányfő és külügyminiszter, a néppárti Alojz Peterle az Európai Parlament közismert arca.
márc. 7
15:56
A Hamász magára vállalta a vérfürdőt, majd meggondolta magát (Infostart)
A Hamász radikális mozgalom magára vállalta a Jeruzsálemben elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő merényletet, majd néhány órával később visszavonta bejelentését.
márc. 7
15:57
A Hamász vállalta magára a jeruzsálemi merényletet (Kripto Akadémia)
A Hamász radikális mozgalom vállalta magára pénteken az előző este Jeruzsálemben elkövetett merényletet.
márc. 7
16:18
Dél-Oszétia után Abházia is függetlenségének elismerését kéri (Metropol)
Két nappal Dél-Oszétia után, pénteken Grúzia másik szakadár köztársasága, Abházia is függetlenségének elismerését kérte Oroszországtól, az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől és a világ minden államától.
márc. 7
16:24
Minszk Fehéroroszország elhagyását javasolja az amerikai nagykövetnek (Kripto Akadémia)
A fehérorosz vezetés azt javasolta pénteken az Egyesült Államok minszki nagykövetének, hogy hagyja el az országot, és bejelentette, hazahívja washingtoni nagykövetét - közölte a külügyminisztérium.
márc. 7
16:46
Madrid szerint egyértelműen az ETA a felelős a gyilkosságért (Kripto Akadémia)
A spanyol kormány belügyminisztere szerint az ETA Baszk szeparatista szervezet gyilkolt meg pénteken egy szocialista párti politikust a Baszkföldön.
márc. 7
16:51
Áramkimaradások Görögországban (Kripto Akadémia)
Órákon át nem volt áram pénteken Görögország egyes részein az állami áramszolgáltató vállalat alkalmazottainak napok óta tartó sztrájkja miatt.
márc. 7
17:07
Fegyelmezetten viselik a berliniek a "rendkívüli állapotot" (Kripto Akadémia)
Harmadik napja tartott pénteken Berlinben az a sajátos rendkívüli állapot, amely a közlekedési dolgozók sztrájkja miatt alakult ki. Ha hinni lehet a híradásoknak, a neheze még igazán csak most következik.
márc. 7
17:12
Robbant a turbánbomba (Kitekintő)
Szudán a legsértőbb gúnyrajz miatt hirdet bojkottot Dánia ellen.
márc. 7
18:03
Latin-amerikai csúcs az ecuadori-kolumbiai viszályról (Kripto Akadémia)
Santo Domingóban megkezdődött pénteken a latin-amerikai államfők találkozója, amelyen a Kolumbiát két szomszédjával, Ecuadorral és Venezuelával szembeállító viszály lesz a fő téma.
márc. 7
18:14
A Hamász visszavonta a jeruzsálemi merénylet vállalását (Kripto Akadémia)
A Hamász palesztin radikális mozgalom visszavonta azt a korábbi közlését, hogy a szervezet áll a csütörtök este Jeruzsálemben elkövetett merénylet mögött.
márc. 7
18:47
Az Iszlám Konferencia Szervezete elítélte a jeruzsálemi merényletet (Kripto Akadémia)
Az Iszlám Konferencia Szervezete pénteken elítélte az előző napi nyugat-jeruzsálemi merényletet, amelynek egy talmud-iskola nyolc diákja esett áldozatul.
márc. 7
18:49
London: nemzetközi jogot sértenek a jeruzsálemi építkezések (Kripto Akadémia)
Nagy-Britannia óva intette pénteken Izraelt a zsidó telepek bővítésétől, mert véleménye szerint mindenféle építkezés a megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is, sérti a nemzetközi jogot.
márc. 7
18:58
Ismét lesznek Székelyföld-táblák (Kitekintő)
Egy-egy tájegység sajátosságai is szerepelnek majd a megyehatárokon nemsokára elhelyezendő Székelyföld-táblákon, a központi motívum pedig továbbra is a székely kapu marad.
márc. 7
19:08
Lemond az Obama-tanácsadó, aki szörnyetegnek nevezte Clintont (Kripto Akadémia)
Lemondott pénteken Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns egy tanácsadója, amiért szörnyetegnek nevezte az afro-amerikai szenátor riválisát, Hillary Clintont.
márc. 7
19:36
Megölték a FARC egy újabb vezetőségi tagját (Kripto Akadémia)
A kolumbiai hadsereg végzett a kormány ellen harcoló legnagyobb gerillaszervezet vezetőségének egy újabb tagjával - közölte a helyi sajtó katonai forrásokra hivatkozva.
márc. 7
19:48
Békemisszió a Közel-Keletre (Kripto Akadémia)
A Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök alapította és egykori neves politikusokból álló tanács háromfős, közvetítő delegációt küld a Közel-Keletre - jelentette be pénteken Johannesburgban Az idősek (The Elders) nevű szervezet.
márc. 7
19:54
Medvegyev több mint 70 százalékkal nyert (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyevet választották Oroszország államfőjévé - jelentette be hivatalosan is az orosz Központi Választási Bizottság pénteken későn este Moszkvában.
márc. 7
20:05
A kolumbiai hadsereg végzett a FARC gerillaszervezet egyik vezetőjével (Infostart)
A kolumbiai hadsereg végzett a kormány ellen harcoló legnagyobb gerillaszervezet vezetőségének egy újabb tagjával - közölték a hatóságok.

Keresés