2008. március 18. kedd

márc. 18
7:06
Alagút épül a medvéknek (Infostart)
Csehországban két alagutat építenek egy védett területen áthaladó vasúti pálya alatt a medvék, farkasok és hiúzok biztonságos átkelése érdekében.
márc. 18
7:11
Peking: A dalai láma irányítja a lázadást (Infostart)
A száműzetésben élő dalai lámát vádolta meg a Tibetben a napokban kitört lázadás megszervezésével a kínai kormányfő. Ven Csia-pao Pekingben azt mondta: számos bizonyíték van arra, hogy a vallási vezető irányította a cselekményeket.
márc. 18
7:35
A kínai kormányfő a dalai lámát vádolta a tibeti zavargások megszervezésével (Kripto Akadémia)
A dalai láma és klikkje szervezte meg és irányította a színfalak mögül a tibeti lázongásokat - jelentette ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kedden Pekingben. "Elegendő számú tény, egy sor bizonyíték támasztja alá, hogy a dalai láma körüli klikk határozta el, szervezte meg és irányította a színfalak mögül ezt az incidenst" - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón a Tibet feletti kínai…
márc. 18
7:38
Az Air-France-KLM-é az Alitalia (Infostart)
Az olasz kormány jóváhagyta az Air France-KLM francia-holland konzorciumnak az Alitalia olasz légitársaság felvásárlására vonatkozó ajánlatát.
márc. 18
8:13
Rogge: egyetlen kormány sem hívott fel a pekingi olimpia bojkottjára (Kripto Akadémia)
A világ egyetlen kormánya sem szólított fel a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottjára amiatt, hogy Kína fellépett a tibeti tüntetőkkel szemben - közölte hétfőn Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Egyáltalán nem érkezett felhívás bojkottra a világ kormányai részéről - mondta a NOB-elnök, hozzáfűzve, hogy nagyon bátorító az Európai Unió - egyszersmind a világ több nagy…
márc. 18
8:18
Obama és Clinton Bush elnököt támadja a gazdasági gondok miatt (Kripto Akadémia)
Össztüzet zúdított George Bush amerikai elnökre a demokrata párti elnökjelöltségért egymással harcoló Barack Obama és Hillary Clinton hétfőn: mindketten az elnök tétlenségét hibáztatták a recesszióért. Barack Obama illinois-i szenátor a pennsylvaniai Monacában egy kampánygyűlésen követelte: a kormány az elfogadott gazdaságösztönző csomagot még idén egészítse ki a középosztálynak nyújtandó…
márc. 18
8:43
Feketelistára tehetik a rossz gyerekeket (Infostart)
Ötéves koruktól adatbázisban rögzítenék a problémás gyermekek DNS-ét Nagy-Britanniában. A rendszer által a jövő bűnözői már gyermekkorukban a rendőrség látókörébe kerülnének.
márc. 18
9:13
Megállapodtak a belga kormányprogramról (Kripto Akadémia)
Megállapodás született kedden reggel a belga koalíciós kormány programjáról. A három vallon és két flamand párt által alkotott koalíció képviselői egész éjjel tartó vitát követően fogadták el annak a programnak a fő irányvonalait, amelynek alapján kilenc hónappal a parlamenti választások után megalakulhat az új kormány. Az Yves Leterme keresztény-demokrata politikus vezette kabinet csütörtökön…
márc. 18
9:43
Egymillió embert fenyeget éhhalál a patkányok miatt (Infostart)
A teljes rizstermést felfalták a patkányok az északkelet-indiai Mizoram államban, ahol emiatt egymillió embert fenyeget éhínség.
márc. 18
10:33
Meghalt egy ukrán rendőr Kosovska Mitrovicában (Infostart)
Csaknem 140 sérültje van a hétfői koszovói zavargásoknak; a tiltakozó szerbek ellen fellépő nemzetközi fegyveres erők tagjai közül 45-en sebesültek meg, egy ukrán rendőr pedig belehalt sérüléseibe. Kosovska Mitrovicában most béke van, de a feszültség továbbra is érezhető. Szerbia Oroszországgal közösen erélyes ellenlépéseket készít elő.
márc. 18
10:40
Condoleezza Rice orosz közéleti személyiségekkel és üzletemberekkel találkozott (Kripto Akadémia)
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter orosz üzletemberekkel és közéleti személyiségekkel találkozott kedden Moszkvában. A meghívottak között volt Vlagyimir Rizskov, az állami duma volt képviselője, és Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko párt vezetője. Az Interfax hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy nem hívták meg a találkozóra az ellenzéki liberális Jobboldali Erők Szövetsége…
márc. 18
10:50
Lemond a dalai láma, ha elfajul a helyzet Tibetben (Infostart)
A dalai láma lemond, ha elfajul az erőszak, és ellenőrizhetetlenné válnak az események Tibetben. A száműzetésben élő tibeti vezető elutasítja a pekingi olimpia bojkottját.
márc. 18
10:50
Nincs határa a világhálónak (Kripto Akadémia)
Az internet növkvő népszerűsége bizonyára senkit sem lep meg. E növekedés mértéke azonban minden képzeletet felülmúl. Csak 2007-ben világszerte mintegy 33 millió új webcím látott napvilágot - közölte a VeriSign vállalat. A ".com" végződésű címek száma hozzávetőleg 80,4 millióra tehető. Ez az előző esztendőhöz viszonyítva 24 százalékos növekedésnek felel meg.
márc. 18
12:19
Ukrajna békefenntartóinak Koszovóból való kivonását mérlegeli (Metropol)
Döntés azután várható, hogy Jurij Lucenko ukrán belügyminiszter Koszovóba látogat, és felméri a helyszínen kialakult helyzetet.
márc. 18
13:38
Kész lemondani a dalai láma, ha az erőszak elfajul (Kripto Akadémia)
A dalai láma kész lemondani a tibetiek szellemi vezetőjének tisztéről, ha elfajul az erőszak, és ellenőrizhetetlenné válnak az események Tibetben. "Ha a dolgok kikerülnek az ellenőrzés alól, akkor az egyetlen lehetőségem az, hogy lemondok" - mondta a száműzetésben élő tibeti vezető keddi sajtóbeszélgetésén az észak-indiai Dharamszalában lévő székhelyén.
márc. 18
14:10
Választási csalás! (Kripto Akadémia)
Zoknijából próbált a leadott voksokhoz plusz cédulákat hozzácsempészni Perpignan egyik körzetének szavazatszámlálásakor a választási bizottság elnöke a francia helyhatósági választások második fordulójában. Vasárnap este a spanyol határ közelében fekvő Perpignan kormánypárti polgármesterét, Jean-Paul Alduy szenátort szoros versenyben a szavazatok 45,48 százalékával választották újra. A 110 ezer…
márc. 18
14:42
Külön számlán kezelné a jegybank a privatizációs bevételeket (Infostart)
A Cseh Nemzeti Bank konkrét intézkedéseket tervez a korona erősödése ellen.
márc. 18
14:49
Magyar nyelvű tárgyalások a szerb bíróságokon? (Kripto Akadémia)
Szerbiai bírákat fognak oktatni Budapesten, hogy a jövőben, ha kell, magyarul vezethessék a tárgyalásokat - dőlt el Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének kedden véget ért kétnapos hivatalos szerbiai látogatásán.
márc. 18
15:26
Totális a patthelyzet az amerikai választáson (Infostart)
Teljes a patthelyzet az Egyesült Államokban: a legfrissebb felmérés szerint Barack Obama, Hillary Clinton és John McCain is ugyanakkora támogatásra számíthatna az elnökválasztáson.
márc. 18
15:27
Vajdasági magyar-szerb összecsapásokkal riogat egy szerb képviselő (Kripto Akadémia)
Magyar-szerb incidensek lehetőségét vetette fel egy vajdasági radikális szerb képviselő arra az esetre, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét, s ez ellen élesen felemelte szavát a tartományi parlament magyar képviselőcsoportja.
márc. 18
16:25
Összecsaptak az Alitalia eladása ellen tüntetők és a rendőrök (Infostart)
Rómában egy ember megsérült, amikor az Alitalia olasz légitársaság eladása ellen tüntetők összecsaptak a rendorökkel.
márc. 18
16:43
Moszkva és Washington nem állapodott meg a rakétapajzs ügyében (Kripto Akadémia)
Gyümölcsözőnek minősítette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az aznap Moszkvában tartott orosz-amerikai konzultációt, noha az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítése kérdésében nem született megállapodás.
márc. 18
17:05
Két év szünet után újra orosz-grúz légijárat (Kripto Akadémia)
Március 25-től helyreáll a polgári légi összeköttetés Grúzia és Oroszország között.
márc. 18
17:10
Atrocitások várhatók, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét (Infostart)
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint nem zárható ki, hogy atrocitások lesznek a Délvidéken, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét. Pásztor István az InfoRádiónak azután beszélt erről, hogy sajtóértesülések szerint Magyarország - több régiós országgal együtt - szerdán ismeri el önálló államnak a többségében albánok lakta, korábbi szerbiai tartományt.
márc. 18
17:27
Merkel: A holokauszt szégyennel tölti el a német népet (Infostart)
A holokauszt szégyennel tölti el a német népet - mondta kedden az izraeli parlamentben mondott beszédében Angela Merkel.
márc. 18
17:35
Botrány a lengyel vízumkiadás körül Lvivben (Kripto Akadémia)
Ezrek várakoznak schengeni vízumra nap mint nap a lvivi (lembergi) lengyel főkonzulátus előtt, de rendszerint hiába, mert ügyeskedők kisajátították az internetes bejelentkezést - jelentette kedden a Lvivszka Gazeta című helyi lap online kiadása.
márc. 18
17:52
Szerdán dönthet a kormány Koszovó elismeréséről (Kripto Akadémia)
A kormány szerdai ülésén dönthet arról, hogy Magyarország elismeri Koszovót független államként - értesült kedden az MTI.
márc. 18
18:13
Sikert remélnek a választásokon a vajdasági magyar pártok (Infostart)
Sikert vár az előrehozott választásoktól a három legnagyobb vajdasági magyar párt januárban alakult koalíciója. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: bár a pártok korábban meglehetősen rossz viszonyban voltak, mára szoros szövetség alakult ki közöttük.
márc. 18
18:50
Brüsszelben könnygázt vetettek be tibeti tüntetők ellen (Kripto Akadémia)
Belga rohamrendőrök könnygázt vetettek be tibeti tüntetők ellen kedden Brüsszelben.
márc. 18
18:53
Az elbocsátások ellen tiltakoztak a francia pedagógusok (Infostart)
Franciaországban többezer középiskolai tanár tiltakozott a tervezett elbocsátások ellen. A leépítést az őszi tanévkezdésre tervezi az oktatási tárca.
márc. 18
19:42
Törvényt hoztak Kenyában a hatalom megosztásáról (Kripto Akadémia)
A kenyai parlament elfogadta kedden azokat a hatalmat megosztó törvényeket, amelyek révén vélhetőleg le lehet zárni az elnökválasztást követő véres belpolitikai válságot.
márc. 18
20:27
Szerbia átvenné Koszovó szerbek lakta régióinak kormányzását (Kripto Akadémia)
Szerbia felajánlotta, hogy átveszi Koszovó szerbek lakta régióinak kormányzását - közölték magas rangú diplomáciai források kedden.
márc. 18
20:45
Kanada elismeri Koszovót (Kripto Akadémia)
Kanada elismeri Koszovót - jelentette be kedden Maxime Bernier kanadai külügyminiszter.
márc. 18
21:08
Az iráni iskolákban diszkriminációt és intoleranciát tanítanak (Kripto Akadémia)
Az iráni iskolákban diszkriminációt és intoleranciát tanítanak a gyerekeknek - állapítja meg a Freedom House amerikai jogvédő szervezet a perzsa államban használatos tankönyvekről készült tanulmányában.
márc. 18
21:09
Kenyában megállapodtak a hatalom megosztásáról (Infostart)
Kenyában jóváhagyta a hatalom megosztásáról szóló törvényeket a parlament. A döntés a várakozások szerint megoldhatja a múlt év vége óta tartó belpolitikai válságot.
márc. 18
21:25
Sztrájkból zavargás (Kripto Akadémia)
Zavargásba torkollott egy sztrájk az Egyesült Arab Emírségekben: a munkabéremelést követelő dél-ázsiai vendégmunkások táborukban kocsikat gyújtottak fel, betörték az épületek üvegeit, és lángra lobbantották az egyik épület földszintjét. A rendőrség nagy erőkkel avatkozott közbe, s helyszíni beszámolók szerint legalább ezer embert őrizetbe vett.
márc. 18
21:37
Szerbia kész átvenni Koszovó szerbek lakta régióinak kormányzását (Infostart)
Belgrádi diplomáciai források szerint Szerbia kész lenne átvenni Koszovó szerbek lakta régióinak kormányzását.
márc. 18
21:42
Több palesztin sebesült meg egy izraeli légicsapásban (Infostart)
A Gázai övezetben több palesztin, köztük az Iszlám Dzsihád négy tagja sebesült meg egy izraeli légicsapásban.

Keresés